Forum » Elektrotehnika in elektronika » Napetost na kovinskih delih naprav
Napetost na kovinskih delih naprav
zveki ::
Živjo, mi lahko kdo razloži zakaj je na napravah prikljucenih na prenapetostno zascito napetost na kovinskih delih. Ravno tako imam napetost na prikljuckih za zvocniske kable na zvocnikih, na priključkih za anteno na prenapetostni zaščiti itd. Če se dotaknem teh delov z roko se ne zgodi nič. To se mi dogaja na 2 prenapetostnih zaščitah. Na ostalih pa ne.
starfotr ::
Vsak potencial, različen od 0 je lahko nevaren.
Če ti zaščita ne dela, ko jo boš rabil, torej v primeru udara, ne vseeno če ne nimaš. Odklopi to in kupi novo. Ali pa bodi brez.
Če ti zaščita ne dela, ko jo boš rabil, torej v primeru udara, ne vseeno če ne nimaš. Odklopi to in kupi novo. Ali pa bodi brez.
mirator ::
Verjetno je res, kar je zapisal @starfotr poleg tega imaš tudi slabo izvedeno izenačevanje potencialov oz. drugače povedano, kovinski deli niso ozemljeni.
int47 ::
Na kakšen način si ugotovil, da je prisotna napetost ?
Če se to dogaja tudi brez uporabe podaljškov je problem v el. instalaciji. Precej pogost razlog je nestrokovna menjava električnih vtičnic na starejšem delu instalacije (ničenje).
Če se to dogaja tudi brez uporabe podaljškov je problem v el. instalaciji. Precej pogost razlog je nestrokovna menjava električnih vtičnic na starejšem delu instalacije (ničenje).
Miha 333 ::
Kako si to izmeril? Če s "fazenbriferjem", potem verjetno ni nič narobe, ker je znano, da v nekaterih primerih ti napačno pokažejo prisotnost napetosti.
Kako si to izmeril? Če s "fazenbriferjem", potem verjetno ni nič narobe, ker je znano, da v nekaterih primerih ti napačno pokažejo prisotnost napetosti.
Ja, zmerjeno s fazenbriferjem. Trenutno je zadeva rešena z novim podaljškom vendar pa kot kaže je res nekaj narobe z ozemljitvami ker tudi fid stikalo ne meče ven pri stiku 0 in ozemljitve. Čaka se električar.
fikus_ ::
Če ti enofazne zadeve delajo, potem je verjetno ozemljitev slaba ali pa. sploh ni zvezana! Rumeno zelene kabel je samo za okras! Štromar da ti popravi zadevo je prava stvar.
mirator ::
Ni problem funkcionalnost, temveč zaščita pred električnim udarom. Če ozemljitve oz. izenačevanja potencialov ne bo ali o slbo izvedeno, potem bodo vse tako enofazne kot trifazne povsem normalno obratovale. Kljub temu pa na kovinskih ohišjih lahko natane nevarna napetost dotika, ki povzroči el. udar.
Čeprav že vse življenje, od kar sem se zavezal elektrotehniki, uporabljam kot indikator prisotnosti napetosti "fazenprifer". Nikoli me ni niti zanimalo, pri kateri napetosti tlivka začne brleti. Glede na določene pomisleke uporabe "fazenpriferja" pa sem stestiral tri različnih proizvajalcev. Pri vseh se je tlivka prižgala šele, ko je bila napetost nad 50 V. Ker je 50 V še dovoljena trajna napetost dotika, je vsako svetenje "fazenpriferja" treba jemati resno in preveriti ter odkriti in odpraviti vzrok.
Čeprav že vse življenje, od kar sem se zavezal elektrotehniki, uporabljam kot indikator prisotnosti napetosti "fazenprifer". Nikoli me ni niti zanimalo, pri kateri napetosti tlivka začne brleti. Glede na določene pomisleke uporabe "fazenpriferja" pa sem stestiral tri različnih proizvajalcev. Pri vseh se je tlivka prižgala šele, ko je bila napetost nad 50 V. Ker je 50 V še dovoljena trajna napetost dotika, je vsako svetenje "fazenpriferja" treba jemati resno in preveriti ter odkriti in odpraviti vzrok.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 31440 (4613) | mirator |
» | Spajanje N in PE žicOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3389 (2474) | mirator |
» | Izklo FID ob nevihtahOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4813 (4063) | c3p0 |
» | Vse o agregatih (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 34907 (26571) | int47 |
» | Kakšno prenapetostno zaščito potrebujem za LAN?Oddelek: Kaj kupiti | 3901 (3064) | meacho |