» »

Flashal BIOS na Epox 8rda+, sedaj tipkovnica ne dela!

Flashal BIOS na Epox 8rda+, sedaj tipkovnica ne dela!

profii ::

Danes sem probal upgraidat Bios na Epox 8RDA+ na verzijo 8RDA3716.BIN (A800) (ime fajla ne verzija), ampak mi sedaj noče tipkovnica več delat. Kake ideje, kako bi to rešil? Če bo treba zamenjat eprom na katerem je BIOS, kje se ga dobi?

L.P. Profii

EDIT Popravleno par očitnih napak EDIT
  • spremenil: profii ()

m.i.h.a. ::

Sem mislil da se ti je zgodil lapsus ko sem bral naslov a vidim da si v sporočilu isto napisal. Plato imaš 8rda+ in tisto ni verzija biosa ampak ime datoteke z novim biosom. Kaj si mislil z "BEOS" pa tudi ne vem, ker to je vrsta operacijskega sistema (tako kot linux, windows,...), verjetno si mislil bios. No pustimo to ob strani, čeprav je dobro stvari razjasnit, da ne govoriš potem zmeraj "narobe".

Kar se tiče pa plate pa upam, da si po flashanju šel v bios in dal Load setup defaults, če ne zna biti to problem. Sicer pa nimam te plate in je lahko tudi kakšna druga stvar.

profii ::

Se opravičujem za vse napake. To pišem za prijatelja (pod njegovim imenom, ker se jaz ne morem registrirat). Tudi jaz nimam te plate in nisem jaz flashal BIOS (tisto sem se zatipkal nekako za BEOS).

Pustimo to...
Kako bi pa lahko dal load setup defaults brez tipkovnice? Pri moji plati (Abit BH-6, vem staro) si samo ene 5x resetiral plato na gumb za ogasnt računalnik. A lahko kdo z Epox 8rda+ pove, kako je pri tej plati?

EZ2BHard ::

Racunalnik izklopi iz elektricnega omrezja in resetiraj CMOS nastavitve s pretikanjem jumperja CMOS na maticni plosci za enih 10 sekund, nato pa ga pretakni nazaj in vklopi racunalnik.

ghibly ::

Ali je tipkovnica USB?

Ker v biosu je po defoult na disabled.

Odpadnik ::

Mal se bom uštulil tlele :D In sicer; DLjal sem Abitov FlashMenu - flashanje BIOSa iz Winsov. Sedaj pa me zanima, če funkcija v tem programu "ClearCMOS" dejansko pomeni resetiranje BIOSa? Ali moram še vedno ročno narediti reset CMOSa ročno - jumper na plati?
Slike povedo več kot 1.000 besed - zatorej živeli FPSji :) [Amd|Abit|ATi]
AMD Barton 2500+@2200 (11x200)|Abit NF7-S R2.0|Radeon 9800|2x512 Twinmos/Winbond

profii ::

Tipkovnica pravi, da ni USB. Resetirat CMOS je tudi že probal.

A sploh še kaj ostane? :(

OwcA ::

Hotswap na kak starejši BIOS.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Odpadnik ::

Zakaj se meni zdi, da je proc po flashu BIOSa bolj vroč. Povprečna temp. je 5°C višja? Je to možno?
Slike povedo več kot 1.000 besed - zatorej živeli FPSji :) [Amd|Abit|ATi]
AMD Barton 2500+@2200 (11x200)|Abit NF7-S R2.0|Radeon 9800|2x512 Twinmos/Winbond

OwcA ::

Procesor ni nič bolj vroč, le nekoliko so spremenili kalibracijo senzorja. V poduk za drugič, ne jemati kot suho zlato kar vam pravijo takšnile senzorji. So vse preveč ceneni za kaj takega.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

ghibly ::

Poskusi z 8RDA3827.BIN (5700) flashat (frend naj si začasno sposodi drugo tipkovnico, mogoče bo kaj pomagalo).

profii ::

Friend ma že sedaj čisto normalno (PS2) tipkovnico, zato mu ne bi nič pomagalo si jo od kogarkoli sposodit. Brez tipkovnice se pa najverjetneje ne da flashat.

@OwcA: kako se pa Hotswapa? A je to mišleno kot zamenja bios eprom(oziroma na čemerkoli so bios)?

OwcA ::

Za hotswap rabiš 2 plošči, ki imata enako velike BIOSe in kompatibilna podnožja. Zaženeš delujočo in greš z zagonsko disketo včisti DOS. Na disketi imaš seveda še flasher in ustrezen BIOS. PRi prižganem nato izpuliš delujoč BIOS čip in ga zamenjaš z nedelujočim, nakar flashaš. Če plošči nista enaki uporabiš pretikalo /f (force), oziroma nekaj v tem smislu. Ko je flashanje opravljeno ponovno zamenjaš BIOSe in sedaj "oživetega" daš nazaj v njegov domek.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

EZ2BHard ::


To prepisovanje z zamenjavo med delovanjem je priporocljivo izvesti na maticni plosci z nedelujocim cipom BIOS in ne na tisti, s katere si bos sposodil delujoci cip BIOS. Paziti moras, da ne naredis kratkega stika, torej previdno s temi cipi.



Ce menjas cip DIPP, potem polozi vzdolzno cez sredino (vzporedno daljsim robovom z nogicami) skupaj zlepljen kos izolirnega traku ali kaj podobnega in cip nato vstavi. Tako dobis na dveh koncih trak, s katerim potem lahko cip DIPP izpulis rocno brez orodja. Tvoja plosca ima verjetno cip PLCC (poglej Epox 8RDA+ FAQ (How to replace the PLCC BIOS chip)), ki pa je zelo majhen, zato bi menjava taksnega cipa med delovanjem znala biti nerodna zadeva.

OwcA ::

Za PLCC je priporočljivo uporabiti posebaj temu namenjene klešče.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

EZ2BHard ::


Na strani, ki sem jo navedel, so tudi fotografije in opis teh posebnih klesc, ampak je menjava med delovanjem s taksnimi klescami se bolj nerodna zadeva, ker ti lahko klesce mimogrede zdrsnejo in naredijo kratki stik na maticni plosci. Glede na to, da profii teh klesc tako ali tako nima, predlagam uporabo pincete in izvijaca z 1.4 mm glavo (seveda morata biti na koncih primerno izolirana, npr. s tanjsim izolirnim trakom). Pa kaksen zobotrebec tudi ne bo odvec. :D



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FLASH-anje BIOSA, NEUSPEŠNO, rabimo pomoč!

Oddelek: Strojna oprema
131608 (1408) Eagle
»

nf7-s bios

Oddelek: Pomoč in nasveti
261632 (1268) MrGTO
»

Narobe flesan bios od ABIT NF7-S - HEEELP!

Oddelek: Pomoč in nasveti
10965 (803) xabre
»

8RDA in 8RDA3+ bios

Oddelek: Strojna oprema
21991 (860) bosstjann
»

Bios klešče

Oddelek: Kaj kupiti
261756 (1425) morphling1

Več podobnih tem