Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
johnnyyy ::
LeQuack ::
Slovenija je dokaz, da ekonomski cikli ne delujejo in so izmišljeni. Ekonomski cikli predvidevajo tudi padce, ki pa jih pri nas ni.
Imam občutek, da ti kr trpiš v trenutni situaciji. Tak obupan mi deluješ po komentarjih.
Tud v Sloveniji delujejo ekonomski cikli in ko zacikla navzdol, bo hudo. Je pa res, da ti to dejsrvo sedaj nič ne pomaga in lahko da se to še kr nekaj let ne bo zgodilo.
Quack !
TorrentXL ::
Najboljši pristop. Humor, pa tud če gre za črni humor. 
Kako to misliš? GURS sistematično spremlja neoremičninski trg od leta 2007. Kot da so čutili, da so nepremičnine na vrhu balona in je skrajni čas, da začnejo spremljat kaj se dogaja.
Slovenija je dokaz, da ekonomski cikli ne delujejo in so izmišljeni. Ekonomski cikli predvidevajo tudi padce, ki pa jih pri nas ni.
Saj ekonomski cikli so tudi pri nas (če imaš dober spomin). Uradnih pa ni, saj se je za SURS začel stanovanjski trg šele 2015.
Kako to misliš? GURS sistematično spremlja neoremičninski trg od leta 2007. Kot da so čutili, da so nepremičnine na vrhu balona in je skrajni čas, da začnejo spremljat kaj se dogaja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
Velike nepremičnine pod cenovnim pritiskom: ali jih čaka padec cen?
https://media.n24.si/blog/velike-neprem...
Quack !
PS: Medtem pa v Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, Kitajski, ter delih ZDA cene padajo že nakaj časa. Izjema je samo Evropa, pa še to bolj manj razviti deli, kot so Slovenija, Hrvaška, Portugalska, Madđarska itd.
Quack !
Utk ::
Ne da se, ker je danes potrebno DUPLO PLAČ za isto stvar kot nekoč. To normalnemu človeku pove, da je danes dost več takih, kjer "se ne da".
Normalnemu res, ampak danes je normalno bit butast. Ti dam primer, ti pa izračunaj. Imamo 1000 plače in 900 fiksnih stroškov kot so hrana, položnice. Stanovanje stane 100,000, se pravi rabiš 100 plač.
Potem se cena stanovanj podvoji na 200,000, plače grejo gor za 50%, na 1500, stroški za 20%, na 1100. Zdaj rabiš za stanovanje 140 plač.
V katerem času si je lažje kupit stanovanje?
In kako boljše dokazat, da si butast, kot z butastim komentarjem, ki vsebuje neke nerealne številke in izmišljene procente, samo da bi se izračun izšel tako kot si si zamislil.
Se strinjam, da je danes očitno normalno bit butast.
Potem si ti normalen. Če nečesa ne razumeš mora bit butasto.
Dejstvo je pa vseeno da ljudem danes od plače ostaja več kot včasih. Dokaz za to imaš v stistiki, prag revščine proti plačam, dokaz so milijarde na bankah in v skladih, in dokaz to tudi cene nepremičnin. Če ne bi več ostajalo, potem se bi težko kupovala druga in tretja stanovanja, a ne bi?
Velki ::
Nekaj spodbudnih novic LeQuack 
"koliko pa je kupcev ki si kredit v celoti financira iz plače?"
"Kupcev, ki si nakup nepremičnine v celoti (100 %) financirajo s kreditom iz lastne plače, je v Sloveniji izjemno malo - ocenjuje se, da jih je manj kot 5 %.Razlog za tako nizek delež ni nepripravljenost kupcev, temveč stroga pravila bank in regulatorne omejitve, ki takšen nakup v praksi skoraj popolnoma onemogočajo."
Tudi če začnemo hoditi v službe za pest riža cene ne bodo padle ker je jasno da so plače raje le majhen del denarja ki se steka v nepremičnine...
Dodal bi še da nekje do 10% nepremičnin kupijo tujci (z tujim državljanstvom!), če upoštevamo še avtohtone slovenske sinkote in hčerke uspešnih balkanskih podjetnikov in podobno golazen smo verjetno bližje 20%. Delež tujcev bo vsako leto samo višji!
"Kupcev, ki si nakup nepremičnine v celoti (100 %) financirajo s kreditom iz lastne plače, je v Sloveniji izjemno malo - ocenjuje se, da jih je manj kot 5 %.Razlog za tako nizek delež ni nepripravljenost kupcev, temveč stroga pravila bank in regulatorne omejitve, ki takšen nakup v praksi skoraj popolnoma onemogočajo."
Tudi če začnemo hoditi v službe za pest riža cene ne bodo padle ker je jasno da so plače raje le majhen del denarja ki se steka v nepremičnine...
Dodal bi še da nekje do 10% nepremičnin kupijo tujci (z tujim državljanstvom!), če upoštevamo še avtohtone slovenske sinkote in hčerke uspešnih balkanskih podjetnikov in podobno golazen smo verjetno bližje 20%. Delež tujcev bo vsako leto samo višji!
bm1973 ::
Ima vso vezo z logiko starcev... če bi bili pametni bi dali premoženje otrokom ko ti dopolnijo tam nekje 25-30 let... ker niso pač naj trpi cela nacija prav je tako. Narod si bo pisal sodbo sam.
Ampak problem je ker tudi na forumu se zasmehuje tiste kateri dobijo darilo od staršev... po drugi strani se pa jamra da starši in starci držijo lastnino, če pa je vsak oklican za poklicnega dediča če kaj dobi, če pa se poceni da tujcu to pa se podpira tukaj samo bog ne daj da ostane v družini pridobljeno premoženje to pa obdavčit.
Zakaj bi ta stari dajali svoje pridobljeno premoženje otrokom? Saj ga bodo dobili po smrti. Drugače videno velikokrat, starši prepišejo svoje premoženje na otroke, pozabijo na pravno zaščito, svoj "kot" v nepremičnini, in mladina lepo deložira starce v neko hiralnico, kjer pozabijo na njih. Po možnosti še daleč od njih in vnukov...
Niso ga otroci ustvarili, naj to pridobljeno premoženje uživajo tisti, ki so ga ustvarili. Če ga otroci hočejo podedovati, naj poskrbijo, da bo to premoženje urejeno, ohranjeno in starši zadovoljni. Drugače ima pač lastnik vso možnost uživanja svojega premoženja in ni ničesar dolžan svojim otrokom.
Folk živi v eni utvari, da je bilo v Jugi simpl zidati hišo, dobiti stanovanje, itn...
Ja, Jazbinškov zakon je omogočil poceni odkup. Kdor je bil pameten, je odkupil, dobesedno za ceno ene malo bolj ohranjene katrce. Ampak bloki so bili v tako zanič stanju, stanovanja tudi, papirno ni bilo urejeno, itn. Tukaj so morali od takrat vložiti kar precej denarja, da se je zadeva za današnjo mladino uredila tako iz gradbenega kot pravnega vidika. Da ne govorimo o živcih ukvarjanja z birokracijo in obrtniki.
Moji otroci ne bodo dobili od mene nič. Kar bom imel, bom v tem užival sam. Če bodo zraven o.k., drugače si naj ustvarijo svoje življenje. Kaj bo po smrti z njim, pa ni moj problem. Če se bo dalo, bom uredil, če ne, se naj pokoljejo med seboj, če se ne bodo uspeli dogovoriti.
Današnja mladina 20-30 let je funkcionalno nesposobna, razvajena do amena, priklopljena na joške svoje mame (vsaj finančno), fotr, ki jih moral sterat ven, je tako mentalno kastriran od svoje žene, ne ljubi se jim delat (ravno včeraj mi je kolega rekel, pozna eno slovensko firmo, iščejo za proizvodnjo 130 folka, ga ne dobijo, so jih iz pisarn in razvoja poslali v proizvodnjo za vikend, da izpolnijo naročila. In to stručkota za Catia softver, ki bi z risanjem zaslužil bistveno več). Da ne govorim, da fantje sploh fukajo več ne, tako hudo, da se babe non stop pritožujejo. In to take od 25 - 50 let (zadnjič pojamrala celo moja zobarca, da fantje 30+ sploh ne fukajo več. ker je ločena, najbrž najbolj pozna situacijo
In zdaj naj taki nesposobni mladini starci prepišejo svoje nepremičnione? Jok brate, fuknit ven iz mama hotela, pa naj se jebejo v lifu kot smo se vsi...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
bedak_res ::
Sepravi, ko beremo tvoj komentar naj bi se počutili da govoriš resnico in dejstva in zaupali tvojemu mnenju?
Pa čeprav si eden tistih debilov, ki se očitno redno mudi v vaški beznici in konstantno nadleguje (verjetno mladoletno) natakarico če kej fuka?
Pa čeprav si eden tistih debilov, ki se očitno redno mudi v vaški beznici in konstantno nadleguje (verjetno mladoletno) natakarico če kej fuka?
Tole je nekako logično. Namreč mladi se ne odločajo, da bi imeli veliko otrok, zato je povpraševanje po velikih stanovanjih nizko. Ogromno je tudi parov brez otrok in samskih. Na drugi strani imamo starejše, ki živijo v predimenzioniranih stanovanjih. Tako je očitno trend, da bo nastal nek višek večjih stanovanj. Kot drugo se pričakujejo tudi čedalje večji stroški - od ogrevanja, do popravil.
Na statistiko lahko to precej blagodejno vpliva, na način da se povprečne cene znižajo. Samo to ne pomeni, da bo nek samski prišel hitreje do nepremičnine - ravno obratno. Medtem, ko se kaže da bodo cene večjih stanovanj nižale, se kaže na to, da se bodo manjša stanovanja dražila.
Na te stvari sem že nekajkrat opozoril, ko statistika kaže nekaj, v praksi pa je čisto druga situacija.
Sepravi, ko beremo tvoj komentar naj bi se počutili da govoriš resnico in dejstva in zaupali tvojemu mnenju?
To so samo moja opažanja in moje mnenje. Če ti ni všeč, splezaj na drevo in se tam zjokaj.
Mladoletnih natakaric ni več. Saj nočejo delat. Vsaj ne tam, kjer jaz hodim. BTW. v Sloveniji je meja za legalen fuk 15 let.
Ta je pa sama prišla do moje mize, ni bila tam sploh v službi, pa sva čvekala. Nekateri še zmoremo čvek brez telefonov in spiti kako pivo brez moralnega mačka
Moralizatorjev in jokic (moških pičkic) pa nikoli nisem prenašal in maral...
hunter01 ::
Nekaj spodbudnih novic LeQuack
Tega pa očitno nisi popolnoma razumel.
Gre se samo za 100% financiranje s kreditom - ker to ni dovoljeno. Rabiš običajno 20% lastnih sredstev (ki so lahko tudi iz plače) in potem vzameš 80% kredit iz lastne plače. V končni fazi je ogromno nepremičnin kupljenih 100% iz lastne plače. To ni enako kot 100% kredit za nepremičnino.
Na drugi strani imamo starejše, ki živijo v predimenzioniranih stanovanjih. Tako je očitno trend, da bo nastal nek višek večjih stanovanj. Kot drugo se pričakujejo tudi čedalje večji stroški - od ogrevanja, do popravil.
Veliko starih bi svoje stanvoanje zamenjalo za manjše, če bi bilo na voljo v isti soseski. Pa jih ni, oz. tak trg v Sloveniji ne deluje. Celo samo za menjavo, niti ne za doplačilo za njihovo...
Samo to ne pomeni, da bo nek samski prišel hitreje do nepremičnine - ravno obratno. Medtem, ko se kaže da bodo cene večjih stanovanj nižale, se kaže na to, da se bodo manjša stanovanja dražila.
Samskemu je težko priti do stanovanja, moraš dopbro zaslužiti... In ja, na m2 so bila večja stanvoanja vedno cenejša, zjebe te kvadratura. Cene so pa take kot ima folk potrebo prodati in kolikor plačajo za to...
Veliko starih bi svoje stanvoanje zamenjalo za manjše, če bi bilo na voljo v isti soseski. Pa jih ni, oz. tak trg v Sloveniji ne deluje. Celo samo za menjavo, niti ne za doplačilo za njihovo...
S tem se ne bi ravno strinjal. Ker manjše stanovanje ima potem tudi svoje probleme. Ker nekdo, ki je navajen hiše/atrija svojih sosedov itd. je potem precej picajzlast za vse skupaj. Ker on bi se selil v neko stanovanje, samo tam ni drevesa za senco, pa južna stran itd.
Samskemu je težko priti do stanovanja, moraš dopbro zaslužiti... In ja, na m2 so bila večja stanovanja vedno cenejša, zjebe te kvadratura. Cene so pa take kot ima folk potrebo prodati in kolikor plačajo za to...
Seveda, večja stanovanja so po m² cenejša, pa tudi manj likvidna. In kot kaže bo tega še več. Pač na koncu se bodo morali mladi odločati, manjše stanovanje z manj stroški, ki je po m² drago ali pa večje stanovanje z več stroški, ki je na m² precej cenejše.
Malidelničar ::
Kaj bi se moralo v Sloveniji zgoditi, da bi imeli nepremičninski crash kot tisti 2007-2011/12?
Po mojem poleg upočasnitve ekonomske aktivnosti v SLO in poleg zmanjšanja razpoložljivega kapitala bi moralo tudi priti do nekakšnih mednarodnih ekonomskih razmer, ki bi preprečile nov priliv zunanjih finančnih sredstev na SLO trg oz. ki bi povzročile masoven odliv tujih finančnih sredstev iz SLO nepremičninskega trga, ki ga ne bi več videli kot safe haven.
To pa je verjetno malo realno?
Sam sem skeptičen edino do tega, da bi zaradi predvsem zunanjega pritiska rast cen SLO nepremičnin trajala še nadaljnjih 10, 15, 20 let. Se mi zdi, da bi bilo potem obdobje konstantne rasti nepremičnin predolgo, če sklepamo, da cene rastejo non-stop že od 2015.
Po mojem poleg upočasnitve ekonomske aktivnosti v SLO in poleg zmanjšanja razpoložljivega kapitala bi moralo tudi priti do nekakšnih mednarodnih ekonomskih razmer, ki bi preprečile nov priliv zunanjih finančnih sredstev na SLO trg oz. ki bi povzročile masoven odliv tujih finančnih sredstev iz SLO nepremičninskega trga, ki ga ne bi več videli kot safe haven.
Sam sem skeptičen edino do tega, da bi zaradi predvsem zunanjega pritiska rast cen SLO nepremičnin trajala še nadaljnjih 10, 15, 20 let. Se mi zdi, da bi bilo potem obdobje konstantne rasti nepremičnin predolgo, če sklepamo, da cene rastejo non-stop že od 2015.
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.
Ne da se, ker je danes potrebno DUPLO PLAČ za isto stvar kot nekoč. To normalnemu človeku pove, da je danes dost več takih, kjer "se ne da".
Normalnemu res, ampak danes je normalno bit butast. Ti dam primer, ti pa izračunaj. Imamo 1000 plače in 900 fiksnih stroškov kot so hrana, položnice. Stanovanje stane 100,000, se pravi rabiš 100 plač.
Potem se cena stanovanj podvoji na 200,000, plače grejo gor za 50%, na 1500, stroški za 20%, na 1100. Zdaj rabiš za stanovanje 140 plač.
V katerem času si je lažje kupit stanovanje?
In kako boljše dokazat, da si butast, kot z butastim komentarjem, ki vsebuje neke nerealne številke in izmišljene procente, samo da bi se izračun izšel tako kot si si zamislil.
Se strinjam, da je danes očitno normalno bit butast.
Potem si ti normalen. Če nečesa ne razumeš mora bit butasto.
Dejstvo je pa vseeno da ljudem danes od plače ostaja več kot včasih. Dokaz za to imaš v stistiki, prag revščine proti plačam, dokaz so milijarde na bankah in v skladih, in dokaz to tudi cene nepremičnin. Če ne bi več ostajalo, potem se bi težko kupovala druga in tretja stanovanja, a ne bi?
A boš dal kak dokaz za to dejstvo, da danes ostane več pri plači in zato rabijo manj plač in manjše kredite, kljub temu, da so stanovanja dost dražja napram plačam? No, pokaži nam ta dokaz v statistiki. Sam prag revščine proti plačam nič ne pove o dostopnosti stanovanj, milijarde na bankah pa nam kvečjemu povejo, da se vedno več premoženja kopiči pri vedno manjši peščici ljudi. Kakšen šok, da bogati lahko danes še vedno kupujejo druga in tretja stanovanja. Če bi imel kaj pameti, bi se vprašal, kako so lahko naši predhodniki z manj razoložljivega dohodka kupovali druga in tretja stanovanja, danes pa veliko ljudi ne more niti prvega. Seveda so to prevelika pričakovanja za tvojo "logiko".
Zgodovina sprememb…
Saj je nekdo tukaj že podal dokaz, da je v Ljubljani cena m2 glede na povprečno plačo nižja kot pred 20 leti.
Malidelničar je izjavil:
Kaj bi se moralo v Sloveniji zgoditi, da bi imeli nepremičninski crash kot tisti 2007-2011/12?
Gospodarska kriza, +8% stopja brezposelnosti, večina tujcev iz bivše juge gre domov, ubijemo gradbeni sektor in to je to.
2015 oz. obdobje 2012-2015 je bilo posebno, saj smo imeli likvidni krč, gospodarsko krizo, EU dolžniško krizo ... Kup nekih stvari skupaj s črnogledostjo smo dosegli oversold - stvari so se prodajale globoko pod ceno. Ko se je stanje umirilo, pa je bilo tudi okrevanje konkretno.
Schaltza ::
Tole so najbolj trivialni zaključki in priporočila, ki sem jih kadarkoli prebral - ja dejmo vse v enosbna stanovanja 30m2 popakat pa smo rešil problem. What? Grem stavit, da bi ljudje veliko raje kupovali večja stanovanja, vendar so cene enostavno previsoke + to da avtohtono prebivalstvo tekmuje s tujci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Schaltza ()
J.McLane ::
Umiritev ali padec cen nepremičnin po mojem sproži dvoje:
- visoke obresti
- stagnacija višine plač / rast brezposelnosti
Torej da ECB zaradi inflacije drži obrestne mere visoko ali jih celo viša, hkrati pa plače ostajajo tam kjer so.
- visoke obresti
Torej da ECB zaradi inflacije drži obrestne mere visoko ali jih celo viša, hkrati pa plače ostajajo tam kjer so.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Malidelničar je izjavil:
Gospodarska kriza, +8% stopja brezposelnosti, večina tujcev iz bivše juge gre domov, ubijemo gradbeni sektor in to je to.
2015 oz. obdobje 2012-2015 je bilo posebno, saj smo imeli likvidni krč, gospodarsko krizo, EU dolžniško krizo ... Kup nekih stvari skupaj s črnogledostjo smo dosegli oversold - stvari so se prodajale globoko pod ceno. Ko se je stanje umirilo, pa je bilo tudi okrevanje konkretno.
johnnyyy - bi lahko modificirala ta scenarij, recimo short-of-wholesale-apocalypse:
Gospodarska recesija tipa zaostajanje 2000-2004 oz. early-1990s v SLO, +5% stopja brezposelnosti, večina tujcev iz bivše juge gre domov - zaradi stagnacije gospodarstva, plač, bistveno upočasnimo gradbeni sektor - ker ima prednost izgradnja infrastrukture z pač omejeno delovno silo in ne stanovanjska gradnja - in to je to.
Saj je nekdo tukaj že podal dokaz, da je v Ljubljani cena m2 glede na povprečno plačo nižja kot pred 20 leti.
No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008? Še boljše pa če pokažeš primerjavo z letom 2015 recimo ali pa 2000 itd.
Lahko pa pogledaš na zgornji sliki kako od leta 2019 raste število potrebnih plač za 60m2. Sploh ne rabimo tako daleč nazaj gledat, ker je od 2019 do danes vse skupaj najbolj eksplodiralo.
Zgodovina sprememb…
Tole so najbolj trivialni zaključki in priporočila, ki sem jih kadarkoli prebral - ja dejmo vse v enosbna stanovanja 30m2 popakat pa smo rešil problem. What? Grem stavit, da bi ljudje veliko raje kupovali večja stanovanja, vendar so cene enostavno previsoke + to da avtohtono prebivalstvo tekmuje s tujci.
Nikjer ne piše da morajo to delati vsi, ampak:
- če si investitor ki gradi/kupuje stanovanja, potem se fokusiraj na manjše enote - ker jih boš lažje oddal
- če imaš večje stanovanje, potem glej da bo renovirano oz. energetsko nepotratno
- če imaš večjo hišo oz. enoto, potem glej, kako bi to razdelil na več manjših delov
Pač če greš danes investirat v novogradnjo, da ne delaš enostanovanjske večgeneracijske hiše z enim vhodom, ker boš to težko spravil v promet za neko dobro ceno.
Utk ::
A boš dal kak dokaz za to dejstvo, da danes ostane več pri plači in zato rabijo manj plač in manjše kredite, kljub temu, da so stanovanja dost dražja napram plačam?
Če ne bi bilo tako, bi bila stanovanja cenejša. Logika.
A boš dal kak dokaz za to dejstvo, da danes ostane več pri plači in zato rabijo manj plač in manjše kredite, kljub temu, da so stanovanja dost dražja napram plačam?
Če ne bi bilo tako, bi bila stanovanja cenejša. Logika.
Ja, tvoja zblojena logika. Zato se jih verjetno tud pol manj proda, ker so danes cenejša in bolj dostopna. Pa ignorirajmo, da danes še vsi vlagajo v nepremičnine, kot da jutri ne obstaja. V okolici Parmove za Bežigradom lahko z lupo iščeš prižgane luči v novih stanovanjih, ki so že "vseljena" (zgrajeno 2024 in 2025). Vse je ena velika tema, samo v par stanovanjih gori luč oz. zgledajo dejansko vseljena. Uradno se pa oddaja v teh blokih (Židanov Kvart in Parmova) točno 0 stanovanj. Podobno je tud v drugih novogradnjah.
Zgodovina sprememb…
Malidelničar je izjavil:
johnnyyy - bi lahko modificirala ta scenarij, recimo short-of-wholesale-apocalypse:
Gospodarska recesija tipa zaostajanje 2000-2004 oz. early-1990s v SLO, +5% stopja brezposelnosti, večina tujcev iz bivše juge gre domov - zaradi stagnacije gospodarstva, plač, bistveno upočasnimo gradbeni sektor - ker ima prednost izgradnja infrastrukture z pač omejeno delovno silo in ne stanovanjska gradnja - in to je to.
To bi lahko bil nek scenarij. Samo pri teh scenarijih se potrebno zavedati, da situacija nikoli ni enaka/ista. Vedno imaš nekaj bolj nekaj manj, drugo regulativo, tehnikalije, družbeno strukturo, vzroke itd. tako nikoli ne primerjaš 1:1. Na ta način tudi ogromno "zagovornikov apokalipse" ostane na suhem, ker večinoma zgrešijo svoje napovedi.

Bellator ::
Manj kot 50% tiste v NYC, ki je pod socialisti.
Preveri koliko mtoseva si v resnici!
https://mojkviz.neocities.org/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
Dajte napovedi koliko bo cena m2 v Ljubljani čez 4 leta, to je 2030.
Kaj je poanta tega? Večina bi jih leta 2008 rekla, da bo čez 4 leta cena poskočila iz 2,6k/m2 na 3k/m2, realnost je bila pa cena 2k na m2. Medtem bi velika večina rekla, da bo med korono cena padla, je pa dejansko eksplodirala, ko so se zagnali printerji in subvencije.
tony1 ::

Kvak je vprašal za napovedi, in zato sem jo tudi dal. Kakšne bodo cene leta 2030, bomo pa še videli.
Malidelničar je izjavil:
To bi lahko bil nek scenarij. Samo pri teh scenarijih se potrebno zavedati, da situacija nikoli ni enaka/ista. Vedno imaš nekaj bolj nekaj manj, drugo regulativo, tehnikalije, družbeno strukturo, vzroke itd. tako nikoli ne primerjaš 1:1. Na ta način tudi ogromno "zagovornikov apokalipse" ostane na suhem, ker večinoma zgrešijo svoje napovedi.
Brez da se zgodi kak black swan event, naštejmo jih nekaj, ker smo vsi ljudje dobre volje:
-Trump se stegne
-Trump gre v zapor
-Kučan se skrega s skoraj rodžakom Zokijem, ta gre v zapor
-pade atomska na Aviano
-pade atomska na rondo Tomačevo
-Stevanovič zrihta referendum, izstopimo iz NATA
se ne bo spremenilo nič. Cegli so ko zlate palice, trajno ohranjajo vrednost. Sedaj se že Lj luknje iz 30ih let prodajajo po 400k...

Cegli so trenutno boljši kot zlate palice, vsaj dokler gradnja stanovanj ne bo dosegla potreb prebivalstva, potem gredo pa cene dol.
Cegli so trenutno boljši kot zlate palice, vsaj dokler gradnja stanovanj ne bo dosegla potreb prebivalstva, potem gredo pa cene dol.
Da bi gradnja dosegla potrebe prebivalstva, more še pred dosečt potrebe za parkiranje kapitala. Po moje to sploh ni mogoče, sigurno pa to ni mogoče brez radikalne intervencije države, ki pa je zgleda ne bo.
Zgodovina sprememb…
Moja (strokovna) napoved (takrat 2030 bo vrh balona, morda celo malo čez):
Povprečje iz trenutnih cca 5.000 na 6.500 EUR.
Na najboljših lokacijah: 7.000 do 8.500 EUR.
To bo znak, da smo na LJ trgu dosegli delusional phase in da sledi capitulation phase.
Potem napovedujem da v letih po 2030 sledi padec:
Povprečje 3.500 EUR
Boljše lokacije: 4.800 EUR
Cegli so ko zlate palice, trajno ohranjajo vrednost. Sedaj se že Lj luknje iz 30ih let prodajajo po 400k...
Jaz bi bil pri teh besedah malce skeptik. Pač stvari rastejo in tudi padajo. A večina ljudi je kratkogledih in sedaj tulijo o neomejenih donosih, kot da bi imeli nepremičnine v lasti že 20 let. Večina najbolj glasnih niso doživeli prejšnje krize na svoji grbi in se obnašajo kot kripto fanatiki, ki ko vstopijo, širijo dobro voljo o neomejenih donosih, na koncu pa so oni v "exit liquidation" in jeb** ježa. .
borut_p ::
Malidelničar je izjavil:
Moja (strokovna) napoved (takrat 2030 bo vrh balona, morda celo malo čez):
Povprečje iz trenutnih cca 5.000 na 6.500 EUR.
Na najboljših lokacijah: 7.000 do 8.500 EUR.
To bo znak, da smo na LJ trgu dosegli delusional phase in da sledi capitulation phase.
Potem napovedujem da v letih po 2030 sledi padec:
Povprečje 3.500 EUR
Boljše lokacije: 4.800 EUR
To pomeni, da bodo place padle za cca 30% ... vsem ... in si spet noben ne bo mogel privoscit stanovanja. Razen bogatih.
Tako da ... sanjaj dalje
Ta cvetka, je še boljša od tiste, da če nimaš komu prodati, grejo cene v nebo. Ti si pravi poznavalec gospodarstva in ekonomije. 
Mimogrede, povprečna neto plača v 2008 je bila cca. 880EUR, v 2012 pa 1000EUR. Vmes pa cene nepremičnin za skoraj 30% dol.
Mimogrede, povprečna neto plača v 2008 je bila cca. 880EUR, v 2012 pa 1000EUR. Vmes pa cene nepremičnin za skoraj 30% dol.
Zgodovina sprememb…
Kripto mesi ::
Ta je pa sama prišla do moje mize, ni bila tam sploh v službi, pa sva čvekala. Nekateri še zmoremo čvek brez telefonov in spiti kako pivo brez moralnega mačka.
Seveda ja, verjetno se ni mogla upreti tvoji pleši
zavajon ::
Umiritev ali padec cen nepremičnin po mojem sproži dvoje:
- visoke obresti
Obrestne mere pri nas ne bi imele takega vpliva, ker se le tretjina nepremičnin kupuje s krediti.
Pa dvomim tudi, da se jih kaj dosti več s plačo.
Lahko prosim za vir s podatkom, da so cene od 2008 do 2012 padle za 30%?
Ker kot se jaz spomnim, so začele padati šele tam nekje 2012.
Priznam pa, da se na spomin boomerja ni preveč za zanašati, zato pa prosim za vir.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
To je približek, ker je sporočilo, da so cene padale, plače pa ne. Ni bistvo mojega komentarja koliko so padle.
Vrh leta 2008: Okoli 2.780 EUR/m2 v prvem polletju, kar je predstavljalo najvišjo točko pred začetkom gospodarske krize.
https://www.finance.si/nepremicnine/kak...
2.300 EUR/m2 (v prvem polletju okoli 2.380 EUR/m2, v drugem polletju pa okoli 2.250 EUR/m2), kar je odražalo postopno padanje cen zaradi gospodarske krize.
https://slovenskenovice.delo.si/novice/...
Torej cca. 20% v tem obdobju, če upoštevamo drugo polletje. Še enkrat. Bistvo je da plača ni padala.
Leta 2015 je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani znašala približno 2.040 EUR/m2
https://forbes.n1info.si/nepremicnine/k...
Povprečna plača leta 2015 je bila še evedno 1000EUR. Torej je plača ostala ista kot 2012 in še vedno višja kot 2008, cene stanovanj pa cca. 30% nižje kot leta 2008.
Vrh leta 2008: Okoli 2.780 EUR/m2 v prvem polletju, kar je predstavljalo najvišjo točko pred začetkom gospodarske krize.
https://www.finance.si/nepremicnine/kak...
2.300 EUR/m2 (v prvem polletju okoli 2.380 EUR/m2, v drugem polletju pa okoli 2.250 EUR/m2), kar je odražalo postopno padanje cen zaradi gospodarske krize.
https://slovenskenovice.delo.si/novice/...
Torej cca. 20% v tem obdobju, če upoštevamo drugo polletje. Še enkrat. Bistvo je da plača ni padala.
Leta 2015 je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani znašala približno 2.040 EUR/m2
https://forbes.n1info.si/nepremicnine/k...
Povprečna plača leta 2015 je bila še evedno 1000EUR. Torej je plača ostala ista kot 2012 in še vedno višja kot 2008, cene stanovanj pa cca. 30% nižje kot leta 2008.
Zgodovina sprememb…
Cegli so ko zlate palice, trajno ohranjajo vrednost. Sedaj se že Lj luknje iz 30ih let prodajajo po 400k...
Jaz bi bil pri teh besedah malce skeptik. Pač stvari rastejo in tudi padajo. A večina ljudi je kratkogledih in sedaj tulijo o neomejenih donosih, kot da bi imeli nepremičnine v lasti že 20 let. Večina najbolj glasnih niso doživeli prejšnje krize na svoji grbi in se obnašajo kot kripto fanatiki, ki ko vstopijo, širijo dobro voljo o neomejenih donosih, na koncu pa so oni v "exit liquidation" in jeb** ježa. .
Prvi stavek je ironizacija vse teme. Zajebancija, če hočeš.
Drugi pa - žal ne. Agencija Stoja mi pošilja reklame in mislim, da so že zdavnaj nehali šmirglati cenovne omejitve, ki sem jih poklikal ob naročilu, ker sicer ne bi imeli kaj poslati v celem letu. In potem pošiljajo po več takih biserov v enem mailu.
Ta cvetka, je še boljša od tiste, da če nimaš komu prodati, grejo cene v nebo. Ti si pravi poznavalec gospodarstva in ekonomije.
Tvoja cvetka je predvsem ta, da pojma nimas kaj vsebuje strosek izgradnje nepremicnine, pa tu malo nabijas in se sopiris ko pav.
Iz postov pa je jasno da ti osnove niso jasne.
Tak da ... kar nabijaj dalje. Naj se uresnicijo vase mokre sanje, da bomo mi lazje nabavili 4 in 5 nepremicnino
Kako smo zdaj skočili od tega, da bojo plače padle za 30%, do stroška gradnje?
Hahaha, a si boš kupil še kako hiško za Pujso pepo?
https://www.babycenter.si/lisciani-pepp...
Pohiti, da ne bo še tu zmanjkalo zaloge.
Hahaha, a si boš kupil še kako hiško za Pujso pepo?
https://www.babycenter.si/lisciani-pepp...
Pohiti, da ne bo še tu zmanjkalo zaloge.
Se en post glavnega nabijalca ki pojma nima. Kar nabavi si tole, saj star si ravno dovolj.
Malo se mlekca pa bos odrastel. Potem mogoce ti bo kaj bolj jasno kaj se dogaja okrog
Malo se mlekca pa bos odrastel. Potem mogoce ti bo kaj bolj jasno kaj se dogaja okrog
Se en post glavnega nabijalca ki pojma nima. Kar nabavi si tole, saj star si ravno dovolj.
A te je res tako sram za neumnosti, ki si jih sproduciral? Kr malo sramotno zgleda zdaj to preusmerjanje pozornosti.
No, sej mene bi tud bilo sram na tvojem mestu, tako da razumem. Mi je pa smešno, ko misliš, da se bom jezil, ker napišeš kako boš kupil še kako nepremičnino. Heh, luzer. Jokal bi kot mala punčka med padanjem cen.
Zgodovina sprememb…