Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
Pat_MaGroin ::
Obresti bodo šle pomoje v roku pol leta spet dol, ker drugače bo vse kolapsnilo. Zdaj se morajo centralne banke delati, da fajtajo inflacijo, ampak asset preservation je bolj pomembna zadeva :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
velikBrokoli ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Obresti bodo šle pomoje v roku pol leta spet dol, ker drugače bo vse kolapsnilo.
Tudi jaz snifam ta copium, ker bom v roku pol leta najbrž šel po kredit in se tako tolažim
Mato989 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Obresti bodo šle pomoje v roku pol leta spet dol, ker drugače bo vse kolapsnilo.
Itak... saj sem napovedal... ECB in FED bodo raje pustili inflacijo 5, 6, 8 procentov ali 15, kot pa OMje na 6,7,9, 15... pozabite.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
velikBrokoli je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Tudi jaz snifam ta copium, ker bom v roku pol leta najbrž šel po kredit in se tako tolažim
S 300k letnimi prihodki je obrestna mera nepomembna, ker boš odplačal v 2 letih, skorajda rabiš samo revolving kredit :).
Pat_MaGroin je izjavil:
Itak... saj sem napovedal... ECB in FED bodo raje pustili inflacijo 5, 6, 8 procentov ali 15, kot pa OMje na 6,7,9, 15... pozabite.
Dobr, indeksi so -15% od ATH, malo je đe rezerve za delati se, da se kej dela. Pri -30 do -50% pa brinter go brrrr.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Pat_MaGroin je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
S 300k letnimi prihodki je obrestna mera nepomembna, ker boš odplačal v 2 letih, skorajda rabiš samo revolving kredit :).
Ja, ampak ne bo šlo več preko normiranca in me bo država preko dooja ornk obrala :D
Gregor P ::
Fantje, kaj pa tole, 7500 EUR/m2. Tale Piran je res svetovni biser, bolš kot Azurna obala, ti rečem. :D
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
... s tem, da bo Piran čez 50 let pod vodo, tako da je to bolj nasedla nepremičnina
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
OneYellow ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Obresti bodo šle pomoje v roku pol leta spet dol, ker drugače bo vse kolapsnilo. Zdaj se morajo centralne banke delati, da fajtajo inflacijo, ampak asset preservation je bolj pomembna zadeva :).
Iz tvojih ust v božja (ECB) ušesa. :)
matic492 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
OM pod inflacijo mu še par jurčkov na leto "profita" dela, če ga ne odplača :D
Ravno včeraj sem gledal BenMallah-a, ko si je jahto kupil in je računal samo koliko ga bodo letno stale obresti za 3 miljone kredita.. to je to, cashflow is king.
Samo moraš jajca met :D
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
IgorCardanof ::
Te številke so brezvezne. Številke potegnjene iz riti tako kot tiste, da lahko rusi samo 2 tedna furajo vojno in nevem kak bullshit. Ne zanašaj se preveč na take ocene.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.
Ne odgovarjam na DM.
damirj79 ::
velikBrokoli je izjavil:
Eno neumestno vprašanje. A trenutno vsi kupujejo na keš, brez kreditov? Ker krediti so se ogabno podražili, kar pomeni da so cene nepremičnin realno zrasle za ohoho. Cene nepremičnin pa nominalno še kar iste.
Torej:
a) folk kupuje na keš, da dražji krediti nimajo vpliva
b) folk kupuje še dražje že tako napihnjene nepremičnine
c) transakcije so se ustavile in se dejansko proda le še za ščepec
Kaj drži?
2-3% obrestna mera še ni dovolj visoka, da folk ne bi jemal kreditov..
V resnici B, ker še niti ne 10 let nazj so bili krediti s večjo obrestno mero, pa se jih je vseeno talalo, še bolj kot zdaj. Obrestna mera 2-4% je kvečjemu dobra za ljudi. Tisti ki nima dovolj, si tudi z 0% obrestno mero niso privoščili bistveno več.
Ja, ampak februarja si lahko s plačo X dobil 200k kredita na 30 let.
Danes dobiš pa še samo 160k na 30 let, razen če si S-T član in si podvojil prihodke v zadnje pol leta :).
Danes dobiš pa še samo 160k na 30 let, razen če si S-T član in si podvojil prihodke v zadnje pol leta :).
Ne vem kako, ker tista nepremičnina za 200k temu hipotetičnemu kreditodajalcu ni več dosegljiva, bo moral povečat prihodke.
damirj79 ::
Nedosegljiva ni, lahko kvečjemu rečemo, da se je zmanjšal krog potencialnih kupcev. Ko bo ta krog zelo majhen ali pa ničen, bo treba krog povečat tako, da ceno korigira prodajalec navzdol. Potem bodo banke spet morale nekaj naredit, da bo tudi dejansko več izplačil kreditov, ker sicer tudi one nimajo dobička in pri kreditih ga imajo največ za največ časa. Takšna nihanja so bila že od vedno in dokler bo denar obstajal v takšni obliki, kot ga poznamo zdaj, ne bo nikoli konec.
BuDi79 ::
A je kdo kaj raziskoval kitajce? Ameri pravjo da bo čez 14dni kolaps...Ne vem če se kdo spomni da bodo ZDA junija bankrotirale... 2009. https://www.finance.si/227182/Joze-Menc...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
BCSman ::
Investirat je treba v čimveč strokovnih znanj, zdravje in če je mogoče, v otroke in njihovo vzgojo.
Tej ničvredni papirji, trenutno imenovani Evro, so samo orodje za finančninke in elito, da vodijo rajo kot jim zapaše.
Tej ničvredni papirji, trenutno imenovani Evro, so samo orodje za finančninke in elito, da vodijo rajo kot jim zapaše.
kriptobog ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Ja, ampak februarja si lahko s plačo X dobil 200k kredita na 30 let.
Ja bi pac februarja vzel.
poweroff ::
Ja ampak vi MLADI ste pa pomagali penzičom ko bi jih korona tamanila in bi dobili nepremičnine na trg... to pa ne, ste bili solidarni... kje je zdaj tisti konec solidarnosti Matthai bluženja itd? Jaz sem rekel, Covid je bila rešitev, pobijala starejše na naravn način ni lepšega, mi pa smo mlade zdrave zapirali da bi starci še dalj časa cuzali sistem...
Mladi so seveda bili solidarni. Ostali so doma (posledice so številne psihološke stiske otrok), nosili maske, najprej čakali, da starejši dobijo cepivo, potem smo se cepili tudi mi.
Ampak zdaj ko gre za free tečaj, so seveda pozivi. Da bi pa kdo od teh podprl kaj free za mladino, to pa ne.
sudo poweroff
Danes bral na RTV, da so ukrepi zaradi korone na Kitajskem vplivali na manjše število porok in rojstev. Ampak koga to briga. Solidarnost mladih nima meja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OneYellow ()
Morate razumet. Naslednjih 10-20 let ne bo drasticnih sprememb. In zato se penzici ne sekirajo pretirano kaj bo :).
johnnyyy ::
Jaz sem se nasmejal, ko sem bral včeraj članek na RTV, ko so se penziči pritoževal glede digitalnih bonov, češ da bi morala država zagotoviti vsem penzičem, da se brezplačno udeležijo tečajev. Plus še par zahtev. Spet ta klic po dobri državi, ki naj nekaj zrihta.
Stanovanja za mlade? Ah ne, to pa lahko počaka, to ni pomembno. :)
Seveda, ti si še mlad pa lahko počakaš ... stari pa ne morejo, saj jih jutri mogoče že ne bo več :)
Alayne ::
Saj si sam napisal anekdotno stvar, kaj ti naj pa jaz odpišem? Praviš da je lažje v tujini najet stanovanje, na podlagi česa?
Povprečna najemnina v berlinu 800€, stroški za eno osebo baje na google 887€, minimalna plača je 1559€, torej ti ne ostane nič.
Sorodnika imata najeto znotraj ubahn linije (torej relativni center) za 400 eur kalt. Torej brez stroskov ogrevanja in elektrike. Gre za enosobno stanovanje. Vec ne rabita. Oba imata place nad 2k neto. Ni za vse isto :)
Saj si sam napisal anekdotno stvar, kaj ti naj pa jaz odpišem? Praviš da je lažje v tujini najet stanovanje, na podlagi česa?
Povprečna najemnina v berlinu 800€, stroški za eno osebo baje na google 887€, minimalna plača je 1559€, torej ti ne ostane nič.
Sorodnika imata najeto znotraj ubahn linije (torej relativni center) za 400 eur kalt. Torej brez stroskov ogrevanja in elektrike. Gre za enosobno stanovanje. Vec ne rabita. Oba imata place nad 2k neto. Ni za vse isto :)
Ja, dejmo gledat 1% ljudi, ki imajo srečo in najemajo po takšnih cenah.
enemon ::
20 m2 kleti v Ljubljani brez oken za 100k. Po mojem se bo kljub vsemu hitro prodalo?
velikBrokoli je izjavil:
Ja, dejmo gledat 1% ljudi, ki imajo srečo in najemajo po takšnih cenah.
Nekaj gotovo srece. Nekaj pripravljeno ziveti v "altbau". Nekaj to, da sta nekaj zadev znotraj sama popravila/prebelila. Primer se je nanasal na povprecje. Tudi v LJ lahko najemas 5 sobni penthause v centru ali enosobno v fuzinah. Pac kaj si pripravljen placat glede na svoje potrebe. Logicno bo Berlin imel "visoko" povprecje tam je veliko luksuznih stanovanj, ki visajo ceno. Replika je bila na to, da se da dobiti po normalnih cenah. Priloznosti za delo/napredovanje ali menjava sihta na svojem podrocju je pa vecja kot v LJ, kjer imas par firm in je tezja menjava.
Ni trava vedno bolj zelena drugje. Pac dam primer :)
Ni trava vedno bolj zelena drugje. Pac dam primer :)
Bolj pomembno bi bilo vprašanje koliko dejansko stane stanovanje, ki ga imata v najemu za 400EUR, ker v LJ so amortizacijske dobe že 30-40 let, ker ljudje tu jamrajo, da kupit ne morejo.
Če je tam amortizacijska doba še daljša kot pri nas, zaradi kontroliranih najemnin, je tudi z 2k neto plače (kar ni ultra visoka plača za nemčijo) enako slaba situacija.
Tu piše https://www.numbeo.com/cost-of-living/i...
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 8,223.50 EUR
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 5,262.50 EUR
torej če vzamemo da je stanovanje vredno nekje 6000EUR/m^2 in imata 40 kvadratov je to 240,000EUR / 400EUR najemnine je amortizacijska doba 600 mesecev oz. 50 let, tako da garantirano so to kontrolirane najemnine daleč od tržne vrednosti. Če znižam na 4000EUR po kvadratu je še vedno ~34 let.
Ne razumem čisto tega kalkulatorja ampak:
za to stanovanje z 400EUR najema bi očitno bil obrok okoli jurja na mesec (20-30 let je pač še malo višje kot ti na screenshotu), torej 2x več kot plačujeta najemnina oz. skupaj z stroški bi dala skoraj 3/4 plače ene osebe samo za enosobno stanovanje v Berlinu .
Pa si na istem kot v LJ ne?
PS: Vem da smo razvajeni v IT ampak meni na kraj pameti ne bi prišlo se selit v tujino za samo 2k neto, ampak verjetno zato ker najdem 3 boljše redne zaposlitve na linkedinu do jutri
PS2: Nisem dodal še vseh davkov v Nemčiji:
- agencija 5%+
- notar 1,5 - 2%
- davek na promet nepremičnin 3,5 -6,5%
https://russianvagabond.com/how-much-do...
Noččem zagovarjat ali Ljubljane ali selitve v Nemčijo, hočem samo povedat, da je to globalen problem, in ne moreš zdaj krivit naše upokojence in jazbinška za to, je definitivno del problema, ampak drugje imajo iste težave, pa ni bilo jazbinška...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Res je, najemnine so kontrolirane. Ampak to naredi zadevo znosno.
Niso vsi IT. Tudi onadva nista. Je pa gotovo vec kot 1.5k kot si ti navedel zgoraj, da je povprecna. Sta sele zacela in ne dvomim, da ne bosta hitro napredovala. Oba govorita tekoce nemsko ze sedaj.
V Slo so jima ponujali 1200 -povprecno v LJ, kjer sta tudi najemala. Ker sta mlada si nakupa v LJ s tem nista mogla privosciti.
Ce sta dva, se stroski najemnine v Berlinu porazdelijo, ostali stroski pa se tudi ne podvojijo. Njune sluzbe imajo tudi nekatere druge ugodnosti, kot je placana malica, kar ni standard za Nemcijo.
O nakupu niti slucajno ne razmisljata, saj se ne splaca. Si prikazal lep izracun. Prihranki grejo v delnice.
Niso vsi IT. Tudi onadva nista. Je pa gotovo vec kot 1.5k kot si ti navedel zgoraj, da je povprecna. Sta sele zacela in ne dvomim, da ne bosta hitro napredovala. Oba govorita tekoce nemsko ze sedaj.
V Slo so jima ponujali 1200 -povprecno v LJ, kjer sta tudi najemala. Ker sta mlada si nakupa v LJ s tem nista mogla privosciti.
Ce sta dva, se stroski najemnine v Berlinu porazdelijo, ostali stroski pa se tudi ne podvojijo. Njune sluzbe imajo tudi nekatere druge ugodnosti, kot je placana malica, kar ni standard za Nemcijo.
O nakupu niti slucajno ne razmisljata, saj se ne splaca. Si prikazal lep izracun. Prihranki grejo v delnice.
Res je, najemnine so kontrolirane. Ampak to naredi zadevo znosno.
Ne ne, 1.5k je minimalec v Nemčiji (vsaj kolikor sem googlal, krat 174 ur na mesec).
Matematična pravilna mentaliteta in podpiram, pač greš ven če si pameten, ampak seveda to ni rešitev problema v Sloveniji. Samo eni predstavljajo to kot da se seliš nekam ven in kar naenkrat si tam lahko privoščiš stanovanje. Vsepovsod je isto sranje zaradi monetarnega sistema in centralnih bank... ampak tu že mejimo na Illuminati in reptillian conspiracy theory-je.
Na IT forumu je to težko debatirat, da obstaja se kaj drugega kot remote :).
Sosolec iz gimnazije je bil top of the top farmacevt v Leku, mislim da nad 3k neto ni videl.
Dobil ponudbo iz Nemcije za 7k neto, rekel kurc, grem, po 1 letu je bil 10k neto, pa je sele zajel sapo kariere v Nemčiji.
Debatirat z ocmi programerja, ki je 0.5% delovne populacije ni ravno idealno :).
Sosolec iz gimnazije je bil top of the top farmacevt v Leku, mislim da nad 3k neto ni videl.
Dobil ponudbo iz Nemcije za 7k neto, rekel kurc, grem, po 1 letu je bil 10k neto, pa je sele zajel sapo kariere v Nemčiji.
Debatirat z ocmi programerja, ki je 0.5% delovne populacije ni ravno idealno :).
Se strinjam.
Pac kot je nekdo navedel prej...smo Slovenci prepricani, da cistilki in hisniku pripada lastniska nepremicnina v radiusu 10km od LJ.
Nimam pa pojma kako bi sistemsko to resili.
Hah ja, jaz sem farmacevt. Pa niti priblizno ne "top". Ga razumem, treba se je znajt ;) in ce si vezan na lab, ne mores toliko remote. Ceprav nekaj sem se pred kratkim pogovarjala za BI firmo na Dunaju, po novem omogocajo senior scientists tudi 2-3 dni remote delo.
Pac kot je nekdo navedel prej...smo Slovenci prepricani, da cistilki in hisniku pripada lastniska nepremicnina v radiusu 10km od LJ.
Nimam pa pojma kako bi sistemsko to resili.
Pat_MaGroin je izjavil:
Na IT forumu je to težko debatirat, da obstaja se kaj drugega kot remote :).
Hah ja, jaz sem farmacevt. Pa niti priblizno ne "top". Ga razumem, treba se je znajt ;) in ce si vezan na lab, ne mores toliko remote. Ceprav nekaj sem se pred kratkim pogovarjala za BI firmo na Dunaju, po novem omogocajo senior scientists tudi 2-3 dni remote delo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Alayne ()
Torej znizati cegle- 200 strani komentarjev v tej temi pa se nismo tam.
Ali zvisati place? - je bil govor o olajsavi,ki bi razbremenila tudi visji srednji sloj. Pa novi vladi ni bilo tako vsec.
Ali zvisati place? - je bil govor o olajsavi,ki bi razbremenila tudi visji srednji sloj. Pa novi vladi ni bilo tako vsec.
Sej po eni strani je razumljivo, ker poleg pokojnine je to (nepremičnine) nekako edini družbeno "normalen" način šparanja za penzijo pri nas.
jernejl ::
No zdaj pa naprej. Če imaš ti 3 stanovanja, moraš v vsakem stanovanju plačevat sledeče zadeve:DDV od vsega tega pokrije gasilce in policijo ravno za to, da skrbijo za varnost vročevodov, vodovodov, deponij in drugih assetov, ki jih omenjena podjetja, za katerih storitve plačuješ, imajo. Gasilce in policijo za tvojo nepremičnino ti pa častijo čistilke z dohodnino, pobrano od njihove plače, ker tega kot lastnik pač ne plačuješ.
1. Upravitelja (DDV)
2. Ogrevanje (v 99% stanovanjih se ne moreš od tega odklopit) (DDV)
3. Vodo in vodarino (večinoma je v blokih to razdeljeno po številu oseb prijavljenih v stanovanju ampak pravilnik pravi da ne moreš imet 0 prijavljenih torej se vedno smatra da je za potrebe delilnika najmanj 1 oseba prijavljena... to pomeni da recimo ko sem kupil stanovanje sem plačal 9EUR porabe vode četudi me tam cel mesec NI BILO (in na to 22% DDV!!!!)
4. Odvoz smeti za 1 osebo (DDV)
5. stanovanjski sklad (s katerega plačamo nakupe od katerih gre 22% DDV)
6. NUSZ
7. Davek na premoženje
Nič od tega zgoraj (razen točke 7) se ne moreš izognit pri nobenem izmed 3 stanovanj, četudi so prazna in je poraba 0
In kaksne transferje dobivajo lasnitiki nepremicnin?Varnost, infrastrukturo, urejeno okolje. Vse zastonj. Znajo pa to monetizirati, ko dražje prodajajo. Bližina šole, bližina avtoceste, bližina zdravstvenega doma, bližina parka in podobno pišejo po oglasih. Država skrbi za povečevanje vrednost nepremičnin (z davki, ki jih plačujejo čistilke od svojih plač), vse to pa lastniki pospravijo v lasten žep.
Ce bi lastnik nepremicnine moral sam placati varovanje itd., bi najemnine bile veliko visjeNajemnine bi bile nižje, ker bi bilo bistveno več nepremičnin na voljo za najem, namesto da so prazne.
saj tudi najemnik potrebuje policijo, gasilce itd.Saj policijo in gasilce zase že plačujejo od plače. Ni pa nobene potrebe, da morajo to plačevati tudi za varovanje nepremičnin, ki niso njihove.
Meni kot lastniku je konec koncev vseeno za varovanje stanovanja, ki se daje v najem. Jaz imam kot lastnik zavarovanoČe država ne bi varovala tvoje nepremičnine, bi za zavarovanje na trgu plačal toliko kot za ducat oboroženih varnostnikov, ki bi stražili tvojo nepremičnino 24/7.
Zdaj pa plačaš 100 evrov na leto, samo zato, ker čistilke plačujejo za varnost tvoje nepremičnine in zavarovalničarji vedo, da je malo verjetno, da bi se ji kaj hudega zgodilo.
Ali zvisati place? - je bil govor o olajsavi,ki bi razbremenila tudi visji srednji sloj. Pa novi vladi ni bilo tako vsec.Zviševanje plač se dogaja že zadnjih 30 let, pa nimamo nekega trenda, po katerem bi nepremičnine bile zmeraj bolj dosegljive. Direktna posledica zvišanja plač je zvišanje cen nepremičnin in najemnin. Streha nad glavo (bodisi lastniška bodisi najemniška) je pač primarna človekova potreba in lastniki vedo, da lahko ljudem, ki več zaslužijo, za nepremičnine tudi več poberejo, ljudem pa ne preostane drugega, kot da to plačujejo.
Zvišanje plač torej ni rešitev za večjo dosegljivost nepremičnin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
mr_chai ::
Pat_MaGroin je izjavil:
OM pod inflacijo mu še par jurčkov na leto "profita" dela, če ga ne odplača :D
Ravno včeraj sem gledal BenMallah-a, ko si je jahto kupil in je računal samo koliko ga bodo letno stale obresti za 3 miljone kredita.. to je to, cashflow is king.
Samo moraš jajca met :D
supr recept za balončke delat.
Malidelničar ::
velikBrokoli je izjavil:
Eno neumestno vprašanje. A trenutno vsi kupujejo na keš, brez kreditov? Ker krediti so se ogabno podražili, kar pomeni da so cene nepremičnin realno zrasle za ohoho. Cene nepremičnin pa nominalno še kar iste.
Torej:
a) folk kupuje na keš, da dražji krediti nimajo vpliva
b) folk kupuje še dražje že tako napihnjene nepremičnine
c) transakcije so se ustavile in se dejansko proda le še za ščepec
Kaj drži?
2-3% obrestna mera še ni dovolj visoka, da folk ne bi jemal kreditov..
Po mojem je ob izbruhu korone čez nekaj mesecev držala točka b), točka a) po mojem nikoli ni imela velikega vpliva na rast trga, tistih nekaj kriptičev, Gamestoparjev in dohtarjev ni tako zelo vplivalo, pogojno je bil samo krajši sunek na trgu mogoče pomladi. Toda, ali so kakšni indici za c), noben ni dal jasne ocene ali res transakcije stagnirajo in smo v padajočem nepremičninskem marketu v SLO?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Kitajska ruši stolpnice in ustavlja gradnjo stavb, ki bi lahko nastanile 75 milijonov ljudi, medtem ko si vlada prizadeva za oživitev nepremičninskega trga, poroča britanski The Telegraph. Analitiki pojasnjujejo, da Peking to poskuša doseči z uveljavljanjem strategije "zgradi, začasno zaustavi, poruši, ponovi". Tako naj bi poskušali omejiti ponudbo in se izogniti padcu cen stanovanj ter spodbuditi gospodarsko dejavnost s povečanjem obsega gradbenih del.
Evo, država skrbi za monopolni položaj na trgu, da cene nepremičninam ne padejo. In eni mislite, da ne počnejo pri nas istega, le da ne gredo cel krog od izgradnje do rušitve, ampak se bremza že pri gradnji/zemljiščih.
borut_p ::
Kitajska ruši stolpnice in ustavlja gradnjo stavb, ki bi lahko nastanile 75 milijonov ljudi, medtem ko si vlada prizadeva za oživitev nepremičninskega trga, poroča britanski The Telegraph. Analitiki pojasnjujejo, da Peking to poskuša doseči z uveljavljanjem strategije "zgradi, začasno zaustavi, poruši, ponovi". Tako naj bi poskušali omejiti ponudbo in se izogniti padcu cen stanovanj ter spodbuditi gospodarsko dejavnost s povečanjem obsega gradbenih del.
Ce se dobro spomnim, je ta cikel na kitajskem normalen. So mi razlagali, da pri njih zemlje ne mores kupit, jo lahko samo zakupis na maks 30let al nekaj takega. Po preteku teh let se partija odloci ali bo pustila kar je gor ali porusila in naredila nekaj novega.
Evo, država skrbi za monopolni položaj na trgu, da cene nepremičninam ne padejo. In eni mislite, da ne počnejo pri nas istega, le da ne gredo cel krog od izgradnje do rušitve, ampak se bremza že pri gradnji/zemljiščih.
Torej smo bistveno bolj ekološki =) To je pohvalno!
ginekk ::
Fantje, kaj pa tole, 7500 EUR/m2. Tale Piran je res svetovni biser, bolš kot Azurna obala, ti rečem. :D
To bi bilo leta 2019, nekih 120 jurjev, ne več. Vem ker sem leta 2019 kupoval in kupil stanovanje v Piranu.
ginekk ::
... s tem, da bo Piran čez 50 let pod vodo, tako da je to bolj nasedla nepremičnina
Bo ja hahahaha, pač ne verjemi medijem, ker vedno naložijo.
10cm vode pride vsako drugo leto, v času novembrskih ciklonov, ko nizek pritisk in jugo uspeta dvignit gladino.
Poplavi Tartini po defaultu, ker je najnižja točka, prebivalci se niti ne sekiramo, nihče ne paničari nič kajti voda ne zalije skorajda ničesar. No, vsakokrat pridejo mediji in napihujejo zadevo do obisti.
Natanko isto kot 50 let nazaj, samo da je bilo manj medijske panike.
Bo ja hahahaha, pač ne verjemi medijem, ker vedno naložijo.
10cm vode pride vsako drugo leto, v času novembrskih ciklonov, ko nizek pritisk in jugo uspeta dvignit gladino.
Poplavi Tartini po defaultu, ker je najnižja točka, prebivalci se niti ne sekiramo, nihče ne paničari nič kajti voda ne zalije skorajda ničesar. No, vsakokrat pridejo mediji in napihujejo zadevo do obisti.
Natanko isto kot 50 let nazaj, samo da je bilo manj medijske panike.
Srečno
matijadmin ::
V slo so pomoje 3 ključni dejavniki (kot že večkrat našteto):
1) slaba ponudba (pretžno zaradi nesposobnega gradbenega sektorja) in slabe državne stanovanjske politike (ne znamo se odločit, kam bi zapluli, ni spodbud, ni zadosti vsaj neprofitno-stroškovnih stanovanj, v primeru za 180 deg zasukanih politik pa ni ustreznega davka niti podlage za stanovanjske sindikate);
2) skorumpirani župani, ki še tisto malo pozidave zmonopolizirajo z izdajo soglasij le izbranim investitorjem oz. njim na kožo pisanimi prostorskimi akti;
3) nesposobna raja, ki brezglavo investira v neprimičnine, ker drugam ne zna.
Dokler tega korenito ne spremenimo in pošlihtamo ne bo drugače.
1) slaba ponudba (pretžno zaradi nesposobnega gradbenega sektorja) in slabe državne stanovanjske politike (ne znamo se odločit, kam bi zapluli, ni spodbud, ni zadosti vsaj neprofitno-stroškovnih stanovanj, v primeru za 180 deg zasukanih politik pa ni ustreznega davka niti podlage za stanovanjske sindikate);
2) skorumpirani župani, ki še tisto malo pozidave zmonopolizirajo z izdajo soglasij le izbranim investitorjem oz. njim na kožo pisanimi prostorskimi akti;
Vrnite nam techno!
Geho ::
matijadmin je izjavil:
To je to, tema se lahko zapre.
enemon ::
matijadmin je izjavil:
To je to, tema se lahko zapre.
Tik pred 10.000 posti? [:D]
matijadmin ::
Kaj ima gradbeni sektor s ponudbo?
Velikih podjetij, ki bi kolikor toliko solidno gradila visoke gradnje in bila zmožna velikih projektov, ni ravno veliko, če sploh so (morda par). Znan koprski gradbinec baje ne zmore niti 0k8 komunalnega za garažo, ki jo je že prodal. Poleg tega velikokrat nastopajo gradbena podjetja kot investitorji in prodajajo na trgu.
Vrnite nam techno!
nejc_nejc ::
Ti sam posu zrihti, pa ne po en blokčič na let, pa boš vidu.
A misliš, da je oprema đabe in da bodo vsi kr na zalogo kupoval.....
Ne ti firm v ta drek tlačt, nimajo s tem nič.
Taveliki se s takimi trenutnimi smetišnicami ne ukvarjajo..., glih toliko, da si reference filajo in so na "stenbaju".
A misliš, da je oprema đabe in da bodo vsi kr na zalogo kupoval.....
Ne ti firm v ta drek tlačt, nimajo s tem nič.
Taveliki se s takimi trenutnimi smetišnicami ne ukvarjajo..., glih toliko, da si reference filajo in so na "stenbaju".