Forum » Loža » Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Kaj je vzrok za tako rast in tak trenuten nivo cen nepremičnin v Sloveniji?
Temo vidijo: vsi
dild0idis ::
Če se bo nepremičnine obdavčillo, edino kar se bo zgodilo je, da se bo večina davka prenesla na kupce in najemnike nepremičnin.
Pa je čisto vseeno, kakšne omejitve se vpiše v zakon...
Žalostno pa je, kakor mato tukaj pravi, da se kaznuje šparovne in nagrajuje uživače, ki vse takoj zapravijo.
Samo čakam, da bo nekdo napisal, da je treba dati pomoč, ker njegov kolega nima nepremičnine...
Pa je čisto vseeno, kakšne omejitve se vpiše v zakon...
Žalostno pa je, kakor mato tukaj pravi, da se kaznuje šparovne in nagrajuje uživače, ki vse takoj zapravijo.
Samo čakam, da bo nekdo napisal, da je treba dati pomoč, ker njegov kolega nima nepremičnine...
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!
Mato989 ::
Davek na nepremičnine je tak, da ga plačaš vsako leto. Ne moreš tega na "kupce" prevaliti.
Tehnično lahko, vsako leto dodaš k ceni nepremičnine ki jo prodajaš ali bi jo prodal ta davek =)
Ampak to ni bistvo, ker pač bo se manj porablo denarja drugje in bo od tistega manj davka... misel da ljudje nekje držijo denar ki ga bodo porabli zaradi davka na nepremičnine (če ga prej niso) je absurdna
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Davek na nepremičnine je tak, da ga plačaš vsako leto. Ne moreš tega na "kupce" prevaliti.
Seveda lahko, ali oddaš za dražjo ceno ali pa prodaš za višjo ceno.
V vsakem primeru se bo višji davek poznal na višino cene nepremičnine in ta davek ne bo pozitivno vplival na tiste, ki želijo kupiti nepremičnino.
-žiga- ::
Po tem, ko so se tri generacije odrekale vsemu, da so napraskali za eno stanovanje, zdaj ponosni Mato zmerja druge z lenuhi in nesposobneži?
Telbanc ::
Danes mi šofer pripeljal nek materijal s kamijonom.
Pravi groza, vse gre gor. Nekej mi našteva, pol zaključi, vse bo šlo gor. Bodo šle tud nepremičnine? Seveda bodo šle.
A Mato ne tera bitcoine?
Pravi groza, vse gre gor. Nekej mi našteva, pol zaključi, vse bo šlo gor. Bodo šle tud nepremičnine? Seveda bodo šle.
A Mato ne tera bitcoine?
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
jernejl ::
Če bi to bilo mogoče, bi že zdaj oddajal ali prodal po tej višji ceni. Zakaj bi čakal na davek, da zvišaš ceno?Davek na nepremičnine je tak, da ga plačaš vsako leto. Ne moreš tega na "kupce" prevaliti.
Seveda lahko, ali oddaš za dražjo ceno ali pa prodaš za višjo ceno.
Zadeva je silno preprosta: ker trg prenese cene, kakršne pač so. Lahko si pa seveda pogumen in prodajaš za previsoko ceno, medtem pa vsako leto plačuješ visok davek. Dokler si ti tisti, ki moraš precej plačevati, si ti pod pritiskom in samo vprašanje časa je, kdaj boš kapituliral in na koncu po tridesetih letih morda nepremičnino "prodal" celo zastonj ali kupcu plačal, samo zato, da se je znebiš.
Če do tega pojava ne pride, pomeni, da je davek prenizek in ga mora država zvišati.
Pri gotovini smo že navajeni, da nam s prikritim davkom vzamejo okrog 2% vsako leto, in zakaj ne bi tako naredili tudi s praznimi nepremičninami, ki so za družbo popolnoma nekoristne.
V vsakem primeru se bo višji davek poznal na višino cene nepremičnine.Definitivno, če bi uspeli iz tega trga pregnati večino tistih, ki si lastijo prazne nepremičnine samo zato, ker morajo denar nekam vtakniti, bi se ponudba bistveno povečala in cene bi opazno padle.
Težava je v tem, da tistim, ki imajo politično moč, to ni v interesu.
To je tako kot nekateri počno v kazinoju pri ruleti. Stavijo na rdeče, in če zgubijo, podvojijo stavo. Postopek ponavljajo tako dolgo, dokler ne zadenejo in odidejo domov s profitom.Davek na nepremičnine je tak, da ga plačaš vsako leto. Ne moreš tega na "kupce" prevaliti.
Tehnično lahko, vsako leto dodaš k ceni nepremičnine ki jo prodajaš ali bi jo prodal ta davek =)
Problem je naslednji: sreča ne pride zmeraj dovolj hitro in nekaterim zmanjka časa ali denarja ter odidejo domov v spodnjih hlačah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
PrihajaNodi ::
so za družbo popolnoma nekoristne.
Z istega razloga kot niso obdavcili btc. Druzbi se pomaga s cepljenjem
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Po tem, ko so se tri generacije odrekale vsemu, da so napraskali za eno stanovanje, zdaj ponosni Mato zmerja druge z lenuhi in nesposobneži?
Ne 3 generacije so napraskale za 4 nepremičnine in zdaj jaz dodajam počasi še 5... Medtem ko drugi popivajo, jamrajo, protestirajo, zapravljajo za neumnosti, pol pa jokajo kako so predrage, seveda so če potuješ po Balijih, Maldivih in USA
@jernejl, da v osnovi imaš prav, če bi bili obdavčeni samo posamezniki.
Vendar, če se pojavi višji davek na trgu, se bo večina odločila, da se ta davek prenese na kupce oz. najemnike in posledično se cene nepremičnin dvignejo.
Poglej recimo primer cene živil, cena na gorivu se dvigne in prodajalci to ceno prenesejo na sam prodani izdelek, podobna zadeva se pa zgodi, če višje obdavčiš najemnine oz. nepremičnine in najemdajalci in prodajalci to zvišanje prenesejo na kupce in najemojemalce.
Cena nepremičnin bi padla, v dveh primerih, ali bi se znašla ogromna ponudba nepremičnin na trgu, ali pa da spet pride monetarna kriza in ljudje ne bi imeli denarja za nakup nepremičnin.
Sedaj, ogromne ponudbe, dokler je denar poceni ne bo, enako kakor ne bo zmanjkalo denarja za nakup nepremičnin, dokler je denar poceni.
V določenih regijah, ponudba še kar nekaj let (tudi s takim tempom gradnje) ne bo ujela povpraševanja, sploh pa ne sedaj, ko se vse praktično takoj proda.
Še več, dokler bo Covid kriza, bo tudi denar poceni, po Covid krizi bo pa inflacija in zato večina ljudi in podjetij že sedaj kupuje nepremičnine, ker se smatra kot relativno varna naložba, glde na alternative.
Če se pa ta inflacijska kriza, ki se pričakuje, spremeni tudi v monetarno, potem bodo pa cene padle.
Vendar, če se pojavi višji davek na trgu, se bo večina odločila, da se ta davek prenese na kupce oz. najemnike in posledično se cene nepremičnin dvignejo.
Poglej recimo primer cene živil, cena na gorivu se dvigne in prodajalci to ceno prenesejo na sam prodani izdelek, podobna zadeva se pa zgodi, če višje obdavčiš najemnine oz. nepremičnine in najemdajalci in prodajalci to zvišanje prenesejo na kupce in najemojemalce.
Cena nepremičnin bi padla, v dveh primerih, ali bi se znašla ogromna ponudba nepremičnin na trgu, ali pa da spet pride monetarna kriza in ljudje ne bi imeli denarja za nakup nepremičnin.
Sedaj, ogromne ponudbe, dokler je denar poceni ne bo, enako kakor ne bo zmanjkalo denarja za nakup nepremičnin, dokler je denar poceni.
V določenih regijah, ponudba še kar nekaj let (tudi s takim tempom gradnje) ne bo ujela povpraševanja, sploh pa ne sedaj, ko se vse praktično takoj proda.
Še več, dokler bo Covid kriza, bo tudi denar poceni, po Covid krizi bo pa inflacija in zato večina ljudi in podjetij že sedaj kupuje nepremičnine, ker se smatra kot relativno varna naložba, glde na alternative.
Če se pa ta inflacijska kriza, ki se pričakuje, spremeni tudi v monetarno, potem bodo pa cene padle.
zavajon ::
Pa saj to je logično. Le če trošiš, prispevaš k rasti BDP.
Če se bo nepremičnine obdavčillo, edino kar se bo zgodilo je, da se bo večina davka prenesla na kupce in najemnike nepremičnin.
Najbrž res. A najemnik se z lahkoto preseli v manjše cenejše stanovanje, kar lahko povzroči višek ponudbe večjih stanovanj na najemnem trgu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
Ne 3 generacije so napraskale za 4 nepremičnine in zdaj jaz dodajam počasi še 5... Medtem ko drugi popivajo, jamrajo, protestirajo, zapravljajo za neumnosti, pol pa jokajo kako so predrage, seveda so če potuješ po Balijih, Maldivih in USA
Ampak na kaki osnovi jih ti sodiš?
Recimo, da se meni zdi neuspešno, da ne moreš hkrati popivati na Maldivih, voziti novega avta in si sam kupiti stanovanja.
Ampak ne bom zaradi tega tebe označil za nesposobneža. Si pa, na osnovi tvojega petelinjenja z malega kupčka gnoja in zelo omejenega sveta, kjer si očitno glavni na vasi, predstavljam, da nisi ravno prijetna družba.
damirj79 ::
Recimo, da se meni zdi neuspešno, da ne moreš hkrati popivati na Maldivih, voziti novega avta in si sam kupiti stanovanja.
Ampak ne bom zaradi tega tebe označil za nesposobneža. Si pa, na osnovi tvojega petelinjenja z malega kupčka gnoja in zelo omejenega sveta, kjer si očitno glavni na vasi, predstavljam, da nisi ravno prijetna družba.
Ampak na vse splošno jambranje, da si mladi ne morejo privoščiti stanovanj, ker da so predraga, ima mogoče pa tudi prav. Predraga so, glede na stil življenja, ko vse kar zaslužiš, sproti porabiš za lifestyle. Me ne moti, delaj s svojimi € kar češ, samo pač ne jambraj, da si pri 40+ še vedno v hotelu mama.
Jaz jih sodim na osnovi da jokajo da si ne morejo privoščit nepremičnine pri 31tih...
Drugače jaz nikogar NE SODIM ampak če ti zapraviš vsako leto 2 ali 3 jurčke na potovanjih potem pa po 10 letih rečeš da nimaš 20% za polog jaz iz tega smatram da ti je bila prioriteta potovanja bolj pomembna (kar je čisto legitimno in pošteno) ampak ne potem krivit drugih za LASTNE prioritetne odločitve, in še manj, ne od drugih pričakovat da bodo potem tebi rihtali nekaj če si se odločil da boš denar zapravljal za nekaj drugega...
To kar se pa tebi zdi neuspešno ali ne je nepomembno (enako kaj se zdi meni) važno je samo KAKO usmeriš svoje omejene finance... če si se odločil zapravljat drugje pač nimaš tega... drugi smo se odločili šparat tam in nimamo tistega, mamo pa to... ti ali pa nekateri bi pa radi da NAGRADIMO tiste preko skupnih proračunov čeprav so se ZAVESTNO odločili za drugačno pot zdaj bi pa radi dobrote tudi druge poti.
To je vse
Furbo ::
Folk samo jamra in išče izgovore.
Če pa vprašaš lastnike podjetij, bifejev.. zdajle noben ne dobi delavca/natakarja, ker hočejo biti vsi na morju.
V dobesedno vsakem lokalu iščejo študente/ke, ki bi delali čez poletje/vikend.
Menda je študenterija dobila nek denar od države in se že vsi počutijo bogate.
Jeseni bo pa jamranje na forumih in ideje o komunizmu. Mrš.
Če pa vprašaš lastnike podjetij, bifejev.. zdajle noben ne dobi delavca/natakarja, ker hočejo biti vsi na morju.
V dobesedno vsakem lokalu iščejo študente/ke, ki bi delali čez poletje/vikend.
Menda je študenterija dobila nek denar od države in se že vsi počutijo bogate.
Jeseni bo pa jamranje na forumih in ideje o komunizmu. Mrš.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Likalnik ::
Jaz jih sodim na osnovi da jokajo da si ne morejo privoščit nepremičnine pri 31tih...
Drugače jaz nikogar NE SODIM ampak če ti zapraviš vsako leto 2 ali 3 jurčke na potovanjih potem pa po 10 letih rečeš da nimaš 20% za polog jaz iz tega smatram da ti je bila prioriteta potovanja bolj pomembna (kar je čisto legitimno in pošteno) ampak ne potem krivit drugih za LASTNE prioritetne odločitve, in še manj, ne od drugih pričakovat da bodo potem tebi rihtali nekaj če si se odločil da boš denar zapravljal za nekaj drugega...
To kar se pa tebi zdi neuspešno ali ne je nepomembno (enako kaj se zdi meni) važno je samo KAKO usmeriš svoje omejene finance... če si se odločil zapravljat drugje pač nimaš tega... drugi smo se odločili šparat tam in nimamo tistega, mamo pa to... ti ali pa nekateri bi pa radi da NAGRADIMO tiste preko skupnih proračunov čeprav so se ZAVESTNO odločili za drugačno pot zdaj bi pa radi dobrote tudi druge poti.
To je vse
se strinjam z Mato989...pač težko si privoščiš vse naenkrat in to do 30-ga
- vsako leto Maldive
- dve leti starega Audija
- nepremičnino v centru Ljubljane
- služba=> priložnostna dela.
pač potrebno se je odločiti katera stvar je prioritetna za določenega posameznika...
recimo moj bratranec veliko potuje po svetu..večino denarja gre v to..nepremičnine lastne nima...kadar pride v SLO je v najemniškem stanovanju...in tako življenje mu ustreza.
nekateri pa imajo svojo nepremičnino..vozi 10 let star avto...kar se potovanja tiče je pa bolj izjema kot pravilo (kar se tiče eksotičnih destinacij)
imaš pa tudi heroje kateri si lahko vse to naenkrat privoščijo...ampak teh ni prav veliko => jaz nisem med njimi.
nihče pa nobenga ne obsoja..vsak se zase odloči kaj mu je prioriteta v življenju
nihče pa nobenga ne obsoja..vsak se zase odloči kaj mu je prioriteta v življenju
Tako je, ampak najbolj me pa zmoti, ko se najdejo potem apologeti teh ki vse zagonijo da bi zdaj morali vsi davkoplačevalci donirat da imajo oni nepremičnino, kar je isto kot da bi se posrali na naše prioritete in varčevanje, in povedali, bolje da vse skoz zagonite za sproti ker pol vam tako mora družba znižat cene nepremičnin.
profii ::
Mato ima kar prav.
Poleg tega, nov Iphone, vsak dan kavica in škatla čikov pa gre polog za stanovanje v 10 letih. Brez potovanj.
Poleg tega, nov Iphone, vsak dan kavica in škatla čikov pa gre polog za stanovanje v 10 letih. Brez potovanj.
3p ::
Mato ima kar prav.
To je res, ampak potrebno je razumeti tudi mlade.
A bom 10 let brez čikov, ajfonov pa potovanj, da bom potem predvidoma imel za polog za stanovanje, če bom mogoče dobil kredit in če ne bojo cene medtem oddivjale še dalj v PM?
Država pa nič. (Lahko bi vskočila in mladim omogočila jamstvo za nakup brez pologa, variante najem z odkupom in podobno.) Mi smo pač 1991 po zelo vprašljivem ključu za bagatelo odprodali večino fonda najemnih stanovanj, potem pa manj premožne brez staršev in tet vrgli pod voz. Ker vse drugo bi kao bil komunizem. (S tem, da so v najbolj proti-komunistični državi na svetu, t.j. povojni ZDA kredite in stanovanja metali za ljudmi.)
Ljudje radi jamrajo. Se strinjam, da to ni pozitivna lastnost, ampak večina jih jamra tudi, če imajo vse.
To kar se pa tebi zdi neuspešno ali ne je nepomembno (enako kaj se zdi meni)
Točno, zato je malo neprimerno označevati ljudi, ki so se drugače odločili, ali pa so imeli drugačno situacijo, označevati za manj pridne ali sposobne.
Tti ali pa nekateri bi pa radi da NAGRADIMO tiste preko skupnih proračunov čeprav so se ZAVESTNO odločili za drugačno pot zdaj bi pa radi dobrote tudi druge poti.
Znižanje cen nepremičnin je praviloma koristno za gospodarstvo, ker se sredstva preusmerijo v bolj donosne (produktivne) naložbe. Nisem se dovolj poglabljal v problematiko, da bi lahko ocenil, ali bi sprememba pri davku na nepremičnine, ali gradnja tisoče neprofitnih stanovanj to zadostno reševala, bi pa pravilna stanovanjska politika imela več pozitivnih učinkov za oboje, lastnike in nelastnike, kot pa negativnih.
Država pa nič. (Lahko bi vskočila in mladim omogočila jamstvo za nakup brez pologa, variante najem z odkupom in podobno.)
Če s tem praviš, da si za uvedbo socializma, potem se strinjam.
Če pa meniš, da naj bi jaz kot davkoplačevalec moral omogočiti nekomu kar tako, da postane lastnik stanovanja, potem pa fuck-off
Točno, zato je malo neprimerno označevati ljudi, ki so se drugače odločili, ali pa so imeli drugačno situacijo, označevati za manj pridne ali sposobne.
Kot vidiš označujem samo tiste ki denar porabljajo za luksuz (potovanja, nove telefone, čike, pijačke v gostilnah, naročevanje hrane namesto kuhanje, vožnji z avtom namesto kolesom itd...) in potem JOKAJO in pričakujejo da bomo ostali sofinancirali njihove nepremičnine prej pa so nič ali skoraj nič naredili za svojo prihodnost...
Znižanje cen nepremičnin je praviloma koristno za gospodarstvo, ker se sredstva preusmerijo v bolj donosne (produktivne) naložbe. Nisem se dovolj poglabljal v problematiko, da bi lahko ocenil, ali bi sprememba pri davku na nepremičnine, ali gradnja tisoče neprofitnih stanovanj to zadostno reševala, bi pa pravilna stanovanjska politika imela več pozitivnih učinkov za oboje, lastnike in nelastnike, kot pa negativnih.
Sredstva se bodo preusmerjala v bolj donosne naložbe tudi če druge naložbe postanejo BOLJ DONOSNE kajne?
Ti in še kdo predvidevam da bi radi uničli donosnost nepremičnin da bodo druge naložbe IZGLEDALE (relativno na donosnost nepremičnin) kot donosne, vidiš jaz bi pa raje videl da TRG poskrbi da postanejo druge naložbe DONOSNEJŠE in donosnost nepremičnin ne spreminjamo... vsaj ne na ravni države in z zakoni.
CiClon ::
A nima večina Slovencev v lasti nepremičnin in v njih verjetno največji del svojega premoženja? Zakaj točno bi potem morala država nižati cene nepremičnin in nižati vrednost premoženja večine Slovencev?
Mato ima kar prav.
A bom 10 let brez čikov, ajfonov pa potovanj, da bom potem predvidoma imel za polog za stanovanje, če bom mogoče dobil kredit in če ne bojo cene medtem oddivjale še dalj v PM?
Država pa nič. (Lahko bi vskočila in mladim omogočila jamstvo za nakup brez pologa, variante najem z odkupom in podobno.) Mi smo pač 1991 po zelo vprašljivem ključu za bagatelo odprodali večino fonda najemnih stanovanj, potem pa manj premožne brez staršev in tet vrgli pod voz. Ker vse drugo bi kao bil komunizem. (S tem, da so v najbolj proti-komunistični državi na svetu, t.j. povojni ZDA kredite in stanovanja metali za ljudmi.)
Tudi če potem morda ne boš imel za polog boš "better off" kot pa če boš zapravil za luksuz, tako da v vsakem primeru je to pozitivno...
Kot pravim, eni se odločijo zaškatle čikov, pijačk, restavracij, novih ajfonov, drugi pa za varčevanje, naložbe in morebiten polog za kredit...
Zakaj so zdaj prvi več vredni za družbo kot drugi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Mato ima kar prav.
Zgodovine se žal ne da spremeniti. Tudi jaz se ne strinjam s talanjem stanovanj po jazbincu, ampak kar je je. Nekje je treba potegniti črto. Delajmo za boljši jutri. Brez muje se še čevelj ne obuje, pravijo.
Ps.: Potovanja so en polog (30k), čiki in iphone drugi (30k), Audi/BMW tretji (30k), alko (10k),... Ni se treba ravno vsemu odrečti, ampak vsaj eni stvari na 10 let.
Mato ima kar prav.
Ko boš nekoč prilezel do hiše, stanovanja, mel otroke itd, boš videl, da bo takšnih in podobnih dilem še veliko. A boš zase raje kupil ifon18 ali otroku nova oblačila, a boš raje še naprej hodil kafetkat ali otroku kupil karkoli, boš moral plačati tudi kakšno položnico in kdaj pa kdaj bo prišla takšna, da boš moral nekaj dati na stran itd... Življenje je polno nekih kompromisov in sklepanje odločitev za dobro tvoje družine je del tega. Lahko pa pač boš ostal egoist, v tem primeru so odločitve zelo lahke.
PrimoZ_ ::
LOL, kje vi spite da vas ne ukradejo.
Kje si to privošči par s povprečno plačo, ki mora plačevati še najemnino ?
Aja pa ko je govora v 10ih letih, ne pozabit da zadnjih 10 let je bilo za precej ljudi zelo bednih. Poznam kar nekaj ljudi ki so polovico tega časa prebili na nekih prekarnih zaposlitvah za minimalca.
In če si bil star pred 10imi leti star 25 je malo težko čakat 10 let, da boš imel otroke.
Ampak SOCIOPATI tipa Mato tega pač ne bodo razumeli.
Nepremičnina je sveta, ker pač je to edino kar so on in družina dosegli v življenju. Zato pa je tak zaplankanec. Škoda, da so bili starši tako razsipni pa so si privoščili njega :)
Lahko bi prišparal 10k €, k mu jih ne bi blo treba dat za stanovanje :D
Aja pa ko je govora v 10ih letih, ne pozabit da zadnjih 10 let je bilo za precej ljudi zelo bednih. Poznam kar nekaj ljudi ki so polovico tega časa prebili na nekih prekarnih zaposlitvah za minimalca.
In če si bil star pred 10imi leti star 25 je malo težko čakat 10 let, da boš imel otroke.
Nepremičnina je sveta, ker pač je to edino kar so on in družina dosegli v življenju. Zato pa je tak zaplankanec. Škoda, da so bili starši tako razsipni pa so si privoščili njega :)
Glede na omenjene povprečne plače slo-techovca, skoraj vsak par.
Par s povprečno plačo zmore, ampak pa pač ne tko, da gre 1-2x letno Maldivi, Bali, Sejšeli, pa 2x letno smučat, pa 1x na 3 leta nov Audi, pa 1x na leto nov ajfon.
Par s povprečno plačo zmore, ampak pa pač ne tko, da gre 1-2x letno Maldivi, Bali, Sejšeli, pa 2x letno smučat, pa 1x na 3 leta nov Audi, pa 1x na leto nov ajfon.
Lol bedaki.
Par s povprečno plačo vozi staro mazdo 6 karavan in staro opel corso, hodi na dopust na hrvaško, ima dva otroka, živi v najemu in se sprašuje kak smisel ima varčevati, ko pa cena nepremičnin na letnem nivoju zraste več kot njun prihranek.
Seveda prav jima je, kaj pa imata otroke.
Ne rabimo otrok, bomo uvozili šiptarje.
Aja ne teh tud nočemo, hmmmm.... Kaj pa sedaj ?
Meni gre tud na spolni ud, ko vidim kako se kurčijo: nov passat, 2x nov iphone (par), vsako leto grčija, smučanje, vsak pomladanski in jesenski vikend kranjska gora kolesarjenje, novejše stanovanje,... potem pa izveš, da je mami dala 2 sobno stanovanje (jazbišek), tašča parcelo blizu obvnznice, stric za polog za passata,... Potem pa pravijo, da ni težko, da se da...
Nekateri dobijo več, drugi manj, tretji nič. Lajf ni fer.
Ampak, če samo gledaš druge in se jeziš na njih in državo ne bo nič.
Bodi proaktiven, naredi vse kar lahko, varčuj po zmožnostih in imej cilj. Pa bo tudi stanovanje.
Nekateri dobijo več, drugi manj, tretji nič. Lajf ni fer.
Ampak, če samo gledaš druge in se jeziš na njih in državo ne bo nič.
Bodi proaktiven, naredi vse kar lahko, varčuj po zmožnostih in imej cilj. Pa bo tudi stanovanje.
Kje si pa ne bi? Ne glej samo LJ, LJ ni SLovenija... v Podravju so marsikje najemnine okrog 300€ in če ima par vsak vsaj 1.100€ na račun bi moral BREZ TEŽAV dokler nima otrok prihranit vsaj 700€ na mesec... to je v 10 letih čez 80k...
Govora je seveda o ljudeh ki imajo plačo in ŽIVIJO DOAM in DOMA NIČ NE PRISPEVAJO pa vseeno uspejo vse zagonit pol pa jokcat kako ni fer življenje ker ne dobijo fleta 100m2 za 25k...
Nič zame skrbet, sm si kupil hišo. Brez da mi dajejo starši €€€.
Samo jaz vidim da so stanovanja za slovenske plače noro precenjena in se mi ne zdi nrmalno da se folk pufa za 30 let samo za to da ima streho nad glavo.
Moja želja je samo, da bi ostali prišli ceneje do strehe nad glavo kot pa jaz.
Zato bom volil stranko, ki bo imela v programu reševanje stanovanjskega problema. Tako z gradnjo neprofitnih stanovanj kot kako davčno politiko ki bi se spravila nad prazna stanovanja.
Samo jaz vidim da so stanovanja za slovenske plače noro precenjena in se mi ne zdi nrmalno da se folk pufa za 30 let samo za to da ima streho nad glavo.
Zato bom volil stranko, ki bo imela v programu reševanje stanovanjskega problema. Tako z gradnjo neprofitnih stanovanj kot kako davčno politiko ki bi se spravila nad prazna stanovanja.
Lol bedaki.
Par s povprečno plačo vozi staro mazdo 6 karavan in staro opel corso, hodi na dopust na hrvaško, ima dva otroka, živi v najemu in se sprašuje kak smisel ima varčevati, ko pa cena nepremičnin na letnem nivoju zraste več kot njun prihranek.
In ta par ima načeloma 4 starše, ki torej hočeš rečt da tudi vsi živijo v najemu in se jim ni splačalo varčevat, imajo avto, so v penziji, in pol smo krivi vsi drugi?
Ti govoriš v povprečju ampak 80%+ ljudi ima neko nepremičnino... praktično NE POZNAM osebe v podravju kjer starši ne bi imeli nobene nepremičnine (pa če so bli v najemu so pa podedovali vikend)
Toredj če tako malo na uč rečem, bi lahko sklenil da ima verjetno 90%+ družin v Sloveniji v lasti neko nepremičnino.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Se načeloma strinjam s tabo. Tudi jaz sem prišel do lastne nepremičnine brez pomoči staršev in države. Ampak sem proti, da pridejo ljudje brez delovne dobe, katerim je cilj kofetkat z novim iphonom do lastnega stanovanja znotraj Lj obroča, brez da bi mignili z k*rcem.
Davčna politika je slaba ideja, ker kakor je bilo že omenjeno se z nižanjem cen nepremičnin, zniža tudi premoženje Slovencev.
Kaj vse to potegne za sabo, si lahko sam predstavljaš...
Neprofitna stanovanja, pa tudi niso ravno tako poceni za najem.
Se načeloma strinjam s tabo. Tudi jaz sem prišel do lastne nepremičnine brez pomoči staršev in države. Ampak sem proti, da pridejo ljudje brez delovne dobe, katerim je cilj kofetkat z novim iphonom do lastnega stanovanja znotraj Lj obroča, brez da bi mignili z k*rcem.
Te ljudje, ki kofetkajo z novimi iPhonei in ne mignejo s kurcem so en tak mit. Slamnati mož a pretepat.
Zagotovo obstaja tud kak tak primer ampak sem prepričan da je to v manjšini celotne populacije. zaradi 10% gnilih jabolk bi zajebal še 90% ostalih ?
Lol bedaki.
Si ti lociran v Sloveniji ali Bolgariji? Ker da družina z več kot 2,5k€ (2x1,25k€) ne zmore prihranit 500€ na mesec, je očitno nek problem s prioritetami spet.
Davčna politika je slaba ideja, ker kakor je bilo že omenjeno se z nižanjem cen nepremičnin, zniža tudi premoženje Slovencev.
Kaj vse to potegne za sabo, si lahko sam predstavljaš...
Neprofitna stanovanja, pa tudi niso ravno tako poceni za najem.
Obdavči se neizkoriščena stanovanja, da se ne splača kupčkat stanovanj, ki bodo šla v uporabo nekoč čez 20 let za otroke ali vnuka, do tedaj pa vseeno če stoji prazno, ker itak nič ne stane.
To je narobe.
Prazno stanovanje bi moralo koštati. Konkretno.
belimato ::
Lol bedaki.
Govora je bilo o "porvprecnem slo-techov paru".
Glede na omenjene povprečne plače slo-techovca, skoraj vsak par.
Si v svojih postih sam dokazal da drži
Te ljudje, ki kofetkajo z novimi iPhonei in ne mignejo s kurcem so en tak mit. Slamnati mož a pretepat.
Zagotovo obstaja tud kak tak primer ampak sem prepričan da je to v manjšini celotne populacije. zaradi 10% gnilih jabolk bi zajebal še 90% ostalih ?
Daleč od mita. Mogoče ne v tvoji družbi. Prej bi rekel +30% je takih pri 30 letih (z manj kot 3 leta delovne dobe).
Ni nikakršen mit, sicer smo mi tu zdaj čisto stereotipizirali ampak OGROMNO folka je ki med 21 in 30 ne pogleda 1 leto vnaprej in ne PLANIRA lastnih financ... in zato se jim zgodi da konec leta imajo na računu ravno za eno žurko keša... in krivda ni samo v tem da je vse tako drago ampak je ogromna krivda tudi njihov STIL življenja...
Tega seveda ne vidijo.
Utk ::
To lahko reši predvsem decentralizacija. Če ljudje ne bojo prisiljeni it v neke centre, se bojo porazporedili po Sloveniji. Tudi to kar si napisal bi pomagalo, samo vprašanje, če je kdo tega sposoben. No, sej niti decentralizacije ni sposoben nihče...
Primož,
Če si bil pred 10 leti star 25 let in si naslednjih 10 let gnil v prekranih zaposlitvah in za povrh ŠE na minimalcih je možno samo dvoje
1. Če si končal le srednjo šolo in se takoj zaposlil bi moral do 25tega leta že oddelat najmanj 6 let delovne dobe in bi tako moral že met privarčevano vsaj 10% za polog...
2. Če nisi do takrat delal NIČ in si končal FAKS in si vseeno nisi sposoben izborit več kot minimalca naslednjih 10 let potem si pa zajebal že v izbiri šolanja...
3. si najbolj nesrečen človek v SLO, ampak teh je samo par, ne pa 50%...
Moj kolega je šel po osnovni na elektro šolo, končal šel pri 19tih delat je delal 3 leta v SLO, šel delat po Svetu 3 leta prišel nazaj pri 25tih in zgradil bajto ter se zaposlil v Sloveniji v časih krize za SOLIDEN DENAR (od oka 1.400 nam esec) no od takrat je pridno šparal (vozi gnil avto) njegova ki jo je dobil pri 26tih tudi in lani sta kupila še 1 stanovanje na Ptuju za otroka (je noseča)
On je električar s srednjo, ona pa učiteljica v vrtcu (4 leta delovne dobe stara 29 on pa 31 in 11 let delovne dobe, ja 1 leto ko je prišel s tujine je gradil bajto s sorodniki oz. pomagal marsikaj)
Torej kako se ne da?
Je pa res da tip
1. NE KADI
2. Vozi avto vreden 2.500 evrov (njegovi kolegi s terena so kupovali avte za 25k)
3. Na dopust gre vsako DRUGO leto za 7 dni (njegovi kolegi so spet bli v USA 1,5 meseca, na maldivih, baliju, itd.)
4. redko gre v gostilno ali naroči hrano iz restavracij ali za zraven
Torej še enkrat? Kako se NE DA?
matijadmin ::
stara mama je izjavil:
- Dobro vemo, kako je, ko otroci živijo v isti hiši s starši. Še preveč dobro :)
- Ti bi imel podnajemnika, da uporablja tvojo kopalnico in vhod?
Ljudje, ki se ne razumete dovolj s starši, da bi živeli skupaj v dovolj veliki hiši, se mi smilite.
Za ločen vhod in drugo kopalnico očitno tudi še nisi slišal.
In ja, če bi imel premajhno pokojnino in preveliko hišo in je ne bi hotel prodati, bi tudi z enim vhodom in eno kopalnico vzel podnajemnike.
Večino tvojih prejšnjih pointov o velikosti in n možnostih sprejmem, o skupnem bivanju pa; psihosocialna higiena je esenca dobrih odnosov tvoje lastne (ne primarne) družine - tašče ne smejo na obisk v copatih. Koncept večgeneracijskih hiš je preživet in danes (ob odsotnosti primerne vzgoje, potreb - dela na kmetiji in okolja) bolj kot ne škodljiv posameznikom in njihovim družinam. So pa tudi krasne izjeme, a izjeme.
Vrnite nam techno!
stara mama ::
Prazno stanovanje bi moralo koštati. Konkretno.
Brez skrbi da bo. Ne zdaj, ampak enkrat v prihodnosti 1000%.
Že samo iz tega vidika, da je trenutno stanje nevzdržno, pa še mal se bo država zapufala, mal se zadeve na finančnih trgih spet obrnejo (to se ciklično skozi obrača), ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
3p ::
Država pa nič. (Lahko bi vskočila in mladim omogočila jamstvo za nakup brez pologa, variante najem z odkupom in podobno.)
Če pa meniš, da naj bi jaz kot davkoplačevalec moral omogočiti nekomu kar tako, da postane lastnik stanovanja, potem pa fuck-off
Šure, vsak korak nazaj od divjega neoliberalizma, ki se ga večina sveta gre zadnjih nekaj desetletij, je za tahude runkle že kar socializem. Drugače pa, omogočiti mladim kredit brez pologa ali najem-z-odkupom je pa še posebej socializem. Kakšne vrste pa?
Zakaj ti, kot davkoplačevalec, ne bi pomagal nekomu, da postane lastnik stanovanja, še posebej, če te ne bo nič stalo? Razumem zakaj matoti tega ne zagovarjajo: ker jim ustreza, da ti mladi medtem ko se odrekajo ajfonom in potovanjem njemu in drugim matotom plačujejo še najemnino, od katere imajo rento. Ali pa živijo pri starših, kar je oh-kako-zdravo za odnose med ljudmi in za stanje v družbi. Skratka, edini z interesom, da je tako kot je, so rentniki, ki služijo z oddajanjem, in tisti, ki so 30 let jedli samo zelje, stanovali v mansardi pri mami, da lahko končno "zdaj živijo v tej hiši, svoji lepi hiši" in jih daje zdrava faušija, da ne bi komu bilo lažje.
In preden spet kdo začne z insinuacijami: nisem eden tistih, ki bi kaj imeli od tovrstnih sprememb. Zdi se mi le, da bi bile odlične za našo kokoško. In nekaj, za kar bi se morali zavzeti domoljubi, ki raje mahajo z zastavami in panterji.
Šure, vsak korak nazaj od divjega neoliberalizma, ki se ga večina sveta gre zadnjih nekaj desetletij, je za tahude runkle že kar socializem. Drugače pa, omogočiti mladim kredit brez pologa ali najem-z-odkupom je pa še posebej socializem. Kakšne vrste pa?
Zakaj ti, kot davkoplačevalec, ne bi pomagal nekomu, da postane lastnik stanovanja, še posebej, če te ne bo nič stalo? Razumem zakaj matoti tega ne zagovarjajo: ker jim ustreza, da ti mladi medtem ko se odrekajo ajfonom in potovanjem njemu in drugim matotom plačujejo še najemnino, od katere imajo rento. Ali pa živijo pri starših, kar je oh-kako-zdravo za odnose med ljudmi in za stanje v družbi. Skratka, edini z interesom, da je tako kot je, so rentniki, ki služijo z oddajanjem, in tisti, ki so 30 let jedli samo zelje, stanovali v mansardi pri mami, da lahko končno "zdaj živijo v tej hiši, svoji lepi hiši" in jih daje zdrava faušija, da ne bi komu bilo lažje.
In preden spet kdo začne z insinuacijami: nisem eden tistih, ki bi kaj imeli od tovrstnih sprememb. Zdi se mi le, da bi bile odlične za našo kokoško. In nekaj, za kar bi se morali zavzeti domoljubi, ki raje mahajo z zastavami in panterji.
Zato ker bi vsak ali velika večina raje nižje davke kot pa da davki grejo v to da bodo lenuhi in luftarji dobili poceni nepremičnine to je vse.
Seveda se strinjam da je bolje da namesto v patrie damo v 100 blokov (karikiram) še bolje pa bi bilo da namesto 100 blokov ali patrij damo ljudem pri plači dohodnino dol in dobijo 25€ več ven na mesec...
Ker če kupimo "partije" ima od tega nihče nič razen parih, če zgradimo 100 blokov ima od tega nekaj tisoč ljudi nekaj, če pa damo dohodnino dol za X% pa ima od tega EN MIJON delovno aktivnih...
See the difference? Ti misliš da si dober ker bi preusmeril denar davkoplačevalcev iz nekaj kar ima od tega 20 ljudi v nekaj kar ima od tega 10.000 jaz bi pa v tem primeru šel še korak dalj in dal nazaj kar 1 milijonu =)
Ampak sem jaz neoliberalec ti pa socialno čuteč :D
Sredstva se bodo preusmerjala v bolj donosne naložbe tudi če druge naložbe postanejo BOLJ DONOSNE kajne?
Ti in še kdo predvidevam da bi radi uničli donosnost nepremičnin da bodo druge naložbe IZGLEDALE (relativno na donosnost nepremičnin) kot donosne, vidiš jaz bi pa raje videl da TRG poskrbi da postanejo druge naložbe DONOSNEJŠE in donosnost nepremičnin ne spreminjamo... vsaj ne na ravni države in z zakoni.
Tako je. Za racionalnega investitoraja je pomembna relativna donosnost, glede na tržne razmere.
Meni se na primer že zdaj nepremičnine ne zdijo dovolj donosne.
V osnovi sem tudi jaz za bolj prosto gospodarstvo, žal pa preveč ljudi razmišlja tako kot ti in misli, da so nepremičnine dobra naložba. Ne samo to, zdi se ti, da je rast cene nepremičnine, kjer živiš, nekaj dobrega (poleg tega, da se lahko pohvališ, da si vreden pol milijona, ne vidim druge prednosti; razen če misliš prodati in iti živeti pod most). Država z zakoni drugače že zelo dobro ščiti lastnike nepremičnin pred tem, da bi se ponudba preveč povečala.