Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi

Smurf ::
Ce kdo ve katera novogradnja je v LJ znizala cene lahko napise. Jaz ne vem za nobeno. Pustimo anekdotne posamezne primere. Tudi trg pred koronavirusom je bil dalec od mrtvega. Tiste nepremicnine na katerih ogledih sem bil so zelo hitro sle.

perci ::
Pa 1 teden nazaj sem bil na dveh banka, kjer so mi babnice prodajale informacijo, da je število sklenjenih kreditov in zanimanja ostalo enako. Nato pa v Financah vidim komentar predsednice Združenja bank Slovenije, ki pravi, da je zanimanje za stanovanjske kredite presahnilo.
Jaz bi na tvojem mestu bolj verjel ZBS kot babnicam na dveh bankah.

njyngs ::
Se 100% strinjam. Tudi info o popustih na novogradnje v MB o katerih govori Valvoline so izmišljotina.

Mimogrede, v LJ gradbišča laufajo kot, da se ni nič zgodilo. Enega gledam skozi okno vsak dan in ne opaziš, da kakšen virus razsaja.

Valvoline ::
Se 100% strinjam. Tudi info o popustih na novogradnje v MB o katerih govori Valvoline so izmišljotina.
Ni res. Novi vrtovi pr qlandiji so ze zdavnaj razprodani, pa tam je tut veliko takih k delajo pri sev. sosedih in so zapufani cez glavo, ce se meja ne odpre in jih sprejmejo nazaj delat gotovi so.

PrihajaNodi ::

Ni res. Novi vrtovi pr qlandiji so ze zdavnaj razprodani, pa tam je tut veliko takih k delajo pri sev. sosedih in so zapufani cez glavo, ce se meja ne odpre in jih sprejmejo nazaj delat gotovi so.
Haha.
Novi vrtovi so daleč od razprodanega. Gradile se bodo 3 stavbe. V prvi je razprodano, druga je še daleč od razprodane, tretja še niti ni šla v prodajo.
EDIT> pa še stanje stavb, ker vsakdan hodim mimo: prva stavba je daleč od dokončanega, druga še nima niti prve etaže, tretji je pa še na papirju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()

Ne vem kako pa sploh poteka prodaja tam,rezervacije itn, tisto kako da je ze prodano, al je placano al samo ara vplacana nic se ne ve. Lahko se pa zgodi da bo kar naenkrat vse prosto. Cene prakticno na nivoju zabarskih. Ce pa res obstajajo idioti k so placeval po takih za MB oderuskih cenah si zasluzijo da jih bo trg kaznoval. Time will tell.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()

Prodaja poteka na sedežu podjetja preko ceste od mojega office-a. Cene so prevelike. Če daš aro je zadeva rezervirana. Je pa pred 1 mesecem bilo nekaj "ar" na prodajo na nepremičninah.

Prodaja poteka na sedežu podjetja preko ceste od mojega office-a. Cene so prevelike. Če daš aro je zadeva rezervirana. Je pa pred 1 mesecem bilo nekaj "ar" na prodajo na nepremičninah.
Ah ja, se mi je zdelo. Enivej pocakaj malo, vse se bo magicno *spraznilo* kar cez noc.

Zgodovina sprememb…

Če daš aro, pomeni, da si sklenil pogodbo in je nepremičnina prodana.
Preostanek se običajno plača ob dobavi.

wajdujc ::

Nic ne pomeni, aro pustis ker si ostal brez jodlarskega sihta in pozabis.
Ja, temu se reče, da odstopiš od pogodbe. Prodajne pogodbe. Razumeš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()

Ker nepremicnina dejansko ne obstaja in je ni v katastru, to ni kupoprodajna pogodba, je to zgolj pogodba o nameri nakupa, navadna rezervacija nic druga. Ne vem pa kolk je vplacana ara, da pritegnejo kupce je vedno nizja cifra, itak nekih hudih zneskov verjetno vnaprej noben ne bo dal.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()

PrimoZ_ ::
Itak bodo prodajalci rekli da je skoraj vse prodano. Kdo neki bi pri zdravi pameti rekel, da ni zanimanja oz. ne gre v prodajo.
Konkretno tule blizu mene je neka "fensi" soseska eko hiš ki je bila že eno leto nazaj, na strani agencije vse označeno kot prodano ali rezervirano.
Sedaj eno leto kasneje, še vedno ni prvega vseljenega.
Konkretno tule blizu mene je neka "fensi" soseska eko hiš ki je bila že eno leto nazaj, na strani agencije vse označeno kot prodano ali rezervirano.

VaeVictis ::
Itak bodo prodajalci rekli da je skoraj vse prodano. Kdo neki bi pri zdravi pameti rekel, da ni zanimanja oz. ne gre v prodajo.
Če te resno zanima in hočeš zvedeti resnico, pojdi na informativni ogled in reči, da ti je ena prodana/rezervirana zelo všeč in ponudi za nekaj 10k eur nižjo ceno, pa boš videl kaj je res in kaj ne?
Če ni prodana/rezervirana in so cene padle, bodo takoj zagrabili.
Če pa je, pa boš tudi vedel odgovor.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: VaeVictis ()

Ker nepremicnina dejansko ne obstaja in je ni v katastru, to ni kupoprodajna pogodba, je to zgolj pogodba o nameri nakupa, navadna rezervacija nic druga. Ne vem pa kolk je vplacana ara, da pritegnejo kupce je vedno nizja cifra, itak nekih hudih zneskov verjetno vnaprej noben ne bo dal.
A ti se prav trudiš, da bi čim večje neumnosti govoril ali pride to kar samo od sebe?

A ti se prav trudiš, da bi čim večje neumnosti govoril ali pride to kar samo od sebe?
perci, daj mu "benefit of a doubt" in mu razloži cel postopek, mogoče bo potem nehal pisati traparije.

PrimoZ_ ::
Če te resno zanima in hočeš zvedeti resnico, pojdi na informativni ogled in reči, da ti je ena prodana/rezervirana zelo všeč in ponudi za nekaj 10k eur nižjo ceno, pa boš videl kaj je res in kaj ne?
![]()
Me ne zanima resno.
Je pa pač blizu mene in ko je lani zraslo tole sem mal pofirbcal kako in kaj in kake so cene.

Ne vem pa kolk je vplacana ara, da pritegnejo kupce je vedno nizja cifra, itak nekih hudih zneskov verjetno vnaprej noben ne bo dal.
Ara je 10% fiksno, se ne pogajajo. Ko daš aro si podpisal prodajno pogodbo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()

![]()
Me ne zanima resno.
Je pa pač blizu mene in ko je lani zraslo tole sem mal pofirbcal kako in kaj in kake so cene.
No malce te pa očitno, drugače teg ane bi tukaj napisal...

Smurf ::
Ce kdo ve katera novogradnja je v LJ znizala cene lahko napise. Jaz ne vem za nobeno. Pustimo anekdotne posamezne primere.
>Ce kdo ve katera novogradnja je v LJ znizala cene lahko napise.
Sprašuješ za anekdoten podatek.
>Pustimo anekdotne posamezne primere.
![]()
Niti ne. Pac ce bo kaksna vecja novogradnja vsa stanovanja znizala za recimo 20-30% cene ne bo ravno anekdotni primer. Kot so recimo takrat naredili v Situli.

Ne vem pa kolk je vplacana ara, da pritegnejo kupce je vedno nizja cifra, itak nekih hudih zneskov verjetno vnaprej noben ne bo dal.
Haha, they*re fucked. Prav jim je.

Ce odstopis iz take pogodbe pac gre ara. Simpl ko pasulj.
Zgodovina sprememb…

Aha, potem vseeno gre za pogodbo? Čeprav nepremičnina še ne obstaja? Drugače, kot si prej napisal? Simpl ko pasulj?

Ne razumem kaj hočeš povedat. Ljudje so kupili nova stanovanja. Zakaj točno so fucked in zakaj točno si zato vesel pa veš samo ti.

Zakaj točno so fucked in zakaj točno si zato vesel pa veš samo ti.
Človek je fouš in iz frustracije potem želi drugim slabo. Nič nenavadnega.

Ne razumem kaj hočeš povedat. Ljudje so kupili nova stanovanja. Zakaj točno so fucked in zakaj točno si zato vesel pa veš samo ti.
Prvo k so take ovce da polnijo zepe ceglarjem. Pri taksnih cenah, na vsako prodano stanovanje ceglar ima 2 stanovanja cistega zasluzka. Vsak naj dela kaj ce z svojm denarjem nimam nic proti in nisem fous. Poj pa cez eno leto na preverjeno, odmevih itn bomo spet mel temo zakaj krede v svicarskih frankih, drzava naj pomaga tistim k so ze zakreditirali preko svojih zmoznosti ter ostali brez sluzb itn...
Zgodovina sprememb…

poweroff ::
Glej, meni je vseeno, če se lastniki nepremičnin slepite. Meni osebno se je zdajle izteklo idealno. Lahko da je to anekdotni primer ali pa trend... ampak poročaj (perci), za koliko boš prodal in kdaj.

sudo poweroff

Za zacetek lahko poroca za kolk se je/bo znizala najemnina.
Se je že znižala?
Glej, meni je vseeno, če se lastniki nepremičnin slepite. Meni osebno se je zdajle izteklo idealno. Lahko da je to anekdotni primer ali pa trend... ampak poročaj (perci), za koliko boš prodal in kdaj.![]()
Če ni prodal po visoki ceni, zakaj bi sedaj po nizki?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: VaeVictis ()

Najemnik me je zaradi izgube službe prosil, če mu lahko začasno znižam najemnino. Znižal sem mu iz 500 na 350, ker nisem govedo in ker je tudi on sicer zelo skuliran. Če mu ne bi znižal, ne bi imel izbire in bi plačal polno.
Se je lepo zahvalil.
Glede prodaje pa ....moram počakat, da se stanje normalizira in da najemnika najdeta alternativo. Kakšno bo stanje na trgu takrat...bomo pa videli.
Prej sploh nisem prodajal.
Povej točno, kaj se ti je izteklo idealno. Kaj si kupil, kje, za koliko, kakšno je stanje nepremičnine in druge relevantne podatke prodaje.
Se je lepo zahvalil.
Glede prodaje pa ....moram počakat, da se stanje normalizira in da najemnika najdeta alternativo. Kakšno bo stanje na trgu takrat...bomo pa videli.
Če ni prodal po visoki ceni, zakaj bi sedaj po nizki?
Prej sploh nisem prodajal.
Glej, meni je vseeno, če se lastniki nepremičnin slepite. Meni osebno se je zdajle izteklo idealno. Lahko da je to anekdotni primer ali pa trend... ampak poročaj (perci), za koliko boš prodal in kdaj.![]()
Povej točno, kaj se ti je izteklo idealno. Kaj si kupil, kje, za koliko, kakšno je stanje nepremičnine in druge relevantne podatke prodaje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: perci ()

Pohvalno perci. Balkanci v najemu? 100taka vec sam da jih uradno prijavis?

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::
E moj plan, 3 hiske do tretje faze v Moravcah v roku 1 - 2eh let. Bo slo skozi:)?
Valda v centru z vsemi prikljucki.
Valda v centru z vsemi prikljucki.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()

Balkanski suzenj/ni v najemu, vsi cez noc ostali brez ficka v zepu, ti si lastnik in njim oddajas. What happens next?

Pohvalno perci. Balkanci v najemu? 100taka vec sam da jih uradno prijavis?
![]()
Dva slovenca (vsaj priimka mi delujeta slovensko, me pa ne bi motil tuj priimek) z dvema otrokoma. Pogodba je prijavljena, davek je plačan.
Kolikor vem sta tudi prijavljena v stanovanju (to sama urejate), jaz sem jima to eksplicitno dovolil.
Razumem pa, da misliš, da vsi delajo tako kot bi delal ti, če bi bil najemodajalec.

Prvo k so take ovce da polnijo zepe ceglarjem. Pri taksnih cenah, na vsako prodano stanovanje ceglar ima 2 stanovanja cistega zasluzka.
Lahko to podkrepiš s kakimi dejstvi? Številke? Dokumentacija?
Gradbeništvo je biznis. In v biznisu si da služiš. Če zgradiš blok, pričakuješ od nek smiseln dobiček. Zdaj v teh časih je ta pač velik. Nihče pa ti ne bo gradil zato da bo na koncu na nuli.
Tudi meni ne odgovarja, da so cene takšne kot so, ampak si ne delam iluzij, da bo jutri razprodaja -50% in še zraven ena garsonjera gratis.

Balkanski suzenj/ni v najemu, vsi cez noc ostali brez ficka v zepu, ti si lastnik in njim oddajas. What happens next?
Vidim, da foušija kar bruha iz tebe.
Haha

Se ze bojis da bo ostalo za par mesecev neplacanih poloznic? Vecina najemodajalcev je ze napolnila gate.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Groot ()

Se ze bojis da bo ostalo za par mesecev neplacanih poloznic? Vecina najemodajalcev je ze napolnila gate.
Nope. Nepremičnino nameravam prodati, čim jo bodo najemniki lahko v nekih normalnih okoliščinah zapustili.
Vidim pa, da drugim privoščiš nesrečo. Maš kakšno diagnozo postavljeno, ki te opravičuje ali si preprosto kreten?

Aj jaj, perci, ne bodi tolk zivcen, slabo za zdravlje 
Rajs povej lokacijo, m2, ceno, da vidimo kam smo :)

jypeepyj ::
V Ljubljani je trenutno 5 do 7 projektov novogradnje.
Peca (za št domovi v šiški)
bellevue (nasproti tivolija, celovška/šiška)
rastoder blok/aleja/pred celovškimi dvori (celovška šiška)
šumi (iconomi exit scam)
kolizej
-- že končano/prodano (?) --
luwigana (že končana na karlovški nasproti tunela)
pomgrad brdo (stan sklad)
takoj zraven brda (ivana kobilca ulica)
Še nikoli ni bilo toliko gradnje. Zdaj je 2. mesec korone, gradbišča ne stojijo, delajo naprej v miru pomoje še boljše kot bi v normalnih okoliščinah.
Rabljena stanovanja so pa mix bag, valda imaš zgodbe ko je nekdo ujel nori deal ker se je ravno žena od strica ločevala pa je z ljubčkom hotla čim prej it in sta se zdilala za dva jurja za meter, tretji je preplačal neko stanovanjce na trubarjevi in je dal za 42m2 133000 eur, nekdo četrti pa se je nafukal, ker je dal aro za flet, lastnica umrla vmes in zdaj je na sodišču - vse to se dogaja. Rabljena stanovanja bojo vedno nekje vmes, nekdo bo prodajal nekdo kupoval, mislim da korona ne bo vplivala na trg rabljenih stanovanj po cenah v ljubljani.
Peca (za št domovi v šiški)
bellevue (nasproti tivolija, celovška/šiška)
rastoder blok/aleja/pred celovškimi dvori (celovška šiška)
šumi (iconomi exit scam)
kolizej
-- že končano/prodano (?) --
luwigana (že končana na karlovški nasproti tunela)
pomgrad brdo (stan sklad)
takoj zraven brda (ivana kobilca ulica)
Še nikoli ni bilo toliko gradnje. Zdaj je 2. mesec korone, gradbišča ne stojijo, delajo naprej v miru pomoje še boljše kot bi v normalnih okoliščinah.
Rabljena stanovanja so pa mix bag, valda imaš zgodbe ko je nekdo ujel nori deal ker se je ravno žena od strica ločevala pa je z ljubčkom hotla čim prej it in sta se zdilala za dva jurja za meter, tretji je preplačal neko stanovanjce na trubarjevi in je dal za 42m2 133000 eur, nekdo četrti pa se je nafukal, ker je dal aro za flet, lastnica umrla vmes in zdaj je na sodišču - vse to se dogaja. Rabljena stanovanja bojo vedno nekje vmes, nekdo bo prodajal nekdo kupoval, mislim da korona ne bo vplivala na trg rabljenih stanovanj po cenah v ljubljani.

Aj jaj, perci, ne bodi tolk zivcen, slabo za zdravlje
Lokacija je Dragomelj, letnik 2005, velikost je 84, od tega klet 7, balkon 14, skratka 63 notranje površine + 1 parking v garaži in 1 parking zunaj.
Cena je 500 eur.
V resnici bi lahko oddal za vsaj 600 (so mi ponujali toliko) ampak glede na to, da sem dal oglas za 500, sem za toliko tudi oddal. Pa tudi raje vidim, da lahko izbiram med najemniki - 5 sem imel potrjenih in sem izbral tistega, ki mi je bil najmanj sumljiv. Po enem dnevu, ko je bil oglas objavljen.
Za prodajo pa ne vem....pred korono sem mislil nastavit 170k in prodat za 160k (kolega je prodal identično stanovanje za toliko), zdaj pa ne vem. Bo treba mal počakat in videti v katero smer bo šlo. Verjamem, da nisem edini, ki tako razmišlja.
Je pa res, da jaz nimam kredita, niti mi ta najemnina ne predstavlja kakšne posebne razlike v kvaliteti življenja.

zavajon ::
Sem vprašal pri podjetju, ki gradi (v LJ) in se realno zanimam za nakup. Zaenkrat niso pripravljeni popuščati niti za milimeter
Če se tebi bolj mudi kupiti, kot njim prodati, bodo cene zvišali, v obratnem primeru pa znižali.
Tako tudi kupci določate cene, čeprav tega nočete priznati ;)

Jasna stvar, zato pa pravim, da nekajmo nakladat o tem, da vemo, da bodo cene padle vsaj za 30% in da že padajo itd.

O cenah se lahko malo bolj na pamet ugiba, najemnine zagoovo grejo dol. Logicno je da ce padejo najemnine, se bodo pocenile tudi nepremicnine.
Zgodovina sprememb…

nirm ::
na najemnem trgu bo mala revolucija, ampak samo začasno.
na prodajnem ne verjamem.
verjamem pa v revolucijo v naslednje 20 letih, veliko novih rešitev se dogaja in prej ali slej se bo našlo nekaj (modularna, tiskana gradnja, mobilna gradnja), kar ne bo tako zelo slab kompromis
na prodajnem ne verjamem.
verjamem pa v revolucijo v naslednje 20 letih, veliko novih rešitev se dogaja in prej ali slej se bo našlo nekaj (modularna, tiskana gradnja, mobilna gradnja), kar ne bo tako zelo slab kompromis

Spet odvisno kaj in kje. Ne bi kar zdravo za gotovo verjel, da bodo šle najemnine generalno bistveno dol.

energetik ::
Pri nas težko zamenjaš službo, če imaš stanovanje v MS, NM,... služba pa se ponuja 150 km stran, morda celo sanjska pa si vezan na lastnino. Zunaj je selitev v 200+km oddaljen kraj, malenkost in seveda službo zagrabiš z obema rokama, tudi it v drugo državo ali na drug konec sveta vsakih nekaj let, ni problem.Ti tukaj delaš ene hude predpostavke. Da se greš selit 150km stran zaradi službe, pa magari če si samo v najemniškem stanovanju, mora biti izpolnjenih kar par predpostavk:
Pri nas je pač gruntarska miselnost, ki nam je istočasno tudi stalna zanka okoli vratu. Zaradi tega živimo manj polno, bolj se bojimo izzivov, ki pomenijo tudi kak finančni riziko in se pač pustimo hlapčevati čim bližjemu delodajalcu, ki ve kaj nas muči, zato tudi lahko od nas zahteva celodnevno delo, delo ob vikendih, od doma, ko zbolimo in celo na dopustu dosegljivost po telefonu. Vse zato, ker se bojimo izgubiti strehico nad glavo.
- da je ta nova služba res tako huda in tudi tako prekleto zihr za vsaj ~5let, da se ti splača iti čez vso kalvarijo selitve
- da tvoja žena trenutno nima hude službe v trenutnem kraju ali celo da hkrati oba dobita novo hudo službo 150km stran (ali celo v drugi državi)
- nimaš šolskih otrok oz. so pripravljeni vsake par let spreminjati okolje, sošolce, prijatelje
- nimaš nekih hudih oz. prostorsko potratnih hobijev/športov, zaradi katerih imamo nekateri zabasane 1/3 bajte/garaže itd in nam že sama misel na selitev povzroča nočno moro

Jaz menim, da so to ene pravljične predpostavke, ki morda držijo za kakšen % folka. Seveda gre to pri najemniškem stanovanju nekaj lažje, pa vendar. Ne vem, osebno raje delam povprečno za 30% manjšo plačo, pa da se ni potrebno celi družini seliti na par let.