» »

Google bo na Kitajskem znova poskusil (s cenzuriranim) iskalnikom

Google bo na Kitajskem znova poskusil (s cenzuriranim) iskalnikom

The Intercept - Google vnovič pripravlja iskalnik, narejen po meri za Kitajski veliki spletni zid, kot imenujemo pristop tamkajšnjih oblasti do koncepta svobode medijev. To pomeni, da iskalnik uporabnikom "ne bo uspel najti" določenih spletnih strani, zlasti tujih medijev, obenem pa ne bo mogoče iskati po nekaterih pojmih, kot so človekove pravice, demokracija, protesti, policijsko nasilje ipd. Cenzura se bo raztezala tudi na iskanje slik in nekatere druge funkcije iskalnega pogona.

The Intercept tako na podlagi anonimnega žvižgača poroča, da Google iskalnik pripravlja že od lani, pod kodnim imenom Dragonfly, dejansko gre za aplikacijo, ki teče na platformi Android. Njihovi programerji naj bi napravili dve različici, imenovani Maotai in Longfei, ki sta bili že predstavljeni kitajski vladi. Odvisno od njihove odobritve, naj bi bil iskalnik na voljo v naslednjih šestih do devetih mesecih.

Predstavniki Googla so se za zdaj odzvali z bež odgovorom, "da na Kitajskem že zdaj ponujajo mobilne aplikacije, med njimi Google Translate in Files Go, obenem pa sodelujejo s tamkajšnjimi razvijalci in vlagajo velika sredstva v kitajska podjetja, kot je denimo JD.com. Na špekulacije o bodočih načrtih pa ne želijo odgovarjati."

Na drugi strani pa je res, da se Google zadnja leta nadvse trudi prodreti na ta velikanski trg, a mu denimo to s svojo tržnico Google Play ni uspelo, saj je tam prepovedana. Tudi z iskalnikom bo moral najprej navdušiti kitajske oblasti, nato pa še premagati hudo konkurenco, ki jo predstavlja tam priljubljeni Baidu.

Google je med letoma 2006 in 2010 na Kitajskem že ponujal prav tako cenzurirano različico iskalnika, a jo je leta 2010 umaknil s pojasnilom, da vlada v Pekingu zatira svobodo govora na spletu. Poleg tega je bil to njihov odgovor na vse pogostejše hekerske napade, ki so domnevno izvirali s Kitajske. Dejansko pa je tedaj v veliki meri šlo tudi zato, da so na podjetje doma v ZDA zaradi sodelovanja pri cenzuri deževale hude kritike.

7 komentarjev

aaa1 ::

Pa kdo za boga piše te politične članke?!?!?!?! Kot bi bral Janšo, zopet moraliziranje o kitajski cenzuri, medtem ko nobene kritike na raćun googla! Naš sistem ni popolnoma nič drugačen od kitajskega!!! Edina razlika je "iluzija" svobode in kvazi izbire! Tudi pri nas oblast izvaja masovni nadzor nad prebivalsvom, cenzuro in lov na čarovnice, potvarjajo volitve in še marsikaj! Samo da se skriva vse za neko fasado! Sam imam raje ljudi/stvari ki se ne pretvarjajo, kot pa takšen hinavski sistem!

SimplyMiha ::

Dejstvo, da se lahko tako pridušaš, ne da bi te kmalu zatem pohopsala cela brigada specialcev, te postavlja na laž. Kje je zdaj tista punca, ki je vrgla črnilo na sliko ljubljenega vodje?

MonoPattern ::

Kaki hipokriti delajo v teh firmah. Nočejo delati za ameriško vlado, ker zapirajo otroke, hkrati pa veselo izdelujejo cenzuro za Kitajce.

phantom ::

[edit] so me že prehiteli
~
~
:wq

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: phantom ()

Vazelin ::

MonoPattern je izjavil:

Kaki hipokriti delajo v teh firmah. Nočejo delati za ameriško vlado, ker zapirajo otroke, hkrati pa veselo izdelujejo cenzuro za Kitajce.

Ne skrbi. Sedaj bodo udarili štrajk:D

mtosev ::

MonoPattern je izjavil:

Kaki hipokriti delajo v teh firmah. Nočejo delati za ameriško vlado, ker zapirajo otroke, hkrati pa veselo izdelujejo cenzuro za Kitajce.
otroci v zapor-kletkah ločenih od staršev enačiš s cenzuro
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

filip007 ::

Eno je cenzura zahoda, drugo pa simpatiziranje Kitajske, kaj daleč Google ne bo prišel.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlov kitajski iskalnik bo spletne poizvedbe povezal s telefonskimi številkami

Oddelek: Novice / NWO
4210086 (8366) poweroff
»

Google in Apple bosta kitajske podatke iz oblaka hranila na Kitajskem

Oddelek: Novice / Ostale najave
94162 (3298) louser
»

Sergey Brin, Google: Največja nevarnost za internet cenzura, Apple in Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
248760 (6731) Iatromantis
»

Google in Kitajska

Oddelek: Loža
154118 (3834) Smrekar1
»

Kitajske oblasti zahtevale registracijo kitajskih spletnih strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
658819 (7250) poweroff

Več podobnih tem