» »

Pomoč MB ABIT IC7

Pomoč MB ABIT IC7

primozm ::

Imam dva diska, prvi je Maxtor 120GB SATA na plati priključen na SATA1(controlled by ICH5R South Bridge) , drugi navaden IBM 40GB na IDE-1 in CD/RW na IDE-2.
Problem je v BIOS nastavitvah, namreč nikakor ne morem uporabiti Maxtorja kot boot disk. Na vsak način mi
hoče bootat iz diska na enem od IDE priključkov.
V Integrated peripherals -> OnChip IDE device -> OnChip IDE-1 in IDE-2 Controller enabled ; OnChip Serial ATA: Mode 7 ali Mode 8 ( naj bi bila prava nastavitev ), deluje tudi AUTO.
V advance BIOSu nastavim HD boot priority, ki pa jo očitno ne upošteva!! ;( )
Probal že vse možne kombinacije, updajtal bios...

HW conf.:
Pentium4 2.4
ABIT IC7
2 X 256 DDR
HD Maxtor 120GB SATA
HD IBM 40GB
...

Za vse informacije se vnaprej zahvaljujem,

Primoz

asPeteR ::

Tkole je. V biosu najdi nastavitev, t.j. HDD priority nastavitev, tam moras nastaviti, OnBoard SATA device, na prvo mesto. Potem mora delat.

Ce pa to ne bo delovalo se pa lahko lotis tudi takole:

Lahko pa za hec odklopis IDE naprave in najprej usposobis, da ti boota Maxtorja. Potem ko vidis prave nastavite, samo se dodas IDE naprave pa je. Morda ti bo BIOS kej avtomatsko zanaj nastavil na fist boot IDE disk(pac ima avtomatsko nastavljeno, da najprej boota iz IDEa), ti pa le nastavi nazaj na ustrezne nastavite.(ki ji jih ugotovil ko si imel priklopljen samo SATA disk)
http://blog.stegnar.com

primozm ::

HDD priority nastavitev, tam moras nastaviti, OnBoard SATA device, na prvo mesto. Potem mora delat.

Ne dela :(

Lahko pa za hec odklopis IDE naprave in najprej usposobis, da ti boota Maxtorja. Potem ko vidis prave nastavite, samo se dodas IDE naprave pa je. Morda ti bo BIOS kej avtomatsko zanaj nastavil na fist boot IDE disk(pac ima avtomatsko nastavljeno, da najprej boota iz IDEa), ti pa le nastavi nazaj na ustrezne nastavite.(ki ji jih ugotovil ko si imel priklopljen samo SATA disk)

To sem mislil tudi jaz, ko sem delal samo z Maxtorjem mi je bootal in delalo vse...
dodam drugi disk--> black screen, ne dela na zgornjih nastavitvah in ne na kombinacijah vseh ostalih?? ;(

Preverjam še, če ni slučajno kaj narobe pri winsi. Namreč, ko zaženem XP rescue disk, vedno najde winse na
particiji D: (se pravi IDE disk dobi C:, maxtor z winsi D: ...)
Nevem ali naj bi uporabil FIXBOOT, ali mi bo mogoče "prefrčkal" obstoječe winse in vse programe?

Pravkar sem naredil tudi Low Level format na IDE disku in zbrisal MBR...samo ni vidnega napredka !?!
Se kasna ideja...:|

Lej, ni fora v winsih. Ce ti ne boota pravi disk je fora v BIOSU.

Obstajata pa dve nastavitvi oz. glede tvojega problema.

1. Nastavitev "Boot sequence"(SATA dej taprvo)

2. Ze omenjena nastavitev v nastavitvah Advance, da je SATA disk pred IDE.

3. V istem menuju(mislim, da), je tudi nastavitev samega SATA kontrolerja, nastavi na "IDE mode" al neki podobnega, ne sme biti na RAID nacinu ...

Druge ni, kot te tri moznosti!

Pravis pa ce je Maxtor sam, komot boota v winse?

BoLhCa ::

kaj pa "jumperji"? a je kdo na njih pomislil? sam sej ce nista na enem ide vodil ni fora, sam vseen! dej maxtorja na master, unga druzga (40Gb), pa dej na slave. boot prioriteto zrihti, ker bi mogl delat!
ali pa ko vzges komp pritiskaj f8, dokler se ti ne odpre boot meni in tam zberi s kerga hardware hocs bootat in to je to. sej mislim de ma tud abit ic7 to opcijo, sam nism sure. ti bo asPeteR potrdil ali zanikal...>:D
pa srecno....
...a ne za vecno:D
.bolhca.

Hja, mislim, da je tale primozm le resil problem ...

Drugace pa kot si ze sam reku, BoLhCa, nastavitve Master/Slave, na diskih na razlicnih kontrolerjih brezpredmetna. Sploh poleg SATA diska, ki teh nastavitev sploh nima! Temvec le SATA1, SATA2, kontrolerja in temu tudi ustrezno zaporedje boota.

8-)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SSD+HDD računalnik ne zazna HDD

Oddelek: Pomoč in nasveti
174506 (4272) styled
»

Nadgradnja PCja - problemi

61476 (1242) solatko
»

Prosim za pomoč pri instalaciji sata dvd-rw

151748 (1631) nonenone
»

Abit NF-7s v2.0: Nastavitve BIOS-a za bootanje.

122793 (2670) jELKO
»

SATA in Slackware 9.1

Oddelek: Operacijski sistemi
131452 (1275) d0rK

Več podobnih tem