Forum » Loža » Selitev v SLO
Selitev v SLO
Temo vidijo: vsi
racer560 ::
Po dalj casa bivanja in dela v tujini se nameravam preseliti v Slovenijo, kjer bi si rad kupil poceni stanovanje.
1. Bi bilo pametno, da si pred nakupom nepremicnine v slo uredim davcno rezidenstvo za nazaj? Za skoraj cel cas bivanja v tujini sem namrec imel prijavljeno stalno bivalisce v tujini, v SLO pa sem prekinil zdravstveno zavarovanje, telefonsko narocnino ter zaprl bancni racun. Sicer sem samska oseba brez druzine, med slo in drzavo bivanja pa obstaja mednarodna pogodba o izogibanju dvojnega obdavčevanja (KIDO).
2. Ali se lahko FURS vsede na nepremicnino ali pa na avto, ce ugotovi da jim dolgujem davek, katerega (do roka) ne bi placal?
3. Zelim si prenesti dolovno dobo iz tujine v slo. Na katero institucijo se lahko obrnem?
1. Bi bilo pametno, da si pred nakupom nepremicnine v slo uredim davcno rezidenstvo za nazaj? Za skoraj cel cas bivanja v tujini sem namrec imel prijavljeno stalno bivalisce v tujini, v SLO pa sem prekinil zdravstveno zavarovanje, telefonsko narocnino ter zaprl bancni racun. Sicer sem samska oseba brez druzine, med slo in drzavo bivanja pa obstaja mednarodna pogodba o izogibanju dvojnega obdavčevanja (KIDO).
2. Ali se lahko FURS vsede na nepremicnino ali pa na avto, ce ugotovi da jim dolgujem davek, katerega (do roka) ne bi placal?
3. Zelim si prenesti dolovno dobo iz tujine v slo. Na katero institucijo se lahko obrnem?
FrRoSt ::
FURS se ti v končni fazi lahko vsede na avto in nepremičnino...
Prenos delovne dobe ne bi smel biti problem, če gre za državo EU ....
Poceni stanovanj ravno ni, razen če se misliš preseliti v spodnjo (ali zgornjo) Duplico!
Prenos delovne dobe ne bi smel biti problem, če gre za državo EU ....
Poceni stanovanj ravno ni, razen če se misliš preseliti v spodnjo (ali zgornjo) Duplico!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
2dark ::
Pocen stanovanja so. Vendar ne takšna, kamor se bo človek samo vselil. Poceni stanovanja potrebujejo še 40-50k€ vložka.
Invictus ::
1. A si odjavil davčno rezidentstvo, ko si se odselil? Če ga nisi, te FURS lahko terja za neplačane davke za 10 let nazaj. Ukrep Bratuškove...
2. Če ne plačaš davka, bo FURS pobral vsa tvoja sredstva, premična in nepremična.
3. To ne gre. Če si v nemčiji, imej tam vsaj 5 let delovne dobe, da si upravičen do nemške penzije.
Definiraj poceni stanovanje ...
2. Če ne plačaš davka, bo FURS pobral vsa tvoja sredstva, premična in nepremična.
3. To ne gre. Če si v nemčiji, imej tam vsaj 5 let delovne dobe, da si upravičen do nemške penzije.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
1. A si odjavil davčno rezidentstvo, ko si se odselil? Če ga nisi, te FURS lahko terja za neplačane davke za 10 let nazaj. Ukrep Bratuškove...Nisem (se) odjavil davcnega rezidenstva. Zanasam se na to, da ga lahko odjavim za nazaj.
Yay.
Gre za EFTA drzavo.
pod 50kEUR. Bi moralo biti dosti za opremljeno garsonjero, v zgornjem dupleku sicer. V LJ za ta denar dobis zgolj sobo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: racer560 ()
pegasus ::
Invictus ::
Nisem (se) odjavil davcnega rezidenstva. Zanasam se na to, da ga lahko odjavim za nazaj.
Davčno rezidentstvo lahko odjaviš samo za 1 leto nazaj...
pod 50kEUR. Bi moralo biti dosti za opremljeno garsonjero, v zgornjem dupleku sicer. V LJ za ta denar dobis zgolj sobo.
Lepo, da imaš smisel za humor .
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
FrRoSt ::
Greš na ZPIZ in ti tam izračunajo, če ciljaš na penzijo!
Tukaj se upokojiš po naših zakonih, če jih izpolnjuješ in kako jih izpolnjuješ, del penzije pa dobiš iz tuje države, kjer si delal, po njihovih pogolih (starostnih in ostalih.... )
Tukaj se upokojiš po naših zakonih, če jih izpolnjuješ in kako jih izpolnjuješ, del penzije pa dobiš iz tuje države, kjer si delal, po njihovih pogolih (starostnih in ostalih.... )
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
Yakamashi ::
Nisem (se) odjavil davcnega rezidenstva. Zanasam se na to, da ga lahko odjavim za nazaj.Napaka. Kar se fursa tiče, nisi zapustil države in ti bodo obračunali davke za nazaj.
V Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 24/12, 30/12, 40/12 – ZUJF, 75/12, 94/12, 96/13, 29/14 – odl. US, 50/14, 23/15 in 55/15) se v 7. členu za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Ne glede na 6. člen tega zakona se zavezanec šteje za nerezidenta v času, v katerem bi se štel za rezidenta po tem zakonu, če se v tem času po mednarodni pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki jo je sklenila Slovenija, šteje samo za rezidenta druge države pogodbenice.«.
Zakon je od leta 2017 jasen, ne razumem, zakaj leta 2020 po slotechu se vedno krozijo te grozljivke o zlobnem FURSu, ki pobira davke od vsepovsod - davcni rezident EU drzave si takrat, ko si vec kot pol leta tam nastanjen in to je to. Ce misli kdo podat kontra argument, naj zraven poda se uradne vire.
blink ::
Po dalj casa bivanja in dela v tujini se nameravam preseliti v Slovenijo, kjer bi si rad kupil poceni stanovanje.
Lahko uveljavljaš ugotavljanje nerezidentstva za nazaj, pogoje za nerezidentstvo izpolnjuješ. Najbolj pomemben je datum odjave stalnega bivališča, od takrat dalje ti upoštevajo status. Pomembno je da si izseljen več let (+3 let), drugače te lahko obravnavajo zgolj kot zdomca (davčni rezident) in ne kot izseljenca (davčni nerezident).
Ogromno ljudi je dobivalo pošto od FURSa čeprav so bili v tujino izseljeni že +10 let. Niso vedeli da se morajo davčno odjaviti iz SLO. Z dokazili so nato uredili svoj nerezidentski status.
Cepce, ki ti moralizirajo da si oškodoval proračun pa kar ignoriraj. Če si izseljen, polniš proračun države v kateri živiš.
Nisem (se) odjavil davcnega rezidenstva. Zanasam se na to, da ga lahko odjavim za nazaj.Napaka. Kar se fursa tiče, nisi zapustil države in ti bodo obračunali davke za nazaj.
V Zakonu o dohodnini (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 24/12, 30/12, 40/12 – ZUJF, 75/12, 94/12, 96/13, 29/14 – odl. US, 50/14, 23/15 in 55/15) se v 7. členu za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Ne glede na 6. člen tega zakona se zavezanec šteje za nerezidenta v času, v katerem bi se štel za rezidenta po tem zakonu, če se v tem času po mednarodni pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki jo je sklenila Slovenija, šteje samo za rezidenta druge države pogodbenice.«.
Zakon je od leta 2017 jasen, ne razumem, zakaj leta 2020 po slotechu se vedno krozijo te grozljivke o zlobnem FURSu, ki pobira davke od vsepovsod - davcni rezident EU drzave si takrat, ko si vec kot pol leta tam nastanjen in to je to. Ce misli kdo podat kontra argument, naj zraven poda se uradne vire.
Tole o 6 mesecih drži zgolj o obveznosti plačevanja davkov, ne pa o nerezidentskem statusu. Izpolnjenih more biti še cel kup pogojev za pridobitev nerezidentskega statusa, dejansko moraš biti izseljen skupaj s svojo družino (če jo imaš), svoj socialni in ekonomski interes moraš prenesti v drugo državo in nameravati bivati tam več let, nepremičnina (če jo imaš) pa biti v najemu in seveda FURS ti mora dati potrdilo (po prejemu ustreznih dokazil in izpolnjenem vprašalniku) da si davčni nerezident.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blink ()
Yakamashi ::
To pa vsekakor, v postopku ugotavljanja rezidentskega statusa za nazaj je potrebno dokazat, da si imel socialne in ekonomske interese drugje.
Tuja davcna mi je izdala potrdilo, kjer je navedeno, da sem po mednarodni pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka davcni rezident izkljucno v tuji drzavi (in tako davcni nerezident v sloveniji). Valjda je to to.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: racer560 ()
blink ::
Tuja davcna mi je izdala potrdilo, kjer je navedeno, da sem po mednarodni pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka davcni rezident izkljucno v tuji drzavi (in tako davcni nerezident v sloveniji).
Dokler nimaš potrdila FURSa da si davčni nerezident v SLO, si davčni rezident tako v tuji državi kot v SLO (davek plačaš v tujini, razliko pa doplačaš še v SLO - v primerih ko je SLO davek višji od tujega). Ampak ker praviš da imaš izpolnjene pogoje za nerezidentstvo potem ne bi smel imeti problema dobiti potrdila o nerezidentstvu za tista leta ko si bil izseljen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blink ()
otago ::
Kot da bi bral sebe, sem v procesu selitve v slo.
V kolikor imas urejen status davcnega rezidenta je urejanje statusa slovenskega davcnega rezidentstva enostavno. S tem ko pridobis slovenski naslov, vlozis vlogo na FURS za ugotavljanje statusa rezidentstva. Naceloma velja načelo 6 mesecov. Sem bil na FURSU, kjer so mi povedli da velja davcno rezidentstvo od dneva vloge. Se pravi ce vlozis z 1.4 vlogo za slovensko davcno rezidentstvo, se smatra, da si do 1.4 rezident tuje drzave, nato preostalih 9 mesecev Slovenije. Ce nimas urejenega davcnega rezidentstva, bo lahko problem.
Nepremicnino v RS lahko kupis z slovenskim, tujim naslovom, slovenskim ali tujim davcnim rezidentstvom.
Glede pokojnine. Pokojnino bos dobival iz tuje drzave v sorazmernem delezu. Kolikor mi je znano, ni vec omejitev 4 oz. 5 let za Nemcijo. Za pridobitev polne pokojnine v AT je se vedno 10 let.
Sem pa ugotovil, da se je lažje izselit, kot preselit nazaj:
-Uredit davcne zadeve v Slo, ni probleme.
-Pri urejanju zdravstvenih zadev pa je smesno. ZSSS zahteva potrdilo o odjavi zavarovanja v tujini za pridobitev slovenskega zavarovanja. Za zavarovanje potrebujes tudi slovenski naslov. Za prijavo slovenskega naslov potrebujes potrdilo o odjavi naslova v tujini. V nekem trenutku si v Kavelj 22 scenariju. Kajti z odjavo nslova v tujini izgubis vse pravice tam, slovenski mlini pa niso tako hitri.
- Ce je na spisku zelja zaposlitev v JS/JU, zelja po manj stresnem delovnem mestu, imas problem. Ponekod imajo izrecne želje, da moraš napisati stopnjo izobrazbe za opravljanje dela v tujini ter stevilo delovnih let.. Pozabi na kmečko pamet, da so izobraževalni sistemi, cel sistem drugačen v tuji državi kot v Slo. Slovenski državni organ pričakuje od tebe, da boš pridobil potrdilo delodajalca iz tujine, kjer bo napisano: delovno mesto X, zahtevana stopnja izobrazbe VII. Arbeitsamt mi izpisa delovnih let ni mogel dati. Organ JU pravi da Ingenieur ni enako sedmi stopnji izobrazbe.
Ce ti preneha zaposlitev v tujini, se boš preselil v Slo, si lahko urediš prenos pravic, npr. nadomestilo za brezposelnost.
Opravljena delovna leta bi pustil pri severnih narodih, ziher je ziher.
Po kratkem ukvarjanju z slovensko birokacijo sem ugotovil, da morda delam napako.
V kolikor imas urejen status davcnega rezidenta je urejanje statusa slovenskega davcnega rezidentstva enostavno. S tem ko pridobis slovenski naslov, vlozis vlogo na FURS za ugotavljanje statusa rezidentstva. Naceloma velja načelo 6 mesecov. Sem bil na FURSU, kjer so mi povedli da velja davcno rezidentstvo od dneva vloge. Se pravi ce vlozis z 1.4 vlogo za slovensko davcno rezidentstvo, se smatra, da si do 1.4 rezident tuje drzave, nato preostalih 9 mesecev Slovenije. Ce nimas urejenega davcnega rezidentstva, bo lahko problem.
Nepremicnino v RS lahko kupis z slovenskim, tujim naslovom, slovenskim ali tujim davcnim rezidentstvom.
Glede pokojnine. Pokojnino bos dobival iz tuje drzave v sorazmernem delezu. Kolikor mi je znano, ni vec omejitev 4 oz. 5 let za Nemcijo. Za pridobitev polne pokojnine v AT je se vedno 10 let.
Sem pa ugotovil, da se je lažje izselit, kot preselit nazaj:
-Uredit davcne zadeve v Slo, ni probleme.
-Pri urejanju zdravstvenih zadev pa je smesno. ZSSS zahteva potrdilo o odjavi zavarovanja v tujini za pridobitev slovenskega zavarovanja. Za zavarovanje potrebujes tudi slovenski naslov. Za prijavo slovenskega naslov potrebujes potrdilo o odjavi naslova v tujini. V nekem trenutku si v Kavelj 22 scenariju. Kajti z odjavo nslova v tujini izgubis vse pravice tam, slovenski mlini pa niso tako hitri.
- Ce je na spisku zelja zaposlitev v JS/JU, zelja po manj stresnem delovnem mestu, imas problem. Ponekod imajo izrecne želje, da moraš napisati stopnjo izobrazbe za opravljanje dela v tujini ter stevilo delovnih let.. Pozabi na kmečko pamet, da so izobraževalni sistemi, cel sistem drugačen v tuji državi kot v Slo. Slovenski državni organ pričakuje od tebe, da boš pridobil potrdilo delodajalca iz tujine, kjer bo napisano: delovno mesto X, zahtevana stopnja izobrazbe VII. Arbeitsamt mi izpisa delovnih let ni mogel dati. Organ JU pravi da Ingenieur ni enako sedmi stopnji izobrazbe.
Ce ti preneha zaposlitev v tujini, se boš preselil v Slo, si lahko urediš prenos pravic, npr. nadomestilo za brezposelnost.
Opravljena delovna leta bi pustil pri severnih narodih, ziher je ziher.
Po kratkem ukvarjanju z slovensko birokacijo sem ugotovil, da morda delam napako.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
jype ::
-Pri urejanju zdravstvenih zadev pa je smesno.To je smešno celo za Slovence, zaposlene v Sloveniji. Kolega je moral _tožiti sam svoje podjetje_, da mu je ZZZS priznal, da je lahko zavarovan 4 dni na teden pri eni, 1 dan na teden pa pri drugi pravni osebi.
Opravljena delovna leta bi pustil pri severnih narodih, ziher je ziher.Še posebej, če ti je delodajalec pomagal pri vplačevanju v drugi steber, kar je praksa v večini severnih držav. Te reči stran vržeš, če reči tam popolnoma odjaviš.
Po kratkem ukvarjanju z slovensko birokacijo sem ugotovil, da morda delam napako.Morda. Dokler ljudje s takimi izkušnjami ne opravijo ogromno prostovoljnega neplačanega dela in kandidirajo, zmagajo na volitvah, spišejo in spravijo skozi parlament zakonodajo, ki bo bolj življenska, praktična in uporabna, se te reči ne bodo spremenile. Ko nas bo vsaj ~1000, lahko ustanovimo stranko, ki se bo zmogla ukvarjati z reformami, ki bodo Slovenijo naredile manj neprijetno za bivanje.
Seveda je nujno poudariti, da je med državami EU, Slovenija v resnici precej povprečna, administrativne grozljivke so pa itak prisotne prakično po vsem svetu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20860 (8010) | karafeka |
» | Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 33796 (18432) | SmeskoSnezak |
» | Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 52041 (22177) | DOOM_er |
» | Dohodnina in dvojno obdavčevanjeOddelek: Loža | 1807 (1578) | Lonsarg |