» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
413 / 781
»»

OneYellow ::

Ne morte prebolet centra Ljubljane? :) Dejmo pustit že enkrat ta center Ljubljane. Preprosto vprašanje. Ali bi lahko danes z današnjimi prihodki kupil nepremičnino v kateri živiš? Samo da ali ne. :)

Če moram ugibat, bodo z Da odgovorili samo štajerci. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

kriptobog ::

Utk je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

kriptobog: sem prebral, meni je post blazno všeč. Alternativni pogled. Še več: to je prihodnost, to je rešitev za mlade to sem 100% prepričan. Vrhunski argumenti.
P.S. hvala za poslano

Ma lej, moraš razumet kriptoboga, on ima drugo rešitev. Vsi začnemo trejdat z nafto, elektriko na debelo, in bomo tudi lahko postavili neko hiško, brez da znamo zidat. Meni se zdi ta rešitev veliko bolj realna kot pa neka samogradnja, beljenje in preboj kakšne stene v lastni režiji in podobno. Bom danes to predlagal kelnarci. Ne vem zakaj se jebe tam za šankom za tist drobiž ko bi pa lahk trejdala.

Ko sem gradil sem imel siht in sem vzel kredit, tako kot vecina. Saj je tudi ta model vzel kredit, samo se posmiha ostalim, ker misli da je vec vreden, ker ni vzel novogradnjer na kljuc.

Utk ::

Saj je tudi ta model vzel kredit, samo se posmiha ostalim, ker misli da je vec vreden, ker ni vzel novogradnjer na kljuc.

Posmiha se tistim, ki so mu rekli, da se ne da.

Malidelničar je izjavil:

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Point je verjetno to da nima oz. ni imel visokih dohodkov...

Če bi jih imel se ne bi šel tega.

Point je točno tu ja... tip je tudi z malo denarja prišel do svoje nepremičnine ker se je pač odrekal in tu pride do PRIORITET... če bi raje vse ostalo pol pač lahko zmanjka pri nepremičnini če ni super plača in premoženja

Točno, to se pozablja: ta omenjeni posameznik je kljub vsemu PRIŠEL DO SVOJE LASTNE BAJTE.
In namesto, da bi bil odziv folka ... RESPECT .... je pa ...... ?

Respect je izgubil s posmehovanjem ostalim, ki so delali na kljuc. Predvsem ko je nadajleval z debato v komentarjih. Tam je izgubil respect. Ker je pac idiot ki se ima za nekaj vec, ker je pac sam obnavljal. In kaj zdaj? Koliko ljudi samih obnavlja in gradi? In zakaj ne respect tistim, ki vzamejo na kljuc? Moja ura takrat na sihtu je bila vec vredna, kot zidarjeva, zakaj bitorej sam zidal, ce sem lahko porabil cas za siht in sem imel od tega vec?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

In kdo je pol tu neumen.

Utk je izjavil:

Saj je tudi ta model vzel kredit, samo se posmiha ostalim, ker misli da je vec vreden, ker ni vzel novogradnjer na kljuc.

Posmiha se tistim, ki so mu rekli, da se ne da.

Pojdi prebrat na fb debato. Posmiha se tudi graditlejem na kljuc in toplotnim crpalkam itd.

Jaz se tudi lahko posmiham vsem ki pravijo, da se ne da. Ze veckrat sem omenil, da ko sem leta 2015 pricel razmisljati o hisi, sem imel minimalca. V 2021 sem zgradil hiso. Z jebeno placo in kreditom. V dveh letih sem imel okoli 20 razgovorov, preden sem zamenjal skuzbo in v novi sluzbi sem v 2017 pricel z 2k bruto. V 2020 sem bil na 3500 bruto z isto pozicijo v firmi. Sel po kredit in naredil bajto. Kasneje se mi je pac poklopilo s trejdanjem in sem vse skup odplacal. Ce se ne bi, bi hodil na siht on placeval kredit.

Zgodovina sprememb…

kgtjera ::

Se bo potrebno aneksirat k Avstriji, pri nas gre vse samo gor, kmalu še elektrika. In vi bi sedaj zidali? Rad bi vas videl junake!

Avstrijska vlada je napovedala uvedbo kapice na večino najemnin, ki bo veljala tri leta. Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi. Oblasti so se za ta korak odločile v okviru ukrepov zoper visoko inflacijo.

https://www.24ur.com/novice/tujina/avst...

kgtjera je izjavil:

Se bo potrebno aneksirat k Avstriji, pri nas gre vse samo gor, kmalu še elektrika. In vi bi sedaj zidali? Rad bi vas videl junake!

Avstrijska vlada je napovedala uvedbo kapice na večino najemnin, ki bo veljala tri leta. Zaradi tega ukrepa naj bi imelo nižje stroške 75 odstotkov najemnikov v državi. Oblasti so se za ta korak odločile v okviru ukrepov zoper visoko inflacijo.

Ja zakaj pa ne zidat? Ce dovolj zgodaj zacnes imas kredit odplacan ko gres v penzijo. Ce si v njemu, bos najemnino placeval tudi v penziji.

Če dobiš kredit!

Pojdi prebrat na fb debato. Posmiha se tudi graditlejem na kljuc in toplotnim crpalkam itd.

Ma dobro, ko ga jebe, ne bomo šli zdaj njega analizirat. Nekdo je tisto prilepil in tisto komentiramo. Ne komentiramo še njega in ne vem kaj vse zraven. In v principu ima prav, v tistem kar je tam napisano. Nekateri samo jamrajo in iščejo probleme, drugi pa nardijo.

matic492 ::

OneYellow je izjavil:

Ne morte prebolet centra Ljubljane? :) Dejmo pustit že enkrat ta center Ljubljane. Preprosto vprašanje. Ali bi lahko danes z današnjimi prihodki kupil nepremičnino v kateri živiš? Samo da ali ne. :)

In kaj zdaj?

Jaz sem že pri izbiri faksa šel v Maribor delno zato, ker sem že takrat vedel, da bo najemnina študentske sobe ceneje, potem sem pač tu ostal in kupil stanovanje. Hvala bogu da nisem lezu v LJ.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

ZveeZ ::

OneYellow je izjavil:

Da, v stanju kot sem jo kupil. V takem stanju kot je sedaj in posledicno visjo vrednostjo pa ne. Oz nikoli ne bi kupoval za tako ceno in bi se raje selil 30km stran za cca pol cene.

kgtjera je izjavil:

Če dobiš kredit!

Jaz ga nisem ko sem zacel razmisljati o gradnji. Pa sem pac delal na tem, da sem dvignil prihodke. Ampak verjamem, da je lazje jamrat

Utk je izjavil:

Ma dobro, ko ga jebe, ne bomo šli zdaj njega analizirat. Nekdo je tisto prilepil in tisto komentiramo. Ne komentiramo še njega in ne vem kaj vse zraven. In v principu ima prav, v tistem kar je tam napisano. Nekateri samo jamrajo in iščejo probleme, drugi pa nardijo.

Jaz sem pac prebral celo debato, zato vem da je model idiot.

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

kgtjera je izjavil:

Nas so poplave pahnile 10 let ali pa še več v preteklost sedaj. Standard ljudi se bo naslednjih 10 let samo poslabševal na nivo Črne Gore ali še nižje. Kar pa je dobro za nižje cene nepremičnin.
Quack !

LeQuack je izjavil:

kgtjera je izjavil:

Nas so poplave pahnile 10 let ali pa še več v preteklost sedaj. Standard ljudi se bo naslednjih 10 let samo poslabševal na nivo Črne Gore ali še nižje. Kar pa je dobro za nižje cene nepremičnin.

Cene neprimicnin bodo padle, prihodki in sluzbe pa tudi zaradi nizjega standarda :))

Seveda, saj pravim da tonemo nižje in nižje.
Quack !

matic492 ::

Zdej ne vem več kdo trolla, kdo pa ne lol.

Tistih 400 zalitih hiš in par cest odnesenih na koroškem nas bo pahnilo verjetno v srednji vek?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

matic492 je izjavil:

Tistih 400 zalitih hiš in par cest odnesenih na koroškem nas bo pahnilo verjetno v srednji vek?

Saj je Golob rekel da je 5 milijard škode, vključi še korupcijo in si na 15 milijard. To bo ljudstvo plačalo z padcem standarda vsaj naslednjih 10 let.
Quack !

Mato989 ::

OneYellow je izjavil:

Gladko ne samo to danes bi lahko kupil za 50 postov vecjo kkt takrat ko so me zjebali in mi pol leta zaradi polovicnega delovnega casa znizali kreditno sposobnost

kriptobog je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Point je verjetno to da nima oz. ni imel visokih dohodkov...

Če bi jih imel se ne bi šel tega.

Point je točno tu ja... tip je tudi z malo denarja prišel do svoje nepremičnine ker se je pač odrekal in tu pride do PRIORITET... če bi raje vse ostalo pol pač lahko zmanjka pri nepremičnini če ni super plača in premoženja

Točno, to se pozablja: ta omenjeni posameznik je kljub vsemu PRIŠEL DO SVOJE LASTNE BAJTE.

Respect je izgubil s posmehovanjem ostalim, ki so delali na kljuc. Predvsem ko je nadajleval z debato v komentarjih. Tam je izgubil respect. Ker je pac idiot ki se ima za nekaj vec, ker je pac sam obnavljal. In kaj zdaj? Koliko ljudi samih obnavlja in gradi? In zakaj ne respect tistim, ki vzamejo na kljuc? Moja ura takrat na sihtu je bila vec vredna, kot zidarjeva, zakaj bitorej sam zidal, ce sem lahko porabil cas za siht in sem imel od tega vec?

Pa saj to noben ne govori, ce je tvoja ura vec vredna pol placaj, problem so jamraci ki nocejo sami delat hkrati pa ne morjo placat da drugi naredijo tisti pa naj delajo pol v lastni reziji bo ceneje za njih

Utk je izjavil:

In kdo je pol tu neumen.

Ne stajerci
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Kripto mesi ::

LeQuack je izjavil:

matic492 je izjavil:

Saj je Golob rekel da je 5 milijard škode, vključi še korupcijo in si na 15 milijard. To bo ljudstvo plačalo z padcem standarda vsaj naslednjih 10 let.

Meni IQ pada, ko tvoje umotvore berem.

matobeli ::

Takoj nehaj brat! Ti je že dovolj padel.

Torrent ::

johnnyyy je izjavil:

Torrent je izjavil:

A zdaj bi kr temo zapirali, ko bo postalo najbolj zanimivo? :)

Najbolj zanimivo je, da je tema stara skoraj 5 let, pa do nekih zaključkov še nismo prišli. Še sedaj nismo vsi enotni "kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji". Tako da 2. točke, kako to rešit na državnem ali osebnem nivoju je še ekstremno daleč.

Drugače pa realna statistika zadnjih 5 let: Čakalo se je na krizo, pa smo jo priklicali - korono, sicer je cena takrat v četrtletju padla a se je kasneje še bolj povečala. Čakalo se je na nov GZ-1 ki naj bi izgradnje poenostavil, a je birokracije več. Čakalo se je na Golobov obljubljen nepremičninski davek, kjer je kasneje povedal, da ga ne bo. Rusi so napadli UKR, pa so šli materiali še bolj v nebo, pa še par 100/1000 ukrajincev smo dobili, ki morajo nekje živeti. Država je obljubila tudi 30k stanovanj, pa so potem zmanjšali za nulo. Na koncu so prišle še poplave, kjer je precej domov uničenih, tako, da so stanovanja še bolj iskana.

Hitrost sprememb na našem nepremičninskem trgu je takšna kot je povprečna hitrost naših nepremičnin.

Aja, jaz sem se bolj pozno vključil v to temo. Sem mislil, da je to vsem jasno. Lahko pa na hitro opišem zaključek. Na prvem mestu je kriva država, ki ni imela stanovanjske politike in je nikoli očitno ne bo imela. 5 let nazaj so bile cene že višje zaradi recesije leta 2008, zato tak občutek. Dno cen je bilo nekje leta 2013. Normalno je, da bodo cene prišle nazaj vsaj na nivo leta 2008. Zadnja leta je pa cena konkretno zrastla zaradi poceni kreditov in nasplošno vzpodbudnega gospodarskega stanja. Med korono bi po vsej logiki moral bit "crash", vendar ga ni bilo, ker je država talala denar kot bonbone in printer denarja je delal brrrrrrrrrr. Večina je vlagala v nepremičnine, ker drugega pač ne znajo. Krediti še vedno poceni. Potem je prišla vojna in printer je spet delal brrrrrrrr. Krediti še vedno poceni. Zdaj smo pa tam, kjer smo. Krediti dragi kot leta 2008. Treba je plačat printer. Investicij v stanovanja praktično ni več. Prav tako je upadla kreditna sposobnost. Cikel pač.

Ne pozabit še na inflacijo ki je ljudem z denarjem na banki ukradla polovico vrednosti.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Ne pozabit še na inflacijo ki je ljudem z denarjem na banki ukradla polovico vrednosti.

Sem mislil, da je to jasno, če printer dela brrrrrr... :)

Malidelničar ::

Torrent: Nisi opisal nadaljevanje (in spremembo) cikla potem ko si tako dobro zastavil ..... :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Torrent: Nisi opisal nadaljevanje (in spremembo) cikla potem ko si tako dobro zastavil ..... :)

Meni se zdi nadaljevanje kr samoumevno. :)

Trenutno sicer nič ne zavidam tistim, ki gradijo in prodajajo nova stanovanja. Zdaj bo še poplava (vlada) poskrbela, da bodo cene gradnje višje. Vse skupaj je en velik kaos. Pol smo pa spet tam, kjer logika pravi, da bo cena stanovanj višja, če bo gradnja dražja, ampak ljudje pa ne morejo/nočejo kupit.

V glavnem cena bo padla.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

Senior Dev ::

Mojstri že dvigujejo cene storitev, ker je povpraševanje nenormalno veliko. Gradnja bo tudi šla vsaj 20% gor v naslednjih mesecih. Kdor gradi zdaj ga bo res najebal, ker se mu bo projekt konkretno podražil in povrhu vsega bo prišlo še do velikih zamud pri izvedbi.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Mogoče bi po zgledu Avstrije vlada lahko uvedla kapico na urno postavko gradnje in materiale. :D

ZveeZ ::

kgtjera je izjavil:

Mogoče bi po zgledu Avstrije vlada lahko uvedla kapico na urno postavko gradnje in materiale. :D

Pol bodo obrtniki "delali" 2 uri za eno uro efektive:)

Senior Dev ::

kgtjera je izjavil:

Ne moreš preprečit podražitev, ker je enostavno preveč povpraševanja. Vprašanje je tudi kam bo šla kvaliteta gradnje in druge storitve.
ZenaDeva d.o.o. - Oddaja nepremičnin

Torrent je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Trenutno sicer nič ne zavidam tistim, ki gradijo in prodajajo nova stanovanja. Zdaj bo še poplava (vlada) poskrbela, da bodo cene gradnje višje. Vse skupaj je en velik kaos. Pol smo pa spet tam, kjer logika pravi, da bo cena stanovanj višja, če bo gradnja dražja, ampak ljudje pa ne morejo/nočejo kupit.

V glavnem cena bo padla.

A lahko še malce bolj podrobno razdelaš? :) Za koliko bi ob katerih pogojih padlo?

Itaq da se da, če lahko v Avstriji omejijo višanje najemnin... Predlagam naslednje, ker zasebnikom ne moreš diktirat cen, naj vlada ustanovi delovno skupino, ki bo predlagala in preučila študije, kako odpret javno podjetje za gradnjo in druge storitve (s kapico), za materiale pa naj se poenostavijo postopki javnih naročil, da bo država lahko preko javnega razpisa materiale uvažala iz Kitajske. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kgtjera ()

kgtjera je izjavil:

Itaq da se da, če lahko v Avstriji omejijo višanje najemnin... Predlagam naslednje, ker zasebnikom ne moreš diktirat cen, naj vlada ustanovi delovno skupino, ki bo predlagala in preučila študije, kako odpret javno podjetje za gradnjo in druge storitve (s kapico), za materiale pa naj se poenostavijo postopki javnih naročil, da bo država lahko preko javnega razpisa materiale uvažala iz Kitajske. :D

Karkol bo državnega veš da bo nekonkurenčno. Recimo tudi javno zdravstvo je nekonkurenčno privatnemu, celo v takem obsegu da tudi če je že plačano preko davkov, ga ljudje nočejo uporabljati, potem veš da je res slabo.
Quack !

PrihajaNodi ::

Zakaj se potem placuje davke?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Malidelničar je izjavil:

Torrent je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

V glavnem cena bo padla.

A lahko še malce bolj podrobno razdelaš? :) Za koliko bi ob katerih pogojih padlo?

Točno je težko napovedat. Če govorimo nominalno, bi rekel da bodo ob trenutnih OM cene padle vsaj 10 do 15% v roku leta. Če udari pa konkretna recesija, pa med 20 in 30% par let po tem. Govorim seveda o povprečni ceni v Sloveniji. Sicer se že zdaj da zdilat popust, medtem ko so se ti eno leto nazaj smejali v obraz. :)

PrihajaNodi je izjavil:

Zakaj se potem placuje davke?

Ker ima država represijo in najete ljudi, ki te pretepejo in dajo v zapor, če davkov ne plačuješ. Na podoben način deluje tudi mafija.
Quack !

O nekem povprečju v Sloveniji je težko govorit. Nekje so že zdaj poceni, tam lahk pade za 10%. Nekje da pa lahk za 40, če prodajajo kletna stanovanja po 6 jurjev na meter. Povprečje res lahko je 20, ampak to nič ne pove. Padec ne bo enakomeren.

luli ::

kgtjera je izjavil:

Super ideja. V to podjetje pa naj prezaposlijo sodnike, ki jih imamo največ na število prebivalcev in kmalu tudi vzgojiteljice in učiteljice, saj Albanci in CD-ROM-i ne obiskujejo vrtcev/šol.

Utk je izjavil:

O nekem povprečju v Sloveniji je težko govorit. Nekje so že zdaj poceni, tam lahk pade za 10%. Nekje da pa lahk za 40, če prodajajo kletna stanovanja po 6 jurjev na meter. Povprečje res lahko je 20, ampak to nič ne pove. Padec ne bo enakomeren.

Kolega, noben ne proda kletnega stanovanja za 6k na m2 v Sloveniji. Tisti absurdni oglasi, ki jih imaš v mislih, so samo balast na portalih. Prodaja že mogoče, ampak govorimo o statistiki realiziranih poslov v večjih mestih. Drži pa, da ne bo enakomerno. V veliki meri imam v mislih LJ in MB. Bolj LJ. Drugje ne poznam stanja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Torrent ()

damirez ::

Cena stanovanja niha 20% približno, pač vezano na kredite in stanje na trgu. Tako je bila cena stanovanja v Yugoslaviji leta 1980 približno ista, kot danes leta 2023.

Stanovanje je bilo 15 let nazaj isto, kot danes.

Stanovanja nikoli niso bila poceni in nikoli ne bodo.

Če komu ni jasno, lahko še bolj razložim.

jernejl ::

Utk je izjavil:

Na ostale neumnosti škoda odgovarjat. Že to da vsak izbere poklic s katerim bo največ zaslužil in je samo to pomembno, je naravnost idiotsko. Ampak me nič ne čudi, da je on to napisal.
Saj res. Idiotsko bi bilo pričakovati, da bodo zdravniki želeli maksimizirati svoj dohodek. Oni so kot matere tereze in raje delajo za manj, čeprav bi lahko (s pleskanjem) zaslužili več, because reasons.
Enako velja za pleskarje. Tudi oni so zadovoljni z manj. Aja ne, niso, oni so pa turbo kapitalisti, ki se ne zadovoljijo s tako revščino kot zdravniki in želijo za svoje delo mnogo več... kajneda.
Tvoja nelogika torej drži za zdravnike, medtem ko je pri pleskarjih pa ravno kontra, tam je pa denar sveta vladar. :))
No, bolj verjetno je, da je tvoja nelogika neumna. Neumni ljudje pač nasedajo urbanim bajkam o tem, kako pleskarji služijo več od zdravnikov. Tisti najbolj neumni med njimi pa te bajke celo širijo naokrog.

Mato989 je izjavil:

Ja ampak pol je nateg že od pradavnine... nekoč si pač prišel in postavil neko utico za 0 denarja samo z nabiranjem kamnom, slame itd... pa si tam živel in si mel to po tvojem osnovno dobrino... Kako torej komentiraš dejstvo da so tudi boomerji
Ne drži ravno. Ena generacija je lahko živela na račun drugih generacij tako, da je recimo manj plačevala v pokojninsko blagajno in potem iz nje potegnila več. Ta generacija je lahko tudi sprivatizirala (certifikati) državno premoženje, ki je posledica ustvarjanja vseh prejšnjih generacij. Ta generacija si je skoraj podarila stanovanja v državni lasti. Marsikateri boomer je dobil precej več kot je naredil. Milijon let nazaj se tako ni dalo (pre)živeti.

Utk je izjavil:

Če jaz nešolan bedak, ki nima pojma niti o vlaganju (by znupy) niti o ekonomiki (by jernej) pridem zlahka do več stanovanj, ne vem kako ne bi velesposobni 10x bolj produktivni milijenijci
Ker si nešolan bedak, pač ne razumeš, da je včasih povprečen nešolan mlad bedak lažje prišel do lastne nepremičnine kot danes povprečen mlad inženir, čeprav je slednji bistveno bolj produktiven od omenjenega bedaka.

Mato989 je izjavil:

Ja to je res... ne vem zakaj tile pametnjakoviči ala jernej ne dajo 100 eur da jim en babnco orenk nažge, ker treba dat drugim ki boljše znajo vse delat.
Ne vem kaj imaš ti doma, ampak vsi pač nimamo tako grdih bab, da bi morali nekomu plačevati, da jih nažge.

matobeli je izjavil:

In? A na svojem avtu sam menjaš olje?
Mato in Utk ne samo da sama menjata olje, onadva sta nabavila orodje in dvigalo ter sama delata redne in izredne servise na avtu. Tudi k vulkanizerju ne hodita, sta nabavila mašino in sama menjata gume. Pa gum ne kupujeta, ampak jih sama nalivata. Ko jima nekdo razbije (ali popraska) avto, ga sama poravnata in prepleskata. Kleparji in ličarji so predragi.
Z delom v lastni režiji sta toliko prišparala, da sta kupila že osem hiš, ki v resnici niso bile že narejene, ampak sta jih sama naredila. :D

Ker si nešolan bedak, pač ne razumeš, da je včasih povprečen nešolan mlad bedak lažje prišel do lastne nepremičnine kot danes povprečen mlad inženir, čeprav je slednji bistveno bolj produktiven od omenjenega bedaka.

To ni bilo nekoč, ampak par let nazaj.

Tvoja nelogika torej drži za zdravnike, medtem ko je pri pleskarjih pa ravno kontra, tam je pa denar sveta vladar.

Če bi tvoja logika držala, bi šli pleskarji za dohtarje.

Pa gum ne kupujeta, ampak jih sama nalivata.

Tebi mora bit lepo v življenju. S takimi enostavnimi možgani, z manj funkcijami kot osnovni yugo, ne moreš imet ene skrbi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

Pa saj človek bi mu še čestital, da bi se s takšnim zapisom oglasil v temi, ki se glasi "opišite kako ste prišli do svoje nepremičnine", a ko imaš debato o gradnji in nekdo začne temo kako se je on znašel, je pa precej mimo. Precej neumno je ko opisuje "strokovnjake". Pa to niso nobeni strokovnjaki ampak navadni pametnjakoviči. Ne poznam človeka, ki okrog sebe ne bi imel vsaj enega. Takšnim ljudem nikoli ni prav. Kupiš stanovanje, pa bi "on raje hišo", kupiš v LJ, "pa so komentarji kako lahko v takšni megli živiš", boš gradil zidano, pa so komentarji "da so cenejše montažne", hočeš toplotno, pa nekdo uleti z drvmi itd. In teh ljudi pač ne moreš vzeti za refernco, če nimajo toliko empatije, da bi se postavili v tvojo kožo. Zato je najbolje da s takšnimi, o teh stvareh sploh ne debatiraš.

Mato989 ::

Neumni ljudje pač nasedajo urbanim bajkam o tem, kako pleskarji služijo več od zdravnikov.

Ne vem za tebe, ampak slučajno imam v sorodstvu 2 zdravnika, enega na visokem položaju enega pa iz faksa lani... no tale iz faksa lani služi manj kot moj kolega električar >:D po 5 letih delovne dobe.

Ne drži ravno. Ena generacija je lahko živela na račun drugih generacij tako, da je recimo manj plačevala v pokojninsko blagajno in potem iz nje potegnila več. Ta generacija je lahko tudi sprivatizirala (certifikati) državno premoženje, ki je posledica ustvarjanja vseh prejšnjih generacij. Ta generacija si je skoraj podarila stanovanja v državni lasti. Marsikateri boomer je dobil precej več kot je naredil. Milijon let nazaj se tako ni dalo (pre)živeti.

Še vedno nima veze, govoriva o tvojem povdarku da bi moralo biti vedno LAŽJE prit do nepremičnine medtem ko te celotna zgodovina postavlja na laž... vedno TEŽJE je prit do lastne nepremičnine, če primerjava od začetka človeštva do danes in to je vsem logično razen tebi in parim sanjačem... Kot pravim v pradavnini je bilo čisto enostavno prit do nepremičnine, skup si nekje zložil kamenje in pokril z nečim in VOILA...

Ne vem kaj imaš ti doma, ampak vsi pač nimamo tako grdih bab, da bi morali nekomu plačevati, da jih nažge.

Govorim ti zato ker praviš da plačani ki so usposobljeni bolj EFEKTIVNO opravijo nalogo... potem velja enako za vse pore našega življenja... mi se ne strinjamo, mi menimo da lahko določena opravila poceniš če delaš sam ker redkokdo zasluži toliko da bi se mu bolj splačalo tiste ure delat ali pa sploh nima dovolj dela (nadur) za zaslužit razliko
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

damirez je izjavil:

Cena stanovanja niha 20% približno, pač vezano na kredite in stanje na trgu. Tako je bila cena stanovanja v Yugoslaviji leta 1980 približno ista, kot danes leta 2023.

Stanovanje je bilo 15 let nazaj isto, kot danes.

Stanovanja nikoli niso bila poceni in nikoli ne bodo.

Če komu ni jasno, lahko še bolj razložim.

Kakšna bi bila tvoja podrobna razlaga tvoje teze?

Ker tebi kontra 'Stanovanja nikoli niso bila poceni in nikoli ne bodo.' bi šli številni z zelo dobrimi argumenti, npr. da jih nekaj naštejem:

1. Najbolj poceni so bila stanovanja v času Jazbinškovega zakona, ko se je dalo kupiti krepko pod realno ceno
2. V Yugi so bile nepremičnine cenejše, ker so bile predvsem za hiše (samograditeljstvo hiš kot odgovor na manjko stanovanj) parcele praktično zastonj (danes samo parcela med 80.000-100.000 EUR, brez dovoljenj), manj je bilo papirologije, poceni material, sosedska pomoč, ljudje so imeli čas gradit po službi
3. V Sloveniji v devetdesetih so bila stanovanja ugodna, ker se je s takratno minimalno plačo imelo določeno kupno vrednost in ob manjših življ stroških kot danes (poceni hrana, poceni komunala, poceni elektrika, telefon, internet paketov ni bilo itd.) kar si lahko pretvoril v zelo konkreten polog in relativno manjši kredit
4. V času crasha 2008-2014 so bila stanovanja ugodna, ker si na takratno minimalno plačo cca 600-800 EUR neto lahko s pametnim odpovedovanjem v nekaj letih prihranil za konkreten polog glede na takratno ceno stanovanj 60.000-100.000 EUR. To je bolje kot razmerje minimalec 1000 EUR neto in cena stanovanja 250.000-300.000 EUR neto

Isto bi lahko rekli danes, stanovanje je lažje kupit, ker vsak, ki se malo potrudi, lahko zasluži še pol plače več, zamenja službo itd. Res, da jim to dviguje ceno, ampak to še ne pomeni, da ga je težje kupit.

A un del "s takratno minimalno plačo" si pa priročno spustil?

Dokler nimaš kritične mase kapitala si danes v buli. Pol pa lahko hitro še stanovanje ali dva nekje na notranjskem nabaviš.
Res da smo sicer v kapitalizmu, ampak jebeš kapitalizm ki je za "nas", za "vas" ga pa ni bilo.

A un del "s takratno minimalno plačo" si pa priročno spustil?

Da, ker je bullshit. Z minimalno plačo nisi nikoli vkorakal na banko in kupil stanovanje. Še pri Jazbinšku ne.

Povprečna plača leta 1991 je po podatkih Statističnega urada znašala 43 evrov

To je 85 mark. Po kolk so prodajali Jazbinškova stanovanja?

https://siol.net/posel-danes/novice/kaj...

Kaj boš prišparal od 100 mark "plače"?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

https://www.dnevnik.si/1042402047

kvadratni meter tudi za 14€.

Pa tud takrat so dajal kredite za tiste ki niso imeli nič in so vsak mesec kupil samo en m2. Po 60 mesecih so imeli flet odplačan.

60M=5let.

matobeli je izjavil:

https://www.dnevnik.si/1042402047

kvadratni meter tudi za 14€.

Pa tud takrat so dajal kredite za tiste ki niso imeli nič in so vsak mesec kupil samo en m2. Po 60 mesecih so imeli flet odplačan.

60M=5let.

To lahko potrdim, ker sta moja starša takrat prodala Yugota in vzela nekaj malega kredita in tako kupila stanovanje v MB. Kredit je bil pa odplačan v nekaj letih.
««
413 / 781
»»