» »

Pretvorba med koordinatnimi sistemi

Pretvorba med koordinatnimi sistemi

ziglav7 ::

Pozdravljeni, izdelujem aplikacijo v kateri bi rad prikazal koordinate nepremičnin na zemljevidu Google Maps.
Podatke črpam iz registra nepremičnin (REN). Koordinate točk so tu podane v državnem koodrinatnem sistemu (D96/TM (ESRS). Google Maps pa za prikaz potrebuje koordinate v formatu WGS84.
Zanima me, če kdo mogoče ve kako bi lahko računal oz. pretvarjal med obema sistemoma? Predvsem me zanima v smeri (D96/TM -> WGS84).
Našel sem sicer orodji link, link, ki pa očitno ne delujeta pravilno. Naključno izbrana nepremičnina se nahaja na koordinatah npr. (84489.18, 394685.77). Omenjeni spletni strani nas za te koordinate postavita v Nemčijo. Izbrana nepremičnina pa se v resnici nahaja v Sloveniji.
Ima kdo kakšno idejo kako naj sprogramiram pretvorbo točk?

Hvaležen bom za vsako pomoč in namig.

Lep pozdrav

smacker ::

Zamenjaj X in Y pa bo v Sloveniji (Gorica). Možno je tudi, da dobiš podatke v Gauss-Kruger koordinatah, ne v D96. GK ma na pogled precej podobne cifre kot D96, z zamenjano X in Y osjo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: smacker ()

chort ::

OP, računaš lahko z Ogr2Ogr, ki je del GDAL standardne knjižnice za geografske transformacije. V katerem jeziku pišeš aplikacijo?

Manjša od obeh koordinat je Y (oddaljenost od ekvatorja - 5.000.000m), večja je X (oddaljenost od 15° vzhodno od greenwicha + 500.000m).

ziglav7 ::

Hvala za pomoč! :)
Sem avtomatsko mislil, da ostaja vrstni red koordinat isti.
Aplikacija je v PHP-ju. Kako priporočate da naredim pretvorbo?

chort ::

Poglej si GDALtransform funkcijo in preveri, kako bi jo najlažje uporabil.

Sam sem v PHPju popolnoma bos, zato bi verjetno uporabil PostgreSQL s PostGIS razširitvijo kot repozitorij za podatke. Transformacija s tem postane trivialna, saj se lahko izvede že ob polnjenju baze.

Tale koda ti transformira iz EPSG::3794 (D96) v EPSG::4326 (WGS84):
SELECT ST_AsText(ST_Transform(ST_SetSRID(ST_Point(394685.77, 84489.18),3794),4326)) as geom_wgs84;

Razlaga:
ST_Point kreira točko s tvojimi koordinatami
ST_SetSRID nastavi vhodnim podatkom koordinatni sistem aka SRID (v tem primeru 3794)
ST_Transform ti podatek transformira iz vhodnega SRID v specificiran izhodni SRID (v tem primeru 4326)
ST_AsText ti rezultat prikaže kot tekst, brez tega koraka dobiš GEOM ki je primernejši za shranjevanje v bazi

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Navigacija za kolo (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7313974 (10150) schurda
»

Kako je definirana zemljepisna širina/višina: na krogli ali elipsoidu (WGS)?

Oddelek: Znanost in tehnologija
313001 (2237) LuiIII
»

GPS kordinate

Oddelek: Loža
162932 (2643) steklo
»

GPS program za Android, ki pove GK koordinate

Oddelek: Pomoč in nasveti
92569 (2263) zvezdicazasp
»

Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008