» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
228 / 831
»»

user4683 ::

Kaj ko bi operirali z vsaj približno dejanskimi številkami? Last time I checked so fiksne obrestne mere 3%, 10 let nazaj pa so bila cca 6%. Povprečna cena stanovanja je bila 2013 (na dnu!) - 1500EUR/m2 (LJ 2000EUR/m2), sedaj smo nekje na 2200 (LJ 3600EUR/m2), torej za nekaj, kar si leta 2013 (na dnu!) potreboval 100k kredita, boš sedaj verjetno potreboval 50% več (v LJ pa 80% več). 100k po 6% na 20 let te je z obrestmi stalo 180kEUR, sedaj te pa 180k po 3% stane 240k. Torej kljub temu, da je nepremičnina v LJ sedaj 80% dražja, te stane "samo" 30% več. Tista o še enkrat dražjih stanovanjih torej nekako ne pije vode.

Torej kakšen once in a lifetime? Tisti, ki je s takratnim kreditom kupil na 20-letnem minimumu je kupil samo 30% ceneje kot nekdo, ki bi kupoval sedaj na dolgoletnem maksimumu. Plače/inflacija je šla pa v tem času verjetno tudi gor za nek tak procent.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Mato989 ::

user4683 je izjavil:

Kaj ko bi operirali z vsaj približno dejanskimi številkami? Last time I checked so fiksne obrestne mere 3%, 10 let nazaj pa so bila cca 6%. Povprečna cena stanovanja je bila 2013 (na dnu!) - 1500EUR/m2 (LJ 2000EUR/m2), sedaj smo nekje na 2200 (LJ 3600EUR/m2), torej za nekaj, kar si leta 2013 (na dnu!) potreboval 100k kredita, boš sedaj verjetno potreboval 50% več (v LJ pa 80% več). 100k po 6% na 20 let te je z obrestmi stalo 180kEUR, sedaj te pa 180k po 3% stane 240k. Torej kljub temu, da je nepremičnina v LJ sedaj 80% dražja, te stane "samo" 30% več. Tista o še enkrat dražjih stanovanjih torej nekako ne pije vode.

Torej kakšen once in a lifetime? Tisti, ki je s takratnim kreditom kupil na 30-letnem minimumu je kupil samo 30% ceneje kot nekdo, ki bi kupoval sedaj na dolgoletnem maksimumu. Plače/inflacija je šla pa v tem času verjetno tudi gor za nek tak procent.

Hvala znupy za tole perspektivo... s tem si lepo prikazal da takih razlik realno ni, samo nekoč so bile zapakirane v več odplačila banki, danes so pa bolj na očeh pri cenah same nepremičnine... rezultat je pa podoben oz. razlika kot si povedal le okrog 30%...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

jan_g ::

Nekateri se preveč obremenjujete z ostalimi. Nepremičnino kupiš, ko jo potrebuješ in si jo lahko privoščiš.

Točno tako. Če kupuješ za streho nad glavo, potem ne gledaš na balone in podobno. Kot mlad človek ali družina (če že imaš kakšnega potomca) moraš jasno delati kompromis, saj nimaš na računu par sto tisoč evrov prihrankov. Ta kompromis je običajno lokacija, saj le tako bistveno znižaš ceno. V današnjih časih to morda niti ni tak hendikap, saj nas že veliko dela od doma.

Če pa gre za drugo ali tretjo nepremičnino, potem pa je računica drugačna. Še vedno pa mislim, da je glavni razlog za to eksplozijo cen v zadnjih letih (ne samo v Sloveniji), ker ljudje "parkirajo" svoj denar v nepremičnine. V bankah se ga ne splača imeti, razne delnice ali kriptovalute pa zahtevajo nekaj več znanja in dela.

OneYellow je izjavil:

Še najbolj se obremenjujeo se mi zdi da tisti, ki so uspeli ujeti once in a lifetime trenutek v zadnjih 10 letih, pa sedaj ne privoščijo, da bi si še kdo za njimi lahko privoščil svojo nepremičnino. Kako tipično slovensko. Višek je pa to, ker to pripisujejo svoji sposobnosti.:))

Mi vse to privoščimo, samo ne tako da bomo obstoječi lastniki več plačevali =) Zakaj bi na naš račun rastla stanovanja ki so cenejša za druge??? To nima nobenega smisla... razen v očeh komunista.

OneYellow ::

Se pravi smo ugotovili, da rabiš 60k več? Torej 5 let šparaš pa si na nuli? Hvala za tole, da ni bilo treba meni računat. :))

Točno tako. Če kupuješ za streho nad glavo, potem ne gledaš na balone in podobno. Kot mlad človek ali družina (če že imaš kakšnega potomca) moraš jasno delati kompromis, saj nimaš na računu par sto tisoč evrov prihrankov. Ta kompromis je običajno lokacija, saj le tako bistveno znižaš ceno. V današnjih časih to morda niti ni tak hendikap, saj nas že veliko dela od doma.

Težava je kot vidimo v tej temi, ravno v tem, da folk noče delat kompromisa v lokaciji, in potem jamra ker ni nič za njega tam kjer on želi po ceni ki želi... ne razume da pač se je potrebno prilagodit budgetu ali pa prilagodit budget željam, oboje je seveda težko, zato raje jamrajo da jim mora cela država in vsi državljani zrihtat okolje kjer bo lahko čistilka na OŠ Livada v LJ živela max 1 ulico stran in delavka v LJ v Hoferju max 2 ulici stran...

Malidelničar ::

nekikr je izjavil:

A bi lahko bili malce manj bedasti s temi baloni, če vam ni jasno, kaj naj bi to sploh pomenilo?
Imamo ogromno denarja v obtoku in izredno nizke obrestne mere. Po drugi strani imamo izredno stroge OPNje in premalo novogradenj, vsake dve leti pa še strožjo zakonodajo glede zidanja in potrebne birokracije. Kje je tu balon razen v vaših glavah? Cene rahlo padajo nepremičninam, ki so bile v osnovi cenjene na hudo preveč glede na ostali trg (v smislu, da se morda pa najde kakšen bedak) oz. starim bajturinam, ki so tik pred podrtjem in bi jih dediči prodali za simboličnih 350.000€. Vredne so pa toliko kot je vredna zemlja minus rušitev plus plačani komunalni prispevek. Ampak ta dva tipa predstavljata nepomemben del trga. Vse ostale, torej večina, pa pač rastejo. Ko potem enkrat, po 300% rasti, kakšna pade za 15%, se modreci tu udarjajo po prsih in govorijo o svojih preroških sposobnostih in balonih, istočasno so pa še vedno brez nepremičnine, ker so se jim pri ceni 100 zdele drage, pri 150 tudi, potem pri 200 tudi, sedaj, z upoštevanim padcem pri 450, pa sploh. Moje preroško videnje: tudi jutri, pri 700, se jim bodo zdele predrage in bomo tik pred zlomom nepremičninskega trga.

Se pravi trdiš, da smo Slovenci pogruntali neskončen money oz. wealth glitch in NIKOLI VEČ, EVER ne bo obdobja ugodnejših nepremičnin? Ker vsi ostali trgi v tujini govorijo drugače (japonski nepremičninski crash, ki je en izmed največjih, ZDA nepremičninski crash 2007-2012 pa spet se napoveduje nov, irski nepremičninski crash, španski nepremičninski crash, napoveduje se kanadski nepremičninski crash itd.).

Strinjam se s tabo glede OPN-jev in premalo ponudbe (tudi zaradi kolapsa gradbincev, od Vegrada, Primorja, Kraškega Zidarja). Ampak a ni takšen dejavnik samo še večji spodbujevalec balona, ki bo zato enkrat klecnil, ker je vse skupaj glede trga nepremičnin v Sloveniji zelo majavo.
Po enih podatkih (mislim, da je bilo na Financah) nas v bistvu sedaj rešuje to, da je velik del nakupov 2019-2022 z minimalno krediti in iz casha, torej je folk ki je lahko, pač kupil.
Ampak kupcev bo počasi zmanjkalo (kripto balon je passe, zdravniški bonusi so porabljeni itd.), kam bodo pa potem šle cene?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Mato989 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Še najbolj se obremenjujeo se mi zdi da tisti, ki so uspeli ujeti once in a lifetime trenutek v zadnjih 10 letih, pa sedaj ne privoščijo, da bi si še kdo za njimi lahko privoščil svojo nepremičnino. Kako tipično slovensko. Višek je pa to, ker to pripisujejo svoji sposobnosti.:))

Mi vse to privoščimo, samo ne tako da bomo obstoječi lastniki več plačevali =) Zakaj bi na naš račun rastla stanovanja ki so cenejša za druge??? To nima nobenega smisla... razen v očeh komunista.

Kako za vraga bi obstoječi lastniki plačevali kaj več, če bi država sprostila več zazidljivih zemljišč, da bi se lahko več gradilo? Prosim objasni, ker tole je pa logika top shit. :)

OneYellow je izjavil:

Se pravi smo ugotovili, da rabiš 60k več? Torej 5 let šparaš pa si na nuli? Hvala za tole, da ni bilo treba meni računat. :))

Ja in kaj zdaj? ALi pa narediš kompromis pri lokaciji... tudi oni ki so 10 let nazaj baje bolj poceni kupli bi lahko enako jamrali da tisti pred 1980 so pa imeli take pogoje, oni 1980 lahko jamrajo da oni 1945 so imeli še lažje prit do Zemlje... leta 1945 se najde kdo ki lahko pojamra da v času Habsburške Monarhije je bilo še lažje kot njemu pod komunisti... in tako naprej... prvi človek je prišel in postavil... kaj pa zdaj? Torej so vsi pred 10 leti RIPPED OFF po tvoje?

znupy - good point, na to nisem pomislil.

OneYellow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

OneYellow je izjavil:

Kako za vraga bi obstoječi lastniki plačevali kaj več, če bi država sprostila več zazidljivih zemljišč, da bi se lahko več gradilo? Prosim objasni, ker tole je pa logika top shit. :)

Tako ker če smo mi kupili ko tega ni bilo, imamo potem mi višje cene takrat napram zdaj razumeš? Potem se poraja vprašanje zakaj pa ni država sprostila že prej pa bi že mi dobili 20% ceneje? Zakaj ravno zdaj tem jamračem ki se jim ne da ničemur se odrekat?

Pat_MaGroin ::

Bolj zanimivo je primerjat obdobje 2019-2022 :).

Pat_MaGroin je izjavil:

Irelevantno, ker že 2019 se je očitno folku zdelo predrago, zdaj pa jamrajo, da 2019 je bilo super. :))

jan_g ::

user4683 je izjavil:

Torej kakšen once in a lifetime? Tisti, ki je s takratnim kreditom kupil na 20-letnem minimumu je kupil samo 30% ceneje kot nekdo, ki bi kupoval sedaj na dolgoletnem maksimumu. Plače/inflacija je šla pa v tem času verjetno tudi gor za nek tak procent.

Lahko tudi konkreten primer, lokacija Maribor: nova vrstna hiša september 2020 -> 220k EUR. Danes prodajajo zelo podobne vrstne hiše, oddaljene cca. 400m zračne linije in predvidenim datumom vselitve februar 2023, za 360k - 420k EUR (odvisno od velikosti pripadajočega zemljišča). Se mi zdi kar konkretna razlika, pa ne gre za Ljubljano, kjer bi človek še razumel (glavno mesto, ves čas velik pritok mladih, itd.).

Invictus ::

Na Gorenjskem so zdaj vrstne hiše na ključ kar po 600k :D. To je pa res bolano...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jan_g je izjavil:

user4683 je izjavil:

Lahko tudi konkreten primer, lokacija Maribor: nova vrstna hiša september 2020 -> 220k EUR. Danes prodajajo zelo podobne vrstne hiše, oddaljene cca. 400m zračne linije in predvidenim datumom vselitve februar 2023, za 360k - 420k EUR (odvisno od velikosti pripadajočega zemljišča). Se mi zdi kar konkretna razlika, pa ne gre za Ljubljano, kjer bi človek še razumel (glavno mesto, ves čas velik pritok mladih, itd.).

Ja ampak poglej koliko so šle gor plače delavcev in koliko materiala od 2020 do 2022... material je šel gor vsaj x2, plače tudi vsaj 15% ker kadra ni za dobit...

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Irelevantno, ker že 2019 se je očitno folku zdelo predrago, zdaj pa jamrajo, da 2019 je bilo super. :))

Hotel sem namignit na to, da smo v 3 letih naredil skok, ki ponavadi traja 10-15 let :).

jan_g je izjavil:

user4683 je izjavil:

Eno so oglaševane cene, drugo pa realizirane. Kakšne bodo čez eno leto realizirane bomo pa še videli. In kot pri vsaki stvari imaš izjeme, ki štrlijo iz povprečja (gor ali dol) - na posameznih primerih delat nek (posplošen) sklep je absurdno.

Pat_MaGroin je izjavil:

user4683 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Hotel sem namignit na to, da smo v 3 letih naredil skok, ki ponavadi traja 10-15 let :).

Ja ampak isti jamrači ki so 2019 pravili kako je predrago in mora dol so zdaj še bolj nategnjeni, namesto da bi takrat kupili in že 3 leta živeli not...

Kot pravim poznam tipa ki je 2015 pravil kako je vse predrago in da mora past še 30%... da ne bo kupil... no danes še zmeraj ni kupil, in spet smo krivi vsi drugi od države, do kapitalistov ki hoardajo itd... ker ON NI KUPIL 2015... zakaj bi za take urejali in spreminjali sistem?

Ne no, če imaš pa sedaj samo 3-4% OM. Folk nima pojma kaj pomeni 2% višja OM za obrok pri npr. 300k kredita. :)) Tukaj se hvalijo, da so jemali kredite po 7% OM ali pa da imajo obrok kredita v višini, ki je skoraj nižja od moje naročnine za telefon. :))

Najboljši so mi ti robni primeri, ko se najde enega špekulanta, ki pri mamici čaka 15 let na nižje cene. Vmes pa se ti generacije ne osamosvojijo, rodnost v kurac, albanci pa na polno uvoz. Lepo bo v Sloveniji čer 20 let, še dobro, da bom samo na obisk hodil občasno :).

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Najboljši so mi ti robni primeri, ko se najde enega špekulanta, ki pri mamici čaka 15 let na nižje cene. Vmes pa se ti generacije ne osamosvojijo, rodnost v kurac, albanci pa na polno uvoz. Lepo bo v Sloveniji čer 20 let, še dobro, da bom samo na obisk hodil občasno :).

Saj to da stane hiša 600k je TUDI ROBNI PRIMER... danes ti pokažem na nepremičnine veliko hiš krepko pod to ceno v SLOVENIJI... tam te robni primer ne moti?

Ko sem videl keyword"gorenjska", nisem niti bral naprej, tako da ne vem, o čem pišeš. Kdor hoče živet na gorenjskem, si je sam kriv :).

Sem pa bil ravno prejšnji teden na obisku pri kolegu na Azurni obali (kripto, preden kdo vpraša), je nabavil vilo z bazenom za 1,5 mio, par m od morja, klima super, oddaja bajto za jurja na dan, na promenadah same lepotice. Sicer bi dobil 2 bajti za ta denar na gorenjskem, tako da je malo zajebal :).

Zgodovina sprememb…

Saj tudi Maribor 360k-420k je ROBNI PRIMER... to je ogromno robnih primerov v tej temi =)

Bistvo ostaja enako, kdor odkljuka sledeče točke:

1. vsaj 40k prihrankov
2. služba za NDČ
3. Plača vsaj 1.800 bruto

lahko v Sloveniji kupi nepremičnino 100%... samo lokacijsko se mora prilagodit.

če se lokacijsko NE ŽELI prilagodit, mora prilagodit nekaj ali oboje iz točke 1. in 3. 8-)

Izračunaj koliko časa moraš šparat s 1800 bruto, da imaš 40k na strani. Potem pa v to dodaj še vukojebino, kjer naj bi imel teh 1800 bruto in kjer naj bi dobil poceni nepremičnino.

Sicer pa ljudje se lokacijsko prilagajajo, ker gredo v tujino. Ampak tebi je to itak vseeno, ker ti boš očitno sam delal za svojo penzijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

matobeli ::

10let nazaj si v predmestju kranja lahko kupil bajto za 120k, danes bi se brez težav prodala za 300k.

Enosoben flet je bil 50k, danes 100k.
Bo treba pogledat realne cene m2, ker za 2200 lahko dobiš kaj edino v najlepšem mestu.

trancer01 ::

user4683 je izjavil:

Dno cen nepremičnin v Sloveniji je bilo v drugi polovici leta 2014! Nizke cene so bile pa še vse do 2016 in tudi kasneje glede na izredno nizko ceno kreditov! Kritično visoke cene so šele zadnja tri leta in tudi ponudba stanovanj je razmeroma slaba, cene pa so absolutno previsoke.

OneYellow je izjavil:

Izračunaj koliko časa moraš šparat s 1800 bruto, da imaš 40k na strani. Potem pa v to dodaj še vukojebino, kjer naj bi imel teh 1800 bruto in kjer naj bi dobil poceni nepremičnino.

Sicer pa ljudje se lokacijsko prilagajajo, ker gredo v tujino. Ampak tebi je to itak vseeno, ker ti boš očitno sam delal za svojo penzijo.

Če so razmerja izven okvirjev bo pač prišlo do korekcije, ker je zadeva unsustainable. Trg vedno prilagodi zadeve, da ustrezajo razmerjem in očitno smo trenutno daleč od Matotovih 3. točk :)

trancer01 in ostali: evo, poglejte to:

https://n1info.si/video/n1-video/kdaj-b...

"Od nepremičnine ob nakupu pričakuješ realno rast prihodkov, lahko pa cene prehitevajo rast realnih dohodkov gospodinjstev, kar se v Sloveniji dogaja zadnjih pet ali šest let.
V nekem trenutku tako pride do tega, da je realna cena nepremičnin višja od sposobnosti prebivalstva, da to plača, pojasnjuje Pahor. To se je pri nas zgodilo nekje sredi leta 2021. "Od začetka 2021 je rast nepremičnin 15 odstotkov letno. To statistično pomeni, da smo v balonu," je pojasnil. "Od začetka 2006 do sredine 2008 je trajalo leto in pol, da se je prevesilo navdzdol," je povedal in dodal, da zdaj to obdobje traja le tri četrtine leta."

Zgodovina sprememb…

trancer01 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Dno cen nepremičnin v Sloveniji je bilo v drugi polovici leta 2014! Nizke cene so bile pa še vse do 2016 in tudi kasneje glede na izredno nizko ceno kreditov! Kritično visoke cene so šele zadnja tri leta in tudi ponudba stanovanj je razmeroma slaba, cene pa so absolutno previsoke.

Ja, absolutno dno je bilo res 2014, ampak zgolj nekaj malega % nizje, kot ze od 2012 naprej. Pri mojem primeru ni bilo bistvo v tem, ali je nekdo zadel absolutno dno, ampak nekje drugje. Se mi zdi, da vecina je ugotovila kje.

Ne, ni bilo zgolj nekaj malega % kot že od 2012, razlika je bila občutnejša.

Povej koliksna, pa lahko popravimo izracune. In se enkrat - ni relevantno za izracun o jamracih, ki se jim zdi, da je bilo 10 let nazaj (po precejsnjem padcu in recesiji!) tako blazno poceni.

OneYellow je izjavil:

Če živiš pri starših cca. 4 leta max...

Torej z 1.800 bruto in malico 6EUR na dan dobiš mesečno cca. 1.330€ (brez potnih) Če živiš pri starših in daš njim 200EUR za doprinos... in 100EUR za luksuz prihraniš cca 12k (brez regresa) letno...

Če tega luksuza nimaš in moraš recimo vse plačat doma in imaš samo gratis najemnino, pač prihraniš cca 600EUR/mesec v tem primeru je to cca 7k letno in cca 5,5 oz 6 let do 40k

Če nimaš niti luksuza da bi živel doma, hja potem je pač problem... v tem primeru lahko prihraniš cca 200EUR/mesec max... torej cca 2,5k/leto ali približno 16 let...

Seveda je potrebno povedat da v osnovi SAMSKA oseba naj ne bi kupila stanovanja oz, če ga že kupuje kupi max 1 sobno ali garsonjero, kjer pa potem pade zahteva po 20% lastnem deležu pod 20k in spet pridemo na ZNOSNIH cca 8 let varčevanja...

Torej če povzamem:

Primer 1, življenje doma, minimalni prispevki staršem:
- 40k prihraniš v cca 4 letih morda celo prej

Primer 2, življenje doma, "maksimalni prispevki" torej daš za vse kar porabljaš razen najemnine
- 40k prihraniš v cca 6 letih, morda celo malo prej

Primer 3, življenje za sebe
- Prihraniš 40k v cca 16 letih***

*** Kot samska oseba kupuješ zase garsonjero ali 1. sobno kar pomeni da niti ne potrebuješ 40k prihranka torej lahko greš na 20k prihrankov, kar pa zniža čas varčevanja na cca 7-8 let...

Torej v najboljšem primeru 4 leta, v najslabšem pa 8 let (če greš na manjše nakupe ker nimaš sreče življenja doma v lajfu)

matobeli je izjavil:

10let nazaj si v predmestju kranja lahko kupil bajto za 120k, danes bi se brez težav prodala za 300k.

Enosoben flet je bil 50k, danes 100k.
Bo treba pogledat realne cene m2, ker za 2200 lahko dobiš kaj edino v najlepšem mestu.

10 let nazaj nisi mogel imet 2k plače tako enostavno kot danes... Eni bi imeli plače današnje, cene pa iz leta 2012 ali 1992 še bolje iz leta 1945 ali kar 1.000 >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

In takoj po faksu imaš v vukojebini 1800 bruto? Ali nekje pri 30ih, da imaš potem šele pri 34ih 40k, ko v bistvu ugotoviš, da zadnja 4 leta nisi živel, ampak hej, imaš pa točno toliko kot si imel 4 leta nazaj, ker so šle v tem času za toliko cene gor. :))

OneYellow je izjavil:

In takoj po faksu imaš v vukojebini 1800 bruto? Ali nekje pri 30ih, da imaš potem šele pri 34ih 40k, ko v bistvu ugotoviš, da zadnja 4 leta nisi živel, ampak hej, imaš pa točno toliko kot si imel 4 leta nazaj, ker so šle v tem času za toliko cene gor. :))

Ne nimaš, lahko pa pač greš na srednjo električarsko šolo in si pri 18tih električar in imaš pri 21tih 1.800 bruto fix, razen če imaš 2 levi roki... bo treba stopit s piedestala da morajo vsi študirat... študij mora bit smiseln, večinoma ni sploh v SLO... ne vem kaj folke drkate z učenjem če električarji pol služijo več kot UNI DIPL filozof... jebiga, bo treba nehat podcenjevat obrtniške poklice.

Današnja generacija in zadnjih par ima vse infor da se odloči prav, zgubljeni luzerčki ki so 7 let študirali so pač v opomin.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ti se kar oglašaj, dokler boš cenejši od Google Chat bota...

Mato989: Dobra kalkulacija. Upoštevati pa bi moral še naraščajočo plačo tekom obdobja šparanja, kar lahko pomembno spremeni potrebni čas šparanja. In seveda kje šparaš in v kakšnih %: all-in depozit, mešano vzajemci, delnice, RTF-i, kripto itd.

Ok bomo vsi štromarji. Zdravnikov, odvetnikov, strojnikov itd. ne rabimo. Bomo šli vsi pri 18ih delat. Kako se nisem prej tega spomnil. Po Matovo je idealna družba torej družba štromarjev brez otrok.

Mato ma enga kolega ki je električar in si je z delom v tujini pri 30ih lahko postavil lastno bajto nekje na periferiji.
Zdej je pa to referenca.

johnnyyy ::

velikBrokoli je izjavil:

Sedaj ti bo PIC uletel in razložil, da je tvoja žena v bistvu tvoja hčerka in da nihče racionalen ne živi na Gorenjskem.

Potem moramo samo še dodati, da so se največje škrtice od Gorenjcev preselile v Prekmurje in okolico MB, saj so tam nepremičnine najcenejše ;).

velikBrokoli je izjavil:

Šalo na stran, lokacija Gorenjske, prisotnost turizma in pomanjkljivost zazidljive zemlje so verjetno glavni vzroki za cene, ki so pogosto primerljive z Ljubljano. Če si pa še ljubitelj narave, gor in hribov, zimskih športov in Albancev, pa je to idealna lokacija v Sloveniji, čeprav draga.

Z višanjem cen nepremičnin v LJ se je ta val razširil na okolico. Kolega (ta je praktično sam z investicijam pri nepremičninah naredil 400k€ plusa) me je na to opozarjal že 2018. Takrat je rekel, da če imam namen graditi hišo na Gorenjskem (med KR in LJ), naj kupim zemljo čim prej, saj se je iz stanovanj začel naval na hiše in da bo šlo to kasneje na zemljišča. Gorenjsko je videl kot privlačno, saj ima sorazmerno dobro cestno povezavo z LJ (AC, mimo Medvod, dostop do Celovške, obvoz po Nemški itd.) poleg tega Kranj veliko pobere. Zato je že takrat dejal, da je Gorenjska boljši nakup kot Domžale ali Mengeš, saj prevelik del Slovenije uleti na Štajersko AC ali na Trzinsko obvoznico in jo zabije. On je takrat (sredi 2019) kupoval in kupil za 110€/m² gradbeno parcelo na Gorenjskem. Z mojo sva šla na oglede ob koroni pa so bile cene za sorazmerno dobre parcele okrog +150€/m². Smlednik in okolica pa po +180€/m².

velikBrokoli je izjavil:

Osebno mi je vseeno, bi raje živel kje bolj poceni, ampak ima žena službo v turizmu, zato bova verjetno ostala tukaj. Pa še familija je tukaj - kar je lahko tudi negativno, lol.

Če živiš na območju kjer so visoke plače potem je tudi tam visoka vrednost nepremičnin. Če je pa mizerija od plače potem pa so tudi nepremičnine cenejše. Tako, da najbolje je gledati preko svojih osebnih lastnosti, kje lahko kupiš za čim manj denarja in boš imel čim več prihodkov in da ne zgubiš preveč časa na cesti.

Magic1 ::

Mato spet sanja. Kot da nihče ne prakticira njegovih nasvetov. V Ljubljanski kotlini ne moreš delat kakšnih velikih kompromisov. Bolj ko boš oddaljen od delovnega mesta, več boš dal za avto. Kompromis lahko narediš le tak, da greš v eno sobico zraven šihta in sploh ne rabiš avta. Če imaš pa starše blizu šihta, je pa tombola.
Samo potem dejmo mal računat, koliko ti to pomaga. Daš jurja na stran in prišparaš 40k v 4 letih. Super, si se konkretno odrekal in nekaj našparal. Zdaj so cene astronomske, obrestna mera se mesečno dviguje, kaj naredit? Kupit neko luknjo bogu za nogu in keširat kot zmešan za avto, ali kupit res mikro luknjo v mestu? Seveda se boš moral odrekat še dve desetletji, ker trenutni krediti bodo stali konkretno.
Mato je pameten, ker je imel srečo. Odgovarja mu lokacija Ptuja, ker dela od doma, starši so dal zraven pa še fiksni kredit je dobil za drobiž.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Res ni slabo in če pomisliš da tudi otrok ne rabi vzgajat v perspektivnem okolju in da itak raje henga v VR kot v RL... damn smart.

velikBrokoli ::

johnnyyy je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Sedaj ti bo PIC uletel in razložil, da je tvoja žena v bistvu tvoja hčerka in da nihče racionalen ne živi na Gorenjskem.

Potem moramo samo še dodati, da so se največje škrtice od Gorenjcev preselile v Prekmurje in okolico MB, saj so tam nepremičnine najcenejše ;).

velikBrokoli je izjavil:

Šalo na stran, lokacija Gorenjske, prisotnost turizma in pomanjkljivost zazidljive zemlje so verjetno glavni vzroki za cene, ki so pogosto primerljive z Ljubljano. Če si pa še ljubitelj narave, gor in hribov, zimskih športov in Albancev, pa je to idealna lokacija v Sloveniji, čeprav draga.

Z višanjem cen nepremičnin v LJ se je ta val razširil na okolico. Kolega (ta je praktično sam z investicijam pri nepremičninah naredil 400k€ plusa) me je na to opozarjal že 2018. Takrat je rekel, da če imam namen graditi hišo na Gorenjskem (med KR in LJ), naj kupim zemljo čim prej, saj se je iz stanovanj začel naval na hiše in da bo šlo to kasneje na zemljišča. Gorenjsko je videl kot privlačno, saj ima sorazmerno dobro cestno povezavo z LJ (AC, mimo Medvod, dostop do Celovške, obvoz po Nemški itd.) poleg tega Kranj veliko pobere. Zato je že takrat dejal, da je Gorenjska boljši nakup kot Domžale ali Mengeš, saj prevelik del Slovenije uleti na Štajersko AC ali na Trzinsko obvoznico in jo zabije. On je takrat (sredi 2019) kupoval in kupil za 110€/m² gradbeno parcelo na Gorenjskem. Z mojo sva šla na oglede ob koroni pa so bile cene za sorazmerno dobre parcele okrog +150€/m². Smlednik in okolica pa po +180€/m².

velikBrokoli je izjavil:

Osebno mi je vseeno, bi raje živel kje bolj poceni, ampak ima žena službo v turizmu, zato bova verjetno ostala tukaj. Pa še familija je tukaj - kar je lahko tudi negativno, lol.

Če živiš na območju kjer so visoke plače potem je tudi tam visoka vrednost nepremičnin. Če je pa mizerija od plače potem pa so tudi nepremičnine cenejše. Tako, da najbolje je gledati preko svojih osebnih lastnosti, kje lahko kupiš za čim manj denarja in boš imel čim več prihodkov in da ne zgubiš preveč časa na cesti.

Tvoj kolega je dobro ocenil in napovedal, jaz danes tudi iščem parcele na Gorenjskem in so cene 200e/m2 ali višje.

Malidelničar je izjavil:

Mato989: Dobra kalkulacija. Upoštevati pa bi moral še naraščajočo plačo tekom obdobja šparanja, kar lahko pomembno spremeni potrebni čas šparanja. In seveda kje šparaš in v kakšnih %: all-in depozit, mešano vzajemci, delnice, RTF-i, kripto itd.

Kdo je rekel VSI... pravim ti da niso vsi v buli kot ti bluziš... ko bo zmanjšano št. neke poklicne skupine bo treba dvignit plače da bo kdo prišel tja delat... simpl... to se zdaj dogaja z med. sestrami...

Lonsarg ::

Stanovanja bi itak morala biti faktor 3 cenejsa od his gledano realno. Za stanovanja tudi ni nobenega problema z parcelami, ker lahko znotraj obvoznice v LJ se komot nekaj miljonov stanovanj postavimo. Cena parcele bi morala biti zanemarljiva in tako bi glavnina stroska stanovanja morala biti strosek izgradnje.

johnnyyy ::

velikBrokoli je izjavil:

Tvoj kolega je dobro ocenil in napovedal, jaz danes tudi iščem parcele na Gorenjskem in so cene 200e/m2 ali višje.

Ima nos za nepremičnine. Leta 2012 je trdil, da je cena celovških dvorov anomalija, ki se bo prej kot selj zapolnila, saj ni logično, da so starogradnje čez cesto za 1/3 dražje. :)

Magic1 je izjavil:

Mato spet sanja. Kot da nihče ne prakticira njegovih nasvetov. V Ljubljanski kotlini ne moreš delat kakšnih velikih kompromisov. Bolj ko boš oddaljen od delovnega mesta, več boš dal za avto. Kompromis lahko narediš le tak, da greš v eno sobico zraven šihta in sploh ne rabiš avta. Če imaš pa starše blizu šihta, je pa tombola.
Samo potem dejmo mal računat, koliko ti to pomaga. Daš jurja na stran in prišparaš 40k v 4 letih. Super, si se konkretno odrekal in nekaj našparal. Zdaj so cene astronomske, obrestna mera se mesečno dviguje, kaj naredit? Kupit neko luknjo bogu za nogu in keširat kot zmešan za avto, ali kupit res mikro luknjo v mestu? Seveda se boš moral odrekat še dve desetletji, ker trenutni krediti bodo stali konkretno.
Mato je pameten, ker je imel srečo. Odgovarja mu lokacija Ptuja, ker dela od doma, starši so dal zraven pa še fiksni kredit je dobil za drobiž.

Problem je ravno v tem ker vsi mislijo da so vse luknje kar ni tam kjer oni želijo...

Vsak plus ima nek minus (vožnja itd...)

V osnovi je že problem da je kdorkoli tako neumen da je pripravljen v LJUBLJANI delat za manj kot 2.000 NA TRR (brez potnih) mene skoz vabijo če pridem on site delat v LJ za 2.200 bruto... pa jim samo rečem da za 2.200 bruto se mi pač ne splača... ker pol je bolje da delam home office za 1.800 bruto kajne? Če bi sam se rodil v LJ in bi ugotovil da ne morem pač dobit soliden keš v LJ da bi tam blizu živel bi se pač preselil in obrnil kariero v smer da dobim drugje šiht ali šel v tujino... možnosti je neskončno, dokler si pod 25-28 let...

kriptobog ::

Mato989 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Problem je ravno v tem ker vsi mislijo da so vse luknje kar ni tam kjer oni želijo...

Vsak plus ima nek minus (vožnja itd...)

V osnovi je že problem da je kdorkoli tako neumen da je pripravljen v LJUBLJANI delat za manj kot 2.000 NA TRR (brez potnih) mene skoz vabijo če pridem on site delat v LJ za 2.200 bruto... pa jim samo rečem da za 2.200 bruto se mi pač ne splača... ker pol je bolje da delam home office za 1.800 bruto kajne? Če bi sam se rodil v LJ in bi ugotovil da ne morem pač dobit soliden keš v LJ da bi tam blizu živel bi se pač preselil in obrnil kariero v smer da dobim drugje šiht ali šel v tujino... možnosti je neskončno, dokler si pod 25-28 let...

Ja, za vec kot 2.200 buto bo treba kaj pokazati. Ce nimas tega znanja pac ostanes v vukojebini.

Saj vukojebina sploh ni tako slaba.:P Če nimaš otrok in delaš od doma, je praktično vseeno, kje živiš.

Magic1 ::

Sej jaz bi šel lahko tudi na vikend živet. Sam oba morava službo pustit in otroke bo treba furat vsak dan 30min stran(in še pridt iskat, seveda ob različnih urah). Pa še blazno bodo omejeni, kam bodo hodili. Hmm, kolikor obračam, grem na slabše. Ta izbira je zgolj za peščico. Mogoče čez 15 let.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Utk ::

Pri nas v vukojebini gre vsak 8 let star otrok lahko peš sam v šolo, glasbeno šolo, na trening vsaj 4-5 stvari, k tabornikom, itd.
««
228 / 831
»»