» »

Dentalna medicina ali kemija

Dentalna medicina ali kemija

katoon ::

Sem dijak, ki je letos zaključil 3. letnik. Že vsa 3 leta sem bil odličen učenec in mi sprotno učenje ni problem, tako da me glede točk za vpis ne skrbi. Nekako sem pregledoval faluktete in se sedaj odločam med splošno kemijo na FKKT in dentalno medicino na MF, oboje v Ljubljani. Malo pa me je pritegnila tudi biokemija.

Zanima me, ali se omenjeni študiji v težavnosti precej razlikujejo, ali medicina od tebe res terja 8 ur učenja na dan in pa če se bom lahko pri vseh treh smereh v prihodnosti lahko kje zaposlil?

Prav tako me zanima tudi kaj je bistvena razlika med programom kemije in biokemije, kaj se mogoče tu bolj splača in bi lahko bilo bolj iskano v prihodnosti.

Že v naprej se vsem zahvaljujem za pomoč :)

Smurf ::

Kolegom, ki so studirali FKKT in niso sli v akademski svet (doktorat) je bilo kar tezko najti sluzbo. Farmacevtom za primerjavo je bilo lazje, tudi delovna mesta so bolj placana. Kar se tice dentalne medicine, jo je delala moja punca in ni rabila vsak dan 8ur ucenja, je pa kaksno obdobje (nekaj mesecev letno), ko je tako. Sluzbe kot dentalni zobozdravnik so, ampak ne nujno v LJ (vsaj na zacetku). Tudi place so verjetno nekoliko nizje, kot vecina misli. Je pa delavnik precej prijazen (bistveno boljsi kot pri zdravnikih).

zee ::

Študiral sem biokemijo na FKKT in zaključil brez posebnosti, vendar mi je prišlo prav le malo pridobljenih znanj, ker sem se donedavna ukvarjal z molekulsko dinamiko bioloških sistemov. Zdaj grem v povsem druge vode, kjer mi biokemija ne bo prav nič pomagala.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pa se da znotraj fakultet prehajati med programi? Npr. na FKKT se iz biokemije prepisati na kemijo ali pri MF iz dentalne na navadno in obratno?

Za FKKT se v principu da, vendar moraš opraviti kup diferencialnih izpitov.
zee

McHusch ::

Smurf je izjavil:

Kolegom, ki so studirali FKKT in niso sli v akademski svet (doktorat) je bilo kar tezko najti sluzbo. Farmacevtom za primerjavo je bilo lazje, tudi delovna mesta so bolj placana. Kar se tice dentalne medicine, jo je delala moja punca in ni rabila vsak dan 8ur ucenja, je pa kaksno obdobje (nekaj mesecev letno), ko je tako. Sluzbe kot dentalni zobozdravnik so, ampak ne nujno v LJ (vsaj na zacetku). Tudi place so verjetno nekoliko nizje, kot vecina misli. Je pa delavnik precej prijazen (bistveno boljsi kot pri zdravnikih).

Kdaj pa je bilo to? Pri nas so vsi s FKKT dobili službo, tisti brez doktorata po navadi za precej boljšo plačo kot tisti z. :)

Še eno vprašanje...... ali v tujini priznajo našo izobrazbo in te po opravljeni fakulteti sprejmejo, ali pa se lahko zaposliš le v Sloveniji?

katoon je izjavil:

Pa se da znotraj fakultet prehajati med programi? Npr. na FKKT se iz biokemije prepisati na kemijo ali pri MF iz dentalne na navadno in obratno?

Na MF mislim, da se da prepisati na zacetku (med splosno in dentalno medicino), ker imas tako in tako najprej skupaj zadeve.

McHusch je izjavil:

Kdaj pa je bilo to? Pri nas so vsi s FKKT dobili službo, tisti brez doktorata po navadi za precej boljšo plačo kot tisti z. :)

Recimo slabih 10 let nazaj. Sej velika vzorca nimam (na misel mi pridejo 4). 2 sta ostala na faksu, 2 sta odsla v tujino.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

katoon je izjavil:

Še eno vprašanje...... ali v tujini priznajo našo izobrazbo in te po opravljeni fakulteti sprejmejo, ali pa se lahko zaposliš le v Sloveniji?

Odvisno od faksa. Za FKKT nisem slisal, da bi imel kdo probleme. Za dentalno medicino je pa bolj strogo (znotraj EU se nekako gre, mislim da moras delati samo posebej prakso). V Ameriki pa ti jo recimo ne priznajo.

BlaY0 ::

McHusch je izjavil:

A je treba komu povedat, da imaš doktorat?

katoon je izjavil:

Diploma iz biokemije na FKKT in doktorat iz biomedicine na MF nista bila problem pri zaposlitvi v tujini (Singapurju). YMMV.
zee

tikitoki ::

Ena zdravnica mi je rekla, da se je njej medicina zdela lažja od študija kemije na FKKT.

V slovenskem okolju bi rekel, da je študij dental ne medicine bolj perspektiven.

zee je izjavil:

Diploma iz biokemije na FKKT in doktorat iz biomedicine na MF nista bila problem pri zaposlitvi v tujini (Singapurju). YMMV.

A si moral kaj nostrificirat? Al so te vzeli na podlagi česa drugega (aktivnosti/člankov/priporočil)?

BlaY0 je izjavil:

McHusch je izjavil:

A je treba komu povedat, da imaš doktorat?

Pomoje je mislilm primerjavo, da ali porabis se tista 4 leta za doktorat, kjer si placan drobiz (kot mr.), ali gres takoj delati v gospodarstvo. Ne, da si za isto delovno mesto placan manj, ker imas visjo izobrazbo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Smurf ()

Veliko folka gre naprej študirat, ker jim ni še čisto jasno kaj bi počeli. Da ti pa potem en tak joka češ "A zato sem dodatnih 6 let študiral, da imam zdaj nižjo plačo", je pa zame čisti poden.

BlaY0 je izjavil:

zee je izjavil:

A si moral kaj nostrificirat? Al so te vzeli na podlagi česa drugega (aktivnosti/člankov/priporočil)?

Ne, sem pa moral priložiti diplomsko listino (prilogo k diplomi) v angleščini, enako za doktorat, nekaj priporočil in članke, ki so nastali med diplomo in doktoratom.

Bi pa OP-ju položil na srce, naj temeljito razmisli. Med kemijo/biokemijo in dentalno medicino je precejšnja razlika. Če tega moti pri gledanju na kri, trupla ipd., je bolje, da se odloči za nekaj na FKKT ali alternativno BF (program mikrobiologija).
zee

tony1 ::

Končno je nekdo napisal bistvo: med tematiko teh dveh študijev je precejšnja razlika, najbolj enostavno v tem, da v medicini rešuješ bolezni in težave ljudi, v kemiji pa vse sorte reči, ki s prvim nimajo nobene zveze. Če nisi people person boš bolj srečen v nečem, kar ni medicina.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FIZIKA, pomoč!

Oddelek: Šola
51496 (1053) Unilseptij
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

6815863 (13089) sandmat
»

FKKT LJ ali FMF (strani: 1 2 )

6420342 (17810) foxigirl
»

Kaj študirate/ste študirali/boste študirali? (strani: 1 2 )

697123 (5507) snow
»

Fakulteta za kemijo in kem. tehnologijo

4212336 (11684) ChraseR

Več podobnih tem