Prijavi se z GoogleID

» »

multinacionalka - hočejo me iz linux na win

multinacionalka - hočejo me iz linux na win

strani: 1 2 3

joggi79 ::

Prav veliko vas se ni v sluzbah kajne? Definitivno pa skoraj nikogar, ki bi imel izkusnje z velikimi sistemi, ker v nasprotnem primeru ne bi bilo vprasanj ala "kaj jih stane če on ostane na Linuxu?".
Firme imajo svojo politiko, pustimo ali je pametna ali ni, in zaradi nekega kljukca, ce ni ravno 500x boljsi kot vsi ostali, nihce ne bo spreminjal teh stvari. Multinacionalka, ki ima za razliko od "ogromnih" slovenskih firm zaposlenih vec kot 20 ljudi, ima protokole, ki so napisani, da poskusajo ohraniti firmo cimbolj neranljivo in nekako standardizirati opremo. Pri par 100.000 zaposlenih ni opcije, da se bo vsak po svoje izmisljal kaj mu pase, in ni point v tem "saj jaz znam svoj racunalnik postimat". Point je v tem, da tisto sekundo, ko ta racunalnik vklopis v sluzbeno mrezo, ni vec zgolj tvoj racunalnik, ampak vse kar je na mrezi in s tem posledicno delovanje cele firme po celem svetu.
Zato je tisto "kaj pa jih stane". Ja stane jih lahko bankrot firme. Pa delo ljudi v IT-ju tudi ni zastonj, da se bodo ukvarjali z vsakim posebej, ki ima svoje prebliske o tem kaj mu je vsec.... ker res za enega odvetnika je Linux toliko boljsi, da na Windowsih res ne bi zmogel delati.... Word je tako hudo drugacen kot ne vem recimo Open office da se produktivnost zmanjsa na nulo.:|

Invictus ::

Ojej, kaka drama...

Multinacionalka ne noce prilagoditi gozdnemu Janezu. Kakasna krivica...

Takoj dati odpoved... Kleni Slovenec se ne uklanja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matthai ::

To je vse jasno, vendar pa... IT oddelki so večinoma ali nesposobni, ali pa leni.

V Colchestru smo pred 15 leti imeli na računalnikih Linux in Windows. Centralno je bil vzpostavljen enoten LDAP sistem, ljudem so se mountale oddaljene mape na obeh sistemih, vsaka skupina je imela central no nameščene ustrezne aplikacije (za vsak sistem posebej). Seveda je ustrezno delalo tudi mrežno tiskanje, itd...

In je vse lepo teklo.

Pač, IT oddelek je odlično poznal oba sistema in ljudem dal možnost izbire.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

joggi79 ::

Matthai saj ni problem v tem da se ne bi dalo. Ampak zaradi enega kljukca, ki hoce biti cool in ne more uporabljati Worda na Windowsih, ne bo sel nihce spreminjati internih pravil, ce imajo policy da je Windows only.

WizzardOfOZ ::

Problem je lahko tudi, ker tudi velike koorporacije šparajo in trenutno imajo očitno oddelek IT-ja, ki pozna samo MS sisteme. Torej se noben ne niti ne zna ukvarjat z linuxom.

Sem že doživel, da mi je sistemc na serverjih (MS) rekel, da on pa ne bo "programiral" v powershellu, ampak naj mu jaz pripravim aplikacijo, da bo on samo klikal po gumbih in nastavljal zadeve.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

joggi79 je izjavil:

Matthai saj ni problem v tem da se ne bi dalo. Ampak zaradi enega kljukca, ki hoce biti cool in ne more uporabljati Worda na Windowsih, ne bo sel nihce spreminjati internih pravil, ce imajo policy da je Windows only.Čak da dobijo novega velikega šefa - ki bo želel da mi stvari delajo na 5 let stari tablici (iPad, Samsung, win8, karkoližepač). In bo delalo, security gor ali dol =)

Vedno so izjeme, vprašanje je samo ali je dovolj izjemen tisti, ki jih zahteva.

Kdo še ni doživel direktorja nekega oddelka/sektorja/teama, ki uporablja 15 let stare MacOS/XPje/Visto/win7 ker mi nek prastari program/printer/sw za garmina samo tam dela?

Zvezdica27 ::

lp,

kar vam ni jasno, pa nisem povedal, je da danes z linux tu na FOSS rešujem zadeve, kar bo potem ... kaj? Včasih se poigram tudi s kdenlive za službene potrebe - kaj bom pol? O temu noben pri nas ne razmišlja. Bom rekel kupite to in to programje... jaz računice ne vidim. Pa ko folk ne zna iz pdf dve strani ven potegnit, namestiti ne more nič, ker niso admini - tedaj sem pa dober, ane? Saj bi vam razlagal, kako je to, ko je rok na nek dan, pol pa jaz rešujem take neumnosti...

Jaz osebno sem pač linux navajen, menim, da sem tu mnogo bolj učinkovit in največja težava je, da ne vem kako bo z večjim updatom se podrlo vse skupaj (recimo ko so systemske klice na systemd dajali v linux).

Večkrat sem napisal, da so vsi 3 sistemi (l, ms in osx) v resnici isto sranje, drugo pakovanje, samo da pa v MS okolju vsako stvar ali crackati (kaj sem spet v osnovni šoli?) ali pa za vsako jebeno stvar klicati admina (oz ga kličejo) pa ne uredi nič (raje sploh ne razlagam), no pol se mi pa zamegli. Ampak važno da smo vsi v 365 okolju in v onedrive in two factor authentification...

Prav danes šefica ni znala kaj je to na winsih, powerpoint? no, ni delalo prav... ni videla, da ima zoom. POl pa prosim reši to, sem rešil, hehe. In ona bo meni razlagala o nuji win (sama pa na osx). Ko pa je kaj narobe, je pa moj terminal dober...

Meni osebno sicer dol visi, znam tud win (znal bi tud še msdos, heh), za svojo plačo bom ali pa ne bom naredil (posledice so znane v obeh primerih). Si pa želim ohraniti svoje delovno kolje, kjer že x let brez porblema delam vse, delam na polno in ok, ter drugim rešujem probleme. Če se da. Če se ne da, se ne da. Če se pa da, pa ostajam na linux tako ali drugače,ker je free as in freedom. In ker je to treba podpirati.

zz

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Problem Linuxa v multinacionalkah je predvsem v tem, da so ponavadi Linux admini drazji od Windows adminov.

En MBA manager pa vse gleda samo preko stroskov.

Na koncu ni eden ali drug sistem cenejsi, ampak prevlada popularnost, penetracija in predvsem legacy sranje, ki se valja povsod >:D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matthai ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Problem je lahko tudi, ker tudi velike koorporacije šparajo in trenutno imajo očitno oddelek IT-ja, ki pozna samo MS sisteme. Torej se noben ne niti ne zna ukvarjat z linuxom.

Točno to je problem.

Seveda na kratek rok to špila. Na dolgi rok pa vodi v idiokracijo.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Lonsarg ::

Pa kako šparanje, pri današnjih kompleksnih IT sistemih je vsaka standardizacija dobrodošla iz mnogih mnogih stališč (med glavnimi varnost in kompatibilnost). Jasno da ne z glavo skozi zid ampak dva različna OS za kliente sta definitivno velika kompleksnost ki jo moraš upravičiti z konkretnimi plusi v firmi če jo misliš uvesti.

Dodatna kompleksnost z razlogom "radi imamo raznolikost" je največji nonsense ki se ga lahko greš, predvsem pa če uvedeš tako kompleksnost jo uvedeš da potem tudi občuten delež zaposlenih to uporablja, ne pa zaradi par posameznikov.

Matthai ::

Varnost in monokulture?

Poleg tega večina corporate ITjevcev ne ve kaj dosti o varnosti. Varnostnih politik se sicer držijo, ampak jih ne razumejo. Predvsem ne razumejo njihovega pomena.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

WizzardOfOZ ::

Varnostna politika???
Prepovedo uporabo USB ključkov (in to tudi uspešno blokirajo), dovolijo pa imeti wireless tipkovnico in miško. Je to varno, ko pa vemo kaj vse že lahko preko nepopečane miške spustiš v sistem?

SeMiNeSanja ::

Matthai je izjavil:

Varnost in monokulture?

Poleg tega večina corporate ITjevcev ne ve kaj dosti o varnosti. Varnostnih politik se sicer držijo, ampak jih ne razumejo. Predvsem ne razumejo njihovega pomena.

Že mogoče res - ampak to, da naneseš kramo za mali muzej IT opreme, tudi ne reši tega problema. Nasprotno: povečuje ga v neskončnost.

Linux je tukaj dodaten problem: medtem ko imaš le eno 'pasmo' Windows-ov, imaš celo plejado Linux distribucij. Če si potem zaposleni še izmišljujejo, katero distribucijo hočejo, je enterprise IT pred resnim problemom, če mora poskrbeti za nadzor nad temi napravami, skrbeti za posodobljenost, skrbeti, da niso nameščene komponente, ki kršijo varnostno politiko, itd. itd. itd.

Tako potem zelo hitro prideš do točke, ko zahtevaš standardizacijo, ali pa boš pregnan v BYOD omrežje s skrajno omejenim dostopom do enterprise omrežja. Glih toliko, da nisi pregnan na 'guest' omrežje, ker predtavljaš nepredvidljivo tveganje.
Standardizacija ne pomeni (nujno), da ne boš smel imeti Linuxa - a boš smel imeti le določeno pasmo Linuxa, na njej predpisane aplikacije, predpisane nastavitve, mogoče še kakšen enterprise management in/ali endpoint protection klient,.....

A imaš take in drugačne 'enterprise'... eni še sploh niso doumeli kaj je Linux in katere težave lahko prinese, če dovoliš popolno anarhijo. Edino kar še rabiš je par freakov z Kalijem, ki ti na koncu 'eksperimentirajo' po poslovnem omrežju, če 'res deluje' ta ali oni hack. Potem se lahko učiš po pospešenem postopku.... rezultat pa je lahko zelo hitro generalno 'izginotje' Linuxa z uporabniških desktopov (gredo pač iz ene skrajnosti v drugo).

Precej tanek je led, če uporabnikom pustiš preveč svobode in v celoti zanemariš standardizacijo ter nadzor. Noben pameten CISO pa si tega ne bo privoščil.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

jype ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Že mogoče res - ampak to, da naneseš kramo za mali muzej IT opreme, tudi ne reši tega problema. Nasprotno: povečuje ga v neskončnost.
Zopet zavajaš, a tega smo že vajeni.

SeMiNeSanja je izjavil:

Linux je tukaj dodaten problem: medtem ko imaš le eno 'pasmo' Windows-ov, imaš celo plejado Linux distribucij.
Zopet izkazuješ popolno neznanje. Windows pasem je v praksi več kot Linux distribucij. Imajo vse hibe razdrobljenega ekosistema in nobene prednosti.

SeMiNeSanja je izjavil:

a boš smel imeti le določeno pasmo Linuxa, na njej predpisane aplikacije, predpisane nastavitve, mogoče še kakšen enterprise management in/ali endpoint protection klient,.....
Skratka, kuliso informacijske varnosti.

SeMiNeSanja je izjavil:

Precej tanek je led, če uporabnikom pustiš preveč svobode in v celoti zanemariš standardizacijo ter nadzor. Noben pameten CISO pa si tega ne bo privoščil.
Tako je, a noben pameten CISO tudi ne bo postavil homogenega okolja, ki ga lahko en sam zero day podre v nekaj milisekundah.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: SeMiNeSanja ()

Invictus ::

Matthai je izjavil:

Varnost in monokulture?

Poleg tega večina corporate ITjevcev ne ve kaj dosti o varnosti. Varnostnih politik se sicer držijo, ampak jih ne razumejo. Predvsem ne razumejo njihovega pomena.

Zato imejo zunanje firme in storitve.

Oni varnostno politiko vpeljejo, zunanji jo implementirajo.

Casi deklic za vse so po tujini ze zdavnaj mimo, ce so tam sploh kdaj bili.

Korporacije imajo to vecino precej bolje porihtano od vecine malih podjetij, kjer dela tudi pretezna vecina Slo-Tech clanov ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

orbter ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Vsekakor si težko predstavljam, da bi nekdo delal v podpori Windows uporabnikom, pa sam uporabljal Linux ....

Komot pa si predstavljam Web dizajnerja / programerja, ki vzdržije spletne strani firme, ki poganja Mac ali Linux...

Ne predstavljam si računovodjo, ki bo uporabljala Linux, čeprav je v hiši Windows standard in imajo vse aplikacije na Windows okolju.

Podobno je za raznorazne službe, ki uporabljajo skupne informacijske sisteme v hiši. Že tako je dosti zahtevno vse orkestrirat, vzdrževat in še podpirat nevešče uporabnike, ki delajo neumnosti. Prav nič si potem ne želiš črnih ovac, ki skačejo iz vrste in hočejo z glavo skozi zid nekaj po svoje, ko veš že v naprej, da ti bo to nakopalo dodatne nepotrebne probleme, ki jih brez ekstra klobasic nebi imel.

Istočasno pa urednik hišnega časopisa, reklamnega materiala,.... marsikdo bi hotel dati odpoved, če mu ne boš dal Mac-a na mizo...


Hmmm... glede podpore. Jaz že 25 let delam na supportu Win, 12 let pa uporabljam izključno Linux. Zakaj? Ker je bistveno lažje in imaš cel kup virtualk s katerimi lahko prideš do istih stvari v vseh različicah Win, ko jih rabiš, ne da bi pri tem zasvinjal svoje okolje.

Glede programerja in spletnih strani se spet motiš. Ravno za to rabiš Win, da stestiraš kako se neka stran obnaša pod IE ali Edge, ki pa ga na Linuxu sploh ni.

Tudi pri računovodskih zadevah si totalno pihnil mimo. Veliko tovrstnih orodij in programov se je preselilo v spletno okolje. Torej v nek oblak od koder delaš preko spletnega brskalnika. Tudi banke so se že večinoma prilagodile, da imajo generatorje podpisnih kod in spet ni potrebno ŽNJ nameščenih programov, da to sploh deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: orbter ()

SlimDeluxe ::

Insync po novem tudi podpira OneDrive.
Desktop: i5 6500 | RX580 8GB | 16GB DDR4 | be quiet! StraightPower 11 650W
Laptop Asus TUF FX705GD: i7 8750H | GTX1050 | 16GB DDR4 | 17" FullHD IPS

Hermit Bob ::

Zvezdica27 je izjavil:

blb...

gre se za to, da enostano nočem uporabljati win. Nič drugega. Iščem torej rešitve. Kaj bo potem z mano, je moj problem.

Jaz rabim samo mail in dostop do omrežnega diska, torej mount. Ostalo mi ni pomembno (pravnik/analitik).

Za zdaj bomo dali v mašino nov ssd z win, stari ssd pa bom uporabljal dokler ne zgruntam vseh obvodov.

IT supporta ne bo (verjemite)

zz


KVM. Instaliraj v virtualko windowse in za tistega nekaj malega softwara uporabljaj to. Imas linux oni imajo pa windowse. Case closed.

Zgodovina sprememb…

Hermit Bob ::

>> Zopet izkazuješ popolno neznanje. Windows pasem je v praksi več kot Linux distribucij. Imajo vse hibe razdrobljenega ekosistema in nobene prednosti.

(disclaimer, ne uporabljam windowsov, pa ne ker bi bil linux boljsi ampak ker so postali windowsi toliko slabsi)

Linux ima se vedno isto tezavo kot jo je imel pred 10 leti - razfukan backward compatibility. In ko das v to zmedo se kup distribucij... skratka linux svet v desetletju in vec ni resil kar ga pesti ze od vsega zacetka, pa se uvedel je en kup crapwara in modifikacij v sistem, da je cimmanj podoben *nixom in cimbolj windowsom (systemd anyone?), microsoft pa se je potrudil, da je zmetal v windowse ves najvecji drek od linuxa (.manifest kot windows alternativo .so.237). Je pa HW support vredu ce imas thinkpada (ali nekaj tam "naokrog").

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

SeMiNeSanja je izjavil:


Linux je tukaj dodaten problem: medtem ko imaš le eno 'pasmo' Windows-ov, imaš celo plejado Linux distribucij. Če si potem zaposleni še izmišljujejo, katero distribucijo hočejo, je enterprise IT pred resnim problemom, če mora poskrbeti za nadzor nad temi napravami, skrbeti za posodobljenost, skrbeti, da niso nameščene komponente, ki kršijo varnostno politiko, itd. itd. itd.Hja, ti pa še nisi videl Windows 10 in njihovega updatanja? Imaš 100 istih mašin, 80 jih dobi vse updajte itd. 15 jih obtiči na 1803 releasu, ostale so pa na nekem 17xx. Kar tako, da ti naredi veselje =)
In imaš heterogeno okolje =)
No, pa zadnji update crkne printanje in start gumb na 10ih od tistih 80, ki so dejansko poupdajtane =)

Da vseh tistih ki so na win7 in bodo za večno ostali na njih ne omenjamo =)

Matthai ::

Invictus je izjavil:

Zato imejo zunanje firme in storitve.

Oni varnostno politiko vpeljejo, zunanji jo implementirajo.

To je vprašanje, če je v redu.

Namreč, smisel varnostne politike je, da jo organizacija ponotranji. Da jo razume. Približno tako kot morala in etika - ne moreš za to najeti zunanjega izvajalca... 8-)

Zunanji pa varnostno politiko prodajajo kot produkt. Varnost pa ni produkt, je proces.

Tako da ta pristop ima tudi določne minuse.

Invictus je izjavil:


Casi deklic za vse so po tujini ze zdavnaj mimo, ce so tam sploh kdaj bili.

Korporacije imajo to vecino precej bolje porihtano od vecine malih podjetij, kjer dela tudi pretezna vecina Slo-Tech clanov ;).

Vprašanje. Smo videli v Revozu (če že javne lekarne izpustimo). >:D
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Invictus ::

jukoz je izjavil:


Hja, ti pa še nisi videl Windows 10 in njihovega updatanja? Imaš 100 istih mašin, 80 jih dobi vse updajte itd. 15 jih obtiči na 1803 releasu, ostale so pa na nekem 17xx. Kar tako, da ti naredi veselje =)

Moras biti pa res salabajzer, da se ti to zgodi.

Sploh ce to pride iz interneta, brez da bi ti kot admin to stestiral.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

johnnyyy ::

joggi79 je izjavil:

Prav veliko vas se ni v sluzbah kajne? Definitivno pa skoraj nikogar, ki bi imel izkusnje z velikimi sistemi, ker v nasprotnem primeru ne bi bilo vprasanj ala "kaj jih stane Äće on ostane na Linuxu?".
Firme imajo svojo politiko, pustimo ali je pametna ali ni, in zaradi nekega kljukca, ce ni ravno 500x boljsi kot vsi ostali, nihce ne bo spreminjal teh stvari. Multinacionalka, ki ima za razliko od "ogromnih" slovenskih firm zaposlenih vec kot 20 ljudi, ima protokole, ki so napisani, da poskusajo ohraniti firmo cimbolj neranljivo in nekako standardizirati opremo. Pri par 100.000 zaposlenih ni opcije, da se bo vsak po svoje izmisljal kaj mu pase, in ni point v tem "saj jaz znam svoj racunalnik postimat". Point je v tem, da tisto sekundo, ko ta racunalnik vklopis v sluzbeno mrezo, ni vec zgolj tvoj racunalnik, ampak vse kar je na mrezi in s tem posledicno delovanje cele firme po celem svetu.
Zato je tisto "kaj pa jih stane". Ja stane jih lahko bankrot firme. Pa delo ljudi v IT-ju tudi ni zastonj, da se bodo ukvarjali z vsakim posebej, ki ima svoje prebliske o tem kaj mu je vsec.... ker res za enega odvetnika je Linux toliko boljsi, da na Windowsih res ne bi zmogel delati.... Word je tako hudo drugacen kot ne vem recimo Open office da se produktivnost zmanjsa na nulo.:|


To z multinacionalno politiko, je bolj mit, teorija kot pa kar koli realnega. Ti bom povedal kako to zgleda pri nas. Glavni IT oddelek je stacioniran v EU, vendar zaradi časovnih razlik lahko pokriva le EU (brez USA - zahod). MacOS je pri Američanih precej bolj popularen kot na primer pri nas. Zato, da tam ne izpadeš "bedna firma" ga moraš podpreti, seveda je tam glavni del prodaje in prodajniki nočejo biti na bednih Winsih. Zato rabiš tudi tam svoj mali IT oz. deklico za vse. Potem pa imamo na Kitajskem proizvodnjo, ker je jezikovna bariera prevelika, rabiš tudi tam svoj IT oddelek. Ker je veliko računalnikov tam starejših ne podpirajo Windows 10, ampak 7 in XP. To da hočeš novejši HW pomeni strošek. Ker ima vsaka firma svoj budget, nakup ni mogoč, globalni IT pa si tudi ne bo odškrnil lastni omejen budget zato, da določenim kupi nove računalnike. Potem imaš 2 ekipi programerjev, ki podpirajo od ARMa do x86, od Winsow do Androida. Šefi teh oddelkov bodo povedali, da support nima pojma (oni so nad njimi ker so programerji in imajo več znanja), njihovi izdelki prinašajo dobiček, IT oddelek pa je strošek.

No potem pa se lastniki odločijo, da kupijo neko podjetje. Novo podjetje, ki se je pridružilo skupini ima svoje postopke, interna pravila in svoj IT oddelek. Ko hoče globalni IT na silo vpeljati nova pravila, tam IT oddelek pove, da to lahko vpliva na izpad proizvodnje in potem nihče noče tvegati :).

jukoz ::

Invictus je izjavil:

jukoz je izjavil:


Hja, ti pa še nisi videl Windows 10 in njihovega updatanja? Imaš 100 istih mašin, 80 jih dobi vse updajte itd. 15 jih obtiči na 1803 releasu, ostale so pa na nekem 17xx. Kar tako, da ti naredi veselje =)

Moras biti pa res salabajzer, da se ti to zgodi.


Pa sej win10 ni tako napačen, samo popravke testirajo precej slabo =)

Sicer je pa jasno, zakaj se določene kište updajtajo, določene pa ne - ker imajo nek random SW, ki je skregan s popravki. Ampak potem ne moreš govoriti o homogenemu okolju, ker imaš celo solato različnih verzij OSa s precej različnimi komponentami. UI je pa res podoben na vseh, to pa ja.

Invictus je izjavil:


Sploh ce to pride iz interneta, brez da bi ti kot admin to stestiral.


Na testni mašini bo seveda delalo - saj je testna =)

SeMiNeSanja ::

Ježeš ježeš.... samo da bi mi 'dali kontra', ste vse pomešali in povsem zgrešili poanto. Zadel jo je v bistvu le @Hermit_Bob.

Je že tako - Linux je cool in sem ga uporabljal že takrat, ko večina vas tukaj sploh še slišala ni zanj (danes se pa nosijo, kot da so ga sami sprogramirali).
Uporabljal in navdušil sem se nad njim, ko je bil še čisto mazohistični izdelek, na katerem si moral vse konfigurirati v konfiguracijskih datotekah in skoraj vsak software, ki si ga dal gor sam skompajlirat (sem si kar nekaj stvari prenesel z FreeBSD sveta, ki jih takrat še niso imeli v Linux distrojih). O repozitorijih in avtomatiziranem posodabljanju niti slučajno ni bilo govora. Klinc, če kernel sem si moral prevajat in se j* z gonilniki za 100Mbps ethernet, ker je bil direktno podprt samo 10Mbps... Večina teh, ki tukaj danes tulijo "Linux Linux über alles!", so v tistih časih nosili še pelenice in se igrali z ropotuljico. Zdaj so pa pametni, da se kar kadi!

ZATO mi gre na jetra, če se mi podtika, da sem kao proti Linuxu. Ne, daleč od tega. Ampak ne nosim rožnatih očal, nisem zaljubljen vanj, gledam ga z realnega vidika, dobro zavedajoč se tega, koliko veselja in tudi težav ti lahko nakoplje. Definitivno pa ni nekaj 'nadnaravnega', za kar bi ga radi eni fanatiki prodajali. Je operacijski sistem, ki ima svoje prednosti in slabosti. Na pravem mestu uporabljen je odlična stvar, na napačnem pa ...razlog za marsikateri glavobol.
Popolnoma isto velja za bilo kateri drugi operacijski sistem.

Problem Linuxa je zgolj to, da Linux < > Linux. Čim greš enkrat v 'Enterprise' zgodbe, naletiš na probleme, da 'Enterprise' rešitve niso na voljo kar za vsako Linux distribucijo. Zelo hitro se te stisne v kot in omeji na Redhead, eventuelno še Suse in/ali Ubuntu. To ne pomeni, da na kakšni drugi distribuciji zadeva ne more delovati, vendar si takoj v območju, kjer je proizvod "Unsupported" - TEGA pa si v Enterprise okolju ne smeš privoščiti. Če se lahko greš 'laboratorijsko informatiko' v malih podjetjih, to v Enterprise okolju nima kaj iskati.
Tako si prisiljen v standardizacijo glede Linux distribucije in sicer pride v poštev le tista, ki podpira vsa Enterprise orodja, ki jih imaš v uporabi. Improviziranje tu nima kaj iskati.

Pa kaj vsi čarate samo po garažnih podjetjih, kjer na vsaki škatli teče druga pasma Linuxa? Na virtualnem strežniku 10 pasem Linuxa?

Nekdo je omenjal Windows posodabljanje.... čak mal... a je bilo govora o garažni firmi ali Enterprise okolju? V garažni firmi definitivno lahko naletiš na situacijo, da so računalniki na različnih patch level-ih. In v določenih situacijah si celo rečeš 'hvala bogu' - ker ni nujno, da mašina vedno vsako posodobitev 'preživi'. Shit happens....

V Enterprise okolju se naj mašine nebi same od sebe posodabljale, temveč imaš za za namen enterprise orodja s pomočjo katerih TI izbereš katere popravke boš namestil in tudi kdaj jih boš namestil - po tem, ko boš preveril, če ti računalniki 'preživijo' tako posodobitev. Patch management.... nikoli slišal?

Vsaka posodobitev sistema je lahko kritična in ima za posledico, da se sistem ne bo več pobral. Operacijskega sistema, ki bi bil imun za kaj takega ni. Tu ne rabi nihče biti nekaj ekstra romantičen in trditi, da njegov OS pa že ne more imeti teh težav. Mogoče smo jih res imeli manj v zgodnjih časih Linuxa, ko smo vsako komponento posebej posodabljali - na roke. Si pač posodobil samo kernel, nato web server, dns,... če je kaj delalo težave, si točno vedel na čem so se pojavile. A kaj, ko so potem vse avtomatizirali (ljudje pa smo se polenili), tako da tudi tu ne veš več, katera komponenta je dejansko tista, ki ti je podrla sistem.

Kakorkoli obrneš, ne mi metati v isti koš neko garažno informatiko in enterprise okolja. To sta dva različna svetova. Seveda pa imaš tudi v Enterprise okolju lahko kakšno 'slepo črevo', kjer se gredo garažno informatiko. Zato pa potem vsake toliko časa poslušamo, kako je odteklo toliko in toliko podatkov....

Cherry picking, da se mi očita, kako se hudo motim, da so računovodski programi danes kvazi 'spletni', je popolni kiks mimo bistva tega, kar sem hotel povedati. Če bi komentator razumel poanto, potem bi moral celo predlagati, da v takem primeru uporabiš nek 'thin client', ki nima nameščenega nič drugega kot Web vmesnik. Namesto tega se spušča v diskusijo ali je več programov za računovodstvo 'spletnih' ali nameščenih (na Windows-ih). Zgrešena poanta!

Bistvo je optimiziranje podpore in ustreznosti / optimizacije orodij za opravljanje določenih del, ki so sestavni del poslovnega vsakdana.

Če smo absolutisti, se lahko prav VSE naloge opravi na bilo katerem operacijskem sistemu, za katerega se odločimo, da se bomo nanj standardizirali, da bi čim bolj poenostavili podporo.

Problem je potem v učinkovitosti/fleksibilnosti orodij, ki so nam na voljo na izbrani platformi. Kaj nam koristi vsiljena standardizacija na Linux, če imamo vse CAD mojstre izšolane za ACAD na Windows platformi? Kaj mi bo prisilna standardizacija na Windows, če imam krmilne sisteme proizvodnje na Linux platformi?

Moraš biti fleksibilen - a le do določene stopnje, da si ne zakuhaš anarhije.

Zadnje, kar si želiš je 'shadow IT' - nadebudni uporabniki, ki menijo, da lahko oni stvari izvedejo bolje od IT oddelka, potem pa prinesejo od doma svoj AP, switch, malo 'po domače' kabljajo,....nazadnje še med seboj povežejo sicer ločene segmente omrežja in kaj vem kaj še za ene neumnosti zakuhajo, vse tja do tega, da vsem mimoidočim preko AP-ja omogočajo dostop do omrežja podjetja (saj doma tudi nimam gesla na AP-ju, pa mi vedno dela...)....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

jype ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Linux je cool in sem ga uporabljal že takrat, ko večina vas tukaj sploh še slišala ni zanj (danes se pa nosijo, kot da so ga sami sprogramirali).
Jsm ga uporabljal že 1. januarja 1970!

jype ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Zadnje, kar si želiš je 'shadow IT' - nadebudni uporabniki, ki menijo, da lahko oni stvari izvedejo bolje od IT oddelka, potem pa prinesejo od doma svoj AP, switch, malo 'po domače' kabljajo,....nazadnje še med seboj povežejo sicer ločene segmente omrežja in kaj vem kaj še za ene neumnosti zakuhajo, vse tja do tega, da vsem mimoidočim preko AP-ja omogočajo dostop do omrežja podjetja (saj doma tudi nimam gesla na AP-ju, pa mi vedno dela...)....
Če je IT oddelek tako nesposoben, da v 21. stoletju še vedno ne pozna 802.1x, potem si z njim itak nihče ne more pomagat.

Nerdor ::

Za dostop do Exchang-a v Linuxu so na voljo plačljivi programi ali vtičniki (plug-ins). Onedrive je kar kompatibilen z Linuxom in obstajajo command line orodja v Bashu. Upam, da ti bo šlo. Poročaj.

How to Access Microsoft Exchange in Linux - Make Tech Easier
https://www.maketecheasier.com/access-m...

How to Sync Microsoft OneDrive with Linux - Make Tech Easier
https://www.maketecheasier.com/sync-one...
... for lifetime!

Invictus ::

jype je izjavil:

Če je IT oddelek tako nesposoben, da v 21. stoletju še vedno ne pozna 802.1x, potem si z njim itak nihče ne more pomagat.

Večina IT oddelkov je taka, tudi pri multinacionalkah... Sprobano ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

HotBurek ::

Evo, da napišem, kak setup bi po moje bil top of the top.

V podjetju zaposljuje izključno ljudi, ki osnovno obvladajo OS, katerega uporabljajo, ter programiranje. To pomeni, da zna oseba sestavit osnovni PC računalnik, namestit OS, nastavit particije/netwrok, uredit posodabljanje, nastavit grafični vmesnik za hitro delo, namestit osnovne programe (http klient, smtp/pop3/imap klient, text editor, irc klient, ftp klient).

In to velja za vse kadre; programerja, tajnico, pravnika, osebo v financah in računovodstvu, kadrovska in marketing, itn.

Podjetje poskrbi za centralni strežnik, kjer je:
- baza uporabniških podatkov (LDAP)
- spletna stran s koristnimi informacijami o podjetju
- email strežnik (SMTP/POP3/IMAP)
- chit chat strežnik (IRC)
- datotečni strežnik (FTP)

V podjetju sami izvajajo "Kali linux" teste; nešifrirana komunikacija znotraj podjetja je prepovedana, odprti porti po nepotrebnem pravtako. Kriptiranje diskov je visoko na seznamu.


Vsak zaposlen dobi svoj strežnik (idealno HW), na katerem si postavi svoj sistem. Na tem strežniku potem razvija sistem za avtomatizacijo procesov znotraj podjetja (med zaposlenimi / med oddelki / med strežniki).
Tako je "nedopustno", da oseba 1 iz baze, preko fat klienta exporta podatke, jih shrani v eksel, in preko maila pošlje osebi 2, ter gre na kavo, ker čaka osebo 2, da ji pošlje posodobljen ekesl nazaj. To (oz. vse takšne stvari) se reši z frontend-om (HTTP API), middleware-om (Java, Python, GO, ...), ter backend-om (SQL, NoSQL db), ki tečejo na "osebnih" strežnikih (ki so v lasti firme).


Moje mnenje je, da je računalnik orodje, katerega moraš poznati, vključno s programiranje, če želiš biti konkurenčen. Pa tudi, če si pravnik. Ker temu ni ravno tako, je to orodje glih ene %5 izkoriščeno...
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

WizzardOfOZ ::

jukoz je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:


Linux je tukaj dodaten problem: medtem ko imaš le eno 'pasmo' Windows-ov, imaš celo plejado Linux distribucij. Če si potem zaposleni še izmišljujejo, katero distribucijo hočejo, je enterprise IT pred resnim problemom, če mora poskrbeti za nadzor nad temi napravami, skrbeti za posodobljenost, skrbeti, da niso nameščene komponente, ki kršijo varnostno politiko, itd. itd. itd.Hja, ti pa še nisi videl Windows 10 in njihovega updatanja? Imaš 100 istih mašin, 80 jih dobi vse updajte itd. 15 jih obtiči na 1803 releasu, ostale so pa na nekem 17xx. Kar tako, da ti naredi veselje =)
In imaš heterogeno okolje =)
No, pa zadnji update crkne printanje in start gumb na 10ih od tistih 80, ki so dejansko poupdajtane =)

Da vseh tistih ki so na win7 in bodo za večno ostali na njih ne omenjamo =)


Na 2500 mašinah imamo windows 10, pa se na nobeni to ni zgodilo. Niti updejti ne težijo nič (enterprise 1803)

Zvezdica27 ::

žal sem ful busy, ne morem vse brati (bom ko bo čas)-

Zdaj smo zmenjeni da bosta 2 diska, glavni win tolk da me logirajo not, pa si bom potem sam urejal linux. Good enough for me.

Bom pa obveščal - to bo ta mesec.

zz

Matthai ::

HotBurek je izjavil:

In to velja za vse kadre; programerja, tajnico, pravnika, osebo v financah in računovodstvu, kadrovska in marketing, itn.
...
Vsak zaposlen dobi svoj strežnik (idealno HW), na katerem si postavi svoj sistem.

Saj v osnovi se na nek način strinjam s tabo, ampak si tole malo preveč romantično predstavljaš. V praksi tak sistem ne bi deloval.

Hehe, pa pravijo, da sem jaz fundamentalist... :D

Ampak ja, se strinjam, da bi bilo treba računalniško pismenost drastično zvišati. Za začetek med IT kadrom.

Da nekdo dela v ITju, pa pd blizu še ni videl Linuxa ali Maca, je po mojem mnenju nedopustno...
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

SeMiNeSanja ::

Invictus je izjavil:

jype je izjavil:

Če je IT oddelek tako nesposoben, da v 21. stoletju še vedno ne pozna 802.1x, potem si z njim itak nihče ne more pomagat.

Večina IT oddelkov je taka, tudi pri multinacionalkah... Sprobano ;).

Jype itak zgolj dokazuje, da mu je edini namen tukaj gor trolanje...

Po njegovo, se je očitno že v maternici igral z Linuxom, samo ne vem kje ga je dobil leta 1970, če je prvi Linux kernel bil objavljen leta 1991....

Moj osebni arhiv Linux in FreeBSD distribucij sega nazaj v leto 1996

....pa sem se že pred tem igral predvsem z FreeBSD (Linux je bil še nezrel).

Pa naj Jype dokaže, da je pred letom 1996 sploh znal črkovati Linux!

Res me zanima, koliko njegovih strank ima implementiran 802.1x na stikalih. Nekako težko prenašam tipe, ki se napihujejo ko purani, zadaj pa nič od nič. Tako kot zgoraj 'Linux uporabnik od 1970' - koliko takih in drugačnih laži je še natrosil?

Ko je tip tako hud 'expert', bi pričakoval, da bo kdaj komu pomagal, dal kakšen uporaben nasvet. Sem hodi samo trolat in spodjebavat tiste, ki se dejansko trudijo komu pomagat. Njegove poskuse 'resne pomoči' pa moraš iskat z lupo... če ne celo mikroskopom... (pa še tisto imaš občutek, da se je zmotil in nehote 'pomagal')
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

johnnyyy ::

HotBurek je izjavil:

In to velja za vse kadre; programerja, tajnico, pravnika, osebo v financah in računovodstvu, kadrovska in marketing, itn.

To greš sedaj iz ene skrajnosti v drugo. Mar ni bolj enostavno predpisati komunikacijske protokole, ter nek default OS in podporo, ki jo dobi vsak? Da se potem neki snažilki ni treba ukvarjat s sistemom, ker hoče videti le kdaj mora prostore počistiti? Če je vmes kakšna izjema, pa naj ima svoj mlinček in sam skrbi zanj. Če si vsaj malo sistemca boš že izoliral omrežje tako, da zaradi ene bedne tajnice, ki 2x narobe klikne ne gre multinacionalka cugrunt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: johnnyyy ()

jukoz ::

WizzardOfOZ je izjavil:


Na 2500 mašinah imamo windows 10, pa se na nobeni to ni zgodilo. Niti updejti ne težijo nič (enterprise 1803)


Good for you =)

SeMiNeSanja je izjavil:


Jype itak zgolj dokazuje, da mu je edini namen tukaj gor trolanje...
....
Ko je tip tako hud 'expert', bi pričakoval, da bo kdaj komu pomagal, dal kakšen uporaben nasvet. Sem hodi samo trolat in spodjebavat tiste, ki se dejansko trudijo komu pomagat. Njegove poskuse 'resne pomoči' pa moraš iskat z lupo... če ne celo mikroskopom... (pa še tisto imaš občutek, da se je zmotil in nehote 'pomagal')


Hmmmm... avtor teme ima precej zabaven problem in temu primerno ga je potrebno obravnavati - glede na to da je Linux uporabnik si bo znal že en VM zrihtat in gnat ali win ali Linux v njem.

Sicer je pa zanimivo, ker nekje omenja pomaga šefici na MacOS. Kar kaže na to da okolje le ni tako homogeno =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

nsa_ag3nt ::

SeMiNeSanja
jype omenja 1. januarja 1970 zaradi tega, ker se takrat začne tudi linux čas https://unix.stackexchange.com/question...

btw, na kištah brez hw ure in linux os se lepo vidi v času nastanka /var/log/dmesg, ko se sistem zažene (dokler se ne opravi SW sinhronizacija časa).
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nsa_ag3nt ()

jype ::

nsa_ag3nt je izjavil:

jype omenja 1. januarja 1970 zaradi tega, ker se takrat začne tudi linux čas https://unix.stackexchange.com/question...
Hvala.

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Matthai ::

jype je izjavil:

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

A zato je Microsoft v Windowse dal Linux funkcije...? :))
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

SeMiNeSanja ::

nsa_ag3nt je izjavil:

SeMiNeSanja
jype omenja 1. januarja 1970 zaradi tega, ker se takrat začne tudi linux čas https://unix.stackexchange.com/question...

btw, na kištah brez hw ure in linux os se lepo vidi v času nastanka /var/log/dmesg, ko se sistem zažene (dokler se ne opravi SW sinhronizacija časa).

A mu že hitiš dajat potuho, češ da ni 'tako mislil' ko se je zlagal?
Kaj ima veze Unix Time s tem, kdaj se je ON začel 'ukvarjati' z Linuxom?

Ne le da se je zlagal, še s tujim perjem bi se rad kitil?

Ta datum ima približno enako veze z Linuxom, kakor z Windows-i - ima pa veliko veze z trollanjem enega asocialnega osebka.

Kakorkoli obrneš, prodaja bullshit in nonstop trolla.
Ti mu pa še potuho daješ. Bo treba še tebi ploskat?

Matthai je izjavil:

jype je izjavil:

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

A zato je Microsoft v Windowse dal Linux funkcije...? :))

Če že, se začni spraševati na začetku - pri 'reinventingu' Unix funkcij na Linuxu...
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Zgodovina sprememb…

Matthai ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Če že, se začni spraševati na začetku - pri 'reinventingu' Unix funkcij na Linuxu...

Haha, ja!

Dobra. 8-)
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Zvezdica27 ::

lp,

no, danes so mi (brez obvestila) odpeljali mašino na win remont, stari ssd imam tu (hvalabogu, toliko se je držal dogovora). Dogovor je, da bom pol sam rihtal.

Hec pa je, da je vmes centrala v tujini sporočila, da za linux ni težav... ne razumem nič več. Tako da - ni problema - ampak vseeno dobiš win, pol si pa sam daj nazaj gor???

wtf...

javim, ko bo konec

zz

SeMiNeSanja ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

no, danes so mi (brez obvestila) odpeljali mašino na win remont, stari ssd imam tu (hvalabogu, toliko se je držal dogovora). Dogovor je, da bom pol sam rihtal.

Hec pa je, da je vmes centrala v tujini sporočila, da za linux ni težav... ne razumem nič več. Tako da - ni problema - ampak vseeno dobiš win, pol si pa sam daj nazaj gor???

wtf...

javim, ko bo konec

zz

Nekako imam občutek, da se boste že zmenili...če ne drugače pa z rokami in nogami....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

PrimoZ_ ::

Matthai je izjavil:

jype je izjavil:

Those who do not understand Unix are condemned to reinvent it, poorly.

A zato je Microsoft v Windowse dal Linux funkcije...? :))


Dejansko v tem ni nič slabega, jaz sem to nekaj časa uporabljal, ker je bila firma na Windows only, VM za vsako malenkost pa je štorast.

Edit: Če je t misšljen WSL.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

Zvezdica27 ::

Zdaj sem začasno na Win 10 home. Ki tudi ne morejo v ta naš novi win sistem. Haha, nisem se mogel zadržat smeha, ko mi je to povedal...

Kje najdem WSL?

zz

          ::

Matthai je izjavil:

Nisem rekel, da se je treba obnašati kot idiot.

Pač, intenzivno si začne iskati novo službo. Ob odpovedi pa pove, zakaj je šel.

Jaz sem mnenja, da je treba za delo uporabiti tisto orodje, ki je najbolj ustrezno. Ne more en "serviser" a.k.a. IT-jevec ljudem vsiljevati tista orodja, ki njemu ustrezajo. On je tam, da ljudem pomaga pri uporabi tistih orodij, ki jih ljudje uporabljajo, in ne obratno.

Pa kje smo še to videli, da bo en serviser določal politiko podjetja???


Pa od kje jih eni pobirate. V večjih firmah je politika glede ITja zelo striktna in se v mrežo dovoli samo priklop certificiranim napravam. Pogosto so predpisani celo modeli modeli računalnikov. In te politike ne postavlja "en serviser" ampak se to določa na precej visokih nivojih.

Invictus ::

HotBurek je izjavil:


Vsak zaposlen dobi svoj strežnik (idealno HW), na katerem si postavi svoj sistem. Na tem strežniku potem razvija sistem za avtomatizacijo procesov znotraj podjetja (med zaposlenimi / med oddelki / med strežniki).
Tako je "nedopustno", da oseba 1 iz baze, preko fat klienta exporta podatke, jih shrani v eksel, in preko maila pošlje osebi 2, ter gre na kavo, ker čaka osebo 2, da ji pošlje posodobljen ekesl nazaj. To (oz. vse takšne stvari) se reši z frontend-om (HTTP API), middleware-om (Java, Python, GO, ...), ter backend-om (SQL, NoSQL db), ki tečejo na "osebnih" strežnikih (ki so v lasti firme).


Moje mnenje je, da je računalnik orodje, katerega moraš poznati, vključno s programiranje, če želiš biti konkurenčen. Pa tudi, če si pravnik. Ker temu ni ravno tako, je to orodje glih ene %5 izkoriščeno...

Totalen idiotizem...

Zaposleni so v firmi, da prinašajo denar, ne da se zafrkavajo z nekim programjem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

PrimoZ_ ::

Zvezdica27 je izjavil:

Zdaj sem začasno na Win 10 home. Ki tudi ne morejo v ta naš novi win sistem. Haha, nisem se mogel zadržat smeha, ko mi je to povedal...

Kje najdem WSL?

zz


https://docs.microsoft.com/en-us/window...

In ja "home" verzija se ne morejo pridružit(?) v active directory domeno ...
Namigni jim, da linux se lahko >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PrimoZ_ ()

Invictus ::

Zvezdica27 je izjavil:

Zdaj sem začasno na Win 10 home. Ki tudi ne morejo v ta naš novi win sistem. Haha, nisem se mogel zadržat smeha, ko mi je to povedal...

Kje najdem WSL?

zz

To je samo zato, ker je nekdo škrtica.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Matthai ::

          je izjavil:

Pa od kje jih eni pobirate. V večjih firmah je politika glede ITja zelo striktna in se v mrežo dovoli samo priklop certificiranim napravam. Pogosto so predpisani celo modeli modeli računalnikov. In te politike ne postavlja "en serviser" ampak se to določa na precej visokih nivojih.

Se pravi točno določen model računalnika je predpisan zaradi varnosti? Npr Lenovo T480 je OK, Lenovo T580 pa ni OK?

Ne me hecat no! :)) Varnost je tukaj samo poceni izgovor za nepoznavalce.

Certifikacija se pa dela na opis lastnosti, ne na konkreten produkt. To je tako kot bi naredil javno naročilo, da hočeš kupiti tono cementa Salonit Anhovo, namesto naročila, da hočeš kupiti tono cementa (katerekoli znamke).

Ja, določi se, da mora imeti naprava protivirusno zaščito, požarni zid, kriptiranje po standardu XYitd... ampak sporno bi pa bilo, če bi se določilo, da mora uporabljati točno določen požarni zid, točno določen antivirus, točno določen kripto produkt...

Politiko pa se v praksi določa na dva načina... en je, da se zadevo prepiše (skopira) od nekje drugod, toliko, "da so urejeni papirji". Druga opcija je pa, da se najame drago svetovalno firmo (po možnosti kolegi od direktorja), ki seveda o poslovanju podjetja ne ve nič, pač pa od zunaj skuša vsiliti neke svoje poglede, pa naj v firmo pašejo ali pa ne.

Kot bi najeli varnostno podjetje, ki bi potem dalo priporočilo, da se okrog firme zgradi poplavni nasip. Pa čeprav je podjetje postavljeno v puščavi. Ker oni so delali v Aziji, in tam je poplavni zid "a must have".

V resnici postavitev varnostne politike zahteva precej razmišljanja, poznavanja in razumevanja podjetja in njegovih procesov, predvsem pa to ni nekaj, kar bi postavil in potem pustil, pač pa je to treba stalno posodabljati.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.
strani: 1 2 3