Forum » Loža » Higienski minimum
Higienski minimum
mambli ::
Zdravo,
z društvom bomo imeli "kuhinjo" na malo večji veselici. Pekli bomo čevapčiče in podobno. Stregla se bo tudi pijača. Delalo nas bo okoli 10 ali več.
Organizator nas je opozoril, da moramo narediti higienski minimum. Vem, da se je sedaj to nekaj spremenilo, nisem pa siguren. Vidim, da so eni tečaji za HACCP? Drugače so pa opisane samo smernice za te stvari.
Kaj je točno treba narediti, da imaš vse po pravilih, da ne bo problemov, če pride kakšna inšpekcija?
z društvom bomo imeli "kuhinjo" na malo večji veselici. Pekli bomo čevapčiče in podobno. Stregla se bo tudi pijača. Delalo nas bo okoli 10 ali več.
Organizator nas je opozoril, da moramo narediti higienski minimum. Vem, da se je sedaj to nekaj spremenilo, nisem pa siguren. Vidim, da so eni tečaji za HACCP? Drugače so pa opisane samo smernice za te stvari.
Kaj je točno treba narediti, da imaš vse po pravilih, da ne bo problemov, če pride kakšna inšpekcija?
111111111111 ::
JAz ti povem, da moraš meso imeti ustrezno deklarirano in na 4 do 6+ stopinjah. Površine morajo biti sanitento čiste. Kar pomeni: nikjer kakšne rje, deske plastične s certificirano plastiko, najbolje da vseskozi nosite rokavice ali si redno umivate roke (tekoča pitna voda je pogoj), ampak to je priprava prostora.
Higienski minimum je izpit, ki ga morajo imeti vsi, ki rokujejo z živili. Včasih je bil to tečaj 2 dni + izpit. Mislim da je to sedaj haccp. Se pa ni za igrat, ker higienska inšpekcija bo potalala kazni: društvu, organizatorju in vam vsakemu posebej.
Tole je iz 2005 in ne vem če je relevantno, so pa vsaj zakoni našteti:
Higienski minimum je izpit, ki ga morajo imeti vsi, ki rokujejo z živili. Včasih je bil to tečaj 2 dni + izpit. Mislim da je to sedaj haccp. Se pa ni za igrat, ker higienska inšpekcija bo potalala kazni: društvu, organizatorju in vam vsakemu posebej.
Tole je iz 2005 in ne vem če je relevantno, so pa vsaj zakoni našteti:
Obveščamo Vas, da je 21. februarja 2004 pričel veljati nov pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o higieni živil (Uradni list RS, številka 11/04), ki predpisuje nov način izobraževanja in usposabljanja odgovornih oseb za notranji nadzor ter sprotno usposabljanje zaposlenih za delo z živili. Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o tečajih in izpitih za pridobitev osnovnega znanja o higieni živil ter osebni higieni za osebe, zaposlene v proizvodnji ali prometu z živili (Uradni list RS, številka 17/85 in 8/89), na osnovi katerega ste morali opravljati tečaje in izpite iz znanja higienskega minimuma.
Osnovnih in obnovitvenih tečajev iz higienskega minimuma torej ni več. Po novem se zahteva usmerjeno sprotno izobraževanje za nosilce živilske dejavnosti, odgovorne osebe za HACCP sistem in za vse ostale zaposlene v proizvodnji ter prometu z živili.
Nosilec dejavnosti, samostojni podjetnik - gostinec, je dolžan pripraviti plan letnega usmerjenega sprotnega usposabljanja, ki je sestavni del dokumentacije o spremljajočih higienskih programih v sistemu notranjega nadzora.
Vsi zaposleni v proizvodnji in prometu z živili morajo biti seznanjeni z osnovnimi higienskimi zahtevami (dobra higienska praksa - DHP), kajti nepoznavanje osnovnih načel dobre higienske prakse predstavlja neposredno ogrožanje zdravja ljudi.
Usposabljanja bodo potekala v naslednjih terminih:
1) USPOSABLJANJE ODGOVORNIH OSEB ZA NOTRANJI NADZOR 25. in 26. 10. 2005 ob 14. uri (12-urno usposabljanje - 2 x 6 ur). Cena je 20.000 tolarjev + DDV.
2) SPROTNO USPOSABLJANJE ZAPOSLENIH PRI DELU Z ŽIVILI - v ponedeljek 24. 10. 2005 (4-urno usposabljanje). Cena je za nečlana zbornice 5.000,00 tolarjev, za člane OOZ Slovenska Bistrica in delavce zaposlene pri članih OOZ Slovenska Bistrica pa bo brezplačno, saj bo financirano iz sredstev , namenjenih za izobraževanje OOZ Slovenska Bistrica in Sklada za izobraževanje.
Usposabljanje organizira podjetje IZZA, d. o. o., Ljubljanska cesta 42, Slovenska Bistrica. Prijavite se lahko s prijavnico, ki jo pošljete na fax številka: 843-20-61 ali po telefonu: 843-20-60 ali gsm: 041-653-249.
BigWhale ::
Ce mislite prodajati hrano, je najbolje, da si najdete izvajalca, ki bo to pocel. Deset ljudi v kuhinji ni vec kr ena veselica. :)
TheBlueOne ::
Ze pred leti, ko smo imeli drustvo in zunanjega izvajalca je on placal kar lepo kazen, ker meso ni bilo pravilno ohlajeno oz. ker ga je imel celo skatlo tam, kjer je pekel in ne v hladilniku. Se je izgovarjal, ampak so menda izmerili temperaturo mesa in je bilo to to.
Jaz kot drustvo sam tega nikakor ne bi pocel, ker nosis nesorazmerno odgovornost glede na morebiten profit. Naj si odgovorni pogleda kaksne so sankcije preden se strinja za akcijo.
Jaz kot drustvo sam tega nikakor ne bi pocel, ker nosis nesorazmerno odgovornost glede na morebiten profit. Naj si odgovorni pogleda kaksne so sankcije preden se strinja za akcijo.
Samael ::
Organizator nas je opozoril, da moramo narediti higienski minimum. Vem, da se je sedaj to nekaj spremenilo, nisem pa siguren. Vidim, da so eni tečaji za HACCP? Drugače so pa opisane samo smernice za te stvari.
Higienski minimum, kot smo ga poznali, ne obstaja več. Odgovornost za izobraževanje o higieni živili nosi zadnja leta nosilec dejavnosti, torej v tem primeru tvoje društvo.
Vzpostavljen morate imeti sistem HACCP-a (vključno s HACCP načrtom - lahko vam ga naredi zunanji izvajalec, kar seveda stane), voditi en kup evidenc (temperatura mesa ob dostavi, ohlajevanje/pogrevanje hrane, temperatura hladilnih/zamrzovalnih enot itd...), vsi ki bodo prihajali v stik z živili, pa morajo biti ustrezno usposobljeni o higieni živil in HACCP sistemu. Predlagam tudi podpis individualnih izjav o bolezenskih znakih in izjav o poznavanju dobre higienske prakse.
Obliko oz. način usposabljanja ljudi, ki bodo prihajali v stik s živili, izbere nosilec dejavnosti sam.
V kolikor bo to naredil zunanji izvajalec, pride na osebo običajno tam okoli 40EUR. V osnovi je dovolj, da je to ena oseba, ki bo imela nadzor nad delom z živili in bila odgovorna za nadalno usposabljanje ostalih desetih v društvu, ki se bodo ukvarjali z živili. V kolikor bo izobrazevanje interno, priporocam, da se naredi zapisnik tega.
Pozanimaj se tudi če je potreben tečaj varstva pri delu in zdravniški pregled :P
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()
ginekk ::
V izogib inšpekciji in kazni, bolje da naredite dogodek zaseben. Delite hrano zastonj in pobirate prostovoljne prispevke. To je potem podobno kot domača zabava. Čeprav zna bit, da bi vseeno težila inšpekcija, ker pač mora.
GrX ::
V izogib inšpekciji in kazni, bolje da naredite dogodek zaseben. Delite hrano zastonj in pobirate prostovoljne prispevke. To je potem podobno kot domača zabava. Čeprav zna bit, da bi vseeno težila inšpekcija, ker pač mora.
Ti razumeš kar je napisal OP? Z društvom bodo sodelovali na veselici, oboje pa mora biti v skladu z zakonodajo prijavljeno, zato dogodek pod nobenim pogojem ne more biti zasebne narave. Je res tako težko?
Daliborg ::
Pomoje bo tudi ceneje in hitreje da se najame zunanjega izvajalca. Pač se rešiš vseh teh odgovornosti, ti samo plačaš račun. Kar se hrane tiče pa tudi sam preveriš da bo OK za vas.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_
mambli ::
Organizator nas je opozoril, da moramo narediti higienski minimum. Vem, da se je sedaj to nekaj spremenilo, nisem pa siguren. Vidim, da so eni tečaji za HACCP? Drugače so pa opisane samo smernice za te stvari.
Higienski minimum, kot smo ga poznali, ne obstaja več. Odgovornost za izobraževanje o higieni živili nosi zadnja leta nosilec dejavnosti, torej v tem primeru tvoje društvo.
Vzpostavljen morate imeti sistem HACCP-a (vključno s HACCP načrtom - lahko vam ga naredi zunanji izvajalec, kar seveda stane), voditi en kup evidenc (temperatura mesa ob dostavi, ohlajevanje/pogrevanje hrane, temperatura hladilnih/zamrzovalnih enot itd...), vsi ki bodo prihajali v stik z živili, pa morajo biti ustrezno usposobljeni o higieni živil in HACCP sistemu. Predlagam tudi podpis individualnih izjav o bolezenskih znakih in izjav o poznavanju dobre higienske prakse.
Obliko oz. način usposabljanja ljudi, ki bodo prihajali v stik s živili, izbere nosilec dejavnosti sam.
V kolikor bo to naredil zunanji izvajalec, pride na osebo običajno tam okoli 40EUR. V osnovi je dovolj, da je to ena oseba, ki bo imela nadzor nad delom z živili in bila odgovorna za nadalno usposabljanje ostalih desetih v društvu, ki se bodo ukvarjali z živili. V kolikor bo izobrazevanje interno, priporocam, da se naredi zapisnik tega.
Pozanimaj se tudi če je potreben tečaj varstva pri delu in zdravniški pregled :P
Hvala za odgovor.
Društvo imamo že dalj časa, vendar smo sedaj delali v svoji režiji, kjer so sodelovali tudi profesionalni kuharji. Imamo tudi vso opremo oz. jo najamemo. Tako, da nekako vemo kaj delamo.
Sem hotel samo točno preveriti, ker sedaj ni to samo našo odgovornost, ampak tudi od organizatorja. Sem pa poslal tudi email na ZVD in pričakujem podoben odgovor.
LP
111111111111 ::
Hvala za odgovor.
Društvo imamo že dalj časa, vendar smo sedaj delali v svoji režiji, kjer so sodelovali tudi profesionalni kuharji. Imamo tudi vso opremo oz. jo najamemo. Tako, da nekako vemo kaj delamo.
Sem hotel samo točno preveriti, ker sedaj ni to samo našo odgovornost, ampak tudi od organizatorja. Sem pa poslal tudi email na ZVD in pričakujem podoben odgovor.
LP
Kako veste kaj delate, če nima nobeden HACCP izpita?
Samael ::
Sem pa poslal tudi email na ZVD in pričakujem podoben odgovor.
Pri tem bodi pozoren, kaj res potrebujete in kaj vam bodo skušali "prodati". To, da vas bodo vseh 10 skušali poslati na njihov seminar je fino s finančnega stališča za njih, za vas, ki organizirate enkraten dogodek pa nekoliko manj. Je pa tega res ogromno za pokriti (detajli tipa "označevanje alergenov v živilih, ki mora biti na ogled vsem vašim "strankam", milijon evidenc, itd.)
Hkrati ob tem poberi "ponudbo" tudi ostalih (barjans, NLZOH ...) ki se ukvarjajo s tem.
Za približno idejo, kaj vse bo inšpekcija želela, da je z vaše strani pokrito s stališča higiene in HACCP sistema:
https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/f...
BigWhale ::
V koncni fazi se je treba zavedati, da alergiku na araside ne smes prodati nekega BBQ dressinga, ki 'lahko vsebuje sledove arasidov'. Inspekcije niso cist brez veze in tud HACCP ni kr neki, sam zato, da inspektorji neki delajo.
louser ::
Mimogrede za v kuhinjo imejte namenske ljudi. Glede na to, da vas bo 10 od tega recimo 2 ali 3 samo za peko in strežbo hrane predvidevam, da je ciljna udeležba tam 200 ljudi.
ginekk ::
Ti razumeš kar je napisal OP? Z društvom bodo sodelovali na veselici, oboje pa mora biti v skladu z zakonodajo prijavljeno, zato dogodek pod nobenim pogojem ne more biti zasebne narave. Je res tako težko?
Razumem kolikor piše. Očitno sva vsak po svoje interpretirala. Ti si izgleda sklepal da je zadeva javna in na njej prodajajo. Jaz verjamem, da vse društvene zabave niti pod razno niso prijavljene in so zasebne narave. Je to res težko razumet?
louser ::
Lahko je omejeno vstop na dogodek, ne more pa biti privat mutne narave.
Društvo je združenje najmanj treh poslovno sposobnih oseb, ki želijo uresničevati nek skupen interes. Namen ustanovitve in delovanja društva ni pridobivanje dobička. V kolikor pride do slednjega, ga društvo ne sme razdeliti med svoje člane.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sterilizacija pribora pri frizerjuOddelek: Loža | 4642 (3211) | BigWhale |
» | Vprašanje glede službe (malica)Oddelek: Loža | 7408 (5000) | jusv |
» | Voda iz pipe v plastenko, rok uporabeOddelek: Loža | 6009 (4923) | clothes |
» | postarana hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14526 (12287) | imagodei |
» | Stojnica sredi mestaOddelek: Loža | 5971 (5061) | Galaxy |