» »

Postavitev domene

Postavitev domene

Mobidick ::

Pri Arnesu bi rad pridobil domeno za podjetje, pa me zanima, kako bi šlo tole brezplačno. Sama domena je za podjetja zastonj, kako je pa s fizičnim prostorom, kjer bi te strani bile. Mislil sem recimo te strani imeti na Voljinem ftp-ju, potem pa nekak to redirectat, tako da ko vneseš www.imepodjeta.si loada preprosto strani, ki so na Voljinem strežniku. A se da to tako?
Glede na tale pooblastilo, ki bi ga moral poslat na Arnes, bi moral vnesti primarni in sekundarni DNS strežnik. A ti mora Volja posredovati te podatke, ali so kje objavljeni?

Vsakršne informacije bi bile zelo dobrodošle.
The future is digital!

tec ::

Izpolnes tole in tisto pooblastilo, ter posljes na arnes, skupaj z registracijo podjetja. DNSje ti bodo pa verjetno pri Volji povedali.

Mobidick ::

Aha, pravkar sem klical na Arnesa in Voljo in bo šlo. Malo sem bil zmeden včeraj, ko so mi z Volje poslali odgovor, da je postavitev domene plačljiva storitev. Torej bo le šlo zastonj. Hvala
The future is digital!

tec ::

Na volji so imeli verjetno v mislih na net, com,... domene, ki so placljive. si pa je brezplacna, v primeru da imas registrirano dejavnost.

Mobidick ::

Verjetno ja.

Nekaj bi še prosil (še ne razumem glih najbolj). Zdaj imam recimo spletne strani postavljene na ftp.volja.net, tako da če jih hočem gledat z brskalnikom, vpišem not "users.volja.net/uporabnisko ime". Potem, ko registriram domeno, bi naj bile te strani dosegljive na naslovu www.imepodjetja.si/index.htm (samo da lahko vpišem kar www.imepodjetja.si pa bo zalaufalo index.htm) in tako dalje, vse podstrani. A ne?
Kar me še pa najbolj zanima, je preusmeritev iz starega URL naslova na to novo domeno. Kdaj, kje in kdo jo ustvari?
The future is digital!

EZ2BHard ::


Domeno registriras pri registrarju, v tem primeru je to ARNES. ARNES nato brezplacno hrani zapise o streznikih DNS za tvojo domeno.



Sami strezniki DNS, kamor ARNES napoti zahtevke DNS za tvojo domeno, morajo biti primerno nastavljeni, da nudijo storitve DNS za tvojo domeno. Temu se rece gostovanje DNS in je ponavadi tudi placljiva storitev. Obstajajo tudi ponudniki, ki to storitev nudijo brezplacno, kako je s tem pri Volji se sam pozanimaj.



Ko imas gostovanje DNS urejeno, je treba urediti se spletno in postno gostovanje za domeno. To pomeni, da mora biti urejeno naslednje:



- postno gostovanje: tvoj gostitelj DNS vnese takoimenovane MX zapise, ki dolocajo streznik(e), ki bo(do) prejemal(i) elektronsko posto za tvojo domeno. Nato mora tvoj postni gostitelj (ki je ponavadi spletni, postni in gostitelj DNS hkrati) nastaviti svoj postni streznik za sprejemanje poste za tvojo domeno (npr. za zacetek tako, da se vsa posta naslovljena na tvojo domeno steka v en nabiralnik). Ta storitev je ponavadi placljiva in pride skupaj s spletnim gostovanjem.



- spletno gostovanje: tvoj gostitelj DNS vnese zapis(e) za www.imepodjetja.si, ki pove(do), kje se nahaja tvoje spletno mesto. Tvoj spletni gostitelj pa mora nato svoj spletni streznik nastaviti tako, da bo zahtevke s tvojo domeno v naslovu izvrseval v korenskem imeniku za tvojo domeno (v tvojem primeru bo to lahko isti imenik, ki se uporablja za users.volja.net/uporabniskoime). Tudi spletno gostovanje je ponavadi placljiva storitev.



Torej poklici na Voljo in vprasaj kaksna je cena za postno, spletno in gostovanje DNS za tvojo .si domeno. Ce ti cena ustreza, se dogovori kako naj ti vse to uredijo, ce ne, pa predlagam iPowerWeb Hosting (full control, 30 GB monthly traffic, $7.95 a month), tam si lahko vse sam nastavis, pri vecini ponudnikov v Sloveniji pa moras vse glede postnega in gostovanja DNS urejati posredno.

Ales ::

EZ2BHard je kar dobro povedal, čeprav se mi zdi, da je v praksi bolj preprosto. V bistvu imaš zdaj na voljo dve opciji:

- odločiš se za paket gostovanja nekje (in ga seveda plačaš... ponudnik ti bo dal vsa nadaljnja navodila kaj vpisati na ARNESov obrazec, itd.) ter postaviš tvoje strani na ponudnikov strežnik

- poiščeš brezplačne ponudnike DNS na netu in njihovo storitev uporabiš za to, da novo domeno usmeriš na brezplačni prostor, ki ga že imaš na volji. En tak ponudnik je npr. www.zoneedit.com

Slabost prve opcije je, da nekaj stane. Dobre strani so preprostost, zanesljivost, uporabniška podpora, večje zmogljivosti strežnikov, itd.

Slabost druge opcije je, da preusmeritev (frame redirect) ni najbolj ugledna zadeva, voljin brezplačni strežnik najbrž tudi ne omogoča ne vem kaj in uporabniške podpore ni. Dobra stran je seveda cena.

Tisto glede ločenega urejanja DNS, poštnega in http gostovanja pri Slovenskih ponudnikih se mi pa zdi da je že davna preteklost... no, razen morda pri SiOL-u...

Mobidick ::

Hvala vsem. Sem že ustvaril account pri zoneeditu, nastavo, zdaj še je treba počakat le na domeno.
The future is digital!

Mobidick ::

Tako, stran že dela. Zdaj me še pa zanima, kako bi nastavil tam na zoneedit-u mail strežnik (recimo za info@ime_podjejta.si). A je to ta "Mail Servers (MX)" in če je, kako se potem glasita outgoing mail in incoming mail server in pa uporabniško ime ter geslo? Ali kako je s tem?
The future is digital!

Ales ::

MX zapisi so res tisti, ki uravnavajo na kateri poštni strežnik gre pošta za domeno. Problem pri tem je, da se mora tudi ta poštni strežnik odzivati na ta sporočila, torej ga mora nakdo nastaviti, da deluje kot mail server za tvojo domeno. Sklepam, da takega strežnika nimaš...

Kateri mail uporabljaš sedaj...? Rešitev je namreč lahko v tem, da uporabiš opcijo mail forwarding pri zoneeditu. Mislim celo, da se da nastaviti tako, da gre vsa pošta za tvojo domeno v en naslov (torej *@tvojadomena.si gre npr. v nekaj@volja.net).

Mobidick ::

Ja, se mi je zdelo, da manjka nekaj. Tale MailForward sem pa že naštimal. Tako, da se bomo morali zadovoljit s tem. Uporabljam pa Voljin email. Hvala.
The future is digital!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mobidick ()

Mobidick ::

Še nekaj me zanima. Zdaj ko dostopam preko www.imepodjejta.si mi recimo ko dam lastnosti strani (ne iz menija File->Properties, temveč stisnem z desnim gumbom na stran in dam Properties) pa tudi vse poti slik, kaže izvorne poti "http://users.volja.net/user/img/slika.g... itd. namesto http://www.imepodjetja.si/ img /slika.gif !

Mimogrede, če v same strani vstavim izvorne poti slik na način http://www.ime... nalaga strani dosti dlje kot sicer, kljubtemu pa še pod lastnostmi strani kaže pot do http://users.volja.net/user

Kako naštimat, da bi bile poti tako kot morajo biti.
The future is digital!

Ales ::

Sej poti so točno take, kot morajo bit. Web forwarading opcija pri zoneeditu (al pa kjerkoli drugje) je v bistvu navaden frame, ki skrije naslov tvoje prave strani. Vsebina je še vedno tam, kjer v resnici je in to se z malo truda tudi vidi. Ne tega, ne počasnosti strežnikov, itd. ni mogoče skriti.

Naslednja slabost frame forwardinga je to, da je težko nastaviti meta tage in se ti bo zgodilo, da bojo vsi iskalci (google, najdi.si, itd.) tvojo stran našli kar neposredno na volji (če sploh), nigče pa na tvoji domeni .si.

Enako je tudi pri mailih - če bo kdo pogledal header, bo povsod videl podatke od volje in mu bo tudi takoj jasno, od kod in kam gredo maili tvojega podjetja, pa čeprav so preusmerjeni.

Malo bolj zgoraj sem napisal:
Slabost druge opcije je, da preusmeritev (frame redirect) ni najbolj ugledna zadeva, ...


In to je dejasnko res... vidi se, da je zadeva preusmerjena, če dobro pogledaš.... :( :) ...kar ne daje ravno najboljšega vtisa. Ni pa tako zlo hudo, ane, če imaš stran tko bolj za spotoma in nihče ne hodi gor.

Mobidick ::

Aha, no samo da nisem kaj norobe delal. Se pravi, če bi pa plačal gostovanje, bi kazali vsi linki na www.imepodjetja.si?
The future is digital!

Ales ::

Ja, seveda...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domena kupljena, kako naprej?

Oddelek: Omrežja in internet
214889 (3989) Rokic
»

kako dodati domeno v voljin dns streznik

Oddelek: Omrežja in internet
62739 (2328) Ice-Heki
»

Malo pomoči z domeno

Oddelek: Omrežja in internet
51280 (1112) harvey
»

Vpis DNS strežnika v vrhnji DNS

Oddelek: Omrežja in internet
378861 (7352) kronik
»

Vpis registrirane domene v primarni DNS strežnik

Oddelek: Izdelava spletišč
133442 (3136) Tody

Več podobnih tem