» »

Prodaja domene .org se odmika

Prodaja domene .org se odmika

ICANN - Saga o prodaji vrhnje domene .org, ki jo želi neprofitna Internet Society prodali zasebnemu skladu Ethos Capital, se nadaljuje. Public Interest Registry (PIR), ki upravlja domeno, je v lasti Internet Society, naj bi Ethos Capital kupil za 1,135 milijarde dolarjev. To je veliko denarja, a tudi domen .org ni malo - registriranih je 10,5 milijona, letna pristojbina pa znaša 10-20 dolarjev.

Ker mora prenos odobriti ICANN, so sedaj vse oči uprte vanje. ICANN ima čas do 17. februarja, da prodajo odobri ali zavrne, a se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. ICANN sedaj od PIR zahteva odlog do 20. aprila. Kalifornijski generalni državni tožilec Xavier Becerra je ICANN-u poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost, da bi prenos domene lahko negativno vplival na neprofitno skupnost, in zahteva kopico informacij. Tožilec želi videti vse pogodbe med ICANN-om in PIR-om, vso korespondenco, zapisnike, zgodovino pristojbin za registracijo domen itd. Skupno zahteva izčrpne odgovore na 35 točk in vso spremljajočo dokumentacijo.

ICANN sedaj od PIR-a zahteva soglasje za izročitev teh podatkov tožilstvu. Po tolmačenju tožilstva je zahtevek, ki ga je prejel ICANN, podoben kot sodna odredba, zato ICANN izročitve podatkov ne more zavrniti. ICANN bo sedaj preučil, kaj lahko razkrijejo. Domena .org tako skoraj zagotovo ne bo dobila novega lastnika še prav kmalu.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo bo kupil domeno .org?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
93951 (2453) AštiriL
»

Domene .xxx so skorajda realnost

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
2815293 (13860) MrStein
»

Kmalu tudi na slo.tech

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
377914 (5063) ender
»

Poziv za zaščito Whois baze

Oddelek: Omrežja in internet
63654 (666) Bakunin

Več podobnih tem