» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
229 / 831
»»

velikBrokoli ::

Utk je izjavil:

Pri nas v vukojebini gre vsak 8 let star otrok lahko peš sam v šolo, glasbeno šolo, na trening vsaj 4-5 stvari, k tabornikom, itd.

To se ne sliši kot vukojebina potem :D

Utk ::

Seveda je. Če še ne veš, vse kar je izven obvoznice je vukojebina.

kriptobog ::

velikBrokoli je izjavil:

Utk je izjavil:

Pri nas v vukojebini gre vsak 8 let star otrok lahko peš sam v šolo, glasbeno šolo, na trening vsaj 4-5 stvari, k tabornikom, itd.

To se ne sliši kot vukojebina potem :D

Pri nas tudi. Pa smo na vasi. PA se LJ je 20 minut stran :))

Magic1 ::

Sam to ni Mato-va vukojebina, kjer so nepremičnine poceni.
Magic

Zakaj ne? A misliš, da na Ptuju ni šol, glasbenih šol, dvoran, itd? Ali pa v Murski Soboti, Krškem, itd.

Je, samo je tudi služb dosti manj. Kaj mi pomaga poceni nepremičnina, če ni normalnih služb v bližini. Pač je z razlogom vukojebina in poceni nepremičnine.
Magic

Dosti manj? Koliko služb pa rabiš, 300?
Za pametne se je zmeraj povsod našla dobra služba...v zadnjih 10 letih pa to sploh več ni vprašanje.

Shegevara ::

verjetno še vseeno rabiš avto, ker vsakega hobija, bolnice, šole ne boš našel v radiju 1 km (kolikor recimo lahko en 8-letnik prehodi v dežju in snegu).

pa takih lokacij, kjer imaš za otroka čisto vse v rangu 1 km izven mesta je ZELO malo. še v mestih je to bolj redkost

V Lj pa ljudje nimajo avta?
Zakaj bi moral bit izven mesta, da bi bil v vukojebini? Ptuj je vukojebina, smo stokrat prebrali. Pa je 8. po velikosti. Se grem stavit, da imamo v Sloveniji še vsaj 50 mest manjših od Ptuja, kjer imaš vse znotraj 1 km.

Rihito ::

Utk je izjavil:

Za pametne se je zmeraj povsod našla dobra služba...v zadnjih 10 letih pa to sploh več ni vprašanje.

En človek 300 zagotovo ne :), samo če imaš generacije, ki dajejo 400 mladih ven na trg dela, Krško pa jih nudi 300 v tistem obdobju, nastane problem. Glih to je catch in problem teh "vukojebin", ki mogoče vukojebina niti niso. Predvsem pri mladih (moja generacija) opažam, da se jih malo vrača nazaj v te kraje po diplomah (predvsem sposobni) kar se mi zdi velika škoda. Taki kraji se posledično nikoli ne bodo izvili iz tega never ending (ne)razvojnega loopa. Prav veliko kvalitetnih podjetij v teh krajih ni...

Po cenah sodeče, je še Maribor vukojebina. Zakaj je temu tako, če je ja dosti dobro plačanih služb na volje v drugem največjem mestu?!?
Magic

Po cenah sodeč v Lj delajo samo bedaki, ki ne znajo naredit kalkulacije (kot sem je jaz dobrih 10 let nazaj, danes je pa kalkulacija samo še bolj v prid "vukojebinah"). Za tistih par 100 evrov več kar se morda dobi v Ljubljani na začetku, se niti slučajno ne splača tam delat. Povsod drugje si z neko normalno plačo lahko postaviš hiško ali pa trosobno stanovanje, če ti res ni do hiše. V Lj ne.
Da si greš pa kupovat nepremičnino malo izven Lj, kjer so še zmeraj visoke cene, potem se pa še 3/4 ure cijaziš v Lj vsak dan, to je pa že več kot samo neumnost...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Mato989 ::

Shegevara je izjavil:

verjetno še vseeno rabiš avto, ker vsakega hobija, bolnice, šole ne boš našel v radiju 1 km (kolikor recimo lahko en 8-letnik prehodi v dežju in snegu).

pa takih lokacij, kjer imaš za otroka čisto vse v rangu 1 km izven mesta je ZELO malo. še v mestih je to bolj redkost

Daj prvo ti povej koliko folka pa NE RABI avtov... Mislim tudi če živiš v LJ skorajda rabiš avto... me res zanima kako družina z 2 delovnima staršema in 2 otrokoma NE rabi avtomobila...

V skoraj vsakem mestu ki ima več kot 5.000 ljudi pa lahko v dosegu cca 1-2km najdeš večino zadev kar bi otrok rabil... razen kake eksotične ipd...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk je izjavil:

V Lj pa ljudje nimajo avta?
Zakaj bi moral bit izven mesta, da bi bil v vukojebini? Ptuj je vukojebina, smo stokrat prebrali. Pa je 8. po velikosti. Se grem stavit, da imamo v Sloveniji še vsaj 50 mest manjših od Ptuja, kjer imaš vse znotraj 1 km.

navezujem se na izjavo, da grejo v tvoji vukojebini lahko otroc na vse dejavnosti in storitve peš.

znotraj vukojebin maš tud predele kjer maš vse na dosegu nog, ampak tam so potem recimo nova stanovanja v rangu 2k-3k€/m2 ker bo veliko višji demand tam in (kar je bistveno) zelo malo razpoložljivih parcel/hiš/stanovanj.

Ko nekdo tle v temi jamra in se mu predlaga naj gre v vukojebino se s tem ne misli na mikro-lokacije z izvrstnim naborom dejavnosti in zasoljeno ceno ampak na lokacijo kjer boš po 1km peš prišel do prvega kozolca.

Rihito je izjavil:

Utk je izjavil:

En človek 300 zagotovo ne :), samo če imaš generacije, ki dajejo 400 mladih ven na trg dela, Krško pa jih nudi 300 v tistem obdobju, nastane problem. Glih to je catch in problem teh "vukojebin", ki mogoče vukojebina niti niso. Predvsem pri mladih (moja generacija) opažam, da se jih malo vrača nazaj v te kraje po diplomah (predvsem sposobni) kar se mi zdi velika škoda. Taki kraji se posledično nikoli ne bodo izvili iz tega never ending (ne)razvojnega loopa. Prav veliko kvalitetnih podjetij v teh krajih ni...

Tudi če jih bi nudilo krško 900 bi enako jamrali, da pa ni točno tistih 7 ki bi jih sonček imel...

Ko nekdo tle v temi jamra in se mu predlaga naj gre v vukojebino se s tem ne misli na mikro-lokacije z izvrstnim naborom dejavnosti in zasoljeno ceno ampak na lokacijo kjer boš po 1km peš prišel do prvega kozolca.

Ne, ni res. Predlaga se mu naj gre v manjši kraj, ali pa Štajersko. Ni treba it sred kočevskega gozda.

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Daj prvo ti povej koliko folka pa NE RABI avtov... Mislim tudi če živiš v LJ skorajda rabiš avto... me res zanima kako družina z 2 delovnima staršema in 2 otrokoma NE rabi avtomobila...

V skoraj vsakem mestu ki ima več kot 5.000 ljudi pa lahko v dosegu cca 1-2km najdeš večino zadev kar bi otrok rabil... razen kake eksotične ipd...

avto sploh ni point mojega komentarja, ker se navezujemo na to kaj otrok lahko opravi sam peš.

je pa dejstvo, da če otrok lahko vse opravi peš /s kolesom lahko družina preživi z enim avtom. ker v nasprotnem primeru sta potme 2 avta nujna reč, sploh za vukojebino kjer se bo sigurno vsaj en partner vozil malce dlje v službo.

Tudi če jih bi nudilo krško 900 bi enako jamrali, da pa ni točno tistih 7 ki bi jih sonček imel...

Da se ljudje selijo naokoli ni sploh nič narobe. Nekateri grejo v eno smer, drugi v drugo.

kriptobog ::

Shegevara je izjavil:

En avto rabis tako ali drugace. Si ne predstavljam, da bi vozil mulc z javnim prevozom v vrtec :)) PA tudi kasneje je avto veliko boljsa opcija, kot javni prevoz. Za izlete je pa tudi avto boljsa izbira. Ce nisi samo kuca poso, potem en avto itak mora biti pri hisi

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

avto sploh ni point mojega komentarja, ker se navezujemo na to kaj otrok lahko opravi sam peš.

je pa dejstvo, da če otrok lahko vse opravi peš /s kolesom lahko družina preživi z enim avtom. ker v nasprotnem primeru sta potme 2 avta nujna reč, sploh za vukojebino kjer se bo sigurno vsaj en partner vozil malce dlje v službo.

Pač odvisno, recimo moja ima 12km do šihta, jaz pa delam od doma... tako da verjamem, če bova oz. ko bova imela otroka bo tudi 1 avto dovolj... seveda če delata 2 on-site potem itak potrebuješ 2 avta... ampak to velja ne glede na lokacijo, razen če ima en šiht 2 ulici stran... drugače pa je tako, moj kolega se je z busom vozil v MB delat tako kot se nekateri s trolo v LJ...

Utk je izjavil:

Ne, ni res. Predlaga se mu naj gre v manjši kraj...

obnašaš se, kot da povsod v vukojebini dobiš vse na dlani za manjšo ceno kot v mestu. ja žal trg pravi, da to ni res. tam kjer to drži bodo cene zasoljene, kjer pa so cene nizke je pa vprašljiva kakovost življenja. pa naj bo to dostopnost služb ali pa dostopnost ostalih storitev.
bistvo je, da je dobra lokacija na Ptuju še vseeno bolj zaželena od slabe lokacije v Ljubljani.

pa s tem ni nič narobe. samo ne se obnašat, kot da ponujaš nek hofer-hack višje kakovosti za nižjo ceno. tam kjer je zares vse tako lepo je že trg sam od sebe poskrbel, da bodo avtomatično višje cene nepremičnin.

bistvo je, da je dobra lokacija na Ptuju še vseeno bolj zaželena od slabe lokacije v Ljubljani.

Bolj zaželjena morda, samo vprašanje če tudi dražja...

Pa saj glavna težava kot zmeraj in kontinuirano v tej debati je ravno to, da folk meša vrste ljudi ki iščejo nepremičnino ipd...

Prvo definirajmo PRIMER osebe ali para ki iščeta nepremičnino za NAKUP... Ker mi se vrtimo v krogu že nekaj 10 strani v tej temi, ima kdo sploh profil nek povprečen kakšni ljudje pa danes iščejo nepremičnino pa je ne morejo kupit? Kje jo iščejo, kako visoke plače imajo, koliko so prihranili? Kako zaposljivi so, kaj delajo na tem, kaj so počeli zadnjih 15 let če so starejši od 35let, da bi prihranili za nakup itd...

Trenutno je skoraj 6.000 nepremičnin na voljo za nakup... če med 6.000čimi ne najdeš takšne ki bi jo bil pripravljen kupit, in jo lahko kupiš, potem imaš težavo ali v zahtevah ali pa v prihrankih in višini plače... ali pač lokaciji >:D

Saj par, kjer je ona čistilka, on pa administrator na občini pač tudi v Berlinu ne morta kupit nepremičnine, pa v Parizu, pa ne v Madridu, pa ne v Londonu, pa ne v Amsterdamu... Zakaj točno bi morala v LJ in okolici?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Pač odvisno, recimo moja ima 12km do šihta, jaz pa delam od doma... tako da verjamem, če bova oz. ko bova imela otroka bo tudi 1 avto dovolj... seveda če delata 2 on-site potem itak potrebuješ 2 avta... ampak to velja ne glede na lokacijo, razen če ima en šiht 2 ulici stran... drugače pa je tako, moj kolega se je z busom vozil v MB delat tako kot se nekateri s trolo v LJ...

Ja in ko bo ob 12:00 treba po otroka v šolo/vrtec bo ta raje čakal v varstvu, da ga žena pobere ko s službe leti da ujame uro za prevzem, medtem ko boš ti tačas smetil po slo-techu?

matic492 ::

I mean tole dobiš za ceno praktično 3 sobnega stanovanja v LJ (pa je še ogromno podobnih primerov)

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

moraš biti fukjen da siliš v LJ.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja in ko bo ob 12:00 treba po otroka v šolo/vrtec bo ta raje čakal v varstvu, da ga žena pobere ko s službe leti da ujame uro za prevzem, medtem ko boš ti tačas smetil po slo-techu?

Zakaj pa ne? Sicer pa glede na to da je vrtec 870m stran se bo sprehodila babica, če bo sila jaz, drugače pa če plačujemo vrtec pač naj bo v vrtcu do 16:00 ja... ne vidim velike težave.

Če bi jaz delal on site, kaj točno bi se spremenilo, a takrat bi pa lahko froc počakal do 16:00 da eden od naju prileti po njega? Zdaj ker pa nekdo dela home office pa moram kupit še 1 avto da froc ne bi bil 4 ure več v vrtecu čeprav smo plačali za to?

Kje točno je tu problem?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Invictus ::

Utk je izjavil:

Ne, ni se. Razen če misliš, da je plača 2000 bruto nadstandardna...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Seveda je. Je pa vseeno na Ptuju cenejša.

tam kjer je zares vse tako lepo je že trg sam od sebe poskrbel, da bodo avtomatično višje cene nepremičnin.

Mislim, da ne obstaja več niti en resen ekonomist, ki bi še zmeraj trdil, da se ljudje obnašajo tržno - racionalno. Ta teorija je že zdavnaj prežvečena, izpljunjena, pogažena, ubita in pokopana.

Ne, ni se. Razen če misliš, da je plača 2000 bruto nadstandardna...

Mislim, da je problem predvsem v tebi, ki misliš, da povsod izven obvoznice "here be dragons".

matic492 je izjavil:

I mean tole dobiš za ceno praktično 3 sobnega stanovanja v LJ (pa je še ogromno podobnih primerov)

moraš biti fukjen da siliš v LJ.

Ja, to vs. 3 sobno stanovanje ali 300 evrov več ali manj plače...res težka dilema.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj pa ne? Sicer pa glede na to da je vrtec 870m stran se bo sprehodila babica, če bo sila jaz, drugače pa če plačujemo vrtec pač naj bo v vrtcu do 16:00 ja... ne vidim velike težave.

Če bi jaz delal on site, kaj točno bi se spremenilo, a takrat bi pa lahko froc počakal do 16:00 da eden od naju prileti po njega? Zdaj ker pa nekdo dela home office pa moram kupit še 1 avto da froc ne bi bil 4 ure več v vrtecu čeprav smo plačali za to?

Kje točno je tu problem?

torej si na peš razdalji do enega vrtca (če boš tega sploh dobil - večina jih razvaža dlje ker vrtca ne dobiš kar tako na lepe oči) - torej potrjuješ, da ne rabiš dveh avtov in točno to kar jaz od začetka poudarjam.

bod pozoren na kaj in zakaj odgovarjaš.
jaz: če imaš vse blizu ne rabiš dveh avtov
ti: jaz imam vse blizu, ne rabim dveh avtov

in ja, če imaš res vse na dosegu rok si na elitni lokaciji pa naj bo Ptuj ali pa Pariz.
Cene so tudi na Ptuju 2500e na m2.

Seveda je. Je pa vseeno na Ptuju cenejša.

cena česa v primerjavi s čim? ti resno trdiš, da na Ptuju ni stanovanja, ki bi bil na m2 dražje od kateregakoli stanovanja v LJ?

Mislim, da ne obstaja več niti en resen ekonomist, ki bi še zmeraj trdil, da se ljudje obnašajo tržno - racionalno. Ta teorija je že zdavnaj prežvečena, izpljunjena, pogažena, ubita in pokopana.

obračaš besede. ljudje se itak ne obnašajo tržno ampak se trg obnaša glede na njihove težnje. kontra temu kar ti izpodbijaš.
izpodbija se pa to mojo zezo le tako, da se neko lokacijo po svojih arbitrarnih kriterijih odkrije kot bolj/manj vredno od tržne cene in se na podlagi tega razglablja o neracionalnosti odločitev kupcev in o "nepopolnih informacijah" pri nakupu.

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kje točno je tu problem?

torej si na peš razdalji do enega vrtca (če boš tega sploh dobil - večina jih razvaža dlje ker vrtca ne dobiš kar tako na lepe oči) - torej potrjuješ, da ne rabiš dveh avtov in točno to kar jaz od začetka poudarjam.

bod pozoren na kaj in zakaj odgovarjaš.
jaz: če imaš vse blizu ne rabiš dveh avtov
ti: jaz imam vse blizu, ne rabim dveh avtov

in ja, če imaš res vse na dosegu rok si na elitni lokaciji pa naj bo Ptuj ali pa Pariz.
Cene so tudi na Ptuju 2500e na m2.

Ne, do 1km so 3je vrtci + 1 walrfski al kaj je, ampak to ni point, lahko bi bilo vse na dosegu hoje razen šihta in pol več lokacija ni elitna ali je še zmeraj? Ker 2 avta bi rabil če bi oba bla 10km+ do šihta Kaj pa zdaj?

Logika da je lokacija elitna zato ker ne potrebuješ 2 avtov je neumnost, ker potreba po 2 avtih para ne leži v objektivnosti elitne lokacije ampak v tem kje in kako delaš...

Po logiki tvoje je torej tako, če oba živiva nad tromostovjem, ampak hodiva delat v Kranj in rabiva 2 avta ne živiva na elitni lokaciji

matobeli ::

Zih nimaš prav če govoriš o logiki.

Kaj pa kakšno Celje, a kdo tukaj spremlja cene tam? Se mi zdi še vedno relativno dobra lokacija, ki je blizu avtoceste in večjih mest.

Invictus ::

Celje je kot Kranj, mesto šiptarjev. Pa mafija je malo hujša...

Cene so mogoče še malo pod kranjskimi, ker je pač Ljubljana dlje. Zanimivo samo če se voziš v Maribor v službo. Bolj kot ne je tam tuga... Edino Celjanke baje res rade žurajo in dajo, bolj kot kranjčanke
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

johnnyyy ::

Rihito je izjavil:

To je problem v teoriji. V praksi pa se potem izkaže, da še vedno manjka 20 inženirjev, 60 gradbincev itd. na drugi strani pa imaš višek npr.: ekonomistov.

Utk je izjavil:

Po cenah sodeč v Lj delajo samo bedaki, ki ne znajo naredit kalkulacije (kot sem je jaz dobrih 10 let nazaj, danes je pa kalkulacija samo še bolj v prid "vukojebinah"). Za tistih par 100 evrov več kar se morda dobi v Ljubljani na začetku, se niti slučajno ne splača tam delat. Povsod drugje si z neko normalno plačo lahko postaviš hiško ali pa trosobno stanovanje, če ti res ni do hiše. V Lj ne.
Da si greš pa kupovat nepremičnino malo izven Lj, kjer so še zmeraj visoke cene, potem se pa še 3/4 ure cijaziš v Lj vsak dan, to je pa že več kot samo neumnost...
To je odvisno od poklica do poklica. Pri nekaterih branžah se lahko v LJ precej bolje zasluži in imaš večje možnosti za napredovanje. Potem imaš lahko branžo, kjer ti je bolje da si na podeželju, saj v mestu tvoj poklic ni uporaben. Potem pa imaš še tiste ki so na terenu in ima vsak svojo specifiko.

Pat_MaGroin ::

Celje je drazje od MB in eno bolj brezveznih mest v SLO. Plus vse zastrupljeno od Cinkarne ze desetletja.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Po logiki tvoje je torej tako, če oba živiva nad tromostovjem, ampak hodiva delat v Kranj in rabiva 2 avta ne živiva na elitni lokaciji

po moji logiki dostopnost prispeva k elitnosti, ne pa, da jo v celoti definira. vsekakor je tromostovje z širokim naborom delovnih mest v bližini bolj elitno, kot bi bilo tromostovje brez tega. Zato, ker posledično ni nujno, da rabiš dva avta. Pa še zaradi drugih dejavnikov.

Potem je pa Maribor res eno izmed najbolj smiselnih mest za nakup nepremičnine v Sloveniji? Infrastrukturo imaš okoli, bližina avtoceste, cene so pa dokaj ugodne.

Sedaj pa čakam še komentar Invictusa, da vidim, če so tam dobre ženske in kakšen je delež prišlekov :D

cena česa v primerjavi s čim? ti resno trdiš, da na Ptuju ni stanovanja, ki bi bil na m2 dražje od kateregakoli stanovanja v LJ?

Da, če sta oba stanovanja v enakem stanju. Normalno, da če primerjaš neko podrtijo v Rakovi Jelši z vilo na Ptuju, da je lahko vila tudi dražja.

obračaš besede. ljudje se itak ne obnašajo tržno ampak se trg obnaša glede na njihove težnje. kontra temu kar ti izpodbijaš.
izpodbija se pa to mojo zezo le tako, da se neko lokacijo po svojih arbitrarnih kriterijih odkrije kot bolj/manj vredno od tržne cene in se na podlagi tega razglablja o neracionalnosti odločitev kupcev in o "nepopolnih informacijah" pri nakupu.

Znotraj ljubljanske obvoznice je tolk pa tolk stanovanj in parcel. Pustimo to, da ni vse zasedeno, to kar ni, je itak izven trga. V Prekmurju živi na parkrat večji površini parkrat manj ljudi. Če zdaj najdeš 1000 ljudi, ki bi šli radi v Lj in 3000 ljudi, ki bi šli v Prekmurje, bo tistih 3000 še zmeraj cenejše prišlo čez. Ker je zemlje kolk češ. Če je ne bi bilo tam, bi šli pa na Ptuj. To ne pomeni, da "vsi" hočejo v Ljubljano, niti da nihče noče v Prekmurje, samo da je nekje več prostora, drugje pa manj.

Zgodovina sprememb…

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

po moji logiki dostopnost prispeva k elitnosti, ne pa, da jo v celoti definira. vsekakor je tromostovje z širokim naborom delovnih mest v bližini bolj elitno, kot bi bilo tromostovje brez tega. Zato, ker posledično ni nujno, da rabiš dva avta. Pa še zaradi drugih dejavnikov.

Ja, ampak ali je tromostovje elitno za nekoga ki lahko živi v vukojebini in ima preko ceste šiht v fabriki?

Torej je elitnost lokacije odvisna od posamezne subjektivne situacije po tvoje?

Utk je izjavil:

Da, če sta oba stanovanja v enakem stanju. Normalno, da če primerjaš neko podrtijo v Rakovi Jelši z vilo na Ptuju, da je lahko vila tudi dražja

ja, kaj ti to pove? To pove samo to, da se ne prodaja stanovanj v Ljubljani na slabih lokacijah vsaj v primerjavi s Ptujem ne. če bi pa v Ljubljani gradili v okolicah deponij, poslovnih in industrijskih con, bi pa lokacija diktirala nižjo ceno. če pa kdo v Ljubljani raje živi ob toplarni, kot na najboljši lokaciji v Ptuju pa to samo pove, da razpoložljivost vsega ostalega odtehta slabo lokacijo v Ljubljani vsaj v primerjavi s Ptujem.

Znotraj ljubljanske obvoznice je tolk pa tolk stanovanj in parcel. Pustimo to, da ni vse zasedeno, to kar ni, je itak izven trga. V Prekmurju živi na parkrat večji površini parkrat manj ljudi. Če zdaj najdeš 1000 ljudi, ki bi šli radi v Lj in 3000 ljudi, ki bi šli v Prekmurje, bo tistih 3000 še zmeraj cenejše prišlo čez. Ker je zemlje kolk češ. Če je ne bi bilo tam, bi šli pa na Ptuj. To ne pomeni, da "vsi" hočejo v Ljubljano, niti da nihče noče v Prekmurje, samo da je nekje več prostora, drugje pa manj

vprašaj se zakaj je v prekmurju več prostora. ti pomagam, ker je manj služb, manj šol, manj trgovanja, manj poslov, slabša infrastruktura na več področjih, manj zdravstvenih centrov, manj javnega prometa, manj dogajanja in manj drugih ljudi.

prostor ni problem. v puščavah ga imaš še več kot v Prekmurju. pa so ljudje neracionalni, ker nea grejo živet med Beduine? lahko rečeš, da so ljudje pohlepni oziroma si ne zaslužijo življenja v dragi Ljubljani, ne moraš pa reči, da so neracionalni, če želijo več v Ljubljani kot pa manj v Prekmurju.

za življenje v prekmurju in na Ptuju se moraš sprijaznit nea pa si delat iluzij, da je tam bolje od Ljubljane kljub temu da je ceneje.

Mato989 je izjavil:

Shegevara je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja, ampak ali je tromostovje elitno za nekoga ki lahko živi v vukojebini in ima preko ceste šiht v fabriki?

Torej je elitnost lokacije odvisna od posamezne subjektivne situacije po tvoje?

elitnosti lokacije ne definira posameznik ampak trg, gospodarstvo in v določeni meri urbanizem oziroma prostorsko načrtovanje. vse to so makro-dejavniki. potem imaš pa še mikro-dejavnike. Ja, enemu Janezu, ki je zadovoljen v vukojebini blizu fabrke je povprečna cena stanovanj na elitni lokaciji manj pomenljiva kot enim drugim Janezom, ki ceno elitne lokacije lahko plačajo z višjo stopnjo produktivnosti na trgu dela. In ravno ti produktivni Janezi so zadnji presojevalci vrednosti lokacije.

dice7 ::

velikBrokoli je izjavil:

Kaj pa kakšno Celje, a kdo tukaj spremlja cene tam? Se mi zdi še vedno relativno dobra lokacija, ki je blizu avtoceste in večjih mest.

Sirsa okolica celja je super. Tole bo slo v roku enega tedna, tako da pohitite

vprašaj se zakaj je v prekmurju več prostora. ti pomagam, ker je manj služb, manj šol, manj trgovanja, manj poslov, slabša infrastruktura na več področjih, manj zdravstvenih centrov, manj javnega prometa, manj dogajanja in manj drugih ljudi.

Ne. Če bi bile cene stanovanj po celi Sloveniji izenačene, bi še zmeraj več ljudi živelo v Ljubljani. Ker jih tam pač več živi. Kar ne pomeni, da bo tudi vsak naslednji človek hotel tam živet, niti da bo tam bolje živel. Če bi blo tako, bi vsi hoteli živet v Dubaju, Monacu, pa še kje. Pa nočejo.

Najprej se bi pa moral vsak vprašat kje bi živel, če bi povsod enako zaslužil in imel enake stroške. Kolk jih bi potem zares hotelo živet znotraj obvoznice.

Utk je izjavil:

Ne. Če bi bile cene stanovanj po celi Sloveniji izenačene, bi še zmeraj več ljudi živelo v Ljubljani. Ker jih tam pač več živi. Kar ne pomeni, da bo tudi vsak naslednji človek hotel tam živet, niti da bo tam bolje živel. Če bi blo tako, bi vsi hoteli živet v Dubaju, Monacu, pa še kje. Pa nočejo.

torej si le končno prišel do ugotovitve, da pri določanju vrednosti lokacije ne igrajo samo splošni kriteriji, kot so zaposlitev in bližina šol ampak tudi subjektivna presoja ljudi kot so navezanost na domači kraj, družino in prijatelje.

naši možgani pri reševanju stanovanjske problematike uporabljajo enak algoritem, samo uteži imamo naštelane vsak po svoje. Faktorji so cena, lokacija, tip nepremičnine, bližina familije, narava, dogodki... (preveč jih je, da bi našteval). in tem faktorjem potem naši možgani na podlagi genetike in tudi okolja sprocesirajo eno utež za vsak faktor, in ko bo treba izbrat lokacijo kamnse selit naši možgani poženejo ta algoritem z dodanimi individualnimi utežmi in ven fliknejo output kaj je najbolj smiselno narest. En se bo vozu v Avstrijo na šiht, drug bo šel v Ljubljano. En bo šel v tujino gastarbajtat, drugi bo ostal v domači vukojevini. En bo šel v najem, drug bo prosil starše za pomoč pri nakupu, spet tretji bo vse sam našparal. En je dal večjo utež naravi, spet drugi mestnemu življenju. In njihova odločitev bo bazirala na teh utežeh in na lastnem algoritmu določanja, ki jih vse skupaj sprocesira.

zato so tudi smešne te debate urban vs. countryside living. vsak ima neke svoje preference in jih drugim tumba kot da so edine legitimne in ne razume da ostali drugače otežujejo faktorje odločanja, kot pa jih on sam.

gansta ::

velikBrokoli je izjavil:

gansta je izjavil:

Eno vprašnje če kdo ve.

Na strani http://prostor3.gov.si/ETN-JV/ niso vsi kupoprodajni posli, razlog zakaj niso npr. za novo nepremičnine (tudi npr. čez pol leta po poslu in ko je sprememba v zemljiški knjigi) ne vem.

Naj bi pa bili vsi kupoprodajni posli zlistani na https://egp.gu.gov.si/egp/ pod "Evidenca trga nepremičnin". Ampak tudi tukaj niso vsi posli.

Se pravi so kje zbrane vse te informacije?

Posle vnašajo enkrat na mesec ali pa na 3 mesece, tam ni ažurnih podatkov.. najbrž je razlog “lol javnosektoraški software”

Ojoj, na 3 mesece 😔😔

jernejl ::

user4683 je izjavil:

Kaj ko bi operirali z vsaj približno dejanskimi številkami? Last time I checked so fiksne obrestne mere 3%, 10 let nazaj pa so bila cca 6%. Povprečna cena stanovanja je bila 2013 (na dnu!) - 1500EUR/m2 (LJ 2000EUR/m2), sedaj smo nekje na 2200 (LJ 3600EUR/m2), torej za nekaj, kar si leta 2013 (na dnu!) potreboval 100k kredita, boš sedaj verjetno potreboval 50% več (v LJ pa 80% več). 100k po 6% na 20 let te je z obrestmi stalo 180kEUR, sedaj te pa 180k po 3% stane 240k. Torej kljub temu, da je nepremičnina v LJ sedaj 80% dražja, te stane "samo" 30% več. Tista o še enkrat dražjih stanovanjih torej nekako ne pije vode.

Torej kakšen once in a lifetime? Tisti, ki je s takratnim kreditom kupil na 20-letnem minimumu je kupil samo 30% ceneje kot nekdo, ki bi kupoval sedaj na dolgoletnem maksimumu. Plače/inflacija je šla pa v tem času verjetno tudi gor za nek tak procent.

Najnižje cene nepremičnin so bile 2014Q3. Indeks cen glede na leto 2015 je bil takrat 97,77 (za stanovanja v LJ 94,69). Zadnji podatek je za 2022Q1, indeksa sta 166,78 (za stanovanja v LJ 179,78). Torej so šle cene od takrat do danes gor za 70% (za LJ 90%).
6M Euribor je bil takrat 0,3% in je do leta 2022 padal. Danes je 1,7%.
Če si takrat vzel kredit, vezan na Euribor, si dobil torej bistveno ugodnejšo obrestno mero za prvih 9 let, ko je glavnica najvišja (praktično si plačeval samo pribitek; če so ti upoštevali negativni euribor, pa še manj). Pa seveda bistveno nižjo ceno nepremičnine.

Povprečna neto plača 2014Q3: 1000 EUR, povprečna neto plača 2022Q1: 1261 EUR.
Zdaj pa računaj, kakšna je realna razlika, torej kolikšen delež plače si takrat dal za obrok za kredit in koliko bi dal danes, če bi kupil tako nepremičnino.

Jaz bi sicer z "once in a lifetime" raje označil Jazbinškov zakon, ko so ljudje dobili nepremičnine od države po bistveno nižji ceni od tržne, za ceno ene stoenke.
Nekako tako, kot če bi danes država tistim, ki niso bili deležni Jazbinška, ponudila državna stanovanja ali pa 1000m2 gradbene parcele za ceno enega Megana.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Shegevara je izjavil:

Utk je izjavil:

torej si le končno prišel do ugotovitve, da pri določanju vrednosti lokacije ne igrajo samo splošni kriteriji, kot so zaposlitev in bližina šol ampak tudi subjektivna presoja ljudi kot so navezanost na domači kraj, družino in prijatelje.

naši možgani pri reševanju stanovanjske problematike uporabljajo enak algoritem, samo uteži imamo naštelane vsak po svoje. Faktorji so cena, lokacija, tip nepremičnine, bližina familije, narava, dogodki... (preveč jih je, da bi našteval). in tem faktorjem potem naši možgani na podlagi genetike in tudi okolja sprocesirajo eno utež za vsak faktor, in ko bo treba izbrat lokacijo kamnse selit naši možgani poženejo ta algoritem z dodanimi individualnimi utežmi in ven fliknejo output kaj je najbolj smiselno narest. En se bo vozu v Avstrijo na šiht, drug bo šel v Ljubljano. En bo šel v tujino gastarbajtat, drugi bo ostal v domači vukojevini. En bo šel v najem, drug bo prosil starše za pomoč pri nakupu, spet tretji bo vse sam našparal. En je dal večjo utež naravi, spet drugi mestnemu življenju. In njihova odločitev bo bazirala na teh utežeh in na lastnem algoritmu določanja, ki jih vse skupaj sprocesira.

zato so tudi smešne te debate urban vs. countryside living. vsak ima neke svoje preference in jih drugim tumba kot da so edine legitimne in ne razume da ostali drugače otežujejo faktorje odločanja, kot pa jih on sam.

Seveda vse drzi, ampak glavno vprasanje je zakaj bi morali vsakemu ali skoraj vsem njihove preference pomagat uresnicevat davkoplacevalci... Skozi dodatno gradnjo, obdavcitev lastnikov nepremicnin itd...

Ce nekdo hoce zivet tam in tam ker je to njegova preferenca fair enough, naj pac zasluzi toliko da bo lahko ali pa zniza preference

johnnyyy ::

Shegevara je izjavil:

elitnosti lokacije ne definira posameznik ampak trg, gospodarstvo in v določeni meri urbanizem oziroma prostorsko načrtovanje. vse to so makro-dejavniki. potem imaš pa še mikro-dejavnike. Ja, enemu Janezu, ki je zadovoljen v vukojebini blizu fabrke je povprečna cena stanovanj na elitni lokaciji manj pomenljiva kot enim drugim Janezom, ki ceno elitne lokacije lahko plačajo z višjo stopnjo produktivnosti na trgu dela. In ravno ti produktivni Janezi so zadnji presojevalci vrednosti lokacije.

Če mene vprašaš je elitnost subjektivno mnenje črednega nagona. Pri nas govorimo o "elitnih lokacijah", kjer bi človek pričakoval, da tam živi večina svetovnih miljarderjev. Pa nimamo takšne lokacije, še več, v bistvu sploh nimamo nobenega miljarderja, ki bi živel pri nas. In tako pridemo do tega da so elitne lokacije tam, kjer ima človek blizu do službe do par trgovin in kjer čredni nagon pove - evo tukaj je pa elitna lokacija. Zelo velikokrat se te stvari še argumentira z znanimi ljudmi, ki tam živijo, čeprav njihovega življenja ne poznaš in so v čisto drugih branžah.
««
229 / 831
»»