» »

Tresenje stavbe

Tresenje stavbe

xsum1 ::

A že kdo doživel to? Prej nismo nikoli živeli v visokih nadstropjih, smo pa zdaj najeli stanovanje v stolpnici, nekje 7/8 nadstropje, pa se mi je zdelo kot da se tla tresejo. A je to možno? Zraven je glavna cesta ločena s ploćnikom. Mimo vozijo normalni avti, občasni busi. Npr. Ko je deževalo se je spet čutilo to tresenje. Ne vem a bo to zmeraj tako? Izolirali so ravno na novo in mislim da nima veze da bi bilo karkoli narobe s stavbo samo? Je pa zelo moteče, če si oseba ki je malce nelagodna v visokih nadstropjih...

gendale2018 ::

prijatelj živi v 8. nadstropju in ko sem tam ne čutim nobenega tresenja

jst sem v 4. in edino tresenje, ki sem ga doživel, je bilo med nekim potresom leta 2012
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

xsum1 ::

No ne ravno tresenje ampak kot da se maje pod levo desno za par sekund, tak čuden občutek in mi ni jasno od česa bi to bilo

jype ::

Kolega je to občutil, ko se je vrnil iz Nepala po tem, ko je tam doživel hud potres. Več mesecev se mu je zdelo, da se tla majejo.

Po moje gre za psihološko reč - zgradbe se ne majejo.

Mare2 ::

xsum1 je izjavil:

A že kdo doživel to? Prej nismo nikoli živeli v visokih nadstropjih, smo pa zdaj najeli stanovanje v stolpnici, nekje 7/8 nadstropje, pa se mi je zdelo kot da se tla tresejo.


Zgradba je očitno grajena protipotresno. Taka gradnja se mora zamajati, sicer se poruši že ob najmanjšem premiku tal.

Če pa zapiha veter, je nomalno, da se zamaje za cca 2 cm. To ni nič nevarnega. Nič bat. :)

xsum1 ::

@jype možno. Sicer takšne slabe izgušnje hvala bogu ni bilo, ampak morda pa zato ko nismo bili navajeni nikoli visoko živeti

@Mare2 a je to dejansko res? Ker da se bo to ves čas čutilo je malce moteče. Verjamem da verjetno ni nič nevarnega, samo je pa tak malo strašen občutek

jype ::

xsum1 je izjavil:

@Mare2 a je to dejansko res?
Ne, ni. Maje se praktično nič, definitivno pa s hitrostmi in s pospeški, ki jih človek ne čuti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mare2 ::

xsum1 je izjavil:


@Mare2 a je to dejansko res? Ker da se bo to ves čas čutilo je malce moteče. Verjamem da verjetno ni nič nevarnega, samo je pa tak malo strašen občutek


xsum1, isto je, ko stojiš na nadvozu nad obvoznico na Dunajski. Še nisi nikoli čutil majanja? Malo pogooglaj, pa nayoutube poglej, kaj se dogaja z zgradbo (visoko) v takih primerih.



https://www.youtube.com/results?search_...

gendale2018 ::

mogoče pa vsi ljudje nismo enako občutljivi na to majanje?
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

janig ::

#000000 ::

Fuq, jest sem živel leto dni, ravno v času soškega potresa v 19 štuku stolpnice v Ljubljani, in moram povedat da tastari v bajti so potres ČUTILI kr dobro, jest v 19 štuku stolpnice zgrajene mislm da v poznih sedemdesetih, niti trznil nisem, okay dopuščam šanso da sem bil v soboto pijan ka čuskija, in zato nimam pojma o potresu, ampak dejsko ga čutil nisem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

thramos ::

jype je izjavil:

xsum1 je izjavil:

@Mare2 a je to dejansko res?
Ne, ni. Maje se praktično nič, definitivno pa s hitrostmi in s pospeški, ki jih človek ne čuti.


Majanje in tresenje se čuti ob potresih, veliko bolj kot v nizkih gradnjah. V vsakdanjem življenju pa ne, tudi ob hudem vetru ne. Vsaj jaz nisem čutil nikoli v 9 nadstropju.

Machete ::

Zgradbe se v bistvu precej majejo in gibajo. Tresenje pa ni normalen efekt, če je res. Je v bližini, mogoče ne čisto zraven, pa vseeno nekje okoli, gradbišče? Mogoče kak industrijski objekt?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

kingsix ::

Ne vem sedaj kje točno sem bil... Ampak pod stavbo oz zelo blizu je bila podzemna in je malce treslo vsake 5 minut.

Mare2 ::

kingsix je izjavil:

Ne vem sedaj kje točno sem bil... Ampak pod stavbo oz zelo blizu je bila podzemna in je malce treslo vsake 5 minut.


kingsix, pa te ni bilo nič strah? :)

jype ::

Seveda se, a premalo, da bi človek to zaznal. Stolpnice morajo, da jih veter maje, biti zelo visoke. Bistveno višje od tistih, ki jih lahko srečaš v Sloveniji, kjer so najvišje zgradbe nižje od stotih metrov in nobena ni visoka 25 nadstropij.

Mare2 ::

Poglej prvih 10 sec posnetka. samo za FB uprabnike.

https://www.facebook.com/permalink.php?...

jype ::

K sreči nisem FB uporabnik.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: PromeuZ ()

starfotr ::

V ponedeljek sem bil na pripravi sejma v Celju. Hala se je stalno tresla. Ne vem, ali zaradi tega, ker so vozili sem ter tja z viličarjem ali ker so prekladali zadeve. Tla so se tresla. Nisem še doživel tako labavih tal. Tako, da verjamemda je pač kaka zgradba taka.

Scorpy84 ::

Ko sem se preselil iz pritlicja v drug blok v 7 nad., od 12, sem velikokrat cutil neko tresenje, veckrat tudi sredi noci. Za foro sem obesil kljuce na strop, na par cm dolgi vrvici. Takrat ko sem zacutil in ko nisem, so se kljuci malenkostno premikali, drugace so skos pri mir bili. Je pa blok bil ene 50m od zaloske ceste. Zdaj zivim v bajti pa tega tresenja ne cutim. Zanimivo ko so bili manjsi potresi in so v lj cutili, ga jaz nisem, kljuci tudi ne:). Na sumu sem imel bliznjo toplarno, ki je bila cez cesto, ki ima pac velike crpalke.

Furbo ::

xsum1 je izjavil:

Je pa zelo moteče, če si oseba ki je malce nelagodna v visokih nadstropjih...

To je vse v tvoji glavi.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Po mojih izkušnjah je obnašanje stavbe dokaj odvisno, v kakšnem terenu je izvedeno temeljenje. Stavba, v kateri delam, je temeljena v peščenem terenu (nasutje v nekdanjem ribniku). Poleg stavbe na istem terenu poteka pomožna (makadamska) cesta, še malo stran pa železnica, ki pa že poteka po drugačnem terenu. Prometa po železnici niti ne čutimo toliko, sploh v zadnjem času, ko so tire obnovili, medtem pa transport po omenjeni pomožni cesti močno zaznavamo. Če mimo pelje tovornjak ali kak delovni stroj, se pri nas, v drugem nadstropju, majejo monitorji.

Imel sem tudi zanimivo izkušnjo, ko sem stal na okrovu kaplanove turbine med obratovanjem (hidroelektrarna Fala, ena izmed dveh turbin vgrajenih na področju nekdanjih zapornic za spuščanje splavov). Vibracije so se seveda čutile, vendar je bila njihova amplituda presenetljivo nizka.

Lp

Jože

xsum1 ::

No mislim da smo ugotovili. Stanovanje se nahaja točno ob dvigalu. Na drugi strani kopalniške stene je dvigalo in de čuti isto "poskakocanje"kakor pri dvigalu ko se pelješ. Ker je kuhinja kar zraven se čuti tudi tam in malo v dnevni sobi. Ampak a je to normalno? Zakaj bi dvigalo zibalo pod v stanovanju?

GupeM ::

V vetrovnem Chicagu, 412 m nad cesto nisem čutil nobenega tresenja ali zibanja. Kaj šele v 7./8. nadstropju? Se pa zibanje čuti na stolpih. Recimo na razglednem stolpu na Planini nad Vrhniko se prav fajn čuti. Že samo, če se sam zazibaš levo/desno. Mogoče na tem novem ne več toliko, stari stolp se je pa kar dobro majal. Sploh v vetru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

Kaboom ::

Stolpnice se majejo ... https://i.imgur.com/WgJpT0l.mp4

Bolje da se maje, kot pa da se prelomi.
Dvigalo pravis - povprasaj sosede, ce cutijo isto ...javi izvajalcu / skrbniku...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

xsum1 ::

@Kaboom tole je pa kar srhljivo da živiš v tej stavbi. Samo tole so menda zelo zelo visoke stavbe ali ne? Tale naša ima skupaj mislim da komaj 12 nadstropij. Ja sosed ni noben direktno ppvezan z dvigalom razen morda soseda na drugi strani dvigala. Si mislil da javim upravniku stavbe? Samo ce jim recem da sem nanovo noter pa da cutim majanje, dokazat pa ne morem ne vem kaj se bo kaj doseglo?

Kaboom ::

xsum1 - posnetek je iz Hong Konga med tajfunom Mangkhut. Trajni veter 175kmh (ne samo sunki)... ne vem kako visoka zgradba ampak kar ekstremno zibanje ja.

Povprasaj sosede pod ali nad tabo. Ti imajo verjetno identicen tloris?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

harmony ::

Da ne izpades neumen ob tem tresenju, je najbolje da takoj vprasas partnerja ali tudi on to cuti. Tako sem tudi jaz ene parkrat obcutil cudno tresenje, pa sem mislil, da gredo mozgani v maloro, pa vprasam zeno a cutis kaj, pravi ne. OMG. V glavi mi je potalo se hujse, cez par minut spet tresenje, pa spet vprasam, a cutis to treseneje, pa pravi ja sedaj pa res cutim.

Se zmeraj ne vem kaj je bilo to.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potres?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16828124 (20194) Mellons
»

Potres 3.12.2012 ?

Oddelek: Loža
435849 (2289) Truga
»

Fukušima - jedrska nesreča v teku (VII) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
15354467 (48386) jest10
»

Potreeees (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
676411 (4757) JOKER

Več podobnih tem