» »

OŠO Optika IPv6

OŠO Optika IPv6

mm888mb ::

A imam samo jaz ta problem al dejansko še ni IPv6 podpore na OŠO optiki?

Imam FRITZ!Box in Telekom kot ISP. Poslovni paket (če ima to kakšno vezo).

Fritz meče ven napako Could not establish IPv6 internet connection: No response from DHCPv6 server (SOL).

tony1 ::

Odvisno od dogovora med ponudnikom in operaterjem. Ponekod ga zagotovo še ni.

Evolve ::

In zakaj bi rabil ipv6?

Bakunin ::

ker se potem ne rabis zaj*** z raznimi port forward ipd.

večina na OŠO uporablja PPPoE in IPv6 podpora zanj tudi dela oz. TS celo privzeto vklopi IPv6 nanj za nove naročnike.

Pobaraj TS helpdesk kaj se dogaja na tvoje koncu OŠOta...

mm888mb ::

So uredili, zakon 8-)

jype ::

Evolve je izjavil:

In zakaj bi rabil ipv6?
Tega nihče ne potrebuje, razen tistega, ki bi rad uporabljal storitve, ki so dostopne izključno prek IPv6.

SeMiNeSanja ::

jype je izjavil:

Evolve je izjavil:

In zakaj bi rabil ipv6?
Tega nihče ne potrebuje, razen tistega, ki bi rad uporabljal storitve, ki so dostopne izključno prek IPv6.

Zaradi takega pametovanja se še 100 let ne bomo znebili IPv4 na WAN-u.

Bakunin ::

a je jype zadel glavico na žebljico.

Čeprav so določeni servisi (vsaj tako pravijo za netflix, facebook,...) hitrejši oz. odzivnejši preko IPv6 kot preko IPv4 in se cena /24 IPv4 segmenta giblje med 2000-2500€, je le-ta še kar primarni IP protokol.

Ko bo uporaba/dodeljevanje IPv4 pričelo "R€S $tati" ISP, se bo pa plošča obrnila.

starfotr ::

Saj jih stane. Vzdrževati morajo 2 ločeni zadevi. Skrbeti za varnost na dveh koncih ipd. Vse to stane. Kupovati nove segmente, vendar to je naložba, katero lahko kadarkoli prodajo za enako ali več, kot so jo kupili, dokler bo v4 še živ.

Zaračunajo lahko v4, saj to že delajo na mobilnem omrežju. Statika v4 te stane kar precej. Na primer, moraš vzeti paket za cca. 30 eur, namesto onega za 10 eur, ker samo na dragem omogočajo statiko v4.

Smo še zelo zelo daleč od prevlade v6 in postopne ukinitve v4. Lahko govorimo o 20 letih brez težav. Ene države, tudi naše sosede, nimajo praktično nič v6. Večina naših operaterjev tudi nima nič. Večina mislim na operaterje, ne na absolutno številko naročnikov.

Na primer, telemach dodeljuje samo v4, enako vsi kablaši, telekom na LTE je nula od v6, A1 na celotnem mobilnem je nula. Skratka, že mi, kot država smo zadaj, kaj šele ostale države. In folk bi se šel mass IoT, 5G in podobne fore.

Velike firme,multinacionalke, tudi na IT področju, furajo samo v4.

SeMiNeSanja ::

Koliko let je že tega, kar so v LinkedIn (in še katerem velikem datacentru) IPv4 v celoti odpravili.

Verjetno ne zaradi 'modne muhe'?

V poslovnih omrežjih bo IPv4 na WAN strani postajal vse večja cokla, ampak marsikdo tega ne razume. Zato pa se tudi nič ne premakne.
Pa ne gre se za to, da je IPv6 'malenkost odzivnejši'. Pojdi se BGP, pridobi IPv4 PI adrese, če jih moreš.... itd.
Pa klasični 'problemček' z javnimi adresami. Koliko jih lahko dobiš na IPv4? Po kakšni ceni?

Treba bo določiti EoL datum za IPv4, sicer se ne bo NIČ spremenilo.
Ko bodo vsi IPv4 naslovi degradirani na nivo današnjih privatnih IPv4 naslovov (10.x.x.x, 192.168.x.x,...), se bodo zadeve hitro pošlihtale, saj na WAN strani praktično ne najdeš opreme, ki nebi podpirala IPv6 - vse je zgolj omahljivost odgovornih.

Izgovarjati se na 'kaj ti pa bo IPv6, saj nimaš kaj z njim', je podobno kot tisto o cepljenju otrok: kaj pa boš cepil, če te bolezni praktično ni več....
Razlika je le v toliko, da v enem primeru tvegaš življenje otrok, v drugem pa zaviraš razvoj. Intelektualni nivo ja pa isti.

darkolord ::

Primerjava med IPv6 in cepljenjem je skrajno neprimerna.

Po tvoji logiki recimo tudi zaviraš razvoj, če ne kupiš električnega avtomobila (čeprav uporabljaš primarno navaden avto, ker delaš pač dolge vožnje).

IPv6 je tehnologija, ki je tehnološko sicer dobra, je pa komercialno čisto popolna polomija. Zasnovali so jo inženirji, brez plana, kako naprej.

Dejstvo je, da v veliki večini situacij lahko IPv6 furaš samo vzporedno z IPv4, kar pomeni, da ti ni prav nič dela prihranjenega, temveč imaš samo še dodatno delo. Če imaš samo IPv4 pa še vedno čisto vse deluje. Odgovor "kaj ti bo to" je torej čisto na mestu.

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

Se sploh ne strinjam.

IPv6 lahko v celoti pokrije vse, kar svetovni splet potrebuje.

Edina polomija pri celi zgodbi je v tem, da nihče nima jajc, da bi rekel "Na dan X nehamo usmerjati IPv4 v WAN omrežjih".

Pridemo do zgodbe o kokoši in jajcu: ker ni definiranega dneva X se nihče ne pripravlja na dan X. Ker se nihče resno ne pripravlja na dan X, se nihče ne upa jasno definirati dan X.

Začaran krog, ki podpira lenobo tistih organizacij, ki še vedno niso implementirale IPv6, čeprav so tehnološko imele vsaj desetletje že vse potrebno na razpolago.

KER se ne ukine IPv6 routing, se dobesedno kaznuje vse tiste, ki SO implementirali IPv6, ker se juh sili vzporedno vzdrževati še IPv4 povezljivost. To ni morda tudi ena od oblik zaviranja napredka? Namesto, da 'utrjuješ' IPv6 implementacijo, se po nepotrebnem ukvarjaš še z IPv4.

Avtomobili? Jasno se bo tudi kdo našel, ki bo trdil, da električni avtomobili niso noben napredek. Vendar si spregledal bistvo: nimamo vsi hibridnih avtomobilov, ki bi vozili na elektriko in bencin, tako kot danes vsak količkaj spodobni router podpira tako IPv4 kot tudi IPv6!
Če bi vsi imeli hibridne avtomobile: koliko bi vozili na bencin? Toliko, kot je neobhodno potrebno! Vse ostalo pa bi prevozili na elektriko.

Skratka, sfalil si z primerjavo. Cepljenje je boljša primrjava, ker ima vsk na voljo OBE opciji!

darkolord ::

Cepljenje je slaba primerjava, ker tam dejansko delaš škodo. Tukaj se pa "škoda" dela samo v tem, da si užaljen, ker cel svet ne uporablja tistega, kar bi ti rad.

Če to imenuješ kaznovanje, bi pa ti raje "dobesedno" kaznoval vse tiste, ki imajo implementiran IPv4, pa je teh za kar nekaj velikostnih razredov več?

Tukaj ne gre za lenobo (čeprav je IPv6 v nekaterih pogledih precej (preveč) zakompliciran), temveč za skepso. V networkingu je veliko novih tehnologij, ki so sicer super in bi lahko močno izboljšale zadeve, pa na koncu propadejo iz enostavnega razloga, ker so premalo uporabljane in ni široke implementacije. Ko se velikokrat opečeš, raje malo počakaš, kot da vedno skočiš na prvi vlak nekam v neznano.

IPv6 ni že davno propadel EDINO zaradi tega, ker ga pushajo vsi večji HW in SW vendorji. Pa še vedno jim komaj uspeva.

Seveda nima pa nihče jajc nehati usmerjati IPv4, ker bi to bil strel v koleno (glavo), tako kot bi bil, če bi na primer OMV na bencinskih črpalkah nehal servirati naftne derivate in bi samo še elektriko.

Edino za Google ne bi bil presenečen, ker so pomoje edini dovolj usekani, da bi bili zmožni kaj takega.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

No, primerjava s cepljenjem ni primerna - on so many levels. Period. Kar se tiče domnevnega zaviranja razvoja zaradi vztrajanja na IPv4, to zagotovo ne drži. Zaenkrat je večina sveta še vedno v kapitalizmu. Ko bo IPv4 začel zavirat razvoj in pomembno negativno vplivat na dobičke lastnikov kapitala, se bo prehod na IPv6 zgodil bliskovito. Prav tako pri vztrajanju na IPv4 ne vplivaš pomembno na druge ljudi in podjetja, na svoje sosede, poslovne partnerje itd. (kot je to v primeru cepljenja), ampak se prav vsak lahko odloči za prehod na IPv6 kadar koli to želi. Infrastruktura obstaja in čaka na vsakega posameznika, na vsako gospodinjstvo, vsako podjetje.

Bi se pa dalo k temu prehodu pristopiti mehko: politično-strokovno bi se morali na mednarodnem (EU?) nivoju zmeniti, da je to v interesu in naložit Tier 1, 2 in 3 ISP-jem, da bi se pri routanju IPv4 prometa začelo dodajati mandatory delay. Recimo, na vsaki L3+ napravi se doda za IPv4 promet prvo leto npr. 1ms zakasnitve, drugo leto 2ms zakasnitve, tretje leto 4ms zakasnitve, četrto leto 8ms zakasnitve, peto leto 16ms zakasnitve... Preveč in prehitro? OK, kaj pa v inkrementih po dve milisekundi na leto: 2, 4, 6, 8, 10 ...?

Prepričan sem, da bi se podjetja začela v roku leta ali dveh hitro prestavljati na IPv6. Gospodinjstva pa morda kakšno leto kasneje. Ko bi zakasnitve prek Skypa in podobnih VoIP ter videoklicev začele postajat moteče, ko bi moteč začel postajat delay pri raznih multiplay igrah in morda celo streaming servicih, rešitev pa tako preprosta kot ustrezno konfiguriran IPv6 gateway, bi se prehod vsaj na javni IPv6 zgodil bliskovito.
- Hoc est qui sumus -

darkolord ::

Hm, ta predlog se mi zdi pa tako, kot da bi v bencin začeli dodajati vodo. Prvo leto 1%, potem 2% ... Dokler pač ne cuka dovolj, da poizdiš in kupiš električni avto.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Men se zdi bolj kot tisti, da morajo operaterji mobilne telefonije vsako leto mal znižat stroške gostovanja, dokler na koncu gostovanje ni enako poceni kot v domači državi...

Mislim, glej - saj se strinjam, da dekreti niso nikol dobri. Razen takrat, kadar so. Pogruntat pravo mero oziroma specifično situacijo, kjer dekret je na mestu, je mal tricky, priznam.

V temle primeru se v teoriji menda vsi strinjamo, da je IPv4 v javnih omrežjih že vsaj nekaj let (če ne kar celo desetletje) past its expiry date. Vsi, ki imamo kar koli resneje opravit z mrežami vemo, da IPv4 spremlja kar nekaj problemov, od pomanjkanja adres in NAT-a dalje, end-to-end povezljivosti in s tem povezane varnosti, raznih trikov, ki se jih morajo posluževat ISP-ji (npr. CGN - ki je hkrati tudi ujčkanje uporabnikov in prispeva k odlašanju s prehodom na IPv6), pa nenazadnje tudi bolj kompleksne routing tabele v primeru IPv4, če naštejem samo tiste ki mi ravno na pamet padejo. Skratka, vsi vemo, da bi zamenjat morali, ampak vsi se tega otepamo. Tu se strinjam s SeMiNeSanja.

Dekret (recimo na ravni EU) bi v tem primeru pomenil neko "moralno" razbremenitev ponudnikov in breme tega prevzame politika. Kar bi bilo v tem primeru prav, ker sicer noben ISP ne želi tvegati izpada dohodka zaradi kompliciranja stvari svojim odjemalcem. Dekret bi tu pomenil, da ni nobene konkurenčne prednosti za nobenega ISP-ja in to je by definition tisto, kar bi pravi politiki (državniki jim včas pravijo, za razliko od politikantov) morali storiti. V praksi pa vemo, da počnejo stvari predvsem zato, da bi bili izvoljeni še naslednji mandat - torej samo všečne poteze.
- Hoc est qui sumus -

SeMiNeSanja ::

Čak mal.... kaj je na WAN strani za navadnega uporabnika tako zelo 'zakompliciranega' pri IPv6?

Uporabljam ga že leta in mi ni jasno, kaj naj bi bilo tu tako zakompliciranega, da bi se mu rabil kdorkoli izogibati. V bistvu je celo enostavnejši od IPv4...le naslove si je težje zapomniti. Na koncu uporabnik itak ne ve, ali je neko povezavo vzpostavil na IPv4 ali IPv6, ker se za uporabnika nič ne spremeni.

Na interni strani mreže je zgodba druga, ampak če stvari poganjaš v dualstack, se v bistvu praktično nič ne spremeni. Zakaj potem bloditi in strašiti ljudi, da je 'zakomplicirano' če to ni?

Če je pa za ISP-je 'zakomplicirano'....pismu, dost žalostno, če nimajo ustreznega kadra, ki bi to obvladoval!

Če je za ponudnike spletnih strani preveč 'zakomplicirano' - ne boš verjel, ampak obstajajo strokovnjaki, ki se jih da najeti in mimogrede pošlihtajo kar je treba.

"Problem" oz. "Težavnost" IPv6 je en velik balon, ki ga napihujejo tisti, ki se izogibajo ugrizniti v 'kislo jabolko'. Pri tem to jabolko tudi približno ni tako kislo, kot mislijo.
No, mogoče je kislo, če imaš crap opremo....ampak to je potem že druga zgodba. J* ga - tudi opremo je treba znat kupovat!

imagodei ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Čak mal.... kaj je na WAN strani za navadnega uporabnika tako zelo 'zakompliciranega' pri IPv6?

Saj tole verjetno ni namenjeno meni?
- Hoc est qui sumus -

Bakunin ::

SeMiNeSanja je izjavil:

"Problem" oz. "Težavnost" IPv6 je en velik balon, ki ga napihujejo tisti, ki se izogibajo ugrizniti v 'kislo jabolko'.


Ker je to v resnici malina, a za razlikovanje tega niso dovolj sposobni. in potem je "jabolko" krivo. :-)

Mislim, da ti kar večina ISP v Sloveniji da IPv6, če zanj zaprosiš. TS ga na PPPoE že par let daje "by default", Arnes ga tudi daje, T-2 ter A1 moraš zaprosit. Za TM ne vem.


Ne strinjam se z raznimi delay na IPv4 promet, ker je to vtikanje v IP promet in ISP so "samo transport".

Stvar se bo hitro uredila sama po sebi - recimo v stilu Hrvaške, kjer en javni statični IPv4 mesečno stane 50€. :-)

Potem bodo ljudje dobro premislili, če RES rabijo tisti /26 IPv4, ki se routa k njim, a uporabljajo v resnici samo en IPv4 iz tega prefixa.

SeMiNeSanja ::

imagodei je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Čak mal.... kaj je na WAN strani za navadnega uporabnika tako zelo 'zakompliciranega' pri IPv6?

Saj tole verjetno ni namenjeno meni?

Nak, Darklord je nekaj govoril o tem, da naj bi bil IPv6 prekompliciran (ni rekel za koga).

Dokler IPv6 uporabljaš izključno za dostop do WAN, notranje omrežje pa 'ne pipaš', itak nimaš z IPv6 več dela, kot da 'obrneš stikalo', da ga 'omogočiš'. Ostalo gre takointako po SLAAC, se pravi praktično isti šmoren 'zahtevnosti' kot DHCP.

'Problemi' nastopijo šele pri bolj zahtevnih uporabnikih, ki bi radi v celoti eliminirali IPv4, prestavili vse VPN-e na IPv6,....po možnosti ko ISP na drugem koncu ne podpira IPv6, itd. itd.
Toda s temi problemi se običajno spopadajo tisti, ki se jim že malo sanja, kaj počno. Na najnižjem zahtevnostnem nivoju, npr. mikro podjetje, v bistvu nihče niti opazil nebi, če bi jim vklopil IPv6, a začuda bi vse delovalo...

Noja... pa router je dobro imeti takega, ki omogoča še kakšno drugo obliko ACL-ov, kot glupi port forwarding...ker tega pa res ne potrebuješ več (se pravi ena komplikacija manj!).

Bakunin ::

do sedaj nisem imel primera, da bi kdo v SI šel v celoti na IPv6. Večina ima lepo "dual-stack" in tako bo še vsaj 10+ let.
takšen je tudi plan...

PS: napredek IPv6 v .SI lahko spremljas tukaj

Bakunin ::

Če koga zanima

IPv6-only hosting
13:30 - 14:00

Peter Stevens
Mythic Beasts


Srečanje bo potekalo v torek, 14. maja 2019, v Tehnološkem parku Ljubljana (Tehnološki park 19, Ljubljana, stavba B)

Program SINOG 6.0 srečanja - 14. maj 2019

https://www.sinog.si/sinog/sinog6/progr...

starfotr ::

IPv6 se mora vpeljati tako, da folk sploh ne opazi spremembe.

Večina ljudi ima mobilni internet in doma wifi. Preko mobilnega omrežja bi že zdavnaj lahko naredili IPv6 only, pa veliki operaterji sploh ne podpirajo IPv6 na svojih mobilnih omrežjih. Kaj šele manjši, brez svoje infrastrukture.

Doma pa te ljudje tudi uporabljajo modem z routerjem od operaterja, ne spremenijo niti SSID, niti gesla, nič. Tudi tam bi vsem komot vklopili v6 in izklopili v4. Brez težav. Problem teh ljudi je, da spletne strani tipa 24 ur so samo v4 only. In tudi veliko drugih je istih.

Agonija z v4 se bo podaljšala, ko bodo vklopili CGN tudi na fiksnih lokacijah, tako se bo sprostilo več IPv4 naslovov in spet ne bo razloga za prekinitev tega starega protokola.

Problem operaterjev je sledeč, na primer T-2 podpira v6, vendar je narejen butasto za znoret, za normalnega uporabnika, ki samo uporablja wifi ali samo všteka kabel, je to čisto preveč zakomplicirano. Nekje, na nekaterih platformah ga pa sploh ne podpirajo. Primer: v6 imajo samo na bridge, ne dela v routing načinu, na wifiju ne dodeljuje v6 ipd. Na P2MP tudi ni v6, ravno tako ne na bitnem toku. To je preprosto šalabazarstvo in šparanje. Drugega ne morem reči v letu 2019.

darkolord ::

SeMiNeSanja je izjavil:

imagodei je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

Čak mal.... kaj je na WAN strani za navadnega uporabnika tako zelo 'zakompliciranega' pri IPv6?

Saj tole verjetno ni namenjeno meni?

Nak, Darklord je nekaj govoril o tem, da naj bi bil IPv6 prekompliciran (ni rekel za koga).

Dokler IPv6 uporabljaš izključno za dostop do WAN, notranje omrežje pa 'ne pipaš', itak nimaš z IPv6 več dela, kot da 'obrneš stikalo', da ga 'omogočiš'. Ostalo gre takointako po SLAAC, se pravi praktično isti šmoren 'zahtevnosti' kot DHCP.

'Problemi' nastopijo šele pri bolj zahtevnih uporabnikih, ki bi radi v celoti eliminirali IPv4, prestavili vse VPN-e na IPv6,....po možnosti ko ISP na drugem koncu ne podpira IPv6, itd. itd.
Toda s temi problemi se običajno spopadajo tisti, ki se jim že malo sanja, kaj počno. Na najnižjem zahtevnostnem nivoju, npr. mikro podjetje, v bistvu nihče niti opazil nebi, če bi jim vklopil IPv6, a začuda bi vse delovalo...

Noja... pa router je dobro imeti takega, ki omogoča še kakšno drugo obliko ACL-ov, kot glupi port forwarding...ker tega pa res ne potrebuješ več (se pravi ena komplikacija manj!).
Če hočeš IPv6-only, se zadeve zakomplicirajo. Če predlagaš, da se routanje IPv4 ukine, je potem smiselno razmišljati o IPv6-only omrežjih.

Za samo vklopiti IPv6 na WAN je sicer res enostavno, ampak samo od tega tudi nimaš kaj dosti. Delež prometa po IPv6 se bo povečal, ne bo se pa s tem IPv4 še ukinil.

Zgodovina sprememb…

SeMiNeSanja ::

darkolord je izjavil:


Za samo vklopiti IPv6 na WAN je sicer res enostavno, ampak samo od tega tudi nimaš kaj dosti. Delež prometa po IPv6 se bo povečal, ne bo se pa s tem IPv4 še ukinil.

Zato pa sem zagovornik dneva X, ko se bo končala ta IPv4 potuha na WAN.

Interno mi je pa čisto vseeno, če še 100 let furajo IPv4, da se ne izgovarjajo, da imajo še stare tiskalnike in nevem kako IoT kramo, ki ne podpira IPv6.

Za ostalo pa obstajajo 4to6 in 6to4 gatewayi. Kako vraga pa mislite da (silom prilike) delujejo omrežja, ki so dejansko že lep čas brez IPv4?

starfotr ::

Najboljši je native dual stack ali IPv6 only (native) + CGN IPv4. Vse ostalo štrikanje ni ok po mojem mnenju.

SeMiNeSanja ::

Jaz že 8 let dual stack laufam.

V tem času sem imel kup takih in drugačnih preglavic z različnimi heci, ki jih beta verzije firmware-a na firewall-u prinašajo (za razliko od običajnih uporabnikov sem praktično ves čas na beta verzijah).

Kljub vsem tem preglavicam, pa tudi slučajno nebi rekel, da je treba IPv4 čim dlje držati pri življenju. Ravno nasprotno. Prej se bo iztekel, bolj resno bodo tudi proizvajalci jemali podporo za IPv6.

Bakunin ::

Ne vidim razloga, da dual-stack ne bi bil prava izbira še za 10+let.

Ko bodo ipv4 pooli pri ISP pošli in bodo primorani kupovati IPv4 ali nove CGN škatle, se bo strošek prevalil na uporabnika in šele takrat se bo janez novak premaknil. :)

In ja - CGN škatle niso poceni in predstavljajo delay v transportu.

darkolord ::

Če smo čisto iskreni, bi pa lahko sprostili še nekaj "A klas" (ameriška vojska jih ima "malo" preveč), morda pa celo "E klaso", ki je "reserved for future use" (kaj pa je to, če ne future use?), in bi s tem še za precej časa podaljšali življensko dobo uporabnosti IPv4.

Zgodovina sprememb…

Miha 333 ::

V bistvu je začaran krog. Vsak želi še vedno biti dosegljiv na IPV4. In dokler je tako, IPV6 ne rabi. Poleg tega so se predhodno dodeljeni IPv4 subneti začeli vračati v pool (npr. HP je vrnil oba svoja /8 subneta, 15.x.x.x in 16.x.x.x, s katerima sedaj upravlja ARIN).

Vzdržujem omrežja za nekaj velikih podjetij. In mi zaenkrat na misel ne pride, da bi si kompliciral življenje z IPV6.

pegasus ::

Kompliciral? Z IPv6 si ga boš kvečjem olajšal. IPv4 je tisti, ki je zakompliciran.

Miha 333 ::

Ja, če postavljaš iz nule. Če pa že vse lepo teče na IPv4, pa je najenostavneje tako pustiti.

Dr_M ::

Zdele en par dni studiram, kako bi spravil ipv6 na domace omrezje (cca 15 naprav, plus do 15 gostov obcasno, nic posebnega), pa vec kot berem o tem, manj mi je jasno. Sicer sem ze veckrat sel to studirat, pa sem vedno po kaksnem tednu obupal. Prebral en kup clankov, ampak nikjer ni nic za enga zacetnika, ki prvic dela s tem.
Se mi zdi, da na ipv6 gleda tudi vecina drugih ljudi (tudi tisti z bistveno vec znanja, kot ga imam jaz), prevec komplicirano in se posledicno drzijo ipv4 kot pijanec plota.
Zatakne se na zacetku, ce dobim na router ipv6, kaj dobijo lokalne naprave na mrezi? Problem je, ker ne morem probat, ker me bodo ostali v hisi zivega pozrli, ce net ne bo delal.
Na ipv4 se lahko igram, ker imam lahko dve pppoe seji, na ipv6 samo eno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SeMiNeSanja ::

Ni tako grozno.
Takointako vsaka naprava, na kateri 'omogočiš' IPv6 samodejno dobi Link Local naslov (FE80::...), tako da načeloma že preko tega potem lahko med seboj komunicirajo znotraj lokalnega omrežja.

Če ti je ISP dodelil IPv6 naslove, lahko na routerju skonfiguriraš DHCP tudi za IPv6 javne naslove. Je pa v tem primeru dobro preveriti, kako deluje router, da ne bo na koncu prepuščal 'preveč' prometa na noter. Na IPv4 ne gre nič na noter, če nisi naredil port forwarding. Pri IPv6 gre vse noter, če ne postaviš ustreznih firewall pravil.

Načeloma drugače v lokalnem omrežju niti ni nekih hudih razlik v primerjavi z IPv4. S temi se bi srečal šele pri DHCP rezervacijah. Celo DNS je praktično isti šmoren, le da kreiraš AAA zapise namesto A zapisov (tipično domače omrežje nima DNS strežnika).

Skratka.... na dveh napravah poleg IPv4 omogoči IPv6, poglej z ipconfig katere naslove imata, pingaj po IPv6 naslovih.
Dokler nimaš definiranega IPv6 prehoda (tega definiraš na routerju in ga ta oglašuje naokoli) ti IPv6 zagotovo ne bo ničesar motil na omrežju. Sploh pa ne more motiti računalnikov, ki nimajo 'vključenega' IPv6.

Torej... strah je odveč. Tudi če je strah prisoten...v skrajnem primeru se z IPv6 lahko igraš na ločenem segmentu/ podomrežju ali VLAN-u.

Nekje pač začneš in potem vidiš, da vse skupaj le ni taka groza....

Bakunin ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IPv6 (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
36386788 (4803) Klemen86
»

IPv6 na mobilnih operaterjih z Apple-om

Oddelek: Omrežja in internet
252524 (1989) starfotr
»

Tudi ameriški ARIN skoraj brez naslovov IPv4

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4320810 (11408) Gapi
»

par osnovnih vprašanj o IPv6

Oddelek: Omrežja in internet
224591 (3610) x.sci
»

Naslovov IPv4 zmanjkuje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5117617 (15409) JanZorz_go6

Več podobnih tem