» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
517 / 831
»»

kriptobog ::

matobeli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

To, da nekdo placa za isto stvar ali storitev vec, ni fer. Fer je, da za stvar in in storitve vsi placamo enako. Ampak mi smo drzava socialkarjev in je treba vse, ki so nekaj naredili v zivljenju, kaznovati z visjimi davki.

Recimo poinvestirali nekaj kovancev gor in dol, uvozili nekaj neuporabnih testov ali pa postavli nek glup sistem ki so ga boomerjem, ki nimajo pojma o čem se gre, zaračunali premium. Ali pa morda dobil en šiht plačan pri državi drug šiht pa privat...

Da ne bo slučajno pomote da se govori o podjetnikih ki imajo zaposlene, izdelujejo zadeve in nasploh dvigujejo standard v sloveniji.

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend. Torej jih je treba kaznovati? Ze tako se jih kaznuje pri placilu vrtca recimo, in se marsikje drugje.

LeQuack ::

A nima nekdo tiste aplikacije/spletne strani, kjer lahko preverja če je bila nepremičnina že kdaj na neti in za koliko?
Quack !

matobeli ::

Samo za tiste ki jih spremlja.

Ok in kakšno je stanje?
Quack !

zavajon ::

LeQuack je izjavil:

Ali pa tale, kako bi naj to delovalo?
"Skupni nakup stanovanja. Stanovanje bi bilo investitorjevo, z mojo dosmrtno pravico bivanja v stanovanju."
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

Taki modeli po svetu delujejo. Seveda pa je odvisno od starosti "partnerja".
Problem nastane, če upravičenec predolgo živi.
Pred par leti je bil prispevek o enem Francozu, ki je prodal svojo hišo z dosmrtno pravico bivanja v njej, a živel 120 let.
Lastnika so vprašali, kako se je počutil, ta je dejal, da se je že zdavnaj sprijaznil s tem, da ni šlo za dober nakup, a da je privoščil onemu dolgo življenje.

feryz je izjavil:

Luknja v Mostah ne more biti 450 jurjev vredna.

Če bi bile Moste predmestje Dunaja, res ne bi bila toliko vredna. A ker so predmestje Ljubljane... :))

Telbanc je izjavil:

Letos slovenci sigurno ne bojo več na prvem mestu, po kupljenih nepremičninah na hrvaškem. :D

Zakaj pa ne? Saj so se bojda zelo podražile. Dražje je, Slovenc raje kupi... ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

Mato989 ::

Dobro to z dosmrtnimi pravicami bivanja not itd... je malo too much, ampak tole da pa daš recimo nek znosen denar in ti pač prodajalec biva še 2 leti je pa potencialno ok... če ti znese seveda.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

kriptobog je izjavil:

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend.

Če ga socialec podeduje tudi. A kaznujemo uspešne prednike in ker se enemu zalomi gre cela rodbina v pozabo? To pa res ni fer, na dolgi rook so bili uspešni.

Telbanc ::

matobeli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend.

Če ga socialec podeduje tudi. A kaznujemo uspešne prednike in ker se enemu zalomi gre cela rodbina v pozabo? To pa res ni fer, na dolgi rook so bili uspešni.

Če maš flet in vikend nisi socialec. Ampak "kulak".
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Ubistvu večina Slovencev je nepremičninskih magnatov. Mislim da je nekje 200+ milijard v nepremičninah.
Quack !

PersonaRuda ::

LeQuack je izjavil:

Mislim da je nekje 200+ milijard v nepremičninah.

Drži. In malo več kot polovica vseh nepremičnin predstavljajo stanovanja.

Skok vrednosti nepremičnin pred uvedbo davka

V Levici bi višino davka na nepremičnine vezali tudi na materialni status lastnika. Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji poskočila na 250 milijard evrov.

Leta 2018, ko je nepremičninski davek načrtovala vlada Marjana Šarca, je bila njihova skupna vrednost 123 milijard evrov. Glavnino vrednosti vseh nepremičnin - 54 odstotkov - predstavljajo stanovanjske nepremičnine.

https://www.delo.si/novice/slovenija/ne...

Zgodovina sprememb…

matobeli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Socialcu bomo vzeli socialno in ostale subvencije in mu nabili davek na nepremicnino. Da bomo enaki :D

Utk ::

V Levici bi višino davka na nepremičnine vezali tudi na materialni status lastnika.

Normalno. Pa ceno kruha tudi.

matic492 ::

kriptobog je izjavil:

Socialcu bomo vzeli socialno in ostale subvencije in mu nabili davek na nepremicnino. Da bomo enaki :D

Sej to bi bilo edino pravično, če nekdo podeduje flet od staršev in je na socialni podpori, mora pač prodat flet in živet od tega, dokler si ne zrihta službe, zakaj bi ga morali mi subvencionirat, če ima par deset ali sto jurjev v nepremičnini.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Jaz pa ne vem kaj ima stanovanje s tem. Če lahko dela, ne rabi dobit niti v enem niti drugem primeru nič (razen tistih nekaj mesecev, ki ti pripadajo po zavarovanju za brezposelnost).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Jaz pa ne vem kaj ima stanovanje s tem. Če lahko dela, ne rabi dobit niti v enem niti drugem primeru nič (razen tistih nekaj mesecev, ki ti pripada po zavarovanju za brezposelnost).

No sej to, pač ne dobi nič, sej malo se zajebavam, ker kolikor jaz vem že danes ne dobiš socialne podpore, če imaš nepremičnino v lasti.

Seveda dobiš, samo če je nimaš, dobiš še več.

Preveč se komplicira, spet kaj nekdo ima da dobi... preprosrto noben ne dobi nič, imaš sorodnike da ti pomagajo če nočejo ali ne morejo pa karitas...

Drugač greš pa na Ptuj in živiš ko kralj.

nejc_nejc ::

Torrent ::

kriptobog je izjavil:

matobeli je izjavil:

kriptobog je izjavil:

To, da nekdo placa za isto stvar ali storitev vec, ni fer. Fer je, da za stvar in in storitve vsi placamo enako. Ampak mi smo drzava socialkarjev in je treba vse, ki so nekaj naredili v zivljenju, kaznovati z visjimi davki.

Recimo poinvestirali nekaj kovancev gor in dol, uvozili nekaj neuporabnih testov ali pa postavli nek glup sistem ki so ga boomerjem, ki nimajo pojma o čem se gre, zaračunali premium. Ali pa morda dobil en šiht plačan pri državi drug šiht pa privat...

Da ne bo slučajno pomote da se govori o podjetnikih ki imajo zaposlene, izdelujejo zadeve in nasploh dvigujejo standard v sloveniji.

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend. Torej jih je treba kaznovati? Ze tako se jih kaznuje pri placilu vrtca recimo, in se marsikje drugje.

To je pač plačilo za luksuz. Tisti, ki ima vikend nekje v Halozah, bo pač plačal tako malo, da niti omembe ni vredno, medtem ko tisti, ki je iz LJ in ima še 4 "vikende" v LJ, pa naj mastno plača za ta luksuz, ker s tem povzroča nevzdržno stanje na nepremičninskem trgu. No, razen če ta stanovanja oddaja. Pri plačilu vrtca se enako kaznuje tiste, ki nimajo nobenih nepremičnin. Kaj je point tega?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

No, vidim da je folku le kapnalo, da je treba prazne nepremičnine, ki visijo ko kup nesreče prazne in osamljene obdavčit .....8-)

Hrvati so to že pogruntali..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

nejc_nejc ::

Telbanc je izjavil:

No, vidim da je folku le kapnalo, da je treba prazne nepremičnine, ki visijo ko kup nesreče prazne in osamljene obdavčit .....8-)

Hrvati so to že pogruntali..

drgač bi bankrotiral
in isto bo pri nas

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Relebus4 ::

matic492 je izjavil:

Temu se reče realnost, zakaj bi začel z nizko ceno, razen če nujno rabiš denar. Tisti, ki dajo 2x previsoko ceno pač ne rabijo prodat in jim dol visi.

Sicer kolikor jaz poznam pogodbe, je vedno še neka gotovina zraven ali pa "30 jurjev za pohištvo", tako da tele prodajne cene tudi niso 100% realne. Ker imamo slovenci itak davčno utajo v krvi, utajamo še tista 2%.

Relebus4 je izjavil:

Seveda je zajeb in nateg, navadno izkoriščanje in nategovanje dementnih upokojencev, kar dviga cene nepremičnin, fuj.

Lol, ja, ker upokojenci so zlo kreditno sposobni.

Ravno upokojenci največ "nategujejo", ker imajo v lasti največ nepremičnin.

Upokojenci imajo denar, lih včeraj sem eno staro mamo v parku slišal ko je šla mimo in se je pogovarjala po telefonu "Katero hišo naj vzamem, a uno za miljon pa pol z bazonom, al nej bazen sama delam al kaj.". Problem je velika diskrepanca med premoženjem starejše in mlajše generacije. Kako to reševati pa je debata za 10 ur najmanj.

Ravno upokojenci največ "nategujejo", ker imajo v lasti največ nepremičnin.

Tudi to drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Relebus4 ()

Relebus4 je izjavil:

debata za 10 ur najmanj.

Try 517 strani rajš :))

Relebus4 je izjavil:

Upokojenci imajo denar, lih včeraj sem eno staro mamo v parku slišal ko je šla mimo in se je pogovarjala po telefonu "Katero hišo naj vzamem, a uno za miljon pa pol z bazonom, al nej bazen sama delam al kaj.". ............

Itak da majo, sploh uni, ki terajo Eurospin vsak dan.

Torej, če se vrnemo k hrvatom in potegnemo analogijo z nami. U bistvu na vrhuncu cen nepremičnin so sprejeli večjo obdavčitev nepremičnin in zaj bojo pobirali smetano, tud od glupih slovenčkov. Tud pr nas bo nekej podobnega, pač počakalo se je, da folk skešira, in zaj se bo pobiralo. Če bi hrvati obdavčili prej, verjetno ne bi blo tazga prometa, isto velja za nas. Upam da ste kupili čim več vikendov in fletov, apartmajev, ki so zaj prazni......to bo zaj na udaru in ne penziči.

Zgodovina sprememb…

Telbanc je izjavil:

Torej, če se vrnemo k hrvatom in potegnemo analogijo z nami. U bistvu na vrhuncu cen nepremičnin so sprejeli večjo obdavčitev nepremičnin in zaj bojo pobirali smetano, tud od glupih slovenčkov. Tud pr nas bo nekej podobnega, pač počakalo se je, da folk skešira, in zaj se bo pobiralo. Če bi hrvati obdavčili prej, verjetno ne bi blo tazga prometa, isto velja za nas. Upam da ste kupili čim več vikendov in fletov, apartmajev, ki so zaj prazni......to bo zaj na udaru in ne penziči.

Zdaj sem šel googlati, ker nisem vedel da imajo Hrvati letni davek na nepremičnine. Predvsem me je zanimalo, ker en apartma (50-70 m2) stane od 180.000€ - 250.000€. Hiša ob morju s 120 m2 pa nekje 450.000€ - 600.000€. Pišem za novogradnje. No pa poglejmo kako izgleda njihov davek:

Porez na kuće za odmor

Porez na kuće za odmor iznosi 0.66 do 1.99 eura po četvornom metru korisne površine, a plaća se godišnje

Ako ste vlasnik kuće za odmor (zgrade, dijela zgrade ili stana koji koristite povremeno ili sezonski), godišnje plaćate porez na kuće za odmor.

Porez iznosi od 0.66 do 1.99 eura po četvornom metru korisne površine, ovisno o odluci općine ili grada u kojem se kuća nalazi.

Torej največ 2€ znaša ta davek po m2. Torej za apartma, kateri stane recimo 200.000€, plačaš letno največ 100€ - 150€ davka. Za hišo plačaš letno največ 200€ - 400€. Takoj podpišem, da tako nizke davke uvede tudi Slovenija. Lahko kar za vse nepremičnine po m2 in ceno 2€/m2 davka.

"Koliko višji davek boste po novem plačali za vikend na Hrvaškem

Tako rekoč povsod po Istri, ob obali, se je davek za počitniške hiše in apartmaje dvignil z dveh na pet evrov za kvadratni meter; objavljamo tabelo občin, kjer ima svoje nepremičnine največ Slovencev; z začasnim prebivališčem se avtomatično davku ne boste izognili.

Medtem ko so Hrvati letos razbremenili plače, so dodatno obremenili kapital. Predvsem počitniške hiše, v katerih nihče ne živi. A čeprav je davek na najemnine, dividende in kapitalske dobičke kljub dvigu še vedno precej nižji kot v Sloveniji, so Hrvati, predvsem v turističnih občinah in Zagrebu, krepko povišali pavšalni davek na vikende, ki ga plačujemo tudi Slovenci. In v večini obalnih občin v Istri se je davek povzpel na najvišjih pet evrov za kvadratni meter.

Za primerjavo: do letos je ta davek, recimo, v Istri, kjer je veliko počitniških hiš, znašal največ 1,99 evra za kvadratni meter, po novem je lahko tudi pet evrov. To pomeni, da bi se lahko davek dvignil z zdajšnjih slabih 160 na 400 evrov za vikende, ki merijo 80 kvadratnih metrov, oziroma s 60 na 150 evrov za enote, velike 30 kvadratnih metrov."

Tudi v Zagrebu je davek max.

Lepo, da podpišeš. Jaz mislim, da bi moral biti še višji. Vsaj 10 EUR na m2.

Zgodovina sprememb…

Tudi 5€/m2 je še vedno ugodno. 70m2 je 350€ davka na leto oz. 50m2 je 250€. Pri nas se pa pogovarjajo, da bi davek znašal med 0,25% do 0,75%. ČE to preslikamo na hrvaški vikend, kateri stane vsaj 200.000€ bi znašal davek od 500€ do 1500€. Hrvati pa kasirajo max. 350€. Razlika je očitna.

5€ na kvadratni meter je po vsej verjetno konkretno manj kot 1% s katerim strašijo naši. To je samo 500€ na leto za 100 kvadratov. Tako stanovanje je pa hitro 300-500k v ljubljani, torej bi 1% bilo 5 jurjev letno.

Pozabil dopisati, da bi 0,25% znašal samo 1. leto, čez 3-5 let pa bi že znašal 1% vrednosti in takrat bi marsikdo (z mano vred) tanko piskal in bi se moral marsičemu odpovedati, tudi dopustu, ker močno dvomim, da bi prispevke zmanjšali, da bi na koncu bil na boljšem kot sem danes, ko so visoki prispevki, ni pa davka na nepremičnine.

PersonaRuda je izjavil:

Pozabil dopisati, da bi 0,25% znašal samo 1. leto, čez 3-5 let pa bi že znašal 1% vrednosti in takrat bi marsikdo (z mano vred) tanko piskal in bi se moral marsičemu odpovedati, tudi dopustu, ker močno dvomim, da bi prispevke zmanjšali, da bi na koncu bil na boljšem kot sem danes, ko so visoki prispevki, ni pa davka na nepremičnine.

Ja se bi odločil, ali ti več pomeni dopust ali pa vikend. Pa greš pač na vikend na dopust. 🤣

matic492 je izjavil:

5EUR na kvadratni meter je po vsej verjetno konkretno manj kot 1% s katerim strašijo naši. To je samo 500EUR na leto za 100 kvadratov. Tako stanovanje je pa hitro 300-500k v ljubljani, torej bi 1% bilo 5 jurjev letno.

Kar bi bilo bolj primerno. Oni so to naredili samo za več denarja v blagajni, ne za urejanje nepremičninske problematike, k je pri njih tud kritična. Tud tam imajo enake lobije in nepremičinsko mafijo.

Zgodovina sprememb…

Torrent je izjavil:

..............

Sej bo več, hrvati se šele učijo, kako to gre. Prej ali slej bo na vrednost nepremičnine, pol bo nasmihanja konec. Na davke na prej omenjene nepremičnine pri nas je treba gledat pragmatično, sam boste vrnili corona dodatke nazaj v blagajno, počasi a sigurno. :D

Zgodovina sprememb…

Zdaj pa zaradi tega davka cakam info koliko mladih hrvaskih druzin si je kupilo nepremicnino ob morju ker investitorji prpdajajo svojo 17to... Cakam info od torrenta in ostalih ker to pravijo se bo zgodilo v slo

Ne bo se na koncu bo hrvaska vec denarja pokradla

Torrent je napisal da so na račun tega tudi razbremenili plače, če si slučajno spregledal.

feryz ::

Dajte mi razložiti, kaj bi imel povprečen, verjetno tudi nesposoben, slotekovec, ki butasto navija da golobnjak pobere in pokrade čim več denarja od davka na nepremičnine, več, če bi se to res zgodilo?

feryz je izjavil:

Dajte mi razložiti, kaj bi imel povprečen, verjetno tudi nesposoben, slotekovec, ki butasto navija da golobnjak pobere in pokrade čim več denarja od davka na nepremičnine, več, če bi se to res zgodilo?

Ce ne drugega, vec najemnine za placat :))

feryz je izjavil:

Govorimo o pobiranju keša, ki dobesedno leti po luftu. No, ko situacijo pogledamo širše, bo verjetno "kupljena še kakšna sodna palača", prej kot pa da bi kdo kaj mel. Naj si bo na oblasti tako leva kot desna opcija, ki se kregata sam pred kamerami.

Kanban ::

matobeli je izjavil:

Torrent je napisal da so na račun tega tudi razbremenili plače, če si slučajno spregledal.

V bistvu (večini) niso. Ukinili so pritez in občinam dali več svobode, da same dvignejo dohodninsko lestvico (porez na dohodak). Zagreb recimo je tako 20% in 30% dohodninska razreda dvignil na 23.6% in 35.4% in še zdaleč niso edini.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

https://www.robin.si/novice/obcina-ajdo...

"Za najcenejšo parcelo v velikosti 590 kvadratnih metrov bo občina iztržila 37.000 evrov, najdražja pa je bila parcela velikosti 680 kvadratnih metrov, za katero bo kupec plačal 73.000 evrov."

Pravijo sicer, da bojo uredili še nova območja. Men se zdi tole en normalen pristop.

Mato989 je izjavil:

Zdaj pa zaradi tega davka cakam info koliko mladih hrvaskih druzin si je kupilo nepremicnino ob morju ker investitorji prpdajajo svojo 17to... Cakam info od torrenta in ostalih ker to pravijo se bo zgodilo v slo

Ne bo se na koncu bo hrvaska vec denarja pokradla

Še vedno šepa bralno razumevanje po tolkih straneh foruma? Kaj točno ni jasno v tem komentarju?

Kar bi bilo bolj primerno. Oni so to naredili samo za več denarja v blagajni, ne za urejanje nepremičninske problematike, k je pri njih tud kritična. Tud tam imajo enake lobije in nepremičinsko mafijo.

Seveda se bi to zgodilo v Slo, ampak ne s takim davkom. Davek more bit višji in omejit AirBnB. Če ne bi bil tako butast, bi razumel tud, da ni cilj, da vsi prodajo nepremičnine, ampak da jih vsaj oddajo. Če se to zgodi, pa ti bom povedal koliko družin je lažje prišlo do stanovanja na tak al drugačen način.

Zakaj je potrebno eno in isto ponavljat?

Kar se pa tiče tega pobiranja denarja na HR je pa vseeno odlično, še sploh na turističnih destinacijah. Bo vsaj narod, ki tam živi imel nekaj od vikendašev.

feryz je izjavil:

Nižjo najemnino ali cenejšo nepremičnino. Mogoče celo nižji davek pri plači, če ne pa vsaj mogoče ne bo še višji. Preprosto. Še AirBnb konkretno omejit, potem pa naj država gradi še ostalo, ker to bo trajalo.

Zgodovina sprememb…

kriptobog je izjavil:

feryz je izjavil:

Ce ne drugega, vec najemnine za placat :))

To bo ja. Najemnino bo nekdo plačal za tuj vikend ali prazno nepremičnino. Sami dobrotneži tukaj, ki jih iz srca skrbi za najemnike. 🤣

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Nižjo najemnino ali cenejšo nepremičnino.

Resno misliš, da se novi davek ne bi pretopil v višjo ceno najemnine?

Če bi to držalo, kar si napisal potem bi država še bolj dvignila davek na nepremičnine, da bi najemnina bila še nižja in bi potem še bolj dvignili davek, da bi potem najemodajalec plačeval najemniku, da lahko živi v njegovi nepremičnini, ker bolj kot dvigneš davke nižja je najemnina. Čudna je ta tvoja logika o davkih. :D

PersonaRuda je izjavil:

Torrent je izjavil:

feryz je izjavil:

Nižjo najemnino ali cenejšo nepremičnino.

Resno misliš, da se novi davek ne bi pretopil v višjo ceno najemnine?

Če bi to držalo, kar si napisal potem bi država še bolj dvignila davek na nepremičnine, da bi najemnina bila še nižja in bi potem še bolj dvignili davek, da bi potem najemodajalec plačeval najemniku, da lahko živi v njegovi nepremičnini, ker bolj kot dvigneš davke nižja je najemnina. Čudna je ta tvoja logika o davkih. :D

Čudna je samo tvoja logika, ker ne razumeš razlike med vikendi/praznimi nepremičninami in oddanimi nepremičninami, za katera se tak davek ne plača. Je pa res, da za to rabiš vsaj 2 sivi celici. Kvečjemu more bit sistem tak, da se potem niti ne splača oddajat na črno, ker te bo drug davek stal več. Mogoče se potem celo še zniža davek na oddajanje. :)

Ne vidim smisla zakaj še kr vztrajate s temi floskulami in strašenjem o višjih najemninah. Ko pokvarjen radio ste.

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Mato989 je izjavil:

Ne bi, ker pol se pa pritožujejo tisti ki majo park v bližini bloka da tam ne sme stati nov blok itd... Vsi bi v teoriji radi to (kot tisto vprašanje o "dostojni plači") noben pa ne bi rad še več zidave ki mu zakriva pogled itd.
Aha, pravica do pogleda je nad pravico do strehe nad glavo. :))
Kaj pa nekoga briga, kaj si nekdo postavlja na lastnem gruntu. Če nekdo hoče lep razgled, naj kupi cel hrib in gor postavi bajto. Če si je pa kupil par metrov grunta okrog hiše pa nima kaj blebetat o tem, kaj bo 500m stran, tam, kjer ni njegovo. Lastniki, ki jim država financira javne storitve, so tako razvajeni in pogoltni, da jim ni dovolj, da dobijo vse to zastonj, oni bi radi imeli privilegij odločati še o tem, kaj bo kdo smel početi 10km naokrog, da jih ne bo motilo. In vse to naj jim zagotavlja in financira država, kajneda. :))

Enostavno, ker nepremičnino ima skoraj 80% folka in večino od teh 80% baš boli k če nova stane 175k ali 275 ali 625k
Ja, mladim, ki morajo iti na svoje, pa je cena zelo pomembna. Ampak zakaj bi se trudili trg in cene prilagoditi tistim, ki jim je to pomembno, če jih lahko tistim, ki jih za to boli k, kajneda :))

Mato989 je izjavil:

Saj sem ti povedal, pač nimaš otrok, če jim ne moreš nič nudit za "head start" v lajfu... simpl. Če maš sam otroke, jih tudi sam supportiraj da bodo čimboljše šli skozi lajf, ni za to dolžna država in 2 mil botrov.
Saj mladi nimajo otrok, ker morajo živeti pri starših, potem pa je obdobje plodnosti mimo. Jasno pa je, da je ta tvoja ideja, da morajo starši otrokom kupiti nepremičnino, skrajno butasta in nazadnjaška ter vodi k negativni selekciji, kjer ne napredujejo sposobni, ampak tisti, ki so se rodili z zlato žlico v ustih, pa čeprav so debili.
Sposobni pa odidejo drugam, ker ugotavljajo, da niso dolžni biti botri tem premožnim debilom in jim financirati varovanja njihovega premoženja preko visokih davkov na delo.

kriptobog je izjavil:

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend. Torej jih je treba kaznovati?
Nikakor ne. Plačilo varovanja (in drugih javnih storitev, ki nepremičnini koristijo) ni kazen, temveč izjemno ugodna cena za storitev, ki bi jih na trgu koštala nekaj velikostnih razredov več. Ampak saj jim tega ni treba plačevati, lahko prodajo in ne bodo plačevali davka od tega premoženja, pa še zaslužili bodo, ker bodo za vikend iztržili več, kot so zanj dali.
Kar bi ti rad je to, da je en mlad inženir brez nepremičnine kaznovan, ker mora preko visokih davkov plačevati varovanje enega vikenda, ki ni njegov, zato da lastniku tega ni treba početi.

Torrent je izjavil:

"Koliko višji davek boste po novem plačali za vikend na Hrvaškem

Tako rekoč povsod po Istri, ob obali, se je davek za počitniške hiše in apartmaje dvignil z dveh na pet evrov za kvadratni meter; objavljamo tabelo občin, kjer ima svoje nepremičnine največ Slovencev; z začasnim prebivališčem se avtomatično davku ne boste izognili.

Medtem ko so Hrvati letos razbremenili plače, so dodatno obremenili kapital. Predvsem počitniške hiše, v katerih nihče ne živi. A čeprav je davek na najemnine, dividende in kapitalske dobičke kljub dvigu še vedno precej nižji kot v Sloveniji, so Hrvati, predvsem v turističnih občinah in Zagrebu, krepko povišali pavšalni davek na vikende, ki ga plačujemo tudi Slovenci. In v večini obalnih občin v Istri se je davek povzpel na najvišjih pet evrov za kvadratni meter.

Za primerjavo: do letos je ta davek, recimo, v Istri, kjer je veliko počitniških hiš, znašal največ 1,99 evra za kvadratni meter, po novem je lahko tudi pet evrov. To pomeni, da bi se lahko davek dvignil z zdajšnjih slabih 160 na 400 evrov za vikende, ki merijo 80 kvadratnih metrov, oziroma s 60 na 150 evrov za enote, velike 30 kvadratnih metrov."

Tudi v Zagrebu je davek max.

Ampak spet, zdaj rabimo študijo kako je točno zaradi te spremembe si hrvaška družinica kupila hiško ob morju 2 leti po končanem študiju ker je imela tolko več keša... in ker so cene padle za 35%...

Ker brez tega je to samo cash grab.

Ja se bi odločil, ali ti več pomeni dopust ali pa vikend. Pa greš pač na vikend na dopust.

Saj to se lahko že zdaj odločajo mladi... pa se nočejo!

Oni so to naredili samo za več denarja v blagajni, ne za urejanje nepremičninske problematike, k je pri njih tud kritična.

Ja edino v SLO bi to politiki naredili iz dobrosrčnosti za ljudi

HAHAHAHAHAHA, kere ti sekaš...

Danes imamo davkov VEČ kot kadarkoli v zgodovini (kot število davkov) težav pa tudi skoraj več kot kadarkoli v zgodovini!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

johnnyyy ::

jernejl je izjavil:

Kaj pa nekoga briga, kaj si nekdo postavlja na lastnem gruntu. Če nekdo hoče lep razgled, naj kupi cel hrib in gor postavi bajto. Če si je pa kupil par metrov grunta okrog hiše pa nima kaj blebetat o tem, kaj bo 500m stran, tam, kjer ni njegovo.

Motiš se. Po trenutni zakonodaji so sosedje oz. somejaši stranke v postopku in se lahko pritožujejo. V praksi izgleda to tako: Pri nas se en boomerski sosed budi nad sosedi, ki bi gradili hišo zaradi odvodnjavanja vode. Teži na UE in UE zavlačuje z izdajo GD. No, sam ima vso padavinsko vodo speljano na sosednjo parcelo, vključno z greznico - čeprav ima možnost priklopa na javno kanalizacijo.

In če greš delat danes novogradnjo moraš zadostiti kupu zakonov. Od tipa ogrevanja do tega kako in kam boš imel speljane vode, tip strehe vrsto kritine itd. Če si boomer v boomerski bajti lahko kuriš gume in greznico odvodnjavaš direktno v podtalnico pa nimaš človeka, ki bi ti to lahko dejansko preprečil.

feryz ::

Telbanc je izjavil:

feryz je izjavil:

Govorimo o pobiranju keša, ki dobesedno leti po luftu. No, ko situacijo pogledamo širše, bo verjetno "kupljena še kakšna sodna palača", prej kot pa da bi kdo kaj mel. Naj si bo na oblasti tako leva kot desna opcija, ki se kregata sam pred kamerami.
Aja, prav imate. Ker bodo keš pobirali drugim.
Tukajšnji komentatorji so v življenju prišli nekje do nivoja, da imajo vsaj spodnje gate svoje, vse ostalo je pa od mame ali sociale. In jih pobiranje davkov ne gane oz. se jih ne tiče. Čeprav bi se jim lahko tudi lastna mama smilila, če že v njenem hotelu živijo.

Samo še to na temo potencialnih novih nepremičninskih davkov.

V tujini je to urejeno, da plačajo čisto vsi. Če bodo naši isto kopirali (pa velika verjetnost je, da če sprejmejo zakon, da bodo kopirali) bo to pomenilo hkrati višje najemnine in višje cene. Zakaj? Ker tisti kateri imajo denar za parkiranje v investicijo te investicije niso kupili z zadnjim denarjem ampak presežkom. In v tem primeru mu ne bo potrebno pod nujno prodajati. Še več, zna se zgoditi, da bo vsako leto plačan davek takoj zraven prištel ceni nepremičnine in čez 10 ali 15 ali 20 let, ko se bo odločal za prodajo bo cena za vse te davke višja + višja za ceno inflacije v tem času. V tem primeru bo pritisk na cene visok, ker se ne bo pojavilo dodatnih 15.000 ali 20.000 nepremičnin na enkrat na tržišču kot eni tako zelo pričakujete. In bo vse ostalo isto kot je bilo pred uvedbo davka.

Za cene najemov pa se mi ne da poučevanja osnov ekonomije na tem forumu, ker se je čisto vsak novi davek pri nepremičninah prištel zraven, če se je ta nepremičnina oddajala. In tudi pri tem davku ne bo izjema...

aviator ::

jernejl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne bi, ker pol se pa pritožujejo tisti ki majo park v bližini bloka da tam ne sme stati nov blok itd... Vsi bi v teoriji radi to (kot tisto vprašanje o "dostojni plači") noben pa ne bi rad še več zidave ki mu zakriva pogled itd.
Aha, pravica do pogleda je nad pravico do strehe nad glavo. :))
Kaj pa nekoga briga, kaj si nekdo postavlja na lastnem gruntu. Če nekdo hoče lep razgled, naj kupi cel hrib in gor postavi bajto. Če si je pa kupil par metrov grunta okrog hiše pa nima kaj blebetat o tem, kaj bo 500m stran, tam, kjer ni njegovo. Lastniki, ki jim država financira javne storitve, so tako razvajeni in pogoltni, da jim ni dovolj, da dobijo vse to zastonj, oni bi radi imeli privilegij odločati še o tem, kaj bo kdo smel početi 10km naokrog, da jih ne bo motilo. In vse to naj jim zagotavlja in financira država, kajneda. :))

Enostavno, ker nepremičnino ima skoraj 80% folka in večino od teh 80% baš boli k če nova stane 175k ali 275 ali 625k
Ja, mladim, ki morajo iti na svoje, pa je cena zelo pomembna. Ampak zakaj bi se trudili trg in cene prilagoditi tistim, ki jim je to pomembno, če jih lahko tistim, ki jih za to boli k, kajneda :))

Mato989 je izjavil:

Saj sem ti povedal, pač nimaš otrok, če jim ne moreš nič nudit za "head start" v lajfu... simpl. Če maš sam otroke, jih tudi sam supportiraj da bodo čimboljše šli skozi lajf, ni za to dolžna država in 2 mil botrov.
Saj mladi nimajo otrok, ker morajo živeti pri starših, potem pa je obdobje plodnosti mimo. Jasno pa je, da je ta tvoja ideja, da morajo starši otrokom kupiti nepremičnino, skrajno butasta in nazadnjaška ter vodi k negativni selekciji, kjer ne napredujejo sposobni, ampak tisti, ki so se rodili z zlato žlico v ustih, pa čeprav so debili.
Sposobni pa odidejo drugam, ker ugotavljajo, da niso dolžni biti botri tem premožnim debilom in jim financirati varovanja njihovega premoženja preko visokih davkov na delo.

kriptobog je izjavil:

Imas veliko ljudi, ki niso podjetniki in so zaposleni pa imajo nekaj tisoc eur place in si kupijo vikend. Torej jih je treba kaznovati?
Nikakor ne. Plačilo varovanja (in drugih javnih storitev, ki nepremičnini koristijo) ni kazen, temveč izjemno ugodna cena za storitev, ki bi jih na trgu koštala nekaj velikostnih razredov več. Ampak saj jim tega ni treba plačevati, lahko prodajo in ne bodo plačevali davka od tega premoženja, pa še zaslužili bodo, ker bodo za vikend iztržili več, kot so zanj dali.
Kar bi ti rad je to, da je en mlad inženir brez nepremičnine kaznovan, ker mora preko visokih davkov plačevati varovanje enega vikenda, ki ni njegov, zato da lastniku tega ni treba početi.

S temi pogledi...v mojem kraju je bila težava, ker cel blok mlajših 65-75 upokojenih učiteljev, ki je prišel do stanovanja z Jazbinskom, ni pustil,da na sosednji parceli zazidajo dom upokojencev, čez, da bodo starejši "vpili" in motili njihov večni mir in pokoj.

Zagonilo se je tone gnarja...za večni mir in pokoj. Sedaj se zna zgoditi,da bodo ti ljudje rabili dom prej kot bo zgrajen...

Mene fascinira to,da kako lahko v roku življenja nekdo, ki je prav po zaslugi skupnosti prišel bolje čez, postane tako pokvarjen.

Zato vecine boomerjev ne maram. Dobro vedo za pravice starejših, odgovornosti ter ter tega,da so pomemben člen v družbeni solidarnosti pa se izogibajo. In to počnejo tako slepo, kot da bo status mlajšega upokojenca trajal večno in se jutri ne morejo znajti na Žalah.

Aha, in ti misliš, da boš pa kaj drugačen čez 20-30 let? No, ne mislim tebe osebno, ampak generalno.
Poglej tu ostale teme. Takoj ko je karkoli "narobe" ali nekdo misli da je "narobe", ali s poštarjem, sosedom, šefom, banko, začnejo ven vlečt zakone in pravice. Namesto da bi normalno premislili kaj je prav in kaj ni prav in se nekaj dogovorili. Ne vidim razlike.
««
517 / 831
»»