» »

Cene stanovanj v LJ in drugod

Cene stanovanj v LJ in drugod

Temo vidijo: vsi
««
45 / 140
»»

PrimoZ_ ::

Valvoline je izjavil:

Jah, hehe. Gospodje seveda ne gradijo, placajo in jamrajo kako je drago. :) Ce bi bil ministrski sincek tudi jaz ne bi. :V

Očitno tudi vi domnevno ultra sposobni delavci ne gredite. The joke's on you. :))

Da ponovimo tvoj doseg:
- živiš v mama hotelu
- delaš za minimlca oz. tm okoli
- jamraš čez državo kljub temu da si neto prejemnik
- ...

poweroff ::

Torrent je izjavil:

Sem zdaj kolega vprašal, ki tam dela.

"Garancija na konstrukcijo je 35 let, ne življenjska doba. Življenjska doba je lahko enaka kot pri klasični, če je hiša pravilno izvedena in je les na suhem."

Kaj pa tvoj kolega ve??

Če Invictus nekaj reče, to drži. Invictus je top strokovnjak za vse. A ti to razumeš!

:))
sudo poweroff

trancer01 ::

Pa saj je jasno, da dobro zgrajena montažna hiša zdrži vsaj 70 let. Po 35 letih je pa seveda vsaka bajta zrela za generalno obnovo. Po 70 letih je pa najbrž ne bo noben še enkrat obnavljal, ampak se jo ruši.

Invictus ::

trancer01 je izjavil:

Pa saj je jasno, da dobro zgrajena montažna hiša zdrži vsaj 70 let. Po 35 letih je pa seveda vsaka bajta zrela za generalno obnovo. Po 70 letih je pa najbrž ne bo noben še enkrat obnavljal, ampak se jo ruši.

Obnova je bistveno hitrejša kot rušenje in zidava nove, saj ne rabiš gradbenega dovoljenja.

Zato stare hiše držijo ceno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Ja, zdaj so in bojo za novogradnje tolk zakomplicirali, da bojo tudi "starim" hišam lepo dvignili ceno. Samo mora minit 5-8 let, ena generacija novogradnj, ko se bo pokazala prava cena teh bajt, in bo naslednja generacija rekla fuck this shit in raje kupila 20-30 let staro bajto, za pol cene nove.

Prodajaci starih bajt bodo pa rekli, fuck this, plačaj, ali čakaj 2 leti za gradbeno dovoljenje. Če sploh dobiš parcelo na željeni lokaciji...

Pri bajti vedno kupuješ dve stvari, lokacijo in kočo! Medtem ko bajta z leti izgublja na vrednosti pa sama parcela na želenih lokacijah pridobiva. Če pa kočo še obnoviš, lahko na dobri lokaciji zanjo brez težav iztržiš tudi več denarja kot za novo na slabši parceli.

AndrejO ::

Invictus je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Obnova je bistveno hitrejša kot rušenje in zidava nove, saj ne rabiš gradbenega dovoljenja.

Odvisno od obsega obnove. Če boš npr. želel urediti izolacijo in boš moral zaradi tega povečati odprtine za okna, bo to terjalo gradbeno dovoljenje.

Splošnega pravila ni. IMO ceno držijo nepremičnine na lokacijah, ki jih večina ljudi vidi kot zaželjene. Že preprosto iz tega razloga, ker bo za njih vedno povpraševanje.
28.3 čl. Pravil: Argumentirano pritožbo mora uporabnik poslati v oddelek
Slo-Tech, tema Pritožbe. Pritožb poslanih po zasebnih sporočilih,
elektronski pošti ali odprte v obliki tem v drugih oddelkih se ne upošteva.

perci ::

Odvisno od obsega obnove. Če boš npr. želel urediti izolacijo in boš moral zaradi tega povečati odprtine za okna, bo to terjalo gradbeno dovoljenje.

To je teorija, v praksi za tako stvar zelo redko kdo zaprosi za gradbeno dovoljenje.

Telbanc ::

trancer01 je izjavil:

Jaz sem raje zmerni optimist in upam, da bo padec le letos ter bo že naslednje leto gospodarstvo na polno zalaufalo. Saj ni razloga, da ne bi, trenutno vse stoji zaradi paranoje in želje ne preveč obremeniti zdravstvenega sistema. Ko bodo ukrepi konkretno omiljeni, zna vse skupaj zalaufati s precejšnjim pospeškom. Za podeželje lahko že zdaj potrdim, da obrtniki veselo delajo na polno brez postanka, nikakor ne samo njunih stvari, kot bi morali po vladni odredbi. Najbolj se bo poznalo pri turizmu in gostinstvu, za ostalo ne bo pretirane sile.

Gospodarstvo ima dokaj zdrave temelje, kriza je dober mesec in pol, tako da poceni stanovanj ne bo v Ljubljani pa še posebej ne.

Bo konkreten pospešek, jaz osebno komaj čakam da se tole mal spuca po trgovinah, prve dni bo gužva, da pol nabavim za vse nazaj. Trgovina bo tud hitr nazaj.

Hrvaška ma danes sam 10 primerov korone, čez 1 mesec bodo čisti in turisti bodo že tam, Pr nas pa tudi. Bo pa tirizem imel škodo, ker še nekaj časa ne bo šlo na 100%.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Old Spice ::

Gospodarstvo ima dokaj zdrave temelje

Dvomim, da je ekonomija nekaj, kjer lahko enostavno pripreš pipico, potem pa jo, čez slabe 2 meseca odpreš nazaj in bo vse po starem. Prekompleksen sistem. Vsaka napoved je zato zgolj špekulacija.

Vazelin ::

Gospodarstvo ima dokaj zdrave temelje

Negativne ali 0% obrestne mere so sigurno dober pokazatelj post 2008 obdobja :D
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

Matejjjjj ::

Telbanc je izjavil:

trancer01 je izjavil:

Jaz sem raje zmerni optimist in upam, da bo padec le letos ter bo že naslednje leto gospodarstvo na polno zalaufalo. Saj ni razloga, da ne bi, trenutno vse stoji zaradi paranoje in želje ne preveč obremeniti zdravstvenega sistema. Ko bodo ukrepi konkretno omiljeni, zna vse skupaj zalaufati s precejšnjim pospeškom. Za podeželje lahko že zdaj potrdim, da obrtniki veselo delajo na polno brez postanka, nikakor ne samo njunih stvari, kot bi morali po vladni odredbi. Najbolj se bo poznalo pri turizmu in gostinstvu, za ostalo ne bo pretirane sile.

Gospodarstvo ima dokaj zdrave temelje, kriza je dober mesec in pol, tako da poceni stanovanj ne bo v Ljubljani pa še posebej ne.

Bo konkreten pospešek, jaz osebno komaj čakam da se tole mal spuca po trgovinah, prve dni bo gužva, da pol nabavim za vse nazaj. Trgovina bo tud hitr nazaj.

Hrvaška ma danes sam 10 primerov korone, čez 1 mesec bodo čisti in turisti bodo že tam, Pr nas pa tudi. Bo pa tirizem imel škodo, ker še nekaj časa ne bo šlo na 100%.

Oho, optimizem :)

Eh, podobno sem bral 2007 2008 2009, potem pa 10 let ne, zdaj je podobno. Tole bo krešnilo ob tla kot kristalna vaza. Ljudje si morajo pripraviti izhodno strategijo, stanovanja v lj pa to niso.

Stvari niso tako samoumevne...nihče ne zna predvideti, kaj se bo zgodilo.

Ja, v tej situaciji res ne. V situaciji ko so cene stanovanj rasle, so pa vsi lastniki stanovanj znali predvidevati na polno... :))
sudo poweroff

VaeVictis ::

poweroff je izjavil:

Ja, v tej situaciji res ne. V situaciji ko so cene stanovanj rasle, so pa vsi lastniki stanovanj znali predvidevati na polno... :))

V situaciji, ko pa cene stanovanj rastejo, pa vsi kupci stanovanj napovedujejo zlom cen... :))

Zanimivo kako to deluje...

Ja, saj to pravim. Večinoma gre za izražanje gorečih želja, z upanjem, da se bo prerokba samouresničila.
sudo poweroff

perci je izjavil:

To je teorija, v praksi za tako stvar zelo redko kdo zaprosi za gradbeno dovoljenje.

Jap, nisem še slišal, da bi za izolacijo kdo zaprosil...

Poleg tega država zavede hišo kot boljšo in posledično se bo plačeval večji davek...

poweroff je izjavil:

Ja, saj to pravim. Večinoma gre za izražanje gorečih želja, z upanjem, da se bo prerokba samouresničila.

Bomo lahko kar tukaj preverili, koliko Slo-Tech članov bo v tej korona krizi poceni kupili nepremičnino >:D.

Moja prognoza -> 0 članov :)).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

PrimoZ_ ::

Invictus je izjavil:

Bomo lahko kar tukaj preverili, koliko Slo-Tech članov bo v tej korona krizi poceni kupili nepremičnino >:D.

Moja prognoza -> 0 članov :)).

V zadnjem tednu ali dveh, sem tukaj zasledil dve objavi da so prodajalci prišli nazaj do kupcev, če jih še zanima nakup.

Dve lastovki še ne prineseta pomladi, vseeno pa lahko kaže na to da kupci ne bodo več plačali kar poljubne cene in da bo prilagajanje tudi na strani prodajalcev.

Jaz osebno mislim da bodo šle cene dol podobno kot v prejšni krizi.
Vprašanje je samo ali bo padec cen večji od padca povprečnih prihodkov, le tako bodo nepremičnine efektivno cenejše.

thramos ::

Mogoče se za začetek lahko preštejej(m)o tisti, ki s(m) v pretekli krizi že kupili "poceni" nepremičnino. Kljub temu, da marsikdo tule pravi, da se "poceni" nepremičnin ne dočaka.

Če pa napovedujemo, sta po mojem dva scenarija.

Prvi je, da bomo ali ugotovili, da smo zagnali preveliko paniko, ali pa se naučili učinkovito obvadovati virus. V gospodarstvu bo prišlo do superkompenzacije, kriza bo v enem letu izzvenela in na cene nepremičnin ne bo imela prevelikega vpliva. Če bo vsaj turizem porabil nekaj dlje časa, bodo vsaj zaradi prodaje in oddaje Airbnb stanovanj cene stagnirale oziroma rahlo padale. Morda celo to ne.

Drugi pa je, da se bo ali virus izkazal za težko obvladljivo in ponavljajočo se težavo. Gospodarstvo bo zaradi dolgotrajnih ponavljajočih se omejitev v hudih težavah, s cenami nepreminčnin pa se bo dogajalo podobno kot pred desetletjem - drsele bodo, dokler se ne bo začelo gospodarstvo pobirat. Morda tokrat hitreje, zaradi Airbnbja.

Glede na to, kaj se dogaja recimo na Švedskem in v Belorusiji, bi rekel, da je bolj verjeten prvi scenarij.

PS: Aja, pa v preteklosti sem z napovedmi ponavadi sekal mimo. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Pa dobr, novih oglasov na nepremicnine.net je bilo v zadnjem mesecu minimalno. Poslov se pa sklepa tudi minimalno. Malo več se bo vedelo, ko bodo ukrepi odpravljeni in se bo trg zagnal. Do takrat so pa vse špekulacije brezvezne.

solatko ::

Dokler je ponudba nižja, ko povpraševanje, cene ne bodo šle dol, samo prodajalo se bo manj. Še vedno so v Sežani isti oglasi, kot so bili pred tremi leti in pol, ko sem sam kupoval stanovanje, tudi na obali jih je večina.
V Mariboru pa se kar hitro menjajo, bo pa sedaj verjetno cena spet malo padla, ker je ponudba večja, kot povpraševanje. Jaz sem dal 980€/m2 za dobro opremljeno stanovanje, v začetku leta pa bi ga lahko prodal za cca 1250€/m2.

Sedaj je malo panike, ker je precej Štajercev izgubilo delo pri jodlarjih.
Delo krepa človeka

Valvoline ::

Najemnine so tiste ki bodo dolocal kam in za kolk bo sla cena nepremicnin. Vecina stanovanj se je kupilo kot investicija za rentanje, in to je resen problem, za ostalih k si zelijo resit svoj stanovanjski status. Kot je receno, samo v Lj ter okolici je najmanj 100.000 uvozenih balkanskih suznjev, ce stanuje 10 suznjev v stanovanju je to se vedno 10.000 stanovanjskih enot z naspananimi najemninami, kje so se airbnb profiterji. Ce strmoglavijo najemnine, sledila bo cena na m2. V NM,KR,KP je podobno stanje. Preostali del slovenistana zaenkrat zaostaja, pa ne za dolgo ker tudi v MB folka pripravljenega poprejet za delo je ze zdavnej zmanjkalo.

Zgodovina sprememb…

PrimoZ_ je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Jah, hehe. Gospodje seveda ne gradijo, placajo in jamrajo kako je drago. :) Ce bi bil ministrski sincek tudi jaz ne bi. :V

Očitno tudi vi domnevno ultra sposobni delavci ne gredite. The joke's on you. :))

Da ponovimo tvoj doseg:
- živiš v mama hotelu
- delaš za minimlca oz. tm okoli
- jamraš čez državo kljub temu da si neto prejemnik
- ...

Ne zivim v mama hotelu, stuk je moj za katerga sem denarno in z delom prispeval. Placo mam 1100-1200e/mesec, ne pozabite da je za MB tudi 1000e premija. Ni to Ljubljana. Neto prejemnike isci med drzavne parazite.

njyngs ::

solatko je izjavil:

Dokler je ponudba nižja, ko povpraševanje, cene ne bodo šle dol, samo prodajalo se bo manj. Še vedno so v Sežani isti oglasi, kot so bili pred tremi leti in pol, ko sem sam kupoval stanovanje, tudi na obali jih je večina.
V Mariboru pa se kar hitro menjajo, bo pa sedaj verjetno cena spet malo padla, ker je ponudba večja, kot povpraševanje. Jaz sem dal 980€/m2 za dobro opremljeno stanovanje, v začetku leta pa bi ga lahko prodal za cca 1250€/m2.

Sedaj je malo panike, ker je precej Štajercev izgubilo delo pri jodlarjih.

Problem so predvsem trmasti lastniki.

Primer iz štajerske: lastnik je hotel v nakup hiše in je imel že vse dogovorjeno. Za stanovanje pa ni hotel spustiti cene. Kupec je potem zaradi korone in stanja okrog tega raje rekel "ne". Prodajalec je tako izgubil edinega potencialnega kupca in hkrati mu je tudi padel v vodo deal s hišo. Seveda ni pozabil dodati pikrega komentarja, da bo zdaj njihova selitev v hišo šla po gobe, ker je kupec odstopil.

Za ceno trosobnega stanovanja z malo planiranja in veliko lastnega truda in dela dobis/zgradis novo 200m2 2 nadstropno hiso. Drzava naj sprosti zemljisca, poenostavi postopke, poceni lopovske prikljucke in komunalije, druga ne rabimo. Se kredit ne rabim. Namest tega pa nam je ceglarska mafija vsilila zakon da si ne smes po novem sam zidat na svojo parcelo, mors najet *low level ceglarja*.

Zgodovina sprememb…

En kup jamranja; kar poskusi SAM zgraditi bajto v tako opevani Avstriji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

Ampak Avstrija ima tudi državna stanovanjskega posojila s fiksno obrestno mero 0,7 odstotka.
sudo poweroff

Je pa gradnja precej dražja in obratovalni stroški nepremičnin so konkretno višji kot v Sloveniji.

PrihajaNodi ::

So pa place visje, pogodb se drzijo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PreviousUser ::

trancer01 je izjavil:

Je pa gradnja precej dražja in obratovalni stroški nepremičnin so konkretno višji kot v Sloveniji.

Parcele pa so mislim da zelo ugodne ponekod, ker občine podpirajo priseljevanje.

Je v Avstriji več ali manj lastniških stanovanj? To odgovori na vsa vprašanja...

trancer01 je izjavil:

En kup jamranja; kar poskusi SAM zgraditi bajto v tako opevani Avstriji.

Nisem 100% ziher, ampak kok vem v AT si lahko se vedno sam zidas, pa tudi pomoc sosedov,zlahte,prjatlov itn ni prepovedana,kljub temu da se ve da vcasih to pomen delo na crno. Seveda mor upostevat gradbeno dovoljenje, dokoncan objekt se kontrolira tako kot pr nas.

Standard je v Avstriji precej višji. Ne pomeni pa to, da si Slovenec s slovensko plačo tam lažje postavi kočo in ceneje živi.

Utk je izjavil:

Je v Avstriji več ali manj lastniških stanovanj? To odgovori na vsa vprašanja...

Tam v stanovanjih stanujejo povecini revezi, socijalci , studenti itn...

V Avstriji lahko na samogradnjo kar pozabiš.

Valvoline je izjavil:

Utk je izjavil:

Tam v stanovanjih stanujejo povecini revezi, socijalci , studenti itn...

Stanovanje ali hiša, je vseeno, če se gleda cena oz. kdo si lažje privošči, je treba gledat kolk je lastniških. Glede na to, da je tam več ljudi v stanovanjih kot pri nas, pa to pomeni, da je tam več revežev?

PreviousUser ::

trancer01 je izjavil:

V Avstriji lahko na samogradnjo kar pozabiš.

Mislim, da tudi pri nas niso več dovoljene?

jypeepyj ::

Koliko časa se fully samovozečih avtomobilov?
To bo potem čisto vseeno kje boš živel, ker se boš samo usedel, avto te bo odložil in se parkiral na obrobju pa te spet pride iskat. Socialno življenje po mestih bo ne bo pa nujno živet v centru, ampak boš lahko kaj spil in ostal do 2h zjutraj brez skrbi ker te bo avto sam domov peljal v (poceni) hišo v okolici.
Samo poglejte ig, borovnica, gor kladje pa vižmarje pa domžale/kamnik/medvode/mengeš bazen kolikor češ placa za sistemsko individualno gradnjo. In če maš avto, ki te sam vozi gor dol ni noben problem. Edina predonst bivanja v bloku v mestu je pač da ni treba v avto ampak imaš peš na voljo vse.

solatko ::

njyngs - Glede na to, da smo sprejeli kar nekaj zakonodaje v zvezi s privatno lastnino, je pač lastnik tisti, ki se odloča kja bo s svojo lastnino počel, prodal, neprodal, zakockal, šenkal,..., kaj to tebe sploh briga.

trancer01 - V Avstriji je več ali manj vse lastniško ali privat ali državno, vendar je razlika, saj je velika večina v najemu, tako je tudi v Nemčiji in drugod po razvitem zahodu. Etažne lastnine, tako kot pri nas, skoraj ne poznajo. Gradbena cena m2 je na večini lokacij cenejša, kot pri nas (govorim seveda za mesta in obrobja), dobil sem pa te informacije, ko sem delal na nepremičninskem zavarovanju za Grawe.

In ne, ni to znak revščine ampak take stanovanjske politike.
Delo krepa človeka

Šimpanz ::

jypeepyj še vsaj ene 20 let.

znbojan ::

Mal za primerjavo ocena gibanja "poslovnih najemnin" za London... https://ibb.co/yYJ8QTn
Pri nas se to odvija bolj počasneje... (bi pa rekel, da napihnjena območja bodo bolj na udare, kot periferija, kjer že sedaj nisi mogel oddati velikokrat).
znbojan

znbojan je izjavil:

Mal za primerjavo ocena gibanja "poslovnih najemnin" za London... https://ibb.co/yYJ8QTn
Pri nas se to odvija bolj počasneje... (bi pa rekel, da napihnjena območja bodo bolj na udare, kot periferija, kjer že sedaj nisi mogel oddati velikokrat).

Office rent? To so izjemno optimisticne napovedi. Za pisarne realni padec bo najmanj 50%, globalno. Ce je nafta sla iz 100usd na 0 oz v negativo se bo se marsikaj dogajalo v naslednjem obdobju. V vseh panogah, tudi housing sektor.

solatko je izjavil:

njyngs - Glede na to, da smo sprejeli kar nekaj zakonodaje v zvezi s privatno lastnino, je pač lastnik tisti, ki se odloča kja bo s svojo lastnino počel, prodal, neprodal, zakockal, šenkal,..., kaj to tebe sploh briga.

trancer01 - V Avstriji je več ali manj vse lastniško ali privat ali državno, vendar je razlika, saj je velika večina v najemu, tako je tudi v Nemčiji in drugod po razvitem zahodu. Etažne lastnine, tako kot pri nas, skoraj ne poznajo. Gradbena cena m2 je na večini lokacij cenejša, kot pri nas (govorim seveda za mesta in obrobja), dobil sem pa te informacije, ko sem delal na nepremičninskem zavarovanju za Grawe.

In ne, ni to znak revščine ampak take stanovanjske politike.

Ne nakladaj, če nimaš pojma. V Avstriji je delež lastnikov nepremičnin v letu 2018 znašal 55,4%, kar pomeni, da najemniki ne predstavljajo velike večine ampak manjšino.

njyngs ::

solatko je izjavil:

Ne vem zakaj si butthurt. Je mogoče to opis tvoje situacije?

Saj me ne briga, samo komično mi je, da je kljub veliki potrebi po selitvi v hišo (vsaj tako trdi) pripravljen za par jurjev izgubit hišo.

Smurf ::

Valvoline je izjavil:

znbojan je izjavil:

Office rent? To so izjemno optimisticne napovedi. Za pisarne realni padec bo najmanj 50%, globalno. Ce je nafta sla iz 100usd na 0 oz v negativo se bo se marsikaj dogajalo v naslednjem obdobju. V vseh panogah, tudi housing sektor.

Primerjas hruske in jabolka.

iTrader ::

jypeepyj je izjavil:

To bo potem čisto vseeno kje boš živel, ker se boš samo usedel, avto te bo odložil in se parkiral na obrobju pa te spet pride iskat. Socialno življenje po mestih bo ne bo pa nujno živet v centru, ampak boš lahko kaj spil in ostal do 2h zjutraj brez skrbi ker te bo avto sam domov peljal v (poceni) hišo v okolici.
Samo poglejte ig, borovnica, gor kladje pa vižmarje pa domžale/kamnik/medvode/mengeš bazen kolikor češ placa za sistemsko individualno gradnjo. In če maš avto, ki te sam vozi gor dol ni noben problem. Edina predonst bivanja v bloku v mestu je pač da ni treba v avto ampak imaš peš na voljo vse.

Jap to bi znalo zamajat trg, ker korona ga najverjetneje ne bo. Pa recimo tudi 3d house printing

MisterR ::

PrihajaNodi je izjavil:

So pa place visje, pogodb se drzijo.

Sanja svinja o koruzi. To lahko izjavi samo kdo, ki Avstrije ne pozna. Pa ne govorim o tujcih v Avstriji, ampak o tem kak firme lastni narod nategnejo. Ne mislit da se to ne dogaja, se in to množično.

PrihajaNodi ::

jypeepyj je izjavil:

V Kamniku, Domzalah so poceni bajte? Zanimivo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Kakor za koga. Za povprečnega Janeza, ki je navdušen nad standardom v Romuniji, najbrž niso.>:D
««
45 / 140
»»