Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi

perci ::
@Smurf
"Rabljena stanovanja v občini Ljubljana so se v 1. četrtletju 2020 glede na prejšnje četrtletje podražila, in sicer za 0,9 %."
Prodajalci bi želeli ujeti še zadnji vlak (pametno od njih).
Če bi bili prodajalci, tisti, ki so hoteli ujeti zadnji vlak, bi šle cene zaradi presežne ponudbe dol.

jernejl ::
V prvem četrtletju je več ali manj šlo za posle, sklenjene pred epidemijo.
Tudi v drugem je bilo še nekaj takih, ki so bili dogovorjeni že prej, pa se je vse skupaj malo zamaknilo. Poleg tega je vmes narasel optimizem, ker smo virus skorajda odstranili in precej omilili ukrepe, pa se je marsikomu zdelo, da je težava rešena in bo kmalu vse tako kot prej.
No, zdaj se je reč spet začela širiti in vse kaže, da bomo imeli težave vse dokler ne razvijemo ustreznega zdravila/cepiva. Skratka, težav še ne bo kmalu konec in optimizem je nekoliko splahnel. Tudi jaz mislim, da se bodo posledice začele kazati v 3. ali 4. četrletju. Glede na izkušnje pretekle krize pa zna trajati tudi nekaj let, da bodo cene dosegle dno. Krediti so poceni in marsikateremu investitorju (novogradnje) se ne mudi pretirano s prodajo.
Tudi v drugem je bilo še nekaj takih, ki so bili dogovorjeni že prej, pa se je vse skupaj malo zamaknilo. Poleg tega je vmes narasel optimizem, ker smo virus skorajda odstranili in precej omilili ukrepe, pa se je marsikomu zdelo, da je težava rešena in bo kmalu vse tako kot prej.
No, zdaj se je reč spet začela širiti in vse kaže, da bomo imeli težave vse dokler ne razvijemo ustreznega zdravila/cepiva. Skratka, težav še ne bo kmalu konec in optimizem je nekoliko splahnel. Tudi jaz mislim, da se bodo posledice začele kazati v 3. ali 4. četrletju. Glede na izkušnje pretekle krize pa zna trajati tudi nekaj let, da bodo cene dosegle dno. Krediti so poceni in marsikateremu investitorju (novogradnje) se ne mudi pretirano s prodajo.

sandmat ::
@Scaramouche1
Seveda se splača počakati, to ti bo rekel vsak, razen nepremičninski agent in tisti, ki prodaja. Kriza se sploh še ni prav začela.
@RockyS
Seveda bodo banke dajale kredite, saj so jih tud v prejšnji krizi. Vprašanje je samo komu, saj bo to odvisno tud od lastnega začetnega vložka, zaposlitve itd.
Ljudje čakajo na padec cen že od 2012. Super če lahko čakaš tako dolgo.
In ne, banke (nkbm,nlb,unicredit,banka koper) niso dajale kreditov, niti kreditno sposobnim posameznikom (govorim o hipotekarnih kreditih, 20+ let).
hm, če si kreditno sposoben, zakaj nucaš kredit na več kot 20 let? :D BTW, banke so dajale kredite vsakemu, ki ga je hotel vzet. In če ga ni rabil, so še fehtale, da vzameš :D

vrtn4r ::
In če ga ni rabil, so še fehtale, da vzameš
Če res ni rabil kredita, ga verjetno ni bilo na banki in ga niso ravno mogli fehtat?

MisterR ::
@Scaramouche1
Seveda se splača počakati, to ti bo rekel vsak, razen nepremičninski agent in tisti, ki prodaja. Kriza se sploh še ni prav začela.
@RockyS
Seveda bodo banke dajale kredite, saj so jih tud v prejšnji krizi. Vprašanje je samo komu, saj bo to odvisno tud od lastnega začetnega vložka, zaposlitve itd.
In ne, banke (nkbm,nlb,unicredit,banka koper) niso dajale kreditov, niti kreditno sposobnim posameznikom (govorim o hipotekarnih kreditih, 20+ let).
hm, če si kreditno sposoben, zakaj nucaš kredit na več kot 20 let? :D BTW, banke so dajale kredite vsakemu, ki ga je hotel vzet. In če ga ni rabil, so še fehtale, da vzameš :D
Za nakup nepremičnine v vrednosti milijon eurov, kjer je obrok za par povprečnih slovenskih plač, kjer je že polog višji od kreditov, ki jih večina jemlje. Butasto vprašanje, butast odgovor. Googlaj kaj pomeni kreditno sposoben, ker več kot očitno ti ni jasno kako te zadeve funkcionirajo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()

Število poslov s stanovanji v LJ (dejstvo):
Maj 2019 - Junij 2019: 611
Maj 2020 - Junij 2020: 78 (verjetno večina že prej dogovorjenih - špekulacija)
Torrent imaš link na te podatke?
Rabljena stanovanja v občini Ljubljana so se v 1. četrtletju 2020 glede na prejšnje četrtletje podražila, in sicer za 0,9 %.
Prvo četrtletje je bil čas pred covid-19. Če odmislimo virus in raztegnemo to cifro na celo leto, bi to bila cca. 4*0.9 = 3.6% rast cen v 2020. V prejšnjih letih, je bil prirast cene cca. 10% letno. Že tu se nakazuje trend upočasnjevanja rasti. Sam virus, pa tudi verjetno ne bo blagodejno vplival na prodajo.
http://prostor3.gov.si/ETN-JV/
Daj si duška... :)
@Scaramouche1
@RockyS
Res? Lahko z nami deliš vir te trditve? Ker jaz jih osebno več poznam, ki so takrat dobili kredit pri NKBM, NLB, ABANKA. Eden celo za nakup stanovanja preko dražbe v črnučah. :O
Bom se potrudil poiskat kak članek. Drugače pa vem iz prve roke - delavcev na "okencih" za kredite.
V prvem četrtletju je več ali manj šlo za posle, sklenjene pred epidemijo.
Z vsem razen zadnjim delom se strinjam.
Krediti so poceni v primeru, da imaš cash flow. Če ga nimaš je drag, ti pa imaš nasedlo investicijo, ki ti stoji.
Zato pa so banke investitorje tudi omejile, recimo s pogoji, da ne morejo pričeti drugega bloka dokler v prvem nimajo prodanih 70% stanovanj.
Zgodovina sprememb…

Za nakup nepremičnine v vrednosti milijon eurov, kjer je obrok za par povprečnih slovenskih plač, kjer je že polog višji od kreditov, ki jih večina jemlje. Butasto vprašanje, butast odgovor. Googlaj kaj pomeni kreditno sposoben, ker več kot očitno ti ni jasno kako te zadeve funkcionirajo.
Ja, verjetno so ti prijatelji z interesom za nepremičnino v vrednosti milijon+ eur rekli, da jim banka ne da kredita :D Glede na bankino mišljenje jaz sem kreditno sposoben, ti pa jamraš po s-t. Mogoče bi bilo dobro rešit kak samoevalvacijski obrazec, ki ga imajo banke. Lahko hitro odkriješ problem pri sebi ;) Mogoče ti bo tudi jasno zakaj nisi kreditno sposoben, če iščeš kredit na 20+ let.

Kje sem jamral? Imam vse zadeve urejene, tako da ne vem o čem oz. zakaj bi jamral.
In prosim, razsvetli me zakaj nisem kreditno sposoben, če iščem kredit na 20+ let.
In prosim, razsvetli me zakaj nisem kreditno sposoben, če iščem kredit na 20+ let.

Zakaj nisi kreditno sposoben na 20+ let? namig: obrestno obrestni račun.
Banke trenutno mečejo denar v svoje stranke in jih prosijo, da vzamejo kak kredit, ti pa bluziš o tem, da ne dajejo kreditov. Zgleda gre za osebno situacijo in ne odraz dejanskega stanja.
Banke trenutno mečejo denar v svoje stranke in jih prosijo, da vzamejo kak kredit, ti pa bluziš o tem, da ne dajejo kreditov. Zgleda gre za osebno situacijo in ne odraz dejanskega stanja.

Obrestno obrestni račun pokaže da sem kreditno nesposoben? Res ne veš kaj govoriš, drugače bi ga znal predstavit, tak pa kar nekaj v prazno.
Kje sem rekel, da TRENUTNO ne dajejo kreditov? Citat prosim.
Kje sem rekel, da TRENUTNO ne dajejo kreditov? Citat prosim.

Old Spice ::
V prvem letošnjem četrtletju so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka, v evroobmočju pa za pet odstotkov, poroča Eurostat. To je najvišja letna rast po drugem četrtletju leta 2007. Ukrepi za omejitev korone torej na cene niso vplivale, piše Eurostat.
Mi lahko nekdo tole pojasni, ker tole njihovo obračanje kvartalov me vedno jezi.
...cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka
Ali tole ne pomeni, da je razlika v ceni med Q1 2019 in Q1 2020 5,5%? Zakaj potem omenjajo ukrepe in korono? Korona je aktualna pri nas praktično od Q2 2020 naprej.

Torrent ::
V prvem letošnjem četrtletju so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka, v evroobmočju pa za pet odstotkov, poroča Eurostat. To je najvišja letna rast po drugem četrtletju leta 2007. Ukrepi za omejitev korone torej na cene niso vplivale, piše Eurostat.
Mi lahko nekdo tole pojasni, ker tole njihovo obračanje kvartalov me vedno jezi.
...cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka
Ali tole ne pomeni, da je razlika v ceni med Q1 2019 in Q1 2020 5,5%? Zakaj potem omenjajo ukrepe in korono? Korona je aktualna pri nas praktično od Q2 2020 naprej.
Gre za povprečje prvih 4 mesecev. Korona se omenja v sklopu teh podatkov, ker želijo branost in šokantno novico (ali pa je plačan oglas z namerno zavajajočo interpretacijo podatkov). Seveda so ti podatki čisto nerelevantni. Relevantni bodo podakti za Q2 še bolj pa za Q3 in Q4, s tem da je pri ceni treba upoštevat število prodanih stanovanj (npr. prodanih 30 novih stanovanj v LJ v vrednosti 500k in več v sami statistiki konkretno spremeni stanje, če je vseh prodanih npr. 70, kar nič ne pomeni za povprečne ljudi). Menim, da bo število prodanih stanovanj bolj pomembno pri nakazovanju trenda, kot pa sama cena, ker reakcija na gospodarsko situacijo vedno sledi kasneje.

Old Spice ::
Kar me zmede v interpretaciji so sledeči zapisi:
Se pravi, kako tolmačit to. Če je bila cena stanovanja v Q1 2019 npr. X eur. Kaj zdaj to pomeni. Da je v povprečju šla cena gor X eur + 5,5% v 1 letu? Ker v istem zapisu omenjajo, da je to največji dvig cen po 2007. Če gre res za 5,5% povprečni letni prirast v ceni, potem se mi to ne zdi največ po letu 2007. Če smo imeli po 10% priraste od 2015 naprej.
V prvem letošnjem četrtletju so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka
Se pravi, kako tolmačit to. Če je bila cena stanovanja v Q1 2019 npr. X eur. Kaj zdaj to pomeni. Da je v povprečju šla cena gor X eur + 5,5% v 1 letu? Ker v istem zapisu omenjajo, da je to največji dvig cen po 2007. Če gre res za 5,5% povprečni letni prirast v ceni, potem se mi to ne zdi največ po letu 2007. Če smo imeli po 10% priraste od 2015 naprej.

Kar me zmede v interpretaciji so sledeči zapisi:
V prvem letošnjem četrtletju so se cene stanovanjskih nepremičnin v EU zvišale glede na isti čas lani za 5,5 odstotka
Da, to pomeni da je v povprečju šla cena gor za 5,5% v 1 letu za stanovanja prodana v Q1. Vsaj jaz tako razumem. Ne vemo pa koliko je teh stanovanj v primerjavi z lanskim letom.

Še link na drugem viru: https://novice.svet24.si/clanek/novice/...
Še en zavajajoč šokanten naslov. :D Me prav zanimajo naslovi za Q2 poročilo. :)
Še en zavajajoč šokanten naslov. :D Me prav zanimajo naslovi za Q2 poročilo. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()

Scaramouche1 ::
Ali se lahko znižajo cene, če se ne gradi?
Tudi če nekdo mora prodati stanovanje, bo imel več povpraševanja, ko je ponudbe na netu in ve da lahko drži ceno!
Tudi če nekdo mora prodati stanovanje, bo imel več povpraševanja, ko je ponudbe na netu in ve da lahko drži ceno!

hunter01 ::
@Torrent in @Old Spice
1. četrtletje ni 4 mesece ampak 3 mesece - torej jan, feb, mar, ko korona krize še praktično ni bilo (2. polovica marca).
2. mediji pač to uporabijo, ker folk to klika. Briga njih za informiranje ampak lovijo klike.
3. Kar se samega 5.5% tiče je to po moje ena taka statistična "zanka". Biu rekel, da vedno primerjajo Q1 2019 s Q1 2020, Q2 2019 s Q2 2020. Ker lahko da cene nihajo po kvartalih in bi lahko povprečje v celem letu drugačno statistično sliko pokazalo. Npr v Q1 so cene bile višje kot lani, v Q2 nižje povprečno pa skoraj iste na letni ravni.
4. Če bi po 10% vsako leto rasle cene stanovanj bi bilo stanovanje iz 2015 za 100k sedaj naprodaj za cca 160k. Toliko ni šlo gor niti v Ljubljani, že pa gledaš celo slovenijo ni bila rast niti blizu takim odstotkom (sem še vir poiskal za Slovenijo: https://www.stat.si/statWeb/News/Index/... - 2019 = 5.2% rast na letni ravni) Index cen od leta 2015 naprej pa kaže, da je bila od takrat do danes 34% rast cen (https://www.stat.si/statWeb/Field/Index....
5. Kot je torrent napisal, relevantni bodo Q2, Q3, Q4. So pa okrog tega dokaj počasni. Npr v Juniju so bili objavljeni rezultati iz Q1. Zakaj je takšna "zamuda" ne vem, verjetno pa je nek pameten razlog.
1. četrtletje ni 4 mesece ampak 3 mesece - torej jan, feb, mar, ko korona krize še praktično ni bilo (2. polovica marca).
2. mediji pač to uporabijo, ker folk to klika. Briga njih za informiranje ampak lovijo klike.
3. Kar se samega 5.5% tiče je to po moje ena taka statistična "zanka". Biu rekel, da vedno primerjajo Q1 2019 s Q1 2020, Q2 2019 s Q2 2020. Ker lahko da cene nihajo po kvartalih in bi lahko povprečje v celem letu drugačno statistično sliko pokazalo. Npr v Q1 so cene bile višje kot lani, v Q2 nižje povprečno pa skoraj iste na letni ravni.
4. Če bi po 10% vsako leto rasle cene stanovanj bi bilo stanovanje iz 2015 za 100k sedaj naprodaj za cca 160k. Toliko ni šlo gor niti v Ljubljani, že pa gledaš celo slovenijo ni bila rast niti blizu takim odstotkom (sem še vir poiskal za Slovenijo: https://www.stat.si/statWeb/News/Index/... - 2019 = 5.2% rast na letni ravni) Index cen od leta 2015 naprej pa kaže, da je bila od takrat do danes 34% rast cen (https://www.stat.si/statWeb/Field/Index....
5. Kot je torrent napisal, relevantni bodo Q2, Q3, Q4. So pa okrog tega dokaj počasni. Npr v Juniju so bili objavljeni rezultati iz Q1. Zakaj je takšna "zamuda" ne vem, verjetno pa je nek pameten razlog.

@Torrent in @Old Spice
Res je, Q1 je prve tri mesece. Moja napaka, se opravičujem, bil sem površen.

Scaramouche1 ::
Zanima me koliko je to resnično, so ljudje videli da pri nas ni znižanja in kupujejo drugje, potem oddajajo?
Slovenski državljani kupili su 9.439 nekretnina u Hrvatskoj od 2013. godine, kada je ta zemlja ušla u EU, pokazuju podaci hrvatske porezne uprave.
https://www.b92.net/biz/vesti/region.ph...
Slovenski državljani kupili su 9.439 nekretnina u Hrvatskoj od 2013. godine, kada je ta zemlja ušla u EU, pokazuju podaci hrvatske porezne uprave.
https://www.b92.net/biz/vesti/region.ph...

Enostavno, trg se je odprl. Pa dejstvo, da sta se zakonodaja in odloki posameznih primorskih občin konkretno spremenili, kar je pomenilo gradbeni bum in da se je dosti objektov lahko legaliziralo.
Ne pozabit tudi na dejstvo, da so slovenska podjetja imela na Hrvaški celotna apartmajska naselja. Te apartmaje so v nekaterih primerih pokupili zaposleni ali sindikati, kjer se je marsikaj dogajalo v ozadju.
Ne pozabit tudi na dejstvo, da so slovenska podjetja imela na Hrvaški celotna apartmajska naselja. Te apartmaje so v nekaterih primerih pokupili zaposleni ali sindikati, kjer se je marsikaj dogajalo v ozadju.
Zgodovina sprememb…

stara mama ::
Scaramouche1 je izjavil:
Zato pa so cene takšne kot to.
Moja napoved: V primeru da bo Janša na oblasti, zna bit da bo pristrigel socialne transferje in uvoz tuje delovne sile (ker pač je biznismen). To bi za posledico lahko imelo zmanjšanje števila tujih prebivalcev in delavcev in posledično več stanovanj na trgu, kar bi pomenilo (rahel?) padec cen.
Ampak prosim ne se preveč obešat na to, je samo moja špekulacija.
Ekologija™ in Trajnost™

zavajon ::
Zakaj pa bi biznismen pristrigel uvoz tuje delovne sile ki je cenejša in zato ustvarja večje profite? Najbrž si želel reči "ker je ksenofob", ne?

A je kdo res tako naiven, da misli, da tuji low cost delavci dvigujejo cene stanovanj v nebo?

Invictus ::
Zgleda da tukaj kar precej
...

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

stara mama ::
A je kdo res tako naiven, da misli, da tuji low cost delavci dvigujejo cene stanovanj v nebo?
Da se v sred lepe slovenske vasi na nepremičnino izobesi napis o prodaji v južnem jeziku, smo že prišli precej daleč.
Ekologija™ in Trajnost™

To do neke mere drži. Se spomnim, ko se je gradila avtocesta, v bližini so se najemi podražili nenormalno.
In mislim, da se podobno dogaja sedaj ob gradnji druge cevi Karavank ter drugega tira.
Ampak to je omejeno na lokalno ponudbo in ne na celotno državo.

Če se pogovarjamo o stanovanjih za 4k v LJ, ste lahko prepričani, da te cene niso take zaradi delavcev iz BIH.

thramos ::
Seveda imajo vpliv na cene, posredno tudi na tiste za 4k. Še posebej zato, ker trenutno 4k ni luksuz nasproti mestne hiše, ampak povsem navadne novogradnje.
Množica delavcev, ki zasede kakršnakoli stanovanja že, tem "poceni" stanovanjem pač dvigne ceno. Tudi vsi ostali prebivalci potem za lastne površine plačajo več in tako naprej tudi do štirih jurjev na kvadrat. Izjema je morda res le omenjen luksuz (v centru), za katerega ponavadi veljajo svoja pravila.
Ampak pomoje je bolj vprašanje, če je v Sloveniji takšnih gastarbajterjev sploh res tako veliko.
Množica delavcev, ki zasede kakršnakoli stanovanja že, tem "poceni" stanovanjem pač dvigne ceno. Tudi vsi ostali prebivalci potem za lastne površine plačajo več in tako naprej tudi do štirih jurjev na kvadrat. Izjema je morda res le omenjen luksuz (v centru), za katerega ponavadi veljajo svoja pravila.
Ampak pomoje je bolj vprašanje, če je v Sloveniji takšnih gastarbajterjev sploh res tako veliko.

Valvoline ::
V slo je po nekaterih uradnih podatkih najmanj 200.000 uvozenih suznjev, na stalnem ali zacasnem delu, neuradno verjetno se veliko vec. Kolk je to zasedenih nepremicnin in pobranih najemnin si pa sami zracunajte.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()

hruske ::
Če imajo "delavci" iz BiH vpliv na cene nepremičnin, gre verjetno za nekoga, ki preko BiH pere denar.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

stara mama je izjavil:
Scaramouche1 je izjavil:
Zato pa so cene takšne kot to.
Moja napoved: V primeru da bo Janša na oblasti, zna bit da bo pristrigel socialne transferje in uvoz tuje delovne sile (ker pač je biznismen). To bi za posledico lahko imelo zmanjšanje števila tujih prebivalcev in delavcev in posledično več stanovanj na trgu, kar bi pomenilo (rahel?) padec cen.
Ampak prosim ne se preveč obešat na to, je samo moja špekulacija.
Skoraj se strinjam, bi pa malo popravil tvoj stavek:
V primeru, da bo Janša na oblasti, zna bit, da bo pristrigel socialne transferje, kar skoraj nič ne vpliva na cene stanovanj, ker si jih tako ali tako ti ne morejo privoščit in zmanjšal uvoz tuje delovne sile (ker pač je "desna roka, levi žep" biznismen). To bi za posledico lahko imelo zmanjšanje števila tujih prebivalcev in delavcev in posledično več stanovanj na trgu, kar bi pomenilo (rahel?) padec cen za najemnine in povzročitev negativnih posledic za gospodarstvo. Mogoče pa, če se bo še naprej toliko kradlo in obenem delilo davkoplačevalski denar kot bonbone, bodo cene stanovanj konkretno padle, ko bo prišel poračun za nazaj in si jih nihče ne bo mogel privoščit.

juroz ::
nebi vedel.
lahko pa ti rečem da imam za sosede 5 albanskih/kosovarskih bajt in familij. ne blokovskih stanovanj.
5 let nazaj? nobenega.
pa zaenkrat so kul, nimam pripomb. gradbeniki, peki kar vem. ne družimo/govorimo veliko. ne vem točno imajo a delavce imajo v svojih bajtah ali pa so jim kupili bajto da so tam notri.

Magic1 ::
V moji bližini je ene par podjetnih južnakov. Kupijo samostojno hišo ali dvojček in jo v kratkem času predelajo v 4+ stanovanj, ki jih oddajajo delovcem. Jaz se sekiram, kaj vse rabim zrihtat za en nadstrešek, ona pa na hitro predelajo bajto v blok. Razlika je v tem, da jaz še nimam nadstreška, v tej bajti pa že živi 10+ ljudi... Eden predeluje že drugo v naselju.
Magic

Najbolj padajo cene nepremičnin v soseskah, kamor se naselijo Slovenci. Ti težijo zaradi vsake malenkosti, ob sobotah normalen človek ne more spati, ker kosijo zelenice, ob nedeljah delajo potoke po ulicah s pranjem avtov, pa zvočno onesnažujejo z govejo muziko in smradijo s praženim krompirjem,... Skratka, nemogoči so.

Smurf ::
Najbolj padajo cene nepremičnin v soseskah, kamor se naselijo Slovenci. Ti težijo zaradi vsake malenkosti, ob sobotah normalen človek ne more spati, ker kosijo zelenice, ob nedeljah delajo potoke po ulicah s pranjem avtov, pa zvočno onesnažujejo z govejo muziko in smradijo s praženim krompirjem,... Skratka, nemogoči so.
Npr.?

vrtn4r ::
You wish.

Groot ::
V moji bližini je ene par podjetnih južnakov. Kupijo samostojno hišo ali dvojček in jo v kratkem času predelajo v 4+ stanovanj, ki jih oddajajo delovcem. Jaz se sekiram, kaj vse rabim zrihtat za en nadstrešek, ona pa na hitro predelajo bajto v blok. Razlika je v tem, da jaz še nimam nadstreška, v tej bajti pa že živi 10+ ljudi... Eden predeluje že drugo v naselju.
Nič te ne ovira pri posredovanju tvojega mnenja o očitni črni gradnji pristojnim državnim organim. Ampak lažje je po forumu.

PrimoZ_ ::
Nearly half of wealthy individuals may move out of cities permanently, according to a new study on lasting life changes after coronavirus.
In a survey of 3,750 wealthy investors, "forty-six percent may forsake cities for less populated areas," says UBS, a Swiss bank which conducted the poll.
https://www.forbes.com/sites/oliverwill...
In a survey of 3,750 wealthy investors, "forty-six percent may forsake cities for less populated areas," says UBS, a Swiss bank which conducted the poll.
https://www.forbes.com/sites/oliverwill...

wealthy investors, ne wannabeji. Razlika je v tem, da prvi zakupijo 5k m^2 in imajo mir, drugi pa gledajo soseda, ki ima bajto 4 metre od parcele.

In zaradi tega cene nepremičnin bistveno ne rastejo.
Zarad cesa pa? 200.000 suznjev stlacenih po 10 v stanovanju/hisi je 20.000 nepremicnin. Po X letih suzenj hoce na svoje prpeljat druzino in cuzat slovenistanske socijalne ugodnosti, torej +1 stanovanje na vsakega *samostojnega* suznja. Gorivo na ogenj so dolil airbnbjevski profiterji. Vseeno sem 100% preprican da je glavni vzrok v slo in celotni eu za podrazitev nepremicnin uvoz tuje delovne sile.
Zgodovina sprememb…

nebi vedel.
lahko pa ti rečem da imam za sosede 5 albanskih/kosovarskih bajt in familij. ne blokovskih stanovanj.
5 let nazaj? nobenega.
pa zaenkrat so kul, nimam pripomb. gradbeniki, peki kar vem. ne družimo/govorimo veliko. ne vem točno imajo a delavce imajo v svojih bajtah ali pa so jim kupili bajto da so tam notri.
Tocno tako, v sloveniji se potihoma dogaja siptarska invazija. Neumen folk pa kar tiho. Poglejte kaj se je na kosovu zgodilo, zdele tudi v makedonijo, da veste kaj nas caka ce se ne bo pravocasno ukrepalo in nagnalo ven tisto albansko unicevalsko gamad. Naj raje uvozijo filipinsce, burmance, vietnamce itn ce potrebujejo suznje, ne siptarje.
Zgodovina sprememb…

nebi vedel.
5 let nazaj? nobenega.
Tocno tako, v sloveniji se potihoma dogaja siptarska invazija. Neumen folk pa kar tiho. Poglejte kaj se je na kosovu zgodilo, zdele tudi v makedonijo, da veste kaj nas caka ce se ne bo pravocasno ukrepalo in nagnalo ven tisto albansko unicevalsko gamad. Naj raje uvozijo filipinsce, burmance, vietnamce itn ce potrebujejo suznje, ne siptarje.
Še vedno ne morem verjet, kako lahko je ljudi naščuvat med seboj, medtem ko se posamezniki mastijo in ob tem smejejo. Seveda so albanci vsega krivi, če niso albanci, so pa cigani, če niso cigani, so pa bosanci itd. Nemogoče je, da so krivi politiki, banke, lobiji, župani, nepremičninarji...
Krivce seveda lahko najdemo v zadnjem cenzusu (2002):
Albanians: 0.3%
Croats: 1.8%
Serbs: 2.0%
Mene je kr strah tega, kaj se je na kosovu zgodilo, ker smo že zelo blizu tega. Od 2002 do danes je % albancev narastel na 70%, samo vprašanje časa je, kdaj bodo zahtevali svojo državo. :D
Zgodovina se ponavlja in stanje je v Sloveniji že podobno kot na Kosovu leta 1912:
Pristina District: 67% Albanians, 30% Serbs
Prizren District: 63% Albanians, 36% Serbs
Vučitrn District: 90% Albanians, 10% Serbs
Ferizaj District: 70% Albanians, 30% Serbs
Gnjilane District: 75% Albanians, 23% Serbs
Mitrovica District: 60% Serbs, 40% Albanians
Tako da prosim, ne se ukvarjat s stanovanjsko politiko, gospodarstvom, socialno mrežo..., ker smo že našli krivca za vse naše težave. To je _____________ (izpolni poljubno demografsko skupino). :D
EDIT:
Še en nov zanimiv članek: https://siol.net/posel-danes/novice/bo-...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Torrent ()

jakan123 ::
Uf, takih je zdaj ogromno. Večina hiš iz juge se proda takim in potem je kar naenkrat v eni hiši 5 družin.

Dpool ::
Po dolgem casu sem se prijavil na Forum, sva ravno z zeno debatirala te dni kako bi se vse to skupaj lahko resilo (stanovanjska kriza v LJ), ce bi imeli res urejen javni promet (zeleznice, avtobusi).
Sem se pogovarjal s kolegom iz tujine (UK) in ko mu omenim, da je med glavnim mestom in drugim najvecjim mestom v drzavi cca 120km razlike in da potujes z vlakom ene 3 (TRI!) ure iz LJ do MB (odvisno kateri vlak ujames) je bil zgrozen. Se dobro da mu nisem omenil, da je CE 40km iz LJ.. oni bi to se steli kot periferija Londona (malce karikiram).
In res se pogovarjava, ce bi imeli zeleznisko infrastrukturo, po kateri bi lahko vlaki vozili s povprecno hitrostjo 200km/h, bi se lahko komot izselili iz LJ in ziveli v CE / MB ali se kje vmes. Tudi ta mesta bi dozivela neko svojo porast, zaradi dviga prebivalcev bi se razsirile trgovinske panoge in mogoce se kaj.
Zanima pa me, ali se to dejansko kdaj v politiki razpravlja (zal ne spremljam tako podrobno)? Je taka ideja v nacrtu kakih politicnih strank - torej popolna prenova zelezniske infrastrukture? Jaz kot davkoplacevalec bi odpisal stotine miljonov investicij za tako potezo. Imam pa obcutek da bi dobili tudi kako subvencijo s strani EU, saj je Slovenija precej stratesko pozicionirana (Luka Koper proti Centralni Europi). Na dolgi rok bi se to vse povrnilo.. prebivalstvo bi se razkropilo po Sloveniji, ne bi bilo vse tako centralisticno v Ljubljani.
Kaksno je vase mnenje? Z denarjem, ki sva ga porabila za nakup stanovanja v LJ (v 40 let stari zgradbi) bi v MB dobila novogradnjo in to zelo lepo stanovanje z eno sobo vec.
Sem se pogovarjal s kolegom iz tujine (UK) in ko mu omenim, da je med glavnim mestom in drugim najvecjim mestom v drzavi cca 120km razlike in da potujes z vlakom ene 3 (TRI!) ure iz LJ do MB (odvisno kateri vlak ujames) je bil zgrozen. Se dobro da mu nisem omenil, da je CE 40km iz LJ.. oni bi to se steli kot periferija Londona (malce karikiram).
In res se pogovarjava, ce bi imeli zeleznisko infrastrukturo, po kateri bi lahko vlaki vozili s povprecno hitrostjo 200km/h, bi se lahko komot izselili iz LJ in ziveli v CE / MB ali se kje vmes. Tudi ta mesta bi dozivela neko svojo porast, zaradi dviga prebivalcev bi se razsirile trgovinske panoge in mogoce se kaj.
Zanima pa me, ali se to dejansko kdaj v politiki razpravlja (zal ne spremljam tako podrobno)? Je taka ideja v nacrtu kakih politicnih strank - torej popolna prenova zelezniske infrastrukture? Jaz kot davkoplacevalec bi odpisal stotine miljonov investicij za tako potezo. Imam pa obcutek da bi dobili tudi kako subvencijo s strani EU, saj je Slovenija precej stratesko pozicionirana (Luka Koper proti Centralni Europi). Na dolgi rok bi se to vse povrnilo.. prebivalstvo bi se razkropilo po Sloveniji, ne bi bilo vse tako centralisticno v Ljubljani.
Kaksno je vase mnenje? Z denarjem, ki sva ga porabila za nakup stanovanja v LJ (v 40 let stari zgradbi) bi v MB dobila novogradnjo in to zelo lepo stanovanje z eno sobo vec.

Smurf ::

Problem SŽ je, da so zamudili priložnost, ko se je gradil AC križ, ker bi lahko vzporedno gradili tire, čez iste viadukte in čez iste predore. Ampak takrat ni bilo interesa. Sedaj pa bi bil tak projekt predrag, razumljivo.
Trasa MB-LJ ne omogoča hitrejših potovalnih časov zaradi zavojev in predorov. Ter nekaterih ozkih grl, ki pa se v zadnjih letih odpravljajo ampak žal bo pot še zmeraj trajala dobri dve uri.
V državah (mestih), kjer ni take razgibanosti terena ni problem graditi hitrih železniških povezav, pri nam je to malo težje.
Trasa MB-LJ ne omogoča hitrejših potovalnih časov zaradi zavojev in predorov. Ter nekaterih ozkih grl, ki pa se v zadnjih letih odpravljajo ampak žal bo pot še zmeraj trajala dobri dve uri.
V državah (mestih), kjer ni take razgibanosti terena ni problem graditi hitrih železniških povezav, pri nam je to malo težje.
Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Z denarjem, ki sva ga porabila za nakup stanovanja v LJ (v 40 let stari zgradbi) bi v MB dobila novogradnjo in to zelo lepo stanovanje z eno sobo vec.
Če bi bila prometna infrastruktura taka, kot si želiš, bi bila razlika v cenah med Mariborom in Ljubljano veliko manjša kot je. No, pa primerjava slovenije z UK je dokaj neumestna, precej bolj primerna bi bila primerjava z romunijo.

Invictus ::
Lodon, ki je v EWvropi največje mesto (12 milijon folka), primerjati s Slovenijo, in temi vaškimi mesti, je malo bolano.
Podzemna železnica, splača se pri 2 milijona folka, pa še to na gosto poseljenem območju.
Vlaki so pod enakimi pogoji rentabilni. Biti mora dovolj folka, da se vozijo. Pa da ni postaje v vsaki vasi... Potem se da.
Ampak Slovenec bi se vseeno peljal s svojim avtom. Ker ga ima. In ker je "poceni"...
Podzemna železnica, splača se pri 2 milijona folka, pa še to na gosto poseljenem območju.
Vlaki so pod enakimi pogoji rentabilni. Biti mora dovolj folka, da se vozijo. Pa da ni postaje v vsaki vasi... Potem se da.
Ampak Slovenec bi se vseeno peljal s svojim avtom. Ker ga ima. In ker je "poceni"...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."