» »

Pralni stroj Bosch maxx 7 - ne vrti dobro

Pralni stroj Bosch maxx 7 - ne vrti dobro

Suhy ::

Zdravo,

pralni stroj je začel nagajat pred par dnevi, star je cca 10 let(perem pa cca 1x tedensko), problem je v tem da se boben ne vrti dobro. Kot da motor nima prave moči, probava dobi večje obrate, pa spet pojenja, se tudi ustavi, ko se ne bi smel. Sem delal razne teste, enako se obnaša tudi brez jermena, ščetke sem dal ven(se ne spoznam, tole zgledajo šekr dobre ane?-priloga), spucal, malo(nisem odpiral motorja, zgolj brusni papir 1200 na palcko, pritisnil in obračal,..) pobrusil tudi komutator,..
Test- prazni stroj, ko dam na centrifugo mam občutek da ga obrne na polno.
V čem bi bil lahko problem?

vnaprej hvala za čas in morebitno pomoč

https://www.dropbox.com/s/c6u4bfflnozi1...

https://www.dropbox.com/s/mnxdwxuxobda2...

https://www.dropbox.com/s/xvrcw9zs10xgm...

https://www.dropbox.com/s/5589pjw06b48x...
  • spremenilo: Suhy ()

floyd1 ::

Si siguren, da ni vedno tako delal? Če to dela pred centrifugo, je po mojem normalno. Vsaj pri našem. Na tak način lepše prerazporedi perilo in je bolj uravnotežen, centrifuga pa mirnejša.
Nimam pa jaz Boscha.
Se pa tudi meni zdi, da se ne obnaša med vsakim pranjem čisto enako. Predvsem, ko je zelo poln, se večkrat zažene in ustavi, preden končno scentrifugira. Mogoče kak senzor, do kod je napolnjen boben? Teža?

janezvalva ::

centrifuga ti dela (vsaj tako zgleda) v redu. ščetke so v nulo.
jaz bi rekel, da je problem v elektroniki motorja (plata katera dobiva signale iz kontrolerja in to pošilja naprej do motorja).

 locirana na notranji strani armature

locirana na notranji strani armature



malo odpri sprednji pokrov, pa poglej, če je kje kaj zasmojenega ali kakšen slab stik.
drugače lahko menjaš to plato, kontaktiraj serviserja. več kot ene 30-35€ ne bi smelo bit za plato.
najboljše, če odklopiš plato (samo konektorje dol snameš, nič posebnega) pa odneseš k serviserju da si prepiše model pa naroči novega.

če pa stane kaj več kot to pa veš kaj ti preostane
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Suhy ::

@floyd1 ja, do neke mere imaš morda prav, da obrača neenakomirno, ampak pri meni je tako da se čuti da kao motor nima moči, in ko dam v stroj 7 majc stroj obremeni toliko, da se niti obrne ne več. Ko dam na centrifugo te cunje (sprobal maloprej) najprej ko še obrača par minut desno levo na dokaj niskih obratih še vedno slišiš in vidiš, da se matra in da obrača neenakomirno, ko pa naredi uno finalno 1200 obratov pa je vse gladko ok. kot da mu zmanjka moči za počas delat, enkrat ko pa pride v tempo pa dela bp...

@janezvalva hvala za tole, ja, en mi je rekel da je lahko motor fuč, čeprav ne vem kaj bi bilo lahko na motroju narobe, al so ščetke, al pa navitje, samo v tem primeru motor sploh ne bi delal, drugo ne vem kaj bi bilo lahko na motorju.. tale elektronika mi še najbolj diši, tudi po stroškovni plati :).. bom odprl in malo pogledal, tudi preveril pri serviserju, magari naj pride, če bo prišel enkrat in zadevo zrihtal.. Če bi blo pa treba kak motor menjat pa kot si napisal, mi ne preostane kaj dosti, ker za 10 let star stroj vlagat 50% cene novega,...
Dobil sem tud namig, da bi lahko motor potestiral izven pralnega stroja. sam moram potem nastudirat pin-out, pa baje naj bi delal na 48v, torej treba še tako napetost nekje najdet (4 zaporedne računalniške napajalnike?.:). )

thnx :)

Scorpy84 ::

Imam motor malo starejša generacija od tvojega 1200 obratov, po moje bi vseeno moglo delati, pa tudi elektroniko, je pa bil stroj maxx for kids isto serije 7. Za kaj več pa zs.

Suhy ::

Sem stesitral motor zunaj pralnega stroja

sem priklopil in je motor delal ok.
https://www.dropbox.com/s/0qeunavmvkhg5...

Na plati sem polotal releye pa še par drugih stvari, v štartu je zgledal na enem mestu mal zasmojeno, samo se je zgleda sam mal nabiralo, in se je lepo sčistilo, diode zgledajo ok,...
Zdej kar mi še ostane na uč je da zamenjam oba elektrolistska kondenzatorja, pa "odprl" bom releye in spucal njihove kontakte. nova plata pa je pomoje 70EUR, kolegica mi je pa rekla da mi da njen pralni stroj, k dela bp za 50EUR.... tako da jutri še v delkota po dele - kondije...

https://www.dropbox.com/s/66gxchleqnliq...

https://www.dropbox.com/s/ed11kw4l7gvx3...

https://www.dropbox.com/s/1s55nlics7d1r...

https://www.dropbox.com/s/byf1alulqbbyf...

@Scorpy84 sem ti pisal na zs, pa se nisi javil

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Suhy ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

USB ključ ne dela po formatiranju??

Oddelek: Strojna oprema
343052 (1311) djmeethra2
»

Oljen parket v kuhinji

Oddelek: Loža
186428 (5878) SeMiNeSanja
»

Modifikacija stikala za spuščanje/dviganje mize

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7849 (596) pirx
»

Kratek stik na grafični kartici

Oddelek: Pomoč in nasveti
161130 (585) solatko
»

pršut

Oddelek: Loža
367273 (6376) dexterboy

Več podobnih tem