Forum » Loža » Samo nekaj mesecev nas loci od morebitne financne krize!
Samo nekaj mesecev nas loci od morebitne financne krize!
Temo vidijo: vsi
FrRoSt ::
No, "javni dolg" (US federal debt/deficit) je spet druga stvar, večino federal debt držijo v rokah privatne institucije, od zasebnikov, javnih skladov, bank pa do karkoli so že Kitajske banke in država. Fed ga sicer tudi nekaj odkupuje, da umetno niža obrestne mere. Zanimivo bi bilo, če bi točno vedeli kaj razmišlja kitajska vlada. Kitajski stimulus po 2008 je bil dosti višji od ameriškega in je najbrž potegnil svet ven iz recesije. Veliko vprašanje, če lahko to ponovijo. Koliko praznih mest in neuporabljenih cest lahko sploh zgradiš?
Marsikdo pravi, da so kitajci gradili prazno... Se bo že napolnilo. Morda ne po takih cenah, kot so načrtovali, vendar se bo... Tudi pri nas se....
Kitajska vlada samo hoče obdrzati to smer, to je vsa umetnost... Tudi če bo hitrost malce manjša, to sploh ni problem... Za razliko od nas, ko bolj stopicamo na mestu, vsaj v primerjavi proti njim.
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
PrihajaNodi ::
Oni vsaj kaj delajo. V 10 dneh zgradijo bolnico, mi nismo sposobni grabna zabetonirat v tem casu.
Ce bo kdo obcutil prvi krizo smo to mi.
Ce bo kdo obcutil prvi krizo smo to mi.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
FrRoSt ::
Kriza bo minila, preden se začne pri nas ukrepati in delati!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
komu zvoni; zvoni tebi.
komu zvoni; zvoni tebi.
bobby ::
2% inflacije na leto v 10ih letih znese 21,9%, v vrdnost.
Ce se boste probal skoncentrirat na obdobje zadnjih 20let, se boste lazje pogovarjal,...
Res je, da so Spanci privlekli en kup zlata iz juzne amerike ampak problem so imeli z neznanjem ga pravilno obracat, ne teosit kokr se jim je zdel.
Britanci v drugi strani so svoje kolonije pridno izrabljali in zato je tudi njihov funt na neki tocki bil svetovna valuta
Vrednost papirja vecja od denarja,.. Explain that pls,..
Ce se boste probal skoncentrirat na obdobje zadnjih 20let, se boste lazje pogovarjal,...
Res je, da so Spanci privlekli en kup zlata iz juzne amerike ampak problem so imeli z neznanjem ga pravilno obracat, ne teosit kokr se jim je zdel.
Britanci v drugi strani so svoje kolonije pridno izrabljali in zato je tudi njihov funt na neki tocki bil svetovna valuta
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Takrat, ko rabis za nakup kruha vozicek poln denarja.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
bobby ::
Aha, papir kot papir proti fiat valuti,.. Ok, razumem. V tem primeru bo pa imel potem DENAR veliko in lepo vrednost za menjavo dobrin in storitev.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.
Zheegec ::
Trump administracija (najbrž "free market navdušenec" Larry Kudlow) menda že razmišlja o bailoutu letalskih družb. To bo tudi posredni bailout velikih bank, ker če letalske družbe bankrotirajo jih bo večina še naprej delovala, samo velike banke morajo odpisati cel kup posojil in knjižiti visoko izgubo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Mr.B ::
Trump administracija (najbrž "free market navdušenec" Larry Kudlow) menda že razmišlja o bailoutu letalskih družb. To bo tudi posredni bailout velikih bank, ker če letalske družbe bankrotirajo jih bo večina še naprej delovala, samo velike banke morajo odpisati cel kup posojil in knjižiti visoko izgubo.
Kako enostavno barediti fake teren za resevanje BOINGA.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Matejjjjj ::
Upam da ne bodo tale virus in njegove obolele zlorabili za spekulacijo s trgom. Virus se kaže da je v resnici precej manj nevaren, saj se izredno podcenjuje število dejansko okuženih.
MadMen ::
dronyx ::
Upam da ne bodo tale virus in njegove obolele zlorabili za spekulacijo s trgom. Virus se kaže da je v resnici precej manj nevaren, saj se izredno podcenjuje število dejansko okuženih.
To verjetno res drži, da je okuženih (bilo) precej več kot pa uradno potrjenih primerov, tako da je smrtnost verjetno nižja. Samo ni pa njegova glavna nevarnost smrtnost. Do 20% obolelih potrebuje bolnišnično oskrbo, ker je potek bolezni težji, ni cepiva, tako da oboleva tudi medicinsko osebje, ki ga potrebuješ za zdravljenje obolelih, novi virus je neznanka in se še ne ve ali je sezonski, tako kot navadna gripa ali ne, ne ve se povsem tudi to, če lahko tisti, ki so virus preboleli zbolijo še enkrat za drugo verzijo tega virusa. Če virus zaradi nekega pojava ne izgine, potem bo ostal tu kot ostali virusi, ki povzročajo razne prehlade in gripo. Skratka tisti, ki se na zadevo malo bolj spoznajo so videti zelo zaskrbljeni. Niso pa to naši zdravniki, ker oni so očitno še mnenja, da gre za še eno gripozno obolenje, kjer malo kašljaš in kihaš.
Če se uresniči črni scenarij bo vsaj masovni turizem iz enega konca sveta na drugega čez nekaj časa izgledal povsem drugače. Ne bo ga več. To pa pomeni praktično konec številnih letalskih družb in turističnih podjetji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Lonsarg ::
V kolikor se zadeva ne umiri v par mescih bodo itak ugotovil da je ekonomsko nevzdrzno imeti te prepovedi in bodo rekli jebat naj pac gre virus cez populacijo, ko bo stevilo okuzenih dvolj veliko bomo s tem dobili precepljenost in vse skupaj se bo umirilo.
Miljon mrtivh je vseeno ceneje kot ohromljena ekonomija vec let.
Miljon mrtivh je vseeno ceneje kot ohromljena ekonomija vec let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
dronyx ::
V kolikor se zadeva ne umiri v par mescih bodo itak ugotovil da je ekonomsko nevzdrzno imeti te prepovedi in bodo rekli jebat naj pac gre virus cez populacijo, ko bo stevilo okuzenih dvolj veliko bomo s tem dobili precepljenost in vse skupaj se bo umirilo.
Za razvoj cepiva je po najbolj optimističnih scenarijih potrebno leto in pol, sicer traja razvoj novega cepiva več let. Cepivo za gripo prilagodijo vsako leto aktualni verziji virusa, ker ta mutira. Verjetno drži da če se število tistih, ki so bolezen uspešno preboleli močno poveča virus nima več toliko potenciala za širjenje, ampak če pa mutira v nove oblike potem pa to kaj dosti ne pomaga, ker gre spet za novo vrsto okužbe, ki je telo še ne pozna.
call_cry-pto ::
Dolar currency index
Prvic po dolgem casu je naredil nizje dno od prejsnjega dna. Zdaj ce se bo zgodba ponovila bodo nekateri pametni vlagatelji pocakali na odboj navzgor in potem zbezali iz dolarja nekam drugam. Prejsnjic se je odbil nazaj v podrocje zlatega reza, na sliki oznacen z 2 crtama okrog 97 in 98. Ko se je podobno zgodilo leta 2017 februarja so potem iz dolarja nekateri usli tudi v kriptovalute. Se bo zgodba ponovila ali pa je tokrat zarad globalnega virusa drugace?
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: ALT ()
Samo anekdota.
Cca 6x letno se dobim s kakim "oldboysom" na kosilu. To so večinoma 70+ upokojenci, stara šola, veze povsod, zasedali so razna direktorska mesta po par večjih Slo/Yugo firmah, jaz sem jim pa privat IT support, poznamo se preko vez (stara mama je bila zelo zelo visoko v KPS).
Anyway, na zadnje, ko sem videl dva od njiju, sta me oba zasliševala kako služba in posel pri meni in moji partnerki, če mam kakšne kredite, ipd ... Pa me je zanimalo, zakaj taka radovednost, ker do sedaj se o tem nismo nikoli veliko pogovarjali - "Veš, prihajajo težki časi, zdaj je treba pazit, ...".
Trade carefully, bi rekli kakšni na čivkalniku ...
zdaj ko to berem se zdi, da so imeli pravilne informacije, da prihajajo tezki casi. Prazne trgovine, kolaps manjsih podjetij, negotovost s krediti...
Mato989 ::
call_cry-pto je izjavil:
Samo anekdota.
Cca 6x letno se dobim s kakim "oldboysom" na kosilu. To so večinoma 70+ upokojenci, stara šola, veze povsod, zasedali so razna direktorska mesta po par večjih Slo/Yugo firmah, jaz sem jim pa privat IT support, poznamo se preko vez (stara mama je bila zelo zelo visoko v KPS).
Anyway, na zadnje, ko sem videl dva od njiju, sta me oba zasliševala kako služba in posel pri meni in moji partnerki, če mam kakšne kredite, ipd ... Pa me je zanimalo, zakaj taka radovednost, ker do sedaj se o tem nismo nikoli veliko pogovarjali - "Veš, prihajajo težki časi, zdaj je treba pazit, ...".
Trade carefully, bi rekli kakšni na čivkalniku ...
zdaj ko to berem se zdi, da so imeli pravilne informacije, da prihajajo tezki casi. Prazne trgovine, kolaps manjsih podjetij, negotovost s krediti...
Mhm... če napoveš težke čase dovoljkrat se ti enkrat userje.. mene zanima če je kdo od njih povedal da prihajajo težki časi KER bo izbruh coronavirusa =) Če pa 10 let ponavljaš da prihaja recesija od 2010 naprej, se ti pač prej ali slej userje, čeprav ne zaradi razlogov ki si jih naštel sam ali mislil
pol si pa Dr. Doom iz USA, ki dejansko nima pojma.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ce preberes se enkrat bos videl, da se o tem prej niso pogovarjali. Po tem sklepam, da prej niso napovedovali apokalips.
RED_line ::
Predvideva se, da bo € strmoglavil zaradi razno raznih dejavnikov. Kam bi vi pospravili denar? V kripto valute ne verjamem, tako tudi v dolar.
A. Smith ::
Predvideva se, da bo € strmoglavil zaradi razno raznih dejavnikov. Kam bi vi pospravili denar? V kripto valute ne verjamem, tako tudi v dolar.
Zakaj bi € kar strmoglavil? Kar sam od sebe že ne bo. Lahko strmoglavi ja, če bodo s helikopterskim denarjem pretiravali. Ampak bodo morali zelo pretiravat.
Trenutno okolje je namreč deflatorno. Borzni indeksi so padli, s tem pa vlagateljem izginjajo likvidna sredstva. Banke so podkapitalizirane (Deutsche naprimer), pa trenutno so še zaprte, da je do denarja še težje.
Zato ti "reševalni paketi", ki spominjajo na helikopterski denar. Likvidnosti je premalo, poskušali jo bodo vnesti s temi ukrepi. Zdaj je samo vprašanje, koliko bodo s temi ukrepi pretiravali. Ker trenutno bo denar težko dostopen in tudi težko ga bodo ljudje dali od sebe, razen za življenjske potrebščine.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
Verjetno veš, da smo v tisti pravi krizi in ne taki kot je bila 2008? Italija je bankrotirala, nemčija si je ustrelila 550miljard v žilo, uk je šel stran (je vedel zakaj),... EU gre pa pa
The rapid spread of the virus has ravaged the global economy, sending markets into a tailspin and costing both oil and non-oil based sovereign wealth funds around $1 trillion in equity losses, according to JPMorgan strategist Nikolaos Panigirtzoglou.
Bli#je EU :
On Thursday, the Norwegian sovereign wealth fund said it had lost $124 billion so far this year as equity markets sunk but
Around $216 billion of that fall would be from stock market losses and a further $80 billion from drawdowns taken by cash-squeezed governments.
Italija za skupni evropski dolžniški instrument, Nemci in Avstrijci se ne strinjajo
Italija, skupaj z več evropskimi državami, med katerimi so tudi Slovenija, Španija in Francija, poziva k prizadevanjem za vzpostavitev skupnega evropskega dolžniškega instrumenta v boju proti novemu koronavirusu. A države, kot sta Nemčija in Avstrija, t. i. koronaobveznice zavračajo.
Sicer predvidljivo, ampak katastrofalno. Nižji davčni prihodki in višji izdatki Eurogroup držav (vse države, ki imajo € valuto) pomeni, da bodo deficiti posameznih držav članic hitro preko pogojev iz European Fiscal Compacta (EFC). EFC bo v stilu Troike zahteval znižanje izdatkov posamičnih držav članic, kar bo naredilo recesijo bistveno hujšo.
Rešitev za to je seveda ECB, ki bi lahko izdal svoje obveznice in potem ta denar investiral v projekte držav članic, ali pa kar direktno v gospodarstvo, kot to trenutno počne Fed v US (sicer na neučinkovit način, ampak to je drug problem).
če se ne bo nič spremenilo in če bo Nemčija (ki je dejanska lastnica in upraviteljica Eura) zahtevala, da se pravila EFC upoštevajo, bo to mogoče pomenilo konec EU, ali pa vsaj Euro valute. Edina opcija tukaj bi bila, da se vse države na tiho zmenijo, da bodo vsi napisana pravila EFC preprosto ignorirali. Konec koncev so pravila Eurogroup popolnoma nepomembna, če niti ena država članica ne zahteva da se jih upošteva.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zheegec ()
Pa saj je ECB natiskal 750 miljard in jih razdelil proporcionalno (naprimer 2.5 miljardi je šlo Sloveniji), od tod tudi denar naši trenutni vladi da lahko sprejemajo 2 miljardni urgentni zakon.
Po izračunih naj bi bilo menda dovolj denarja da se za 3 mesece vsem odsotnim iz dela plača celotno plačo in še bi ostalo. Tak da denar vsaj za do julija je, nimajo kaj države do takrat še kaj ekstra zahtevati.
Po izračunih naj bi bilo menda dovolj denarja da se za 3 mesece vsem odsotnim iz dela plača celotno plačo in še bi ostalo. Tak da denar vsaj za do julija je, nimajo kaj države do takrat še kaj ekstra zahtevati.
Zgodovina sprememb…
vostok_1 ::
Ampak ne resno. Kako daleč bomo šli z ekonomsko apokalipso zavoljo majhnih procentov, ki bi jih lahko naredili še manjše z minimalnimi ukrepi?
Z wartime proizvodnjo kirurških mask, bi praktično v kratkem spet vzpostavili večji del ekonomije, a večina zahodnih držav ne počne nič od tega.
To meni samo nakazuje, da gre za usklajeno akcijo bursting the bubbla in bogatenje "top few".
Lahko pa seveda ponudite kontra argument. I'd love to hear it.
Z wartime proizvodnjo kirurških mask, bi praktično v kratkem spet vzpostavili večji del ekonomije, a večina zahodnih držav ne počne nič od tega.
To meni samo nakazuje, da gre za usklajeno akcijo bursting the bubbla in bogatenje "top few".
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
Ampak ne resno. Kako daleč bomo šli z ekonomsko apokalipso zavoljo majhnih procentov, ki bi jih lahko naredili še manjše z minimalnimi ukrepi?
Da da, doma v karanteni, bi moral sedeti pa vecino populacije okoli minimalca.
Pa saj je ECB natiskal 750 miljard in jih razdelil proporcionalno (naprimer 2.5 miljardni Sloveniji), od tod tudi denar trenutni vladi da lahko sprejemajo 2 miljardni urgentni zakon.
ECB se je odločila, da bo prekršila lastna pravila (sicer pravilno, ampak spet stvar Nemčije, ki lahko od ECB zahteva da spoštuje svoja pravila), da je kupila nove državne obveznice.
Torej mi smo se zadolžili, ECB pa je kupila ta dolg namesto običajnih investitorjev. Ta višji državni dolg (in hkrati nižji davčni dohodki) pa pomeni, da smo bližje največjemu državnemu letnemu deficitu, ki ga Eurogroup uradno dovoljuje. In tukaj so spet Nemčija in Austrija, ki bodo zahtevali, da se ta neumna pravila upošteva. Kot rečeno, to ne bi bil problem, če bi se vse države odločile da bodo preprosto ignorirale Eurogroup pravila.
ECB/Coronavirus obveznice bi zaobšle vse te omejitve in ne bi vplivale na državni dolg. Ravno tako, kot lahko US vlada zgradi cesto v Texasu, pa se s tem Texasu državni dolg ne poviša. V EU lahko to naredi samo ECB, v Ameriki pa lahko to naredita US federal government in Fed.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
Pa saj je ECB natiskal 750 miljard in jih razdelil proporcionalno (naprimer 2.5 miljardni Sloveniji), od tod tudi denar trenutni vladi da lahko sprejemajo 2 miljardni urgentni zakon.
ECB se je odločila, da bo prekršila lastna pravila (sicer pravilno, ampak spet stvar Nemčije, ki lahko od ECB zahteva da spoštuje svoja pravila), da je kupila nove državne obveznice.
Torej mi smo se zadolžili, ECB pa je kupila ta dolg namesto običajnih investitorjev. Ta višji državni dolg (in hkrati nižji davčni dohodki) pa pomeni, da smo bližje največjemu državnemu letnemu deficitu, ki ga Eurogroup uradno dovoljuje. In tukaj so spet Nemčija in Austrija, ki bodo zahtevali, da se ta neumna pravila upošteva. Kot rečeno, to ne bi bil problem, če bi se vse države odločile da bodo preprosto ignorirale Eurogroup pravila.
ECB/Coronavirus obveznice bi zaobšle vse te omejitve in ne bi vplivale na državni dolg. Ravno tako, kot lahko US vlada zgradi cesto v Texasu, pa se s tem Texasu državni dolg ne poviša. V EU lahko to naredi samo ECB, v Ameriki pa lahko to naredita US federal government in Fed.
Meni se pa zdi prav da ČE IMAMO PRAVILA, naj se faking upoštevajo... to da so države nesposobno prihranit v času debelih krav, ni krivo pravilo, še manj Nemčija, ampak nesposobnost ljudi in državnih vlad širom Evrope...
To da imamo mi surplus proračuna in nič ne prihranimo ker smo NON STOP nekomu nekaj dolžni, lahko deluje dalj časa samo na državnem nivoju, gospodinjstva povprečnega človeka si izven nepremičninskega kredita tega ne dovolijo, ali pa so tu stečaji.
Bo pač treba začet porabljat toliko kot ustvarimo... in prenehat financirat na desettisoče ljudi v javnem sektorju ki so tam za bv... enako velja za fakse ki ne proizvajajo koristnih kadrov itd...
to da so države nesposobno prihranit v času debelih krav, ni krivo pravilo, še manj Nemčija, ampak nesposobnost ljudi in državnih vlad širom Evrope...
Prihranjujejo lahko samo specifične države, to so države z zelo izvozno naravnanim gospodarstvom. Dober primer so Nemčija in Grčija. Nemčija je izvažala svoje produkte v Grčijo. Grčija se je morala zadolževati (tako država kot posamezniki), da je lahko kupovala Nemške proizvode. Denar so Grčiji posojali v glavnem Nemci in Francozi. Ko so se pojavili dvomi o zmožnosti Grčije, da ta posojila vrne, je Nemčija naredila vse da Grčija ni bankrotirala. Zakaj? Ker bi potem bankrotirale tudi nemške in francoske banke, ki so Grčiji da denar posojale da so grki lahko kupovali nemške proizvode. Ko so vse EU države "rešile" Grčijo z denarjem, je ta denar takoj šel nazaj dolžnikom - nemškim in francoskim bankam. Vsi preprosto ne moremo varčevati istočasno. Oziroma lahko, temu se reče recesija. Česar si ne želimo.
To da imamo mi surplus proračuna in nič ne prihranimo ker smo NON STOP nekomu nekaj dolžni, lahko deluje dalj časa samo na državnem nivoju, gospodinjstva povprečnega človeka si izven nepremičninskega kredita tega ne dovolijo, ali pa so tu stečaji.
Kdor primerja države (sploh države s suvereno valuto, kar naj bi EU načeloma bila) z družinskim proračunom je totalni idiot in se nima smisla sploh kar koli pogovarjati.
Bo pač treba začet porabljat toliko kot ustvarimo...
To lahko počne par držav, ampak samo dokler tudi druge države tega ne počnejo. Če to počnejo vse države, to pomeni recesijo.
Če imaš ti plačo 1000EUR in znižaš svoje stroške (recimo si odplačal kredit za avto) imaš plačo še vedno 1000EUR. Če država svoj proračun v višini 2 miljardi EUR zniža za 1 miljardo EUR, si bo država s tem tudi znižala lastni BDP in s tem lastne davčne prihodke.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
MisterR ::
Avstrija lahko zadnja zahteva da se spoštujejo pravila. Sami jih normalno kršijo in mesečno plačujejo lepe kazni. Ker so davčna oaza (skladi brez sledi).
to da so države nesposobno prihranit v času debelih krav, ni krivo pravilo, še manj Nemčija, ampak nesposobnost ljudi in državnih vlad širom Evrope...
Prihranjujejo lahko samo specifične države, to so države z zelo izvozno naravnanim gospodarstvom. Dober primer so Nemčija in Grčija. Nemčija je izvažala svoje produkte v Grčijo. Grčija se je morala zadolževati (tako država kot posamezniki), da je lahko kupovala Nemške proizvode. Denar so Grčiji posojali v glavnem Nemci in Francozi. Ko so se pojavili dvomi o zmožnosti Grčije, da ta posojila vrne, je Nemčija naredila vse da Grčija ni bankrotirala. Zakaj? Ker bi potem bankrotirale tudi nemške in francoske banke, ki so Grčiji da denar posojale da so grki lahko kupovali nemške proizvode. Ko so vse EU države "rešile" Grčijo z denarjem, je ta denar takoj šel nazaj dolžnikom - nemškim in francoskim bankam. Vsi preprosto ne moremo varčevati istočasno. Oziroma lahko, temu se reče recesija. Česar si ne želimo.
Kdor primerja države (sploh države s suvereno valuto, kar naj bi EU načeloma bila) z družinskim proračunom je totalni idiot in se nima smisla sploh kar koli pogovarjati.
Bo pač treba začet porabljat toliko kot ustvarimo...
To lahko počne par držav, ampak samo dokler tudi druge države tega ne počnejo. Če to počnejo vse države, to pomeni recesijo.
Če imaš ti plačo 1000EUR in znižaš svoje stroške (recimo si odplačal kredit za avto) imaš plačo še vedno 1000EUR. Če država svoj proračun v višini 2 miljardi EUR zniža za 1 miljardo EUR, si bo država s tem tudi znižala lastni BDP in s tem lastne davčne prihodke.
Ja seveda, če bi bilo tako enostavno kot praviš, potem povišajmo porabo države za 10 trilijonov in bomo vsi bogati ker bodo proračuni šli gor za par 100%, in relativni dolg sploh več ni problem... aja, na koncu še je vedno tu inflacija.
Dejstvo je pač, da države ne rabijo kupit vse od drugih držav... če pa ti meniš da je to edina pot, potem ti pa povem da nekoč recesije ni bilo, pa so države manj trgovale med sabo. Ali pa sploh nič, torej da se, ampak želja je napihovanje balončkov kot zmeraj, zato pa.
Norveška na drugi strani dela to kar bi morala vsaka ODGOVORNA država, daje keš na varčevalne račune v imenu ljudi... problem je ker smo v cikličnih krizah in države v času debelih krav niso zmožne odplačat večine dolgov ampak se še kar dalje zadolžujejo!
aja, na koncu še je vedno tu inflacija.
Jap, zato nihče ne zagovarja poviševanja porabe države za 10 triljonov. Ne jaz, ne ti, ne noben ekonomist. Čestitke.
Dejstvo je pač, da države ne rabijo kupit vse od drugih držav
Saj nihče ne kupi 100% blaga in storitev iz tujine. Ampak če bo nekdo fural višek, mora nekdo drug nekje drugje furati manjko, kajne? Kako naj imamo VSI višek?
potem ti pa povem da nekoč recesije ni bilo, pa so države manj trgovale med sabo
What? "Nekoč" ni bilo recesije? LMAO.
Norveška na drugi strani dela to kar bi morala vsaka ODGOVORNA država, daje keš na varčevalne račune v imenu ljudi...
Haha, Norveška je tvoj primer!?!? Norveška to lahko počne ker je OGROMNA izvoznica nafte. Ampak spet - da lahko Norveška ogromno izvozi, mora nekdo ta izvoz tudi kupiti, kajne?
problem je ker smo v cikličnih krizah in države v času debelih krav niso zmožne odplačat večine dolgov ampak se še kar dalje zadolžujejo!
V času "debelih krav" (če to po letu 2008 sploh obstaja) aktivno nižati vsoto dolga ni pametno. Zadrževati dolg na isti ravni (vmes ko se denominator, BDP, zvišuje) mogoče. Problem je, če ni dosti relativno varnih državnih obveznic za nakup s strani raznih pokojninskih skladov. Vlada Billa Clintona se je odločila, da bo imela proračunski presežek in odplačevala dolg. Ker pokojninski skladi niso morali kupiti državnih obveznic (ker jih ni bilo, ker ni bilo proračunskega dolga) so se odločili kupovati naslednjo najbolj varno naložbo - hipoteke in pa MBS (Mortgage-Backed Securities). Najbrž ni treba posebej razlagati, da so ti skladi izgubili dobesedno biljone.
Avstrija lahko zadnja zahteva da se spoštujejo pravila. Sami jih normalno kršijo in mesečno plačujejo lepe kazni. Ker so davčna oaza (skladi brez sledi).
Ja, saj prve države ki so prekršile Eurogroup fiskalna pravila so bile Nemčija in Francija leta 2003. Ampak se je Nemčija odločila, da Nemčiji in Franciji dovolijo prekrišiti Eurogroup pravila, zato je bilo to "OK".
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
Vazelin ::
Tudi Norveška zna hitro izmolzti tisti njihov fund, ko ne bo več pipice od nafte in če pride do leta trajajoče krize
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Tudi če imajo nafto, zdaj ni nič vredna. Lepo se vse ruši :)
Ja samo Norvežani so v časih ko je bla vredna DEJANSKO hranili in šparali denar... za razliko od drugih =) To se jim bo zelo obrestovalo v prihodnosti!
V času "debelih krav" (če to po letu 2008 sploh obstaja) aktivno nižati vsoto dolga ni pametno. Zadrževati dolg na isti ravni (vmes ko se denominator, BDP, zvišuje) mogoče. Problem je, če ni dosti relativno varnih državnih obveznic za nakup s strani raznih pokojninskih skladov. Vlada Billa Clintona se je odločila, da bo imela proračunski presežek in odplačevala dolg. Ker pokojninski skladi niso morali kupiti državnih obveznic (ker jih ni bilo, ker ni bilo proračunskega dolga) so se odločili kupovati naslednjo najbolj varno naložbo - hipoteke in pa MBS (Mortgage-Backed Securities). Najbrž ni treba posebej razlagati, da so ti skladi izgubili dobesedno biljone.
Povej mi torej samo 1 odgovor... Kdaj pa je pametno nižat dolg če ne v krizi in ne v času debelih krav? =) Ali mar meniš da bi venomer morali višat nominalni/absolutni dolg?
Ta odgovor bo povedal vse o tvoji miselnosti glede ekonomije...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Tudi Norveška zna hitro izmolzti tisti njihov fund, ko ne bo več pipice od nafte in če pride do leta trajajoče krize
Se zavedas ko do tega pride bo cela slovenija spet norisko kraljestvo v 2.0? Oziroma se gre lahko v gozd in spet zacne izumljati ogenj?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Kdaj pa je pametno nižat dolg če ne v krizi in ne v času debelih krav?
Če predpostavimo, da čas "debelih krav" obstaja po letu 2008 (bolj bi rekel da ne), potem ni nobene potrebe po nižanju državnega dolga. Ne v absolutnem znesku, ne v relativnem znesku glede na BDP. Sploh pa ne za države, ki imajo nadzor nad lastno valuto.
Kar poglej si USA in EU pred Koronavirusom. Torej v času "debelih krav". EU države so več varčevale v svojih proračunih, kot USA. USA je imela višje proračunske deficite. USA je imela višjo gospodarsko rast. Kljub višjem zadolževanju USA v času "debelih krav" so obrestne mere na USA dolg izredno nizke in nikogar ne skrbi da bo US bankrotirala.
Kdaj bi bilo pametno nižati dolg, oziroma nehati višati dolg? Odvisno od inflacije, ne pa od neke vnaprej odločene navidezne meje med GDP in dolgom.
Še enkrat, proračun posameznikov/družin in proračun države niso iste stvari, čeprav se zdijo.
Ja samo Norvežani so v časih ko je bla vredna DEJANSKO hranili in šparali denar
Še enkrat - Norvežani so lahko uvažali denar in potem šparali denar (v zameno za izvoz nafte) lahko le in samo zato, ker so neke druge države počele obratno. Ti hočeš, da skoraj vse države na planetu od leta 2010 do leta 2019 šparajo, kar bi pomenilo da Norveška izvozi dosti manj nafte in ne more šparati.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Zgodovina sprememb…
Kdaj bi bilo pametno nižati dolg, oziroma nehati višati dolg? Odvisno od inflacije, ne pa od neke vnaprej odločene navidezne meje med GDP in dolgom.
In kako računamo inflacijo? Ti jaz povem, kot nam paše... če bi recimo za košarico inflacije vzeli samo nepremičnino bi imeli inflacijo v 8 letih cca. 35%... je to dovolj da manjšamo dolg ali še ne?
Saj veš da smo si ljudje zmislili kako bomo pristransko merili inflacijo in tistih magičnih 2%... inflacija je lahko 0,1% pa imamo bolano inflacijo nepremičnin in kaj nam to pove?
O tem, kako čudno in arbitrarno merimo inflacijo smo se pogovarjali že par strani nazaj. Ali pa v drugi temi.
Ampak sedaj si prešel iz "skoraj cel planet mora šparat istočasno" do "inflacija se mora merit drugače", kar je vsekakor napredek. Bravo!
Ampak sedaj si prešel iz "skoraj cel planet mora šparat istočasno" do "inflacija se mora merit drugače", kar je vsekakor napredek. Bravo!
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
O tem, kako čudno in arbitrarno merimo inflacijo smo se pogovarjali že par strani nazaj. Ali pa v drugi temi.
Govoril sem o tem da bi ti nižal dolg samo glede na inflacijo, medtem ko inflacijo merimo čisto arbitrarno kot nam paše oz. ne zajame vsega...
Tisto se še vedno strinjam, državni proračuni so problematični, takoj ko ni več možnosti zadolževanja... ker pa smo ekonomijo naredili morbidno v smislu forever denarja, pa nam ne pomaga več nič... na žalost. Tako da najbolje da nabijemo dolg na trilijarde in z inflacijo poplačamo vse, potem pa nazaj v bolj realno ekonomijo blaga za blago
Govoril sem o tem da bi ti nižal dolg samo glede na inflacijo, medtem ko inflacijo merimo čisto arbitrarno kot nam paše oz. ne zajame vsega...
Ja, se strinjam da meritev inflacije ne zajame vsega. Ampak vsekakor ne bi nižal/višal dolga samo zato, ker Eurogroup arbitrarno postavi nek navidezni limit. Ali pa počel to kar ti želiš, torej če je gospodarska rast -> avtomatsko nižaj dolg.
Tisto se še vedno strinjam, državni proračuni so problematični, takoj ko ni več možnosti zadolževanja
Države s kontrolo nad lastno valuto (recimo USA) imajo neskončno možnost zadolževanja, kar sem ti že razložil (ne s temi besedami). Problem pri preveč tiskanju bi bila spet inflacija.
ker pa smo ekonomijo naredili morbidno v smislu forever denarja
No ja, "forever denar". Odkar denar obstaja pa do danes smo vedno tiskali več denarja. Problem ni v samem dejstvu, da se denar tiska.
Tako da najbolje da nabijemo dolg na trilijarde in z inflacijo poplačamo vse, potem pa nazaj v bolj realno ekonomijo blaga za blago
To si že drugič omenil, ne vem če bi to delovalo, oziroma kako naj bi to sploh delovalo. Ne priporočam.
Janez Janša, 29.04.2014
Janez Janša, 29.04.2014
Ravno razmišljanja "država se lahko v neskočnost zadolžuje" bo priperljalo do zloma gospodarstev.
Država se lahko zadolžuje zgolj dokler gospodarstvo verjame da bo to tudi res vrnila, ko gospodarstvo tega več ne verjame se zgodi Grčija. Skratka ja vsako priliko je treba izkoristiti za zniževati dolg ali pa si pečen dolgoročno.
Država se lahko zadolžuje zgolj dokler gospodarstvo verjame da bo to tudi res vrnila, ko gospodarstvo tega več ne verjame se zgodi Grčija. Skratka ja vsako priliko je treba izkoristiti za zniževati dolg ali pa si pečen dolgoročno.
Zgodovina sprememb…
micokico ::
kaj pa menite , a je v teh negotovih časih dobro imeti stanovanjski kredit v svoji valuti ali ne.
Jaz ga nimam, nekako sem tako vzgojen,da samo kredita ne. Ampak po drugi strani razmišljam, da, če ga vsi imajo, bi bilo najbljše, da ga vzamem še jaz. Da zčnem čimprej gradit hišo. Da se vržem po množici,in kar bo bo :) Ker itak če bo nka velika finančna katarza, sesutje, devalvacija, ljudi po večini zakreditiranih) ne moreš kar pustiti stradat.. Lahko da bojo spet neki odpisi, reset, ...
Starši so me učili, da se ne sme imeti kredita. IN takrat v časih yugo devealvacije, ko bi ga lahko vzeli, in đabe naredili bajto, ampak ga niso. Veliko njih pa je prišlo zastonj do stanovanj, hiš. Moji pa so jo morali z garanjem zaslužiti. "Pa za nazaj večkrat rečejo, zakaj nismo tud mi uzeli kredita".
Kako vi razmišljate?
lp
Jaz ga nimam, nekako sem tako vzgojen,da samo kredita ne. Ampak po drugi strani razmišljam, da, če ga vsi imajo, bi bilo najbljše, da ga vzamem še jaz. Da zčnem čimprej gradit hišo. Da se vržem po množici,in kar bo bo :) Ker itak če bo nka velika finančna katarza, sesutje, devalvacija, ljudi po večini zakreditiranih) ne moreš kar pustiti stradat.. Lahko da bojo spet neki odpisi, reset, ...
Starši so me učili, da se ne sme imeti kredita. IN takrat v časih yugo devealvacije, ko bi ga lahko vzeli, in đabe naredili bajto, ampak ga niso. Veliko njih pa je prišlo zastonj do stanovanj, hiš. Moji pa so jo morali z garanjem zaslužiti. "Pa za nazaj večkrat rečejo, zakaj nismo tud mi uzeli kredita".
Kako vi razmišljate?
lp
jakan123 ::
Kredit vzameš samo, če ga nujno potrebuješ. In seveda ne za traparije. Za hišo je kredit logična poteza, sploh če imaš dokaj varno službo. Da bi karkoli odpisovali pa dvomim.
avani ::
Ja, majhnim strankam ne bodo odpisovali. Če že bodo, bodo odpisovali podjetjem v krizi, morda državam, kar so tudi že do sedaj počeli. Raje ne iz špekulativnih razlogov kredit vzeti.
lexios ::
Pozabi, da bi se odpisovalo kredite državljanom - razen, če se pišeš Jankovič! To tudi ni več Juga, da bi ga odplačal na račun inflacije, razen če imaš plačo v $, ki mu grozi inflacija ravno toliko kot euru... Na odpis lahko mogoče računaš le v primer apokalipse...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
No upanje na odpis definitivno ni razlog lol :)
Kar se pa samega kredita tiče pa pomisli da imaš 40 najbolših let, a boš 20 let šparal pa 20 let živel kjer želiš ali boš raje banki preko kredita častih provizijo 10-30% pri nakupu nepremičnine in 40 let živelj kjer želiš? To je sicer ekstremen primer, je potem še vse vmes, ampak tako nekako.
Kar se pa samega kredita tiče pa pomisli da imaš 40 najbolših let, a boš 20 let šparal pa 20 let živel kjer želiš ali boš raje banki preko kredita častih provizijo 10-30% pri nakupu nepremičnine in 40 let živelj kjer želiš? To je sicer ekstremen primer, je potem še vse vmes, ampak tako nekako.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Padec zlata (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 54409 (29034) | Furbo |
» | Finančna kriza na Kitajskem (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 38409 (32834) | GregiB |