» »

Zlaga se workstation za DAW

Zlaga se workstation za DAW

Meizu ::

Pozdravljeni!

Torej, zlagam en konkreten workstation, ki bo seveda na Windows osnovi, se kar umikam iz Apple okolja, ker je vse skupaj postala ena velika in obcutno predraga smesnica.

Workstation bo namensko zlozen za audio obdelavo, torej glasbeni studio, vecinski povdarek (!!) na low latency real time predvajanju ter snemanju cimvecih kanalov (kitare, bobni, klaviature, ter sinteticen runtime pluginov (synth plugini (MVP), kompresorji UA, SSL master comp itd.).

Zelja je imeti real time low latency performance za vsaj kaksnih 100 kanalov, da ima PC dovolj headrooma, ce je potrebno.

Ce se slucajno tu notri najde kdo, ki ima res izkusnje s tem (prosim, da ostali, ki nimate izkusenj ali teoreticne podlage s studijskimi DAW programi (logic, cubase, reaper, pro tools itd.) niti ne izgubljate casa, ker se gre za precej specificno okolje), bi prosil, ce podate kaksno mnenje ali dva.

Torej, najpomembnejsi tu je ram in CPU. Zatorej gre noter najmanj 32gb rama, CPU se pa odlocam med intel 9900k, ter ryzen 9 3900x ter 3950x.

Iz cistega performanca je jasno, da je 3950x tu dalec najboljsi, sem pa zasledil stevilne poste uporabnikov o tem, kako naj bi AMD imel tezave s kompatibilnostjo nekaterih driverjev studijskih zvocnih kartic, ter nasploh tezav z real time renderingov efektov z nizko buffer nastavitvijo.

Zanima me predvsem, ali ima kdo izkusnje s tem, ali lahko poda kaksno mnenje koliko resnicno te stvari drzijo, ter ali se je nemara iz tega razloga kljub vsemu vseeno smotrno odlociti za 9900k, ki naj bi bil ok, kar se tega tice.

Program, ki ga bom najbrz uporabljal, ko presaltam iz mac okolja ter posledicno Logica, bo Reaper. Slednji naj bi podpiral prakticno neomejeno stevilo jeder, zaradi cesar naj bi dodobra izkoristil tudi 3950x.

Kakrnsega koli mnenja bom zadovoljen, povdarjam pa se enkrat, da to ni gaming setup, zato me tovrstne stvari niti priblizno ne zanimajo.

Hvala!
  • spremenil: Meizu ()

solatko ::

Saj si si že sam odgovoril. Imaš informacije, da imajo AMD-ji probleme z gonilniki kartic, torej je odločitev lahka - Intel 9900k.
Delo krepa človeka

Invictus ::

Če ni treba,da je nova škatla, poglej za kak rabljen workstation.

HP, Dell, Lenovo, ....

HP Z820, rabljen, s precej RAMa, ni drag...

https://www.ebay.de/itm/HP-Z820-Worksta...

Kot ideja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

hamez66 ::

solatko je izjavil:

Saj si si že sam odgovoril. Imaš informacije, da imajo AMD-ji probleme z gonilniki kartic, torej je odločitev lahka - Intel 9900k.


Tako je. +1 za 9900k. Poleg tega je zelo majhna verjetnost, da so programi, ki jih uporabljaš, sposobni koristiti 8+ jeder in še enkrat toliko threadov.

Nimam izkušenj z avdio obdelavo, imam samo izkušnje z zaostajanjem zvoka v youtube videih na 3900x.

Meizu ::

solatko je izjavil:

Saj si si že sam odgovoril. Imaš informacije, da imajo AMD-ji probleme z gonilniki kartic, torej je odločitev lahka - Intel 9900k.


Nisem si glih odgovoril, ker ne poznam ozadja kako so spisani DAW programi in kako dobro izkoriscajo jedra. Od programa do programa je odvisno, bral sem tudi o tem, kako Reaper zna izkoristit se veliko vec kot npr. 16 jeder v 3950x. Ampak to so nepreverjene informacije oz. ce se izrazim drugace, reddit posti, ki nimajo nujno kredibilne teze.

Meizu ::

Mimogrede, a se pripravlja nek Intel launch novih CPUjev v kratkem? Nekaj sem bral, da mislijo vrect ven nekaksno kontro tem ryzenom. Kdaj je to planirano?

TheBlueOne ::

Menda je Steinberg najbolj zanesljiv z gonilniki za Windows in praviloma dobis se Cubase licenco. Ce ti je njihova strojna oprema OK, bi jih jaz na tvojem mestu enostavno poklical in povprasal kako in kaj.

Ne vem tocno kaj, ampak Steinberg je "avtor" marsikaterega protokola, zato morada pravi naslov.

Zgodovina sprememb…

bajar ::

Lahko pogledaš na Gearslutz forum. Imajo tudi temo o AMD procesorjih.

Meizu ::

Sem ze tudi na gearslutz ustvaril temo :)

Pa sem si rekel, da bom se tukaj, morda pa kdo kaj ve. Pisat na support developerjev teh dawov je odlicen nasvet, se bom kar takoj lotil tega!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sestava računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
312029 (1328) Ahim
»

AMD napovedal tretjo generacijo Threadripperjev

Oddelek: Novice / Procesorji
248214 (5806) FireSnake
»

Nabava racunalnika za audio delo

Oddelek: Pomoč in nasveti
283379 (2578) kateNite
»

Ali je ta procesor še vedno best buy?

Oddelek: Kaj kupiti
203611 (2331) SmeskoSnezak

Več podobnih tem