» »

Popravilo matične plošče - opisan problem

Popravilo matične plošče - opisan problem

logocar3 ::

Zdravo,

Pozna kdo podjetje ki se ukvarja s popravilom matičnih plošč? Imam sledečo situacijo:

Pred približno letom in pol sem iz Nemčije kupil refurbished prenosnik VN7-593G-741P (zato samo 1 letna garancija), pri katerem sem imel/imam naslednje težave:
- Pred pol leta mi je računalnik začel crkovati ko sem ga premikal (pod to šteje tudi mirovanje na kolenih, ki se minorno premikajo - ne vedno ampak pogosto). Ker je bil že iz garancije (refurbished), sem se sprijaznil in ga večinoma uporabljal kot desktop.
- Nato mi pa od včeraj (po nekaj urni uporabi CAD software-a) ne dela več HDMI izhod - sem ga priključil na 2 monitorja ter 1 TV vendar nikjer nisem videl popolne slike - le na starem monitorju kjer uporabljam HDMI DVI pretvornik mi nejasno žmiga (slika priložena). Z drugim prenostnikov mi zasloni delajo normalno.
- Če priključim HDMI preko HDMI to DVI konektorja (na star zaslon), začne žmigat a le na zgornjem delu zaslona, kjer izgleda kot da velikokrat slučajno dobi signal za nov frame - slika tu (zaslon ne pod 90 kotom) https://imgur.com/a/23LCsHs
- Še ena malenkost: odkar mi HDMI ne dela več laptop ne crkuje več!
- Katerikoli monitor imam prikljopljen, ga Windwos zazna in lahko vlečem programe na tisti zaslon - le vidim ne.
- Premikanja HDMI konektorja ima nek vpliv, vendar le na čas kako pogosto pošlje reset frame bit in ni nedeterministični (nisem našel kakšnega kota kjer bi super delalo)

Moj lastni troubleshoot:
- Sam sem ga razstavil, iz matične izklopil vse možne povezave ter jih nazaj vklopil, spremembe ni bilo nobene (če je bila kakšna slaba povezava).
- Katero koli grafično kartico izklopim preko device manager-ja mi zaslon na laptopu dela, kar naj bi pomenilo da grafične delajo normalno
- Pri zagonu FunMark mi benchmark normalno izvede do konca in mislim da z normalno hitrostjo, vendar na koncu se aplikacija namesto prikaza rezultata le sesuje.

Izgleda da je problem bolj proti koncu pri HDMIju, tako da sem zoožal na kondije/upore v okolici ter prvi IC pri HDMIju, vendar od tega trenutka bi raje pustil popravljanje profesionalcu :) Pozna kdo kje bi lahko dal za popravilo?

Hvala za vaše informacije,
Grega

mat xxl ::

Kaka firma notesnika , model.... Če ima svojo grafiko, menjaj celo imaš tudo prekonektorje DP na HDMI in podobno, če ima notesnik tudi druge porte.

Sam se bolj bojim, da cela grafikulja jemlje slovo, na laptopu pa še kaže, ker verjetno ne rabi toliko resursov....

Model sem napisal, firme pa ne: skratka Acer nitro VN7-593G-741P

"menjaj celo imaš tudo prekonektorje DP na HDMI" se opravičujem samo ne razumem kaj si želel povedat. Če je bil namig da uporabim drug port - iz kitajske sem naročil usb hub 3.1 na HDMI + 3xusb 3.0, tako da me zanima če bo ta delal.

Jaz se sicer ne bojim da bi bila grafična fuč, ker:
a) Dela enako če uporabim vgrajeno ali diskretno grafično, kar pomeni da ali sta obe isto fuč ali pa ne
b) Pozabil sem dopisati da sem dal na Acer diagnostiko (plačal 15eur ampak dobro) in je pokazala da je problem v matični
c) Zagnal sem FurMark in je zdržala grafična do konca, samo v post-benchmark fazi zmrzne zaradi neznanega razloga - prej bi rekel kakšna komunikacija oz. HDMI interface čip.

Tako da če poznaš kakšnega ki popravlja matične v Slo in je zanesljiv, prosim za kontakt :)

lp,G

AnjaNja ::

tudi na mojmu leptopu (Hp Pavilion Dv6 2011 kupljen, takrat nov) je nekaj narobe z matično ploščo. In en gospod je dal popravljat v LJ na servis in ga je koštalo 300€. Se ne splača za tak denar.

matobeli ::

Nihče ne bo popravljal tega za manj kot pa bi koštala "nova" mb iz ebaya.

Sej to, tako proc kot grafa sta na matični - kar pomeni da uradni servis menja za 1500eur+DDV, medtem ko na ebayu ni nobene.... Tako da 300 eur za popravilo se še vedno splača :) Sicer ciljam na max 200eur...

Rabil bi enega, ki se dejansko spozna in znaidentificirat kater čip je šel in ga znal zamenjat... samo vprašanje če tak obstaja v SLO...

LpG

l0wc4 ::

Poglej na http://www.cadez-ing.si/. Tip dela čudesa.

frenky119 ::

Pokličite na 051 460 000 (TOMCHIP). Celo uradni Asus servis mu pošilja določene bolj komplicirane zadeve v popravilo.

MIHAc27 ::

frenky119 je izjavil:

Pokličite na 051 460 000 (TOMCHIP). Celo uradni Asus servis mu pošilja določene bolj komplicirane zadeve v popravilo.

Uradni Asus v LJ so itak papki, se sploh ne čudim, če sami ne znajo zrihtat.

Glede popravljanja matičnih, sploh v prenosnikih pa... veliko ljudi se z tem ne ukvarja,ker se ne splača in moraš biti kar stručko. Najlažje je zamenjat z novo.

Edino, če ti že pol leta serje, zakaj nisi preden je potekla garancija reklamiral? Bi imel sedajle verjetno lepo izpraven prenosnik.

#000000 ::

Če hočeš da se kdo bolj zatopi v tvoj problem se potrudi in zbrskaj vsaj kodo matične plate tega laptopa, ker niso vse enake tudi od istega modela ne, pač v1 v2 itd.

Itak pa ti je verjetno šel samo HDMI čipek cenovno nekje pod 5 eur recimo zanj, najti mojstra ki ti ga bo menjal in ob tem ne uničil še za pirovski zamašel ostalih SMD komponent je pa druga pesem.

Han ::

vzpon.com zna marsikaj "zašvasat" na platah...

KraitPay ::

Po mojih osebnih iskušnjah (nekaj časa sem se ukvarjal s popravili finih zadev (SMD)).

Možnih je več varjant:
- eden izmed konektorjev izgublja stik (ali je kriva korozija ali kaj drugega se ugotovi ko se odpre prenosnik).
- napaka power raila; ena izmed komponent na napajalnem delu se je začela poslavljati. Dokler kaj ne crkne je zelo težko ugotoviti na katerem delu je napaka.

Kar bi storil sam:
- Poglej v kakšnem stanju so ventilatorji in hladilniki
- Ploščo bi dal v "pečico"
- Ploščo bi dal očistil (ultrazvok), potem pa dalje.

Če nimaš profesionalne opreme si lahko pomagaš z bencinom za zippote in zobno ščetko (cca. 10€ na Petrolovi spletni strani), ter pištolo na vroči zrak (max 300°) (10€ lidl) - pazi plastične priključke!

DeeCoy ::

KraitPay je izjavil:

Po mojih osebnih iskušnjah (nekaj časa sem se ukvarjal s popravili finih zadev (SMD)).

Možnih je več varjant:
- eden izmed konektorjev izgublja stik (ali je kriva korozija ali kaj drugega se ugotovi ko se odpre prenosnik).
- napaka power raila; ena izmed komponent na napajalnem delu se je začela poslavljati. Dokler kaj ne crkne je zelo težko ugotoviti na katerem delu je napaka.

Kar bi storil sam:
- Poglej v kakšnem stanju so ventilatorji in hladilniki
- Ploščo bi dal v "pečico"
- Ploščo bi dal očistil (ultrazvok), potem pa dalje.

Če nimaš profesionalne opreme si lahko pomagaš z bencinom za zippote in zobno ščetko (cca. 10€ na Petrolovi spletni strani), ter pištolo na vroči zrak (max 300°) (10€ lidl) - pazi plastične priključke!

Brez zamere.. Ti si se s tem profesionalno ukvarjal?
Pečice pri takih popravilih ni (razen posebna, za sušenje po us kopeli), ultrazvok je samo na koncu za čiščenje ostankov fluxa oz. ko se obupa (mogoče pa us reši). Če delaš najprej ultrasonic, potem vsi vizualni namigi izginejo.
Glede opja.. najprej se plata dobro pregleda. Če ni nič, se naredi reflow čipa, ki je odgovoren za hdmi del. Če ne, se ga menja in je načeloma rešeno. Kondenzatorji in upori praviloma ne crknejo sami od sebe, so pa najbolj na udaru, ko pride do stika s tekočino.
Glede ugašanja med premikanjem. Z enim power railom na plati nekaj ni ok. Je pa to vse zelo težko razvozlavat, ker shematik za večino plat ni..

Hvala za kontakta, jih bom uporabil!
Saj bi uveljavil garancijo če bi mi začel crkovat še ko je veljavna :)

Matično je simpl menjat pri Desktopih ko je ta 100-300 eur, medtem ko je tu in proc in grafa integrirana not, tako da pride kuj 1500+ :/

Sam sem probal narest reflow pa ne vem a je čip fuč al ne znam reflowa narest skratka HDMI še vedno ne dela - tako da bi dal kakšnemu profiju da slučajno ne zjebem kj, raj 100eur popravila kot 1500eur ploščo stran vržem :P.

Hvala vsem za komentarje!

DeeCoy ::

Ne reflowaj sam, sploh pa ne brez fluxa in s kako toplotno pištolo po možnosti.. Za to rabiš natančno usmerjen in ravno prav vroč zrak, ravno pravo moč pihanja ter seveda občutek za oboje. Delam SMD na iPhonih, ki dopuščajo še manj napake kot plošče od laptopov. Lahko narediš več škode kot koristi.

KraitPay ::

Jop, sem se ukvarjal.

V postu sem napisal samo kaj bi naredil sam in nikjer ni bilo omenjeno nobeno zaporedje. Samo brainstorming.

Logično je da se tega ne bo lotil tisti, ki nima občutka za smd.
Niti sam se tega nebi lotil brez fluksa, taprave pistole in se posebej ne brez mikroskopa.

Ne rabis pa za to sheme. Vsi swiching power supp. so narejena enako. Če poznaš osnove elektronike res ne rabiš sheme. Tudi če shemo imaš je iskanje napake dolgotrajen postopek za kar nimaš vedno časa (pustimo youtube zvezde) .

louser ::

Stvarna napaka. Velja dve leti. Piši prodajalcu/proizvajalcu.

Saul Goodman ::

če nameravaš popravljati in ne moreš uveljavljati garancije, predlagam, da se pozanimaš še pri: www.modulcenter.si. ti bo že vnaprej povedal ali lahko zrihta, po mojih izkušnjah pa so vedno zrihtali vse, kar sem prinesel.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

BGA Reballing popravilo prenosnikov ( koliko računate?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5911362 (2021) mat xxl
»

Popravilo matične plošče

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
174067 (2328) AtaStrumf
»

Ekran se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
81453 (1285) #000000
»

Prenosnik servisiran, plačal dobrih 200 eur za popravilo, saj sem bil sam kriv s zašč

Oddelek: Pomoč in nasveti
211979 (1139) Engineer_

Več podobnih tem