» »

kako najbolje poskrbeti za disk - hardversko

kako najbolje poskrbeti za disk - hardversko

motorc ::

Pozdravljeni!

Danes sem dobil nov disk (maxtor) in me zanima kako najbolje poskrbeti za njega - v ohišju. A ga naj dam na peno oz. gobo (elektronika spodaj ni varovana)? Ali ga naj dam na elastične trakce? Mogoče še kak vent na njega usmerit?

Torej, sem napisite nasvete kako poskrbeti, da bo disk čim dlje deloval brezhibno.

lp
Motorko

Sahel ::

Boooooo....jst gam mam že 3 leta na enem in istem mestu... na placu za diske v ohišju... pa dela 105% :)))
tko da ne komplicirat še posebej če računalo stoji vedno na enem in istem mestu... 3/4 folka ga ma tko pa deluje vse normalno...
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

c3R4R ::

Disk našraufi v ohišje tja kamor paše... Če imaš možnost (zelo priporaočljivo) naredi tako, da na disk piha kakšen 80x80 vent z 2000 obrati je popolnoma dovolj...

Če boš tako naredilu, disku ne bo hudega, razen, če se ga boš fizično lotil...:D :D
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

No, pa ni me treba zdej tk napadat. Nekateri mamo pač veselje do teh stvari.

RacaClone ::

jest ti lahko posodm eno staro tračno enoto, da ne boš meu zgublenih podatkov, ko ti bo šu disk po gobe, lol

BaRtMaN ::

To bi pa jst rabu. Že dvakrat sem zgubu superflower collection na IBMovih diskih. ;((

Maxtor ::

Sem videl že disk, ki je kar na kablih visel v kišti, pa še vedno veselo melje:D .

Sicer pa če imaš disk z veliko obrati (7200 ali več), je dobro če samo ohišje prišraufaš v tla z enimi M16 vijaki, kajti ob vklopu ti lahko zaradi navora, ko motorček zategne, brez težav kišto zasuče:D .

To je bilo malo za šalo, pa brez zamere.

LP

Tomi ::

Ohranite debato na nivoju, če se le da. Tudi mene ne veseli brisanje odgovorov.
metrodusa.blogspot.com

Hvala lepa vsem za te izredno resne odgovore. Res, hvala. [pa naj bi bil to resen forum]

frenk ::

motorko: jest bi ti svetoval en vent, ki piha na vezje diska, disk bi dal pa na elastiko, ampak elastika je sam zato da se manj slis:)...jest bom tko naredu

Maxtor ::

OK, ohranjam debato na nivoju in se opravičujem za moj izpad par postov zgoraj. Torej kako najlepše poskrbeti za disk. Če je disku usojeno da bo crknil, se bo to tudi zgodilo. Če bo za disk lepo poskrbljeno se bo to zgodilo samo malo kasneje, po vsej verjetnosti že izven garancije. Sicer pa tudi jaz zelo pazim na disk, saj je najobčutljivejši del računalnika pa ob vse podatke si, ko enkrat crkne.

Zdaj pa k odgovoru. Moji predlogi:
- disk prišraufati v režo, ki je zanj predvidena z vsemi štirimi vijaki,
- diska ne dajat v rack, saj se po nepotrebnem pregreva, namreč ventilator, ki je v rackih je bolj za okras kot za hlajenje,
- disk namontirati tako (seveda če je možno) da je čim bolj oddaljenih od ostalih komponent v ohišju, to je pomembno za sproščanje temperature,
- na disk s spodnje strani prišraufat hladilnik, ki ima tako obrnjen ventilator ali ventilatorja, da pihata po elektroniki diska. Disk hladiti iz spodnje in zgornje strani je neumnost, kajti če hladiš elektroniko iz spodnje strani, se zgornja stran diska sploh ne segreva, saj se nima od česa, kajti glavni vir toplote, torej elektronika in motorček je s spodnje strani lepo hlajen.

Seveda je zgornje mnenje samo moje mnenje in je možno, da se s tem kdo tudi ne strinja. Govorim iz lastnih izkušenj na lastnem compu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hlajenje diska ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141448 (1169) tiborrr
»

Vodni blok za HDD (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
655294 (4195) steev
»