Forum » Elektrotehnika in elektronika » IR panel
IR panel
Egidij88 ::
https://www.mimovrste.com/ir-paneli-gre...
Za dodatno ogrevanje si ogledujem kakšno tako stvarco. Mnenja, izkušnje?
Cca 50m3 stanovanje sem si uredil v spodnjemu nadstropju naše hiše. Kaminska peč na drva ali pelete bo glavno ogrevanje, tale panel pa bi najbrž prav prišel v sobi ali pa v hodniku.
Za dodatno ogrevanje si ogledujem kakšno tako stvarco. Mnenja, izkušnje?
Cca 50m3 stanovanje sem si uredil v spodnjemu nadstropju naše hiše. Kaminska peč na drva ali pelete bo glavno ogrevanje, tale panel pa bi najbrž prav prišel v sobi ali pa v hodniku.
mirator ::
IR paneli so zelo dragi, prodajalci pa z izkoristki precej zavajajo. Toploto, zaradi povsem gladke in ravne površine, oddajajo s sevanjem, zato za stensko montažo niso najbolj primerni. Predlagam ti nabavo stenskih električnih radiatorjev, ki so bistveno cenejši, toploto pa oddajajo s konvekcijo.
Egidij88 ::
Torej rajši tole? https://www.mimovrste.com/panelni-konve...
Saj cena, poraba in pa koliko kvadratov naj bi s tem grel... je tam-tam.
Saj cena, poraba in pa koliko kvadratov naj bi s tem grel... je tam-tam.
FrRoSt ::
Jahhh.... TAKOLE!
Tole temo smo že obdelali, pa vseeno, ker vidim, da ti zadeve niso jasne!
IR paneli delujejo kakor sonce oz. kamin! Ne ogrevajo zraka (in sten), ogrevajo s sevanjem! To pomeni, da dokler je prižgan, te greje, ko pa je ugasnjen, je pač ugasnjen in te ne greje!
V hodnik se ga verjetno ne splača montirati, ker se tam ne zadržujete, tiste stopnice lahko prehodiš tudi, če so malce hladnejše, ali si obuješ čevlje ....
V sobi ga lahko montiraš, celo na strop, če je potrebno, samo moraš vedeti, da ti bo ogreval glavo in ramena, ne pa ravno nog, razen če jih ne boš iztegnil direktno pred njega...
Več imaš tukajle: Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli
Tole temo smo že obdelali, pa vseeno, ker vidim, da ti zadeve niso jasne!
IR paneli delujejo kakor sonce oz. kamin! Ne ogrevajo zraka (in sten), ogrevajo s sevanjem! To pomeni, da dokler je prižgan, te greje, ko pa je ugasnjen, je pač ugasnjen in te ne greje!
V hodnik se ga verjetno ne splača montirati, ker se tam ne zadržujete, tiste stopnice lahko prehodiš tudi, če so malce hladnejše, ali si obuješ čevlje ....
V sobi ga lahko montiraš, celo na strop, če je potrebno, samo moraš vedeti, da ti bo ogreval glavo in ramena, ne pa ravno nog, razen če jih ne boš iztegnil direktno pred njega...
Več imaš tukajle: Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneli
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
paraboŁa ::
Jaz imam za dogrevanje sobe tole https://www.atlas-trading.si/elektricni... in je bomba. Sem kolebal med IR paneli in se na koncu odločil za električni radiator.
easyrider3 ::
Nekateri tako govorijo drugi drugače sam pa vidim,da je uporaba IR panelov zelo super. Ta starejši brat ima in ogreva celo stanovanje(zgornji štuk) z IR paneli res da ko je recimo zunaj -10 ali več potem zakuri še kamin da hitro se vse segreje drugače pa ne. Mesečna poraba elektrike v najhladnejših dneh pride za 30 eur več kakor takrat ko ne delujejo. Mlajši brat ima tudi nekaj IR panelov in zraven tudi še centralno kurjavo na olje samo pravi,da bo vrgel stran centralno kurjavo ker se sploh ne more primerjat z IR paneli. Sedaj pa bom tudi jaz nmontiral nekaj IR panelov v sobe in zmetal radiatorje ven ker je to totalno brez veze da imam v sobi saj potrebuje samo malenkost da se ogreva in to tako ogrevanje katero je konstantno. Sem na radiatorje montiral že vse vrste ventilov a temperature ne moreš nikakor dobro kontrolirat sploh če imaš centralno peč na les to pa se bo itak počasi prepovedalo saj se že dela zakon o prepovedi in tudi brez veze da les kupujem itd......
easyrider3 je izjavil:
Nekateri tako govorijo drugi drugače sam pa vidim,da je uporaba IR panelov zelo super. Ta starejši brat ima in ogreva celo stanovanje(zgornji štuk) z IR paneli res da ko je recimo zunaj -10 ali več potem zakuri še kamin da hitro se vse segreje drugače pa ne. Mesečna poraba elektrike v najhladnejših dneh pride za 30 eur več kakor takrat ko ne delujejo. Mlajši brat ima tudi nekaj IR panelov in zraven tudi še centralno kurjavo na olje samo pravi,da bo vrgel stran centralno kurjavo ker se sploh ne more primerjat z IR paneli. Sedaj pa bom tudi jaz nmontiral nekaj IR panelov v sobe in zmetal radiatorje ven ker je to totalno brez veze da imam v sobi saj potrebuje samo malenkost da se ogreva in to tako ogrevanje katero je konstantno. Sem na radiatorje montiral že vse vrste ventilov a temperature ne moreš nikakor dobro kontrolirat sploh če imaš centralno peč na les to pa se bo itak počasi prepovedalo saj se že dela zakon o prepovedi in tudi brez veze da les kupujem itd......
Ti še ENKRAT razložim, predno sam odkriješ TOPLO VODO in padivno hišo??
Szarejši brst si to lahko privošči, ket mu nekdo spodaj ogreva stene stanovanja!! Če tistega ogrevanja spodaj ne bi bilo, bi on verjetno tudi ČISTO DRUGAČE GAGAG!!!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
easyrider3 je izjavil:
Ti še ENKRAT razložim, predno sam odkriješ TOPLO VODO in padivno hišo??
Szarejši brst si to lahko privošči, ket mu nekdo spodaj ogreva stene stanovanja!! Če tistega ogrevanja spodaj ne bi bilo, bi on verjetno tudi ČISTO DRUGAČE GAGAG!!!
Da ti povem da hiša ima 3-etaže in da brat živi v zgornji jaz v srednji,spodnja je pa itak eden del kao kuhinja z jedilnico,garaža za avto,kurilnica,shramba.....Hiša sploh nima fasade ali po domače povedano nobene toplotne zaščite s tem da je polovica spodnje etaže v zemlji in zidana z betonskimi kvadri ostale etaže so pa z siporeksom. V spodnji etaži sta samo dva radiatorja in to eden v hodniku pod oknom na zunajni steni in eden v kuhinji. V srednji etaži so pa 3-aktivni radiatorji ostale 3 radiatorje pa zalaufam šele ko zunaj pade pod ničlo in to mora biti vsaj minus 5 stopinj ali več,recimo v sobi kjer spim in čez dan se tudi zadržujemo tam tisti radiator malo kdaj sploh zalaufam ker je skoz več kot 22 stopinj v sobi in več pri meni ne bo kot pri kakem norcem ko grejejo na 25 stopinj. Jaz v treh sobah zato bom si vgradil lepo IR panel da mi bo lepo konstantno točno toliko temperaturo držalo ko bom hotel in ne kot blesava centralna peč deluje. Pri meni je 22 stopinj mera koliko mora biti pa ni važno kateri letni čas ali bilo kako drugače. Za potrebo za hitro ogretje pa lahko klimo zalaufam če je potrebno tako da to sranje z centralno kurjavo je brez veze in kakor sem marsikomu že povedal bo kmalu prišel čas ko se ne bo smelo kuriti z lesom.Zakon je že sprejet da od leta 2023 se ne bo smelo več kuriti na les katere peči so bile vgrajene do leta 1995 in kasneje do leta 2030 bodo prepovedali za vsa kurjena na les.
starfotr ::
Nihče ne bo prepovedanl kurjenja na drva.
Se bodo pa zaostrili pogoji, najbrž bo treba montirat kake filtre trdnih delcev na dimnike, moderne kotlovnice ipd.
Leta 2030 bodo prenehali s prodajo kurilca.
Se bodo pa zaostrili pogoji, najbrž bo treba montirat kake filtre trdnih delcev na dimnike, moderne kotlovnice ipd.
Leta 2030 bodo prenehali s prodajo kurilca.
fikus_ ::
Po 2030 ne bodo dovoljene navadne peči brez lambda sonde.
Razni kamini in štedilniki ostanejo.
Razni kamini in štedilniki ostanejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
PrimoZ_ ::
IR paneli so bedarija.
Poznam dva različna primera ko so jih kupili, pa oboji so jih tudi prav hitro nehali uporabljat.
Poznam dva različna primera ko so jih kupili, pa oboji so jih tudi prav hitro nehali uporabljat.
IR paneli so bedarija.
Kakor za koga jaz vem da vse ostalo je brez veze. Toplotna črpalka je draga invensticija ampak dobr to že kupiš a problem nastane ko je potrebno vsak mesec toliko več denarja dati za elektriko tukaj je problem ker nekateri nimamo denarja za razmetavanje in se po domače povedano iz meseca v mesec bolj šlepamo.Kje bo človek imel v zimskem času do 100 Eur več elektrike za plačat zaradi toplotne črpalke. Kurjenje na drva je zame totalno brezveze sploh za teh par radiatorjev katere fotr mora imet pržgane in peč je stara 3 leta pa je že čisto usrana saj itak,da se kamlu zapre loputa in potem namesto da bi gorelo samo tli, ne rečem na pelete bi še imel jaz kurjavo samo kaj čem ko ne rabim pri meni dokler ne pade zunaj pod ničlo temperatura nimam kaj greti je dosti toplo v prostorih sploh v sobah. Pri meni je veliko bolj potrebno ohlajevati prostore poleti kakor ogrevati čez zimo pa si sedaj razlagajte kakor hočete. Pri mojem fotru v sobi mora biti tud 28 stopinj ker je prfukjen in ima več kot 2 meterski radiator na polno da mu greje ker je butl. 22 stopinj je vedno bilo normalna temperatura za bivanje za spanje pa se ve da mora biti pod 20 stopinj idelana je nekje 18 stopinj.
IR paneli pa so za moje potrebe točno tisto kar potrebujem sploh za sobe kjer se spi kjer je potrebno za mišji kurac sobo segreti in isto tudi mlajši in starejši brat pravita celo mlajši brat bo odklopil ogrevanje na kurilno olje in samo še z IR paneli bo ogreval isto kot starejši brat. Za vas in ostale pa mislite kakor hočete in poslušajte ostale jaz vem,vidim občutim kako je to z IR paneli. Pa imam hišo brez kake fasade gole stene brez zaščite
Pac-Man ::
Saj veš, da je klima toplotna črpalka?
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.
mirator ::
Brez veze je debatirati o IR panelih, ker se vedno izoblikujeta dve naprotujoči, vase zaverovani in v svoj prav prepričani skupini.
IR paneli so pač eden od načinov ogrevanja prostora. Res je, da prostor ogrevajo posredno in sicer s sevanjem najprej tla in opremo pod njimi, zrak pa se potem s prestopom oz. konvekcijo ogreje od ogretih tal in opreme. In to je tudi vsa umetnost. Torej niso čudežni, so pa v nekaterih primerih, res bolj specifičnih, povsem ustrezen vir ogrevanja.
Sicer so sevala, ne električna ampak s toplo vodo, že kar nekaj časa v uporabi v industrijskih halah in trgovskih hiper marketih.
Tako kot druga ogrevala imajo nekaj prednosti pa tudi slabosti, o katerih pa sem že pisal in se ne bi ponavljal.
IR paneli so pač eden od načinov ogrevanja prostora. Res je, da prostor ogrevajo posredno in sicer s sevanjem najprej tla in opremo pod njimi, zrak pa se potem s prestopom oz. konvekcijo ogreje od ogretih tal in opreme. In to je tudi vsa umetnost. Torej niso čudežni, so pa v nekaterih primerih, res bolj specifičnih, povsem ustrezen vir ogrevanja.
Sicer so sevala, ne električna ampak s toplo vodo, že kar nekaj časa v uporabi v industrijskih halah in trgovskih hiper marketih.
Tako kot druga ogrevala imajo nekaj prednosti pa tudi slabosti, o katerih pa sem že pisal in se ne bi ponavljal.
Meni IR panel bi tudi zelo dobro prišel ker odklanja pojav plesnobe sploh ker nimam na hiši fasade in so tisti betonske preklade po vogalih hiše. Dokazano je in na lastne oči sem videl da IR panel pomaga glede tega zato bi meni prav prišel sploh pa tudi zato ker rabim samo malenkost tisto ogrevanje to mislim v prostorih za spanje. V sobi v kateri spim če zjutraj odprem okno in balkonska vrata da prezračim pri zunajni temperaturi 0 stopinj se v sobi temperatura v nobenem primeru ne spusti izpod 14 stopinj in potem ko oboje nazaj zaprem se začne temperatura takoj zdvigovati proti 18 stopinj in to brez kakega dodatnega ogrevanja.Sedaj če smo v sobi še kaki ljudje se temperatura takoj približa do 20 stopinj in recimo da čez dan so otroci doma in ker je ta soba isto kot dnevna soba z prižganim televizorjem sem že pri 22 stopinjah in občasno kasneje moram že prezračevat sobo.
Magic1 ::
Ni kaj, zelo dobro so ga opral. Ma pa zanima kakšen ima račun za elektriko, ko neizolirane stene hajca s IR paneli in to tako močno da se vlaga nikjer ne more kondenzirat.
Magic
easyrider3 je izjavil:
Meni IR panel bi tudi zelo dobro prišel ker odklanja pojav plesnobe sploh ker nimam na hiši fasade in so tisti betonske preklade po vogalih hiše. Dokazano je in na lastne oči sem videl da IR panel pomaga glede tega zato bi meni prav prišel sploh pa tudi zato ker rabim samo malenkost tisto ogrevanje to mislim v prostorih za spanje. V sobi v kateri spim če zjutraj odprem okno in balkonska vrata da prezračim pri zunajni temperaturi 0 stopinj se v sobi temperatura v nobenem primeru ne spusti izpod 14 stopinj in potem ko oboje nazaj zaprem se začne temperatura takoj zdvigovati proti 18 stopinj in to brez kakega dodatnega ogrevanja.Sedaj če smo v sobi še kaki ljudje se temperatura takoj približa do 20 stopinj in recimo da čez dan so otroci doma in ker je ta soba isto kot dnevna soba z prižganim televizorjem sem že pri 22 stopinjah in občasno kasneje moram že prezračevat sobo.
Nabavi se že enkrat te Infra Rdeče panele, vse ostalo vrzi ven in boš brez plesni in računom za elektriko 50€ več!
Si pač odkril TOPLO vodo in doktoriral iz pasivnih hiš!
Vsem ostalim pa ti pogoji fizike in ogrevanja ne znesejo, zato bodo morali živeti onkraj tvojih zakonitosti!
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
bedarija ::
torej, ker vsi kr neki bluzijo z ogrevanjem in cenami in ker imam možnost dobit IR panele, me zanima koliko W bi rabil za 20m2, če zna kdo povedat?
cekr ::
50W/m3
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]
Magic1 ::
IR je nesmiselen za ogrevanje notranjih prostorov v večini primerov (slab izkoristek 1:1). IR panel je smiselen za ogrevanje samo določene površine, torej da ga usmeriš na površino, ki jo želiš ogreti. Da ga ne bo kdo montiral usmerjenega proti zunanji steni, po možnosti z veliko stekleno površino!
Magic
floyd1 ::
IR je nesmiselen za ogrevanje notranjih prostorov v večini primerov (slab izkoristek 1:1).
Ampak če imaš poleg IR panelov za ogrevanje le še toplotno črpalko, pa je smiseln, da ne zapravljaš 100EUR več elektrike:
Kje bo človek imel v zimskem času do 100 Eur več elektrike za plačat zaradi toplotne črpalke.
PS: Še enkrat - umiram od smeha, easyrider3, daj še malo nas poduči.
Mimogrede - in nazaj na resno debato - če gremo na stran enega najbolj znanih prodajalcev IR čarovnije v SLO, ti izračunajo "prihranek" z IR paneli. Le dosedanjo porabo in način ogrevanja vpišeš notri. Ko sem to hotel narediti, pa sem ugotovil, da pri načinu ogrevanja ne moreš izbrati toplotne ali klime. Pa tako me je zanimal ta "prihranek" .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: floyd1 ()
Likalnik ::
Po Easyrider3-jevi teoriji...bomo lahko na drva kurili samo še dva meseca:)
se mu kar nasmejiš, ko greš brat za nazaj...kako prepričan je sam vase
se mu kar nasmejiš, ko greš brat za nazaj...kako prepričan je sam vase
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Likalnik ()
UkrFTW! ::
easyrider3 je izjavil:
To moraš biti nor, da taki pravljici verjameš.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | IR Paneli?Oddelek: Loža | 7683 (6784) | MTB4life |
» | Ogrevanje ~ Električni radiatorji?Oddelek: Loža | 2220 (1952) | Ghost7 |
» | Ogrevanje majhnega stanovanja z IR paneliOddelek: Loža | 16515 (15061) | vostok_1 |
» | Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 17079 (14869) | T_F_7 |
» | Infrardeče ogrevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 37544 (22267) | energetik |