» »

Gigabyite 7n400L veliki problemi, sumim rame

Gigabyite 7n400L veliki problemi, sumim rame

matrix2 ::

Kupil sem ploščo Gigabyte 7N400L, ki po ocenah ni ravno napačna plošča. Pa vendarle sem že na začetku imel zelo velike probleme. Kot prvo v dual načinu mi ne prepozna oba rama DDR 333/256mb samsung. Rama sta identična in kupljena v paru, kar zmajnša veretnost napak na sistemu. Ko postavim rama v (non dual channe) pa delujeta kot 512mb, vendar je sistem zelo nestabilen, tudi v dual. Že pri nalaganju winsow so bili problemi, saj je venomer javljalo da na Cd-ju ne najde določenih datotek. Šele ko sem prestavil rame v (no dual) se je sistem nekako stabiliziral. Ne razumem iste komponente sem imel na dveh različnih ploščah in ni bilo problema, ko sem dal te iste na Gigabyte, pa vsakodnevno rušenje sistema. Kaj menite v čem je problem, ima kdo takšne ali podobne izkušnje z to ploščo in kako jih je rešil?

jamiroq ::

si probal nadgradit bios? mam GA-7n400-L1 in sem tudi mel take probleme (s tem, da sem jaz moral dat eno tablico rama ven, da so se windowsi sploh inštalirali)... baje pri moji plošči DualDDR način z release biosom sploh ni delal. ko sem pa nadgradil bios na najnovejšo verzijo pa mi dela vse bp, celo DualDDR mi dela; in to z dvema tablicama različnih proizvajalcev (Transcend in ena no-name iz JAE)...

matrix2 ::

JamiroQ kako si nadgrajeval BIOS v winsih ali F8 v BIOS-u. Kako se ti sedaj navija plošča, nekaj sem že poskušal pa še ne upam ker je sitem zelo nestabilen že v default. Zdi se mi da je tale prvotni BIOS zelo okleščen, skoraj nič nastavitev!

jamiroq ::

nadgradil sem z F8 v biosu, šlo ko šus :D. (ena stvar, ki mi je všeč pri Gigabytkah je DualBios; ni treba bit pri vsakem flešanju presran, da bo šlo kaj narobe :D.. po drugi strani je pa bios čip prilotan na plato...)

btw, ko prideš v BIOS stisni ctrl+F1, bi se moralo pokazat nekaj dodatnih nastavitev ;) (vklopiš expert features)

glede navijanja; sicer sem probal malo navit, ampak moram kako boljše hlajenje urihtat za kaj resnejšega (trenutno mam Zalmana 6000AlCu, ki je za mojega Bartona 2500+ komaj zadosti)... v glavnem, delal mi je na 13x166 (3000+), pri default voltaži (1.65V) z isto temperaturo kot nenavit (idle 52°C, med špilom ~60°C)

pri Gigabytu so z novo revizijo biosa (za 7n400-L1) tudi "popravili" kalibracijo temperature - dvignile so se mi za ~20°C :| (baje se to zgodi samo pri Bartonih...)

matrix2 ::

jamiroQ res ti hvala rešil si me pred živčnim zlomom:D Vse kar si napisal je v zaleglo, prepoznalo mi je rama tudi v dual načinu, kar prej sploh ni bilo mogoče, mašina več ne ruši in se ustavlja zelo grobo. Izgleda da so preveč pohiteli z temi ploščami in so potem z BIOS-om to popravili! Tudi dostopanje do razširjenih menijev je OK. V trgovini kjer sem kupil ploščo niso imeli pojma o pojmu, moram napisati ker me je serviser obsodil, da sem zlomil proca, šef pa da imam zanič rame, zato mi pač plošča ne deluje. To je pri nas v Slov. Bistrici trgovina se imenuje ULTRA-IMPEX. Za nameček ko sem vprašal serviserja za razširjen meni v BIOS-u, sploh ni imel pojma zato sva morala hitro končati. Za konec ˝ najlepša ti dala sam si jo pa izberi˝:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: matrix2 ()

kajak33 ::

No ko berem, da si si tako lepo poštimal vse skupaj me zanima, kakšne imata kaj napetosti na proc. (Vcore) in temp. proc. in s čim ga hladita? In katero verzijo Bios-a imata sedaj. Sam imam F3 pa se stvar hudičevo greje. Pa še Vcore ja na 1,74 V in ga ne morem, ali ne znam spustiti.

jamiroq ::

zase sem že 3 poste zgoraj napisal :D

in nimam 7N400-L ampak 7N400-L1 :P (čeprav mi ni jasno v čem se točno razlikujeta, razen v malo drugačnem layoutu)...

edit: sem malo pogledal po gigabyte strani in videl, da na tvoji plati ne moreš nastavljat Vcore preko biosa :-/
poglej malo po navodilih, če maš kake DIP-switche za VCore...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jamiroq ()

matrix2 ::

zadeva se mi nič ne greje mogoče imam rahlo navito pa pride vedno samo do 52°C. Prej itak tudi okoli 50°C. Bi pa vaju vprašal kako sta navijala to ploščo ker meni ne deluje preveč stabilno že pri rahlem dvigu FSB-ja. Imam Rame Cas 2.5 in sem jih nastavil cas2.0 ali to pomeni da sem jih z tem tudi navil? JamiroQ opiši mi kako si prišel od 2.5Ghz do 3Ghz ker to pa že mora biti umetnost.

jamiroq ::

em, nisem navil iz 2.5ghz na 3ghz 8-O ampak iz 2500+ na 3000+, torej iz 1.8ghz na 2.158ghz (magari, da bi mel 2.5ghz proc :8)). FSBja nisem dvigoval, tako da ne vem kako bi bilo s stabilnostjo; dvignil sem samo množilnik iz 11 na 13...

btw če dvigaš FSB probaj spustit timinge rama oz jih ne spreminjat namesto da jih dvigaš, ker je čisto možno, da ti ram ne podpira takih frekvenc pri CAS2 (pri CAS2.5 pa bi mogoče šlo...)

matrix2 ::

bi te vprašal ali mogoče poznaš princip delovanja
(dual channel) DDR ramov. Si mogoče testiral z kašnim benchmark-om je sploh kje razlika, se opazi? Meni je nekje vse podobno, razen med ploščo ki sem jo imel prej in Gigabyte je očitna razlika. Tudi ko ni bila navita je vse delalo do 30% hitreje. Ja sorry,napaka seveda ima AMD to tržno finto,da je dejanska frekvenca 25% nižja zato sem te pač napak vprašal. Vseeno si ga vzorno navil. Se tile bartoni lepše navijajo, ker jaz imam Athlona 2200XP ki se mi zdi,da ni preveč poslušen pri navijanju;(

jamiroq ::

DualDDRa nisem testiral z benchmarki, vendar na oko ne opazim razlike (ergo, razlike ni.;)).. procesor bi pa (mogoče) navil še več, vendar bi moral met boljši hladilnik (ali pa vodno :D)..

DualDDR Memory Architecture


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova MAMAPLATA (glede na mojo konfiguracijo) ?

Oddelek: Kaj kupiti
261290 (945) Dr_M
»

Kakšno mat. ploščo za AMD 2800 (čipovje)

Oddelek: Kaj kupiti
261341 (1159) Dead_Eye
»

Baza RAM timingov

Oddelek: Navijanje
382673 (1609) DimmniBurek
»

Gigabyte Nforce 7n400 - Temperatuta procesorja???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271822 (1374) Ethan
»

Plata,rami in procesor (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
583095 (2536) C_maniak

Več podobnih tem