Forum » Loža » vprašanje za kemika, poznavalca materialov
vprašanje za kemika, poznavalca materialov
polozweii ::
Pred letom sem prebral nekaj v tem smislu da površina gumice injekcijske šprice v primeru uporabe čistila za stekla (Stelex) nekoliko razpade.
Te dni sem opazil da imajo nekatere šprice gumico prevlečene z lateksom, druge pa ne. Iz česa je gumica ne vem - mogoče iz silikona?
Nekatere Steleks čistila vsebujejo žveplo, druge ne. Je žveplo tisto ki razgrajuje lateks ali/in silikon?
Drugo vprašanje se glasi: zakaj gumica šprice ki na začetku skozi šprico laufa tekoče, čez tedne postane trdo, zatikajoče. V šprici se uporablja čistilo, ki se jo po koncu uporabe očisti z vodo.
Te dni sem opazil da imajo nekatere šprice gumico prevlečene z lateksom, druge pa ne. Iz česa je gumica ne vem - mogoče iz silikona?
Nekatere Steleks čistila vsebujejo žveplo, druge ne. Je žveplo tisto ki razgrajuje lateks ali/in silikon?
Drugo vprašanje se glasi: zakaj gumica šprice ki na začetku skozi šprico laufa tekoče, čez tedne postane trdo, zatikajoče. V šprici se uporablja čistilo, ki se jo po koncu uporabe očisti z vodo.
Raptor F16 ::
Pred letom sem prebral nekaj v tem smislu da površina gumice injekcijske šprice v primeru uporabe čistila za stekla (Stelex) nekoliko razpade.
To je možno. Ampak šele po dolgotrajni izpostavljenosti.
Verjetno elastomer... kateri? Ne vem. Buna - umetna guma. Bolj obstojna kot lateks. Buna-N Buna-S... nimam podatka.
Nekatere Steleks čistila vsebujejo žveplo, druge ne. Je žveplo tisto ki razgrajuje lateks ali/in silikon??
Ne, prej je krivec alkohol (izopropanol)
Zaradi zamreževanje molekul. Elastomeri so šibko zamreženi duroplasti, ki imajo med spoji verig daljše zvite dele, ki delujejo kot "vzmet" na mikro skali. Proces zamreževanja verig ni dokončan, dogaja se čez celo življenjsko dobo materiala. Na večih točkaj je zamrežen, bolj togo se obnaša.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | KATERI in KJE kupiti čistilo za notranjo enoto klime v stanovanju.Oddelek: Loža | 30903 (8813) | easyrider3 |
» | Popravila v kopalnici (kitanje in odtok pralnega stroja)Oddelek: Loža | 2766 (1557) | Dimnik |
» | Brisalci (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 16246 (14304) | GrimReaper |
» | S čim zalepitiOddelek: Loža | 2586 (2132) | RejZoR |
» | [LCD] ČistiloOddelek: Strojna oprema | 3860 (3103) | Gajba |