Forum » Strojna oprema » temperatura cpu, star laptop počasen
temperatura cpu, star laptop počasen
hogorq ::
imam, kot rečeno, devet let star laptop, nikoli odprt, nikoli nošen naokrog, linux:
System:
Host: aaaa-P7624 Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.8 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: MEDION product: P7624 v: N/A serial: filter
Mobo: MEDION model: P7624 serial: filter BIOS: American Megatrends
v: 0.49 date: 10/31/2011
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2350M bits: 64 type: MT MCP
arch: Sandy Bridge rev: 7 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 18358
Speed: 1111 MHz min/max: 800/2300 MHz Core speeds (MHz): 1: 899 2: 905
3: 945 4: 932
Graphics:
Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
vendor: Wistron driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GF108M [GeForce GT 630M] vendor: Wistron driver: nvidia
v: 390.116 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nvidia
unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1360x768~60Hz
OpenGL: renderer: GeForce GT 630M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116
direct render: Yes
zadnje čese je nekam počasen, prostora na disku je dovolj, rama mi ne zmanjkuje.nekdo mi je rekel, da bi se lahko procesor pregreval, ampak ventilator ni nič glasnejši kot pred leti. temperatura je v mejah normale menda, ob zagonu kakih 17 stopinj nad sobno. ko tole pišem,
aaaa@aaaa-P7624:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +54.0°C (crit = +96.0°C)
temp2: +47.0°C (crit = +94.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +54.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C)
Core 0: +49.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C)
Core 1: +54.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C),
nič posebnega.računalnik je počasnejši, pa ne govorim o swapanju. kaka ideja? hvala.
System:
Host: aaaa-P7624 Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.3.0 Desktop: Cinnamon 4.0.8 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: MEDION product: P7624 v: N/A serial: filter
Mobo: MEDION model: P7624 serial: filter BIOS: American Megatrends
v: 0.49 date: 10/31/2011
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i3-2350M bits: 64 type: MT MCP
arch: Sandy Bridge rev: 7 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 18358
Speed: 1111 MHz min/max: 800/2300 MHz Core speeds (MHz): 1: 899 2: 905
3: 945 4: 932
Graphics:
Device-1: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics
vendor: Wistron driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
Device-2: NVIDIA GF108M [GeForce GT 630M] vendor: Wistron driver: nvidia
v: 390.116 bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting,nvidia
unloaded: fbdev,nouveau,vesa resolution: 1360x768~60Hz
OpenGL: renderer: GeForce GT 630M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116
direct render: Yes
zadnje čese je nekam počasen, prostora na disku je dovolj, rama mi ne zmanjkuje.nekdo mi je rekel, da bi se lahko procesor pregreval, ampak ventilator ni nič glasnejši kot pred leti. temperatura je v mejah normale menda, ob zagonu kakih 17 stopinj nad sobno. ko tole pišem,
aaaa@aaaa-P7624:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +54.0°C (crit = +96.0°C)
temp2: +47.0°C (crit = +94.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Package id 0: +54.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C)
Core 0: +49.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C)
Core 1: +54.0°C (high = +80.0°C, crit = +85.0°C),
nič posebnega.računalnik je počasnejši, pa ne govorim o swapanju. kaka ideja? hvala.
pegasus ::
To je super mašinca, sam furam home office na HPjčku z i7 L640, ki ima vsaj 10 let. Dela vse kar rabim, na 4GB rama. Še celo video klici so ok :) Edino kar moti je hlajenje, ki je že na idle tako glasno, da ga slišim iz dnevne sobe v spalnico.
sbawe64 ::
kaj pa sistem je že dolgo naložen ?? al na frišno naloženo ?
Kernel: 4.15.0 je precej star (04 2018).
https://mirrors.edge.kernel.org/pub/lin...
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Disk imaš original ali že zamenjan?
ves hardver je originalen. se disk z leti upočasni?
kaj pa sistem je že dolgo naložen ?? al na frišno naloženo ?
če misliš os, mam linux tri leta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hogorq ()
btw, ali ima termalna pasta lahko vpliv? mašina se sicer ne pregreva, ventilator ni glasen.
Littlaman ::
Po mojem skromnem mnenju ti bo disk izdahnil kaj kmalu. Po možnosti se ti še disk pregreva. Čimprej nadgradi na SSD. Ker praviš, da ni bil nikoli odprt je velika verjetnost, da vsebuje veliko prahu. Ob menjavi diska ga spihaj in bi se moralo zelo poznati pri temperaturah. Če si ne zaupaš pa nesi na servis in naj poleg diska zamenjajo še pasto, mogoče če imajo na servisu kakšen ugoden komplet DDR3 ti še tega zamenjajo oz dodajo.
"se disk z leti upočasni?"
Odgovor: Z leti dobi HDD vedno več 'bad sectors', kar vpliva na njegove bralne/pisalne sposobnosti. Pri SSD teh težav ni, ker načeloma do vseh celic dostopa enako hitro, če se kera okvari ima disk rezervo da nadomesti.(Nekaj v tem smislu, da me ne bodo soforumaši lovili na vsako besedo)
"se disk z leti upočasni?"
Odgovor: Z leti dobi HDD vedno več 'bad sectors', kar vpliva na njegove bralne/pisalne sposobnosti. Pri SSD teh težav ni, ker načeloma do vseh celic dostopa enako hitro, če se kera okvari ima disk rezervo da nadomesti.(Nekaj v tem smislu, da me ne bodo soforumaši lovili na vsako besedo)
Kvinta ::
Če si ne zaupaš pa nesi na servis in naj poleg diska zamenjajo še pasto, mogoče če imajo na servisu kakšen ugoden komplet DDR3 ti še tega zamenjajo oz dodajo
...to in še kaj kar se vedno najde stane malo manj kot nov prenosnik
Riff ::
za windosw vem d aje 3 leta kar dolga doba če je naloženo ker se nabere veliko odvečnih stvari :), za linux pa ne vem če pol to kaj vpliva ali ne :), lahko pa probaš z drugim diskom in novejšim linuxom :)
pegasus ::
Na linuxu to nič ne vpliva. Je pa pri novih distrotih na starih mašincah fajn rečt kernelu mitigations=off, z razumevanjem in sprejemanjem posledic, seveda. Na tem i7 L640 se razlika kar občuti.
solatko ::
Riff - Tudi na windows ne vpliva več, kako star je sistem, saj se vsaj enkrat letno naloži popolnoma nova nadgradnja, stestiraš, če vse deluje in izbrišeš mapo windows.old, to je siguren znak, da imaš nov OS gor.
Na mojem delovnem računalniku, je od preizkusne verzije eno leto pred uradnim izzidom gor.
Daj znebi se že enkrat spominov na Windows XP.
Na mojem delovnem računalniku, je od preizkusne verzije eno leto pred uradnim izzidom gor.
Delo krepa človeka
Na linuxu to nič ne vpliva. Je pa pri novih distrotih na starih mašincah fajn rečt kernelu mitigations=off, z razumevanjem in sprejemanjem posledic, seveda. Na tem i7 L640 se razlika kar občuti.
a si upam? če to naredim in si premislim, povrne timeshift zadevo v prejšnje stanje, ali ne?
Riff - Tudi na windows ne vpliva več, kako star je sistem, saj se vsaj enkrat letno naloži popolnoma nova nadgradnja, stestiraš, če vse deluje in izbrišeš mapo windows.old, to je siguren znak, da imaš nov OS gor.
haha no sm tud win 7 sistem doživel zabasan po pol leta in ne sm win xp , maš take uporabnke ki jim uspe marsikaj :)
Riff - Res je, samo pri xp je bil nov instal, pri novejših pa se hitro popuca (IO BIT advaced systemcare in uninstaler free verzija), počistiš temp mapo, zbrišeš win.old,... dobrih 10 minut in je zadeva spet normalna. Potem poženeš pa še Super antispy. počistiš še vse preostale piškotke in malware in imaš zopet nekaj mesecev mir.
Določenim to naredim kar preko TW na dva do tri mesece, sistem imajo pa nekaj let gor.
Določenim to naredim kar preko TW na dva do tri mesece, sistem imajo pa nekaj let gor.
Delo krepa človeka
hojnikb ::
takim ljudem, k jim uspe zapact sistem v roku par mescov, da se mors resortat k temi tooli, pomaga samo kaksen deepfreeze
#brezpodpisa
hojnikb - Takim ljudem zelo hitro pomaga dovolj visok račun, za ureditev računalnika. Dokler imajo na voljo prijatelje, sinčke, sosedove mulčke,..., ki to naredijo za eno pivo ali čokolado, se ne naučijo nič, ko pa dobijo lep račun, jih ne vidiš več tako pogosto, ker si zapomnijo kar jim razlagaš in česa ne smejo pritiskat.
Delo krepa človeka
hojnikb - Si pa mazohist.
Pa, da mi pol vsakih pet minut zvoni telefon in na drugi strani uporabnik, ki me pošilja v rodni kraj.
Pa, da mi pol vsakih pet minut zvoni telefon in na drugi strani uporabnik, ki me pošilja v rodni kraj.
Delo krepa človeka
Nisn ti jaz kriv, če se v zadnjih 30 letih nisi mogu naučit uporabljat linuxa :)
Tipičnemu uporabniku, ki uporablja web, spremembe niti opazo nebo. UI je itk skor enak, browser (kar bo uporabljal 99% časa) je pa tako identičen kot je na Windows PCju. Je pa vrag, če ne znaš administratirat Linux, to pa.
Tipičnemu uporabniku, ki uporablja web, spremembe niti opazo nebo. UI je itk skor enak, browser (kar bo uporabljal 99% časa) je pa tako identičen kot je na Windows PCju. Je pa vrag, če ne znaš administratirat Linux, to pa.
#brezpodpisa
mtosev ::
Katere ljudi jaz poznam nocejo linuxa. Rihtam eni gospi komp pa se na wifi od modema ze nekaj krat ni znala povezati pol me klice da net ne dela. Modem pa vedno izklopi, ker odaja sevanje. Prej je mela kabelski net pa ni bla zadovoljna, pa ga je preklicala in ima sedaj hot net.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
hojnikb - Nisem jaz kriv, da uporabniki nočejo sistema, ki zahteva veliko več lastnega znanja, kot so si ga pripravljeni pridobiti, da bi lahko normalno uporabljali sistem, ki se sesuva, zamrzuje, tolikokrat spreminja,.... saj jih mučijo že večje spremembe na Widows in Apple os, kaj šele množica edicij Linux-a. Se vidi iz procentov razširjenosti, zato nehaj nakladat.
Stranke, ki so hotele Linux so ga tudi dobile (tiste 2 od 2k).
Stranke, ki so hotele Linux so ga tudi dobile (tiste 2 od 2k).
Delo krepa človeka
Tistim zelo neveščim uporabnikom pokneš got Ubuntu, daš na namizje VELIKO Chrome ikono in rečeš "to je nov updejt 10ke".
Done.
Done.
#brezpodpisa
mtosev ::
Tistim zelo neveščim uporabnikom pokneš got Ubuntu, daš na namizje VELIKO Chrome ikono in rečeš "to je nov updejt 10ke".lol. Ce bi jaz to naredo pri nasih sorodnikih bi mi rekli, da sn idiot. Zadnjic ko sn bil pri njih so mi rekli, da jim je grafa crknila, ker sn jaz brskal internet na kompu.
Done.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
hojnikb - Z neveščimi uporabniki nikoli nisem imel težav, ker ubogajo navodila, predvsem to, da ne odpirajo pošto neznancev in ne klikajo svetlečih banerjev.
Probleme imaš s takimi, ki so zvedavi, delno obvladajo stvari na računalniku, za opozorila pa so gluh in slepi, vendar jih izuči visok račun, ki ga izstaviš ob čiščenju virusov in reševanju podatkov, saj praviloma ne delajo rezervnih kopij.
Ko je račun 500€+, saj imajo gor poslovne stvari,...., sicer zakolnejo in nikoli več nimaš problema z njimi, saj se tisti, ki jih piči kača, bojijo zvite vrvi in ne stisnejo nikoli več, če niso prepričani, da je o.k..
Če bi jim dal Linux (kar bi v končni fazi večini takih lahko) bi me nekam poslali in šli drugam, ker pa vem, da se na fahidiotih največ služi pa tega užitka nočem prepustit nekomu drugemu.
Probleme imaš s takimi, ki so zvedavi, delno obvladajo stvari na računalniku, za opozorila pa so gluh in slepi, vendar jih izuči visok račun, ki ga izstaviš ob čiščenju virusov in reševanju podatkov, saj praviloma ne delajo rezervnih kopij.
Ko je račun 500€+, saj imajo gor poslovne stvari,...., sicer zakolnejo in nikoli več nimaš problema z njimi, saj se tisti, ki jih piči kača, bojijo zvite vrvi in ne stisnejo nikoli več, če niso prepričani, da je o.k..
Če bi jim dal Linux (kar bi v končni fazi večini takih lahko) bi me nekam poslali in šli drugam, ker pa vem, da se na fahidiotih največ služi pa tega užitka nočem prepustit nekomu drugemu.
Delo krepa človeka
ja sj so dobre fore sm jst pa s enism nikoli prevč ubadal s tem če je kdo zapacal sistem že v pol leta nism nobenih toolsu iskal za pucanje sranja , sm sam format užgal pa opozoru da kar je nasistemskem disku gre vse adio če so kaj rabili spravil na drugo particjo :) , sm drgač pa enim sj tud men bolj paše windovs kot pa linux :)
Riff - To lahko delaš za pir, kot servis boš pa hitro ostal brez strank.
Delo krepa človeka
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pregrevanje prenosnikaOddelek: Strojna oprema | 1965 (1438) | mulc007 |
» | AMDjev Kabini - všečen _poceni_ prčolinček... (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 11823 (10626) | trnvpeti |
» | Ubuntu 12.04 Precise Pangolin (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 237265 (172399) | Zvezdica27 |
» | Ubuntu 10.04 LTS - Change is coming (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Operacijski sistemi | 144420 (107306) | Icematxyz |
» | Konstantno vrtenje ventilatorja (full speed)Oddelek: Operacijski sistemi | 1548 (1448) | trololo |