» »

Tudi nemški rover uspešno pristal na asteroidu Ryugu

Tudi nemški rover uspešno pristal na asteroidu Ryugu

Slo-Tech - Po načrtu je tudi večji desetkilogramski rover MASCOT uspešno pristal na asteroidu Ryugu, kamor sta se pred dvema tednoma uspešno ugnezdili vozili Rover-1A in Rover-1B, ki tehtata vsak dober kilogram. MASCOT, ki so ga s pomočjo Francozov razvili Nemci, uporablja le baterije, zato lahko deluje vsega en dan. Za pristanek se je sonda Hayabusa 2 približala površju na vsega 50 metrov (sicer kroži 20 kilometrov nad površjem) in spustila MASCOT-a, da je padel na asteroid. Spričo šibke gravitacije se je nežno dotaknil površja. Vodja projekta MASCOT Tra-Mi Ho je dejal, da bolje ne bi moglo iti.

Sedaj je MASCOT že utihnil, ker je imel dovolj energije za manj kot cel dan delovanja. V tem času je uporabljal svoje štiri instrumente: kamero (MASCAM), radiometer za meritve elektromagnetnega sevanja (MARA), infrardeči mikroskop (MicrOmega) in magnetometer (MASMAG). Naredil je več posnetkov, izmeril temperaturo in analiziral zgradbo. To je storil na dveh mestih, oddaljenih 10 metrov, saj se je po prvem kompletu meritev prestavil in vse skupaj ponovil. Sedaj čakamo na analizo podatkov, ki jih je posredoval domov.

Tudi sama Hayabusa 2 se bo prihodnje leto dotaknila asteroida. Na površje bo poslala projektil, ki se bo močno zaril vanj in ustvaril krater. Nato bo Hayabusa 2 vzel vzorce iz tega kraterja. Na Zemljo se bo vrnila decembra 2020 z vzorci, kar bo prva misija s kateregakoli asteroida, ki se bo vrnila z vzorci. Ti bodo zelo pomembni, ker gre za vpogled v zgradbo Osončja v zelo zgodnji dobi, ko se je šele formiralo. Hayabusa 2 bo na Zemljo poslala le kapsulo z vzorci, medtem ko bo samo plovilo ob koncu misije po načrtih imelo še okrog 30 kilogramov ksenona, kar bi moralo biti dovolj za obisk še kakšnega telesa do leta 2023.

NASA prav tako pripravlja svojo misijo na asteroid, in sicer bo OSIRIS-REx 31. decembra pristal na asteroidu Bennu in se septembra 2023 vrnil z vzorci.



2 komentarja

bMozart ::

Take novice je najlepše brati. :)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Ghost7 ::

bMozart je izjavil:

Take novice je najlepše brati. :)

Ja res je! Keep up the good work!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Japonska roverja pristala na asteroidu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2814158 (11820) BigWhale
»

Hayabusa 2 prispela do cilja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136697 (5467) D3m0r4l1z3d
»

Hayabusa 2 bo kmalu pristala na asteroidu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124767 (2752) mamstrok

Več podobnih tem