» »

Problem z LAN

Problem z LAN

Bozo13 ::

Zdravo,

Doma se mi pojavil izziv, ki ga ne znam razrešiti, tako da kak namig bi bil dobrodošel.

Doma imam iz modema/ruterja Innbox V60U-AC razpeljano mrežo, do dveh 8-portnih stikal. Na stikalo imam povezano marsikaj, med drugim tudi računalnik od tamalega. Do pred 14 dnevi vse deloavalo ok, potem pa so se mi naselili škrati v to kišto.

Ko se ta računalnik ugasne, mi komplet mreža pade dol. Na tv se kocka slika, šteka, drugi in tretji računalnik nikakor nimata dostopa do neta, in podobno. Ko se računalnik končno ugasne iz elektrike, mreža deluje ok. Zanimivo da tudi ko je problematičen računalnik prižgan, mreža deluje ok.

Računalnik se enako obnaša na mrežni kartici, ki ugrajena na matično ploščo, kot na dodatno mrežno kartico ki sem jo vgradil naknadno.

Na lan kartici probal ugasniti moćnost bujenja PC preko mreže, power control ..

Kaka ideja kaj in kako?

Hvala

LpB

Poldi112 ::

Preveri, če imaš na ostalih mašinah še pričakovane mrežne nastavitve (dns in default gateway).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

@Poldi112
Hvala na odgovoru.

DNS uporabljam google, DGW je nastavljen na IP od ruterja, fiksno.

Omenjena situacija me najbolj spominja na loop na stikalu/switchu, ko povežeš kabel iz porta na port in se potem dogaja veselica po mreži.

POmoje bi neka kljukica nekje v biosu (da ko se ugasne PC da se čisto ugasnejuo tudi vse komponente v PC) rešila problem, samo jo ne najdem kje.

MrStein ::

Kaki pregled dogajanja na mreži bi znal pomagati.
Wireshark recimo, si že kdaj uporabljal?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vuli ::

odvisno od matične, wake up on lan, gigabyte ima eRP, ki ga daš na disable, da ugasneš vse.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Jure14 ::

A je enako, če izštekaš mrežni kabel iz tistega računalnika?
A je kaj drugače, če kabel iztakneš na računalniku al na switchu?
To bi lahko pomenilo na čuden način poškodovan kabel.

OmegaBlue ::

To je ponavadi simptom crappy switcha. Ko se masina ugasne pusti port na 10mbit za WoL če je nastavljen. Nekateri cenejši switchi ne prenesejo ok mešanih hitrosti sploh ker je očitno prisoten multicast za televizijo na mreži. Ali uporabljaj switch ki ima igmp snooping podporo ali vrzi televizijski promet v locen vlan.

Seveda lahko tudi izklopis vse funkcije v bios računalnika ki drži mrežno pokonci ko je masina ugasnjena.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Invictus ::

Nakprej si kupi svoj, najcenejši router.

Ne uporabljaj tistega sranja od T-2.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

@Jure14
Kabli preverjeni, zamenjani, enaki simptomi.

@Vuli
WoL imam ugasnjen.

@OmegaBlue
Ugotovil da Switch samo posledica tega kar se dogaja na pc.

Našel rešitev.. začasno in v teoriji.. :)

Priklopil PC na ruter, na kateremu na portu definiral "multicast Storm protection" in "Broadcast storm protection".

Problem je ker ko ugasnem PC, se ohrani napajanje na USB portih, pa tudi na lan (čeprav WoL vgasnjen).
Našel da je problem v načinu kako se računalnik ugasne. Po obnašanju je sedaj v S4, moral pa bi iti v S5 oz v G3 stanje. (https://docs.microsoft.com/en-us/window...

Samo da še najdem rešitev oz kje se to nastavi - čas pa to (bios ali win). :)

Hvala Gospoda na pomoči!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se ne ugasne

Oddelek: Pomoč in nasveti
171009 (748) fujtajksel
»

Gigabyte GA-8I955x PRO

Oddelek: Pomoč in nasveti
9945 (777) haxorcek