» »

Testiranje prd nakupom rabljenega računalnika

Testiranje prd nakupom rabljenega računalnika

AnotherMe ::

Doooolgo je že od kar sem nazadnje kupoval rabljen računalnik, pa me zanima, kako ga stestirat pred nakupom (sem že iskal po oforumu, ampak iskanje ne dela?)...

Plan je nekako tak:
1. pregled, če je kaj očitno narobe (kaj zlomljeno, ekran, mrtve točke na zaslonu...)
2. test osnovnih stvari: mreža, usb, wifi...
3. test diska in ssd
4. test grafike in procesorja
5. test rama

Zdaj zanima me, le obstaja kak program, da enostavno hitro naredim teste 3,4 in 5? Nek benchmark? Pomožnosti, da ni treba inštalirat, ampak samo poženeš exe? Mogoče celo kaka bootable zadeva?

_Denny_ ::

3 - CrystalDiskInfo; program ti bo javil, če kateri parameter ni ok
4, 5 - Prime95, OCCT, Intel Burn Test, Memtest86

GPU - OCCT ponavadi kar takoj pokaže artefakte, če kaj ni ok. Obenem lahko stestiraš tudi napajalnik.

CPU - tu lahko rečem, da sem v zadnjih 20 letih imel v rokah vse od Pentiumov 2 do Ryzenov in še nisem srečal nobenega s "skrito" okvaro. Ali sploh ni delovalo (zlomljeni/zviti pini, skurjeni Athloni) ali se pa je pregrevalo (napačno nameščen hladilnik oz. termalna pasta). Za kake čudne težave, kjer bi CPU lahko bil razlog, je vedno bila kriva okvarjena matična ali pa neuk uporabnik, ki je hotel navijati in je po resetu na default nastavitve vse delovalo. Z OCCT, Prime95 Small FFTs in IBT boš več ali manj na ne-navitem ugotovil samo, če se pregreva.

RAM test in beseda hitro nekako ne spadajo skupaj. Ti testi trajajo najmanj 1h pa še potem ni sigurno, da stvar 100% deluje; včasih se napake pojavijo po 10h ali več ur Memtest passov, če imaš srečo pa bsod po nekaj minutah Prime95 Blend ali IBT. Vprašanje tudi, če bo prodajalec imel živce za to...pri 2000€ compu ti bo verjetno sam ponudil večurno testiranje, za 50-100€ pa si lahko že srečen, če dobiš "glej, Windows se zažene, stvar dela".
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

Blinder ::

Koliko drago stvar kupujes? Ce ni velik denarja v igri lahko zadosca ze to, da racunalnik 'postne'. Pac, prizge ekran
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

tikitoki ::

Vbistvu je dolocene tipe napak tezko odkriti, seveda pa ima smisel zagnati vsaj nek nabor programov in preveriti osnovne izhode, ki jih potrebujes, da ne bo pozneje neprijetnih presenecenj.

MIHAc27 ::

Test rama.. če prvih 10 minut ne pokaže nič, potem je 95% ok. Še boljš je spustit vsaj 1 cikel čez ampak to zna trajat tudi uro, dve, če je rama veliko.

Mogoče se lahko zmeniš, da prodajalec štarta test 2-3 ure preden prideš, pa da vidiš stanje. Ostali omenjeni testi so hitri, in ne sme vzet več kot pol urce za vse skupaj.

Jaz najraje kupim stvar, ki ima še vsaj malo garancije. Če je kaj narobe potem daš na servis in je to to. Tudi brat je že kupil ram, ki bi moral delati. No pa je bil pokvarjen že v štartu. Garancijsko ga je zamenjal in sedaj dela. Seveda malce slabe volje je le bil, ker je moral čakat. Ga pa je dobil zelo ugodno.

::

- Memtest 86 za RAM (in posledično CPU)
- badblocks s polnim prepisom (večkratnim) diska in smartctl za disk

Vse skupaj vzame kakšen teden, jaz to naredim vedno pri novem računalniku ali nakupu komponent, kot so RAM in disk.

jukoz ::

Memtest in SMART podatke naj ti prodajalec pošlje prej, oz še bolje naj nalima te slike že na oglas.

Diska se pa nikoli ne kupuje rabljenega - če imaš seveda rad svoje podatke.

AnotherMe ::

Kupujem asus rog laptopa, cca 3-4 leta starega, cca 500-600€...
Disk bom načeloma itak menjal (imam nekaj se viska skoraj nerabljene).

Gre se mi predvsem, da vidim če je kaj generalno narobe - to pa računam, da bo nek benchmark pokazal, ko bo procesor in grafika malo zasficala...

Machete ::

Ma podpiše naj ti, da garantira, da ni skritih oz. zatajenih napak v kupoprodajni pogodbi in si prišparaj 100 ur testiranja. Saj nateguna zavohaš že na 100 metrov.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 zamrzne

Oddelek: Pomoč in nasveti
387035 (6568) ST-777
»

Kingston HyperX Genesis - timingi/frekvenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8411054 (10154) Sami
»

Počasnejši boot po overclocku i7 920 D0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
595819 (4602) Infusion
»

Navijanje i7 920

Oddelek: Navijanje
483354 (1918) __Devil__
»

Memtest86 pokaze napako.. Ali moram RAM vreci stran?

Oddelek: Strojna oprema
272036 (1514) Paramedic

Več podobnih tem