Forum » Problemi človeštva » Pandemija COVID-19
Pandemija COVID-19
Temo vidijo: vsi
rabelj5 ::
V lokalnem Tušu so mnenja, da tudi za nosečnice velja omejitev, da sredi dneva ne smejo v trgovino.
'nisem noseča, samo debela'
kako sploh vejo če je ženska noseča ali ne?
ok, če je bolj suha punca pa že proti koncu nosečnosti in ima tist klasičen trebuh
ampak sej v 3 mesecu recimo se pa ne vidi
al pa če je bolj debela ženska
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: spelardota ()
poweroff ::
V lokalnem Tušu so mnenja, da tudi za nosečnice velja omejitev, da sredi dneva ne smejo v trgovino.
'nisem noseča, samo debela'
kako sploh vejo če je ženska noseča ali ne?
ok, če je bolj suha punca pa že proti koncu nosečnosti in ima tist klasičen trebuh
ampak sej v 3 mesecu recimo se pa ne vidi
al pa če je bolj debela ženska
Nepomemben vihar v kozarcu vode. Konec koncev gre samo za pravice nekih žensk, a ne Hipatija?
sudo poweroff
gregork ::
Sem jaz tud vprašal, kaj ni rekla, da je samo debela, pa sem dobil tak pogled...
Enim se vidi že v tretjem mesecu. Kaj šele v šestem, sedmem.
Enim se vidi že v tretjem mesecu. Kaj šele v šestem, sedmem.
matobeli ::
Kdo od rizičnih skupin sedaj lahko gre v trgovino z živili samo zjutraj?
A ima kdo link do uradne objave? googlam in ne najdem uradnega vira, samo spletne časopise.
Ali lahko določena trgovina postavi svoja pravila?
Sem bil prepričan, da imajo samo starejši od 65 omejeno na prvi dve uri, invalidi in nosečnice pa lahko gredo, kadar želijo.
Čist prav veš: ODLOK o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Lahko greš pa na: Uradni list in v brskalnik vneseš ime odloka da dobiš sosledje kako se je s časom odlok spreminjal.
Tehnično gledano pa je uraden tale: O D L O K
o spremembi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
perci ::
Sem se testiral, včeraj, v LJ, na drive-inu na Metelkovi. Vsi zelo profesionalni. Izid negativen.
Jemanje brisa pa....nisem pričakoval, da to tako poteka :).
Telbanc ::
https://www.regionalobala.si/novica/vla...
"Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. "Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,""
No zgleda da bomo mi ki ne delamo zgago ( so sicer izjeme DOS) kmal iz karantene.
"Vlada bo danes pretresala možnosti o morebitni sprostitvi omejitve gibanja na občine, pri čemer se bo po besedah vladnega govorca Jelka Kacina odločila za tisto, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki. "Ta po celi državi ni enaka, pa tudi občine niso enako velike,""
No zgleda da bomo mi ki ne delamo zgago ( so sicer izjeme DOS) kmal iz karantene.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
gusto ::
ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki
Meni se zdi to praktično nepomemben kriterij. Na tako majhnem območju, kot je Slovenija in v katerem ljudje v okviru izjem še vedno migrirajo sem in tja, ne vem, če lahko potegnemo kakšne pametne zaključke, da so neka območja bolj "varna" kot druga.
Sem se testiral, včeraj, v LJ, na drive-inu na Metelkovi. Vsi zelo profesionalni. Izid negativen.
kaj te je presenetilo
Ja, kar precej globoko v nos ti porine palčko. Ko ti postane neprijetno in misliš, da je že konec, takrat ti jo šele zares zarine notri :).
Ni pa noben problem, da se razume. Zadeva je fertik v 20 sekundah.
GupeM ::
Evo nedelje spet odprte.
Samo ta, da malo zmanjšajo gnečo jutri in v ponedeljek, ker bi drugače bile trgovine cele 3 dni zaprte.
Razen, če si s tem mislil na mašo ob nedeljah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
kaj te je presenetilo
Ja, kar precej globoko v nos ti porine palčko. Ko ti postane neprijetno in misliš, da je že konec, takrat ti jo šele zares zarine notri :).
a so ti samo vzorec iz nosa vzeli ali tudi kri za test protiteles?
kaže da je mogoče to (da ti tlačijo palčko v nos) nepotrebno in da je slina dejansko še boljša - https://www.medrxiv.org/content/10.1101...
pa lahko bi ti dali malo belega da omrtvičiš nos najprej
energetik ::
kaj te je presenetilo
Tudi jaz sem bil v drive-inu na Metelkovi, hitro in učinkovito. Meni ni bilo nič posebnega, sem pričakoval tako dolgo palčko glede na posnetke. Dejansko ne boli, bolj bi rekel da peče. Pomaga če mižiš, itak pa je kmalu konec.
Telbanc ::
[
Drugo: tema Trajanje kvarantene - napoved ima velik potencial, zelo v redu, da si jo odprl. Seveda bo večina napovedi napačna. Bi bila pa po mojem mnenju mediana ali pa kakšna geometrična sredina teh napovedi precej točna. Nisem pa zasledil, da bi kdo to izračunal (zdaj tudi ni več tako smiselno).
Tema je na žalost zaklenjena, tako da komentar tule.
Na pir bo mogoče iti 4. maja, kar jih je nekaj pravilno napovedalo. Jaz sem bil z 18. majem za dva tedna preveč previden.
Ampak statistika, ki je sicer nisem delal, bi pa verjetno pokazala slab rezultat. Med drugim preprosto zato, ker je bilo precej pesimistov, ki so napovedovali konec karantene za poletje, celo september ali še kasneje, teh rezultatov pa ni mogoče dovolj kompenzirati, ker je bilo premalo takih, ki bi mislili, da bo konec že do konca marca ali začetka aprila.
https://www.telegraf.rs/vesti/svet/3184...
"Velika Britanija je prvi put računala žrtve korona virusa van bolnica, te su vlasti danas saopštile da je broj mrtvih u toj državi porastao za 4.419 u jednom danu, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva skočio na 26.097"
"VIDEO: Humke zemlje i sveže rake: Engleska nije ovo videla još od epidemije kuge"
Kaj štejejo švedi tud mene zanima. Britanci majo pravo štalo.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
facepalm ::
Tudi jaz sem bil v drive-inu na Metelkovi, hitro in učinkovito. Meni ni bilo nič posebnega, sem pričakoval tako dolgo palčko glede na posnetke. Dejansko ne boli, bolj bi rekel da peče. Pomaga če mižiš, itak pa je kmalu konec.
Meni so pa vzeli bris z dvema palckama. Ena v nos (ne pretirano globoko), druga v usta. Je bilo manj neprijetno, kot sem pricakoval.
Rezultat: neg.
garamond ::
Sem naredil graf za prve štiri-pet dni prejetih napovedi v temi Trajanje kvarantene. Približno sicer, kajti nekateri niso podali točnega datuma, nekaj nejasnih odgovorov pa nisem štel: Bila sta dva "tabora" - prenehanje ukrepov nekje okoli praznikov, ter še en za drugo polovico maja.[
Drugo: tema Trajanje kvarantene - napoved ima velik potencial, zelo v redu, da si jo odprl. Seveda bo večina napovedi napačna. Bi bila pa po mojem mnenju mediana ali pa kakšna geometrična sredina teh napovedi precej točna. Nisem pa zasledil, da bi kdo to izračunal (zdaj tudi ni več tako smiselno).
Tema je na žalost zaklenjena, tako da komentar tule.
Na pir bo mogoče iti 4. maja, kar jih je nekaj pravilno napovedalo. Jaz sem bil z 18. majem za dva tedna preveč previden.
Ampak statistika, ki je sicer nisem delal, bi pa verjetno pokazala slab rezultat. Med drugim preprosto zato, ker je bilo precej pesimistov, ki so napovedovali konec karantene za poletje, celo september ali še kasneje, teh rezultatov pa ni mogoče dovolj kompenzirati, ker je bilo premalo takih, ki bi mislili, da bo konec že do konca marca ali začetka aprila.
Na grafu manjka 5 napovedi za do konca leta (od tega 3 v septembru) ter 3 napovedi za 2021.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.
Yohan del Sud ::
Hard lock je bil, se pravi, old school karantena - 40 dni. Ampak, kdaj bo res konec je stvar definicije in osebnega okusa. Za enega, ko bo šel lahko na pir, za drugega, da bo šel na Lošinj, za tretjega na fuzbal tekmo, za četrtega k lastnemu zobozdravniku, peti bo zadovoljen, šele ko bo cepljen... A gremo predvidevat?
www.strancar.com
hator ::
Evropa ukinja karanteno zaradi nevarnosti totalnega ekonomskega kolapsa. Da ne bo kdo slučajno mislil, da je dejansko epidemija na takšni stopnji.(Sloveniji gre dejansko nabolje v Evropi). Nekaj ukrepov je smiselno odpravit, ne pa skoraj vse naenkrat!! Če virus nima sezonskega poteka(ne obstaja nobeni dokaz), ga je Evropa nasrkala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hator ()
Poldi112 ::
digitalcek, jaz sem pred korono podpiral cepljenje, še celo obvezno cepljenje se mi je zdelo ok
zdaj ko pa vidim, kako nas nategujejo s to korono, sem pa definitivno proti obveznemu cepljenju in tudi nasploh sem do cepiv veliko bolj zadržan
ne ker bi mislil, da povzroča avtizem oziroma ti dejansko ubrizgajo čip za nadzor misli, ampak zato ker s cepljenjem dejansko podpiraš te lopovske voluharje ki so ustvarili korona nateg
In zakaj se ti zdaj kar naenkrat obvezno cepljenje ne zdi več ok? So ostale bolezni tudi natega, ker je vlada nesposobna?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
nomo ::
A kdo kaj spremlja vse te "konc sveta čez 2 tedna" napovedi naših dežurnih paničarjev?
Bomo res morali kar prišteti neke random mrtve v statistiko tako kot v NY in Angliji?
Bomo res morali kar prišteti neke random mrtve v statistiko tako kot v NY in Angliji?
Smrekar1 ::
A ima kdo link do uradne objave? googlam in ne najdem uradnega vira, samo spletne časopise.
Upokojenci.
»(2) Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.«.
https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...
BlackDeath ::
Nekaj ukrepov je smiselno odpravit, ne pa skoraj vse naenkrat!! Če virus nima sezonskega poteka(ne obstaja nobeni dokaz), ga je Evropa nasrkala.
So rekli, da nas lahko samo en kres pahne v katastrofo, nekaj dni kasneje pa se odpirajo lokali in občinske meje. Hehe, potem pa že.
Ampak bomo videli, se pustim presenetit in upam, da se motim ko rečem, da bomo čez 2 tedna ponovili vajo #ostanidoma, zaradi nekaj ljudi, ki pač niso mogli zdržat brez kofetkanja na obali.
J.McLane ::
Potrebujemo predvsem boljše študije o širjenju, strašenje s tem kako lahko genski zapis virusa ostane več dni na površini raznih predmetov nam ne pove nič o dejanski nevarnosti, da ga po dveh dneh z rokami zaneseš v oči ali kaj podobnega.
Glede na visok R0 ko se nismo šli socialnega distanciranja je več kot očitno, da se virus v večini primerov širi direktno preko zraka v slabo prezračenih ali v preveč natrpanih množicah.
Treba je točno identificirati glavne rizične scenarije in preprečiti samo te. Gibanje na prostem, tudi če je to Ljubljančan na obali ne ogroža prav nikogar. Je pa vprašanje kako bo tak Ljubljančan na varen način uporabljal javne sanitarije, tu se po mojem posveča premalo pozornosti, ker to so dejansko edini javni zaprti prostori, kamor pač vsak mora iti.
Avtodomarstvo z lastnimi sanitarijmi, bo verjetno najmanj rizičen način dopustovanja, morda bomo videli kaj v tej smeri.
Glede na visok R0 ko se nismo šli socialnega distanciranja je več kot očitno, da se virus v večini primerov širi direktno preko zraka v slabo prezračenih ali v preveč natrpanih množicah.
Treba je točno identificirati glavne rizične scenarije in preprečiti samo te. Gibanje na prostem, tudi če je to Ljubljančan na obali ne ogroža prav nikogar. Je pa vprašanje kako bo tak Ljubljančan na varen način uporabljal javne sanitarije, tu se po mojem posveča premalo pozornosti, ker to so dejansko edini javni zaprti prostori, kamor pač vsak mora iti.
Avtodomarstvo z lastnimi sanitarijmi, bo verjetno najmanj rizičen način dopustovanja, morda bomo videli kaj v tej smeri.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Upokojenci.
»(2) Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času.«.
Nimaš prav. Imaš še 761. ki je predvideval tudi zadnjo uro pred zaprtjem in pa od včeraj veljavni 872. ki odstranjuje omejevanje vstopa v trgovino za upokojence, wtf, tole je šlo pa čist mimo medijev...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
a so ti samo vzorec iz nosa vzeli ali tudi kri za test protiteles?
Samo bris. Nisem del raziskave.
stratosD ::
jep - karantena za tiste ki so preboleli Covid-19 zgleda...
http://www.telequattro.it/news/20200410...
intervju z tipom iz SLO ki dela in živi v Trstu...
po moje ni lih dobro hodit preveč tam okoli...
so jim začeli naraščat spet primeri zadnje dni - in Trst je največje žarišče v FVG
http://www.imagazine.it/notizie-trieste...
http://www.telequattro.it/news/20200410...
intervju z tipom iz SLO ki dela in živi v Trstu...
po moje ni lih dobro hodit preveč tam okoli...
so jim začeli naraščat spet primeri zadnje dni - in Trst je največje žarišče v FVG
http://www.imagazine.it/notizie-trieste...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stratosD ()
Okapi ::
Da si ne bodo premislili glede sproščanja ukrepov. Število pozitivnih že tretji dan "eksponentno" narašča - 6>7>9>11
Da si ne bodo premislili glede sproščanja ukrepov. Število pozitivnih že tretji dan "eksponentno" narašča - 6>7>9>11
Pismo samo res. Dal sem v Excela in dobim eksponentno krivuljo z R2=0,9936, to je seveda zelo solidno ujemanje.
Za 'eksperta' kalibra Milana Kreka je to že nesporen dokaz eksponentne rasti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Na strani Covid-19 sledilnik imajo tudi oceno števila aktivnih okužb, ta je bila včeraj 216 okuženih.
Za primerjavo, približno toliko smo jih imeli na začetku uvedbe ukrepov, v treh dneh je padlo za nekje 80 okuženih. Dan ali dva koncu praznikov bomo že na cca 100 aktivnih okužbah, vsi ti bodo že osamljeni. Nekje do 11.5. bi morala biti zadeva popolnoma obvladana.
Kul.
Za primerjavo, približno toliko smo jih imeli na začetku uvedbe ukrepov, v treh dneh je padlo za nekje 80 okuženih. Dan ali dva koncu praznikov bomo že na cca 100 aktivnih okužbah, vsi ti bodo že osamljeni. Nekje do 11.5. bi morala biti zadeva popolnoma obvladana.
Kul.
abyssus ::
Na strani Covid-19 sledilnik imajo tudi oceno števila aktivnih okužb, ta je bila včeraj 216 okuženih.
Kul.
Kako pa to ocenjujejo, koliko je število aktivnih okužb? Na podlagi te raziskave?
Kako pa to ocenjujejo, koliko je število aktivnih okužb? Na podlagi te raziskave?
Okužene večkrat testirajo, ko je test drugič zapovrstjo negativen se šteje, da je bolezen prebolel. Praktično vse države to dnevno objavljajo, pri nas ne, ker Beovićeva za to "nima časa". K sreči imamo ta Sledilnik.
abyssus ::
Okužene večkrat testirajo, ko je test drugič zapovrstjo negativen se šteje, da je bolezen prebolel. Praktično vse države to dnevno objavljajo, pri nas ne, ker Beovićeva za to "nima časa". K sreči imamo ta Sledilnik.
Hvala. :)
nirm ::
Za 'eksperta' kalibra Milana Kreka je to že nesporen dokaz eksponentne rasti.
Mislim, da je imel Krek ko sem še bil v srednji šoli predavanje o drogah, kjer smo poslušali mnoge strašljive zgodbe. Ampak eden od vrhuncev predavanja so bile zgodbe o mrtvih otrocih zaradi igranja računalniških igric in kako važno je, da se družimo in smo zunaj.
Okapi ::
Večkrat testirajo samo tiste okužene, ki delajo v zdravstvu, da vedo, kdaj se lahko vrnejo na delo. Večine drugih pa ne. Tisti podatki iz sledilnika so izračunani - sproti odštevajo primere izpred treh tednov, pod predpostavko, da so medtem ozdraveli.
sbawe64 ::
Upokojenci.
Nimaš prav. Imaš še 761. ki je predvideval tudi zadnjo uro pred zaprtjem in pa od včeraj veljavni 872. ki odstranjuje omejevanje vstopa v trgovino za upokojence, wtf, tole je šlo pa čist mimo medijev...
Sem pogledal oba UL 761, 872. Kje vidiš ti zgoraj napisane spremembe ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Ales ::
Saj je not, od 29.4. velja naslednje:
2. člen
V 2.a členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
(2) V prodajalnah iz 1., 15. in 16. točke prvega odstavka prejšnjega člena lahko nakup v času od 8.00 do 10.00 ure opravijo izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice).
Torej, še vedno imajo ekskluziven dostop med 8:00 in 10:00, lahko pa gredo v trgovine tudi kadarkoli kasneje. Poleg tega nimajo več ekskluzivnega dostopa eno uro pred zaprtjem trgovin.
2. člen
V 2.a členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
(2) V prodajalnah iz 1., 15. in 16. točke prvega odstavka prejšnjega člena lahko nakup v času od 8.00 do 10.00 ure opravijo izključno ranljive skupine (na primer invalidi, starejši od 65 let, nosečnice).
Torej, še vedno imajo ekskluziven dostop med 8:00 in 10:00, lahko pa gredo v trgovine tudi kadarkoli kasneje. Poleg tega nimajo več ekskluzivnega dostopa eno uro pred zaprtjem trgovin.
varkotu pokaže sliko ultrazvoka. Nisem še srečal nosečnice ki je ne bi imela vedno na dosegu roke.
Ali pa fer play, nekih blaznih težav ni bilo zaznavat glede tega.
Sicer pa glede na vrste upokojencev pred štacunam dvomim da bi katerakoli od drugih rizičnih skupin prav drla od 8-10h v trgovino.
Ali pa fer play, nekih blaznih težav ni bilo zaznavat glede tega.
Sicer pa glede na vrste upokojencev pred štacunam dvomim da bi katerakoli od drugih rizičnih skupin prav drla od 8-10h v trgovino.
varkotu pokaže sliko ultrazvoka. Nisem še srečal nosečnice ki je ne bi imela vedno na dosegu roke.
lih zna varnostnik gledat tiste črne spacane slike
MrStein ::
Upokojenci.
Tule imaš vedno aktualno verzijo odloka: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
MrStein ::
BlackDeath je izjavil:
Nekaj ukrepov je smiselno odpravit, ne pa skoraj vse naenkrat!! Če virus nima sezonskega poteka(ne obstaja nobeni dokaz), ga je Evropa nasrkala.
So rekli, da nas lahko samo en kres pahne v katastrofo, nekaj dni kasneje pa se odpirajo lokali in občinske meje. Hehe, potem pa že.
Hja, en kres s tisoč udeleženci bi že znal vplivati.
Občinske meje pa je folk ves čas prehajal, tako da to neke razlike ne bo.
Motiti se je človeško.
BlackDeath ::
BlackDeath je izjavil:
Hja, en kres s tisoč udeleženci bi že znal vplivati.
Občinske meje pa je folk ves čas prehajal, tako da to neke razlike ne bo.
Sedet na piru oziroma ob kavi je pa ok?