» »

Kvaliteta FS UNI (Ljubljana)?

Kvaliteta FS UNI (Ljubljana)?

Falcon9 ::

Zdravo!

Trenutno sem v 1. letniku FRI Računalništvo in Informatika. Vse je bilo kul, dokler nisem ugotovil da mi je fizika noro všeč. Sedaj imam pa dilemo. Vedno bolj kot razmišlam o moji prihodnosti, raje bi se videl kot strojnika, nekoga, ki ustvarja in razvija neke fizične naprave, ne pa softver, ki je produkt računalništva. Še vedno imam rad programiranje in definitivno se ga hočem še naprej učiti, ampak veliko raje bi recimo delal nekaj bolj "oprijemljivega" kot robotika recimo. Zato se odločam, da bi se po opravljenem 1. letniku prepisal na FS (Ljubljana).

Moje vprašanje je: kako kvaliteten je UNI študij strojništva na ljubljanski fakulteti FS? Težavnost me ne moti, pripravljen sem žrtvovati koliko prostega časa je pač potrebno, da izpeljem faks uspešno. Zanima me le, ali je študij na spodobnem nivoju? Ker medtem ko recimo angleški naziv "Mechanical Engineering" ima zame prizvok nekaj naprednega in spodobnega, se mi slovenski naziv "strojnik" sliši kot nek vaški popravljalec traktorjev ali pa tuj delavec brez izobrazbe, ki vari v depresivni delavnici cel dan.. Torej je ta študij bolj eno ali drugo?
Hvala za vaše odgovore.

P.S še par podvprašanj, če se komu res da:
-Bi bilo mogoče bolje iti študirat Fiziko na FMF? Moj cilj v življenju je priti v čim bolj napredno in visokotehnološko industrijo kot npr. Space industry ali pa napredna robotika.
-Kakšno prednost mi lahko prinese znanje programiranja v strojništvu?
-Kako težko je dobiti delo v tujini, če predpostavim, da se bom na faksu dobro izkazal?
-Kako slabe plače za strojnike so dejansko pri nas? Torej je drugje bolje?

neboben ::

Meni deluješ zmedeno. Razmisli kaj te je do sedaj nabolj navdihnilo, v čem najbolj uživaš, kaj ti gre dobro in kaj ne. Najbl neumn se je kr na prvo žogo nekam vpisovat potem pa prepisovat, na koncu pa doživet poraz. Na faksu za katerega se boš odločil si preberi predmetnik in točno za vsak predmet katera poglavja se bo predelalo, le tako boš v naprej lahko vedel ali je to tisto kar se hočeš naučit.

Robotika je na Fakulteti za elektrotehniko.
Stroji in izgradnja teh zahteva znanje tehničnega risanja, a ti je to res všeč? Je pa s strojnim faksom po diplomi možno dobit zelo hitro službo.
Fizika na FMF nima smisla, če ti ne greš potem delat vsaj še bolonski magisterij na eni izmed podiplomskih smeri. Pa vezan si na Ljubljano oz. tujino če hočeš šiht. Se prav razmišljej, da se boš moral na koncu preselit.
Maš pa srečo iz sledečga vidika, vsi trije faksi so vredu izhodišče za Space industry.
Nobena od teh treh fakultet ni niti slučajn slaba.
Zelo pomembno je, kaj si ti želiš in kolk si prpravlen vložit svojega truda, da čim hitreje končaš študij.
Če misliš mencat 10 let VSŠ dodiplomca se ti v tvoji prihodnosti pri iskanju službe ne bo zgodilo nič dobrega, lahko pa zarad nas delaš faks tud celo življenje, to bo na konc motil samo tebe.
Definirej si kaj hočeš počet 8 ur na dan naslednjih n let.
Pusti zdej višino plače pri miru, prej bo tko da boš vesel, če boš dobil delovno mesto, ki tebi ustreza in je takšno, da te najbolj motivira za delo.

Kolk ti je pa matematika všeč, ker na vseh treh faksih bo tudi to treba obvladat.
Programiranje na vseh treh faksih JE zaželjeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neboben ()

Falcon9 ::

Hvala za odgovor!

-Za razmislit imam še kar nekaj časa, saj v vsakem primeru mislim dokončat prvi letnik tu na FRI.

-Sem gledal predmetnik za FS pa mi je vse dokaj zanimivo, seveda se morem še malo bolj poglobiti v predmete kot si rekel.

-Tehnično risanje mi deluje zanimivo. Moral bi probat, da vidim če mi je res všeč ampak tehnične risbe so mi vedno bile občudovanja vredne in ne bi se branil naučiti ustvarjat podobnih zadev.

-Kar se tiče truda, mi sploh ni problem, moja disciplina je vedno boljša in ni mi problema delat cel teden za faks brez prostega časa, stvari
kot žuranje pa druženje pa me itak ne zanimajo preveč, razen res občasno.

-V vsakem primeru je moj plan naredit UNI študij in pol it na magisterij, ne glede na to za kateri faks se bom na koncu odločil.

-Kar se tiče tega, kar želim delat, pa se mi zdi da me stroji in ustvarjanje naprav vedno bolj zanima; na YouTube gledam vedno več Engineering in vedno manj Computer Science videov, fizika me zelo veseli in definitivno se je ne bi branil še več. Sem pa tudi preden sem vzljubil fiziko v zadnih par mesecih, itak bol gledal v smeri hardvera, stvari kot robotika naprimer; čisto programiranje in delanje digitalnih zadev me ne mika preveč, raje programiram nekaj v kombinaciji s "oprijemljivim"

-Kar se plače tiče imaš prav, vprašal sem le za to, ker malo razmišljam tudi o "Worst case scenario", torej da bi moral početi nekaj kar me NE veseli, pa da vem če bi vsaj denarja imel dovolj. Vsekakor pa to definitivno ni moja prioriteta trenutno.

-Matematika mi je okej. Všeč mi je, ni mi pa niti blizu na takem nivoju kot fizika. Ampak jo bom v vsakem primeru rabil znat, tako da sem jo pripravljen naštudirat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Falcon9 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343560 (5752) nejc_nejc
»

Računalništvo&Informatika

Oddelek: Šola
121896 (1168) kodsiti1
»

FMF, FS ali FE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
599392 (7313) A120
»

Izbira med FRI, FE in FS

Oddelek: Šola
127092 (5907) lemonaid

Več podobnih tem