Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
Smurf ::
Tiri pod zemljo...bomo videli ja...
sicer pa, kar se Situle tiče...takrat so bile cene ugodne in imel sem priložnost kupiti zadevo še malo bolj ugodno kot average Joe.
No, žena je bila podobnega mnenja kot nekateri tule...da v Situli pa že ne bo živela.
Heh takrat, ko so dali popuste so se mi zdele cene super in bi z veseljem kupil (sem celo napisal na tem forumu da so ok oene), ampak je bilo na zalost ravno kaksno leto/dve prezgodaj zame.
perci ::
Ja, midva sva imela enega otroka in se ni še tako mudilo in sva lahko čakala na boljšo varianto...potem je prišel še en, stanovanja pa kar ni bilo na vidiku.
Torrent ::
Ob takšnem tempu gradnje nove železniške postaje bodo tiri pod zemljo po optimističnem scenariju okoli leta 2100.
Enkat bo cel kompleks narejen, pol bo cena teh stanovanj 4x nakupne.
Zelo verjetno, ampak dvomim da je kdo od tistih, ki je to kupil imel v mislih svoje pra pra vnuke
Ne vem kva vam je, u tak flat daš najemnike, dokler se zadeva ne zgradi do konca. Če te to moti.
Sicer je verjetno pol Situle na prodaj po 2000 evrov meter, ker so po vaše "razmere nevzdžne", ali pač ne.
Se tam sploh kaj prodaja, kaj teh "nevzdržnih flaatov", cena more bit po moje "full ugodna."
Verjetno ne bo problem dat kak link na forum??
Seveda se prodajajo in očitno ne zelo uspešno. Objavijo lahko oglase z cenami v nebo, dokler ne potrka na vrata realnost. :)
https://www.slovenskenovice.si/potrosni...
Telbanc ::
13.01.2020 ob 13:53
Smo v letu 2021. Će še ne veste. Ostalo raje ne bi po netu.
KAr naprej folku oči odpirat, ja no.
Sam še manjka medklic, "po jurja meter".....
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
jernejl ::
Želela moratorij na kredit, a do njega ni upravičena
Vprašanje, kaj bo, ko bo konec deljenja državnih bombončkov.
LeQuack ::
Rešitev je enostavna, prodaš stanovanje in odplačaš kredit. Ker so cene tako visoke ti itak še denar ostane.
Quack !
Želela moratorij na kredit, a do njega ni upravičena
Pač tko bo zmerej, nekej revežev, ki so šli v krizo z kostjo brez mesa, si bo težko opomglo.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Kdo bo prvi izračunal ceno/m2?
Izgleda kot malo večji avtodom.
showsover ::
Ironično je, da malo boljši in večji avtodom stane več :-)
Tule je sicer, kaj, 6k€/m2?
Jah, jebiga, tisti, ki bo plačal, bo mu že vredno?
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Kdo bo prvi izračunal ceno/m2?
Izgleda kot malo večji avtodom.
Ja no, zaj so še kriptovalute vpletle, težka bo.
Tole no za ta dnar, je še men hecno.
Okapi ::
Ironično je, da malo boljši in večji avtodom stane več :-)
Ko turizem zalaufa, imaš z oddajanjem ceno pokrito v desetih letih.
Ti maš verjetno inf. iz prve roke ker si Ljubljane. Jaz pač nisem.
nurmaln ::
Rešitev je enostavna, prodaš stanovanje in odplačaš kredit. Ker so cene tako visoke ti itak še denar ostane.
Sounds like 2007,2008. Ja, prodaš stanovanje in odplačaš kredit. Ko je takih v Sloveniji nekaj sto, ki 'pod nujno' prodajajo stanovanje, kaj se potem zgodi s cenami?
Pa nič ne napovedujem kaj bo ali kaj ne bo, samo želim izpostavit težavo s takšnim razmišljanjem.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Leta 2007/2008 ni bilo nobenega "panicnega" prodajanja stanovanj. Tudi sedaj ne bo.
Se mi zdi, da nekateri nepremicnine se zmeraj primerjate z ne vem, delnicami.
Se mi zdi, da nekateri nepremicnine se zmeraj primerjate z ne vem, delnicami.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Utk ::
Ko turizem zalaufa, imaš z oddajanjem ceno pokrito v desetih letih.
Izven Ljubljane ne rabiš niti turistov za to.
Izven Ljubljane ne rabiš niti turistov za to.
Glede na to, da sem oddajal stanovanje izven Ljubljane 15 let, z najemninami pa sem not prinesel 60% nakupne vrednosti (minus davki in stroski, torej realno 45%), me res zanima ta čudežna formula.
Te, a? Ti se tega itak ne boš lotil, da ti bi koristilo, konkurence pa ne rabim...
Uporabi domišljijo. Stare velike jugoslovanske bajte, ki jih nihče noče, niso čist nekoristne.
Uporabi domišljijo. Stare velike jugoslovanske bajte, ki jih nihče noče, niso čist nekoristne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Okapi ::
Ni vsaka nepremičnina primerna za vse načine oddajanja.
V hišo izven Ljubljane, ampak ne kar kjerkoli, lahko spraviš 10 gastarbajterjev in jim računaš po 150 evrov na mesec. 180 jurjev v desetih letih.
V hišo izven Ljubljane, ampak ne kar kjerkoli, lahko spraviš 10 gastarbajterjev in jim računaš po 150 evrov na mesec. 180 jurjev v desetih letih.
Sigurno da ne vsaka. Sej tudi v Lj ni vsako stanovanje za kupit. Odvisno od namena.
To z gasterbajtarji je ekstremen primer, ampak lahko daš tudi 3 družine, pa bo vsak imel več m2 kot bi imel v Lj.
To z gasterbajtarji je ekstremen primer, ampak lahko daš tudi 3 družine, pa bo vsak imel več m2 kot bi imel v Lj.
zobnik ::
Zadnja leta vidim, da se je v Polhovem Gradcu do Dobrove zgradilo nenormalno veliko novih hiš. A naša občina pa po hribih ne more uredit niti osnovnih reči. Glavno da mi plačujemo kanalizacijo, plačujemo vse isto kot tisti, ki dnevno koristijo dolinske javne površine. V nedeljo sem šel po eni bližnjici do Škofje Loke, avto blaten do šip. Sej vem lahk bi šel mal okol po asfaltu.
SKB banka, ki sodi pod okrilje madžarske OTP, s 1. aprilom uvaja ležarine za prebivalstvo. Mejo za zaračunavanje kazenskih obresti so postavili pri 200 tisoč evrih, mesečno nadomestilo bo znašalo 0,04 odstotka. Hkrati SKB znižuje tudi mejo za zaračunavanje kazenskih obresti na segmentu pravnih oseb - ta se z aprilom znižuje na 100 tisoč evrov (doslej 250 tisoč evrov).
80 evrov kazni na mesec, če imaš 200 jurjev na banki. Kam bojo šle cene nepremičnin, gor ali dol?
Dvomim da je že zdaj imel kod 200k samo na računu da leži, to bi bila slaba investicija.
Quack !
Invictus ::
80 evrov kazni na mesec, če imaš 200 jurjev na banki. Kam bojo šle cene nepremičnin, gor ali dol?
50% dol, 100%...
/sarkazem off...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Dvomim da je že zdaj imel kod 200k samo na računu da leži, to bi bila slaba investicija.
Na bankah je 20 milijard. Pa si računaj kolk je to na Slovenca. Pa jih pol nima nič gor ali pa minus.
Zakaj pa misliš da kaznujejo depozite? Ravno zato, da bojo kupovali nepremičnine, in posledično še ostalo šaro. Če jih naterajo v delnice, niso nič naredili.
Zgodovina sprememb…
energetik ::
Na bankah je 20 milijard. Pa si računaj kolk je to na Slovenca. Pa jih pol nima nič gor ali pa minus.Ja, samo kako bodo pa folk nateriali samo v nepremičnine? Jasno jih bo veliko vložilo tudi v delnice. Ali pa zlato. Ali BTC.
Zakaj pa misliš da kaznujejo depozite? Ravno zato, da bojo kupovali nepremičnine, in posledično še ostalo šaro. Če jih naterajo v delnice, niso nič naredili.
Še najslabše pa bo, če bodo hoteli dvignit bankovce in jih dati v štumf.
Seveda ne morejo oni kontrolirat kam bo šel denar. Ampak težko bojo šle milijarde v pohištvo ali avte ali karkoli. Nekaj bo šlo v delnice, nekaj v nepremičnine. Mejo za kaznovanje bojo pa spuščali in kazni večali dokler ne bo pravega efekta. Dvig cen nepremičnin je samo stranska posledica, bolj neželena kot želena. Ampak je pa tudi nujna oz. logična, če to delajo. Ker končno tudi ljudem se ne bo mudilo prodajat po nižji ceni, če jih bo potem banka kaznovala pri kupnini.
Zgodovina sprememb…
Kodrnusa ::
Vzames sef za 70EUR na leto pa not das kes. Simpl..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kodrnusa ()
Potem bom razbil na vec bank. Tretji plan je, da bom placeval fee-je. Novega avta (ali pa sef) pa ne bom kupoval zaradi tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smurf ()
Seveda ne morejo oni kontrolirat kam bo šel denar. Ampak težko bojo šle milijarde v pohištvo ali avte ali karkoli. Nekaj bo šlo v delnice, nekaj v nepremičnine. Mejo za kaznovanje bojo pa spuščali in kazni večali dokler ne bo pravega efekta. Dvig cen nepremičnin je samo stranska posledica, bolj neželena kot želena. Ampak je pa tudi nujna oz. logična, če to delajo. Ker končno tudi ljudem se ne bo mudilo prodajat po nižji ceni, če jih bo potem banka kaznovala pri kupnini.Kazen je na depozitih že vsaj ene 6 let. Ker če imaš tam denar brez obresti, ti ga žre že izguba vrednosti.
Jaz imam zdaj, ko sem poplačal nepremičninski kredit, gor le sredstva za kako leto ali 2 življenja brez šihta. Ostalo gre v sklade in malo v BTC. Se pa še spomnim časov, ko sem imel vezavo 3 mesece pa 5% obrestno mero. 5% letno zazihrano, ni bilo slabo. Je pa res, da so v tistih časih delnice rasle še bolj noro. Še bolj pa je bilo res, da se je točno takrat rodil BTC. Če bi samo 1/100 tistega kar sem imel na banki dal v BTC in hodlal, bi bil zdaj med najbogatejšimi Slovenci. :-))
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Vseeno je kam ga daš. Če rastejo delnice, skladi, BTC, cena paštete, ker se tiska denar in kaznuje depozite, bojo rastle tudi cene nepremičnin. Tudi če gre vse k vragu, in bo hiperinflacija, bojo še zmeraj rastle cene nepremičnin. Padle bojo samo ko bojo ljudje množično brez služb in/ali se bo zgradilo od nekje ogromno novih stanovanj. Tega pa ni na vidiku.
PrimoZ_ ::
Jaz sem prepričan da v naslednjih letih sledi začasen padec cen nrepmičnin. Pa me brida, če dodaš 10 ali 20 smajlijev v post.
Nazadnje je trajalo vsaj 3 leta da so cene začele padat in šest let da se je doseglo dno.
Tokrat bo isto nekaj časa trajalo preden se bo na cenah poznalo, bo a slej ko prej se.
Zdele je vse fino in fajn z zastonjskim denarjem ampak to ne bo trajalo večno.
No pa le niso padle cene med korono. :D
Kot sem predvideval.
Ker leta 2008, so cene v SLO padle takoj ?
trajalo je vsaj do 2012, da se začelo drseti navzdol. Sej folk ma nekaj rezerve ne bo na prvo žogo poceni prodajal. Ampak slje ko prej delu ljudi zmanjka mesa na kosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Vseeno je kam ga daš. Če rastejo delnice, skladi, BTC, cena paštete, ker se tiska denar in kaznuje depozite, bojo rastle tudi cene nepremičnin. Tudi če gre vse k vragu, in bo hiperinflacija, bojo še zmeraj rastle cene nepremičnin. Padle bojo samo ko bojo ljudje množično brez služb in/ali se bo zgradilo od nekje ogromno novih stanovanj. Tega pa ni na vidiku.Ni vseeno, če ga daš npr. v sklade, ga imaš na računu čez dan ali dva, ko se ti zahoče. Pri stanovanju pa je vprašanje kdaj ti ga uspe prodat, dodaj še vse sitnosti s prodajo, oddajanjem, vzdrževanjem. Ne bi jaz kupil kot naložbo. Kvečjemu kako garažo v mestu ali pa parcelo na dobri lokaciji za otroke. Jo ogradiš in 1x mesečno prideš z nitkarco. Če pride do SHTF situacije, prekoplješ in posadiš krompir in ga drago prodajaš.
Edino tveganje je, da se gor naselijo Cigani.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
Ker leta 2008, so cene v SLO padle takoj ?
trajalo je vsaj do 2012, da se začelo drseti navzdol. Sej folk ma nekaj rezerve ne bo na prvo žogo poceni prodajal. Ampak slje ko prej delu ljudi zmanjka mesa na kosti.
Pol bodo cene padle tam 2024...
Kar čakajte. Marsikdo, ki je v prejšnji krizi čakal na nižje cene, je na koncu plačal več. Ker je bilo cel kup kupcev z denarjem, pa so zanimive nepremičnine takoj šle...
Nepremičnino kupiš, ko jo rabiš, si jo zaželiš (večjo, ali hišo namesto stanovanja) in imaš denar.
Tisti, ki čakajo na nizke cene, tudi v časih nizkih cen ne kupijo nič.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Vseeno je kam ga daš. Če rastejo delnice, skladi, BTC, cena paštete, ker se tiska denar in kaznuje depozite, bojo rastle tudi cene nepremičnin. Tudi če gre vse k vragu, in bo hiperinflacija, bojo še zmeraj rastle cene nepremičnin. Padle bojo samo ko bojo ljudje množično brez služb in/ali se bo zgradilo od nekje ogromno novih stanovanj. Tega pa ni na vidiku.Ni vseeno, če ga daš npr. v sklade, ga imaš na računu čez dan ali dva, ko se ti zahoče. Pri stanovanju pa je vprašanje kdaj ti ga uspe prodat, dodaj še vse sitnosti s prodajo, oddajanjem, vzdrževanjem. Ne bi jaz kupil kot naložbo. Kvečjemu kako garažo v mestu ali pa parcelo na dobri lokaciji za otroke. Jo ogradiš in 1x mesečno prideš z nitkarco. Če pride do SHTF situacije, prekoplješ in posadiš krompir in ga drago prodajaš.
Edino tveganje je, da se gor naselijo Cigani.
Zate konkretno ni vseeno, globalno gledano pa je. Nek delež denarja bo šel v nepremičnine, in več ga bo moralo nekam it, več ga bo šlo v nepremičnine. Tako kot gre že danes. Čeprav tudi danes vsi vemo, da ne moreš stanovanja prodat v enem dnevu.
Na bankah je 20 milijard. Pa si računaj kolk je to na Slovenca. Pa jih pol nima nič gor ali pa minus.
Na bankah ma folk letos 24 milijard, lansko leto jih je blo 22. Zadnji podatki izpred nekaj dni.
Kam bojo šle cene nepremičnin?
Jaz sem prepričan da v naslednjih letih sledi začasen padec cen nrepmičnin. Pa me brida, če dodaš 10 ali 20 smajlijev v post.
Nazadnje je trajalo vsaj 3 leta da so cene začele padat in šest let da se je doseglo dno.
No, jaz ne delim tvoj optimizem. Recimo, le nekaj....Prihranki so šli gor, bitcoin je znoru, nezaposlenost je zelo znosna, število zaposlenih je za skor 200.000 večje kot ob zadnji krizi....
Je pa prav , če ma človek svoje mnenje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
avani ::
Cene nepremicnin bodo zacele padat sele, ko se bo (1) zacela zmanjsevati populacija (enkrat po 2030), pac manj popvprasevanja, ali pa (2) zrastla ponudba. Na prvo ne bi racunal, ker bo trajalo predolgo, na drugo pa tudi ne, ker nic ne kaze, da se bo gradnja cenila, ali pa da bodo postopki imajo tendenco iti v smer otezevanja novogradenj.
jernejl ::
SKB banka, ki sodi pod okrilje madžarske OTP, s 1. aprilom uvaja ležarine za prebivalstvo. Mejo za zaračunavanje kazenskih obresti so postavili pri 200 tisoč evrih, mesečno nadomestilo bo znašalo 0,04 odstotka. Hkrati SKB znižuje tudi mejo za zaračunavanje kazenskih obresti na segmentu pravnih oseb - ta se z aprilom znižuje na 100 tisoč evrov (doslej 250 tisoč evrov).
80 evrov kazni na mesec, če imaš 200 jurjev na banki.
Ne. 0,04% je za stanje nad 200k. Če imaš 200 jurjev na banki, ne boš plačal nič. Zakaj bi zaradi tega kupil nepremičnino?
Zaračunavanje ležarin v višini 0,04 odstotka, za povprečna mesečna stanja nad 200 tisoč EUR pomeni, da bo stranka, če bo
imela ves mesec 50 tisoč EUR nad mejo 200 tisoč EUR, za to plačala mesečno 20 EUR.
Sicer pa tisti, ki imajo na banki preko 200k, imajo precej večje probleme kot je teh par 10 evrov na mesec. Inflacija, oportunitetni stroški...
Če te ne moti, da ti inflacija odnese par tisočakov letno, pa da alternativne naložbe (kripto, delnice) prinesejo bistveno več kot ničelne obresti na depozit, zakaj bi te motil ta drobiž? Rešitev je sicer bistveno preprostejša od nakupa nepremičnine: razporeditev na več bank, najem trezorja...
Kam bojo šle cene nepremičnin, gor ali dol?Ena spodobna grafična kartica narudari toliko kot prinese najemnina za manjše stanovanje. Kam bojo šle cene nepremičnin, gor ali dol?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
No, jaz ne delim tvoj optimizem. Recimo, le nekaj....Prihranki so šli gor, bitcoin je znoru, nezaposlenost je zelo znosna, število zaposlenih je za skor 200.000 večje kot ob zadnji krizi....
Je pa prav , če ma človek svoje mnenje.
Krize trenutno ni, ljudje živijo na "zastonj denar".
Jaz pač mislim da ta zapitek bo treba plačati in da gospodrstvo ne bo kar nadaljevalo, kot da ni bilo nič.
Prihranki so od prejšnih let, ko so bile debele krave, če ni novih prilivov tudi ti skopnijo.
BTC je aktualen za zelo majhejn % ljudi, aktualen v smislu da se od teh zaslužkov upokojijo al pa vsaj kupijo stanovanje. To da frizerke govorijo kako imajo BTC ne pomeni veliko, ker pač imajo notr tisočaka ali dva.
Tisti ki špekulirajo s stanovanji bodo valda navijali in promovirali, da cene ne bi padle. Realnost bo pokazal čas. Če se lahko država za 1 leto zapre in ni nobenih posledic na denarju, potem je mogoče to nekaj magičnega in bi bilo smiselno razmisliti še o prihodnjih zaprtjih, ker dobro vpliva na kupno moč.
Quack !
Stvar je tudi da trenutno se nič ne prodaja, jaz firbcam oglase za gorensjko, lani v tečm času povprečno okoli 430 oglasov, trenutno je padlo na 299.
Že ta manjko ponudbe je nekaj kar cene vsaj zaenkrat drži gori ampak slej ko prej bo zmanjkalo mesa.
P.S. Za nepremičnine gledam samo iz firbca, sam sem že kupil kar sem rabil in tudi prodajati ne mislim vsaj dokler otroci ne konačjo s šolo.
Že ta manjko ponudbe je nekaj kar cene vsaj zaenkrat drži gori ampak slej ko prej bo zmanjkalo mesa.
P.S. Za nepremičnine gledam samo iz firbca, sam sem že kupil kar sem rabil in tudi prodajati ne mislim vsaj dokler otroci ne konačjo s šolo.
Tisti ki špekulirajo s stanovanji bodo valda navijali in promovirali, da cene ne bi padle. Realnost bo pokazal čas. Če se lahko država za 1 leto zapre in ni nobenih posledic na denarju, potem je mogoče to nekaj magičnega in bi bilo smiselno razmisliti še o prihodnjih zaprtjih, ker dobro vpliva na kupno moč.Tisti, ki špekulirajo. Veliko pa jih ima nepremičnino, v kateri živijo, in jih briga za ceno. Vsaj mene briga, bajto sem nabavil, da v njej živim in je ne mislim prodajati, spljoh. Če bodo otroci hoteli nekoč.
Točno tako, taki se ne sekiral za 80€ letno, če itak izgublja k€ zaradi inflacije.
Ne. 0,04% je za stanje nad 200k. Če imaš 200 jurjev na banki, ne boš plačal nič. Zakaj bi zaradi tega kupil nepremičnino?
Zaračunavanje ležarin v višini 0,04 odstotka, za povprečna mesečna stanja nad 200 tisoč EUR pomeni, da bo stranka, če bo
imela ves mesec 50 tisoč EUR nad mejo 200 tisoč EUR, za to plačala mesečno 20 EUR.
Sicer pa tisti, ki imajo na banki preko 200k, imajo precej večje probleme kot je teh par 10 evrov na mesec. Inflacija, oportunitetni stroški...
Če te ne moti, da ti inflacija odnese par tisočakov letno, pa da alternativne naložbe (kripto, delnice) prinesejo bistveno več kot ničelne obresti na depozit, zakaj bi te motil ta drobiž? Rešitev je sicer bistveno preprostejša od nakupa nepremičnine: razporeditev na več bank, najem trezorja...
Zgodovina sprememb…