» »

Amazonu naložbe sklestile dobiček

Amazonu naložbe sklestile dobiček

vir: Pxhere

Slo-Tech - Oblačni velikan, ki, ko gre za rezultate običajno obhaja rekorde, je letošnje tretje četrtletje zaradi višjih stroškov zaključil nekoliko drugače. Neto dobiček se je namreč glede na enako lansko obdobje zmanjšal za 27 odstotkov, z 2,9 milijarde na 2,1 milijarde ameriških dolarjev. Dobiček je podjetju upadel prvič v zadnjih dveh letih, kar je v nadaljnjem trgovanju ceno delnice pognalo navzdol za 7 %.

Kriva so vlaganja, zlasti prehod na brezplačno dostavo z dveh na en sam dan za uporabnike programa Amazon Prime, ki naj bi bili te ugodnosti deležni že v prihajajočih praznikih. Sam CEO, Jeff Bezos je v pogovoru z investitorji priznal, da gre za drago naložbo, a na dolgi rok pravilno odločitev, ki jo bodo uporabniki znali ceniti. Stroški, ki jih za dostave plačuje podjetje so se namreč glede na lansko leto povzpeli za 46 %, skupni operativni stroški celotnega Amazona pa so v tem četrtletju poskočili z 52,9 milijarde USD na 66,8 milijarde. Visoki stroški se bodo po napovedih v naslednjem četrtletju še povečali, zato so v družbi delničarje že vnaprej pripravili na še en bolj pičel kvartal.

Sicer je Amazon v zadnjem trimesečju glede na lani povečal prihodke za 24 %, na sedemdeset milijard, pri čemer je še vedno paradni konj divizija AWS, ki je prislužila 9 milijard, kar je četrtino več, kot v primerljivem obdobju lanskega leta. Nasploh oblak poskrbi za skoraj dve tretjini dobička, so se pa v tem kvartalu tudi AWS za približno tretjino povečali stroški poslovanja.

2 komentarja

Glugy ::

Izvedli so drago naložbo ki se bo šele na dolgi rok poplačala; s tem so naredili nekaj dobrega za stranke( in sebe na dolgi rok ) ; vlagatelji pa takoj v jok pa na drevo. Kako si Amazon drzni nekaj več denarja namenit za izboljšanje storitve?

borisk ::

ja, sploh pa tole

Dobiček je podjetju upadel prvič v zadnjih dveh letih


prviš po dveh letih... če bi bilo to prvič po 25 letih bi mogoče razumel takšno napihovanje.
Skoraj tako kot pri aktualni "krizi" kjer je bdp palel na lansko raven (lani so bili seveda vsi zadovolnji s takšnim BDPjem, letos pa nihče).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon ustvaril rekorden dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
188590 (4533) Konlov
»

Amazon in Bezos rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
129103 (7778) Nebomgabiksa
»

Amazon naposled le postal podjetje z visokimi dobički

Oddelek: Novice / Rezultati
108852 (7632) Looooooka
»

Google z rastjo prihodkov in dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
115713 (4564) next_byte

Več podobnih tem