» »

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?

Temo vidijo: vsi
««
201 / 791
»»

velikBrokoli ::

V Sloveniji se gradbincem ne splača zidat, grejo raje v sosednje države...

nejc_nejc ::

Brokoli čestitka za 10.000 post.:O

Že od 2019 se v temi pametuje, zakaj so nepremičnine drage, pa vsako leto "bo kmalu padec" 8-)

nejc_nejc je izjavil:

Od tega verjetno 5.000 postov mato/jernej naveza :))

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

nejc_nejc je izjavil:

Brokoli res iskrene čestitke tudi z moje strani! Lep dan
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

A dobim kakšno nagrado? Morda se lahko slotech tajkuni skeširati in na kup zberete za eno nepremicnino? :D

enemon ::

velikBrokoli je izjavil:

A dobim kakšno nagrado? Morda se lahko slotech tajkuni skeširati in na kup zberete za eno nepremicnino? :D

To rajš vpraši v kriptotemi. :D

Malidelničar ::

velikBrokoli: Napiši TRR, vsak forumaš ti nakaže 10 EUR.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Pa da se vrnem na temo - danes opazil, da je bil kar močan trend padca nekaj hiš na Gorenjskem, iz 370k->320k in 345k->315k sta mi padli v oči.

It's happening???

Zgodovina sprememb…

mat xxl ::

Link ?

LEŠE - 357 m2, samostojna, zgrajena l. 1987, adaptirana l. 2018, 803 m2 zemljišča, P+1+M/2 nad., Leše ( pri Radovljici),   pros...

Price: 315.000,00 EUR
Size: 357,00 m2

Price history:
- 315.000,00 EUR (23. 8. 2022 20:40:10)
- 345.000,00 EUR (12. 7. 2022 19:16:26)

Price change alert!

ŠKOFJA LOKA - 143 m2, vrstna, zgrajena l. 1986, adaptirana l. 2010, 204 m2 zemljišča, K+P+M, Montažna, vrstna hiša, odlična lokacija, ...

Price: 320.000,00 EUR

Size: 143,00 m2

Sold by: Loka nepremičnine d.o.o.

Price history:
- 320.000,00 EUR (24. 8. 2022 07:25:14)
- 370.000,00 EUR (23. 8. 2022 11:40:07)

https://nepremicnine.net/oglasi-prodaja...

Zgodovina sprememb…

In pri obeh, bi najprej menjal kopalnico.
Ne najdem energetske izkaznice....

O kvaliteti sicer ne bi govoril, ker se meni zdi še vedno precenjeno :))

Ja 100 ma uro.
Me pa cudi, da tele "agencije", vsaj ne svetujejo prodajalcem, da mal zrežirajo ambijent.
Ne, to kr na šutendgo slikajo.

nejc_nejc je izjavil:

Ja 100 ma uro.
Me pa cudi, da tele "agencije", vsaj ne svetujejo prodajalcem, da mal zrežirajo ambijent.

Te agencije so za en drek. Paraziti, ki pobirajo procentke. Bog ne daj, da bi pa kaj naredili. Oglasi so večinoma copy/paste brez koristnih informacij (ne, “elitna lokacija”, “bližina šole”, “strogi center” ni koristno) in s slabo posnetimi slikami. Sramota, brez dodane vrednosti.

Zgodovina sprememb…

enemon ::

Tudi vikendom sredi ničesar, recimo v Halozah, se nižajo cene, ene par sem jih videl za -15%.

johnnyyy ::

velikBrokoli je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ja 100 ma uro.

Te agencije so za en drek. Paraziti, ki pobirajo procentke. Bog ne daj, da bi pa kaj naredili. Oglasi so večinoma copy/paste brez koristnih informacij (ne, “elitna lokacija”, “bližina šole”, “strogi center” ni koristno) in s slabo posnetimi slikami. Sramota, brez dodane vrednosti.
To je odvisno od agencije, nekatere uporabljajo še različne filtre da naredijo stanovanje bolj svetlo itd. A po drugi strani se pri takšnih komentarjih vidijo neizkušnje. Namreč pri nakupu nepremičnine je najbolj važna lokacija, kako je grajeno, tlorisi itd. Kakšna je oprema je irelavantno, saj za par % vrednosti nepremičnine lahko preurediš po svoje. A ljudje na koncu nasedate slikam in praktično sami sebi višate ceno, za stvari, ki so lepe in urejene - zraven pa jamrate kako so stvari drage.

Pri nepremičninskem oglasu je tako kot pri skoraj vsaki storitvi na svetu, bolj kot je dodelana, dražja je. In če hočeš kupiti poceni, potem moraš tudi sam vložiti nekaj truda in narediti nek research. Zato so vedno v prednosti tisti, ki se tega zavedajo, poznajo lokacijo in imajo občutek kaj lahko s stanovanjem naredijo.

In ko sva z mojo kupovala na obali, sva imela situacijo da je bilo zaradi korone vse zaprto, prodajalcu se je mudilo prodajat (zaradi nakupa drugega stanovanja) in tisti, ki je slikal je pozabil polkna odpreti - zato so bile slike, kot da bi bilo stanovanje kletno. Če bi samo te napake prodajalec/agent popravil se bi stanovanje lahko prodalo za 25% višje.

enemon je izjavil:

Tudi vikendom sredi ničesar, recimo v Halozah, se nižajo cene, ene par sem jih videl za -15%.
Eno so oglaševane cene druge so prodajne. In če gredo oglaševane cene za 15% dol ni nujno, da so se tudi prodajalne cene toliko znižale.

Postavljena cena itak je, lokacija tudi, tip in kvaliteta gradnje enako.
Izkazuje se občutek nekaterih agencij na temo slik, ki se konča na nivoju števila prostorov...

kriptobog ::

velikBrokoli je izjavil:

LEŠE - 357 m2, samostojna, zgrajena l. 1987, adaptirana l. 2018, 803 m2 zemljišča, P+1+M/2 nad., Leše ( pri Radovljici),   pros...

Price: 315.000,00 EUR
Size: 357,00 m2

Price history:
- 315.000,00 EUR (23. 8. 2022 20:40:10)
- 345.000,00 EUR (12. 7. 2022 19:16:26)

Price change alert!

ŠKOFJA LOKA - 143 m2, vrstna, zgrajena l. 1986, adaptirana l. 2010, 204 m2 zemljišča, K+P+M, Montažna, vrstna hiša, odlična lokacija, ...

Price: 320.000,00 EUR

Size: 143,00 m2

Sold by: Loka nepremičnine d.o.o.

Price history:
- 320.000,00 EUR (24. 8. 2022 07:25:14)
- 370.000,00 EUR (23. 8. 2022 11:40:07)

Ma tole v Lesah lahko delijo z 2 pa ne bo slo. Sem se enkrat voyil skozi tiste vasi tam. Tam je dobro edino za vikend postavit.

Zdaj se hiše že kar v kompletu prodajajo: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
777k pa imaš 2 hiški :D

Tista, sive barve, se prodaja že kakšno leto. Izvorna cena je bila nekaj čez 400k, potem so dali na 390k, pred 2 mesecema je bila cena že 330k. Sedaj so vse oglase zbrisali in jo prodajajo kar v kompletu :))

Lokacija in hiški mi ne izgledata slabo, je pa res, da sta zelo blizu ena druge in zraven je polje.. bog ve kako to potem smrdi, ko kmet pognoji :D

Zgodovina sprememb…

OneYellow ::

Mislim, da se oglasi menjajo zadnje leto. Sta bili v kompletu naprodaj tudi že pred časom, pa potem malo individualno, pa zgleda sedaj spet v kompletu.

Me zanima, če je kdo tukaj šel zadevo dejansko pogledati, ker imam filing, da je nekaj v kurcu... ali pa je preprosto predrago :))

Pat_MaGroin ::

Pomisli malo, kaj si zgradiš za 800k po lastnih željah in okusu, pa imaš odgovor.

Prvi problem, ki ga vidim iz oglasa neposredno je cena. Drugi pa to, da je očitno dvorišče skupno in vprašanje kako je sploh urejeno. Od tu verjetno izvira tudi prodaja v kompletu, ker sta bili hiši sigurno zgrajeni v nekem sorodstvu.

Pat_MaGroin je izjavil:

Pomisli malo, kaj si zgradiš za 800k po lastnih željah in okusu, pa imaš odgovor.

Ja dve hiši danes že kar težko. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OneYellow ()

To je po sili razmer narejeno tako. Kdor pri zdravi pameti hoče imeti soseda 4,5m stran od svoje bajte?

user4683 ::

Tole se tudi ne uspe prodati posamicno, sedaj pa poskusajo v kompletu :))
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

matic492 ::

Meni se zdi cena ok, očitno neko sorodstvo gradilo na isti parceli ja, zdaj pa ne morejo prodat, ko so se skregali, hehe :D

Enako mi je smešno ko prodajajo stanovanja v 2 stanovanjskih hišah, kjer je recimo očitno bilo tako da so bili starši in otroci vsak v enem štuku, kdo da fak hoče živet z neko random družino v spodnjem štuku in si delit dvorišče ter vse (ajde če si v najemu - da pa kupiš to za sebe..). To se pomojem mora konkretno pod ceno prodat.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Sicer pa ste si sami odgovorili. Zadeve niso mogli prodat v največjem FOMO v zadnjih 30 letih, le kaj je vzrok :).

Samo da kupiš celo dvostanovanjsko hišo je še ok, lahko prebiješ in narediš stopnice in urediš.

Tiste dve hiše 5 metrov narazen pa ne vem kdo bo to kupil :D

Imate prav, najbrž tam pes taco moli, ker sta 2 bajti na 1000m2 zemljišča, zgrajeni pa 5m narazen :))

matic492 je izjavil:

Meni se zdi cena ok, očitno neko sorodstvo gradilo na isti parceli ja, zdaj pa ne morejo prodat, ko so se skregali, hehe :D

Enako mi je smešno ko prodajajo stanovanja v 2 stanovanjskih hišah, kjer je recimo očitno bilo tako da so bili starši in otroci vsak v enem štuku, kdo da fak hoče živet z neko random družino v spodnjem štuku in si delit dvorišče ter vse (ajde če si v najemu - da pa kupiš to za sebe..). To se pomojem mora konkretno pod ceno prodat.

En tip v LJ prodaja hišo, ki ima že več let najemnike v zgornjem štuku s pogodbo za nedoločen čas. "Investicija", pravi. :D Na koncu se jih pa ne znebiš..

Zgodovina sprememb…

2 za ceno 1 se mogoče še najde kdo, čeprav to morš imet res speficično idejo, kaj boš z dvema bajtama na kupu.

Pat_MaGroin je izjavil:

2 za ceno 1 se mogoče še najde kdo, čeprav to morš imet res speficično idejo, kaj boš z dvema bajtama na kupu.

Ja, če ti prodajo za ceno ene. Na koncu pa prodajojo za napihnjeno ceno treh 8-)

Odvisno kje dobiš parcelo in kje ti je dovoljen dovoz, če narediš vmes ograjo pa vsaki narediš svoje dvorišče na zunanji strani z svojim dovozom bi bilo čisto ok potem eno prodat. Samo da pride tak investitor mora biti cena nizka.

Tiste v Izoli so pa 2100€ / m^2, dejansko poceni, če bi me zdajle v žepu žulilo en miljonček za polog ostalo pa na kredit in malo rentat, par fletov pa na aribnb bi blo kar za vzet.

Torej 12 stanovanj za 3,4 mio?

No evo, S-T group buy :).

matic492 je izjavil:

Odvisno kje dobiš parcelo in kje ti je dovoljen dovoz, če narediš vmes ograjo pa vsaki narediš svoje dvorišče na zunanji strani z svojim dovozom bi bilo čisto ok potem eno prodat. Samo da pride tak investitor mora biti cena nizka.

Tiste v Izoli so pa 2100€ / m^2, dejansko poceni, če bi me zdajle v žepu žulilo en miljonček za polog ostalo pa na kredit in malo rentat, par fletov pa na aribnb bi blo kar za vzet.

airbnb?

Pa si ti videl, da morje vidis tam nekje v daljavi :). To so pomoje hude rovte, razgled gor ali dol :).

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

Malija je izolsko-piranska "rakova jelša". Nočeš bit tam.

EDIT: Carlova je imela lani par prispevkov o črnih gradnjah tam.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Malija je 4km od plaže (zračna razdalja). To je že vukojebina :D

matic492 je izjavil:

Tiste v Izoli so pa 2100EUR / m^2, dejansko poceni, če bi me zdajle v žepu žulilo en miljonček za polog ostalo pa na kredit in malo rentat, par fletov pa na aribnb bi blo kar za vzet.

2100 z balkoni, garazami in kletmi, neopremljeno. Pri cifrah, ki se pojavljajo za oddajanje (na boljsih lokacijah!), bi rabil vsaj 30 let za povrnitev investicije. Ce ti uspe vse zapolnit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

@znupy imas prav ja.

2,8 miljona je brez DDV, če ima kdo firmo da si odbije 600 jurjev davka hehe.

Drugače je dejansko slab nakup, ne vem če dobiš več kot 800-1000EUR iz najemnine je 12 jurjev na mesec oz. samo 4% APR letno na vložek, tako da se opravičujem, slaba investicija :D

Tam nekje pod 2 miljona brez DDV pa da oddajaš vseh 12 stanovanj se splača mogoče, si na 7% APR z najemninami.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

DDV si lahko odbijas pri turisticnem oddajanju. Tole ni za turiste.

Če kupiš na firmo si odbiješ ne? Ker gre v osnovna sredstav podjetja. Ali ne gre to?

matic492 je izjavil:

@znupy imas prav ja.

2,8 miljona je brez DDV, če ima kdo firmo da si odbije 600 jurjev davka hehe.

Drugače je dejansko slab nakup, ne vem če dobiš več kot 800-1000€ iz najemnine je 12 jurjev na mesec oz. samo 4% APR letno na vložek, tako da se opravičujem, slaba investicija :D

Tam nekje pod 2 miljona brez DDV pa da oddajaš vseh 12 stanovanj se splača mogoče.

Pa tukaj ne upoštevaš, da imaš še dodatno delo, razen, če zaposliš nekoga, ki bo vse skupaj oddajal in sprejemal goste itd. Za tak APR rajš fuknem v nek stablecoin pool, bo verjetno boljša investicija :))

matic492 je izjavil:

Če kupiš na firmo si odbiješ ne? Ker gre v osnovna sredstav podjetja. Ali ne gre to?

Odbijes si lahko samo, ce bos nato pri oddaji zaracunaval ddv, kar pa lahko samo pri turisticnem oddajanju. Pac drzava ddv vedno dobi, na eni ali na drugi strani.

Osnovna sredstva in ddv sta dva popolnoma locena pojma.

Zgodovina sprememb…

user4683 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Odbijes si lahko samo, ce bos nato pri oddaji zaracunaval ddv, kar pa lahko samo pri turisticnem oddajanju. Pac drzava ddv vedno dobi, na eni ali na drugi strani.

Osnovna sredstva in ddv sta dva popolnoma locena pojma.

Sem mislil da če kupiš si lahko odbiješ, pač kjerjoli? Torej imaš firmo ki proda za 10 miljonov nekih izdelkov letno, 2,2 miljona DDVja, kupiš te hiše in 600 jurjev si odbiješ tam? Ali moraš odbit pri oddaji točno teh hiš?

Fora je, da nepremicnina ni kar nek vijak. DDV drzava vedno pokasira, ce bi si ga odbil pri nakupu in potem se ne zaracunaval, ga drzava ne bi dobila. In oddajanje stanovanj za bivanje je ena izmed tistih izjem, kjer se ne zaracunava ddv. Zato si ga ne odbijas pri nakupu.

Edit: Ali pa mesas zraven se znizevanje dobicka (in posledicno davka na dobicek), ker grejo tile trije milijoni v osnovna sredstva. IIRC je amortizacija 3%, kar pomeni da vsako leto ti gre 3% vrednosti nepremicnine v stroske (dobicek si znizas za 90k vsako leto).

Edit 2: Ok zdaj razumem :) Ne mores si kar pri nekem izdelku/storitvi ki ga proizvajas odbit ddv za neko drugo stvar.

Zgodovina sprememb…

Ne, mislil sem samo odbijanje izstopni-vhodni DDV nič drugega.

user4683 je izjavil:

Edit 2: Ok zdaj razumem :) Ne mores si kar pri nekem izdelku/storitvi ki ga proizvajas odbit ddv za neko drugo stvar.

Ja, mislim da je tole, pač jaz sem mislil oz. mislim da je DDV odbijanje na karkoli, kar gre na firmo ven in notri, ampak očitno ne, mora biti za isto stvar?

EDIT: No, če je tako z DDV potem pa res ne vem kje bo našel "investitorja" za tole pri taki ceni :D

EDIT2: Torej lahko si pa še vedno odbiješ DDV ko te hiše prodaš naprej, tako, zdaj je vse logično ja :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Skratka, dejstvo, da vse to stoji 1+ leto in da v Sloveniji obstajajo bistveno bolj premožni in izkušeni investitorji kot smo tukaj mi, je dovolj pokazatelja, da lahko rečemo brez poglobljene analize: "ne splača se" :).

Meni je drugače absolutni zmagovalec tale talent, ki prodaja vsaj par let ze :).

Discuss, kdo to kupi, pa da nima trajne poskodbe mozganov?

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin je izjavil:

Skratka, dejstvo, da vse to stoji 1+ leto in da v Sloveniji obstajajo bistveno bolj premožni in izkušeni investitorji kot smo tukaj mi, je dovolj pokazatelja, da lahko rečemo brez poglobljene analize: "ne splača se" :).

Meni je drugače absolutni zmagovalec tale talent, ki prodaja vsaj par let ze :).

Discuss, kdo to kupi, pa da nima trajne poskodbe mozganov?

A rabis trajno poskodbo mozganov da odkartas 3400 po metru? Potem v LJ kupujejo samo se invalidi, ker kupujejo po visji ceni?

kriptobog je izjavil:

A rabis trajno poskodbo mozganov da odkartas 3400 po metru? Potem v LJ kupujejo samo se invalidi, ker kupujejo po visji ceni?

No sam tole je med Žalcem in Mozirjem :D

Kaj pa vem. Braslovče?

Recimo tole lahko easily oddajas za 2k na dan poleti:

https://www.idealista.com/inmueble/9068...

https://www.idealista.com/inmueble/9752...

Lokacija je pa tudi bolj kot ne top5 v Španiji :).

Ampak ja, 3.4 mio v Braslovčah je super. Pa potem vsak dan na šiht v Celje :).

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

kriptobog je izjavil:

No sam tole je med Žalcem in Mozirjem :D

Pa si prebral oglas? Notri imas bazen, savne, itd. Verjetno niso skrtarili niti pri pohistvu in ostali opremi, tako da na koncu pod crto sploh ni drago. Pac zdi se vam veliko ker je cena v milijonih, ampak je tudi kvadratura velka. Je pa tezko dobiti kupca za tako ogromno bajturo.

Ja ti ne razumeš, da pač hočejo vsi živet v Braslovčah in je zato takšna cena. :))
««
201 / 791
»»