» »

Prisilni dopust namesto na čakanje

Prisilni dopust namesto na čakanje

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

tech1 ::

Vazelin je izjavil:

10% bo imo še precej OK. Jaz se bolj bojim, da ne pade na kislih 15%+

žalostno..

UganiKdo ::

Mato989 je izjavil:

UganiKdo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

MadMicka je izjavil:

Mato989, kje točno pa piše, da letošnji dopust velja do julija 2021, kot si napisal? Nikjer. Del letošnjega dopusta se lahko prenese v naslednje leto samo, če tako dovoli delodajalec ali pa zakonska izjemoma, če ga nisi mogel koristiti zaradi bolniške (162. člen ZDR-1).

Tako je... in 99% jih dovoli, medtem ko pa lanskega dopusta pa NIKAKOR ne moreš prenest do julija 2020, ker to večina ne dovoli oz. zapade... zato je smiselno da se pokoristi star dopust, ne pa tudi novi, ker je za koriščenje novega še dovolj časa

99% si si sicer izmislil, ampak kar je bolj pomembno je da ravno v taki situaciji kot smo bo delez delodajalcev ki dopusta me bodo dovolili prenasti drasticno vecji.

Zakaj ne? Ker če ti ga ne bo dovolil prenesti na drugo leto ga ti bo MORAL omogočit da ga porabiš letos... to je pa kontra logiki da bomo v 2. polletju rabili manj dopustov in več delat... torej bo v interesu delodajalca ki se drži pravil, poskrbeti da bi folk razpotegnil letošnje dopusta do junija 2021!

Ravno obratno, pritisk na koriscenje bo sedaj v prvi polovici leta, ker si stevilni delodalci ne bodo mogli privoscit 2 mesecne korona pauze potem pa se poletnih dopustov. Vedno jim pa ostane odpuscanje in stecaji. Vazno, da bog ne daj, kdo predlaga koriscenje (starega) dopusta.

Mato989 ::

Ja samo ne smejo koristit dopustov zdaj, ker je protizakonito! Delodajalec mora dopuste uredit tako da je tudi v interesu dopustovanja delavca... ne samo njegovih financ... tako da kdorkoli si pusti vzet letošnji dopust je butl in upam da bo trpel večno... ker so za "1 maj" zastojn umirali protestniki za take pol... vzamimo jim še regres, pa vse.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

spam321 ::

Jah delodajalčki imaji 2 možnosti.

a) porabiti dobičke za delavce
b) nakup novega bmw, stanovanja, dopust ipd.

Le kaj bodo izbrali ti dobrotniki?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: ALT ()

nurmaln ::

Mato989 je izjavil:

Ja samo ne smejo koristit dopustov zdaj, ker je protizakonito! Delodajalec mora dopuste uredit tako da je tudi v interesu dopustovanja delavca... ne samo njegovih financ... tako da kdorkoli si pusti vzet letošnji dopust je butl in upam da bo trpel večno... ker so za "1 maj" zastojn umirali protestniki za take pol... vzamimo jim še regres, pa vse.

Pokaži mi delavca, ki bo šel zdajle prijaviti delodajalca, ker mu je pisal dopust proti delavčevim željam, in pokazal ti bom presežnega delavca.
Prav ali ne prav, tako je.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

nurmaln je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Pokaži mi delavca, ki bo šel zdajle prijaviti delodajalca, ker mu je pisal dopust proti delavčevim željam, in pokazal ti bom presežnega delavca.
Prav ali ne prav, tako je.

Torej se strinjaš da najbolje da še nadomestil plač ne dobijo in delodajalci pokradejo ta denar in se ne prijavi ker so drugače presežni delavci?

V bistvu je to povsem legitimno vprasanje. Ali naj delodajalec ce ni preprican kaj se bo zgodilo cez en mesec raje odpusti ljudi ali jim rece naj gredo na dopust za 14 dni? V trenutni situaciji je dejansko potrebna vecja fleksibilnost depovne sile, ker prevec zategnjen sistem pripelje do tega da se pogovarja samo o tem kake mastne dobicke ima delodajalec in kako ke logicno da so ljudje sedaj doma na cakanju, potem bodo sli pa se za 4 tedne na dopuast ko bo njim pasalo. Stevilni pozabljate da imamo izredne okoliscine iz povsem zunanjih razlogov.

UganiKdo je izjavil:

V bistvu je to povsem legitimno vprasanje. Ali naj delodajalec ce ni preprican kaj se bo zgodilo cez en mesec raje odpusti ljudi ali jim rece naj gredo na dopust za 14 dni? V trenutni situaciji je dejansko potrebna vecja fleksibilnost depovne sile, ker prevec zategnjen sistem pripelje do tega da se pogovarja samo o tem kake mastne dobicke ima delodajalec in kako ke logicno da so ljudje sedaj doma na cakanju, potem bodo sli pa se za 4 tedne na dopuast ko bo njim pasalo. Stevilni pozabljate da imamo izredne okoliscine iz povsem zunanjih razlogov.

Dejansko je tako:

V luči dogodkov tega zakona (kakršen koli že je kot celota) je z vidika delodajalca itak relativno preprosto:

1. Država prevzame breme VSEH zaposlenih na čakanju vsaj do konca 31.5. in to od 13.3. oz. 16.3. ko je bil uveden delni lockdown.

V zameno za to dejstvo bi morala država zahtevat da podjetje od 13.3. ni izdalo nobene odpovedi ali pa jih vsaj pisno prekliče.

Sem pa jaz povsem za manj zategnjen sistem, samo se delodajalci (in ti) ne boste strinjali... ker ko ti misliš o manj zategnjenem sistemu delovne sile imaš v mislih nizke ali nične odpravnine in enostavno in hitro odpuščanje s tem se pa pač ne moremo strinjat... vedno mora bit na eni strani mikro varovalka:

Torej

Ali težko odpuščanje in dolgi odpovedni roki ter nizke odpravnine
Ali pa enostavno odpuščanje brez odpovednih rokov in relativno visoke odpravnine

Nekoč sem podal predlog poslancu, da se naj uredi sprememba zakonodaje v smislu da lahko vsakega odpustiš z odpovednim rokom 3 delovne dni pod pogojem da dobi odpravnine v seštevku zadnjih 6 plač BRUTO... tako bi imeli fleksibilno delovno silo, ampak to pač stane, ker na tak način potem si lahko resda jutri brez šihta, ampak imaš odpravnino ki ti omogoča da iščeš šiht 6 mesecev ne da zato trpi državni proračun ampak izključno odločitev delodajalca.

V kateri fazi pa poleg drzave in delodajalcev del bremena prevzamejo delavci?

UganiKdo je izjavil:

V kateri fazi pa poleg drzave in delodajalcev del bremena prevzamejo delavci?

Takrat ko je odpoved iz krivdnih razlogov jasno... ali pa takrat ko delavec ne dosega standardov dela... je pa tu problem ker middle managment večine podjetij skupaj z vodji ni sposoben uredit realnih in merljivih ciljev večine zaposlenih in jih na podlagi tega ni zmožen odpuščat =)

Torej breme zunanjega tveganja je v celoti odgovornost nekoga tretjega? Bogi, neuki delavcek je povsem izvzet, pri čemer ima pravico tudi v celoti ignorirat vse omejitve namenjene omejevanju sirjenja bolezni(kakor propagiras v sorodni temi)?

Saj si opazil da se pogovarjamo o izjemni situaciji, ki je posledica svetovne pandemije? Ker ne razumem kako tocno je tukaj pomembno postavljanje merljivih ciljev s strani middle managementa.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: UganiKdo ()

mzakelj ::

Jaz delam od doma že drugi teden. Pa grem kdaj na firmo kaj nardit. No danes sem izvedel da bomo na čakanju, ni pa še vse gotovo. Ampak si mislim da bo to čakanje tako da bom moral še zmerom delat od doma, delodajalec pa mi bo dal 80%. Naredil bom tako da bom šel na firmo, vrnil službeni telefon in šel domov. Saj sem na čakanju... Če me bo pa dal stran grem pa isti dan na zavod. Ker po 14 dneh takega dela od 8 zjutraj do 20 zvečer biti dosegljiv strankam mi je počasi vsega dovolj. Vem da skrbi vodstvo za firmo, samo ko je bil kak dobiček nisem nič videl. Še za 10 let nisem dobil nič, sedaj bo kmalu 20 let pa tudi verjetno ne bo nič. In po pravici imam vse kmalu dovolj vsega. Zaposlen sem kot serviser/prodajalec , moram pa skrbeti še za mrežo v podjetju, server ......... Pa še vse ostalo....

UganiKdo je izjavil:

Torej breme zunanjega tveganja je v celoti odgovornost nekoga tretjega? Bogi, neuki delavcek je povsem izvzet, pri čemer ima pravico tudi v celoti ignorirat vse omejitve namenjene omejevanju sirjenja bolezni(kakor propagiras v sorodni temi)?

Saj si opazil da se pogovarjamo o izjemni situaciji, ki je posledica svetovne pandemije? Ker ne razumem kako tocno je tukaj pomembno postavljanje merljivih ciljev s strani middle managementa.

Ti si vprašal v kateri fazi prevzame del bremena delojemalec... jaz sem ti povedal... država je 100% prevzela breme iz pleč delodajalcev pa še zmeraj dovoljuje odpuščanja... kar je po moje narobe, kajti zdaj lahko pod pretvezo višje sile vsaka firma odpusti vse s katerimi se ni strinjala, in je vseeno deležna državne pomoči v katere skupni mošnjiček vplačujejo tudi tisti ki jih je odpustila, in to brez skrbi da bi padel na sodišču razlog za krivdno odpuščanje (ker covid in poslovni razlog)

Torej kako točno je država pomagala tem ljudem? Nikakor...

Kaj še bi moral delojemalec dat stran da bi bilo dovolj če ni 100% upad prihodka zaradi odpustitve dovolj? Še več, naše odpravnine v Sloveniji so sramotno nizke... 1/5 od 1000EUR za vsako leto ko si zaposlen + 1/12 za vsak mesec ki ne zaokroži leta... patetične številke... za 5 let dela pri delodajalcu ti pripada 1.000EUR BRUTO odpravnine (ali je morda neto?) torej v 5 letih ti ne pripada niti 1 povprečna plača odpravnine...

mzakelj je izjavil:

Jaz delam od doma že drugi teden. Pa grem kdaj na firmo kaj nardit. No danes sem izvedel da bomo na čakanju, ni pa še vse gotovo. Ampak si mislim da bo to čakanje tako da bom moral še zmerom delat od doma, delodajalec pa mi bo dal 80%. Naredil bom tako da bom šel na firmo, vrnil službeni telefon in šel domov. Saj sem na čakanju... Če me bo pa dal stran grem pa isti dan na zavod. Ker po 14 dneh takega dela od 8 zjutraj do 20 zvečer biti dosegljiv strankam mi je počasi vsega dovolj. Vem da skrbi vodstvo za firmo, samo ko je bil kak dobiček nisem nič videl. Še za 10 let nisem dobil nič, sedaj bo kmalu 20 let pa tudi verjetno ne bo nič. In po pravici imam vse kmalu dovolj vsega. Zaposlen sem kot serviser/prodajalec , moram pa skrbeti še za mrežo v podjetju, server ......... Pa še vse ostalo....

Pravilno, če si na čakanju ne smeš doma delat niti 1 sekundo za šiht... tega bi se morali vsi striktno držat! Verjetno UganiKdo pravi da je to prav in bi moral doma delat in kršit zakon da doprineseš svoj delež podjetju

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

mzakelj ::

"Pravilno, če si na čakanju ne smeš doma delat niti 1 sekundo za šiht... tega bi se morali vsi striktno držat! Verjetno UganiKdo pravi da je to prav in bi moral doma delat in kršit zakon da doprineseš svoj delež podjetju"

Nimam pojma ? Mogoče kak tovariš jajpotin ??

mzakelj je izjavil:

"Pravilno, če si na čakanju ne smeš doma delat niti 1 sekundo za šiht... tega bi se morali vsi striktno držat! Verjetno UganiKdo pravi da je to prav in bi moral doma delat in kršit zakon da doprineseš svoj delež podjetju"

Nimam pojma ? Mogoče kak tovariš jajpotin ??

Nad tabo je uporabnik "UganiKdo" =) On bi verjetno tako mislil da je prav da delaš naprej!

Lonsarg ::

Fora je da je nesorazmerje med firmami, jih imaš 50% ki jih kriza praktično ne dotakne, 25% ki jih dotakne malo in 25% ki morjao čez noč praktično čisto zapreti.

Če torej rečeš "delodajalec naj nosi breme" imaš nesorazmerje na trgu, en sektor je bolj na udaru kot drug. Če rečeš "delavec nosi del bremena" potem covid nesorazmerno različne delavce različno kaznuje. Če pa rečeš "država nosi breme" potem pa zaznuješ posredno vse državljane enakovredno.

Vazelin ::

Čakanje se bo sedaj seveda izkoriščalo, da bo folk delal podobno kot prej, samo da bo država v celoti prevzela financiranje plus seveda, da delavec dobi samo 80%;(
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Država bi lahko bila bolj stroga pa bi samo za določene sektorje uvedla možnost čakanja. Ne deleš v turizmu ali gostinstvu?: Tough luck, go back to work.

Lonsarg je izjavil:

Država bi lahko bila bolj stroga pa bi samo za določene sektorje uvedla možnost čakanja. Ne deleš v turizmu ali gostinstvu?: Tough luck, go back to work.

Kaj pa podjetja, ki so vezane na turizem in gostinstvo? To je cela veriga

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

Pravilno, če si na čakanju ne smeš doma delat niti 1 sekundo za šiht... tega bi se morali vsi striktno držat! Verjetno UganiKdo pravi da je to prav in bi moral doma delat in kršit zakon da doprineseš svoj delež podjetju

Lahko prosim pojasnis kje sem to izjavil? Ker ne razumem zakaj čutiš potrebo da mi podtikas izjave? Ocitno bo res nekaj na teh oznakah, ki jih delijo na forumu in se je z nekaterimi skoda pogovarjat. Se oproscam za to napako in se umikam iz debate.

Verjetno bi pa morala biti kljub vsemu še vedno neka kontrola za to ali da lahko neko podjetje goro ljudi sedaj na čakanje na delo. Če prihodki niso upadli za X ali več % ne bi smeli imo izkoriščati sedaj tega

solatko ::

UganiKdo - Bogi neuki delavec je tudi izvzet, ko se tala dobiček, nekaj delodajalcev se je omehčalo pri božičnici, saj ni obdavčena in ni prispevkov, pa tudi spodobi se, saj to dajejo vse boljše firme v kapitalizmu, za soudeležbo na dobičku se pa niti pogovarjat nočejo, prav tako se nimajo želje pogovarjat o uskladitvi kolektivnih pogodb v plačnem delu, kjer so vse pogodbe do 5. plačilnega razreda, pod minimalno plačo.

Palica ima dva konca in sedaj naj enega držijo delavci in vračajo delodajalcem vse, saj bodo tudi v slabih časih odvisni od delavcev, tudi če jih bo 150k na zavodu, saj so že bili, ker je to v hujših časih pač njihova usoda.

Poglej samo to goljufijo, ko jih dajo na čakanje, če prav delajo od doma, čisto normalno.
Delo krepa človeka

mzakelj je izjavil:

Če imaš občutek da na delovnem mestu nisi dovolj cenjen in imaš na voljo boljše alternative, je edino prav da zamenjaš.

Vazelin je izjavil:

Verjetno bi pa morala biti kljub vsemu še vedno neka kontrola za to ali da lahko neko podjetje goro ljudi sedaj na čakanje na delo. Če prihodki niso upadli za X ali več % ne bi smeli imo izkoriščati sedaj tega

Če prihodki v prvi polovici leta ne bodo upadli za vsaj 20% glede na lansko leto, tak delodajalec ni upravičen do povračila nadomestila za čakanje na delo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

val46 ::

"Če prihodki v prvi polovici leta ne bodo upadli za vsaj 20% glede na lansko leto, tak delodajalec ni upravičen do povračila nadomestila za čakanje na delo."

Ne se bat, delodajalci bodo že tako naredili in prikrili dejanske prihodke, da bo po teh 20% prihodkov v prejšnem letu. Kako pa misliš da firme delajo, da prikažejo na koncu leta pozitivno nulo? Vse sam da ni potrebe davka na dobiček izplačat...pa čeprav se na vseh sejah in sestankih potem hvalijo, koliko dobička so ustvarili. Vedno so in vedno bodo izkoriščali zakone, dokler bodo od tega imeli koristi, bodi prepričan.
To je odgovor na zgornjo poved uporabnika nurmalen. Ne vem zakaj mi ni dalo pod citiranje...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: val46 ()

FoxKnox ::

Ne vem, če je to tukaj že kdo omenil, ampak delodajalec delavca, ki je 3 mesece na čakanju brez problema odpusti, TAKOJ.

Sj ti lahko kadarkoli takoj odpustiš delavca, tako je že od vedno. V sodobnih privatnih firmah to zgleda tako da ti najprej ukinejo dostop do vseh zadev 5 minut kasneje pa pridejo do tebe in ti zaprejo računalnik in šele nato povejo da si odpuščen, da ne bi vnaprej kaj zganjal.

Skozi različne zakonodaje se je spreminjal zgolj znesek minimalne obvezne odpravnine ki jo v takem primeru moraš izplačati.

Lonsarg je izjavil:

Sj ti lahko kadarkoli takoj odpustiš delavca, tako je že od vedno. V sodobnih privatnih firmah to zgleda tako da ti najprej ukinejo dostop do vseh zadev 5 minut kasneje pa pridejo do tebe in ti zaprejo računalnik in šele nato povejo da si odpuščen, da ne bi vnaprej kaj zganjal.

Skozi različne zakonodaje se je spreminjal zgolj znesek minimalne obvezne odpravnine ki jo v takem primeru moraš izplačati.

In ta odpravnina je še vedno sramotno prenizka 1/5 od 1.000€ za vsako leto dela in še 1/12 za vsake mesec nedopolnjenega leta od 1.000€...

Kar pomeni da če vržeš firmi 5 let svojega lajfa in te odjebejo ker pač hočejo, dobiš niti povprečno plačo odpravnine =)

Fantje, odpuščanje je laho čisto enostavno, če so potem pogoji za odpuščenega taki, kot recimo v D ali A, kjer greš na zavod, dobivaš nadomestilo plače, dokler ti ZAVOD ne najde ustrezne zaposlitve pač ne v smislu, da lahko fakultetno izobražen dela tudi v komunali ali podobne veleume naše zakonodaje.
Edina dolžnost, ki jo imaš je, da ne odkloniš ustreznega dela, tudi, če to pomeni selitev na čisto drugi konec države, jeba ampak tako pač imajo.

Pri nas greš na zavod, nadomestilo od 3-24mesece v višin s katero ne moreš živet, potem pa sociala. Zavod službe praviloma ne išče!
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Ja, to da lahko ti dodelijo tudi za 2 (ali 1) stopnjo izobrazbe nižje delo, je itak absurd... ker kolikor se spomnim je 2, kar pomeni da nekomu ki ma 5 stopnjo izobrazbe, lahko mirne duše vržejo delo ki je za končano osnovno šolo!

K0l1br1 ::

Tist, ki hoče delat, bo delal, tist, pa ki skoz pizdi, bo pizdil dalje.

K0l1br1 - Človek dela zaradi interesa ali denarja. Če je denarja malo, tudi interes ni velik. Nekateri pač delajo za vsak denar, tudi, če ga je premalo, da bi z njim lahko normalno živeli. Sicer pa je dela, da lahko preživiš tudi s tem, da nisi v delovnem razmerju za sramotno plačilo, dovolj, če znaš kaj delat in si malo iznajdljiv.
Ne poznam privatnika, ki bi zavestno delal izgubo, dolno časa, poznam pa veliko ljudi, ki delajo cele mesece in leta, za plačo s katero, ne morejo preživeti in so v vedno večji finančni stiski.
Delo krepa človeka

mojsterleo ::

FoxKnox je izjavil:

Ne vem, če je to tukaj že kdo omenil, ampak delodajalec delavca, ki je 3 mesece na čakanju brez problema odpusti, TAKOJ.

To je res, ampak kompromis je dober tudi za delavca. Namesto da gre takoj na Zavod bo šel pač 31.5.

FoxKnox ::

mojsterleo je izjavil:

FoxKnox je izjavil:

To je res, ampak kompromis je dober tudi za delavca. Namesto da gre takoj na Zavod bo šel pač 31.5.

Mislil sem pač na problem moje firme,nekaj jih je na čakanju, sam sem na dopustu. Po treh mesecih lahko njim firma izda odločbo o prenehanju, pač jih ne rabimo več, ne glede na nedoločen čas zaposlitve, brez programa odpuščanja in ostalih sindikalnih pravil.Enostavno se te znebijo.
Pa res ne vem komu bi prijalo v teh časih iti na zavod, četudi z lepo odpravnino

mojsterleo je izjavil:

FoxKnox je izjavil:

Jp. Najslabše so vsekakor odnesli tisti, ki so jih takoj odpustili. Če ne drugega ima človek vsaj te tri mesece še 80% plače (glede na to, da ne moreš niti zapravljat je efektivno kot prej cela :D) in potem v naslabšem primeru še par mesecev zavodice. Morda se v tem času že kaj popravi trg dela, ki zna biti to leto brutalno neusmiljen.

Itak bo vejretno pa ogromno obstoječih služb primorano zniževati plače. Da ne bo teh 80% potem tudi še naprej običajna plača :P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

val46 je izjavil:

"Če prihodki v prvi polovici leta ne bodo upadli za vsaj 20% glede na lansko leto, tak delodajalec ni upravičen do povračila nadomestila za čakanje na delo."

Ne se bat, delodajalci bodo že tako naredili in prikrili dejanske prihodke, da bo po teh 20% prihodkov v prejšnem letu. Kako pa misliš da firme delajo, da prikažejo na koncu leta pozitivno nulo? Vse sam da ni potrebe davka na dobiček izplačat...pa čeprav se na vseh sejah in sestankih potem hvalijo, koliko dobička so ustvarili. Vedno so in vedno bodo izkoriščali zakone, dokler bodo od tega imeli koristi, bodi prepričan.
To je odgovor na zgornjo poved uporabnika nurmalen. Ne vem zakaj mi ni dalo pod citiranje...

Če že komentiraš bi lahko najprej ločil med prihodki in dobičkom.

Lonsarg je izjavil:

No no, tako enostavno pa ne gre. Vsaj če si odpuščeni delavec najde kakšnega odvetnika.

Seveda je tako enostavno, zakon nikjer ne določa "moraš ga po odpovedi še naprej gledati na delovnem mestu", bi tudi bilo zelo bizarno če bi tak zakon obstajal v sodobnem svetu IT securitija kjer je do da ima odpuščeni še vedno AD dostop najverjetneje posredna krišitev GDPR za malomarnost.

Zakon samo finančno ščiti delavca in v Slo je zakonodaja precej prijazna delavcu glede tega ko sešteješ odpravnino + nadomestilo za delo. To da je delno nadomestilo plače nizko ni krivda nadomestila, to je krivda prenizkih plač za kar pa rabiš predvsem boljšo ekonomijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Seveda je tako enostavno, zakon nikjer ne določa "moraš ga po odpovedi še naprej gledati na delovnem mestu", bi tudi bilo zelo bizarno če bi tak zakon obstajal v sodobnem svetu IT securitija kjer je do da ima odpuščeni še vedno AD dostop najverjetneje posredna krišitev GDPR za malomarnost.

Zakon samo finančno ščiti delavca in v Slo je zakonodaja precej prijazna delavcu glede tega ko sešteješ odpravnino + nadomestilo za delo. To da je delno nadomestilo plače nizko ni krivda nadomestila, to je krivda prenizkih plač za kar pa rabiš predvsem boljšo ekonomijo.

In kaj bi mu ti napisal v odpoved? Iz kakšnega razloga je bilo prekinjeno delovno razmerje?

Če odmislimo ekstremen scenarij kot je krivdna odpoved, se vglavnem dela sporazumne odpovedi kjer je del sporazume tudi višina odpravnine. Torej si iz delovnega mesta odstranjen takoj za odpravnino se pa naknadno pogajaš. Če do sporazuma ne pride(prej redkost kot pravilo) so tu sodišča oziroma podjetje mora v tem primeru spisati enostransko odpoved in izplačati pač minimalno po zakonodaji in prepusti delavcu odločitev če bo iskal večji znesek preko sodišč.

Je pa enostranska odpoved pravno negotova za podjetje tak da delavec tle ima dobro pogajalsko izhodišče da iztrži boljšo odpravnino preko sporazumne odpovedi.

MadMicka ::

Lonsarq, dej ne kvasi bedarij. Nič kaj takega ne obstaja, kot je "sporazumna odpoved". Od vsega kar si povedal drži edino to, da pač delodajalec lahko kadarkoli prepreči dostop delavca do podjetja. Zdi se, da govoriš o odpovedi iz poslovnega razloga. Vsaka odpoved je enostranska, pri odpovedi iz poslovnega razloga delavec dobi odpravnino, stvar pogajanj je lahko samo znesek nad minimumom, ki ga določa zakon.

Kdo zdaj kvasi bedarije, seveda obstaja sporazumna odpoved, to pomeni da sporazum o odpovedi podpišeta oba, delavec in delodajelc. In resne firme hočejo ta podpis da ni zapletov in v zameno za ta podpis dajo celo večjo odpravnino kot zakonski minimum.

Sporazumna odpoved je tudi omenjena v pravilniku o denarnem nadomestilo za nezaposlenost s strani zavoda in sicer je omenjeno da ti nadomestilo pripada tudi v tem primeru: https://www.ess.gov.si/_files/1932/dena...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Lonsarg je izjavil:

Kdo zdaj kvasi bedarije...

Ti. Najprej razlagaš kako je enostavno delavcu dat odpoved, potem pa začneš razlagat o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja. Odpoved ni isto kot sporazumna prekinitev delovnega razmerja. Jasno, da če je govora o tem, da da delodajalec lahko enostavno odpoved delavcu, da tukaj ni govora o sporazumu.

AndrejO ::

Lonsarg je izjavil:

Sporazumna odpoved je tudi omenjena v pravilniku o denarnem nadomestilo za nezaposlenost s strani zavoda in sicer je omenjeno da ti nadomestilo pripada tudi v tem primeru: https://www.ess.gov.si/_files/1932/dena...

V pravilniku, ki si ga povezal, piše tudi sledeče:

Pravice do denarnega nadomestila ne more uveljaviti zavarovanec, ki mu je prenehala pogodba o zaposlitvi:
- na podlagi pisnega sporazuma;
- ...

Torej, kako naj potem denarno nadomestilo dobi nekdo, ki podpiše sporazumno odpoved delovnega razmerja?
28.3 čl. Pravil: Argumentirano pritožbo mora uporabnik poslati v oddelek
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndrejO ()

Hm ok očitno sem res živel v zmoti... Vem namreč iz prve roke za vsaj 2 primera da sta podpisala "nek sporazum" in dobila 3-4 plače in kljub temu nato še nadomestilo od zavoda. Očitno sta podpisala nekaj privatnega za kar zavod ni zvedel in je zavod vseeno videl zgolj enostransko odpoved zaradi poslovnih razlogov da je šlo skozi.

Se opravičujem za zavajanje si nisem mislil da sta oba primera za katera vem tako izven okvirov in sem naredil napačne zaključke. Skratka ok, sporazumna odpoved te očitno res stane vseh ugodnosti.

Lonsarg je izjavil:

Hm ok očitno sem res živel v zmoti... Vem namreč iz prve roke za vsaj 2 primera da sta podpisala "nek sporazum" in dobila 3-4 plače in kljub temu nato še nadomestilo od zavoda. Očitno sta podpisala nekaj privatnega za kar zavod ni zvedel in je zavod vseeno videl zgolj enostransko odpoved zaradi poslovnih razlogov da je šlo skozi.

Se opravičujem za zavajanje si nisem mislil da sta oba primera za katera vem tako izven okvirov in sem naredil napačne zaključke. Skratka ok, sporazumna odpoved te očitno res stane vseh ugodnosti.

MORDA, pravim morda, pa sta prejela redno odpoved ampak sta podpisala sporazumno da se zaključi odpovedni rok PREJ kot je zakonsko oz. kot sta imela v pogodbi, ker če pa narediš to, pa ti ostanejo bonitete:

Recimo:

Dobiš odpoved in 300€ odpravnine 30 dnevni odpovedni rok ti pa se recimo zmeniš, da bo odpoved začela veljat takoj in dobiš zato 600€ odpravnine... na tak način pa bonitete iz naslova nadomestila plače in prijave na zavod veljajo!

AndrejO ::

Da, marsikaj se da z delodajalcem dogovoriti in je to čisto "legit", dokler ni govora o podpisu dogovora o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Tak dogovor te izrecno diskvalificira za podporo.

Kako pa Zavod izve na kakšen način je bila pogodba odpovedana, pa se mi sploh ne sanja. Tako, da je čisto možno, da so tudi pri tem kakšne zgodbe, ko se gre mimo predpisov. Samo to je tvegano, če se predaleč razve.
28.3 čl. Pravil: Argumentirano pritožbo mora uporabnik poslati v oddelek
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.

K0l1br1 ::

AndrejO je izjavil:

Kako pa Zavod izve na kakšen način je bila pogodba odpovedana, pa se mi sploh ne sanja. Tako, da je čisto možno, da so tudi pri tem kakšne zgodbe, ko se gre mimo predpisov. Samo to je tvegano, če se predaleč razve.
Zahtevajo predložitev dokumenta o prenehanju delovnega razmerja. Če imaš samo sporazum...

AndrejO je izjavil:

Da, marsikaj se da z delodajalcem dogovoriti in je to čisto "legit", dokler ni govora o podpisu dogovora o odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Tak dogovor te izrecno diskvalificira za podporo.

Kolko jaz vem, mora firma poslat papirje ali? Vsaj nekoč je tak bilo ko sem jaz bil šef servisa leta 2012... :O
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Čakanje na domu, 80% (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8517306 (11144) mgermo