» »

Intel na CESu 2020: prepogljivi prenosniki, Tiger Lake in demonstracija grafične arhitekture Xe

Intel na CESu 2020: prepogljivi prenosniki, Tiger Lake in demonstracija grafične arhitekture Xe

AnandTech - Intel se je na svoji predstavitvi na lasvegaškem CESu tudi tokrat osredotočil predvsem na širino svoje dejavnosti in bolj splošne napovedi, domače uporabnike pa zabaval pretežno s supertankimi prenosniki svojih partnerjev. Kljub temu smo videli tudi nekaj zanimivosti, kot so bile bežne demonstracije grafične arhitekture Xe in prihodnje generacije mobilnih CPUjev Tiger Lake.

Pri Intelu zadnja leta zaradi težav z 10-nanometrskim proizvodnim procesom ne uspejo najavljati in kazati konkretnih novih čipov s takšno naglico, kot bi si želeli, zato so postali mojstri v izvajanju prezentacij, ki so osrediščene okrog izdelkov, ki jih počno njihovi partnerji, ter naštevanju, kje vse lahko v računskih centrih vidimo njihove rešitve. Na letošnjem sejmu CES ni bilo nič drugače, saj je znaten del tiskovne konference (krajši video povzetek) odpadel na obdelavo podatkov v oblaku, umetno inteligenco, samovozne avtomobile in podobno. Tako smo lahko slišali, da video kodek SVT-AV1, ki ga razvijajo v sodelovanju z Netflixom, ni več daleč od komercialnega izida in ga bomo lahko uporabljali že letos. V bizarno smešni prezentaciji so kazali rabo strojnega učenja v Adobovih naprednih vizualnih orodjih. Pohvalili so se, da se je iniciativa standarda Project Athena, ki narekuje tako kompaktne kot zmogljive prenosnike, prijela, saj zahteve trenutno izpolnjuje 25 naprav, še 50 novih pa naj bi prišlo letošnje leto.

Specifikacije Athene so razširili na prepogljive, oziroma dvozaslonske naprave in te so bile bržkone za domače gledalce najzanimivejši del dogodka. Lenovo je razvil svoj lanski koncept prenosnika s prepogljivim zaslonom in predstavil končni izdelek, ThinkPad X1 Fold, ki prispe sredi leta za poltretjega tisočaka dolarjev (brez davka). V razprtem stanju ima 13,3 palcev velik ekran ločljivosti 2048×1536, nanj pa bodo za štart nameščena Okna 10, medtem ko inačico 10X dobi šele pozneje. Svojo podobno konceptno napravo, delovno imenovano Horseshoe Bend, je pokazal tudi Intel sam, in sicer ima premer diagonale 17,3 palca. Omenjenima napravama so družbo delali malce bolj klasični prenosniki z dvema zaslonoma, kot sta Dellova Concept Ori in Duet.

Kar se drobovja tiče, bo Intel kmalu splovil 45-vatne inačice desete generacije prenosniških procesorjev, z oznako H. Treba je poudariti, da bo šlo v tem primeru še za arhitekturo Comet Lake, se pravi 14 nm proces, toda frekvence naj bi vendarle prebile mejo petih gigahercev! Vsebovali jih bodo najzmogljivejši prenosniki. O morebitnih članih aktualne 10-nanometrske družine Ice Lake za namizne naprave niso črhnili nobene; namesto tega so skočili naprej v prihodnost in pokazali prvi čip arhitekture Tiger Lake, se pravi naslednice Ice Laka. 10 nm+ proces, pa vgrajena podpora za Thunderbolt 4 (prva omemba!) in Wi-Fi 6 ter integrirana grafika arhitekture Xe. Prav na slednjo že težko čakamo, saj so v podjetju doslej poudarjali, da naj bi bilo ravno leto 2020 tisto, ko jo bomo končno dobili v roke, pred meseci pa so že naznanili njeno verzijo za GPGPU, Ponte Vecchio. Demonstrirali so jo v dveh oblikah. Z integrirano, kjer naj bi bila "dvakrat hitrejša od obstoječih rešitev", so poganjali Warframe. Izdelke bomo uzrli v drugi polovici leta, brez dvoma v čipih Ice Lake, saj tigrov še lep čas ne bomo videli v divjini. Diskretno inačico imenujejo DG1, kar je seveda delovno ime; v mobilniški izvedenki je poganjala Destiny 2 v 1080p, toda še ne najbolj tekoče. O točnejših specifikacijah pa ne bev, ne mev.

6 komentarjev

FlyingBee ::

Jurij, zelo dobro napisano, tak članek preberem z veseljem in pozorno od začetka do konca. Pohvale!

pegasus ::

Kaj pa tisti virtual tv thingy za stadione? IMHO je bil ta del predstavitve edini res zanimiv.

Ganon ::

FlyingBee je izjavil:

Jurij, zelo dobro napisano, tak članek preberem z veseljem in pozorno od začetka do konca. Pohvale!


Jaz sem vesel, da je z nami še vedno del Jokerja. :D

Aggressor ::

:)


pegasus je izjavil:

Kaj pa tisti virtual tv thingy za stadione? IMHO je bil ta del predstavitve edini res zanimiv.


Tisto je bil precej impresiven del, ja; samo je treba vseeno videt v prenosu in je težko razložit z besedami, zato se nisem šel zapletat, nisem pa takrat še našel kakšnega clipa, ki bi se osredotočal samo na to.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

FireSnake ::

Na namizju so čisto zaspali:
https://videocardz.com/newz/intels-10-c...

Upam, da jih Keller spravi v red.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mtosev ::

tile foldable prenosniki se mi zdijo zanimivi. fajn bi bilo, če bodo postali cenovno dostopni čez par let.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel lansiral procesorje Comet Lake, brate Ice Lakov

Oddelek: Novice / Procesorji
336371 (4160) D3m
»

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Oddelek: Novice / Procesorji
479944 (7340) FireSnake
»

Intel razgrnil načrte s proizvodnimi procesi

Oddelek: Novice / Procesorji
226040 (4075) LightBit
»

Znano nekaj več o prihajajočih procesorjih Whiskey Lake-U

Oddelek: Novice / Procesorji
297232 (4870) mtosev

Več podobnih tem