Prijavi se z GoogleID

» »

a je Intel že v nevarnih vodah?

a je Intel že v nevarnih vodah?

strani: 1 2 3 »

Mr.B ::

Microsoftu je vseeno na katerem OS-u in procu uporabnik plačuje za njihovo storitev. Enako je za vse korporacije. Za mnoge korporacije, uporabnik kar sam sprejme da deli svoje vsakodnevno povprečnsot...
Da imaš ARM open source.. Imaš Američane ki delajo s kitajci na Open source pocesorju... Uporabnik... No je vseeno samo da dela FB in da nekdo plačuje za razvoj na katerem dela / teče FB aplikacija.
Ignoranca JS, da poskrbi za lastno pokojnino,
je neodgovorna. Ampak sej veste jamrati po toči je...

Lonsarg ::

Debate je tekla o konkurenci pri razvoju hardwara, ki se je dokaj ustavil. Jasno da vsi nivoji višje (OS, software, uporabniki,...) zgolj izberejo najbolši price/performance in drugega ne gledajo. No Windows je dolgo bil hardkodiran v x86 svetu, to je Microsoft v zadnjem desetletju popravil in je W10 pripravljen za port na katerokoli arhitekturo ki se pojavi.

korenje3 ::

Upam da bo šel razvoj v smeri fpga čipov, ki se samodejno reprogramirajo za potrebne operacije (podobno kod cuda jedra na grafičnih).
Tako bi imeli instantno izvrševanje več 1000 ukazov v 1 samem procesorskem ciklu kar bi več 1000x pohitrilo procesorje.
Pentium I7 3770k@4,5Ghz; 16GB RAM@2133MHz; ASUS Radeon 6850 1GB;
SSD Kingston hyperX 240GB; 30" HPZR30w monitor;
BeQuiet! E9 580W; http://www.the-nox.com

Jarno ::

Če bi bilo tako enostavno, bi že bili rezultati prisotni.
Zaenkrat bo ostalo pri več jedrih, paralelizmu/cevenju in vektorskih operacijah (AVX).
Problem tiči predvsem v tem, da nekatere operacije čakajo na izvršitev prejšnjih ukazov, da se lahko izvedejo.
Sicer pa računaj: 64 jedrni procesor lahko pri AVX2 izvršuje 64*(256/32) 32 bitnih operacij hkrati, kar nanese cifro 512.
Kar impresivno.
Tisočkratna pohitritev na generični x86-64 kodi glede na npr. 8/16 cpu-je pa je nad zmožnostmi, žal.
There lives a zipacna in zugrarna...

Lonsarg ::

Jaz se spomnim omenjene 1000kratne izbolšave kot pavšalne ocena v akademskih krogih za primer ko greš iz general purpuse v fixed zaporedje ukazov (fpga). Ampak fpga-je se zapeče na tranzistor nivoju, ni tle kakega višjega layerja da bi to kar reprogramiral, treba nov čip natisnit... No morda bodo kdaj to znali, to bi bil sveti gral.

No stvar ni črnobela, če imaš na eni strani general purpuse in na drugi hardcoded ukaze imaš tudi še marsikaj vmes, vektorske enote v GPUjih so tak primer vmesnih zadev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

pegasus ::

Lonsarg je izjavil:

greš iz general purpuse v fixed zaporedje ukazov (fpga)
Zamenjaj fpga z asic in tvoj stavek bo opisoval točno to, kar se sedaj že nekaj let dogaja v industriji. Vsaka pogosto uporabljana specifična funkcija dobiva svoje namensko specializirano vezje, povsod kjer je to smiselno. Nekje sem bral, da ima zadnji iphone že 13 različnih namenskih procesorjev za svoje funkicje. Sicer pa je ta evolucijska pot najlepše vidna pri npr. bitcoinu, kako se je rudarjenje razvijalo cpu-gpu-fpga-asic. Torej pot naprej ni v žnj jedrih in nitih, pač pa v x jedrih za ta namen, y jedrih za drug namen, z jedrih za tretji namen ...

Sicer pa intel že vari skupaj cpu+fpga na isti proc, plus razvijajo "one api" softverski ekosistem, ki bo to kombinacijo naredil smiselno. Očitno so se odločili, da ne bodo šli definirat kaj ti nameni bodo, pač pa bodo to prepustili končnim uporabnikom, tako kot tudi knowhow, kako jih implementirati. Prisotnost tega knowhowa v širši publiki je zelo rizična stava, a po drugi strani je sedaj odličen čas, da se na faksu lotiš študirat mikroarhitekturo raznoraznih izvajalnih enot in njihovo implementacijo na fpga. Job bo zagotovljen vsaj nekaj naslednjih desetletij.
strani: 1 2 3 »


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi procesorji Ice Lake pridejo za božič

Oddelek: Novice / Procesorji
473410 (806) FireSnake
»

Zmeda z 64 bitnimi procesorji

Oddelek: Strojna oprema
271825 (1289) Zheegec
»

64 bitni Prescott prihaja...

Oddelek: Strojna oprema
171370 (1122) Mr.B

Več podobnih tem