» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
276 / 278
»»

TorrentXL ::

borut_p je izjavil:

Sigurno ja ... kar fajn se potrudite da boste znizal cene, komaj cakam
Butl

Bo čas poskrbel za to. Mene to ne gane in me niti ne bo. Kdo je butl si pa pokazal s svojimi "genijalnimi" ekonomskimi teorijami. Smo se vsaj nasmejali. Upam, da še kako napišeš, da ne bo dolgčas.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

kriptobog ::

Počakte 20-30 let pa bodo cene padale, ker bo nepremičnin preveč. Prebivalstvo se stara in prišlo bo obdobje ko bo en kup nepremičnin praznih in bo ponudba presegla povpraševanje. Ta črni ne bodo kupovali cele hiše samo za svojo družino. Oni so navajeni, da so v hiši vsaj 4 familije.

tony1 ::

Bojo pa še 3 druge prišle gor z njimi... Saj veš, "združitev družine" in to... ;)

borut_p ::

TorrentXL je izjavil:

borut_p je izjavil:

Butl

Bo čas poskrbel za to. Mene to ne gane in me niti ne bo. Kdo je butl si pa pokazal s svojimi "genijalnimi" ekonomskimi teorijami. Smo se vsaj nasmejali. Upam, da še kako napišeš, da ne bo dolgčas.

No da ti ne bo dolgcas, pa da ti glava zakuha ... kako predlagas, da se zniza cena nepremicninam? Ajde brihta.
To da se samo davek na obstojece dvigne se zdalec ne bo zadosti.
Da si bodo lenuhi lahko privoscili stanovanje, se mora cena znizat za 20-30%
Ajde brihta

zavajon ::

borut_p je izjavil:

Kako si izračunal, da se mora cena znižat za 20 - 30%, da bi si lahko lenuhi privoščili stanovanje?

Pri povprecni placi dveh zaposlenih, naj bi bil se zdrav limit zapufanja za stanovanje 50% place ... pomeni ena povprecna placa - 1.600eur.
Kredit na NLB za 30let da 350.000k€. Polog 20% pomeni 435.000 eur stanovanje.

Gledam bezigrad novogradnja - 590.000 eur.

25%.

In me zanima, kako si predstavlja xl veleum znizanje cen za 25%.

Kanban ::

TorrentXL je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Saj je nekdo tukaj že podal dokaz, da je v Ljubljani cena m2 glede na povprečno plačo nižja kot pred 20 leti.

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008?

TorrentXL je izjavil:

Vrh leta 2008: Okoli 2.780 EUR/m2 v prvem polletju, kar je predstavljalo najvišjo točko pred začetkom gospodarske krize.
https://www.finance.si/nepremicnine/kak...

To je cca 3.16 povprečne neto plače (če tvoj podatek o 880eur neto plači drži).

Trenutno smo pa na 4300-4500eur/m2 in 1680eur, torej 2.56-2.67 neto plače.

LeQuack ::

Kje si ti našel 4300 v Lj? Prej 5300, zdaj pa se enkrat zracunaj.
Quack !

MadMen ::

LeQuack, si že kupil stanovanje?

Alcarinnn ::

bm1973 je izjavil:

Alcarinnn je izjavil:

Ima vso vezo z logiko starcev... če bi bili pametni bi dali premoženje otrokom ko ti dopolnijo tam nekje 25-30 let... ker niso pač naj trpi cela nacija prav je tako. Narod si bo pisal sodbo sam.

Ampak problem je ker tudi na forumu se zasmehuje tiste kateri dobijo darilo od staršev... po drugi strani se pa jamra da starši in starci držijo lastnino, če pa je vsak oklican za poklicnega dediča če kaj dobi, če pa se poceni da tujcu to pa se podpira tukaj samo bog ne daj da ostane v družini pridobljeno premoženje to pa obdavčit.

Zakaj bi ta stari dajali svoje pridobljeno premoženje otrokom? Saj ga bodo dobili po smrti. Drugače videno velikokrat, starši prepišejo svoje premoženje na otroke, pozabijo na pravno zaščito, svoj "kot" v nepremičnini, in mladina lepo deložira starce v neko hiralnico, kjer pozabijo na njih. Po možnosti še daleč od njih in vnukov...

Niso ga otroci ustvarili, naj to pridobljeno premoženje uživajo tisti, ki so ga ustvarili. Če ga otroci hočejo podedovati, naj poskrbijo, da bo to premoženje urejeno, ohranjeno in starši zadovoljni. Drugače ima pač lastnik vso možnost uživanja svojega premoženja in ni ničesar dolžan svojim otrokom.

Folk živi v eni utvari, da je bilo v Jugi simpl zidati hišo, dobiti stanovanje, itn...

Ja, Jazbinškov zakon je omogočil poceni odkup. Kdor je bil pameten, je odkupil, dobesedno za ceno ene malo bolj ohranjene katrce. Ampak bloki so bili v tako zanič stanju, stanovanja tudi, papirno ni bilo urejeno, itn. Tukaj so morali od takrat vložiti kar precej denarja, da se je zadeva za današnjo mladino uredila tako iz gradbenega kot pravnega vidika. Da ne govorimo o živcih ukvarjanja z birokracijo in obrtniki.

Moji otroci ne bodo dobili od mene nič. Kar bom imel, bom v tem užival sam. Če bodo zraven o.k., drugače si naj ustvarijo svoje življenje. Kaj bo po smrti z njim, pa ni moj problem. Če se bo dalo, bom uredil, če ne, se naj pokoljejo med seboj, če se ne bodo uspeli dogovoriti.

Današnja mladina 20-30 let je funkcionalno nesposobna, razvajena do amena, priklopljena na joške svoje mame (vsaj finančno), fotr, ki jih moral sterat ven, je tako mentalno kastriran od svoje žene, ne ljubi se jim delat (ravno včeraj mi je kolega rekel, pozna eno slovensko firmo, iščejo za proizvodnjo 130 folka, ga ne dobijo, so jih iz pisarn in razvoja poslali v proizvodnjo za vikend, da izpolnijo naročila. In to stručkota za Catia softver, ki bi z risanjem zaslužil bistveno več). Da ne govorim, da fantje sploh fukajo več ne, tako hudo, da se babe non stop pritožujejo. In to take od 25 - 50 let (zadnjič pojamrala celo moja zobarca, da fantje 30+ sploh ne fukajo več. ker je ločena, najbrž najbolj pozna situacijo >:D, plujs ena natakarca, ki sem jo malo prcal, če kaj fuka), ker je težko enega dobit celo za neobvezen fuk.

In zdaj naj taki nesposobni mladini starci prepišejo svoje nepremičnione? Jok brate, fuknit ven iz mama hotela, pa naj se jebejo v lifu kot smo se vsi...

Pametni starši dajo svojim potomcem (če so ti normalni ne kriminalci ali drogeraši) občuten delež svojega premoženja, in če vsaka generacija to poskrbi lahko do 3/4 generacije otrok postane nekdo ki živi od KAPITALA...

To je tisto česar se seveda tukaj v temi borijo proti z novim davkom...

Če bi vsaka generacija pridelala 1 nepremičnino viška, bi 4. generacija imela 4 nepremičnine ki jih oddaja... in 1 v kateri živi... (pod pogojem da vsaka pridela 2)... ali pa pač delnice in sklade predaš namesto nepremičnin...

To je edini pravi način da pride neka generacija z revščine in mezd v SLO...

Ampak še to bi radi Jerneji in Torrenti uničili in se trdo komunistično borijo proti temu. To pa zato ker so jezni ker eni starši in predniki niso bili sposobni ali pa želeli nič pridelat eni pa pač imamo prednike ki so pametno pridelali in neakj zapustili.

TorrentXL je izjavil:

To je približek, ker je sporočilo, da so cene padale, plače pa ne. Ni bistvo mojega komentarja koliko so padle.

Vrh leta 2008: Okoli 2.780 EUR/m2 v prvem polletju, kar je predstavljalo najvišjo točko pred začetkom gospodarske krize.

2.300 EUR/m2 (v prvem polletju okoli 2.380 EUR/m2, v drugem polletju pa okoli 2.250 EUR/m2), kar je odražalo postopno padanje cen zaradi gospodarske krize.
https://slovenskenovice.delo.si/novice/...

Torej cca. 20% v tem obdobju, če upoštevamo drugo polletje. Še enkrat. Bistvo je da plača ni padala.

Leta 2015 je povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Ljubljani znašala približno 2.040 EUR/m2
https://forbes.n1info.si/nepremicnine/k...

Povprečna plača leta 2015 je bila še evedno 1000EUR. Torej je plača ostala ista kot 2012 in še vedno višja kot 2008, cene stanovanj pa cca. 30% nižje kot leta 2008.

Plača ni padala ne, je pa število brezposelnih rastlo...

TO navijanje za krizo je največji ABSURD te teme...

Skoz pravite kako je bilo fajn, ja še bolj fajn je bilo povprečnežem pošiljat stotine prošenj za šiht in jemat socialo s katero si kreditno še manj sposoben kot danes z minimalcem.

ZAPOMNITE SI:

Kdor si danes v časih KONJUKTURE ne zmore privoščit nepremičnine (in manjku delovne sile) si jo bo še manj lahko v času krize (izvzemši par specialnih primerov)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarinnn ()

LeQuack je izjavil:

Kje si ti našel 4300 v Lj? Prej 5300, zdaj pa se enkrat zracunaj.

Pardon, zgrabil napačen članek.

Sem preveril še enkrat zadnje GURSove cifre - 5050eur/m2, torej še vedno nižje, kot 2008 (3 neto plače na m2).

Za tvojo cifro brez vira pa preračunaj sam, ni težko.

Malidelničar ::

Alcarinnn: se strinjam, s tem da bi te samo malce dopolnil, kupovanje nepremičnin v krizi ima določene specifike. Tu jih je top 5:

1. Kupiti moraš blizu dna, da je zadeva feasible (seveda če govorimo o 25%-40% crashih, oz 50% crashih v določenih podsegmentih, ne pa o "kao-kriznih" korekcijah za 10%, to ni nič)
2. V krizi moraš ohraniti cashflow za vsako ceno (ni važno ali z ohranitvijo NDČ, ali veriženjem DČ) in temu prilagajaš lajf (ohranitev joba, praktičen job, ne preveč life-consumable/stress job, logistika - kje delaš, kam hoditi)
3. V krizi moraš boostat kupno moč svojega casha bodisi z ekstra dohodki (delo na črno, oz. dodatni s.P.-ji, zelo feasible v SLO) bodisi da porežeš življenjske stroške in brutalno "stisneš"
4. johnnyyy je pravilno povedal, da je vsaka kriza specifična - primer: v prejšnji krizi so mladi kot one-man-band lahko kupili flet na dnu, danes po mojem vseeno je treba iti v dvoje; btw. tudi nasploh krizo mlad človek lažje preživi v dvoje, če nisi osamljen imaš socialno, čustveno podporo (kar je pomembno pri tako življenjski zadevi kot je stanovanje/nepremičnina, ki je stresna zadeva)
5. Izhajati moraš iz svoje službe in kariere in kako nanjo vpliva kriza. Na medicince in STEM kader vpliva drugače, drugače če si star 24 ali 34 let itd. Če si v slabši poziciji težko sanjariš strateške once-in-a-lifetime opportunity nakupe v najboljših segmentih trga; takšni je bolje da planirajo deale v 'vukojebinah' in tam najdejo strateško šanso
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Malidelničar je izjavil:

Alcarinnn: se strinjam, s tem da bi te samo malce dopolnil, kupovanje nepremičnin v krizi ima določene specifike. Tu jih je top 5:

1. Kupiti moraš blizu dna, da je zadeva feasible (seveda če govorimo o 25%-40% crashih, oz 50% crashih v določenih podsegmentih, ne pa o "kao-kriznih" korekcijah za 10%, to ni nič)
2. V krizi moraš ohraniti cashflow za vsako ceno (ni važno ali z ohranitvijo NDČ, ali veriženjem DČ) in temu prilagajaš lajf (ohranitev joba, praktičen job, ne preveč life-consumable/stress job, logistika - kje delaš, kam hoditi)
3. V krizi moraš boostat kupno moč svojega casha bodisi z ekstra dohodki (delo na črno, oz. dodatni s.P.-ji, zelo feasible v SLO) bodisi da porežeš življenjske stroške in brutalno "stisneš"
4. johnnyyy je pravilno povedal, da je vsaka kriza specifična - primer: v prejšnji krizi so mladi kot one-man-band lahko kupili flet na dnu, danes po mojem vseeno je treba iti v dvoje; btw. tudi nasploh krizo mlad človek lažje preživi v dvoje, če nisi osamljen imaš socialno, čustveno podporo (kar je pomembno pri tako življenjski zadevi kot je stanovanje/nepremičnina, ki je stresna zadeva)
5. Izhajati moraš iz svoje službe in kariere in kako nanjo vpliva kriza. Na medicince in STEM kader vpliva drugače, drugače če si star 24 ali 34 let itd. Če si v slabši poziciji težko sanjariš strateške once-in-a-lifetime opportunity nakupe v najboljših segmentih trga; takšni je bolje da planirajo deale v 'vukojebinah' in tam najdejo strateško šanso

Ja to praviloma vse drži... ampak običajno izpade 10% populacije v državi, in od teh 10% je 90% takih ki imajo težavek upit nepremičnino danes...

To je tisto kar se pozablja...

Večina tistih ki v rpavi krizi kupi nepremičnino so:

1. Taki ki bi si jo tudi prej lahko (ali jo menjujejo in imajo dokaj soliden back na strani)
2. Taki ki so gemblali in imajo srečo in si zaradi krize lahko kupijo pač namesto 1 sobno, potem 2 sobno (primer)
3. Taki ki kot praviš hranijo soliden šiht in si upajo kupit (po možnosti so v dvoje, in je 1 oseba v JU/JS kejr ne bo odpuščena

Edina konstanta je, da je življenje za mlade vedno slabse. Kdor pravi da ni tako se moti.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Edina konstanta je, da je življenje za mlade vedno slabse. Kdor pravi da ni tako se moti.

Ni tako, ker je odvisno kakšno časovno premico vzameš... kako lahko trdiš da je za mlade danes slabše kot 2.000 let nazaj? Splošno gledano je življenje za mlade overall vedno bolje, je pa res da je malo slabše kot par let nazaj ja... ampak še zmeraj veliko bolje kot recimo 85 let nazaj ko sicer niso rabli nepremičnine ker so umirali v jarkih ja.

bm1973 ::

LeQuack je izjavil:

Plus ta, da so mladi vedno bolj leni in mislijo, da bodo dobili 10k mesečne plače.

Izgubili so stik z realnostjo.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

bm1973 je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Plus ta, da so mladi vedno bolj leni in mislijo, da bodo dobili 10k mesečne plače.

Izgubili so stik z realnostjo.

To drži je pa res tudi da je naš trg dela ZELO ZELO rigiden pri plačah...

Pizda če iščeš kader 6 mesecev ali 2 leti pa nobenga ne dobiš ali odide po 1 mesecu pol je verjetno problem TUDI v prenizkem plačilu, morda bo več prijat če boš namesto 1.700 bruto ponudil 2.200...

Da niti ne omenjam rigidnosti pogodbenega sodelovanja v SLO napram tujine

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alcarinnn ()

Seveda je...

Sam mladi so v mama hotelu s žepnino pri 30tih, pa se jim nikamor ne mudi.

Zakaj neki bi šel delat?!?!?! Plus, dobi lahko še kako socilano pomoč...

Kdo normalen pa preko poogdbe sploh dela v Sloveniji, če lahko člez mejo dobiš 2x,3x več?

bm1973 je izjavil:

Seveda je...

Sam mladi so v mama hotelu s žepnino pri 30tih, pa se jim nikamor ne mudi.

Zakaj neki bi šel delat?!?!?! Plus, dobi lahko še kako socilano pomoč...

Kdo normalen pa preko poogdbe sploh dela v Sloveniji, če lahko člez mejo dobiš 2x,3x več?

Če se jim nikamor ne mudi to meni pove da je stimulacija(beri plača) prenizka če bi dobili boljšo plačo bi se jim mudilo delat, verjemi vsaj večini...

mtosev ::

Samo tak me zanima koliko povprečno stane ena garsonjera v Ljubljani? Ne mislim na center, ampak kakšno obrobje.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

johnnyyy ::

Malidelničar je izjavil:

1. Gospodaske in nepremičninske krize so sorazmerno precej redke, zato iskanje dna ne priporočam, saj lahko med krizami minetudi 20 in več let. Bolje je iti na način, da ko si dovolj stabilen, kupiš.
2&3. Jaz sem mnenja, da se moraš na krizo pripraviti prej. Torej že prej dodatno delaš iščeš nove priložnosti iščeš kontakte itd. Ko pride do krize je bolje, da že imaš posel in ti del njega pade v vodo, kot pa da si novinec na trgu, ki hoče nekaj novega.
4. Poznam kar nekaj ljudi, ki so v obdobju krize kupili. Večina ni kupila, zaradi krize, ampak zato ker so rabili in bili pozicionirani na način, da so lahko kupili. Poznam ogromno teh, ki bi kupili in so rabili a niso imeli pogojev.
5. Ja to je del posla, da veš v kateri branži si in da znaš pričakovati temne oblake.

mtosev je izjavil:

Samo tak me zanima koliko povprečno stane ena garsonjera v Ljubljani? Ne mislim na center, ampak kakšno obrobje.

Če izberem filter za garsonjere na nepremicnine.net vrže ven 25 oglasov ter:
Povprečna cena najdenih oglasov: 7.527,69 EUR/m2
Quack !

borut_p je izjavil:

Pri povprecni placi dveh zaposlenih, naj bi bil se zdrav limit zapufanja za stanovanje 50% place ... pomeni ena povprecna placa - 1.600eur.

25%.

Reči, da je 30 let življenja z 800€ na osebo v obdobju, ko moraš otroke spravit gor, zdrav limit, se mi ne zdi ravno zdravo.
Ampak ja, vsak ima drugačna merila glede zdravja.

johnnyyy ::

zavajon je izjavil:

borut_p je izjavil:

25%.

Reči, da je 30 let življenja z 800€ na osebo v obdobju, ko moraš otroke spravit gor, zdrav limit, se mi ne zdi ravno zdravo.
Ampak ja, vsak ima drugačna merila glede zdravja.

Če si izobražen in perspektiven, potem ne vidim problema. Imaš nekaj let delovne dobe in povprečno plačo in potem pričakuješ, da boš s plačo tudi rastel in dosegel vrh nekje pri 50. Inflacija pa ti počasi žre kredit na način, da je obrok relativno čedalje manjši.

borut_p je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

borut_p je izjavil:

Butl

No da ti ne bo dolgcas, pa da ti glava zakuha ... kako predlagas, da se zniza cena nepremicninam? Ajde brihta.
Ajde brihta

Poguglaj kratice NSVS in gradnjo SSRS, ki je gradil stanovanja v 90ih po vsej državi, in omogočal tistim, ki so dokazali, da še nimajo lastnega stanovanja nakup po stroškovni ceni.

Ničesar niso nikomur šenkali, in niso delali izgube.

Ko je Drnovšek odšel z vlade, je takratni direktor SSRS dobil v zahvalo lažnivo kazensko ovadbo, deset let je hodil na sodišče, na koncu je bil oproščen. Sodnega izvedenca v zadevi je povozil avto.

Kazenska ovadba je bila rezultat zanimivih zamer tako iz politike (ministru Kopaču SSRS ni odobril stroškovnega nakupa, ker se je v vlogi zlagal, da nima rešenega, kot smo nekoč rekli, stanovanjskega vprašanja) kot medijev (zamera ta mladega Novljana, ker mu, spet, SSRS ni prodal stanovanja v centru Lj po stroškovni, pač pa po tržni ceni, ker je že imel streho nad glavo od prej). Nato je sledila Tarča kjer so pripravili teren, da je vsa država izvedela, kakšna svinjarija je SSRS, nato pa zlagana kazenska ovadba okrog enih zemljišč na Brodu v Lj, ki so bila preveč kvalitetna za rajo.

Mimogrede, zemljišča ima SSRS še danes v lasti, pa niti slučajno ne upa tam zidati. :-D

borut_p je izjavil:

Ajde brihta

To sem tolikokrat že tukaj napisal po točkah, da se mi ne da več. Naslednjič napišem samo, če me Janša pokliče in obljubi, da se bo vseh točk aktivno lotil, vsaj takoj za tem ko zaključi s plačevanjem računov Izraelu. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: TorrentXL ()

TorrentXL je izjavil:

borut_p je izjavil:

Ajde brihta

To sem tolikokrat že tukaj napisal po točkah, da se mi ne da več. Naslednjič napišem samo, če me Janša pokliče in obljubi, da se bo vseh točk aktivno lotil, vsaj takoj za tem ko zaključi s plačevanjem računov Izraelu. :))

Janša pravi, da so mladi prihodnost Slovenije. Ampak to je laž, ker štejejo dejanja, in ta pravijo da so upokojenci prihodnost Slovenije.
https://www.zurnal24.si/slovenija/jansa...
Quack !

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Ti izračuni pa ne bojo držali, ker sem nekje prebral, da se je v LJ prebila meja 5k/m2. Nisem pa nikjer videl, koliko je točna cifra. Pa malo je preuranjeno za primerjavo, ker v mojih izračunih je uporabljena povprečna cena in plača v celem letu. Plača sicer ne bo šla dol, bo pa verjetno cena šla še gor.

Ne vem pa niti točno, kaj bi rad s tem povedal. Da smo v balonu? S tem se namreč strinjam. Jaz ne pravim, da so 2008 bile normalne cene. Ravno nasprotno. Bile so nore cene, tako kot danes in verjamem, da so mnogi imeli velike probleme z dostopnostjo. Sem bil premlad takrat, da bi me to zanimalo, ampak bi definitivno podpiral ukrepe za znižanje, če ne bi bilo poka.

TorrentXL je izjavil:

borut_p je izjavil:

Ajde brihta

Torej ne bo tezko kopirat te kristalno jasne tocke ki resijo vse tezave se enkrat ane.

Malidelničar ::

tony1 je izjavil:

borut_p je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

borut_p je izjavil:

Butl

Ajde brihta

Poguglaj kratice NSVS in gradnjo SSRS, ki je gradil stanovanja v 90ih po vsej državi, in omogočal tistim, ki so dokazali, da še nimajo lastnega stanovanja nakup po stroškovni ceni.

Ničesar niso nikomur šenkali, in niso delali izgube.

Ko je Drnovšek odšel z vlade, je takratni direktor SSRS dobil v zahvalo lažnivo kazensko ovadbo, deset let je hodil na sodišče, na koncu je bil oproščen. Sodnega izvedenca v zadevi je povozil avto.

Kazenska ovadba je bila rezultat zanimivih zamer tako iz politike (ministru Kopaču SSRS ni odobril stroškovnega nakupa, ker se je v vlogi zlagal, da nima rešenega, kot smo nekoč rekli, stanovanjskega vprašanja) kot medijev (zamera ta mladega Novljana, ker mu, spet, SSRS ni prodal stanovanja v centru Lj po stroškovni, pač pa po tržni ceni, ker je že imel streho nad glavo od prej). Nato je sledila Tarča kjer so pripravili teren, da je vsa država izvedela, kakšna svinjarija je SSRS, nato pa zlagana kazenska ovadba okrog enih zemljišč na Brodu v Lj, ki so bila preveč kvalitetna za rajo.

Mimogrede, zemljišča ima SSRS še danes v lasti, pa niti slučajno ne upa tam zidati. :-D

NSVS - nacionalna stanovanjska varčevalna shema?
To sem imel tudi jaz pa se ni izšlo, ker so bila vplačila premajhna in se je za posameznika zbralo premalo denarja, da bi to vplivalo na kupno moč mladega človeka.
Sploh ne vem, ali je bil kakšen učinek od tega, tudi ni zadeva dolgo laufala, manj kot 10 let ????????
Arriba escuadras a vencer. Que en Espana empieza a amanecer.

Alcarinnn je izjavil:

Če se jim nikamor ne mudi to meni pove da je stimulacija(beri plača) prenizka če bi dobili boljšo plačo bi se jim mudilo delat, verjemi vsaj večini...

To samo pomeni, da imajo slovenske mame bolane odnose do lastnih otrok...

Ko neha študirati, naj začne delati in plačevati stroške doma.

In pa ironija, da 30-letnemu odraslemu rečeš otrok. Potem se obnaša kot tak...

TorrentXL je izjavil:

Kanban je izjavil:

TorrentXL je izjavil:

Ti izračuni pa ne bojo držali, ker sem nekje prebral, da se je v LJ prebila meja 5k/m2. Nisem pa nikjer videl, koliko je točna cifra. Pa malo je preuranjeno za primerjavo, ker v mojih izračunih je uporabljena povprečna cena in plača v celem letu. Plača sicer ne bo šla dol, bo pa verjetno cena šla še gor.

Ne vem pa niti točno, kaj bi rad s tem povedal. Da smo v balonu? S tem se namreč strinjam. Jaz ne pravim, da so 2008 bile normalne cene. Ravno nasprotno. Bile so nore cene, tako kot danes in verjamem, da so mnogi imeli velike probleme z dostopnostjo. Sem bil premlad takrat, da bi me to zanimalo, ampak bi definitivno podpiral ukrepe za znižanje, če ne bi bilo poka.

Sem dal malo za tem še izračun za pravilno uradno cifro (5050eur/m2).

Kaj sem želel povedati je pa to, kar si prosil, pa prikladno izbrisal iz tvojega citiranja:

TorrentXL je izjavil:

No, pokaži nam ta dokaz, da je danes cena na m2 v LJ nižja napram povprečni plači. Pa lahko zarad mene upoštevamo vrh balona v 2008, ki se priročno izbira za te primerjave. Boš presenečen, da je danes dražje kot na vrhu balona 2008?

Samo to in nič drugega.

18 let so bile cene v LJ nižje kot 2008, sedaj smo tam tam. Ta tema je odprta že od 2019.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Kanban je izjavil:

18 let so bile cene v LJ nižje kot 2008, sedaj smo tam tam. Ta tema je odprta že od 2019.

Kako lahko med 2008 in 2018 stlačiš 18 let?

J.McLane ::

zavajon je izjavil:

J.McLane je izjavil:

Umiritev ali padec cen nepremičnin po mojem sproži dvoje:
- visoke obresti
- stagnacija višine plač / rast brezposelnosti

Torej da ECB zaradi inflacije drži obrestne mere visoko ali jih celo viša, hkrati pa plače ostajajo tam kjer so.

Obrestne mere pri nas ne bi imele takega vpliva, ker se le tretjina nepremičnin kupuje s krediti.
Pa dvomim tudi, da se jih kaj dosti več s plačo.

Od kje te ideje, da se le 1/3 nepremičnin kupuje s krediti? Pa tudi, če se samo 1/3, je to še vedno kar zajeten del trga, na katere imajo obrestne mere velik vpliv.

Pri špekulantih in kupcih, ki kupijo samo zaradi investicije je delež kreditov verjetno res majhen. To so razne vroče precenjene lokacije imajo naj jih, mene ne zanimajo.
Pri mladih in tistih, ki dejansko rešujejo svoj stanovanjski problem je pa delež s kreditom kupljenih nepremičnin krepko čez 50%, verjetno sega celo do 80%.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

zavajon je izjavil:

Kanban je izjavil:

Kako lahko med 2008 in 2018 stlačiš 18 let?

Nižje relativno na povprečno plačo.

Da boste razumeli tudi tisti, ki tega ne znate razbrati iz konteksta celotne objave.

J.McLane je izjavil:

Od kje te ideje, da se le 1/3 nepremičnin kupuje s krediti?

To sem prebral v Financah. Čeprav je ta časnik Janševo trobilo, so glede številk dokaj zanesljivi.

To je že mogoče, ampak morda se je to nanašalo na določen tip ali območje nepremičnin. Kar tako na splošno za vse nepremičnine pa tem številkam težko verjamem.

Tista "elita", ki jo je Anderlič nagovoril ob zaključku gradnje Kolizeja, gotovo ni potrebovala kredita za nakup. Ne rečem pa, da ni možno, da je kdo kupil s kreditom, ker je ocenil, da bodo stroški kredita nižji kot bi bil donos kapitala, ki bi ga uporabil namesto kredita.

Motiš se, ravno tisti ki imajo 2x povprečne plače so edini kreditno sposobni za take zneske, takih je pa bore malo. Nek par s povprečno plačo in otroki, si pa tega enostavno ne more privoščit.

https://nepremicnine.siol.net/novice/kd...

feryz ::

Zakaj pa bi si privoščil kredit za nakup stanovanja?

https://vecer.com/slovenija/najemnik-iz...

Revež je dosegel samo 30% donos. Če bi vlagal v bitcoin, boi bil ta gotovo višji. Da ne govorimo, kolikšen bi bil, če bi kupil Jackpot srečko ;)

J.McLane je izjavil:

Motiš se, ravno tisti ki imajo 2x povprečne plače so edini kreditno sposobni za take zneske, takih je pa bore malo. Nek par s povprečno plačo in otroki, si pa tega enostavno ne more privoščit.

https://nepremicnine.siol.net/novice/kd...

Če s temi misliš na Anderličevo "elito", se motiš. Ti imajo 20x povprečno plačo, najverjetneje pa sploh nimajo plače.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zavajon ()

zavajon je izjavil:

Tista "elita", ki jo je Anderlič nagovoril ob zaključku gradnje Kolizeja, gotovo ni potrebovala kredita za nakup. Ne rečem pa, da ni možno, da je kdo kupil s kreditom, ker je ocenil, da bodo stroški kredita nižji kot bi bil donos kapitala, ki bi ga uporabil namesto kredita.

Anderlic je tretjino stanovanj sam 'pokupil' nazaj, saj jih ni uspel prodat. Skoraj sel v stecaj ... tak da ... tudi pri njih ni vec kruh in mleko

Verjetno niti oni ne verjamejo tvoji tezi, da je za stanovanje vredno preživljati se z 800 € na mesec :))

kzzzz ::

Zadnjič enkrat se je limalo hiše v Brezovici za pod pol milijona. Tisto so bili res deali, ko pa se prodaja tole za 700k: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro.... Od kod te cene za eno malo Marlesko?

To se bo prodalo takoj.
Quack !

kzzzz ::

LeQuack je izjavil:

To se bo prodalo takoj.

Dvomim. Mislim, da so začeli s 720k, zdaj že na 690k.

"NSVS - nacionalna stanovanjska varčevalna shema?
To sem imel tudi jaz pa se ni izšlo, ker so bila vplačila premajhna in se je za posameznika zbralo premalo denarja, da bi to vplivalo na kupno moč mladega človeka.
Sploh ne vem, ali je bil kakšen učinek od tega, tudi ni zadeva dolgo laufala, manj kot 10 let ????????"

Bodimo realni, prosim. Če si šparal 5 jurjev SIT na mesec, od tega v petih letih prišparanih 300k SIT seveda ni bilo dovolj za polog leta 2003. Takrat je SSRS zidal stanovanja v Lj po 1200 EUR/m2, 45 m2 stanovanje bi te stalo 13 mio SIT. Šparati bi moral več, ali pa bi se morala najti 2 itd. Da ne zaidem v običajne zgodbe o mladih, iphonih in mangotoastu ;)

Fora NSVSja je bila drugje: dobil si visoke depozitne obresti in če si nato vzel stan. kredit, je bil ta tudi zelo ugoden, OM je bila nekaj desetink % nad tvojo prejšnjo obrestno mero. Zato je bilo tudi število lotov NSVSja, ki jih je imela na voljo banka omejena (in vse so uspešno "prodali").

Da je bila shema dovolj uspešna pove tudi to, da so jo po odhodu Drnovška čez noč razformirali, SSRS pa je skoraj kletvica.

"Pri mladih in tistih, ki dejansko rešujejo svoj stanovanjski problem je pa delež s kreditom kupljenih nepremičnin krepko čez 50%, verjetno sega celo do 80%."

Se strinjam.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

kzzzz je izjavil:

Zadnjič enkrat se je limalo hiše v Brezovici za pod pol milijona. Tisto so bili res deali, ko pa se prodaja tole za 700k: https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro.... Od kod te cene za eno malo Marlesko?

Se bo prodalo, seveda ne za tako ceno, ampak za 500k pa. Prodajalec je dal za bajto pol oglaševanega zneska in čaka nekoga, ki ima preveč keša ali pa je dovolj obupan.

K ceni svoje prinese nov AC priključek, zaradi katerega folk malo izgublja razsodnost, kot da je teleport in ne mal več ceste... :))

Bajta v osnovi ni napačana, le za nekih 100% predraga je. Seveda hudo prehiteva socialistične samogradnje in moderne dvojčke na pol manjši parceli, stlačene med železniško progo in glavno cesto, ni pa noben čudež:
-EI je za spremembo realna, čeprav ni posebej dobra, ajde plus
-kamin v taki bajti je neumnost, ki ubija vaša pljuča in sosede, minus
-tla so lepa in v bajti niso živeli lopovi in prasci, svinjarije ne vidim, okolica je lepo urejena, hvalim drenažo okrog "terase"
-notr. vrata so najcenejši jajc iz kartona, kljuke tudi (krasno najdejo ledvico, ko zapreš vrata :)))
-TČ so dali v utiliti skupaj s PS+SS (eden je jajc od Candy, drugi nekaj podobnega), talno gretje, plus
-okna v barvi lesa mi barvno ne pašejo k parketu, stvar okusa... Tista pofukano ozka okna, ki so odpirajo horizontalno, čeprav je placa v višino stene še dovolj me grozno motijo. Arhitekt, ki je to delal je premalo strait, da bi bil gradbenik, pa premalo pedra, da bi kaj vedel o dizajnu. Naj nekdo nalepi internetni meme: See, how I know he ain't a fag, cause fags can actually decorate! ;((
-okolica je klasična bizniserska parcela, stisnjena med 5 drugih hiš iz 70ih, ki jo je nekdo imel v planu za sadovnjak, potem je pa pri samo 89ih nenadoma umrl :-D. To v pritličju ni tako moteče s to 2 m visoko živo mejo, v nadstropju pa vidite razgled za nikamor. Gledate sosednje bajte in oni vam v spalnico. Po eni strani razumem, zakaj bi bilo tam najbolje oken sploh ne imeti... Budala od arhitekta žal še ni slišal za strešna okna in da bi ta zagotavljala več zasebnosti...

Aja, še nekaj, česar še noben arhitekt ne ve: odprite Mielejevo spletno stran, in boste tam videli ČUDEŽ: 2 pralna stroja, eden zraven drugega. Que? Naj vas potolažim, to ni za vas, Evropejci ste za to prerevni, to je za am. miljonarje, ki kupijo 2 PS, ker pač ne mislijo cel vikend prati cunj in čakati, da se opere :)). Ampak, a vidite, da se da 2 dva stroja postaviti v en prostor tudi kako drugače kot enega nad drugega? Veste, to so heci za blokarje na 40 kvadratih. Tako postavljati stroja v bajti je izjemno debilno. Ker, ko se bo katerikoli od njiju pokvaril, bo cela veselica z demontažo teh vaših lego kock. Imam še vedno brazgotino na zaspestju od tega in gledal jo bom do smrti. Nehajte s to bolanarijo.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Zakaj pa bi si privoščil kredit za nakup stanovanja?

https://vecer.com/slovenija/najemnik-iz...

Po am. bi se reklo "he'll die broke". Po naše, živel bo od penzije, seveda še vedno najemu. What could go wrong here. Ne rečem, če bi že zdaj "na deželi" kupil vsaj parcelo.

Morda pa pride k pameti, ko se bo v desetih letih moral 3x seliti, ko ga bodo ven fuknili iz ljubega mira. Ali pa ko bo nabasal na gazdarico (vedno so ženske), ki mu bo pila kri, ker lahko.

Skratka, nakup strehe nad glavo ni nikoli stran vržen denar, v RS pa še posebej ne. Tito vas ni tako učil.

Aja, pri lajanju nad arhitekturo zg. bajte na Brezovici sem še tole pozabil: walk-in closet v spalnici, tle še celo brez vrat je totalna neumnost. Ker bajta nima centralne rekuperacije bo brez agresivnega luftanja v vseh letnih časih v spalnici preveč vlage, tole špajzo za cunje bo pa še težje luftati. Še ena neumnost iz am., kjer deluje zato, ker so njihove bajte iz kartona.

Aja, predali v kuhinji, ki na vrhu niso zaprti so za en kurac. Kar naj se vrli arhitekt sam nauči zakaj.

Zgodovina sprememb…

««
276 / 278
»»