Forum » Operacijski sistemi » linux mint cinnamon in ram ob zagonu
linux mint cinnamon in ram ob zagonu
hogorq ::
meni ga porabi okoli 950 mb (kar je skoraj win7), berem, da naj bi bila vrednost okoli 500, plus minus. onemogočil sem zagon nepotrebnih appov, razlika je malenkostna. kak uvid? hvala
pegasus ::
Napačne številke gledaš. Neuporabljen ram je stran vržen denar. *Hočeš* da ti ga piksna uporablja vsega, ki je na voljo in da kernel ob tem smiselno upravlja razpoložljivost. Zato pri izpisu ukaza free glej stolpec "available" in ne "used".
Napačne številke gledaš. Neuporabljen ram je stran vržen denar. *Hočeš* da ti ga piksna uporablja vsega, ki je na voljo in da kernel ob tem smiselno upravlja razpoložljivost. Zato pri izpisu ukaza free glej stolpec "available" in ne "used".
fora je v tem, da imam rama malo (4 giga) na stari mašini in nočem, da začne swapat (swapiness gor al dol),kar traja. system monitor se sicer izkaže za precej merodajnega, pri 3,6 giga začne swap. računalnik uporabljam skoraj samo za net in po nekaj zavihkih se ram pač "napolni", kljub vsemu. zato uporabljam nek add on, ki relativno hitro "unloada" prejšnje zavihke brez zapiranja brskalnika in dejansko sprosti ram.
če lahko še vprašam... sem na cinnamonu in imam pač izkušnjo, kot je opisana. včeraj sem z usbja gnal mint xfce, pognal firefox, namenoma odpiral težke zavihke, kakih 20 njih, ram ni šel čez 2,5 giga. kernel je isti. zakaj?
fora je v tem, da imam rama malo (4 giga) na stari mašini in nočem, da začne swapatTudi moj home office je 10+ let star laptop s 4gb rama. Xfce je moj default že drugo desetletje, tako da ne vem, kako se ostali DEji obnašajo. Je pa res, da moraš pri chromu paziti, da imaš odprte samo tiste tabe, ki jih res rabiš in vse ostalo pozapreš. To velja tudi za extensions, počisti čisto vse, tudi adblock raje implementiraj v /etc/hosts, kjer te ne stane nič. Sicer pa shift+escape in gledat, kaj ti žre ram v browserju.
fora je v tem, da imam rama malo (4 giga) na stari mašini in nočem, da začne swapatTudi moj home office je 10+ let star laptop s 4gb rama. Xfce je moj default že drugo desetletje, tako da ne vem, kako se ostali DEji obnašajo. Je pa res, da moraš pri chromu paziti, da imaš odprte samo tiste tabe, ki jih res rabiš in vse ostalo pozapreš. To velja tudi za extensions, počisti čisto vse, tudi adblock raje implementiraj v /etc/hosts, kjer te ne stane nič. Sicer pa shift+escape in gledat, kaj ti žre ram v browserju.
kot rečeno, ne rabiš zapirat. Reduce RAM Usage add on imaš za chrome in ff. potreboval bi natančnejše nastavitve, ampak dela ok.
Kako lahko addon zmanjša porabo rama? To se sliši ali kot bug ali pa kot oksimoron.
Sicer pa za počasnost in porabo rama krivite moderne web deve, ne pa stare mašince s 4GB rama.
Sicer pa za počasnost in porabo rama krivite moderne web deve, ne pa stare mašince s 4GB rama.
Ales ::
Malo za primerjavo:
Arch linux brez swapa, oba DE-ja sta zrihtana da zgledata in delujeta, ni pa teklo nič posebnega. Kakšen dock, redshift, plazmoidi, plugini, ipd. pa so aktivni.
Prav lepo se vidi, kako malo resursov rabi Enlightenment v primerjavi s KDE.
Potem pa pride browser... Firefox z raznimi plugini, pet odprtih tabov (Slo-tech, IMDb, Ars Technica, Engadget, DeviantArt):
brez DE: total used free shared buff/cache available Mem: 16277684 220028 10337172 2168 5720484 15715428
Enlightenment 23: total used free shared buff/cache available Mem: 16277684 408312 10102832 48740 5766540 15480572
KDE/Plasma 5: total used free shared buff/cache available Mem: 16277684 714696 9704648 138852 5858340 15084076
Arch linux brez swapa, oba DE-ja sta zrihtana da zgledata in delujeta, ni pa teklo nič posebnega. Kakšen dock, redshift, plazmoidi, plugini, ipd. pa so aktivni.
Prav lepo se vidi, kako malo resursov rabi Enlightenment v primerjavi s KDE.
Potem pa pride browser... Firefox z raznimi plugini, pet odprtih tabov (Slo-tech, IMDb, Ars Technica, Engadget, DeviantArt):
Enlightenment 23, Firefox: total used free shared buff/cache available Mem: 16277684 1174768 9229884 156824 5873032 14606032
KDE/Plasma 5, Firefox: total used free shared buff/cache available Mem: 16277684 1658340 8586632 319020 6032712 13960264
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
WhiteAngel ::
fora je v tem, da imam rama malo (4 giga) na stari mašini in nočem, da začne swapat (swapiness gor al dol),kar traja. system monitor se sicer izkaže za precej merodajnega, pri 3,6 giga začne swap. računalnik uporabljam skoraj samo za net in po nekaj zavihkih se ram pač "napolni", kljub vsemu. zato uporabljam nek add on, ki relativno hitro "unloada" prejšnje zavihke brez zapiranja brskalnika in dejansko sprosti ram.
če lahko še vprašam... sem na cinnamonu in imam pač izkušnjo, kot je opisana. včeraj sem z usbja gnal mint xfce, pognal firefox, namenoma odpiral težke zavihke, kakih 20 njih, ram ni šel čez 2,5 giga. kernel je isti. zakaj?
Poženi top in poglej, kateri proces ti žre RAM. S tipkama < in > sortiraš po želenih stolpcih. Zavihki od Firefoxa so prikazani kot ločeni "Web content" procesi. Merodajen je RES stolpec. Firefox bi moral v teoriji žreti isto RAMa ne glede na namizje. Nekaj lahko vpliva kakšna KDE tema za gtk+ procese, window manager, efekti (in specifični driverji, ki jih na USB-ju ni?). Če te skrbijo performanse, greš na XFCE/LXDE in izklopiš efekte.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | linux kernel porabi po nekaj casa malo manj kot 10 GB rama?Oddelek: Operacijski sistemi | 1624 (836) | Brane22 |
» | 386DX16, ki praznuje 25 let delovanjaOddelek: Strojna oprema | 2758 (2259) | egonk |
» | grep - čisto malo pomoči ;)Oddelek: Programiranje | 2371 (1848) | c0dehunter |
» | Ubuntu 10.4 1,2GB poraba ramaOddelek: Operacijski sistemi | 1144 (870) | KaRkY |
» | RAM v LinuxuOddelek: Operacijski sistemi | 865 (799) | BigWhale |