» »

A je komu uspelo povezat PC>TV HDMI da dela surround zvok?

A je komu uspelo povezat PC>TV HDMI da dela surround zvok?

neocodexx ::

Ker kolikor sem bral, to tehnično ni mogoče, razen če bi imel zvok posebej napeljan (iz npr. zvočne kartice do receiverja po optiki?).

Trenutno imam povezavo PC>TV>AVR vse po HDMI, in AVR seveda dobi samo stereo signal, ker tudi na nadzorni plošči zazna TV samo kot Stereo napravo in ni možno aktivirati podpore za več zvočnikov.

A je komu uspelo to drugače rešiti, da deluje 5.1?

AngelOfDeath ::

Najbolj enostavno:

PC -> slika --> TV
PC -> zvok -> AVR
edit: Slovnica

neocodexx ::

Torej še en kabel, je treba kaj posebej nastavit da dela? HDMI ali optika? Od kod gre potem zvok, iz zvočne kartice, ali..? Tam imam optični izhod že zaseden, bi potem rabil kakšne switche ali kaj takega. Ni tako enostavno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

HappyPills ::

Da zvok mora iz zvočne drugače surrounda ne bo. Zdaj pa odvisno katere izhode ima zvočna. Dobiš splitter ki ti da hdmi na optical + hdmi. Boš pa verjetno rabu zvok direktno na ojačevalc pelat.

Horas ::

jaz imam slika hdmi pc--> tv

pc zvočna ---> glasbeni stolp audio in.

neocodexx ::

Lahko linkaš kakšen tak spliter kaj kupiti? Imam še en prost HDMI izhod na grafični, in nič prostega na zvočni (kar je pač na osnovni plošči) oz. vsaj optika je zasedene, navadnih kablov nisem uporabljal že zelo dolgo niti nimam. Zvok bi rad normalno naprej uporabljaj tudi na pcju brez kakšnih večjih problemov. Če bo potrebno potem še vsakič spliter prestavit ko grem na tv, sem potem skoraj raje brez surrounda? :/

P.S.: Torej je res, da sploh ni možno da bi surround delal samo preko 1 hdmi kabla iz pcja na tv? Mogoče bi delalo če dam prej na avr, ampak ko sem to poskusil je bil zelo nestabilen signal in je na random izklapljalo sliko.

P.S.P.S.: Zanimivo zakaj pa potem normalno dela preko android boxa passtrough, vse preko istega kabla in gre samo slika normalno naprej na TV, PC pa tega ne podpira oz. je cel kup problemov...??

P.S.P.S.P.S.: Torej da je jasno, sedaj se za zvok uporablja ARC iz TVja na AVR, če pa povežeš isto kot bi povezal Android box v passtrough (iz sourca v avr, in potem v tv) pa gubi signal itd. (mogoče ker imam predolg kabel, 12.50 metrov?, ampak do tvja dela ok?) Sicer pa itak ni pomembno, ker že sam TV zazna kot Stereo napravo, in je potem vseeno kaj naprej šibaš do AVR ker se TV in računalnik ne razumeta, da je TV sposoben sprejeti kaj več od Stereo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

DamijanD ::

A pa ste tolk zihr, da HDMI na grafični podpira samo stereo?

neocodexx ::

Meni se zdi, kolikor sem bral drugje, da je bistvu skoraj točno v temu problem, DamijanD. Zato pa tudi sprašujem.

(in tu je tudi potem spet problem licenc za zvočne formate kot so Dolby, AC itd. ki jih proizvajalec za grafične kartice ne misli plačevati, saj to ni glavni namen, na Android boxih pa sevedo so licencirani in mora delati! to je moja teorija vsaj)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

DarwiN ::

Seveda dela surround. PC GPU -> AVR -> monitor/TV.

GPU pošlje večkanalni zvok na AVR, ki poskrbi za zvok... AVR pa potem pošlje samo sliko naprej do TVja preko video passthrough HDMI out povezave. Imam na ta način porihtano že vrsto let.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

neocodexx ::

Ok to sem poskusil enkrat in bi po logiki mogoče delalo, ampak mi je ves čas izgljubljalo sliko. Kako dolg je tvoj HDMI kabel?

Ali imam mogoče vštekano v napačne HDMI luknje?

DarwiN ::

Oba kabla sta 1.5m.. In gre za 4k povezavo, kjer je HDMI 2.0 močno na meji oz. obremenjen... Je tudi meni že kabel crknil oziroma začel prekinjat povezavo, eden kitajski pa sploh ni slike poslal skozi.. Če imaš nižjo resolucijo, ne sme bit težav.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

neocodexx ::

Evo vidiš, meni pa brez problema dela 4K 60 fps na 12,5 metrih, samo dokler je kabel direktno do TVja. Če dam preko AVR, še 1080p gubi sliko. Kabel je nekje srednji cenovni razred hdmi 2.0b iz amazona.

In tu je potem zanimivo, zakaj pa normalno dela 4K in vse to preko android boxa, res da so tam krajši kabli... Mogoče je res problem samo v dolžini, ampak vidiš ti si mel problem že na 2 metrih??

HappyPills ::

Kaj pa maš za en motherboard?

neocodexx ::

HappyPills ::

neocodexx ::

Hm ta tema je iz 2017, moji driverji so sicer aktualni, ampak ne vem če ima to veze s tem da ni zvoka preko hdmi, a nima nvidia svoj hdmi audio driver? Saj meni dela surround preko optike, in verjetno tudi bi če bi ločeno povezal do sprejemnika, vidim pa da izgleda ni opcije da bi to normalno rešil z 1 kablom preko hdmi ali brez optičnega splitterja, ki pa izgleda da bi bil edini možen način da imaš optiko na tvju in pcju, samo moraš vsakič ročno preklopit.

DeeJay ::

Jest sm mel povezano PC na TV prek HDMI in TV naprej preko optike na surround sistem. Dela surround čist super.
Važno je, da pošleš is PC naprej neobdelan signal na TV in iz TV potem naprej na surround. Vse more bit na passthrough naštiman.
Seveda more TV tud podpirat DTS in Dolby passthrough. Na Sony TV mi je podpiral samo Dolby, tko da sm na PCju že DTS konvertiral v AC3. Zdej na Samsungu morm pa v menuju preklopit kak signal dobim, da pol pravilno pošle naprej DTS ali Dolby na sorround.

Pa tud 4K 60hz dela čist vredu.
TV se je vedel kot en dodaten monitor in gor sem poganjal Kodi.
Mam pa Geforce 1060 6GB

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

neocodexx ::

Ok hvala za info, bi pa mel par vprašanj, sigurno je tudi malo odvisno od tvja in receiverja.

Jaz imam Philipsov TV, ki podpira vse te formate (preizkušeno preko tv arc povezave do avr) so pa opcije v njihovih menijih malo čudne, pod digital out format imam na izbiro:

- multichannel
- multichannel (bypass)
- stereo (uncompressed)

Da deluje dts preko arc, imam trenutno izbrano multichannel bypass. Ostale 2 funkcije sem na hitro sprobal (brez reseta) in ni bilo takojšnjih sprememb, na PCju zazna TV kot stereo napravo, in tu se popolnoma ustavi; naprej pošlje tudi sprejemniku prav tako stereo signal.

Nekih specialnih nastavitev na sprejemniku glede tega tudi nisem najdel, razen izbire vhoda signala (arc, optika..) kakšnih passtrough nastavitev ali podobno nisem najdel. Dela pa normalno passtrough v smeri android box>avr>tv, na primer, vendar kot pravim nekih extra nastavitev glede tega v samem sprejemniku res ne najdem, imam pa Onkyo TX-NR mislim da je 585 model.

Še zanimivost. Če poskusim kakšno igro preko Nvidia Gamestream, surround deluje, in to takoj opaziš v igrah. Preko HDMI pa samo prednji trije zvočniki. In najbolj sumljiv je tu ravno TV kot naprava, ker ko mi surround deluje preko Gamestreama, je takrat v uporabi druga zvočna naprava (od Nvidije, za Geforce Gamstream), ko pa si na HDMI je v uporabi ta Philips TV ki kao podpira samo 2 kanala in nimaš druge možnosti.

Važno je, da pošleš is PC naprej neobdelan signal na TV, da je vse nastavljeno na passtrough


To me zanima, kako da naredim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()

DeeJay ::

Na windowsih pod sound morš izbrat output na HDMI, potem pa v programu (naprimer Kodi) izbrat passthrough pri zvoku.
Če uporabljaš kak drug program za video je potrebno tam to nastavit.

neocodexx ::

Hm, v bistvu uporabljam HDMI samo za gaming... S surroundom seveda ni problem na tvju samem.

Imaš recimo par špilov kjer lahko v nastavitvah izbereš vse možno od 5.1 do 7.1 in DTS:X, vendar je vse to preko HDMI še vedno stereo signal :( (dela pa preko gamestream, samo tam je lag ker sem na wifi)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: neocodexx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem 5.1 domači kino

Oddelek: Zvok in slika
486513 (5266) edi45
»

HDMI ARC nehal delovati

Oddelek: Zvok in slika
121150 (763) fpbs
»

PC -> smart tv -> hišni kino

Oddelek: Zvok in slika
365365 (4487) St235
»

Budget surround soundsystem za dnevno

Oddelek: Zvok in slika
475991 (4776) Bearrorist
»

Priklop hišnega kina

Oddelek: Zvok in slika
265568 (3408) ninjaxx

Več podobnih tem