» »

Kazen iz tujine (Italija)

Kazen iz tujine (Italija)

1
2
»

MikiVidi ::

Ja dobil sem iz Bologne tri kazni vožnja po peš/bus coni. Za njih terja neka firma, dopis v angleščini. Za kazen s popustom, plačilo v petih dneh pa piše da so notri tudi stroški vsega skupaj (ni točno specificirano kaj koliko stane). Kakor razumem, da če se sedaj oni odločijo zadevo peljat preko Celjskega sodišča (edini način da mi izterjajo, če ne grem v Italjo), ker mi niso poslali v Slovenščini mi še vedno pripada možnost plačila znižane kazni?

d0rK ::

Jaz nisem na koncu plačal ničesar ker ni moja kazen. Debil ki je naredil prekršek se pa ne javlja več. Case closed.

Če bodo vztrajali bom plačal pod enakimi pogoji kot italjan. 30 posto popusta in brez dodatnih stroškov.

A si dobil samo en dopis ali tudi že kakšne opomine?

d0rK ::

Prvi dopis, 2x, ker je butelj 2x zapeljal v no-go cono. Brez opominov.

Ampak kot pravim, v italijo lep cajt ne bom hodil zaradi tega. Bi pa praktično takoj plačal, če bi poslali kazen brez nekih brezveznih birokratskih dodatkov. Glih da se mi državi izogibati zaradi 100eur.

c3p0 ::

Je tu kdo, ki je dejansko ignoriral dopis za 50€ radarja iz Avstrije in na koncu plačal "v živo"?

Zlahka ignoriram, ne vem pa koliko bo za plačat, če me kdaj ustavijo in terjajo.

d0rK je izjavil:

Prvi dopis, 2x, ker je butelj 2x zapeljal v no-go cono. Brez opominov.

Ampak kot pravim, v italijo lep cajt ne bom hodil zaradi tega. Bi pa praktično takoj plačal, če bi poslali kazen brez nekih brezveznih birokratskih dodatkov. Glih da se mi državi izogibati zaradi 100eur.

Meni gre tudi na k... Tako kot je Lakotnik napisal ali naj jim še rogličke častim. Se mi zdi da je občinska mafija outsuorcala izterjatev... Ja itak pač me ne bodo nekaj časa videli.

St235 ::

c3p0 je izjavil:

Je tu kdo, ki je dejansko ignoriral dopis za 50€ radarja iz Avstrije in na koncu plačal "v živo"?

Zlahka ignoriram, ne vem pa koliko bo za plačat, če me kdaj ustavijo in terjajo.

Ce govorimo o raznih redarjih in obcinaskih stosih potem tega policija niti nima v evidenci.

St235 je izjavil:

c3p0 je izjavil:

Ce govorimo o raznih redarjih in obcinaskih stosih potem tega policija niti nima v evidenci.

To se pravi, če prav razumem je po novi evropski direktivi edino pravilen način, za tistih 6-7 primerov za katere sploh lahko pridobijo tvoje podatke, da predajo na celjsko sodišče?

St235 ::

Če gre za prekrškovni postopek potem je to edini pravilen način (poleg tega da ti zaračunajo na licu mesta).

Pazit pa treba, ker večina teh zadev odpade na rzne redarske in občinske zgodbe, kjer gre za odškodninske (in ne prekrškovne zadeve). Tam pa so v igri civilne tžbe in mednarodne izterjave, ki nimajo nič s policijo.

tureavanture ::

Pozdravljeni.
Danes sem prejel v slovenščino prevedeno kazen (130e) iz Italije (izterjalec podjetje Nivi), kjer piše da je v letu 2018 moja mama, ki je sedaj že pokojna, na avtocesti peljala skozi cestninski blok in ne plačala cestnine. Navedene so tudi registrske oznake, avto je sedaj v moji lasti. Kaj storiti v tem primeru?

lp

Zgodovina sprememb…

redtech ::

Nevem pošlješ mu kopijo mrliškega lista, saj nisi ti naredil prekrška, da bi tebe terjal.

Dennis88 ::

Kazen po petih letih?

PINki ::

Od tega Nivija sem dobil jaz "kazen" iz leta 2015 za neplacilo cestnine 2,64€... seveda so zraven nabili neke njihove stroske za 28€. Poslali so mi po navadni pošti. Prebral in vrgel v koš.

Senitel ::

A so koga tile Nivi-jevci že poskušali kar direktno guljufat? V mojem primeru so mi po petih letih začeli pošiljat eno google translated sranje češ, da nisem plačal neke cestnine in da je vhodna cestninska postaja neznana. Imam pa izpisek iz kreditne kartice, ki jasno pravi, da je bila tega dne na izhodni cestninski postaji cestnina plačana. Da niti ne omenjam, da je znesek cestnine v vsakem dopisu drugačen in sega od ~4€ pa do ~90€ in da prihaja na napačen naslov.
Zdej ker zgleda ne mislijo nehat, niti se ne odzivajo... Ali obstaja kakšen pravni mehanizem kamor se tak scam prijavi?

Meni so poslali ene tri dopise. Sproti mečem v koš.

Pithlit ::

PINki je izjavil:

Od tega Nivija sem dobil jaz "kazen" iz leta 2015 za neplacilo cestnine 2,64€... seveda so zraven nabili neke njihove stroske za 28€. Poslali so mi po navadni pošti. Prebral in vrgel v koš.

Zastaralni rok v Italiji je 5 let. Pri nas pa 2. Tko da se to gladko ignorira. Drugače pa velja zastaralni rok v državi kjer prebiva prekrškar.

Se je ta Nivi potrudil mi poslati kazen (ja, po navadni pošti) 5 let in 2 meseca po prekršku... baje nisem avtoceste plačala, ne vem sicer kako (ne spomnim se da bi se nasilno peljala skozi rampo... pa pol avto popravljala). Jaz pa sem se potrudila te zakone razumet.
Life is as complicated as we make it...

delavec44 ::

Pithlit je izjavil:

ne vem sicer kako (ne spomnim se da bi se nasilno peljala skozi rampo... pa pol avto popravljala).

Citiram iz drugega foruma:
Sicer je pa sistem tako narejen, da ko po parih poskusih ne uspeš plačat se ti rampa vseeno odpre, te poslika in ti imaš, če se ne motim teden dni časa da plačaš.

delavec44 je izjavil:

Pithlit je izjavil:

ne vem sicer kako (ne spomnim se da bi se nasilno peljala skozi rampo... pa pol avto popravljala).

Citiram iz drugega foruma:
Sicer je pa sistem tako narejen, da ko po parih poskusih ne uspeš plačat se ti rampa vseeno odpre, te poslika in ti imaš, če se ne motim teden dni časa da plačaš.

Beats me. Bom verjela. Ker mi to pač očitno ni blo dost vredno da bi mi v spominu ostalo iz avgusta 2018.

ThinkPad ::

Rok zastaranja je v ITA za neplačilo cetnine 10 let in ne 5.

Večina AC je zaprtega tipa, imajo pa v okolici Milana tudi odprti sistem, kjer ni ramp, plačati moraš prek neta v 14 dneh.
Jaz sem dobil kazen iz leta 2019 in se ne spomnim, kaj je bilo, sem se pa gotovo peljal skozi postajo, ki jo navajajo v kazni. Lahko, da je bila rampa odprata, kar sicer težko doživiš. Kolegu npr. pa ni potegnila nobena kartica in po pregovarjanju preko nerazločnega mikrofona na postaji so mu potem rampo odprli.

Za cestnino okrog 10€ je zdaj ves strošek že čez 90€ in pošta roma v koš, saj ni priporočena pošiljka. Poleg tega naj bi naše sodišče, ki se ukvarja z izterjavami iz tujine, avtomatsko zavrglo vse zahtevke, kjer je osnovna kazen pod 70€...

Sicer pa je Nivi firma ravno za take zadeve...

gruntfürmich ::

tudi jaz dobil kazen za AC v italiji iz NIVI-ja po 5-h letih, ampak upravičeno, ker res na enem odseku nisem plačal cestnine ker jim sistem ni delal in so nas kar spuščali brez listka, in potem na naslednji postaji sem jim to povedal in so me prav tako spustili naprej.

ampak nisem vedel da je treba potem od doma plačati.

in če ne plačaš, dobiš po navadi položnico za celoten odsek, kar je v mojem primeru 80EUR namesto 5EUR kolikor bi bilo plačilo cetnine na licu mesta. skupaj je položnica okoli 130EUR.

in piše, da če ne plačam bodo izterjali. in dvomim da ne bodo uspešni, ker smo v EU. dobil pa sem že 2 pošti.

seveda sem napisal pritožbo in podal razloge, ampak iz mojega maila ni prispela pošta k njim, zato sem čez 1 mesec poklical in se mi je javila prijazna uslužbenka, ki sem ji potem lahko poslal email iz mojega službenega maila. in potem je rekla da bodo preučili zadevo.

od tega telefonskega pogovora je že recimo 1 mesec...

bomo videli.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Tidule ::

Pithlit je izjavil:

PINki je izjavil:

Zastaralni rok v Italiji je 5 let. Pri nas pa 2. Tko da se to gladko ignorira. Drugače pa velja zastaralni rok v državi kjer prebiva prekrškar.

V Slo je rok za zastaranje PREGONA 2 leti, rok za izterjavo prekrška je dve leti od pravnomočnosti, civilne terjatve pa imajo izvršilni rok 10 let od prvnomočnosti.

Tidule je izjavil:

Pithlit je izjavil:

PINki je izjavil:

Od tega Nivija sem dobil jaz "kazen" iz leta 2015 za neplacilo cestnine 2,64EUR... seveda so zraven nabili neke njihove stroske za 28EUR. Poslali so mi po navadni pošti. Prebral in vrgel v koš.

V Slo je rok za zastaranje PREGONA 2 leti, rok za izterjavo prekrška je dve leti od pravnomočnosti, civilne terjatve pa imajo izvršilni rok 10 let od prvnomočnosti.

Aha. Daj povej še da če v dveh letih ne začnejo s postopkom izterjave lahko 'grozijo' do onemoglosti. Samo neka pisemca, pa četudi od Matoz-a, niso dovolj.

Torej, v grobem, 2 leti imajo cajt sprožit uradne postopke (samo opomin ni dovolj) da imajo potem še 10 let časa zadeve dejansko iztožit.

Pa še enkrat, velja tudi za italijanska pisemca. Nekateri bodo pač plačevali (mimogrede, Nivi poda možnost tudi plačila dejansko prevožene ga odseka AC...)

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Clevek te vljudni dopolni in potem seveda ne zamudis prilike da izpades zelo zelo neumno. Najprej si razcisti kaj prekrskovni pistopki in kaj so civilni. Potem pa sanjaj o rokih dalje.

Tidule je izjavil:

Clevek te vljudni dopolni in potem seveda ne zamudis prilike da izpades zelo zelo neumno. Najprej si razcisti kaj prekrskovni pistopki in kaj so civilni. Potem pa sanjaj o rokih dalje.

Jaz sem si. Nivi pač po petih letih neaktivnosti nima nobene pravne podlage za kakorkoli ukrepat. Niti po dveh. Ja, lahko me grejo tožit za tistih slabih 8€. Tko kot me lahko ti greš tožit ker sem prizadela tvoja čustva s tem (in prejšnjim) postom. Kam zelo daleč pa ne bo noben od vas prišel s tem početjem. Zna se celo zgoditi da vam kakšen sodnik kazen naloži zaradi takega početja... se je že dogajalo.

No sej nivi drugače to dela zato ker se bo tistih par procentov folka ustrašilo in enostavno plačalo karkoli jim v pisemcu naložijo. Tko kot se mogoče kdo tebe ustraši ko strokovno nekoga low key označiš za idiota (ponavadi je tvoj argument sicer na nivoju "jaz vem").

c23po ::

Sedaj, ko sta se v grobem dogovorila bi bilo OK, če bi tudi nam, bedakom, razložila kdaj prekršek postane civilni postopek in kdaj italijanski listki definitivno zastarajo.
Računalniki nimajo spominov.

c23po je izjavil:

Sedaj, ko sta se v grobem dogovorila bi bilo OK, če bi tudi nam, bedakom, razložila kdaj prekršek postane civilni postopek in kdaj italijanski listki definitivno zastarajo.

Za točne zastaralne roke v Itl boš moral preštudirat njihovo zakonodajo. Glede ločevanja med civilnim in prekrškovnim postopkom pa je treba ločit med tem na podlagi česa je bil postopek začet. Praviloma (kljub drugačne nakladanju Pithlit) zadeve ne prehajajo med ednim in drugim. Kaj točno je v katerem primeru je nemogoče vedet brez konkretne pravne podlage. Tipično gre za prekrškovne zadeve takrat, ko zadevo obravnavajo prepresivni organi posameznih držav na podlagi prometne zakonodaje (če govorimo o prometnih prekrških). Za civilno pravne delikte pa gre v situacijah, kjer je na drugi strani tožnik oseba zasebnega prava, ki lahko opravlja tudi koncesionarno dejavnost. Tipičen primer tega so recimo parkirišča na hrvaškem.

Povsem tretja zadeva pa je potem izterjava. Roki za izterjavo glob (prekrški) so bistveno drugačni kot roki za izterjavo dolga (civilno pravni postopek). V primeru Slovenije je razlika 2 leti za prvo in 10 let za drugo.

Zato so neka pavšalna nabijanja, da ti nikjer nihče nič ne more po petih letih, lep odraz omejenosti duha tistega ki take neumnosti ven meče. Še posebej ko je boleče evidentno, da taisti nakladač niti pod razno ne razume razlike med posameznimi postopki, niti zakaj je za obravnavo nekega pisanja to pomembno.

Pravila čezmejne obravnave prekrškov so določena na nivoju EU (prekršek nad 70 eur, postopek se preda državi prebivališča, ki obdrži tudi globo). Civilno pravne zadeve pa se rešuje z mednarodno izterjavo, ki mora prav tako potekat preko SI sodišča. Je pa treba tukaj pazit, ker SI sodišče dobi zadevo v obravnavo po tem, ko je v tujini že pravnomočno zaključena.

Pod črto je velika večina (da ne rečemo kar vse) totalen bullshit in ribarjenje v kalnem, kjer računajo na naivnost ljudi. Ampak ne glede na to, je treba bit na taka pisanja pozoren. Kritična sta dva elementa - ali je v neki fazi vključeno SI sodišče ter ali ima posameznik v državi, kjer je prišlo do postopka premoženje. Če je v igri eno ali drugo, potem lahko ignoriranje pisanj postane zelo drago.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Veliko besed za povedat praktično isto kot jaz. Čestitke.

c23po ::

Objektivno gledano bi težko zadevo razložil z manj besedami. Prispevek bo vreden linkanja, ko se spet javi kakšna Bakijeva žrtev.
Torej: nekaj smo se naučili. Hvala!
Računalniki nimajo spominov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c23po ()

delavec44 ::

Mene čudi, da Pithlit misli, da govori praktično isto kot Tidule. Nekdo tu nekaj ne razume ali pa trola.

no, jst po postih obeh avtorjev vem praktično enako kot prej.

ah kurc, včiraj sem plačal kazen. poslali so še 3-ji opomin.

So si najdli (Nivi spa) agencijo za izterjavo še v Sloveniji.
 EOS KSI dopis

EOS KSI dopis

Ve kdo ali pošljejo priporočeno pošto? Slika je iz neke fb skupine.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kazen iz Italije po enem letu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10516969 (757) gruntfürmich
»

kazni iz tujine? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7017675 (2438) BadgerSkin
»

Kazen (radar) v Avstriji, kjer nisem bila (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9329894 (22531) Mare2
»

Kazen iz Španije (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13033013 (28319) mihec87

Več podobnih tem