Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
johnnyyy ::
V mojem primeru 11let.
Kar se pa cen parcel tiče pa ja, Prvačina, Vogrsko, Volčja draga, Miren, to čeprav res bližnja okolica NG, se le na pol uporabne loakcije, zato so cene nizke.
Lahko bolj podrobno definiraš kaj pomeni "na pol uporabne lokacije"? Kje naj bi bil problem? Odsotnost infrastrukture ali česa tretjega?
OneYellow ::
Tale bajta v Lescah je bila še kakšne pol leta nazaj 495k, če se ne motim.
Z novimi dražjimi krediti je še vedno tolk.
V bistvu res. No evo, očitno že vidni prvi učinki dražjih kreditov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OneYellow ()
urli ::
Invictus ::
Tale bajta v Lescah je bila še kakšne pol leta nazaj 495k, če se ne motim.
Z novimi dražjimi krediti je še vedno tolk.
V bistvu res. No evo, očitno že vidni prvi učinki dražjih kreditov.
Razlog je najbrž preprosto v tem, da so dediči pretiravali, zdaj pa hočejo keš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
damirj79 ::
V mojem primeru 11let.
Kar se pa cen parcel tiče pa ja, Prvačina, Vogrsko, Volčja draga, Miren, to čeprav res bližnja okolica NG, se le na pol uporabne loakcije, zato so cene nizke.
Lahko bolj podrobno definiraš kaj pomeni "na pol uporabne lokacije"? Kje naj bi bil problem? Odsotnost infrastrukture ali česa tretjega?
Predvsem prometna povezanost je slaba, javni promet proti NG nikakršn, brez avta na moreš sploh, z izjemo Mirna, so na vodez ti kraji blizu, v resnici pa niso. Kar se tiče interneta, upam, da so jim končno vsja optiko napeljali, z izjemo Volčja draga, tam vem da še ni, čeprav je T2 nekaj naokoli zbiral naročnike.
mr_chai ::
Kako se vam pa zdi kaj Višnja Gora ? Nekoč je bilo zelo vibrantno mesto, ko je čez njo še tekla glavna povezava Ljubljana - Karlovac. Imel so 18 gostiln pa skoz se je kj dogajal. Pol ko so pa nardil AC in urade prestavli v Grosuplje, je pa postalo mrtvo spalno naselje. Ampak, mislim da bo z posodobitvijo železnice ta kraj postal bolj priljubljen. Če boš lahko z vlakom v 15 min v Ljubljani.
V mojem primeru 11let.
Predvsem prometna povezanost je slaba, javni promet proti NG nikakršn, brez avta na moreš sploh, z izjemo Mirna, so na vodez ti kraji blizu, v resnici pa niso. Kar se tiče interneta, upam, da so jim končno vsja optiko napeljali, z izjemo Volčja draga, tam vem da še ni, čeprav je T2 nekaj naokoli zbiral naročnike.
Aha OK, hvala za odgovor. Me je malce zanimalo kje tiči zajec ...
Javni promet je res bolj bogi, sicer pri nas v Sloveniji si ne bi upal nikjer živet brez avta, razen v LJ. Pa še tam imaš območja kjer je slaba povezljivost - ZOO in faxi tam zraven.
Kolikor sem opazil je tam (okolica NG) precej nekega lokal patriotizma. V radiju 10km od NG imaš 5 občin (pri tem da v tem radiju skoraj 1/2 ozemlja pade na italjansko stran). Tako ima skoraj vsaka vas svojo občino, oz. če sem natančen po dve vasi skupaj tvorita občino in kjer se za ime očitno niso mogli dogovoriti so naredili občino z dvema imenoma - Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba. Vse skupaj pa je toliko razdeljeno, da imaš lokacije (npr.: Bilje), kjer imaš občino (in vse kar je povezano z njo - OŠ/vrtci ...) v eni občini (MK), pošto pa v drugi (RV). Đizs
Optika nekje je, drugje pa je ni. Recimo Južno od Vipave je (Renče - Vrtoče) (Telekom), pa v Vrtojbi tudi (T-2), tako da manjka samo še odcep od Volčje Drage proti Mirnu.
Ja to glede teh občin je pa tako zato, ker NG župani niso nikoli posvečali neke posebne pozornosti nobenim okoliškim krajem, razen par izjem Kromberk, Solkan, posebno še Rožna Dolina. Ostali so životarili. Ti trije kraji so tako kjer so, pod NG. Ostali so imeli na boljo kup ambicioznih posameznikov, ki so izkoristili prilike in se osebno angažirali in dosegli "odcepitev" pa tudi še bolj poglobili svoje žepe. Iz krajevnih uradov so tako nastali invalidni občinski uradi, to pomeni da nisi mogel opraviti vseh občinskih storitev, za nekatere še zdaj moraš v NG.
NG kot samo mesto nima več parcel za zidanje posameznikov, kar je, je samo še za investicije v stolpnice (majske poljane npr) ali pa če kdo proda s hišo (in so cene absurdne v rangu elitnih novih stanovanj na obali in se še kar proda). Best opcija je tako parcela v Kromberku, Solkanu, Rožni Dolini. Že pred 20imi leti je bil plan širjenja čez solkanski obvoznico na območje hriba kekec, poleg trenutne Varde. Ma Varda je naselje elitnežev, še bolj kot novi del Kromberka, tako da se že vnaprej pričakuje cene "za dol past". Iz tega razloga se vključitvijo tega dela v OPN zavlačuje po mojem mnenju. Skratka, da prišlek pride v NG in bližnjo okolico živet v bajto, se ima lahko za srečneža, ker ima sigurno dovolj debelo denarnico, da mu ni hudega, zato smo tu sami izbranci, lol :)
NG kot samo mesto nima več parcel za zidanje posameznikov, kar je, je samo še za investicije v stolpnice (majske poljane npr) ali pa če kdo proda s hišo (in so cene absurdne v rangu elitnih novih stanovanj na obali in se še kar proda). Best opcija je tako parcela v Kromberku, Solkanu, Rožni Dolini. Že pred 20imi leti je bil plan širjenja čez solkanski obvoznico na območje hriba kekec, poleg trenutne Varde. Ma Varda je naselje elitnežev, še bolj kot novi del Kromberka, tako da se že vnaprej pričakuje cene "za dol past". Iz tega razloga se vključitvijo tega dela v OPN zavlačuje po mojem mnenju. Skratka, da prišlek pride v NG in bližnjo okolico živet v bajto, se ima lahko za srečneža, ker ima sigurno dovolj debelo denarnico, da mu ni hudega, zato smo tu sami izbranci, lol :)
Pa kdo bi sploh hotel živeti v Holob landiji. Tam mi ljudje nikoli niso bili preveč všeč. No mogoče je sample size bil premajhen, ampak vseeno, tuje mi je to italijansko okolje.
Ja to glede teh občin je pa tako zato, ker NG župani niso nikoli posvečali neke posebne pozornosti nobenim okoliškim krajem, razen par izjem Kromberk, Solkan, posebno še Rožna Dolina. Ostali so životarili. Ti trije kraji so tako kjer so, pod NG. Ostali so imeli na boljo kup ambicioznih posameznikov, ki so izkoristili prilike in se osebno angažirali in dosegli "odcepitev" pa tudi še bolj poglobili svoje žepe. Iz krajevnih uradov so tako nastali invalidni občinski uradi, to pomeni da nisi mogel opraviti vseh občinskih storitev, za nekatere še zdaj moraš v NG.
Aha, ok poznam te primere, sicer iz bivše Mozirske občine ki se je razdelila in potem imaš UE še vedno v "bivši občini" in večina ljudi v življenju ne obišče bazne občine, saj tam ne moreš praktično nič uredit :).
Kromberk, Solkan in Rožna so itak najbolj zaželjene in drage lokacije na območju in tudi neke ponudbe za nakup ni. Tako, da tam lahko samo čakaš, da se kaj sprosti :). Koliko pa je ta bližnja okolica, da vem če sem izbranec ali pa odpadnik?
x3ca ::
Kako se vam pa zdi kaj Višnja Gora ? Nekoč je bilo zelo vibrantno mesto, ko je čez njo še tekla glavna povezava Ljubljana - Karlovac. Imel so 18 gostiln pa skoz se je kj dogajal. Pol ko so pa nardil AC in urade prestavli v Grosuplje, je pa postalo mrtvo spalno naselje. Ampak, mislim da bo z posodobitvijo železnice ta kraj postal bolj priljubljen. Če boš lahko z vlakom v 15 min v Ljubljani.
Velik del naselja je v senci, spet drugi del preblizu avtoceste ali zeleznice. So pa tudi zelo lepe lokacije, ampak saj veste, to kar se vecinoma prodaja, je zal crap.
Pa kdo bi sploh hotel živeti v Holob landiji. Tam mi ljudje nikoli niso bili preveč všeč. No mogoče je sample size bil premajhen, ampak vseeno, tuje mi je to italijansko okolje.
Jaz. Klima je idealna, za razliko od obale tudi poleti, ko je vroče, ni tako soparno, pozimi ni mraza. Italjani so veliko bolj prijetni ljudje, kot hrvatarji. Za razliko od štajercev govorimo normalno. Proti gorenjcem nismo 1/10 tako škrti. Za razliko od dolenjcev imamo blizu tudi ITA morje, ne samo hrvaško. Čeprav je tudi tle šiptaraj in to vsako leto več, ga ni toliko kot v LJ. Ti pa seveda bodi, kjer želiš.
Aha, ok poznam te primere, sicer iz bivše Mozirske občine ki se je razdelila in potem imaš UE še vedno v "bivši občini" in večina ljudi v življenju ne obišče bazne občine, saj tam ne moreš praktično nič uredit :).
Kromberk, Solkan in Rožna so itak najbolj zaželjene in drage lokacije na območju in tudi neke ponudbe za nakup ni. Tako, da tam lahko samo čakaš, da se kaj sprosti :). Koliko pa je ta bližnja okolica, da vem če sem izbranec ali pa odpadnik?
Ne spremljam več teh OPNjev, glede na izgradnjo nove obrtne cone v Kromberku, bo ves fokus verjtno tukaj, drugi pa nad solkansko obvoznico. Tako da izbranec si, če boš nekje tukaj :)
urli ::
Jaz mislim, da bodo cene nepremičnin v naslednjih mesecih padle. Moja izkušnja. Dober mesec nazaj sem se ogrel za eno stanovanje (ni LJ ali MB). Prodajalec je rekel, da je imel okoli 30-40 klicev (prvi, drugi dan) in 15+ ogledov (še v istem tednu, ko je objavil oglas). Na koncu sva, kljub velikemu interesu in ponudbam, ostala le 2, ki sva "prisiljeno" dražila kdo da pač več. Žal sem izvisel. Na koncu je šlo stanovanje, v primerjavi z zdajšnjo ponudbo (dober mesec po tem, torej vse skupaj en velik nič) za 20% manj (redna cena je bila 20% nižja od zdajsnje ponudbe, prodajalec je na koncu dobil prvotno ceno)! Norci zdaj podobna stanovanja prodajajo za 20% več Glede na to, da sva pred dobrim mesecem na koncu ostala le 2 resna interesenta pri 30+ kandidatih, nekako dvomim, da bodo slednji sedaj pripravljeni plačati 20% več + sem se ravno pozanimal za kredit. V 1 meseceu se mi je podražil za cca. 10.000€ Tko da cene 20% gor, kredit dražji za 10.000€+ in seveda sem precej manj ogret za nakup na splošno (ne kupujem pod nujno). Tudi ta stanovanja, ki so sedaj v oglasniku so gor cca. 2-3 tedne. Pred meseci so podobna šla v parih dneh. Tko da zdaj je vprašanj ali se bodo našli kupci, ki bodo ponudili več ali bodo stanovanja dlje časa na voljo in bo cena slej ali prej padla. Jaz mislim, da bo slednje. Padec cen.
Aja, verjetno tole ni zanemarljiv podatek. Kjer jaz iščem flat so trenutno v oglasu le ponudbe nepremičninskih agencij - zgleda, da umetno višajo cene, požeruhi. Upam, da jim ne uspe in folk ne bo neumen, da bi kupoval po zdajšnjih cenah.
Aja, verjetno tole ni zanemarljiv podatek. Kjer jaz iščem flat so trenutno v oglasu le ponudbe nepremičninskih agencij - zgleda, da umetno višajo cene, požeruhi. Upam, da jim ne uspe in folk ne bo neumen, da bi kupoval po zdajšnjih cenah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()
Klima je precej toplejša kot v drugih delih države, tudi sonca je precej več. Zim s snegom praktično ni. Toliko si odmaknjen iz Vipavske doline, da se burja ne občuti tako močno kot v Ajdovščini ali na Obali. Sicer imaš mikroobmočja kjer si izpostavljen požarom (Kras, Južno od Vipave in kjer je gozd) in/ali poplavam (bližina rek - Vrtojbica/Vipava/Lijak) ampak takšne lokacije lahko najdeš tudi povsod drugje. Drugače pa na tem območju živi precej ljudi - cca 80k (40k na Slo in 40k na Ita strani), kar pomeni da imaš tako na voljo precej trgovin izdelkov in tudi storitev. Zelo veliko se izkorišča večja kupna moč Italijanov, zato trgovin niti ne manjka. Za kaj več pa imaš Trst. Tako imaš letališče praktično zraven (20min stran -povezave - Rim, London, Frankfurt) in hkrati nisi tako blizu, da bi moral poslušati letala. Za kar koli dlje pa greš do Benetk. Morje - Sistiana je manj kot 30min z avtom.
Kar se tiče služb jih imaš precej v NG poleg tega je tudi Ajdovščina precej močna na nekaterih področjih. Če znaš Italjansko, lahko tudi čez mejo. Pri ljudeh je najbolj važno kaj imaš v ožji soseski. Nič ti ne pomaga, da so ljudje dobri, če imaš slabega soseda. Drugače pa če posplošim, so prebivalci precej bolj topli in manj komplicirajo kot drugje. Pozna se itajanski pridih, ter rahla ležernost in da so v bolj izi. A vsaka medalja ima 2 plati - po eni strani si želiš, da prebivalci (sosedje) niso toliko picajzli, po drugi strani tvegaš da dobiš enga preveč izi zidarja :D.
Tako, da to so tisti plusi zaradi katerih se selimo tja.
Ne spremljam več teh OPNjev, glede na izgradnjo nove obrtne cone v Kromberku, bo ves fokus verjtno tukaj, drugi pa nad solkansko obvoznico. Tako da izbranec si, če boš nekje tukaj :)
No ja, bomo malce bolj ven. :)
Pat_MaGroin ::
Severna Primorska sploh ni slaba, kaj sanjate, v primerjavi z drugimi deli SLO je to raj na zemlji.
Kdor je malo avanturista, gre pa v Gorico živet :)
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Kdor je malo avanturista, gre pa v Gorico živet :)
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Jao, nekdo mi je ukradel stanovanje, ki sem ga tule nalepil.. Ugodnih stanovanj ne lepim več na ta forum!!
Gregor P ::
Zakaj ga pa nisi koj kupil?
Si čakal, da bo padla cena?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Jaz mislim, da bodo cene nepremičnin v naslednjih mesecih padle. Moja izkušnja. Dober mesec nazaj sem se ogrel za eno stanovanje (ni LJ ali MB). Prodajalec je rekel, da je imel okoli 30-40 klicev (prvi, drugi dan) in 15+ ogledov (še v istem tednu, ko je objavil oglas). Na koncu sva, kljub velikemu interesu in ponudbam, ostala le 2, ki sva "prisiljeno" dražila kdo da pač več. Žal sem izvisel. Na koncu je šlo stanovanje, v primerjavi z zdajšnjo ponudbo (dober mesec po tem, torej vse skupaj en velik nič) za 20% manj (redna cena je bila 20% nižja od zdajsnje ponudbe, prodajalec je na koncu dobil prvotno ceno)! Norci zdaj podobna stanovanja prodajajo za 20% več Glede na to, da sva pred dobrim mesecem na koncu ostala le 2 resna interesenta pri 30+ kandidatih, nekako dvomim, da bodo slednji sedaj pripravljeni plačati 20% več + sem se ravno pozanimal za kredit. V 1 meseceu se mi je podražil za cca. 10.000€ Tko da cene 20% gor, kredit dražji za 10.000€+ in seveda sem precej manj ogret za nakup na splošno (ne kupujem pod nujno). Tudi ta stanovanja, ki so sedaj v oglasniku so gor cca. 2-3 tedne. Pred meseci so podobna šla v parih dneh. Tko da zdaj je vprašanj ali se bodo našli kupci, ki bodo ponudili več ali bodo stanovanja dlje časa na voljo in bo cena slej ali prej padla. Jaz mislim, da bo slednje. Padec cen.
Jaz sicer ne bi preveč računal na padec cen, ker traja kar dolgo predno se apetiti ohladijo. Sploh pa ne pri tej inflaciji. Veliko je še plašnega denarja, ki beži iz varčevalnih računov v cegle.
Zakaj ga pa nisi koj kupil?
Ne nisem čakal na padec, ampak sem še eno stanovanje šel pogledat. V bistvu je tko, da če ti je na ogledu neki všeč, si vzameš tisti dan za razmislek in v nulo vse poštudiraš in naslednji dan vzameš. Ampak težko je to, ker ima vsaka lokacija svoje skrite faktorje, ki ne pridejo takoj do izraza.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mr_chai ()
Klima je precej toplejša kot v drugih delih države, tudi sonca je precej več. Zim s snegom praktično ni. Toliko si odmaknjen iz Vipavske doline, da se burja ne občuti tako močno kot v Ajdovščini ali na Obali. Sicer imaš mikroobmočja kjer si izpostavljen požarom (Kras, Južno od Vipave in kjer je gozd) in/ali poplavam (bližina rek - Vrtojbica/Vipava/Lijak) ampak takšne lokacije lahko najdeš tudi povsod drugje. Drugače pa na tem območju živi precej ljudi - cca 80k (40k na Slo in 40k na Ita strani), kar pomeni da imaš tako na voljo precej trgovin izdelkov in tudi storitev. Zelo veliko se izkorišča večja kupna moč Italijanov, zato trgovin niti ne manjka. Za kaj več pa imaš Trst. Tako imaš letališče praktično zraven (20min stran -povezave - Rim, London, Frankfurt) in hkrati nisi tako blizu, da bi moral poslušati letala. Za kar koli dlje pa greš do Benetk. Morje - Sistiana je manj kot 30min z avtom.
Kar se tiče služb jih imaš precej v NG poleg tega je tudi Ajdovščina precej močna na nekaterih področjih. Če znaš Italjansko, lahko tudi čez mejo. Pri ljudeh je najbolj važno kaj imaš v ožji soseski. Nič ti ne pomaga, da so ljudje dobri, če imaš slabega soseda. Drugače pa če posplošim, so prebivalci precej bolj topli in manj komplicirajo kot drugje. Pozna se itajanski pridih, ter rahla ležernost in da so v bolj izi. A vsaka medalja ima 2 plati - po eni strani si želiš, da prebivalci (sosedje) niso toliko picajzli, po drugi strani tvegaš da dobiš enga preveč izi zidarja :D.
Tako, da to so tisti plusi zaradi katerih se selimo tja.
No ja, bomo malce bolj ven. :)
Evo, dobrodošel :D šalam, pršut in sir se daje za welcome :D
Velki ::
Moje osebno mnenje je da bo cena ostala taka kot je, v skrajnem primeru za par procentov nižje. Konec koncev zakaj bi kdo nižal cene, če ne prodaš pa pač daš airbnb? Ljudje ki si lastijo dodatne nepremičnine denarja po navadi ne potrebujejo. Ista situacija je z kmetijskimi zemljišči. Vse poraščeno, cene pa noro visoke in hkrati še zelo malo ponudbe (in tu niti ne govorimo o prvovrstnih KZ...
Telbanc ::
Tle je treba dodat, da dokler bo nizka brezposelnost, folk ne bo prodajal pod ceno, k če maš službo pač en caj natepavaš makarone, krompir....če maš kako krizo.
Tko da je problem zaj kredit, in cena. Kredit ker grejo obresti gor, cena pa, ker tud tisti z dvema jurjema plače izvisijo. K je zadeva po 4 jurje kvadrat pač nedosegljiva.
Tko da bo popravek, ampak v glavnem z inflacijo in eventualno par procentov dol. Ker dokler bo folk po službah, razprodaje ne bo. .......Dokler bo krompir po 60 centov kila.
Tko da je problem zaj kredit, in cena. Kredit ker grejo obresti gor, cena pa, ker tud tisti z dvema jurjema plače izvisijo. K je zadeva po 4 jurje kvadrat pač nedosegljiva.
Tko da bo popravek, ampak v glavnem z inflacijo in eventualno par procentov dol. Ker dokler bo folk po službah, razprodaje ne bo. .......Dokler bo krompir po 60 centov kila.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Velki ::
Če še malo pofilozofiram bi rekel da se je tudi mentaliteta spremenila. Moji starši kateri so pač nekako povprečno intiligentni (nekako tako kot jaz), bi pred letom 2008 z veseljem prodali drugo nepremičnino če bi jo imeli, saj je bilo takrat za nekega povprečneža življenje veliko lažje in so vsi mislili da bo šlo samo še na boljše. Sedaj pa bi rekel da so se ljudje zbudili in ugotovili da bo šlo povprečnežem samo še na slabše in zato verjetno tudi tako hodlanje nepremičnin.... Vem da jo danes moji niti v sanjah ne bi več prodali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Velki ()
Če še malo pofilozofiram bi rekel da se je tudi mentaliteta spremenila. Moji starši kateri so pač nekako povprečno intiligentni (nekako tako kot jaz), bi pred letom 2008 z veseljem prodali drugo nepremičnino če bi jo imeli, saj je bilo takrat za nekega povprečneža življenje veliko lažje in so vsi mislili da bo šlo samo še na boljše. Sedaj pa bi rekel da so se ljudje zbudili in ugotovili da bo šlo povprečnežem samo še na slabše in zato verjetno tudi tako hodlanje nepremičnin.... Vem da jo danes moji niti v sanjah ne bi več prodali.
Ne bi mogel bolje napisat, kot je. Sam pogledaš u Germanijo in vidiš kaka je situacija. Folk ki je u podnajemu, ko pride u penzijon dobesedno žre travo.
Problem je, ker izhajate iz današnje pozicije. Tudi 2007 so se verjetno ljudje čudili zakaj bi kdo prodajal pod ceno. Ko/če bomo spet v krizi, za maso ljudi to ne postane več vprašanje želja.
Problem je, ker izhajate iz današnje pozicije. Tudi 2007 so se verjetno ljudje čudili zakaj bi kdo prodajal pod ceno. Ko/če bomo spet v krizi, za maso ljudi to ne postane več vprašanje želja.
Izhajamo iz pozicije brezposelnosti. Zakaj bi prodal nepremičnino če maš službo ? Če si brezposeln situacija dost prej postane nevzdržna, pa če to vzamemo za primer, je folk še l. 2008 zdržal nekaj let, preden se je prodajalo pod ceno.
Old Spice ::
Odvisno kakor kdo. Jih poznam pa kar nekaj, ki so v zadnjem letu, dveh kupili nepremičnino zaradi FOMO. Krediti so bili ugodni in kar nekaj parov je šlo do konca, kolikor je pač šlo - deloma tudi zato, ker jim druge niti ni ostalo, ker so cene že absurdne. Izdatke so si preračunali pa po pred-inflacijskih standardih. V takem primeru že inflacija stisne (ampak to nekak še gre), da pa en od para ostane brez službe pa pri 1k eur kreditu hitro ostaneš na hladnem.
dronyx ::
Nepremičnine pri nas so se od 2015 do 2021 podražile za 60%, potrošniška inflacija je bila pa v tem času 9% (1,5% na leto v povprečju). Dolgoročno se nepremičnine dražijo z inflacijo oziroma lahko rastejo samo s kupno močjo. Če bi se nepremičnine na dolgi rok dražile 5 d0 10 krat hitreje od potrošniške inflacije, bi bile najboljši naložbeni razred in na trgu že dolgo ne bi bilo ničesar več, ker nihče ne bi prodajal in nenazadnje tudi tisti, ki ustvarjajo potrošniške dobrine morajo nekje živet. Ne more biti m2 nepremičnine vreden sto ton krompirja, ker potem nihče pri zdravi pameti ne bi sadil krompir, ampak bi vsi samo še zidali. Da to neskladje med cenami ujame spet zgodovinski trend sta pa dve možnosti. Ali se cena nepremičnin zlomi, ali pa potrošniška inflacija ujame ceno nepremičnin. Trenutno se odvija ta drugi scenarij in potrebnih bo še kar nekaj let visoke inflacije, da bodo potrošniške dobrine ujele nepremičnine. Zloma trga nepremičnin ne bo, ker ECB ne more toliko dvigniti obresti, da bi do tega prišlo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Banka lahko umakne kredite s fiksno OM. Hkrati pa da duplo OM. Oboje se že dogaja. Niso to zdej neki vratolomni ukrepi, ampak če k temu prišteješ še tvojo teorijo z drastično podražitvijo dobrin se razpoložljiva sredstva za nakup nepremičnine zmanjšajo. Nekaj sicer zraste plača, gotovo pa ne vsem 10% letno. Verjetno je po tvoji teorijo možen tudi srednji scenarij. Malenkostni upad cen nepremičnin in hkraten dvig dobrin, se pravi zadeva se sreča nekje v "sredi".
Banka lahko umakne kredite s fiksno OM. Hkrati pa da duplo OM. Oboje se že dogaja. Niso to zdej neki vratolomni ukrepi, ampak če k temu prišteješ še tvojo teorijo z drastično podražitvijo dobrin se razpoložljiva sredstva za nakup nepremičnine zmanjšajo. Nekaj sicer zraste plača, gotovo pa ne vsem 10% letno. Verjetno je po tvoji teorijo možen tudi srednji scenarij. Malenkostni upad cen nepremičnin in hkraten dvig dobrin, se pravi zadeva se sreča nekje v "sredi".
Tu je še en pomemben moment, ki močno vpliva na ceno nepremičnin na "investicijskih lokacijah (ne povsod) in sicer finančna represija centralne banke. To je razlika med inflacijo in obrestmi, ki ti jih komercialne banke ponujajo za depozit. Pri nas je ta represija trenutno -11%. Inflacija 11%, obresti na banki še vedno 0% in depozitov za 25 milijard evrov. Veliko od tega denarja sedaj še bistveno bolj išče zaščito pred inflacijo in pri nas večina to zaščito najde v zidakih in betonu. Zato se jaz nič ne bojim, da bi cena nepremičnin v naslednjih letih na teh lokacijah padla. Visoka inflacija pa ne bo izginila kar čez noč in po moji oceni bomo na 5% šele leta 2025. Ima pa ta anomalija, ko nepremičnine postajajo nekakšne zlate palice tudi hude posledice, saj do nepremičnin tako ne more večina tistih, ki jih potrebujejo za živet in so prisiljeni zato v drag najem, kar pa potem praktično onemogoča da karkoli privarčujejo.
Zgodovina sprememb…
Se strinjam. Ampak spet 25 miljard je dobrih 12 jurjev po glavi v SI, s tem da je ta denar zelo neenakomerno razporejen. Večina ga je v rokah malega procenta in to bo šlo za nakupe vila blokov v Ljubljani, kjer potem nihče ne živi. Preostala raja pa ima verjetno glih kakih par jurjev lufta, kar bo pa tak šlo za mal dražji avto in dražji dopust (zaradi inflacije).
Se strinjam. Ampak spet 25 miljard je dobrih 12 jurjev po glavi v SI, s tem da je ta denar zelo neenakomerno razporejen. Večina ga je v rokah malega procenta in to bo šlo za nakupe vila blokov v Ljubljani, kjer potem nihče ne živi. Preostala raja pa ima verjetno glih kakih par jurjev lufta, kar bo pa tak šlo za mal dražji avto in dražji dopust (zaradi inflacije).
Te številke ne moreš deliti kar s številom prebivalcem, ker to ti ne pove nič. Kot si napisal je ta denar bolj koncentriran in marsikdo ima še vedno na naših bankah par 10.000 € denarja. Poznam primere, ko imajo ljudje take prihranke, vzamejo še maksimalni možni kredit in kupijo investicijsko stanovanje recimo v Trebnjem (na banki ti dajo 0% obresti za denar, tako pa ti kasiraš obresti z oddajo nepremičnine). Stegnit za stanovanje v Ljubljani se pa večina niti ne more več. Panika ob tako visoki inflaciji je kar huda. Včasih so problem visoke inflacije reševali tako, da so močno dvignili obresti na bankah in ljudi preusmerili iz potrošnje v varčevanje. Ampak v teh časih je varčevanje praktično nekaj sramotnega. Finančno razgledani imajo najvišji možni kredit.
Zgodovina sprememb…
Delno drži. Če bo sicer glavnina bank odpravila fiksno OM oz. bo ta na voljo samo za krajše roke, bo marsikdo dvakrat premislil preden bo vzel maksimalen kredit. Hkrati pa bo dupla OM že v štartu vsaj malo porezala domet. Verjamem, da je kar nekaj ljudi, ki imajo par 10k na računu. Ampak če vzamemo precej robni primer 100k keša na TRR in relativno solidna plača je domet koliko 250k (150k kredita)?
Delno drži. Če bo sicer glavnina bank odpravila fiksno OM oz. bo ta na voljo samo za krajše roke, bo marsikdo dvakrat premislil preden bo vzel maksimalen kredit. Hkrati pa bo dupla OM že v štartu vsaj malo porezala domet. Verjamem, da je kar nekaj ljudi, ki imajo par 10k na računu. Ampak če vzamemo precej robni primer 100k keša na TRR in relativno solidna plača je domet koliko 250k (150k kredita)?
Krog kje se kupuje investicijske nepremičnine se čedalje bolj širi, ker top lokacije postajajo za večino izven zmožnosti. Če se bo tole še nekaj časa nadaljevalo bodo pokupili še Postojno in Kočevje.
Kot sem v eni drugi temi že napisal v tem monetarnem okolju najbolj profitirajo najbogatejši. Če imaš ti nekaj milijonov premoženja greš na banko in dobiš milijon kredita po manj kot 1% obrestni meri. Nekaj časa nazaj vem da so taki dobili lahko kredite tudi blizu 0% obresti oziroma za res simbolično obrestno mero in z milijonom brezplačnega denarja lahko kupiš štiri investicijske nepremičnine. Po moje bi ljudi, ki na banki komaj dobijo potrošniški kredit po 8% obrestni meri, vrglo na rit, če bi vedeli, kakšne kredite so delile naše banke. Tako visoko cen nepremičnin pri nas se da zelo enostavno pojasnit. Samo greš gledat koliko kreditov za to je bilo ustvarjenih na komercialnih bankah (hush hush).
Zgodovina sprememb…
Malidelničar ::
dronyx - a potem ocenjuješ, da padca ne bo, oz. kaj bi ga lahko sprožilo? Meni je recimo pri tvoji tezi tudi malo neverjetno, da bi banke, ki so sedaj v tuji lasti, ki pa preko tujih lastnikov zahteva ne-koruptivno poslovanje brez slovenskih tajkunskih kreditov, še naprej tako nediskriminatorno in radodarno talale kredite ..... Koliko stanovanjskih kreditov je potemtakem v Sloveniji, če uporabimo izraz, "subprime"???
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Malidelničar je izjavil:
dronyx - a potem ocenjuješ, da padca ne bo, oz. kaj bi ga lahko sprožilo? Meni je recimo pri tvoji tezi tudi malo neverjetno, da bi banke, ki so sedaj v tuji lasti, ki pa preko tujih lastnikov zahteva ne-koruptivno poslovanje brez slovenskih tajkunskih kreditov, še naprej tako nediskriminatorno in radodarno talale kredite ..... Koliko stanovanjskih kreditov je potemtakem v Sloveniji, če uporabimo izraz, "subprime"???
Po moje občutnega padca cen nepremičnin ne bo, sploh pa ne na investicijskih lokacijah. Ne vidim kaj bi lahko tak padec povzročilo, razen res zelo huda recesija, kjer bi nezaposlenost narasla na 10, 20% ali še več in mnogi ne bi mogli več vračati kreditov. Banke so danes polne denarja, poleg tega pri teh kreditih ni šlo za ameriško histerijo pred 2008, ko je kredit dobil praktično vsak brez prihodkov. Tokrat se je zakreditiral predvsem višji srednji sloj in najbogatejši, ki so najboljši kreditojemalci in najmanj rizični za banke.
Sem pa Banki Slovenije poslal prošnjo za informacijo javnega značaja in sicer sem jim napisal:
Prosim za informacijo, ali Banka Slovenije razpolaga s podatki, koliko kreditov naših komercialnih bank je bilo podeljenih z obrestno mero manj kot 1%, ali so bili na naših komercialnih bankah podeljeni tudi krediti z obrestno mero 0% oziroma kakšna je bila najnižja obrestna mera ter za kakšen znesek kredita je pri tem šlo in sicer za obdobje od 2015 do danes.
Če razpolagate s temi podatki bi prosil če mi lahko te podatke posredujete. Ne potrebujem podatkov kdo so bili komitenti, ki so te kredite dobili ker verjamem da je to bančna tajnost.
V odgovoru na tole se skriva tudi odgovor, kako so lahko nepremičnine od 2015 do 2021 zrasle za 60%.
Na drugi strani kreditov so depoziti varčevalcev. 25 milijard evrov, do sedaj razvrednotenje samo v enem letu v višini 11% zaradi visoke inflacije, torej 2,5 milijarde evrov, ta znesek pa bo v naslednjih letih še precej narastel. Po moji oceni lahko doseže tudi 40%, torej razvrednotenje depozitov v višini 10 milijard evrov. To tudi niso majhni denarji. Moderna monetarna teorija se temu reče strokovno.
Zgodovina sprememb…
Haha dronyx, tole pa malo dvomim, da ti bodo na ta vprašanja odgovorili. Mene bi tudi zanimalo koliko je takih
<= 1%kreditov. Pred dvema letoma, mi je en premožni znanec omenil, da je šel vprašati za kredit, pa so mu ponudili 1%, ker je low risk. Dobil bi lahko več kot pol miljončka za 1% na max let. To je praktično free money.
Kot sam opažam številni danes ne vedo (ali pa jih to ne zanima), da so glavni način tiskanja denarja, torej ustvarjanja novega denarja v obtoku, bančni krediti (tule razlaga za doktorje ekonomije). Ko komercialna banka nekomu podeli kredit in ga nakaže na njegov TRR, je bil ustvarjen nov denar v obtoku. Tega denarja nikomur ne vzame, da ga nekomu da (včasih so sicer obstajale vezane vloge na bankah s precej visokimi obrestmi). Torej varčevalci lahko pridejo jutri iskat na naše banke vseh 25 milijard evrov depozitov, saj ob 0% obrestni meri dvomim da ima kdo še vezan denar. mag. Boštjana Vasleta na Banki Slovenije bo sicer infarkt, ampak teoretično tako sistem deluje. Pri hipotekarnih kreditih gre za usmerjeno tiskanje denarja in to obilno večletno monsunsko deževje novega denarja je povzročilo 60% rast cen nepremičnin od 2015 do 2021 (povprečje 10% letno). Ampak ko nekdo s hipotekarnim kreditom kupi nepremičnino (stanovanje, hišo...) ta kupnina ni več omejena za kaj se porabi. Prodajalec lahko ta denar investira naprej ali kupi potrošniške dobrine (ali stran vrže kje na banki). Čez čas se visoka inflacija cen nepremičnin tako pozna tudi na potrošniški inflaciji, sploh če je tega tiskanja denarja (kreditov) zelo veliko.
Obstaja zakonodaja ki to ureja. Če so to informacije javnega značaja jih bodo morali tako ali drugače dati. Jaz imam dobro ekipo odvetnikov, ki do sedaj ni izgubila še primera. Tudi tega ne bo. Jih pa aktiviram samo ko so res izčrpane vse druge možnosti, ker so dokaj dragi.
Haha dronyx, tole pa malo dvomim, da ti bodo na ta vprašanja odgovorili. Mene bi tudi zanimalo koliko je takih ...
Obstaja zakonodaja ki to ureja. Če so to informacije javnega značaja jih bodo morali tako ali drugače dati. Jaz imam dobro ekipo odvetnikov, ki do sedaj ni izgubila še primera. Tudi tega ne bo. Jih pa aktiviram samo ko so res izčrpane vse druge možnosti, ker so dokaj dragi.
Zgodovina sprememb…
Mato989 ::
"Zlom" nepremičninskih cen se lahko zgodi kot je Onyx pravilno povedal samo v res skrajnih primerih... torej če pride sem vojna, ali pa če bo narastla brezposelnost na 10, 20, 25%... ampak v takih primerihsi večina ljudi ki danes hoče kupit nepremičnino le te spet ne bo mogla privoščit ker bodo brez šihta ;)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
V Nemčiji in ZDA že beležijo padce cen, ampak Slovenija je izjema, tako da ni ravno za zgled, da bo sledilo.
Mato989 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
V Nemčiji in ZDA že beležijo padce cen, ampak Slovenija je izjema, tako da ni ravno za zgled, da bo sledilo.
Nehajte primerjat USA z SLO... ker ljudje v USA so se pripravljeni selit tudi 500km v eno smer v drugo državo delat in najet flet kjer je ceneje, tu pa eni težko grejo 50km zračne razdalje ker so jokajoč stran od "socialnega kroga" in se zlomijo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
Nemčija isto, folk je pogruntal, da 200k pufa danes ni isto kot 200k pufa pol leta nazaj.
Me zanima, če bo oedc dokazano zabit Slovenec to pogruntal ali ne :).
Me zanima, če bo oedc dokazano zabit Slovenec to pogruntal ali ne :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
dice7 ::
Dokler bo v sloveniji vladala miselnost, da kdaj mi bodo pa ulomki prav prisli v "pravem zivljenju", ni videt kaksnih pozitivnih sprememb
Pat_MaGroin je izjavil:
Nehajte primerjat USA z SLO... ker ljudje v USA so se pripravljeni selit tudi 500km v eno smer v drugo državo delat in najet flet kjer je ceneje, tu pa eni težko grejo 50km zračne razdalje ker so jokajoč stran od "socialnega kroga" in se zlomijo.
Točno to, v USA selijo se 500km stran v drugo državo, ne 50km. Isto je pri nas, mladina se odseli najmanj v Avstrijo, če ne še dlje, ne pa 50km stran v Kočevje.
Sicer pa smo imeli pi*darijo samo dobrih 10 let nazaj, pa folk očitno hitro pozabi, morda tista o zabitosti Slovencev res drži. Muska pri nas očitno še kar špila, vse bo šlo samo gor, brezposeln itak ne bo nihče nikoli več, plače se itak usklajujejo z inflacijo... Eni res živijo v svojem svetu očitno. :)
Pat_MaGroin je izjavil:
To ja, ampak februarja 2022 je bil obrok za 200k karikirano 500 na mesec, zdaj je pa 609, to pa tudi slovensko tele razume :).
Kdor spremlja nepremičninske oglase je opazil, da je isto stanovanje danes 50.000 € dražje, kot je bilo še par let nazaj. To je kar hud psihološki pritisk, sploh ker je videti, da se ta hiper stanovanjska inflacija ne ustavlja, ampak gre vse samo gor z 10% na leto.
Pat_MaGroin je izjavil:
Dokler bo v sloveniji vladala miselnost, da kdaj mi bodo pa ulomki prav prisli v "pravem zivljenju", ni videt kaksnih pozitivnih sprememb
To ja, ampak februarja 2022 je bil obrok za 200k karikirano 500 na mesec, zdaj je pa 609, to pa tudi slovensko tele razume :).
To bo kvečjemu vplivalo na slovenske investitorje, čeprav investitorji v cegle običajno niso med najbolj razgledanimi oz. finančno pismenimi, sicer bi vlagali drugam. Če pa rabiš streho nad glavo pa žal nimaš izbire, kupiš in upaš, da morda čez 5, 10 let refinanciraš z once in a lifetime obrestno mero. :)
Gregor P ::
Ja to smo delal glih prejšnjo jesen
(torej reprogramiral kredite; je bil res super čas za to)
(torej reprogramiral kredite; je bil res super čas za to)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()