» »

Razmerje med tveganjem in donosom pri ETF

Razmerje med tveganjem in donosom pri ETF

PreviousUser ::

Razmišljam, da bi del sredstev mesečno nalagal v ETF preko Degira, ampak smo pa na točki, kjer je veliko negotovosti - Brexit, trgovinske vojne... Nalagal bi v ETF, ki temelji na MCSI indeksu, tako da bi bilo zadosti razpršeno, ampak vseeno... Če pomislim, kakšne so bile obrestne mere za depozite 5-6 let nazaj za praktično nič tveganja... Zdaj pa so ponekod celo negativne in v povezavi s tem se je ves denar preusmeril v delnice, kjer so donosi višji, ampak posledično so indeksi napihnjeni... Nekega večjega povišanja obrestnih mer se po mojem ne moremo nadejati, ker bo to sesulo še tisto nekaj gospodarske aktivnosti, kar je je še ostalo, tako da čakati na višje donose depozitov... Delnice pa kot rečeno napihnjene.

Kakšne so vaše strategije ob taki težki nepredvidljivi situaciji za vlaganje?

janez89 ::

Jaz mam v Degiru čim bolj na široko razpršena sredstva, v EU, UK, US, cel svet in razvijajoče trge.

Ko sem se odločal v kaj vlagat, sem uporabil spodnjo listo ETFjev, ki ne računajo provizij, ko kupiš ETF 1. v mesecu ali če kupiš vsaj za 1000€:
https://www.degiro.ie/data/pdf/ie/commi...
V ETF vlagam na dolgi rok, sem pa izbral tiste ETF, ki ne izplačujejo dividend, torej hedged oz. Acc, zato da ni potrebno prijavljat dohodnine vsako leto.

Seznam iz Degira, v kaj jaz vlagam:
Multi Units France Lyxor ETF FTSE 100 cap
iShares Core MSCI World UCITS ETF
iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Acc)
iShares MSCI Europe UCITS ETF (Acc)
iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF

Si razmišljal tudi o novodobnih spletnih P2P platformah? Jaz imam sredstva razpršena tudi v več platform, da je čim manjše tveganje. Gre za konstanten letni donos med 7 in 15%, odvisno kakšno tveganje izbereš. Več si lahko prebereš tukaj:

https://docs.google.com/document/d/1zP5...

V depozite ne vlagam več, ker je obrestna mera manjša od stopnje inflacije.

metalc ::

Če nimaš predsodkov proti AI, te z izjemo par minutk časa nič ne stane, če greš na Ginmon (sicer nemška firma, link na angleško verzijo), klikneš na "Create an account" (nč bat, ne boš ga naredil takoj), nakar v spočetka anonimnem vprašalniku opredeliš svoj finančni položaj, cilje, odnos do tveganja itd., zatem ti njihovi AI algoritmi predlagajo, kako razpršiti investicijo med izbrane ETFje, po želji to dobiš še po el. pošti (sicer izključno v nemščini ne glede na začetni jezik). Na tej točki te bodo poskušali zvabiti, da pri njih oz. pri nekem partnerskem brokerju odpreš neke vrste cenovno ugoden račun za gospodarjenje, kjer bi njihovi algoritmi v tvojem imenu trgovali z ETFji v skladu s tvojim profilom.

No, tako daleč (še) nisem šel, če pa kdo že ima izkušnje s tem, pa kar na plan z njimi... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trading212 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21142374 (1273) gansta
»

Kam investirati 100€ / mesec (Non-Crypto) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5423980 (12617) janez89
»

Vzajemni skladi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9926092 (16321) Mr_Globus
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912743 (11889) Myhajlo Tod

Več podobnih tem