Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi

VaeVictis ::
Daj jih še enkrat pokliči...![]()
A si že poklicu kako banko in jih vprašal koliko kredita dobiš sedaj?

BTW, zakaj bi pocenili, denarja od prednaročil (več kot polovico stanovanj je rezerviranih) so dobili dovolj, da lahko zgradijo, sedaj lahko pa čakajo, da bodo dobili 4k EUR za ostala stanovanja.

Vazelin ::
Malo sem gledal oglase. Dejansko v Eko srebrni hiši pri WTC (zelo dobra lokacija) še niso uspeli prodati vseh stanovanj
Prodajajo že od 2015 naprej.

I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()

mat xxl ::
Drži, samo cene pa držijo, pa vsakemu rečejo, joj glih še tole zadnje stanovanje za vas imamo, če se do ju3 ne odločite bo šlo.......

trancer01 ::
Iste debate so potekale na tem forumu leta 2008, 2009,... Kar pobrskajte malo. Cene so potem dejansko padle za okoli 27% v Ljubljani z 2800 na okoli 2050 EUR/m2, vendar šele po več letih padanja, vmes sta bila pa tudi dva manjša odboja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()

poweroff ::
BTW, zakaj bi pocenili, denarja od prednaročil (več kot polovico stanovanj je rezerviranih) so dobili dovolj, da lahko zgradijo, sedaj lahko pa čakajo, da bodo dobili 4k EUR za ostala stanovanja.
Saj v tem je point. Kredite se bo dobilo težje. Kar pomeni, da je manj možnosti za nakup stanovanj po teh cenah.
Jaz bi poklical čez par mesecev še enkrat.
sudo poweroff

Magic1 ::
Res je. Sam se vidi, da je bilo že pol leta od začetka krize in nihče v temi si več ni delal utvar, da bodo cene ostale nespremenjene.
Magic

Seveda ni bilo utvar, so pa tudi prejšnjo finančno krizo mediji napihovali kot najhujšo po letu 1929. Karkoli se bo že zgodilo, če bo posledica tega virusa večletna gospodarska kriza, bodo cene nepremičninam padle bistveno bolj, kot če bo že naslednje leto gospodarska rast.

Magic1 ::
A si kdo dela utvare, da bomo imeli naslednje leto gospodarsko rast? Ogromno sektorjev je mrtvih dokler se zadeva okoli virusa ne razreši. To je par deset % delovne sile, ki ne bo imela kaj za počet.
Seveda lahko imamo nasljednje leto že gospodarsko rast, samo ti to nič ne pomaga, če je ta rast glede na letošnjo in ta strmoglavi 20%+. Sedaj lahko samo ugibamo, kako resno bo, sam trenutno ne izgleda lepo. Kriza 2008 je prdec v primerjavi.
Seveda lahko imamo nasljednje leto že gospodarsko rast, samo ti to nič ne pomaga, če je ta rast glede na letošnjo in ta strmoglavi 20%+. Sedaj lahko samo ugibamo, kako resno bo, sam trenutno ne izgleda lepo. Kriza 2008 je prdec v primerjavi.
Magic

Jaz sem raje zmerni optimist in upam, da bo padec le letos ter bo že naslednje leto gospodarstvo na polno zalaufalo. Saj ni razloga, da ne bi, trenutno vse stoji zaradi paranoje in želje ne preveč obremeniti zdravstvenega sistema. Ko bodo ukrepi konkretno omiljeni, zna vse skupaj zalaufati s precejšnjim pospeškom. Za podeželje lahko že zdaj potrdim, da obrtniki veselo delajo na polno brez postanka, nikakor ne samo njunih stvari, kot bi morali po vladni odredbi. Najbolj se bo poznalo pri turizmu in gostinstvu, za ostalo ne bo pretirane sile.

Lonsarg ::
Če te zanima kaj si o bodočem gospodarstvu mislijo ljudje ki se z tem ukvarjajo cel dan samo pogledaš gibanje tečejev teh ETF indexov. In ti ljudje z veliko keša so kupovali ko je index padel za tam med 25-35, tam je ogromno voluma. Torej oni stavijo da bo gospodarstvo kot posledica epidemije padlo za 25%-35%. Pomoje niso toliko falili.
Zdaj kako pa tak padec vpliva na vsakdanjega človeka in vsakdanjo ekonomijo mimo teh številk je pa drugo vprašanje, to je pa veliko bolj kompleksno, dejansko zaradi inflacije indexi padejo manj kot je "dejanske" škode ki jo občutijo ljudi skozi brezposelnost in podobno. Je pa tko da index je padel naenkrat ker vsi kupujejo glede na prihodno vrednost, realno gospodarstvo pa bo padalo postopoma in lezlo v vedno globjo recesijo še leta.
Zdaj kako pa tak padec vpliva na vsakdanjega človeka in vsakdanjo ekonomijo mimo teh številk je pa drugo vprašanje, to je pa veliko bolj kompleksno, dejansko zaradi inflacije indexi padejo manj kot je "dejanske" škode ki jo občutijo ljudi skozi brezposelnost in podobno. Je pa tko da index je padel naenkrat ker vsi kupujejo glede na prihodno vrednost, realno gospodarstvo pa bo padalo postopoma in lezlo v vedno globjo recesijo še leta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Sopomenka ::
To ni res, zbirajo brezplačne rezervacije, od prednaročil lahko dobijo samo 10% končne cene in še to samo takrat ko se gradbišče odpre. Torej sedaj niso dobili še nič denarja od prednaročil.

Torrent ::
Točno tako. Čas je za brezsramna izsiljevanja s strani kupcev, tako kot so prej izsiljevali prodajalci. Temu se reče prosti trg. Želim vsem čim več brezsramnega izsiljevana, čemur bi normalni ljudje rekli pogajanja. Že prej se vsaj pri prodaji niso nepremičnine prodajale po oglaševani ceni.
Kolega je bil marca tik pred podpisom pogodbe, kar je seveda ustavil za nedoločen čas. Ima 2 scenarija v mislih. Ali prodajalec konkretno spusti ceno ali pa bo počakal, kaj se bo zgodilo.
Kolega je bil marca tik pred podpisom pogodbe, kar je seveda ustavil za nedoločen čas. Ima 2 scenarija v mislih. Ali prodajalec konkretno spusti ceno ali pa bo počakal, kaj se bo zgodilo.

Invictus ::
Sam res...
Če hočeš nekaj kupiti na določeni lokaciji, potem ti čakanje nič ne pomaga. Na žalost je trg tak, da se na lokaciji pojavlja zelo malo stanovanj.
Meni nekaj hiš ušlo, ker nisem bil pripravljen toliko plačati...
Nekateri pa čakajo celo življenje, dokler na koncu končno njihovi ta stari ne škripnejo. Takrat dobijo svojo prvo lastno nepremičnino...
Če hočeš nekaj kupiti na določeni lokaciji, potem ti čakanje nič ne pomaga. Na žalost je trg tak, da se na lokaciji pojavlja zelo malo stanovanj.
Meni nekaj hiš ušlo, ker nisem bil pripravljen toliko plačati...
Nekateri pa čakajo celo življenje, dokler na koncu končno njihovi ta stari ne škripnejo. Takrat dobijo svojo prvo lastno nepremičnino...

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

No saj relano gledano če bi čisto vsaka generacija svoj flat/hišo rihtala bi jih kmalu bilo kot gobe. Ko bi prišla 4. generacija bi jih imel 3 rabil pa bi tisti trenutek zgolj 2 (prastarši že umrli, vnuk pa še ni na svojem).
Pač nepremičnine imajo dalšo življensko dobo kot ljudje, sploh stanovanja tam vsaj faktor 3 daljšo (z vmesnimi večjimi obnovami jasno).
Pač nepremičnine imajo dalšo življensko dobo kot ljudje, sploh stanovanja tam vsaj faktor 3 daljšo (z vmesnimi večjimi obnovami jasno).
Zgodovina sprememb…

Kar veselo čakanje vsem skupaj želim. Nekateri čakajo že od leta 2000.![]()
Jah, tistim, ki čakajo od 2000 in si niso uspeli po letu 2008 nič po normalni ceni zrihtat, pač ni pomoči. Eni pa smo takrat bili premladi ali pa imeli službo za določen čas, frišno iz faksa.
Smo pa nekateri pridno šparali in bomo mogoče ponovno dočakali normalne pogoje na nepremičninskem trgu. :)
Na koncu sploh ne gre za to, da ne bi mogli zdaj kupit. Lahko pa počakamo in bo z lastnim vložkom ter nižjimi cenami kredit še manjši. Zakaj bi se nekdo mastil na mojem delu?

Barakuda1 ::
No saj relano gledano če bi čisto vsaka generacija svoj flat/hišo rihtala bi jih kmalu bilo kot gobe. Ko bi prišla 4. generacija bi jih imel 3 rabil pa bi tisti trenutek zgolj 2 (prastarši že umrli, vnuk pa še ni na svojem).
Napaka v izračunu. Ne upoštevaš koliko osebkov bo živelo v četrti generaciji, če bo imel vsak novorojeni par samo dva otroka

avani ::
Morda v razmislek, da je večina stavb zgrajenih za 50-80 let, kar je ena generacija. Slabih starih gradenj ne vidiš več, ker jih več ni. Slabe novogradnje pa ne bodo dolgo zdržale...

Za Richter hiše recimo, je sam direktor rekel, da je življenjska doba nekje 35-40 let, ko je imel intervju na radgonskem sejmu...
Potem pa kupuj montažne...

Utk ::
To ne pomeni dost. Na alplesovem pohištvu piše 8 let, pa ne vem kaj se bi lahko zgodilo z omaro po osmih letih.
To samo pomeni, da ti za vsako napako po 30ih letih lahko rečejo, jebiga, novo rabiš. Tudi tisto kar v normalnih bajtah zdrži 100 let.
To samo pomeni, da ti za vsako napako po 30ih letih lahko rečejo, jebiga, novo rabiš. Tudi tisto kar v normalnih bajtah zdrži 100 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Za Richter hiše recimo, je sam direktor rekel, da je življenjska doba nekje 35-40 let, ko je imel intervju na radgonskem sejmu...
Sem zdaj kolega vprašal, ki tam dela.
"Garancija na konstrukcijo je 35 let, ne življenjska doba. Življenjska doba je lahko enaka kot pri klasični, če je hiša pravilno izvedena in je les na suhem."

Pri bajtah je res tko da po ene generaciji se dostikrat kar podrejo, razlog je seveda to da je dokaj poceni cegl za 1-2 nadstropji iz nule zgradit in si po 70-125 letih ne želiš več iste razporeditve (časi se spreminjajo), razlika v ceni med iz nule zgradit ter totalno obnovo tako sploh ni velika.
Pri blokih je čisto drugače, tam se zidove za vsako ceno ohranja (ni mala malca tistega nazaj zgradit) in se menja pač na 50 let fasado in na 100 let komplet napeljavo (ok notranjosti niti ne omenjam, tisto vsak sam menja še bolj pogosto) Ampak v osnovi pa zdrži zadeva ponavadi vsaj 200 let, torej 3 generacije, skratka če vsaka generacija eno stanovanje kupi v LJ se to samo nabira na zalogo.
Pri blokih je čisto drugače, tam se zidove za vsako ceno ohranja (ni mala malca tistega nazaj zgradit) in se menja pač na 50 let fasado in na 100 let komplet napeljavo (ok notranjosti niti ne omenjam, tisto vsak sam menja še bolj pogosto) Ampak v osnovi pa zdrži zadeva ponavadi vsaj 200 let, torej 3 generacije, skratka če vsaka generacija eno stanovanje kupi v LJ se to samo nabira na zalogo.
Zgodovina sprememb…

Utk ::
Kmeti so včasih zraven stare hiše zgradili še novo. Danes pa nova generacija postavi ali kupi svojo novo hišo, staro pa obdrži v stanju, da je za v najem ali prodat za normalen denar.
Neumni pa pustijo da propade vse.
Neumni pa pustijo da propade vse.

PrimoZ_ ::

Valvoline ::
Mene zanima zakaj se vedno ni mass ponudbe poceni 3d tiskanih his. Na kitajskem ti sprintajo 100m2 bajto za par jurjev. Kupim takoj. Parcela je parajt in caka. Z veseljem bi mel prvo tiskano hiso v MB/Slovenija, ce drugi nocejo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()

https://thebossmagazine.com/3d-printed-...
To bo pravi biznis v naslednjih letih. Ce bi bil v tej branzi (gradbenistvo), jaz bi danes sel all in v 3d print.
To bo pravi biznis v naslednjih letih. Ce bi bil v tej branzi (gradbenistvo), jaz bi danes sel all in v 3d print.
Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::
Evo Valvoline, saj jo imas. Ni pa poceni, ker slovence je potrebno vedno oskubiti.
Ps. tiste printane hiske, ki jih ti gledas so kontejner varianta.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()

To je vse passe, 3D hisa sprintana v 1nem dnevu 10x ceneje in 100x hitreje kot vse ostalo trenutno na trgu.

PrihajaNodi ::
Ne za naso klimo. Bos dal pa vec za kurjavo ker bo izolacija zanic. Zidana bajta je se vedno top.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:
Ne za naso klimo. Bos dal pa vec za kurjavo ker bo izolacija zanic. Zidana bajta je se vedno top.
Heh nodi, to je toliko opcij pri tej gradnji da joj. Natisnes v startu sendvic steno vmes izolacija in zadeva resena. Lahko se tudi betonu doda izolacijski materijal. Ni potrebe po fasadi, se noter oz izgled 3D printa je kar zanimiv in komot lahko tak pustis. 3D ima neomejeno moznost za kreativnost.
Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi je izjavil:
Heh nodi, to je toliko opcij pri tej gradnji da joj. Natisnes v startu sendvic steno vmes izolacija in zadeva resena. Lahko se tudi betonu doda izolacijski materijal. Ni potrebe po fasadi, se noter oz izgled 3D printa je kar zanimiv in komot lahko tak pustis. 3D ima neomejeno moznost za kreativnost.
Če misliš, da je v tem taka perspektiva, pa odpri firmo in tiskaj za nekaj jurjev...
Drugače pa samo nakladaš, ker ne poznaš scene pri nas...

PrihajaNodi je izjavil:
Če misliš, da je v tem taka perspektiva, pa odpri firmo in tiskaj za nekaj jurjev...
Drugače pa samo nakladaš, ker ne poznaš scene pri nas...
Kaka scena, dobis predracun za zidano hiso 100k, montazna 70k, tiskana(ko bo) 20k. Vzamem tiskano.
Zgodovina sprememb…

Prodajaš buče...
Če se ne motim sva imela @Valvoline že enkrat debato, in sem ti napisal zakaj trenutno to ni smiselna gradnja. Navedel bom samo več faktorjev, to je podatek za izgradnjo brez inštalacij, pozabljaš na kritino, temeljenje, temeljno ploščo, potem je tukaj še oblika (povsod vidimo printe v obliki nepravilnih oblik, kar ni funkcionalno), etc...
Če se ne motim sva imela @Valvoline že enkrat debato, in sem ti napisal zakaj trenutno to ni smiselna gradnja. Navedel bom samo več faktorjev, to je podatek za izgradnjo brez inštalacij, pozabljaš na kritino, temeljenje, temeljno ploščo, potem je tukaj še oblika (povsod vidimo printe v obliki nepravilnih oblik, kar ni funkcionalno), etc...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sopomenka ()

Ja, do 3 faze, 80m2...
Res je to bajta.
Sam pa zmečeš še 20-50k za temelje in osnovno ploščo.
Nihče pa noče tega delat...
AMpak v mama hotelu tega ni. Zakaj je še nimaš, če je tako poceni?
Res je to bajta.
Sam pa zmečeš še 20-50k za temelje in osnovno ploščo.
Nihče pa noče tega delat...
AMpak v mama hotelu tega ni. Zakaj je še nimaš, če je tako poceni?

Ker nobeden (se) ne ponuja? 50k osnovna plosca? Kaj si tolk nesposoben in len da si ne mores temelja/plosco naredit/postavit?
Zgodovina sprememb…

Se oglaša nekdo, ki ima zastonj parcelo in živi pri starših. Če si tak car, da znaš vse sam narediti, si pa naredi bajto za 20 jurjev. Ne se zdaj na 3D tisk izgovarjati, za katerega skoraj 100% ne boš dobil gradbenega dovoljenja, ker tehnologija trenutno ni zrela, da bi zadostila PURES, če pa že, pa bajta ne bo nič cenejša od klasike, raje še dražja.

Izkop pol metra 15x15x0.5 + odvoz, na pamet max 500e, gramoz/pesek 500e, sama plosca z armaturo max 1000e. 2k skupaj max za DIY.

Se oglaša nekdo, ki ima zastonj parcelo in živi pri starših. Če si tak car, da znaš vse sam narediti, si pa naredi bajto za 20 jurjev. Ne se zdaj na 3D tisk izgovarjati, za katerega skoraj 100% ne boš dobil gradbenega dovoljenja, ker tehnologija trenutno ni zrela, da bi zadostila PURES, če pa že, pa bajta ne bo nič cenejša od klasike, raje še dražja.
Zidat ne znam, betonirat pa ni problem. Mam svoj locen stuk 100m2, ko se je zidala bajta sem tudi jaz precej sodeloval in pomagal. Za razliko blokovskih mehkuzcev. Parcelo sem sam kupu 600m2 za 30k, noben mi nic ni podaril. Nisem pa vedel da se zarad idiotske in drage birokracije bolj splaca nakup stare hise, podret, in naredit tam novo, ceneje in hitreje na koncu.
Zgodovina sprememb…

Izkop pol metra 15x15x0.5 + odvoz, na pamet max 500e, gramoz/pesek 500e, sama plosca z armaturo max 1000e. 2k skupaj max za DIY.
HAHAHAHAHAHAHA, kako se brukaš

Najboljši post na slo-tech, greš pod top 10 objav. :)
Malo za izobraziti:
https://www.mojmojster.net/clanek/103/T...
https://temeljnaplosca.si/koraki-izvedb...

Kripto mesi ::
Saj tip bo to na roke kopal, tako da edini strošek izkopa je ene 2-3 lopate. Odvozili bodo pa sosedi zastonj, da dobijo malo zemlje za poravnat, tako da 500€ je še veliko rekel.

Ja in kaj ti ni jasno. V lastni reziji tisto kar ti bo gradbeno podjetje racunalo 10k sam naredis za 2k. Tako kot je opisano na postopku. Jaz sem pred leti delal za vikende tudi kot pomozni gradbenik, pri enem rojaku. Bolj za kondicijo ter druzenje kot za tist denar. Marsikdo tu se lopato nikoli ni drzal v rokah.
15x15x05 se izkoplje v 3-4 ure (200-300e za bager/icb), odvoz 2-3 tovornjaka(200e). Res ne vem kaj vam ni jasno. Ce bos zalaufal lopato je lahko izkop zastojn, zemljo das stran kot si rekel se bo ze najso kdo ki jo rabi.
Kripto mesi je izjavil:
Saj tip bo to na roke kopal, tako da edini strošek izkopa je ene 2-3 lopate. Odvozili bodo pa sosedi zastonj, da dobijo malo zemlje za poravnat, tako da 500EUR je še veliko rekel.
15x15x05 se izkoplje v 3-4 ure (200-300e za bager/icb), odvoz 2-3 tovornjaka(200e). Res ne vem kaj vam ni jasno. Ce bos zalaufal lopato je lahko izkop zastojn, zemljo das stran kot si rekel se bo ze najso kdo ki jo rabi.
Zgodovina sprememb…

Izolacija bo zrak, agregat in mineralno vezivo pa prodec iz potoka in voda? 
Izračunaj si koliko betona sploh rabiš za temeljno ploščo in koliko te zneskovno pride (če sam mešaš hobi beton in ne boš dobil enakomerne konsistence čez celotno ploščo), pozabljaš zakoličbo, tampon, izolacijo, armaturo, beton,...
https://www.mojmojster.net/clanek/767/D...
Saj ne rečem, razmišljaš prav, samo pišeš pa tako, kot da si najbolj pameten in da še nihče drug ni nič gradil
aja, pa za te tvoje cene zgoraj ti nihče s strojno mehanizacijo niti na gradbišče ne bo prišel
Zaključujem, se mi ne da, prepričanih ne moreš prepričati, lepo se imejte.

Izračunaj si koliko betona sploh rabiš za temeljno ploščo in koliko te zneskovno pride (če sam mešaš hobi beton in ne boš dobil enakomerne konsistence čez celotno ploščo), pozabljaš zakoličbo, tampon, izolacijo, armaturo, beton,...
Saj ne rečem, razmišljaš prav, samo pišeš pa tako, kot da si najbolj pameten in da še nihče drug ni nič gradil

aja, pa za te tvoje cene zgoraj ti nihče s strojno mehanizacijo niti na gradbišče ne bo prišel

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sopomenka ()

Izolacija ni nic posebnega,leplenje timbitola na/z bitumenom z gorilnikom. Tega sem tut parkrat delal, sploh ni drago. Pac 2k sem podal okvirno diy cifro zgolj za plosco, se par stotakov bo slo za izolacijo ter drenazo (tiste cevi, filc, 2-4 jarskov). Nic hudega. Ce sam delas je poceni.
ps. poznam enga iz komunale MB, tst mi lahko se zastojn zrihta k se bo kopalo kej v okolici :) Drgac pa je icb ura tm 80-100e kolk sem jaz na tekocem.
ps. poznam enga iz komunale MB, tst mi lahko se zastojn zrihta k se bo kopalo kej v okolici :) Drgac pa je icb ura tm 80-100e kolk sem jaz na tekocem.
Zgodovina sprememb…

Izolacija bo zrak, agregat in mineralno vezivo pa prodec iz potoka in voda?
Jah, hehe. Gospodje seveda ne gradijo, placajo in jamrajo kako je drago. :) Ce bi bil ministrski sincek tudi jaz ne bi. :V
Zgodovina sprememb…

Jah, hehe. Gospodje seveda ne gradijo, placajo in jamrajo kako je drago. :) Ce bi bil ministrski sincek tudi jaz ne bi. :V
No, in koliko lastnih hiš si zgradil ?!?!?!
Mama hotel ne šteje, kjer si potegnil vodo v WCju...